۱۴۰۲ آبان ۱۷, چهارشنبه


    دیگر رسانه ها

    ۰

    عاقبت رژیمی که روزی به رشد اقتصادی خود می‌نازید+ عکس و فیلم

    اسرائیل، رژیمی بود که تا چندی پیش خود رادر رقابت با کشورهای صنعتی دانسته و به رشد اقتصادی و گسترش سرمایه‌گذاری‌های خود در سراسر دنیا افتخار می‌کرد، صهیونیست‌ها چنان بر نظام و ساختار مالی خود مطمئن بودند که خود را در خاورمیانه بی‌رقیب می‌دانستند، اما امروز پس از طوفان‌الاقصی چه بر سر این اقتصاد آمد.

    عاقبت رژیمی که روزی به رشد اقتصادی خود می‌نازید+ عکس و فیلم

    فارس‌پلاس؛  دیگر رسانه‌ها - اقتصاد اسرائیل، در ابتدای تشکیل آن، به واسطه پشتیبانی انگلیس و سرازیر شدن سرمایه‌های یهودیان ثروتمند، به اسرائیل، استفاده از آن در بخش تولید، از رشد قابل ملاحظه‌ای برخوردار بود،به شکلی که تولید ناخالص ملی، آن هر پنج سال دو برابر شد، در حالی که تعداد جمعیّت یهود، نیز هر هشت سال به دو برابر افزایش می‌یافت. این تحول به معنای رشد چشمگیر اقتصادی آنان بوده، که به تدریج به برتری اقتصادی یهودیان بر اعراب فلسطینی انجامید. این رشد اقتصادی، رژیم صهیونیستی را بر آن داشت، تا به تأسیس ارتشی مجهز و آماده به جذب مهاجران و تأسیس سازمان‌های جدید حکومتی، از جمله: مراکز درمانی، بانک مرکزی، بیمه، رادیو و... دست بزند.

    در سال‌های بین 1973/1352،تا 1985/1364، اقتصاد رژیم صهیونیستی به دلایل مختلفی چون: متحمل شدن هزینه‌های زیاد در جنگ 1973/1352، افزایش قیمت نفت،هم چنین،کاهش سرمایه گذاری‌های خارجی و فقدان بازار فروش و صادرات کالاهای تولیدی و...، دچار رکود شدیدی شد. در این دوره، دولت اسرائیل، با کنترل میزان رشد تورم،کاهش هزینه‌های دولتی، بهره‌گیری از کمک‌های ویژه آمریکا، و اجرای سیاست‌های اصلاح اقتصادی، بحران را مهار، و روند رشد اقتصادی رو به افزایش نهاد.

    در این دوران، به بخش صنعت و دو بخش مرتبط با آن، یعنی ساختمان و خدمات، بیشتر از بخش کشاورزی توجّه شد. در بخش صنعت، صنایع نظامی، گسترش زیادی پیدا کرد، به طوری که این رژیم، از سازندگان و صادرکنندگان مهّم هواپیماهای جنگی، موشک ها، مهمات و سلاح های شیمیایی و...،شمرده می‌شود.

    از دیگر منابع کمک‌های خارجی به اسرائیل، کمک‌های دولت آمریکا و یهودیان آمریکا است، که به صورت‌های مختلف، صورت می‌گیرد. حجم کمک‌های اقتصادی آمریکا به رژیم اسرائیل از سال 1948/1327 تا 1996/1375، به رقم 6/27 میلیارد دلار بالغ می‌گردد، که این مبلغ در آغاز هر سال مالی، به صورت رایگان از طرف خزانه داری آمریکا نقداً در اختیار اسرائیل قرار می‌گیرد. از سوی دیگر، بررسی‌های به عمل آمده نشان می‌دهد، که حجم کمک‌های اعلان نشده آمریکا به رژیم صهیونیستی چند برابر ارقام اعلام شده،است. آمریکا علاوه بر کمک های مالی به طرق مختلف، در راستای حمایت از آن رژیم، گام برداشته است. از آن جمله کمک های غیر مستقیم، ایجاد بازار فروش کالاهای اسرائیلی در آمریکا، اعطای اعتبارات و تسهیلات مالی از سوی بانک‌های تجاری آمریکا و سرمایه گذاری مستقیم دولت و شرکت‌های خصوصی آمریکا در قلمرو اسرائیل و...، است.

    اما وقوع انتفاضه در سرزمین فلسطین و تداوم آن، هزینه‌ها، خسارت‌ها و تبعات گوناگونی برای رژیم صهیونیستی در برداشته است.مانند، خسارات و تبعات منفی رکود اقتصادی ، پیامدها و تبعات منفی نظامی و خسارت‌های جانی است. وجود ناآرامی در مناطق فلسطینی، و ایجاد تنش و بحران در منطقه خاورمیانه، کاهش چشمگیر حجم سرمایه‌گذاری های خارجی در اسرائیل را به همراه داشته است.

    این امر، باعث شده تا اسرائیل فرصت‌های مناسب برای جذب سرمایه‌های خارجی را از دست بدهد و هزینه‌های مضاعفی را متحمّل شود. روزنامه واشنگتن پُست، طی گزارشی که در تاریخ 9 نوامبر 2000/19 آبان 1379، منتشر کرد، از خروج 3/1 میلیارد شیکل(هر دلار معادل 62/4 شیکل است) از شرکت‌های سرمایه گذاری سهام در اکتبر همان سال خبر داد. براساس این گزارش دارایی‌های شرکت‌های نامبرده، به دلیل وقوع رویدادهای خشونت آمیز در انتفاضه به میزان هشت درصد کاهش یافته.

    اما شاید بتوان گفت که در سال جاری و پس از عملیات طوفان‌الاقصی این رژیم بالاترین رکود را در بخش‌های مختلف تجربه کرد و چه در حوزه تولید داخلی و چه در بخش سرمایه‌گذاری‌های خارجی با چالش‌های بی‌سابقه‌ای روبه رو شد.

     

     

    و این نگرانی تا حدی است که حتی تحلیلگران صهیونیست را به واکنش واداشته است.

    خبرگزاری غربی آسوشیتدپرس درباره وضعیت اقتصاد رژیم صهیونیستی بعد از عملیات طوفان الاقصی نوشت: اقتصاد [رژیم] اسرائیل توانست بعد از جنگ های گذشته با حماس، خود را بازیابی کند اما (ضربه اقتصادی ناشی از عملیات طوفان الاقصی) آنقدر شدید بود که راهی طولانی برای بازیابی اقتصادی در پیش دارد.

    این رسانه غربی به اظهارات ماه پیش «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره عادی سازی روابط با کشورهای عربی و چشم انداز روشن آینده اشاره کرد و افزود: امروز بعد از چهار هفته جنگ حماس و اسرائیل، این چشم انداز از بین رفته است.

    تعطیلی گردشگری، صنعت و کشاورزی

    آسوشیتدپرس درباره وضعیت اقتصاد این روزهای سرزمین های اشغالی نوشت: بسیج ۳۶۰ هزار نیروی ذخیره و تخلیه ۲۵۰ هزار شهرک نشین (در جنوب و شمال سرزمین های اشغالی)، وضعیت کسب و کار را به هم ریخته است.

    این رسانه انگلیسی زبان ادامه داد: رستوران ها و فروشگاه ها خالی شده اند؛ شرکت های هواپیمایی، پروازها به این منطقه را لغو کرده اند و گردشگران از سفر به این نقطه از زمین منصرف شده اند. در حالی که یک میدان گازی مهم تعطیل شده است، محصولات مزارع نیز به خاطر نبود کارگر از بین رفته اند و بسیاری از کسب و کارها تعطیل شده اند.

    آسوشیتدپرس، تشدید تنش در صورت تاکید رژیم صهیونیستی بر نابودی کامل مقاومت فلسطین را تهدیدی جدی علیه اقتصاد این رژیم دانست و نوشت: اقتصاد اسرائیل حتی پیش از شروع جنگ، به خاطر طرح لایحه جنجالی تغییرات قضائی مطرح شده از سوی نتانیاهو ضعیف شده بود و یک جنگ طولانی در چند جبهه غزه، لبنان، سوریه و کرانه باختری می تواند امکان ترمیم را از اقتصاد (این رژیم) بگیرد.

    اقتصاددانان: حواستان را جمع کنید!

    آسوشیتدپرس به نامه ۳۰۰ اقتصاددان صهیونیست به نتانیاهو و «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیم صهیونیستی اشاره کرد و نوشت: ۳۰۰ تن از اقتصاددانان صهیونیست در نامه سرگشاده‌ای اعلام کردند که در صورت ادامه وضع موجود، رژیم صهیونیستی دچار «بحران اقتصادی غیرقابل ترمیم» خواهد شد. پس حواستان را جمع کنید!

    این اقتصاددانان صهیونیستی در نامه خود خواستار حذف هزینه های غیرضرور، برای عبور از بحران اقتصادی جاری شدند.

    اقتصاددانان رژیم صهیونیستی با بیان اینکه هنوز اعضای کابینه به عمق بحران اقتصادی این رژیم پی نبرده اند، اعلام کردند: تداوم این روند به اعتماد عمومی صدمه زده و امکان ترمیم را از آن می گیرد.

    در نامه اقتصاددانان صهیونیست، تاکید شده است که بازسازی صدمات ناشی از عملیات مقاومت فلسطین، به میلیادردها شِکل (واحد پول رژیم صهیونیستی) نیاز دارد و بر این اساس، لازم است اولویت های اقتصادی کابینه تغییر کند.

    این اقتصاددانان همچنین خواستار بازنگری کابینه رژیم صهیونیستی در بودجه مصوب سال ۲۰۲۴ شدند.

    نزولی شدن همه شاخص‌های اقتصادی

    آسوشیتدپرس با بیان اینکه فشارسنج های مالی تصویری تاریک (از آینده اقتصاد اسرائیل) نشان می دهند، افزود: ارزش واحد پول محلی (شکل)، به پایین ترین حد خود در ۱۴ سال گذشته رسیده و شاخص سهام در سال جاری حدود ۱۰ درصد کاهش یافته است.

    این رسانه غربی، فناوری را موتور محرک رشد اقتصادی رژیم صهیونیستی دانست و نوشت: حتی قبل از شروع جنگ (به خاطر ناآرامی ناشی از طرح لایحه تغییرات قضائی)، افول این بخش از اقتصاد آغاز شد.

    راه‌اندازی کمپین‌های تحریم کالاهای صهیونیستی

    همچنین از زمان آغاز حملات ارتش رژیم صهیونیستی به نوار غزه کمپین های متعددی در شبکه های اجتماعی به راه افتاده و آنها خواهان تحریم کالاهای صهیونیستی در سطح جهان و کالاهای کشورهای غربی حامی رژیم صهیونیستی شده‌اند.

    این تحریم گسترده باعث شده که مردم در کشورهای عربی هریک بدنبال استفاده از کالاهای جایگزین تولیدی کشورهای خودشان باشند.

    به نوشته پایگاه «العربی الجدید»، تحریم کالاهای ساخت کشورهای غربی باعث شده است که محصولات ساخت کشورهای عربی جایگزین محصولات خارجی شود؛ بطوری که فروش شرکت های مصری سه برابر افزایش یافته است.

    تحلیلگران، این تحریم را باعث فشار بر شرکت‌های غربی می‌دانند تا از دولت‌های خود بخواهند که دست از حمایت از رژیم صهیونیستی برداشته یا دستکم آن را کاهش دهند. این تحریم همچنین فرصتی برای کاهش فشار مالی بر آن دسته از کشورهای عربی شده است که برای تامین ارز مورد نیاز برای واردات، با مشکل روبرو هستند.

    یک روی دیگر سکه تحریم شرکت‌های کشورهای غربی حامی رژیم اسرائیل این است که شرکت‌های تامین کنندهِ کالاهای جایگزین اقدام به استخدام و جذب نیروهای کاری می‌کنند که شرکت های خارجی در پاسخ به تحریم کالاهای خود، آن ها را اخراج کرده اند.

    در چند هفته گذشته و پس از آغاز عملیات طوفان الاقصی و جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه، درخواست‌ها برای تحریم کالاهای رژیم صهیونیستی و حامیان آن در سراسر جهان افزایش یافته است.

     

     

    دولت مالزی در راستای حمایت از فلسطین و در بحبوحه جنگ غزه، شرکت‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی و یا شرکت‌هایی که وعده پشتیبانی از این رژیم را داده‌اند، تحریم می‌کند.

    به گزارش از نشریه استریت تایمز، در میان شرکت‌هایی که قرار است مورد تحریم قرار گیرند، نام شرکت‌های مواد غذایی که حق امتیاز شرکت‌های آمریکایی را دارند نیز مشاهده می‌شود.

    شرکت‌های غذایی مک دونالد و برگر کینگ از جمله شرکت هایی هستند که هدف تحریم قرار می‌گیرند.

    براساس گزارش روز ۱۷ اکتبر ( ۲۵ مهر) شرکت مک دونالد در سرزمین‌های اشغالی در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که هزاران غذا را مجانی برای نظامیان رژیم اسرائیل فراهم می‌کند. شرکت برگر کینگ نیز روز ۲۳ اکتبر (اول آبان) برای نظامیان رژیم اسرائیل غذا فراهم کرد. همزمان شرکت مک دونالد مالزی در بیانیه‌ای اعلام کرد با شرکت "اسرائیلی" مک دونالد قطع رابطه می‌کند.

     

     

    در روزهای اخیر گزارش‌ها و تحلیل‌های زیادی در رسانه‌های عبری منتشر شده است که نشان می‌دهد بیشترشان انتظار داشتند اقتصاد رژیم صهیونیستی در نتیجه جنگی که علیه غزه در جریان عملیات «طوفان الاقصی» به راه انداخت، متحمل خسارت‌های اقتصادی سنگینی شود. 

    بیش از دو هفته پس از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به نوار غزه، روزنامه یدیعوت آحارونت از بزرگترین فاجعه اقتصادی در تاریخ رژیم صهیونیستی سخن گفت و کابینه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم را مسئول مستقیم خسارت‌هایی دانست که کابینه‌اش در معرض آن قرار گرفته است.

    بخش مالی

    این گزارش نشان می‌دهد، ارزش واحد پول رژیم صهیونیستی (شکل) در برابر دلار همچنان رو به کاهش است و به پایین‌ترین سطح خود از سال 2012 میلادی، یعنی پنج درصد رسیده است. ارزش شکل در برابر دلار شنبه گذشته به 4.08 رسید، این یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که نشان دهنده خطرپذیری های اقتصادی در یک واحد تجاری است.

    با وجود اینکه بانک مرکزی رژیم صهیونیستی به‌عنوان یک واحد تجاری بلافاصله در بازار آزاد وارد عمل شد، ولی اوضاع شکل به‌سرعت رو به وخامت گذاشته است. 

    با این روند بانک مرکزی رژیم صهیونیستی با معضلی بزرگ مواجه است، زیرا میان دو گزینه قرار دارد؛ نخست، کاهش نرخ بهره برای کمک به رونق اقتصادی در دوران جنگ و دیگری، بالا نگه داشتن نرخ بهره برای حمایت از ارز. 

    به گزارش فایننشال تایمز، معامله‌گران شرط‌بندی خود را در برابر شکل افزایش دادند که به گزینه دوم فشار وارد می‌کند، با وجود این، تحلیلگران در بورس اوراق بهادار تل‌آویو که به نوبه خود بیش از هشت درصد سقوط کرده است، انتظار داشتند بانک مرکزی نرخ بهره را کاهش دهد. 

    ارزش اوراق قرضه رژیم صهیونیستی از ابتدای جنگ تاکنون 136 درصد افزایش یافته است و فروش اوراق قرضه دیاسپورا در بحبوحه انتظار افزایش بدهی عمومی که در حال حاضر به 294.7 میلیارد دلار رسیده، زیان هایی به همراه داشته است که تخمین زده می شود 2.839 میلیارد دلار باشد.

    بخش‌های تجارت و فناوری

    موشک‌های شلیک شده به منطقه گوش دان که نگین حوزه صنعت، اقتصاد و فناوری رژیم صهیونیستی است، باعث شد این منطقه به‌شدت فلج شود و تاکنون بیش از 2 میلیارد دلار به این رژیم خسارت وارد کرده است.

    شکست فناورانه بزرگی که این رژیم عبری در زمینه سامانه های جاسوسی و اطلاعاتی متحمل شد، ضعف بزرگ شرکت‌های «های تک» (فناوری‌های پیشرفته) را آشکار کرد. در نتیجه، پیش بینی می شود فروش خارجی آن‌ها در حوزه فناوری اطلاعات و جاسوسی در بازارهای جهانی کاهش یابد.

    در این زمینه نیویورک تایمز گزارش کرد، شرکت «انویدیا» نشست هوش مصنوعی را که قرار بود در تل آویو برگزار شود، لغو کرده است. بیشتر شرکت های بزرگ فناوری آمریکایی ازجمله مایکروسافت، گوگل (الفابت)، اپل و اوراکل نیز دفاتر تولید یا تحقیق و توسعه مهمی در سرزمین‌های اشغالی دارند. 

    سرنوشت تأسیساتی که اینتل با هزینه 25 میلیارد دلاری قصد ساخت آن را داشت و به ساخت تراشه های الکترونیکی اختصاص داده شده است، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، به ویژه اینکه مکان استقرار آن تنها 30 دقیقه با حصار جداکننده نوار غزه فاصله دارد.

    تردیدی وجود ندارد 360 هزار سرباز ذخیره پس از اعزام به جنگ کار خود را ترک کردند، اتفاقی بی سابقه در تاریخ این رژیم که تأثیر مستقیمی بر بخش های حیاتی رژیم صهیونیستی دارد.

    به گزارش روزنامه معاریو، از ابتدای جنگ بازار رژیم صهیونیستی به دلیل غیبت کارکنانش 4.6 میلیارد شکل یا بیش از 1.2 میلیارد دلار آمریکا خسارت دیده است. 

    کار در کارخانه‌های پوشاک (۸۰ درصد)، کارخانه‌های لوازم الکتریکی و الکترونیکی (۴۷ درصد) و اسباب‌بازی‌ها (۶۴ درصد) کاهش یافته است. همچنین شرکت‌های «اچ اند ام» و «زارا» فروشگاه‌های خود را در رژیم صهیونیستی تعطیل کرده‌اند.

    بخش انرژی

    در زمینه انرژی، شرکت «شورون» دو روز پس از «طوفان الاقصی» اعلام کرد، میدان گاز طبیعی تامار را که یکی از مهم‌ترین منابع گاز مورد استفاده برای تولید و صادرات برق در شهرک‌های صهیونیست نشین است، تعطیل کرد. تعطیلی این میدان تا امروز از ترس اینکه مقاومت آن را هدف قرار دهد، به توقف صادرات گاز رژیم صهیونیستی به مصر و اردن و افزایش فشار بر بازار گاز اروپا شده است.

    روزنامه مارکر گزارش کرد، ادامه جنگ در غزه سرمایه گذاری در حوزه گاز طبیعی را در سرزمین‌های اشغالی به خطر می اندازد، زیرا می تواند ضربه محکمی به جاه طلبی های رژیم صهیونیستی برای تبدیل شدن به هاب صادرات گاز طبیعی به اروپا و سایر نقاط وارد کند.

    قیمت نفت پس از نوسانات شدید در بازارهای جهانی به حدود 94 دلار در هر بشکه افزایش یافت. روزنامه گاردین گزارشی منتشر کرد که در آن از نگرانی تجار و اقتصاددانان حوزه نفت پس از فراتر رفتن بازارها از 100 دلار در هر بشکه خبر داد.

    این روزنامه انگلیسی نوشت، دلیل نگرانی‌ها ترس از نابودی مسیر اصلی محموله های نفت و گاز است که از مسیر دریا از تنگه هرمز در غرب آسیا به بازار جهانی حمل می شوند. 

    علاوه بر این، بلومبرگ اکونومیکس به بررسی تأثیر بالقوه جنگ بر تورم جهانی پرداخت و به این نتیجه دست یافت گسترش جنگ در منطقه و ورود ایران به آن تأثیر بسیار خطرناکی خواهد داشت، زیرا می‌تواند عاملی برای رکود بازارهای جهانی باشد و قیمت نفت را تا بشکه ای 150 دلار افزایش دهد. 

    همچنین ورود ایران به جنگ غزه می‌تواند ضربه ای قوی به رشد جهانی باشد که ممکن است در سال 2024 میلادی به جای 2.7 درصد به 1.7 درصد کاهش یابد و مانع از تلاش های جهانی برای مهار قیمت ها شود و نرخ تورم جهانی را به 6.7 درصد برساند یا به طور قابل توجهی بالا ببرد.

    بخش گردشگری و هوانوردی

    بخش گردشگری و هوانوردی رژیم صهیونیستی ضربه شدیدی خورد. پس از بمباران موشکی فرودگاه بن گوریون در تل آویو، فرودگاه های رامون و حیفا نیز از کار افتادند و تمامی خطوط هوایی بین المللی پروازهای خود را به این منطقه متوقف کردند. 

    همچنین شرکت‌های بیمه هوانوردی در برابر خطرات جنگی با صدور اطلاعیه‌ای، پوشش بیمه شرکت‌های مستقر در این رژیم را لغو کردند که برخی از لغو‌ها در حال حاضر اجرایی شده است و دولت نتانیاهو را مجبور به پرداخت 6 میلیارد دلار غرامت کرد که هزینه هنگفتی است. خسارت‌های بخش هوانوردی رژیم صهیونیستی تاکنون به حدود 1.6 میلیارد دلار رسیده است که میانگین 100 میلیون دلار در روز است.

    همه این موارد نشان‌دهنده زیان‌های مورد انتظار در بخش گردشگری رژیم صهیونیستی است که درآمد آن در سال 2022 میلادی به بیش از 3.4 میلیارد دلار رسید و از زمان شروع جنگ روزانه حدود 98 میلیون دلار خسارت متحمل شده است.

    علاوه بر این رژیم اشغالگر اسرائیل در کنار تلفات انسانی آسیب‌های اقتصادی هم به دلیل مهاجرت آوارگان یهودیان به دیگر کشورها به همراه داشته است.

     

     

    در واقع فاجعه‌ای مانند این پیش‌تر هرگز در تاریخ اشغالگری صهیونیست‌ها بر سرزمین فلسطین رخ نداده بود. هیچ خسارتی به اندازه یک پنجم خسارت‌هایی که امروز می‌بینیم، حتی در دوران جنگ‌های متعدد قبلی رخ نداده بود. 

    عملیات «طوفان الاقصی» یک فاجعه اقتصادی تمام عیار برای رژیم صهیونیستی رقم زد و تل‌آویو را وادار کرد حتی علنی از آمریکا درخواست کمک مالی اضافی به ارزش 14 میلیارد دلار کند. 

    پس از شکست امنیتی، نظامی، سیاسی و اخلاقی رژیم صهیونیستی مقابل مقاومت فلسطین، ساعت صبر فرا می‌رسد و حقیقت بر همگان آشکار می‌شود. همه خواهند فهمید اقتصاد این رژیم پوچ و خانه‌شان سست تر از تار عنکبوت است.

    حال باید دید رژیم صهیونیستی با وجود چالش‌هایی که یکی پس از دیگری تجربه می‌کند در ماه‌های آتی چه بحران‌هایی را در اقتصاد خود پیش رو داشته و آیا باز هم می‌تواند همچون گذشته بر روی کمک‌ها و حمایت‌های شرکای تجاری‌اش که خود در اوکراین درگیر جنگ دیگری هستند حساب ویژه‌ای باز کرده و یا در بازارهای بین‌المللی مشتریان کالاهای خود را برای خرید کالاهایش مجاب کند و یا این چاه روز به روز عمیق‌تر خواهد شد؟.

    پایان پیام/ت

     

    این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
    خرید بلیط هواپیما
    نهال گشت
    نظرات
    دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شدپیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
    Captcha
    ناشناسسه‌شنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۲ - ۰۷:۲۶
    جورج سوروس خیانت بزرگی در باره کشورها نموده است و در سال چهل و دو توسط نمایندگان نفوذی خود چه بلایی سر ایران آورد تا امروز به خیال خودش به خاورمیانه بزرگ دست یابند.

    پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

    بیشترین اشتراک

    رایتلرسپینابیمه ملتبانک تجارتبیمه رازیبانک رسالتبه پرداخت ملتایرانول
    همراه اول×