این روزها
طرح پیشنهادی اسرائیل برای آتشبس در غزه و مقایسۀ آن با طرح پیشنهادیِ دو ماه پیش حماس
نتشر شده در:
دوشنبه ۲۹ آوریل برابر با دهم اردیبهشت ماه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجۀ ایالات متحد آمریکا، و همتای فرانسوی او، استفان سِژورنه، وارد ریاض، پایتخت عربستان سعودی شدند تا دربارۀ آتشبس در غزه و ورود کمکهای بشردوستانه به غزه با مقامهای سعودی و دیگر همپیمانان خود در منطقه گفت و گو کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزیر امور خارجۀ آمریکا پس از دیدار با مقامهای ارشد عربستان سعودی در نشستی با وزیران امور خارجۀ پنج کشور عربیِ مصر، قطر، عربستان سعودی، امارات متحد عربی و اردن دربارۀ ادارۀ نوارغزه پس از پایان جنگ گفت و گو خواهد کرد. گفت و گوها تا روز چهارشنبه ادامه خواهد داشت. این سفر هفتمین سفر خاورمیانهای وزیر امور خارجۀ امریکا پس از آغاز جنگ و نخستین سفر او به منطقه پس از درگیری نظامیِ رو در رو میان اسرائیل و جمهوری اسلامی است.
ادارۀ نوار غزه پس از پایان جنگ مسألهای است که دولت اسرائیل از همان آغاز جنگ مطرح کرد. حل این مسأله خود یکی از شرطهای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، برای آتشبس است. در پنجم ماه فوریه هنگامی که آنتونی بلینکن به امید دستیابی به توافق آتشبس برای پنجمین بار به منطقه سفر کرد، نتانیاهو پس از دیداری کوتاه با او گفت: ما در راه پیروزی کامل گام برمیداریم؛ و سپس افزود : این عملیات ماهها طول خواهد کشید و نه سالها. راه حل دیگری وجود ندارد! او همچنین گفت: اسرائیل تنها قدرتی است که می تواند امنیت بلندمدت را تضمین کند.
نتانیاهو با هرگونه توافقی که به حماس امکان و اجازۀ کنترل کامل یا جزئیِ نوار غزه را بدهد، مخالف است. آمریکاییها نیز بر همین عقیدهاند. با این حال، هردو کشور به مذاکره با حماس به ویژه با میانجیگری مصر و قطر ادامه میدهند.
در پنجمین سفر بلینکن به منطقه برای دستیابی به توافق آتشبس، حماس توافقی سه مرحلهای برای آتشبس موقت پیشنهاد کرد که هر مرحلۀ آن ۴۵ روز طول میکشید. این گروه در طرح پیشنهادی خود خواهان پایان بیدرنگ جنگ نبود. در مرحلۀ اول، گروگانهای اسرائیلی شامل افراد سالخورده، بیماران، زنان و کودکان زیر ۱۹ سال به شرطی که عضو ارتش اسرائیل نباشند، آزاد میشدند. درعوض، اسرائیل نیز میبایست همۀ زندانیان زن، نوجوان، بیمار و سالخوردۀ فلسطینی همراه با ۵۰۰ زندانی برگزیدۀ حماس از جمله زندانیان محکوم به حبس ابد و جنایتهای سنگین را آزاد کند.
در این مرحله از طرح پیشنهادی حماس، نیروهای اسرائیلی باید به بیرون از مناطق پرجمعیت نوار غزه منتقل میشدند و عملیات نظامی و تجسسی هوایی را به حال تعلیق درمیآورند. در عین حال، به سازمان ملل و آژانسهای مربوط به آن اجازه میدادند تا کمکهای بشردوستانه به غزه برسانند و اردوگاههایی برای آوارگان ایجاد کنند.
در مرحلۀ دوم طرح پیشنهادی حماس، گروگانهای مرد باقی مانده آزاد میشدند و نیروهای اسرائیلی به بیرون از مرزهای نوار غزه عقبنشینی میکردند.
در مرحلۀ سوم نیز قرار بود اجساد و به جا ماندههای کشته شدگانِ دو طرف مبادله شوند، همۀ گذرگاهها برای از سر گرفتن بازرگانی در نوار غزه گشوده شود و مردم بتوانند آزادانه جا به جا شوند.
گویا آمریکاییها طرح پیشنهادی حماس را طرحی مثبت میدانستند. اما در هفتم فوریه بنیامین نتانیاهو آن را پنداربافی حماس خواند و آشکارا گفت که هرگز زیر بار چنین طرحی نمیرود.
هدف اعلام شدۀ نخست وزیر اسرائیل ادامۀ جنگ تا نابودی کامل حماس است. برای رسیدن به این هدف راهی جز حملۀ زمینی نیروهای اسرائیلی به رَفَح باقی نمانده است. با آغاز چنین عملیاتی بیشک جان گروگانهای اسرائیلی به خطر خواهد افتاد. به همین سبب، خانوادههای گروگانها و پشتیبانان آنها در اسرائیل و دیگر کشورهای جهان با چنین عملیاتی مخالفاند و با برگزاری تظاهرات پی در پی دولت اسرائیل را از این کار بازمیدارند.
از سوی دیگر، با توجه به حضور بیش از یک میلیون و چهارصد هزار آوارۀ فلسطینی در رَفَح، برپایۀ پیشبینی بسیاری از کارشناسان، حملۀ زمینی ارتش اسرائیل برای ساکنان رَفَح فاجعه بار خواهد بود. شبه نظامیان حماس در این شهر سنگر گرفتهاند.
در حال حاضر، مذاکرات برای رسیدن به توافق آتشبس میان حماس و اسرائیل در دو پایتخت عربی ریاض و قاهره انجام میگیرد. حملۀ زمینی اسرائیل به رَفَح به سرانجام این مذاکرات بستگی دارد. طرح توافق را این بار اسرائیل به حماس پیشنهاد کرده است. به گفتۀ وزیر امور خارجۀ آمریکا، حماس اکنون پیشنهادی در دست دارد که بسیار سخاوتمندانه است و باید هرچه زودتر تصمیم بگیرد.
هنوز جزئیات این طرح پیشنهادی فاش نشده است. چه تعداد از گروگانهای اسرائیلی آزاد خواهند شد؟ چه تعداد زندانی فلسطینی آزاد خواهند شد؟ آتشبس چه مدت ادامه خواهد یافت؟ آیا به آوارگان فلسطینی اجازۀ بازگشت به شمال نوار غزه داده خواهد شد؟ آیا اسرائیل از حملۀ زمینی به رَفَح چشمپوشی خواهد کرد؟
به نوشتۀ روزنامه عبری زبان «یِدیعوُت آحاروُنوُت»، ارتش اسرائیل مقدمات عملیات رَفَح را آماده کرده است. پس از پایان مذاکرات در روز چهارشنبه اول ماه می، دولت نتانیاهو ظرف ۴۸ تا ۷۲ ساعت آینده دربارۀ این عملیات تصمیم خواهد گرفت. از دوحال خارج نیست. یا حماس تن به پیشنهاد اسرائیل خواهد داد و مبادلۀ گروگانها انجام خواهد گرفت و یا علیات نظامی آغاز خواهد شد.
به نوشتۀ روزنامههای عبری زبان، حماس خواهان شفافیت بیشتر و تضمین آتشبس دائمی و عقبنشینی نیروهای اسرائیلی از غزه شده است. از سوی دیگر، وزیر امور دارایی اسرائیل که از جناح راست افراطی است، گفته است که اگر معاملۀ پیشنهادی برای مبادلۀ گروگانها عملی شود و عملیات نظامی برنامهریزی شده به رفح انجام نگیرد، دولت ائتلافی نتانیاهو را ترک خواهد کرد.
افکار عمومی ایرانیان در واکنش به حملۀ ۱۳ آوریل جمهوری اسلامی به اسرائیل
داوریها و نظرپردازیها دربارۀ حملۀ بیسابقۀ موشکی و پهپادیِ جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل همچنان ادامه دارد. کارشناسان و ناظران بینالمللی هنوز ابعاد و جنبههای گوناگون این حمله را تجزیه و تحلیل میکنند و دربارۀ پیامدهای آن نظر میدهند. این حمله، چنان که انتظار میرفت، واکنش بیشتر کشورهای جهان از جمله کشورهای منطقه را برانگیخت. نه تنها هیچ کشور معتبری در جهان مُهر تأیید بر آن نزد بلکه بسیاری از کشورها آن را رسماً محکوم کردند.17/04/202408:37بی پاسخ گذاشتن حملۀ اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه: معمایی ناگشودنی
حملۀ جنگندههای اسرائیلی به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دَمِشق در اول آوریل برابر با سیزدهم فروردین ماه نه تنها برای رژیم ایران بلکه برای بسیاری از ناظران بینالمللی غافلگیر کننده بود. به عقیدۀ بعضی از کارشناسان هدف اسرائیل از آن حمله که به کشته شدن هفت عضو سپاه از جمله دو مقام بلندپایۀ این نیرو انجامید، دعوت ایران به جنگ رو در رو با آن کشور بود. جمهوری اسلامی تاکنون نه به طور مستقیم بلکه به میانجی نیروهای نیابتیاش با اسرائیل جنگیده است.09/04/202409:54صندوقهای رأی ترکیه، عرصۀ نبرد اسلام سیاسی و لائیسیته
روز یکشنبه ۳۱ مارس رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور اسلامگرای ترکیه، و حزب حاکم او، «عدالت و توسعه» یا «آکپارتی»، در انتخابات محلی آن کشور شکست سنگینی خوردند. در استانبول، بزرگترین شهر ترکیه، اکرم اماماوغلو، نامزد حزب لائیک «جمهوری خلق» بار دیگر در مقام شهردار انتخاب شد؛ او نامزد حزب عدالت و توسعه را در این شهرِ ۱۶ میلیونی با اختلاف بیش از ۱۱ درصد یعنی در حدود یک میلیون رأی شکست داد.02/04/202409:15بیاعتنایی روسیه و ایران به هشدارهای آمریکا دربارۀ احتمال عملیات داعش خراسان
شامگاه روز جمعه سوم فروردین برابر با ۲۲ مارس، اندکی پس از حملۀ تروریستی به تالار کنسرت «کروُکوس» در حومۀ شهر مسکو، «داعش خراسان» در بیانیهای در کانال تلگرامی خود مسئولیت آن حمله را به عهده گرفت و از طریق آژانس خبری و تبلیغاتیاش به نام «اعماق» مدعی شد که جنگجویانش سالم به پایگاه خود بازگشتهاند. اما مقامهای رسمی دولت روسیه از جمله ولادیمیر پوتین این ادعا را نپذیرفتهاند و مدعیاند دولت اوکراین در آن حمله دست داشته است.26/03/202410:40آزادی، برابری، برادری: سه اصل اساسی جمهوری فرانسه و دشمنان آن
آزادی، برابری، برادری، سه اصل اساسی و به هم پیوستۀ شعار رسمی جمهوری فرانسهاند. این شعار در مادۀ ۲ قانون اساسی ۴ اکتبر ۱۹۵۸ آن کشور معروف به قانون اساسی جمهوری پنجم آمده است. از مارس ۱۹۸۷ کشور هائیتی نیز این شعار را در مادۀ ۴ قانون اساسی خود گنجانده است.19/03/202408:38