۱۴۰۱ اسفند ۱۵, دوشنبه

نهنگ نیل یا نیل نهنگ، یا تمساح نیل/آفریقائی

 

نهنگ نیل یا نهنگ معمولی گونه‌ای نهنگ آفریقایی است که با آنکه نام نهنگ رودخانه نیل بر آن گذاشته شده، علاوه بر حوزه رود نیل در رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و تالاب‌های نقاط مختلف شرق، جنوب و شمال آفریقا در کشورهای سومالی، اتیوپی، اوگاندا، مصر، تانزانیا، زامبیا، زیمبابوه، گابن، آفریقای جنوبی، مالاوی، سودان، سودان جنوبی، بوتسوانا، و کامرون یافت می‌شود. جمعیت‌ هایی از این نهنگ را می توان در ماداگاسکار و سنگال نیز یافت که در آنجا زندگی می‌ کنند. این نهنگ هرچند توانایی زندگی در آب شور را هم دارد اما به ندرت در خارج از آب‌ های شیرین دیده شده است. البته برخی از این نهنگ‌ ها در دریاچه‌ های نیمه‌شور و دلتا ها هم زندگی می‌ کنند.

این نهنگ به آدم‌خواری شهرت یافته است و با توجه به اینکه محل زندگی آن‌ ها در نزدیکی سکونت‌گاه‌ های انسانی است برآورد شده که سالانه حدود ۲۰۰ نفر را طعمه خود می‌ کند. یکی از ویژگی‌ های عجیب این جانور در مقایسه با دیگر خزندگان مراقبت وی از تخم‌ های خود تا زمان به دنیا آمدن نوزادان است. شکار گسترده این حیوان در دهه ۱۹۴۰ تا ۱۹۶۰ آن را در آستانه انقراض قرار داد اما پس از آن با اقدامات حفاظتی انجام شده، جمعیت این حیوان در بیشتر نقاط احیا شد. هر چند در برخی نقاط آلودگی‌ های محیطی، شکار و تباهی زیستگاه باعث کاهش شدید شمار نهنگ‌ های رود نیل شده‌ است.[۱]

ویژگی‌ها[ویرایش]

نهنگ نیل بزرگترین نهنگ در آفریقا است و گاه به عنوان دومین خزنده در حال حیات بزرگ‌جثه در جهان پس از نهنگ آب شور شناخته می‌ شود. اندازه طول بدن در نرها ۳٫۵ تا ۵ متر است ولی نرهای بالغ با سن بالا گاه ۵٫۵ متر و بیشتر نیز قد می‌ کشند.[۲] همانند همه دیگر نهنگ‌ ها، آن‌ ها دودیسی جنسی دارند؛ نرها ۳۰ درصد بزرگتر از ماده‌ ها هستند. ماده‌های بالغ طولی برابر با ۲٫۴ تا ۴ متر دارند. وزن میانگین نهنگ نیل ۵۰۰ کیلوگرم است ولی بعضی از انها می‌توانند تا بالای ۱ تن نیز رشد کنند. میانگین طول عمر این حیوان در طبیعت هم ۱۰۰ سال است. این نهنگ بیشتر از ماهی تغذیه می‌ کند اما تقریباً هر حیوان دیگری مانند گورخر، کرگدن های کوچک، تشی، پرندگان ، گاهی شیرها و نهنگ‌های دیگر را نیز ممکن است طعمه خود سازد. نهنگ رود نیل از مردار هم تغذیه می‌کند و قادر است در یک وعده تا نیمی از وزن بدن خود غذا بخورد.[۱] بزرگترین نهنگ اندازه‌گیری شده یک نمونه نر در تانزانیا بوده‌ است که طولی برابر با ۶٫۴۵ متر و وزنی برابر با ۱٬۰۹۰ کیلوگرم داشت.[۳]

منابع[ویرایش]

1.      ↑ پرش به بالا به:۱٫۰ ۱٫۱ «Nile Crocodile». National Geographic. دریافت‌شده در ۱۱ ژوئن ۲۰۱۲.

2.       Somma، Louis A. «Crocodylus niloticus». USGS Nonindigenous Aquatic Species Database. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۹ ژوئیه ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۱۱ ژوئن ۲۰۱۲.

3.       Wood (Sterling Pub Co Inc). The Guinness Book of Animal Facts and Feats. Sterling Pub Co Inc. شابک ۹۷۸-۰-۸۵۱۱۲-۲۳۵-۹. تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک); پارامتر |تاریخ بازیابی= نیاز به وارد کردن |پیوند= دارد (کمک)

پیوند به بیرون[ویرایش]

·         نهنگ نیل در دانشنامه زندگی

Description: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Commons-logo.svg/30px-Commons-logo.svg.png

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ نهنگ نیل موجود است.

 

گسترش

·         ن

·         ب

·         و

گونه‌های موجود نهنگ‌سانان

رده‌ها

·         فهرست سرخ IUCN از گونه‌های کمترین نگرانی

·         نهنگ

·         جانوران بزرگ آفریقا

·         خزندگان آفریقا

·         خزندگان آفریقای شمالی

·         خزندگان اوگاندا

·         خزندگان توصیف‌شده در ۱۷۶۸ (میلادی)

·         خزندگان سیرالئون

·         خزندگان کنیا

·         خزندگان ماداگاسکار

·         شکارگران

·         زیاگان جنوب آفریقا

·         زیاگان شرق آفریقا

·         زیاگان مرکز آفریقا

·         کروکدیل‌ها

·         گوشت‌خوارسانان آفریقا

·         مردارخواران

·         نمادهای ملی جیبوتی

·         نمادهای ملی چاد

·         نمادهای ملی سیرالئون

·         نمادهای ملی لسوتو

·         نمادهای ملی نیجر

·         نیل

·         شکارگران اوج

·         این صفحه آخرین‌بار در ‏۲۰ ژوئن ۲۰۲۲ ساعت ‏۰۱:۱۲ ویرایش شده‌است.