فیزیک (فارسی ایران) یا فِزیک (فارسی افغانستان) یا فیزیکَه (فارسی تاجیکستان) (به زبان یونانی به معنای طبیعت و φυσικῆ، «دانش طبیعت») (به فرانسوی: Physique) علوم طبیعی مطالعهٔ ماده،[۱] حرکت و رفتار آن در فضا-زمان و جستارهای مرتبط انرژی و نیرو است. در کل، فیزیک علم قوانین حاکم بر طبیعت است و هدف اصلی آن درک چگونگی رفتار جهان میباشد. فیزیک از مفاهیمی مانند انرژی، نیرو، جرم، بار الکتریکی (چارچ الکتریکی)، جریان الکتریکی، میدان الکتریکی، الکترومغناطیس، فضا، زمان، فضا-زمان، اتم و نورشناسی استفاده میکند.
فیزیک؛ یکی از قدیمیترین و پایهایترین علوم طبیعی است و شاید قدیمیترین مبحث آن را بتوان اخترشناسی نامید. مدارکی وجود دارد که نشان میدهد هزاران سال پیش از میلاد مسیح، اقوامی همچون سومریها و همچنین اقوامی در مصر باستان و اطراف سند تحقیقات و درک پیشگویانهای (گمانهزنیهایی) از حرکت خورشید، ماه و ستارگان داشتهاند.[۲] در طی دو هزار سال اخیر، فیزیک، شیمی، زیستشناسی و بخش های مشخصی از ریاضیات به عنوان بخش هایی از دانش فلسفه طبیعی شناخته می شدند اما در طی انقلاب علمی در قرن هفدهم، با تلاش مستقلانه دانشمندان هر یک از این علوم، به عنوان ردههایی مشخصی از دانش شناخته شدند. به دانشمندی که در علم فیزیک متخصص شده، فیزیکدان میگویند. فیزیک با خیلی از حوزههای پژوهشی میان رشتهای، همچون بیوفیزیک و شیمی کوانتوم نقطه اشتراک دارد و درواقع مرز های دانش فیزیک بطور دقیق مشخص نشده اند. ایدههای جدید در فیزیک اغلب به توضیح سازوکار های بنیادی که توسط علوم دیگر مطالعه شدهاند، میپردازد و مسیر های تحقیقاتی جدیدی را برای این علوم دارای ارتباط مستقیم با فیزیک(همچون اصول ساختار مولکولی در شیمی) یا حتی علوم دیگر مثل ریاضیات و فلسفه باز می کند. پیشرفت در فیزیک اغلب پیشرفت در فناوری را نیز قادر میسازد. برای مثال، پیشرفت در درک مفاهیم الکترومغناطیس، فیزیک نیمه هادیها و فیزیک هستهای به طور مستقیم منجر به توسعه محصولات جدیدی شد که به طرز چشمگیری جامعه امروزه را متحول کرد. از قبیل این محصولات میتوان تلویزیون، کامپیوتر، لوازم خانگی برقی (بزرگ) و بمب هستهای را نام برد. پیشرفت در ترمودینامیک منجر به توسعه صنعتیسازی شد. ویا پیشرفت در مکانیک، پیشرفت در علم جبر ریاضیات (حساب دیفرانسیل و انتگرال) را باعث شد.(به علت نیاز استفاده آن در علم مکانیک)
پیشینه[ویرایش]
مقالهٔ اصلی: تاریخ فیزیک
واژه فیزیک ریشه در کلمه φυσική (ἐπιστήμη) در زبان یونانی باستان دارد که بعد ترجمه شدن به رومی تبدیل به: physikḗ (epistḗmē) شد که به معنای «دانش ظبیعت» می باشد.
ساعت آفتابی- استوایی یونانی، در Alexandria on the Oxus، آی خانم امروزی در شمال افغانستان، قرن دوم تا سوم قبل از میلاد مسیح
اخترشناسی در دوران باستان[ویرایش]
مقالهٔ اصلی: تاریخ اخترشناسی
اخترشناسی از قدیمی ترین دانش های علوم طبیعی است. در دوران باستان، در اولین تمدن ها در حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح همچون سومری ها، مصر باستان، تمدن دره سند، انسانها دانشی پیش بینی کننده و مبتدیانه از طرز حرکت خورشید ماه و بعضی ستارگان داشتند. در آن زمان، اعتقاد اشتباهی وجود داشت که خورشید و بعضی سیارات خدا هستند که اغلب به همین علت پرستش می شدند. با اینکه در آن موقع توضیح علت حرکت مکان ستاره های مشاهده شده در آسمان غیرعلمی و بدون هیچگونه مدرکی بود اما همین مشاهده ها پایه های علم اخترشناسی را ایجاد کرد. زیرا متوجه شده بودند که ستاره ها در دایره بزرگ پیمایش می کنند.[۳] که البته برای توجیه حرکت سیارات اشتباه بود.
دانش بالای اخترشناسی در تمدن مصر باستان، در اثر های تاریخی آنان به طور کامل مشهود است به عنوان مثال، میتوان به تزیینات سقف مقبره سنموت از دودمان هجدهم مصر اشاره کرد.
طبق نظر اسگر آبو، ریشه اخترشناسی غربی را می توان در بین النهرین یافت. همچنین تمام تلاش غربی ها در علوم دقیقه(علومی با دقت کامل در نتایج و بدون خطا همچون ریاضی) ریشه در اخترشناسی بابلیان در بین النهرین دارد.[۴] از اخترشناسان مصر باستان لوح های تاریخی به جا مانده است که نشان دهنده دانش و آگاهی بالای آنان از صور فلکی و حرکت اجرام آسمانی می باشد.[۵] این در حالیست که هومر شاعر یونایی درباره اجرام آسمانی متفاوتی در ایلیاد و اُدیسه خود نوشته است که بعد ها اخترشناسان یونانی برای اکثر صور فلکی قابل مشاهده از نیمکره شمالی زمین از جمله اجرام مورد اشاره هومر، اسم گذاشتند که حتی تا امروز نیز از این اسم ها استفاده می شود.[۶]
فلسفهٔ طبیعی[ویرایش]
مقالهٔ اصلی: فلسفه طبیعی
فلسفه طبیعی ریشه در یونان و در دوران یونان کهن دارد(از ۶۵۰ تا ۴۵۰ قبل از میلاد مسیح) وقتی که دانشمندان پیشاسقراطی همچون تالس دلایل غیرطبیعی را برای پدیده های طبیعت رد کردند و بیان داشتند که هر اتفاقی دلیلی طبیعی دارد.[۷] آنها ایده هایی را درنطر داشتند که با دلیل یا مشاهده اثبات شده بود و درستی بسیاری از فرضیه های آنان بعد ها در پژوهش های مختلف آزموده شد.[۸] برای مثال، اثبات درستی مکتب اتم گرایی، درحدود ۲۰۰۰ سال پس از پیشنهاد شدن آن توسط لئوکیپوس و شاگردش دموکریت، انجام شد.[۹]
فیزیک کلاسیک[ویرایش]
آیزاک نیوتن (۱۶۴۳–۱۷۲۷)
از همین دوره بود که شاخهای از فلسفه جدا شد که نام آن را فلسفه طبیعی نهادند و سالیان طولانی ادامه یافت. تا حدوداً در قرن هفدهم میلادی که دوباره با حضور چهرههای بزرگ و برجستهای همچون آیزاک نیوتن و گوتفرید لایبنیتس میرفت که دوباره تحولی عظیم در علم و نحوه نگرش به آن مخصوصاً در ریاضیات و فیزیک ایجاد شود. با چاپ شدن کتاب نیوتن در سال ۱۶۸۷ با نام اصول ریاضی فلسفه طبیعی (همانطور که پیداست همچنان از عبارت فلسفهٔ طبیعی در عنوان آن استفاده شده) تقریباً این نوع نگرش به فیزیک و ریاضیات به پایان راه خود رسید و نیوتن و همکاران وی در قرن هفدهم میلادی، نحوهٔ نگرشی نو به طبیعت را بنیانگذاری کردند که امروزه به فیزیک کلاسیک معروف است. البته ذکر این نکته الزامی است که این جنبش، قبل از قرن هفدهم، با تلاش دانشمندانی چون گالیلئو گالیله، نیکلاس کوپرنیک و یوهان کپلر آغاز شده بود و در زمان نیوتن به اوج خود رسید.
پس از قرن هفدهم، فیزیک و ریاضیات با سرعت قابل توجهی توسعه یافتند و دانشمندان زیادی در شاخههای مختلف این دو علم، توانستند پاسخ بسیاری از پرسشهای خود را بیابند. این روند تا قرن نوزدهم ادامه داشت. جامعهٔ فیزیکدانان در قرن نوزدهم، عموماً گمان میکردند که با کشفیات جیمز کلرک ماکسول در حوزهٔ الکترومغناطیس و معادلهبندی چگونگی ایجاد شدن میدان الکتریکی و مغناطیسی، توسط بارها و جریانهای الکتریکی، فیزیک به نقطهٔ تکامل خود رسیدهاست و دیگر هیچ پدیدهٔ طبیعی وجود ندارد که نتوانند آن را توجیه و پیشبینی کنند.
فیزیک مدرن[ویرایش]
اما در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم بود که پدیدههایی توسط برخی از فیزیکدانان مشاهده شد که با علم فیزیک آن زمان قابل توضیح نبود یا اگر توضیحی ارائه میشد، در آن تناقضهایی وجود داشت. در این زمان بود که فیزیکدانان تقریباً به دو دسته تقسیم شدند.
نسخهای از کتاب پرینسیپیا با دست خط آیزاک نیوتن
دستهای سردمدار پایهگذاری فیزیکی جدید، که در آن اشکالات و کاستیهای فیزیک کلاسیک جبران شده باشد، بودند و دستهای سر سرسختانه در مقابل هر گونه تغییر مقاومت میکردند و میکوشیدند که پدیدههای جدید را با همان فیزیک کلاسیک (یا نیوتنی) توضیح دهند. سرانجام ماکس پلانک بر پایه تلاشهای دانشمندان قبل از خود همچون رابرت هوک، کریستیان هویگنس، توماس یانگ و لئونارد اویلر توانست نظریه مکانیک کوانتومی را ارائه دهد و همینطور آلبرت اینشتین توانست نظریهٔ نسبیت را ارائه و با موفقیت از آن دفاع کند. در همین سالها بود که فیزیکدانان پذیرفتند، با وجود اینکه فیزیک کلاسیک در حوزه مورد بحث خود (که عموماً پدیدههایی آزمایش پذیر بودند) خالی از هرگونه خطا است، اما نیاز به ایجاد شاخهای جدید در علم فیزیک با نام فیزیک نوین است. پس از آلبرت اینشتین، تئوری مکانیک کوانتومی و همچنین فیزیک اتمی با تلاش دانشمندان بزرگی چون ورنر کارل هایزنبرگ، آروین شرودینگر، ولفگانگ پائولی و پل دیراک هر روز کامل تر شد و این تکامل روزافزون علم فیزیک، تا به امروز در دهها گرایش و شاخه ادامه دارد.
پرتره رسمی اینشتین در سال ۱۹۲۱، بعد از دریافت جایزه نوبل فیزیک
[۱۰]
نظریههای اصلی[ویرایش]
در علم فیزیک، ما با سامانههای بسیار متفاوتی رو به رو هستیم، اما نظریههای اصلی که در هسته علم فیزیک قرار دارند، توسط همهٔ فیزیکدانان مورد استفاده قرار میگیرند. در فیزیک کلاسیک، ما با نظریههایی سروکار داریم که حرکت اشیاء که ابعاد و سرعتهایی که قابل تصور و عموماً آزمایش پذیرند را، پیشبینی و تحلیل میکنند. زمانی که صحبت از ابعاد قابل تصور برای عموم مردم میشود، منظور از ابعادی فرا اتمی و فرامولکولی شروع میشود و تا ابعاد سیارات را در بر میگیرد و سرعت قابل تصور، عموماً سرعتی کمتر از سرعت نور است. اما هنگامی که سیستمهای مورد بررسی ما، ابعادی فراتر از حد تصور ما به خود میگیرند، مثل منظومهها، کهکشانها و دیگر سیستمهای عظیم ستارهای و آسمانی یا ابعادی بسیار کوچک، مثل ابعادی زیر اتمی و حتی کوچکتر، فیزیک و مکانیک کلاسیک از خود ضعف نشان میدهد و دیگر قدرت پیشبینی و درک صحیح واقعیات را ندارد. به همین دلیل تئوریهایی که اینگونه سیستمها را تحلیل میکنند، در حوزهٔ فیزیک جدید صورتبندی میشود.
البته کاملاً بدیهی است، این تعاریفی که در اینجا ارائه میشود کاملاً شکلی عمومی دارند و در علم فیزیک، مرز واضحی میان فیزیک کلاسیک و فیزیک جدید به هیج وجه وجود ندارد. به صورتی که برخی از فیزیک دانان، فیزیک جدید را شکل تکامل یافته و تصحیح شده فیزیک کلاسیک میدانند، اما برخی از فیزیکدانان که مهمترین آنها ورنر کارل هایزنبرگ بودهاست، همانطور که در کتاب خود جز و کل میگوید، فیزیک کلاسیک یک مقوله کاملاً جدا، فرمولبندیشده، بدون ایراد و کامل است اما در حوزهٔ سیستمهای مورد بررسی خودش و نمیتوان فیزیک جدید را شکل تکاملیافتهٔ فیزیک کلاسیک دانست.
هدف اصلی علم فیزیک توصیف تمام پدیدههای طبیعی قابل مشاهده و غیرقابل مشاهده برای بشر، توسط مدلهای ریاضی (به اصطلاح کمیکردن طبیعت) است. تا قبل از قرن بیستم، با دستهبندی پدیدههای قابل مشاهده تا آن روز، فرض بر این بود که طبیعت از ذرات مادی تشکیل شدهاست و تمام پدیدهها به واسطهٔ دو نوع برهمکنش بین ذرات (برهمکنشهای گرانشی و الکترومغناطیسی) رخ میدهند. برای توصیف این پدیدهها نظریههای زیر بهتدریج شکل گرفته و تکامل یافتند:مکانیک کلاسیک (توصیف حرکت اجسامی است که اندازهای ماکروسکوپی دارند و با سرعتی غیرنسبیتی (خیلی کمتر از سرعت نور) در حال حرکتاند)
الکترومغناطیس (مطالعهٔ پدیدههای الکتریکی و مغناطیسی و ارتباط این دو با هم است)
ترمودینامیک و مکانیک آماری (توصیف پدیدههای مرتبط با گرما بر حسب کمیتهای ماکروسکوپی یا میکروسکوپی)
به مجموع این نظریهها فیزیک کلاسیک گفته میشود.
ورنر هایزنبرگ، برنده جایزه نوبل فیزیک در سال ۱۹۳۲، از تأثیرگذارترین افراد در توسعهٔ فیزیک اتمی
در ابتدای قرن بیستم پدیدههایی مشاهده شدند که توسط این نظریهها قابل توصیف نبودند.
بعد از پیشرفتهای بسیار بنیادین در ربع اول قرن بیستم، نظریههای فیزیکی با نظریههای کاملتری که این پدیدهها را نیز توصیف میکردند جایگزین گشتند. مهمترین تغییر، تشکیل دو دینامیک متفاوت برای اجسام کوچک و اجسام بزرگ است. چون دینامیک اجسام بزرگ از لحاظ ساختاری و مفاهیم به دینامیک قبلی نزدیکی زیادی دارد (بر خلاف دینامیک اجسام ریز که ساختاری کاملاً متفاوت دارد) نظریهها به دو دسته دینامیک کلاسیک اصلاح شده (با شالودهٔ مکانیک نیوتنی) و مکانیک کوانتومی تقسیم شدند.
نظریههای دیگری درفیزیک مدرن به تدریج شکل گرفتند که عبارتاند از:نسبیت عام (برهمکنش گرانشی و دینامیک اجسام بزرگ)
مکانیک کوانتومی (دینامیک اجسام ریز)
مکانیک آماری (حرکت آماری ذرات بر پایهٔ دینامیک کوانتومی)
الکترودینامیک کلاسیک (برهمکنش الکترومغناطیسی و نسبیت خاص)
نموداری ابتدایی، که قلمروهای اصلی فیزیک را به صورت ساده نشان میدهد
بعدها با پیدا شدن دو برهمکنش دیگر (برهمکنش هستهای قوی و برهمکنش هستهای ضعیف) برای فرمولبندی آنها هم اقدام شد و از نسبیت خاص برای تمام نظریهها استفاده شد و کل نظریهها عبارت شدند از:نسبیت عام
مکانیک آماری
الکترودینامیک کوانتومی QED (برهمکنش الکترومغناطیسی و دینامیک کوانتومی)
کرومودینامیک کوانتومی QCD (برهمکنش هستهای قوی و دینامیک کوانتومی)
۵-نظریهٔ ضعیف کوانتومی (برهمکنش هستهای ضعیف و دینامیک کوانتومی بعداً با تلفیق با الکترودینامیک نظریه الکترو ضعیف کوانتومی را ساخت)
کنفرانس سلوی در سال ۱۹۲۷
تمام این نظریهها بهجز نسبیت عام از دینامیک کوانتومی استفاده میکنند. به مجموعهای ازQED وQCD و نظریهٔ ضعیف اصطلاحاً مدل استاندارد ذرات بنیادی گفته میشود. امروزه بسیاری از فیزیکدانان به دنبال متحد کردن چهار برهمکنش (نظریه وحدت بزرگ) میباشند که مشکل اصلی وارد کردن گرانش و استفاده از دینامیک کوانتومی برای گرانش میباشد. نظریههای گرانش کوانتومی و بهخصوص نظریهٔ ریسمان از نمونههای این تلاشها است. همچنین بیشتر نظریههای جدید از مفهومی به نام میدان استفاده میکنند که به نظریههای میدان مشهور هستند.
زیرمجموعهها[ویرایش]
جدول زیر بسیاری از زمینهها و زیرزمینههای فیزیک به همراه نظریههای مربوط و مفاهیم به کار رفته در آنها را در بر میگیرد.
زمینهزیرزمینههانظریههای اصلیمفاهیم
اخترفیزیک کیهانشناسی فیزیکی، گرانش، اخترفیزیک در انرژی-بالا، اخترفیزیک سیارهای، فیزیک فضا، اختر فیزیک ستارهای مهبانگ، تورم کیهانی، نسبیت عام، قانون گرانش عمومی نیوتن، سیاهچاله، تابش زمینه کیهانی، ریسمان کیهانی، کیهان، انرژی تاریک، ماده تاریک، کهکشان، گرانش، موج گرانشی، تکینگی گرانشی، سیاره، منظومه شمسی، ستاره، ابرنواختر، عالم
فیزیک اتمی، مولکولی و اُپتیک فیزیک اتمی، فیزیک مولکولی، اختر فیزیک اتمی و مولکولی، شیمی فیزیک، اُپتیک، فوتونیک، فیزیک پلاسما مکانیک کوانتومی، اُپتیک کوانتومی، شیمی کوانتومی، نظریه اطلاعات کوانتومی فوتون، اتم، مولکول، پراش، نور، موج الکترومغناطیسی، لیزر، قطبش، خط طیفی، اثر کازیمیر
فیزیک ذرات فیزیک هستهای، اخترفیزیک هستهای، اخترفیزیک ذرهای، پدیدارشناسی فیزیک ذرهای مدل استاندارد، نظریه کوانتومی میدان، الکترودینامیک کوانتومی، کرومودینامیک کوانتومی، نظریه الکتروضعیف، نظریه میدان مؤثر، نظریه میدان شبکه، نظریه پیمانهای شبکه، نظریه پیمانهای، ابرتقارن، نظریه وحدت بزرگ، نظریه ریسمان، نظریه ابرریسمان، نظریه-م نیروهای پایه در فیزیک (گرانشی، الکترومغناطیسی، ضعیف و قوی)، ذرات بنیادی، فیزیک بنیادی، اسپین، ضدماده، شکست تقارن خودبخود، نوسان نوترینو، مکانیسم الاکلنگی، پوسته، ریسمان، گرانش کوانتمی، نظریه همه چیز، انرژی خلاء
فیزیک ماده چگال فیزیک حالت جامد، فیزیک فشاربالا، فیزیک دما پایین، فیزیک سطح، نانو اندازه، فیزیک پلیمر، فیزیک ماده چگال نرم مکانیک کوانتومی، نظریه بیسیاس، موج بلاخ، گاز فرمی، مایع فرمی، نظریه بس ذرهای حالتهای ماده (گاز، مایع، جامد، چگالش بوز-اینشتین، ابررسانایی، ابرشاره)، رسانایی الکتریکی، مغناطیس، خودساماندهی، اسپین
فیزیک کاربردی فیزیک شتابدهندهها، آکوستیک، زیستفیزیک، فیزیک شیمی، فیزیک ارتباطات، فیزیک اقتصاد، فیزیک مهندسی، دینامیک شارهها، ژئوفیزیک، فیزیک مواد، فیزیک پزشکی، بیوفیزیک، نانوتکنولوژی، اُپتیک، شیمی فیزیک، فیزیک شمارش، فیزیک پلاسما، دستگاههای حالت جامد، شیمی کوانتومی، الکترونیک کوانتومی، نظریه اطلاعات کوانتومی، دینامیک خودرو
جستارهای وابسته[ویرایش]
درگاه فیزیک
فیزیک (ارسطو)
فیزیک آزمایشگاهی
فیزیک آماری
فیزیک اتمسفر
فیزیک اتمی
فیزیک اتمی، مولکولی و نوری
فیزیک بسپار
فیزیک حالت جامد
فیزیک حرارتی
فیزیک خاک
فیزیک خورشیدی
فیزیک در بازیهای ویدئویی
فیزیک درمانی
فیزیک دیجیتال
فیزیک ذرات
فیزیک ریاضی
فیزیک زمین
فیزیک شتابدهندهها
فیزیک شتابدهندهها
فیزیک شیمی
فیزیک عمومی مکانیک
فیزیک فراتر از مدل استاندارد
فیزیک فشاربالا
فیزیک فضا
فیزیک ماده چگال
فیزیک ماده چگال نرم
فیزیک محاسباتی
فیزیک محافظت از پرتو
فیزیک مفهومی
فیزیک مهندسی
فیزیک مواد
فیزیک مولکولی
فیزیک نجومی
فیزیک نظری
فیزیک نوین
فیزیک و فلسفه
فیزیک پزشکی
فیزیک پلاسما
بیوفیزیک
فیزیک چوب
فیزیک کاربردی
فیزیک کلاسیک
فیزیک کوانتم
فیزیک گرما
فیزیکالیسم
فیزیکدان
فهرست فیزیکدانان
جایزه نوبل فیزیک
سال جهانی فیزیک
منابع[ویرایش]
↑ در ابتدای کتاب درسهای فیزیک فاینمن، ریچارد فاینمن، نظریه اتمی را به عنوان پایهایترین مفهوم دانش بیان می دارد.
↑ Evidence exists that the earliest civilizations dating back to beyond 3000 BCE, such as the Sumerians, Ancient Egyptians, and the Indus Valley Civilization, all had a predictive knowledge and a very basic understanding of the motions of the Sun, Moon, and stars.
↑ Echoes of the Ancient Skies: The Astronomy of Lost Civilizations (به English). به کوشش E. C. Krupp.
↑ Mesopotamian Mathematics, Astronomy, and Astrology. به کوشش اسگر آبو.
↑ Ancient Egyptian Science. به کوشش Clagett, M. (1995).
↑ Early Astronomy. به کوشش Thurston, H.
↑ A Short History of Science to the 19th Century. به کوشش Singer, C. p. 35.
↑ Early Greek science : Thales to Aristotle. به کوشش Lloyd, G. E. R. (Geoffrey Ernest Richard). p. 108-109.
↑ Gill, N.S (10 July 2014). "Atomism: Pre-Socratic Philosophy of Atomism".
↑ Some principles, such as Newton's laws of motion, are still generally called "laws" even though they are now known to be limiting cases of newer theories. Thus, for example, in Thomas Brody (1993, Luis de la Peña and Peter Hodgson, eds.) The Philosophy Behind Physics ISBN 0-387-55914-0, pp 18–24 (Chapter 2), explains the 'epistemic cycle' in which a student of physics discovers that physics is not a finished product but is instead the process of creating [that product].ورنر هایزنبرگ، "باز تعبیر کوانتمی رابطههای سینماتیکی و مکانیکی " ترجمه احمد شریعتی، مجله گاما، شماره ۲، ۱۳۸۳، ص۲۵
ریچارد فاینمن، "قانون گرانش نمونهای از قوانین فیزیکی" ترجمه رضا بهاری، مجله فیزیک، جلد۲، شماره ۳٬۱۳۶۳، ص ۲۲۲
آلبرت اینشتین، "تأثیر ماکسول بر ساخت مفهوم واقعیت فیزیکی" ترجمه محمدرضا کلاهچی، مجله فیزیک، سال ۲۲، شماره ۳و۴، ۱۳۸۳، ص۱۲۲
پل دیراک، "در بایستهای نظریه فیزیکی بنیادی" ترجمه محییالدین شیخالاسلامی، مجله فیزیک، جلد ۲، شماره ۲، ۱۳۶۳، ص۷۳
جرج گاموف، "سرگذشت فیزیک"، رضا اقصی، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، ۱۳۷۹
حسن فروزند "آشنایی با فیزیک"انتشارات نخبگان
Brian Greene, The Elegant Universe, Vintage, 2000
W.Heisenberg , The Physicist's Conception Of Nature, Greenwood Press, p 25
Griffiths, David J. Introduction to Elementary Particles 1987
پیوند به بیرون[ویرایش]
مجموعهای از گفتاوردهای مربوط به فیزیک در ویکیگفتاورد موجود است.
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ فیزیک موجود است.
معنای فیزیک را در ویکیواژه، واژهنامهٔ آزاد، ببینید.
عمومی (به زبانهای دیگر)[ویرایش]Physics2005.org وبگاه سال جهانی فیزیک ۲۰۰۵
A Century of Physics بایگانیشده در ۶ ژوئن ۲۰۱۴ توسط Wayback Machine دربارهٔ تاریخ فیزیک
PSI.ir وبگاه انجمن فیزیک ایران
IPM.ir وبگاه مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات (پژوهشگاه دانشهای بنیادی)
AIP.org وبگاه بنیاد فیزیک آمریکا
EPS.org وبگاه انجمن فیزیک اروپا
IOP.org وبگاه بنیاد فیزیک
IYPT.com وب گاه مسابقات جهانی فیزیک
گسترش
ن
ب
و
شاخههای فیزیک
گسترش
ن
ب
و
چهار نیروی بنیادی در فیزیک
گسترش
ن
ب
و
علوم طبیعی
گسترش
ن
ب
و
فناوری
گسترش
ن
ب
و
علوم محیطی
گسترش
ن
ب
و
جهانبینی
گسترش
ن
ب
و
الگوها در طبیعت
ردهها: فیزیک
علوم طبیعی
فیزیک مقدماتی
مفاهیم فیزیکی
این صفحه آخرینبار در ۶ ژوئیهٔ ۲۰۲۲ ساعت ۱۹:۰۷ ویرایش شدهاست.