۱۴۰۲ اردیبهشت ۸, جمعه

 

کناره‌گیری رئیس هیات‌مدیره بی‌بی‌سی در پی ماه‌ها بحث و مناقشه

ریچارد شارپ
توضیح تصویر،

ریچارد شارپ

ریچارد شارپ، رئیس هیات مدیره بی‌بی‌سی، که متهم شده بود انتصابش به این سمت در پی کمک به نخست‌وزیر سابق بریتانیا برای گرفتن یک وام بوده، اعلام کرد که از این سمت کناره‌گیری می‌کند.

او پیش‌تر و با بالاگرفتن انتقادها، این اتهام‌ها را رد کرده و گفته بود که استعفا نخواهد کرد.

با مطرح‌ شدن این اتهام‌ها، کمیته انتصابات عمومی در مجلس بریتانیا، آدام هپینستال، یک وکیل بریتانیایی را مامور بررسی این پرونده کرد و گزارش او که امروز صبح منتشر شده نتیجه‌گیری کرده که ریچارد شارپ با افشا نکردن دست‌داشتن‌اش در وام برای بوریس جانسون، قوانین بریتانیا را درباره تصدی سمت‌هایی که از بودجه عمومی تامین می‌شوند، نقض کرده است.

ریچارد شارپ در پیام کناره‌گیری‌اش گفته که این تخطی، «سهوی بوده، و منفعت مادی در میان نبوده است و گزارش، حقایقی را که او بیان می‌کند ثابت کرده است.»

اما او گفته که «برای اولویت‌دادن به منافع بی‌بی‌سی» از سمت خود استعفا می‌دهد.

ریچارد شارپ تا ماه ژوئن در سمت خود باقی خواهد ماند تا جانشینش تعیین شود.

کیتی رتزال، سردبیر فرهنگی بی‌بی‌سی، می‌گوید چه بسا ممکن بود ریچارد شارپ با وجود این جنجال بتواند در سمت خود باقی بماند اما مناقشه گسترده بر سر توییت‌های گری لینه‌کر، مجری و تحلیلگر برنامه ورزشی بی‌بی‌سی، تیر خلاص بود.

به نوشته کیتی رتزال، وقتی بحث بر سر توییت‌های انتقادی آقای لینه‌کر از سیاست‌های مهاجرتی دولت بریتانیا و تعلیق برنامه او بالا گرفت، رئیس هیات مدیره بی‌بی‌سی بابت جنجالی که درباره خود او در گرفته بود، نتوانست در این باره موضعی بگیرد و از تصمیم‌های تونی هال، مدیرعامل بی‌بی‌سی، دفاع کند.

«بی‌طرفی سنگ بنای راه‌برد بی‌بی‌سی است، اما بی‌طرفی ریچارد شارپ زیر سوال رفته بود. ماه‌های گذشته به بی‌بی‌سی آسیب رسانده و در نهایت ریچارد شارپ با استعفای خود به این موضوع اعتراف کرد. دیگران خواهند پرسید که چرا او خیلی زودتر از این نرفت.»

ساختمان بی‌بی‌سی در لندن
توضیح تصویر،

بی‌بی‌سی یک نهاد عمومی مستقل از دولت بریتانیاست که هزینه‌هایش با پرداخت مستقیم پول ماهانه توسط ساکنان بریتانیا که تلویزیون دارند، تامین می‌شود. انتخاب رئیس هیات‌مدیره آن با نخست‌وزیر بریتانیاست

اتهام رئیس هیات مدیره بی‌بی‌سی چه بود؟

ریچارد شارپ از فوریه سال ۲۰۲۱ (حدود دو سال پیش) توسط بوریس جانسون که آن زمان نخست‌وزیر بریتانیا بود، به ریاست هیات‌مدیره کل بی‌بی‌سی انتخاب شد.

در روز ۲۱ ژانویه ۲۰۲۳ روزنامه ساندی‌تایمز در گزارشی نوشت که آقای شارپ چند هفته قبل از انتخاب‌شدن به این سمت، به بوریس جانسون کمک کرده بود که یک وام ۸۰۰ هزار پوندی دریافت کند.

به نوشته این روزنامه، او بعد از اینکه تقاضای استخدام برای تصدی مقام ریاست هیات مدیره بی‌بی‌سی را به دولت ارائه کرده بود، یکی از دوستان ثروتمندش را به نام سم بلایت به بوریس جانسون معرفی کرد.

آقای بلایت، یک تاجر مولتی‌-میلیونر کانادایی، ضامن بوریس جانسون شده تا او بتواند یک وام ۸۰۰ هزار پوندی دریافت کند.

منتقدان می‌گفتند ریچارد شارپ به خاطر همین پادرمیانی موفق شده رقبایش را برای گرفتن سمت ریاست هیات‌ مدیره بی‌بی‌سی کنار بزند.

در پی این اتهامات شماری از نمایندگان پارلمان بریتانیا هم خواستار کناره‌گیری رئیس هیات مدیره بی‌بی‌سی شدند.

ریچارد شارپ پس از انتشار این گزارش‌ها در ایمیلی به کارکنان بی‌بی‌سی تایید کرد سم بلایت که ضامن وام بوریس جانسون شده، «از دوستان قدیمی» اوست.

او در این ایمیل گفت که آقای بلایت، از اقوام دور بوریس جانسون، در سال ۲۰۲۱ از «مشکلات مالی» نخست‌وزیر در زندگی شخصی‌اش مطلع شده و گفته می‌خواهد به آقای جانسون کمک کند.

ریچارد شارپ گفته که سم بلایت سپس با او مشورت کرده که چگونه می‌تواند به نخست‌وزیر کمک کند.

به گفته آقای شارپ، او سم بلایت را به سایمون کیس، یکی از کارکنان ارشد کابینه در آن زمان معرفی کرده است.

اما برخلاف اتهاماتی که علیه ریچارد شارپ مطرح شده بود، او می‌گوید که در همان دیدار به آقای کیس خبر داده که برای شغل ریاست هیات مدیره بی‌بی‌سی اقدام کرده است.

به گفته آقای شارپ، در همان جلسه، او و سایمون کیس توافق کردند که او نباید بیش از این درباره وام هیچ نقشی داشته باشد.

ریچارد شارپ می‌گوید که این آخرین و تنها نقش او در جریان گرفتن وام برای بوریس جانسون بوده است.

این در حالی است که ساندی‌تایمز نوشته است او به همراه بوریس جانسون و سم بلایت، یک‌بار شام خورده‌اند.

بوریس جانسون و ریچارد شارپ

منبع تصویر،PA MEDIA

توضیح تصویر،

ریچارد شارپ را بوریس جانسون (سمت راست) به سمت ریاست هیات مدیره بی‌بی‌سی منصوب کرد.

ریچارد شارپ کیست؟

ریچارد شارپ به مدت نزدیک به سه دهه از زندگی‌اش را در بانک‌داری و شرکت‌های سرمایه‌گذاری سپری کرده است.

او از جمله به مدت ۲۳ سال در شرکت خدمات مالی و بانکداری «گلدمن سکس» کار کرده و در آن‌جا به ریاست بخش سرمایه‌گذاری‌های اصلی این شرکت در اروپا رسیده است.

ریشی سوناک، نخست‌وزیر فعلی بریتانیا که او نیز برای سال‌ها از کارکنان گلدمن سکس بوده، برای دوره‌ای از کارمندان ریچارد شارپ بوده و این دو، نزدیکی‌شان را تا امروز حفظ کرده‌اند.

آقای شارپ هم در زمان قدرت بوریس جانسون و هم در دوران ریشی سوناک، از مشاوران اقتصادی دولت بریتانیا بود.

او در جریان جلسه پرسش و پاسخ در برابر کمیته «دیجیتال، فرهنگ، ورزش و جوانان» پارلمان بریتانیا قبل از تصدی پست ریاست هیات مدیره بی‌بی‌سی، تایید کرده بود که از طرفداران خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) بوده و تا کنون در مجموع ۴۰۰ هزار پوند به حزب محافظه‌کار بریتانیا کمک کرده است.