کشورهای سازمان همکاری اسلامی خواستار تصویب قطعنامه الزام آور شورای امنیت برای پایان دادن به «تهاجم» اسرائیل شدند
رهبران ۵۷ کشور جهان که همگی از جمله کشورهایی با اکثریت جمعیتی مسلمان هستند در پایان نشستی اضطراری که در ریاض، پایتخت عربستان تشکیل شد، ادعای اسرائیل مبنی بر این که حمله به غزه برای «دفاع از خود است» را رد کردند.
کشورهای شرکت کننده در بیانیه پایانی این نشست خواستار آتش بس فوری در غزه، ورود کمکهای بشردوستانه به این منطقه و توقف صادرات تسلیحات به اسرائیل شدند.
در این بیانیه همچنین ضمن محکوم کردن اقدامات «وحشیانه» اسرائیل، خواستار صدور قطعنامهای قاطع و الزام آور در شورای امنیت سازمان ملل برای پایان دادن به «تهاجم» اسرائیل شدند.
ابراهیم رئیسی از ایران، بشار اسد از سوریه، رجب طیب اردوغان از ترکیه، عبداالفتاح السیسی از مصر، تمیم بن حمدآل ٍثانی، حاکم قطر و محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی از جمله شرکت کنندگان در این نشست بودند.
تا امروز قطعنامههای پیشنهادی که در آنها درخواست آتشبس مطرح بود توسط ایالات متحده آمریکا در شورای امنیت وتو شده است.
رهبران شرکت کننده در نشست چه گفتند
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران در نشست روز شنبه سازمان همکاریهای اسلامی، از کشورهای عضو این سازمان خواست تا ارتش اسرائیل را به فهرست «سازمانهای تروریستی» خود اضافه کنند.
او همچنین از تمامی کشورهای عضو که با اسرائیل رابطه دارند درخواست کرد که روابطشان را با این کشور قطع کنند.
رئیسجمهور ایران همچنین خواستار افزایش حمایتهای کشورهای اسلامی از مردم فلسطین شد.
تمیم بن حمد آل ثانی، حاکم قطر در این نشست گفت که کشورش در تلاش است تا با میانجیگری، زمینه آزادی گروگانهای اسرائیلی را فراهم کند و ابراز امیدواری کرد که به زودی در نوار غزه آتشبس بشردوستانه اعلام شود.
اسرائیل پیشتر اعلام کرده که حاضر نیست به دلایل بشردوستانه آتشبس اعلام کند و تا گروگانها آزاد نشوند، به حملاتش ادامه خواهد داد.
امیر قطر در نشست ریاض گفت: «جامعه بینالمللی در انجام مسئولیتهای قانونی و اخلاقیاش، شکست خورد.»
او افزود: «تا کی جامعه بینالمللی میخواهد با اسرائیل به شکلی رفتار کند که گویی این کشور فراتر از قانون است؟»
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه گفت که برای پیدا کردن یک راهحل دائمی برای مناقشه اسرائیلیها و فلسطینیها، باید یک کنفرانس بینالمللی برگزار شود.
او همچنین در این نشست گفت: «آنچه ما در غزه نیاز داریم، توقف چندساعته درگیری نیست، بلکه یک آتشبس دائمی باید اعلام شود.»
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در نشست ریاض گفت که فلسطینیان با «جنگی بیسابقه با هدف نسلکشی» روبهرو هستند و از آمریکا خواست تا به اسرائیل برای توقف تهاجمش به غزه، فشار بیاورد.
آقای عباس گفت که فلسطینیها در برابر حملات اسرائیلیها به حفاظت بینالمللی نیاز دارند.
بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه در نشست ریاض گفت که هرگونه روند سیاسی با اسرائیل باید فورا متوقف شود.
او این اظهارات را در حالی بیان کرد که علاوه بر مصر و اردن، کشورهای امارات و بحرین نیز در سال ۲۰۲۰ روابطشان را با اسرائیل عادی کردند.
رهبران این چهار کشور در این نشست حضور داشتند.