گزارش کمیته علمی وزارت بهداشت: بخشی از دانش‌آموزان با ماده استنشاقی مسموم شدند

مسمومیت دانش‌آموزان مدرسه فاطمه‌الزهرا‌ در کبودراهنگ و علاقبندیان در همدان

منبع تصویر،HAMEDANPAYAM

توضیح تصویر،

مسمومیت دانش‌آموزان مدرسه فاطمه‌الزهرا‌ در کبودراهنگ و علاقبندیان در همدان

پس از نزدیک به چهار ماه که از مساله مسمومیت زنجیره‌ای در مدارس ایران به ویژه مدارس دخترانه می‌گذرد، وزارت بهداشت ایران اولین گزارش «کمیته علمی» خود را منتشر کرد. کمیته علمی وزارت بهداشت تایید کرد که «بخشی از دانش‌آموزان با یک ماده محرک تحریک‌کننده که عمدتا استنشاقی است، مواجهه پیدا کردند.» همزمان محمدحسن آصفری که عضو «کمیته حقیقت‌یاب مجلس بررسی علت مسمومیت دانش‌آموزان» معرفی شده است گفته است «۲۵ استان ایران شامل تقریبا ۲۳۰ مدرسه درگیر شده‌اند».

به گفته این نماینده مجلس تا ۱۴ اسفند بیش از پنج هزار دانش‎آموز دختر و پسر مسموم شده‌اند. او می‌گوید روز گذشته کمیته حقیقت‌یاب بررسی علل مسمومیت دانش‌آموزان با نمایندگان وزارتخانه‌های اطلاعات، کشور، بهداشت، آموزش و پرورش و همین طور سازمان اطلاعات سپاه و اطلاعات نیروی انتظامی جلسه مشترکی برگزار کرده است.

از اوایل آذرماه، صدها دانش‌آموز و دانشجوی عمدتا دختر با عوارضی از جمله مشکلات تنفسی، تپش قلب و بی‌حسی به بیمارستان منتقل شدند.

در ادامه مسمومیت زنجیره‌ای دانش‌آموزان در ایران، امروز، ده‌ها مدرسه در دستکم ۲۰ شهر درگیر این قضیه بودند و شمار زیادی به بیمارستان منتقل شدند. همدان، مشهد، اردبیل، سمنان، شهرکرد، سنندج، آمل، بابل، دیوان دره، لارستان، مرند، ماسال و سلماس از جمله شهرهایی است که مسمویت در آنها گزارش شده است.

تاکنون اما هیچ مقام و نهادی درباره منشا و عاملان این حمله اظهارنظر نکرده است. محمدحسن آصفری نیز امروز گفته تاکنون اطلاعات خاصی درباره نوع سم و اینکه این اقدامات از چه ناحیه‌ای صورت گرفته به دست نیامده است.

وزارت بهداشت: بخشی از دانش‌آموزان با ماده استنشاقی مسموم شدند

سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت درباره اولین نتایج بررسی‌ها و جمع‌بندی «کمیته علمی وزارت بهداشت درباره بررسی مسمومیت‌ها» گفته بخشی از دانش‌آموزان با یک ماده محرک تحریک‌کننده که عمدتا استنشاقی است، مواجهه پیدا کردند. بخش دیگر مربوط به دانش‌آموزانی است که در کنار دانش‌آموزانی بودند که با ماده محرک مواجهه داشتند و اضطراب و نگرانی به آنها منتقل شده است.

او گفت که «بخش سوم هم مربوط به کسانی است که اصلا در آن مدرسه‌ای که ماده محرک با تعدادی از دانش‌آموزان تماس پیدا کرده، نبودند، اما در اخبار این موضوع را خواندند و عوارض‌شان ناشی از آثار روحی روانی بوده که بر آنها گذاشته شده است».

معاون درمان وزارت بهداشت اعلام کرد بنابر نتایج اعلام شده کمیته علمی «مواد محرک، لزوما یک ماده هم نیست که اسمش را بگوییم و انواع مختلف دارند».

آقای کریمی افزود «ماده محرک که استنشاقی است، خودش حالت گازی دارد، اما لزوما آن ماده اصلی ممکن است گاز نباشد، بلکه می‌توامند یک ماده جامد باشد؛ به صورت پودر یا خیر یا حتی مایع باشد که وقتی روی شوفاژ یا بخاری ریخته می‌شود یا در اثر حرارت محیط می‌تواند تبخیر شود و بعد علائم تحریکی را ایجاد کند».

وزارت بهداشت می‌گوید کمیته علمی و بررسی مسمومیت‌ها را با حضور ۳۰ متخصص تشکیل داده است.

به گفته سعید کریمی، اعضای این کمیته با حضور در محل مسمومیت‌ها «به استان‌های مختلف رفتند و بیماران را شخصا ویزیت و مدارک را بررسی کرده‌اند».

این اظهار نظرها پس از آن اعلام می‌شود که رهبر جمهوری اسلامی صبح امروز این مسمومیت‌ها را جنایت خوانده و خواهان دستگیری و اشد مجازات برای عوامل آنها شده. این در حالی است که پیشتر، بعضی مقام‌ها، مسمومیت دانش آموزان را اتفاقی نه چندان جدی توصیف کرده بودند.