۱۴۰۱ دی ۱, پنجشنبه

 

گزارش زنده

  1. گروه هفت: آزار جنسیتی علیه زنان از سوی طالبان می‌تواند جنایت علیه بشریت تلقی شود

    .

    وزارت خارجه آلمان با انتشار اعلامیه‌ای گفته است «آزار جنسیتی» زنان از سوی طالبان می‌تواند جنایت علیه بشریت تلقی شود.

    انالینا بیربوک، وزیر خارجه آلمان که ریاست گروه ۷ کشور صنعتی جهان را بر عهده دارد، گفته است «به نظر می‌رسد طالبان یک سیاست سیستماتیک آزار جنسیتی را علیه زنان افغانستان در پیش گرفته‌اند که جنایت علیه بشریت محسوب می شود.»

    او گفته است که افغانستان یکی از کشورهایی است که متعهد به اساسنامه منعقد در "رم" است که پای این پیمان امضآ کرده است.

    تصمیم تعلیق دانشگاه‌ها به روی دختران و زنان در افغانستان از سوی رهبری طالبان واکنش‌های گسترده بین‌المللی را به همراه داشته است.

    ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان پیشتر در مورد این تصمیم حکومت طالبان و واکنش‌ها در تلویزیون «ملی» در افغانستان توضیح داد.

    او محکومیت‌های ناشی از این تصمیم از سوی کشورهای خارجی را «مداخله در امور داخلی افغانستان خواند» .

    آقای ندیم گفت که افغانستان یک کشور اسلامی است و طالبان متعهد به اجرای قوانین شرعی است.

    آمریکا اعلام کرده است که «اگر طالبان این ممنوعیت را لغو نکند، هزینه آن را خواهد پرداخت».

  2. وزیر خارجه آمریکا: اگر طالبان ممنوعیت تحصیل زنان افغان را لغو نکند، هزینه آن را خواهد پرداخت

    آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا می‌گوید که طالبان با ممنوعیت حضور زنان در دانشگاه‌ها، تلاش دارند آنها را به "آینده‌ای تاریک و بدون فرصت" محکوم کنند.

    آقای بلینکن که در کنفرانس خبری پایان سال در واشنگتن صحبت می‌کرد، گفت اگر طالبان این ممنوعیت را لغو نکند، در تلاش‌های خود برای بهبود روابط با بقیه جهان شکست خواهد خورد.

    او گفت: «اگر طالبان این ممنوعیت را لغو نکند، هزینه آن را خواهد پرداخت.»

    بلینکن
  3. وزیر تحصیلات عالی طالبان در پی محکومیت‌های گسترده بین‌المللی به توضیح دلایل تصمیم اخیر خود پرداخت

    .

    ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان در پی واکنش‌های گسترده داخلی و بین‌المللی پس از ممنوعیت ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌ها، در گفتگویی با تلویزیون دولتی «ملی» که در کنترل طالبان است، به توضیح دلایل آن پرداخت.

    او علت اصلی این تصمیم را رعایت نشدن «هدایات شرعی» خواند که به قول وی ظرف ۱۴ ماه گذشته به دانشگاه‌ها داده شده بود.

    او گفت: «در نظام تحصیلی منکرات وجود داشت، مسئولان تعهد کردند که این مشکلات حل می‌شود اما نشد، چون نظام ما اسلامی است، شرایط هم باید اسلامی باشد».

    آقای ندیم گفت اصلاحات پیشنهادی «امارت اسلامی» عملی نشد و «مجبور شدیم تا نظر به تقاضای دینی و افکار ملت مسلمان تحصیل دختران دوره دانشگاهی را تا امر ثانی به تعویق بیندازیم».

    او چهار دلیل اساسی را برای توقف دسترسی زنان به تحصیلات عالی برشمرد.

    فعالیت خوابگاه‌های دانشجویان دختر در ولایات که به باور او خلاف «غیرت افغانی و اسلام» است که دختران بدون اعضای خانوده در ولایتی دیگر برای تحصیل بروند و به این دلیل «بدون محرم شرعی» سفر کنند؛ عدم رعایت حجاب کامل از سوی دانشجویان دختر، مختلط بودن زن و مرد و حضور دانشجویان زن در رشته‌هایی «که مناسب زنان نیست و به عزت و وقار آن‌ها مساعد نیست» از جمله دلایل اصلی بود که وزیر تحصیلات عالی طالبان ذکر کرد.

    او به طور مشخص نگفت که چه زمانی درهای دانشگاه‌ها دوباره به روی دختران باز خواهد شد اما افزود که «باز شدن و نشدن» بستگی به این دارد که تا حدی امکان فراهم ساختن شرایط «در چارچوب شریعت اسلامی» وجود دارد.

    این در حالی است کشورها و نهادهای اسلامی این تصمیم طالبان را محکوم کرده‌اند و خواستار لغو آن شده‌اند.

  4. ایران از ممنوعیت تحصیلات عالی زنان افغان توسط طالبان ابراز تاسف کرد

    .

    ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران از اقدام طالبان در افغانستان برای ممنوعیت تحصیل زنان ابراز تأسف کرده است.

    آقای کنعانی در اظهاراتی که در خبرگزاری رسمی ایرنا منتشر شد، گفته است که جمهوری اسلامی ایران به عنوان همسایه افغانستان از این خبر ناراحت شده است.

    مقامات ایران با طالبان تعامل نزدیکی دارند و سفارت ایران در کابل فعال است. سفارت افغانستان در تهران هم از سوی ایران به طالبان سپرده شده است.

    انتشار اعلامیه وزارت تحصیلات عالی طالبان مبنی به تعلیق قراردادن تحصیل دختران تا «امرثانی» واکنش های گسترده داخلی و بین‌المللی را در پی داشته است.

  5. امارات متحده عربی: تصمیم طالبان در مغایرت با آموزه‌های اسلام است و آن را محکوم می‌کنیم

    نماینده دایمی امارات متحده عربی برای سازمان ملل در بیانیه‌ای نوشته است که این کشور ممنوعیت دسترسی زنان و دختران به تحصیلات از سوی طالبان را محکوم می‌کند.

    در بیانیه‌ای که منتشر شده آمده است که این تصمیم آخرین نمونه از محدودیت‌های اعمال‌شده بر زنان و دختران در آگوست ۲۰۲۱ با هدف حذف آن‌ها از صحنه عمومی زندگی است.

    در بیانیه رسمی دولت امارات آمده است که این تصمیم عمیقاً تلاش‌های جامعه جهانی برای تعامل با طالبان را به خطر می‌اندازد.

    بیانیه می‌افزاید که این تصمیم و همچنین ممنوعیت‌های قبلی دسترسی دختران به تحصیلات متوسطه در مغایرت با آموزه‌های اسلام است و سریعاً باید لغو شود.

    در این بیانیه همچنین تاکید شده است که امارات متحده عربی در حمایت و تعهد دیرینه خود از حاکمیت، ثبات، امنیت و رفاه افغانستان در همکاری با شرکای منطقه‌ای و بین المللی ثابت قدم خواهد ماند.

  6. پلیس طالبان تظاهرات اعتراضی زنان را در کابل مختل کرد

    ویدیوهایی رسیده به بی‌بی‌سی نشان می‌دهد که پلیس طالبان تظاهرات شماری از زنان را با زدن بوق/ آرنگ ممتد و همچنین کشیدن صدای آژیر مختل می‌کنند.

    در این تصویر دیده می‌شود که خودروهای پلیس طالبان در مسیر حرکت معترضان توقف کرده و در نهایت باعث ایجاد ترس و پراکندگی آنان می‌شود.

    امروز گروهی از زنان در کابل با برپایی تجمعی به دستور جدید طالبان مبنی بر ممنوعیت ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌ها اعتراض کردند. فعالان با ارسال پیام‌های گفته‌اند که پنج زن و سه خبرنگار از سوی افراد طالبان بازداشت شده‌اند.

  7. ترکیه: ممنوعیت تحصیل دختران نه اسلامی است و نه انسانی

    .

    مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفته است که ممنوعیت تحصیل دختران در افغانستان «نه اسلامی است و نه انسانی».

    او گفته است: «آموزش زنان چه ضرری برای بشریت دارد؟ طالبان ان‌شاءالله این تصمیم خود را پس خواهند گرفت».

    تعلیق ادامه تحصیلات عالی در دانشگاه‌ها برای دختران در افغانستان کمتر از سه ماه پس از آن صورت گرفت که هزاران دختر و زن جوان در سراسر این کشور در امتحان ورودی دانشگاه شرکت کردند و آرزوی ادامه تحصیل داشتند.

    اکثر دختران نوجوان در سراسر این کشور قبلاً از آموزش در دوره دبیرستانی منع شده‌ بودند که به شدت پذیرش آن‌ها را در دانشگاه‌ها محدود کرده است.

  8. گردهم آمدن چریک‌های مخالف طالبان بر فراز کوه به مناسبت شب یلدا

    ویدیویی که از سوی جنگجویان مخالف طالبان منتشر شده نشان می‌دهد که آنان شب یلدا/چله را بر فراز کوه برگزار کردند.

    آنان در این ویدیو آتش روشن کرده و شعری را می‌خوانند.

    این مردان مسلح در پایان شعار می‌دهند که «انقلاب آمدنی است.»

  9. عربستان: آموزش حق شرعی دختران است و تصمیم طالبان مایه تعجب کشورهای اسلامی شده است

    وزارت امور خارجه عربستان سعودی اعلام کرده است که تصمیم حکومت طالبان مبنی بر محرومیت دختران از تحصیل «حیرت‌آور و تاسف‌بار» است.

    در اعلامیه رسمی این وزارتخانه آمده است که طالبان باید دختران را از حقوق شرعی که حق آموزش و تحصیل در رأس آن قرار دارد، محروم نکنند.

    در این اعلامیه نوشته شده است که این اقدام حکومت طالبان «مایه تعجب کشورهای اسلامی شده» و طالبان باید آن را لغو کنند.

    در اعلامیه وزارت خارجه عربستان سعودی گفته شده که تحصیل دختران به تامین امنیت، ثبات، توسعه و رفاه افغانستان و مردم آن کمک می‌کند.

    علامیه وزارت خارجه عربستان سعودی در پیوند به تعلیق تحصیلات دختران افغانستان
    Image caption: علامیه وزارت خارجه عربستان سعودی در پیوند به تعلیق تحصیلات دختران افغانستان
  10. عبد رب الرسول سیاف به طالبان: از خدا بترسید و خواسته‌های شخصی تان را به نام شریعت اعمال نکنید

    عبدرب رسول سیاف،: تحصیل دختران مانع شرعی ندارد
    Image caption: عبد رب الرسول سیاف،: تحصیل دختران مانع شرعی ندارد

    عبد رب الرسول سیاف، از چهره‌های سیاسی و جهادی و رهبر حزب اتحاد اسلامی افغانستان که در حال حاضر در تبعید به سر می‌برد از گروه طالبان به خاطر تعلیق تحصیل دختران در دانشگاه‌ها با لحنی تند انتقاد کرده است.

    او گفته است که «از خدا بترسید و خواست‌های شخصی تان را به نام شریعت اعمال نکنید.»

    آقای سیاف در صفحه فیس‌بوک خود نوشته است که «بر اساس شرع موظف هستید زمینه‌ها و امکانات مناسب و آبرومندانه را برای تحصیل آن‌ها (دختران) فراهم کنید، زیرا جامعه به پزشک زن، پلیس زن، مربی زن و...نیاز دارد».

    عبد‌رب رسول سیاف که به «شیخ‌الحدیث» معروف است در دانشگاه االازهر مصر تحصیل کرده و در گذشته در دانشکده شرعیات اسلامی/الهیات دانشگاه کابل تدریس می‌کرد.

    آقای سیاف در گذشته نیز منتقد سرسخت گروه طالبان بود و پیش از ورود آن‌ها به کابل افغانستان را ترک کرد.

    وی گفته است که «نتیجه ظلم و ستم به مردم خیلی بد است» و افزوده امیدوار است این تصامیم طالبان «از اسلام چهره بد، تاریک و غیرواقعی» به جهانیان ارائه نکند.

    پس از اعلام تصمیم اخیر از سوی وزرات تحصیلات عالی طالبان شمار زیادی از چهره‌ها و نهادهای مذهبی و کشورهای اسلامی آن را محکوم کرده و خواستار لغو آن شده است.

    روز گذشته نیز سازمان همکاری‌ اسلامی این اقدام را محکوم کرد و خواستار لغو آن شد.

  11. رسوم یلدا در افغانستان در دوران «جمهوریت» و اکنون

    بهار جویا، میهمان برنامه شب یلدا در بی‌بی‌سی فارسی از رسوم یلدا، ممنوعیت‌ها در روزهای پیش از شکل گرفتن دولت افغانستان، تغییر رسوم یلدا در دوران «جمهوریت» و حالا همزمان با روی کار آمدن طالبان گفت.

    او درباره چالش‌های زنان و مبارزاتشان علیه محدودیت‌های روزافزون حکومت طالبان نیز توضیح داد.

  12. احمد مسعود خواستار «ایستادگی جمعی» در برابر تصامیم طالبان شد

    احمد مسعود جهان را به برخورد دوگانه در برابر طالبان متهم کرد
    Image caption: احمد مسعود جهان را به برخورد دوگانه در برابر طالبان متهم کرد

    احمد مسعود، رهبر «جبهه‌ مقاومت ملی افغانستان» در پیوند به ممنوعیت تحصیل زنان و دختران از سوی حکومت طالبان، خواستار ایستادگی جمعی شده است.

    او گفته است که برای نجات افغانستان از «جهل، تاریکی و ظلم، بیائید با اتحاد و انسجام مبارزه و مقاومت کنیم».

    جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری آقای مسعود از بازگشت طالبان به قدرت علیه این گروه فعالیت و در مناطقی از افغانستان مبارزه مسلحانه می‌کند.

    او در این پیام از علمای دینی افغانستان و کشورهای دیگر خواسته است تا جلو تصامیم طالبان را که به گفته او برای «بدنام کردن دین» انجام می‌دهند، بگیرند.

    آقای مسعود در عین حال جامعه جهانی را به «رفتار دوگانه» متهم کرده و گفته در حالی که آن‌ها سیاست مشخصی برای مبارزه با طالبان پاکستانی دارند اما در مقابل طالبان در افغانستان که در یک فاصله جغرافیایی کوتاه قرار دارند «تنها با محکوم کردن بسنده می‌کنند که به هیچ عنوان کافی نیست».

  13. «طالبان درهای آموزشگاه‌های خصوصی را هم بر روی دختران بستند»

    در کنار بسته شدن دانشگاه‌ها و دبیرستان‌ها بر روی دختران از سوی طالبان، بنا به گزارش‌ها امروز افراد طالبان به دختران اجازه ندادند که به کلاس‌های آموزشی در آموزشگاه‌های خصوصی زبان و سایر مضامین هم شرکت کنند.

    یکی از دختران به بی‌بی‌سی گفت که امروز طالبان اجازه ندادند حتی وارد کوچه و خیابان‌هایی شوند که «کورس»ها و مراکز آموزشی در آنها واقع شده‌اند.

    شماری از زنان هم می‌گویند که طالبان حتی مراکز آموزش حرفه‌ای همانند خیاطی را نیز بر آن‌ها بسته‌اند.

    گروهی از زنان امروز در کابل با برپایی تجمعی به دستور جدید طالبان مبنی بر ممنوعیت ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌ها اعتراض کردند. این تظاهرات با خشونت افراد طالبان همراه بوده است و فعالان با ارسال پیام‌های گفته‌اند که پنج زن و سه خبرنگار از سوی افراد طالبان بازداشت شده‌اند.

  14. وزارت تحصیلات عالی طالبان درباره تصمیم اخیر خود «امروز یا فردا» نشست خبری برگزار می‌کند

    ندا ندیم

    سخنگوی وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان گفته است که قرار است ندا محمد ندیم، سرپرست این وزارتخانه درباره تصمیم اخیر مبنی بر تعلیق ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌ها یک نشست خبری برگزار کند.

    ضیاءالله هاشمی، سخنگوی این وزارت گفته است که رهبری این وزارتخانه «امروز یا فردا» درباره دستور اخیر وضاحت خواهند داد.

    روز سه‌شنبه (۲۹ قوس/آذر) وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان اعلام کرد که زنان و دختران «تا اطلاع ثانوی» نمی‌توانند در دانشگاه‌های دولتی و خصوصی ادامه تحصیل دهند.

    این تصمیم طالبان باواکنش‌ها و محکومیت‌های گسترده‌ در سراسر جهان روبرو شده است.

    اخیراً وزرای خارجه ۱۲ کشور و نماینده عالی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ مشترکی آن را به شدت محکوم کردند و گفتند ادامه سیاست حذف زنان پیامدهایی در نحوه تعامل آن‌ها با طالبان خواهد داشت.

  15. زنان معترض در کابل با شعار «آزادی، برابری» راهپیمایی کردند

    راهپیمایی اعتراضی زنان به حکم اخیر طالبان مبنی بر ممنوعیت ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌ها با خشونت از سوی افراد طالبان روبرو شد.

    شماری از زنان معترض می‌گویند طالبان آن‌ها مورد ضرب و شتم قرار داد و متفرق کردند.

  16. هشدار وزرای خارجه ۱۲ کشور و اتحادیه اروپا به طالبان: ادامه سیاست حذف زنان پیامدهایی در نحوه تعامل ما خواهد داشت

    زنان

    وزرای خارجه ۱۲ کشور و نماینده عالی اتحادیه اروپا بیانیه‌ مشترکی درباره تصمیم طالبان مبنی بر ممنوعیت ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌ها منتشر کردند.

    در بیانیه مشترک وزیران خارجه استرالیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، جاپان/ژاپن، هلند، ناروی/نروژ، اسپانیا، سوئیس، بریتانیا، آمریکا و نماینده اتحادیه اروپا آماده است که آن‌ها تصمیم‌های اخیر طالبان علیه زنان را به شدت محکوم می‌کنند و تاکید شده است که «اقدامات سرکوبگرانه» طالبان دربرابر زنان و دختران افغان «بی‌رحمانه و سیستماتیک» بوده است.

    در بیانیه آمده که این محکومیت همچنین شامل ممنوعیت ادامه آموزش در مکاتب/مدارس از کلاس ششم به بالاتر و محدودیت‌های شدید دیگر علیه زنان و حقوق و آزادی‌های اساسی شان می‌شود.

    وزاری خارجه ۱۲ کشور پیشرفته جهان و نماینده اتحادیه اروپا هشدار داده‌اند که ادامه سیاست‌های طالبان که برای حذف زنان از زندگی عمومی طراحی شده‌اند، پیامدهایی بر نحوه تعامل این کشورها با طالبان خواهد داشت.

    آن‌ها گفته‌اند: «مهمترین دغدغه ما رفاه، حقوق و آزادی‌های مردم افغانستان خواهد بود.»

    در این بیانیه آمده که در ۱۶ ماه گذشته طالبان حد اقل ۱۶ فرمان درباره زنان صادر کرده‌اند که آن‌ها در ساحات و عرصه‌های مختلف از جمله مکان‌های عمومی و محل کار محدود می‌کند.

    وزرای خارجه ۱۲ کشور و نماینده اتحادیه اروپا در این بیانیه تاکید کرده‌اند: «این سیاست‌ها بی‌توجهی طالبان به حقوق بشر و آزادی‌های اساسی مردم افغانستان را آشکار می‌سازد.»

    بیانیه می‌‎افزاید که یک افغانستان باثبات و صلح‌آمیز زمانی قابل دستیابی و پایدار است که همه افغان‌ها از جمله زنان و دختران بتوانند «به طور کامل، برابر و معنادار» در آینده و توسعه آن مشارکت داشته باشند.

    این کشورها تصریح کرده‌اند که برای اعمال حقوق بشر مطابق با قوانین بین‌المللی در کنار مردم افغانستان می‌ایستند و «طالبان با این تحرکات خود را بیشتر از مردم افغانستان و جامعه‌جهانی منزوی می‌کنند».

    در بیانیه از طالبان خواسته شده که «اقدامات ظالمانه» جدید خود در رابطه با آموزش دختران در سطح دانشگاه‌ها و همچنین تصمیم قبلی خود مبنی بر بستن دبیرستان‌های دخترانه را«سریعاً» لغو کنند.

  17. تظاهرات زنان در کابل؛ طالبان زنان و خبرنگاران را بازداشت کردند

    گروهی از زنان در کابل با برپایی تجمعی به دستور جدید طالبان مبنی بر ممنوعیت ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌ها اعتراض کردند.

    این تظاهرات با خشونت افراد طالبان همراه بوده است و فعالان با ارسال پیام‌های گفته‌اند که پنج زن و سه خبرنگار از سوی افراد طالبان بازداشت شده‌اند.

    در ویدیوهایی که در شبکه‌های اجتماعی همرسانی شده، نیز نشان می‌دهد که شماری از زنان در تظاهرات شرکت کرده و به بسته شدن درهای دانشگاه بر روی دختران، اعتراض می‌کنند.

    شرکت‌کنندگان در این تجمع اعتراضی می‌گویند که طالبان با آنان برخورد خشونت‌آمیز داشته و شماری از دختران را مورد لت و کوب قرارداده‌اند.

    قرار بود در این تظاهرات دانشجویان پسر نیز شرکت کنند ولی دختران می‌گویند که هیچ مردی در تظاهرات امروز حضور نیافته بود.

  18. کاردار سفارت آمریکا برای افغانستان: اتحاد افغان‌ها در برابر دستور اخیر طالبان امیدوارم کرد

    کرن دیکر، کاردار سفارت آمریکا برای افغانستان در توییتی نوشته است که از دیدن واکنش و «اتحاد» افغان‌ها به دستور طالبان مبنی تعلیق ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌ها به او احساس امیدواری دست داده است.

    او نوشته است که با دیدن «وحدت، استعفاها، اعتراضات، خشم، نومیدی و عزم و نشان دادن همبستگی به شکل قدرتمند آن و اعتقاد و همزیستی افغان‌ها امیدوار شده‌ام.»

    خانم دیکر در ادامه افزوده است: «ما شما را می بینیم. ما شما را می شنویم. ما از شما حمایت می کنیم.»

    کاردار سفارت آمریکا با انتشار هشتگی در حمایت تحصیل دختران در افغانستان گفته است از کسانی که این تصمیم را گرفته‌اند می‌خواهد که «با برادران و خواهران افغان خود مشورت کنند و در این تصمیم تجدید نظر کنند. هنوز دیر نشده است».

    روز سه‌شنبه (۲۹ قوس/آذر) وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان اعلام کرد که زنان و دختران «تا اطلاع ثانوی» نمی‌توانند در دانشگاه‌های دولتی و خصوصی ادامه تحصیل دهند.

    این تصمیم طالبان با واکنش‌ها و محکومیت‌های گسترده‌ در سراسر جهان روبرو شد داشت.

    مطالب مرتبط: