گزارش زنده

  1. وزیر خارجه بریتانیا از ایران خواست تنش را کاهش دهد

    دیوید کمرون، وزیر خارجه بریتانیا در تماس با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود خواستار تنش‌زدایی شده است.

    او در عین حال در شبکه‌های اجتماعی نوشت که «رسما حمله ایران به اسرائیل را به شدیدترین لحن محکوم می‌کند.»

    پیش از این حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران گفته بود که حمله ایران به اسرائیل به منزله «استفاده از حق دفاع مشروع» خود بوده است و گفته بود که ایران در آینده هم در دفاع از منافع خود تردید نخواهد کرد.

  2. رهبران گروه هفت خواستار خویشتنداری همه طرف‌ها شدند

    جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا میزبان نشست مجازی کشورهای عضو گروه هفت برای هماهنگی پاسخ دیپلماتیک به اولین حمله مستقیم ایران به اسرائیل بوده است.

    رهبران گروه هفت با محکوم کردن این حمله خواستار خویشتنداری همه طرف‌ها شدند.

    شارل میشل، رئیس شورای اروپا گفت که پایان دادن به بحران غزه در اسرع وقت به ویژه از طریق آتش‌بس فوری، تغییری ایجاد خواهد کرد.

    پیش از این، کاخ سفید اعلام کرده بود که نمی‌خواهد شاهد تشدید بحران در خاورمیانه باشد. یک سخنگوی امنیتی ایالات متحده گفت که این به اسرائیل بستگی دارد که آیا به حمله ایران پاسخ دهد یا نه.

  3. سخنگوی امنیت ملی آمریکا: نتانیاهو به خوبی از خواسته آمریکا آگاه است

    گزارش برند دبوسمن از کاخ سفید

    جان کربی، سخنگوی امنیت ملی آمریکا در چند ساعت گذشته در برنامه‌های گفتگوی صبح یکشنبه یک پیام را تکرار کرده است و آن اینکه آمریکا خواهان جنگ گسترده‌تر در خاورمیانه نیست.

    آقای کربی درگفتگو با شبکه سی‌بی‌اس گفت که آنچه در منطقه اتفاق می‌افتد «مسلماً بر ما تأثیر می‌گذارد»، به‌ویژه با توجه به اینکه هزاران نیروی آمریکایی در عراق، سوریه و اردن مستقر هستند.

    او افزود، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل «به خوبی می داند که رئیس جمهور [بایدن] به دنبال درگیری با ایران نیست.» او گفت: «ما به دنبال جنگ با ایران نیستیم. ما به دنبال درگیری منطقه‌ای گسترده‌تر نیستیم.» اما برای کمک به اسرائیل برای دفاع از خود، آنچه را که لازم است، انجام خواهیم داد.»

    جان کربی همچنین گفت که ایالات متحده به ایران در مورد حملات احتمالی به پرسنل آمریکایی در منطقه هشدار داده است. او افزود: «ما برای محافظت از نیروهایمان، تأسیسات و کشتی‌هایمان در منطقه هر گامی را که نیاز باشد، در آینده برخواهیم داشت.»

  4. مهم ترین تحولات تا این لحظه:

    • اسرائیل می‌گوید اکثریت بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک پرتاب شده توسط ایران را شب گذشته رهگیری کرده است.
    • حداقل ۹ کشور در حملات پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل و مقابله با آن‌ها شرکت داشتند. پرتابه‌هایی از ایران، عراق، سوریه و یمن به سمت اسرائیل شلیک شد. آمریکا، بریتانیا، فرانسه و همچنین اردن در رهگیری و سرنگونی این پهپادها و موشک‌ها به اسرائیل کمک کردند.
    • ایران می‌گوید به هدف خود رسیده و قصدی برای ادامه عملیات ندارد.
    • یکی از وزرای کابینه جنگ اسرائیل گفته است که ایران در زمان مناسب بهای حمله به اسرائیل را خواهد پرداخت.
    • رهبران جهان خواستار خویشتنداری دو طرف شدند و جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا گفته است که اعتقاد ندارد حمله ایران به یک جنگ گسترده تر تبدیل شود.
    • حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران گفته است که این کشور ۷۲ ساعت قبل همسایگان خود را از حملات تلافی جویانه به اسرائیل مطلع کرده بود.
    • قرار است سران گروه هفت برای بحث و بررسی این حمله در جلسه اضطراری مجازی شرکت کنند.
    • ارتش اسرائیل گفته است که در مجموع ۱۲ نفر در اسرائیل مجروح شده‌اند از جمله یک دختر ۷ ساله که همچنان تحت مراقبت‌های ویژه است.
  5. بورل خواستار نشست اضطراری وزرای خارجه اتحادیه اروپا شد

    جوزپ بورل

    جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار برگزاری نشست اضطراری وزرای خارجه این اتحادیه در روز سه‌شنبه (۱۶ آوریل/ ۲۸ فروردین) برای بررسی حملات ایران علیه اسرائیل شده است.

    آقای بورل گفته است: «هدف ما کمک به کاهش تنش در منطقه است.»

  6. «خاورمیانه وارد فاز جدیدی شده است»

    گزارش بخش مانیتورینگ بی‌بی‌سی

  7. عضو کابینه جنگ اسرائیل: ایران در زمان مناسب بهای حمله به اسرائیل را خواهد پرداخت

    بنی گانتس

    بنی گانتس، عضو کابینه جنگ اسرائیل گفته است که ایران «بهای» حمله به اسرائیل را در زمان مناسب پرداخت خواهد کرد.

    آقای گانتس در بیانیه‌ای که قبل از تشکیل جلسه کابینه جنگ اسرائیل منتشر کرد، گفت: «ما یک ائتلاف منطقه‌ای ایجاد می‌کنیم و ایران بهای حمله به اسرائیل را در زمان و به روش مناسب خواهد پرداخت.»

    در این بیانیه همچنین گفته شده است: «مهم‌تر از همه این که در مواجهه با دشمنانی که قصد آسیب رساندن به ما را دارند، ما متحد خواهیم بود و قوی‌تر خواهیم شد.»

  8. سردرگمی و تلاطم در بازار ارز و طلا در ایران

    بهرنگ تاج‌دین، خبرنگار اقتصادی بی‌‌بی‌سی فارسی

    تابلوی یک صرافی در تهران

    حملات ایران به اسرائیل دلار و سکه را گران کرد یا ارزان؟

    آنقدر قیمت‌ها از یکشنبه صبح بالا و پایین رفته که جواب این سؤال به این بستگی دارد که چه ساعتی و از چه منبعی پرسیده باشید.

    آنچه مشخص است این است که بعضی پیش‌بینی‌ها درباره جهش قیمت دلار به بیش از ۷۰ هزار تومان به وقوع نپیوست. ممکن است این نشان‌دهنده عدم نگرانی بازار از بالا گرفتن تنش‌ و جدی‌تر شدن رویارویی نظامی با اسرائیل باشد.

    یک احتمال دیگر این است که دخالت «بازارساز» بانک مرکزی در بازار ارز، جلوی افزایش بیشتر نرخ ارز را (حداقل برای امروز) گرفته باشد.

    در کنار این، بیشتر رسانه‌های داخلی، دست کم در ساعت‌های ابتدایی صبح از پوشش قیمت‌ها در بازار خودداری کردند. اتفاقی که در کنار اعلام جرم دادستانی علیه روزنامه جهان صنعت و یک خبرنگار اقتصادی، شاید حاکی از عزم جدی مقام‌های ایران برای کنترل بازار و اخبار آن باشد.

    با این حال بعید است این پایان ماجرا باشد. هیچ‌کس نمی‌تواند با اطمینان بگوید که آیا واکنش اسرائیل و متحدانش به بیانیه‌های شدید‌اللحن و اقدامات سمبلیک محدود می‌ماند یا این آغاز دور تازه‌ای از تحریم‌های بین‌المللی یا حتی اقدامات نظامی تلافی‌جویانه از طرف اسرائیل و متحدانش است.

    تا وقتی پاسخ قطعی این سؤال مشخص نشده، باید انتظار داشت تلاطم و بی‌ثباتی در بازارها ادامه پیدا کند. اگر قضیه بالا بگیرد، بازارساز هم حریف موج نگرانی از بدتر شدن وضع اقتصاد داخلی و تجارت خارجی ایران نمی‌شود.

  9. پایان وضعیت «نه جنگ و نه صلح»

    با حمله بی‌سابقه موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل، وضعیت نه جنگ و نه صلح میان دو کشور در هم شکست. بسیاری از تحلیل‌گران می‌گویند حملات ایران به اسرائیل، آب ریختن به آسیاب بنیامین نتانیاهو بود که زیر انتقاد تند متحدان غربی‌اش قرار داشت. این تحلیل چقدر به واقعیت نزدیک است؟

    بیشتر بخوانید:

    واکنش اسرائیل به حمله ایران چه خواهد بود؟

  10. لغو گسترده پروازها در ایران و دیگر نقاط خاورمیانه

    حمله پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل باعث لغو گسترده پروازها در ایران و اختلال و لغو شماری از پروازها درخاورمیانه شده است.

    بیشتر بخوانید:

    لغو گسترده پروازها در ایران و اختلال در پروازها در خاورمیانه

  11. توضیحات خشایار جنیدی در مورد واکنش آمریکا به حملات ایران

  12. جان کربی: بایدن به افزایش تنش‌ اعتقادی ندارد

    جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید
    Image caption: سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت جو بایدن خواهان افزایش تنش‌ها نیست

    سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا می‌گوید جو بایدن اعتقادی ندارد که حمله ایران به اسرائیل باید لزوما به جنگی گسترده‌تر در منطقه منجر شود.

    جان کربی به شبکه ای‌بی‌سی آمریکا گفت رئیس‌جمهور آمریکا در جلسه امروز گروه هفت به دنبال راه‌ حل دیپلماتیک خواهد بود.

    آقای کربی همچنین در مورد گزارش‌ برخی رسانه‌ها از جمله اکسیوس و سی‌ان‌ان درباره مکالمه تلفنی جو بایدن و بنیامین نتانیاهو، آنها را بازتاب دقیق آن مکالمه ندانست.

    این رسانه‌ها گزارش کرده بودند که جو بایدن در مکالمه تلفنی بعد از حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل به آقای نتانیاهو گفته بود که آمریکا در حمله متقابل اسرائیل شرکت نخواهد کرد.

    آقای کربی در مورد این گزارش‌ها گفت: «این بازتاب دقیقی از این مکالمه نیست. رئیس‌جمهور می‌داند که نخست‌وزیر نتانیاهو رئیس دولت مستقل اسرائیل است و آنها خودشان در مورد چگونگی واکنش به حمله ایران تصمیم می‌گیرند و ما هم به تصمیم‌شان احترام می‌گذاریم. اما همان‌طور که بارها گفته‌ایم، خواهان افزایش تنش‌ها نیستیم.»

    او همچنین توان دفاعی اسرائیل را تحسین کرد: «پرتابه‌های اندکی از پدافند دفاعی اسرائیل عبور کردند و آسیب بسیار اندکی به بار آوردند.»

  13. همه نگاه‌ها به پاسخ اسرائیل به حملات ایران است

    فرانک گاردنر، گزارشگر حوزه امنیت

    اینکه کار از این به بعد به کجا کشیده می‌شود تا حد زیادی به تصمیم اسرائیل برای پاسخ به حمله شب گذشته بستگی دارد.

    کشورهای منطقه و سایر کشورها و همچنین آنهایی که عمیقا از رژیم ایران ناخشنود هستند، تشویق به خویشتنداری کرده‌اند.

    موضع ایران این است: «تسویه حساب شد و این پایان ماجرا است. به ما حمله نکنید وگرنه حمله‌ای بسیار شدیدتر علیه شما انجام خواهیم داد که نتوانید از خود دفاع کنید.»

    اما اسرائیل قول داده است که «پاسخ مهمی بدهد» و از دولت فعلی اغلب به عنوان یکی از تندروترین دولت‌های تاریخ این کشور نام برده می‌شود.

    پس چه گزینه‌هایی برای اسرائیل وجود دارد؟

    ممکن است به حرف کشورهای همسایه منطقه گوش دهد و آنچه را که «صبر استراتژیک» گفته می‌شود بکار گیرد و از پاسخ مشابه خودداری کند.

    ممکن است با مجموعه حملات موشکی دوربرد تلافی کند و فقط پایگاه‌های موشکی ایران را که حمله شب گذشته از آنها انجام شد هدف قرار دهد.

    شاید هم پاسخ احتمالی خود را یک درجه بالاتر ببرد.

  14. واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی به حمله ایران به اسرائیل

  15. وزیر خارجه ترکیه در تماس تلفنی با امیرعبداللهیان: ترکیه خواهان تنش بیشتر در منطقه نیست

    هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در تماسی تلفنی به حسین امیرعبداللهیان گفت ترکیه خواهان تشدید بیشتر تنش در منطقه پس از حمله پهپادی وموشکی ایران به اسرائیل نیست.

    به گفته منابع دیپلماتیک ترکیه، وزیر خارجه ایران هم به آقای فیدان گفت «عملیات تلافی جویانه» به اسرائیل پایان یافته است و ایران عملیات جدیدی را انجام نخواهد داد مگر اینکه هدف حمله قرار بگیرد.

  16. اطلاعات سپاه در باره «حمایت از اسرائیل در فضای مجازی» هشدار داد

    اطلاعات سپاه با انتشار بیانیه‌ای نوشت با کسانی که در فضای مجازی از اسرائیل حمایت کنند «برخورد قاطع» خواهد کرد.

    در این بیانیه از شهروندان خواسته شده است تا موارد حمایت از اسرائیل را به واحد سایبری سپاه گزارش دهند.

    در این بیانیه آمده که «فعالیت برخی از صفحات مجازی در همراهی و حمایت» از اقدامات اسرائیل، «موجب جریحه‌دار شدن عواطف ملت ایران شده» است.

    صبح امروز هم دادستانی تهران از روزنامه جهان صنعت و یک خبرنگارش به خاطر مطالبی درباره تبعات اقتصادی تنش‌ بین ایران و اسرائیل و سقوط بورس اعلام جرم کرد.

  17. شادی در نوار غزه از حمله ایران به اسرائیل

  18. عربستان سعودی از طرف‌های درگیر خواست منطقه و مردم را از خطرات جنگ درامان نگه دارند

    عربستان سعودی ضمن ابراز نگرانی از حمله ایران، از همه طرف‌ها خواست منطقه و مردم را از خطر جنگ در امان نگه دارند.

    عربستان همچنین از شورای امنیت سازمان ملل خواست مسئولیت حفظ صلح و امنیت را برعهده بگیرد.

    بسیاری از کشورهای منطقه از جمله مصر، امارات متحده عربی، قطر و پاکستان همگی خواستار «حداکثر خویشتنداری» شده‌اند.

  19. ریشی سوناک تایید کرد که هواپیماهای بریتانیایی در سرنگونی پهپادهای ایران نقش داشتند

    ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا
    Image caption: نخست‌وزیر بریتانیا گفت ایران مصمم است بذر نارضایتی و بی‌ثباتی در منطقه بکارد

    ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا در بیانیه‌ای که دقایقی پیش مقابل دوربین رسانه‌ها خواند، حمله ایران به اسرائیل را محکوم و شرکت هواپیماهای بریتانیایی در دفاع از حریم هوایی اسرائیل را تایید کرد.

    آقای سوناک گفت: «این حمله، تشدید خطرناک و غیرضروری تنش‌ها بود که من به‌شدت محکومش می‌کنم. به لطف یک همکاری بین‌المللی که بریتانیا هم در آن مشارکت داشت، تقریباً همه این موشک‌ها رهگیری شدند و جان خیلی‌ها، نه فقط در اسرائیل بلکه در کشورهای همسایه‌اش مثل اردن هم نجات یافت.»

    «اگر این حمله موفق می‌بود، عواقب منفی فوق‌العاده‌ زیادی برای امنیت منطقه داشت.»

    آقای سوناک همچنین گفت نیروی هوایی بریتانیا، هواپیماهای بیشتری را به منطقه اعزام کرده است و تایید کرد که «هواپیماهای ما چند پهپاد تهاجمی ایران را سرنگون کردند.»

    نخست‌وزیر بریتانیا گفت ایران مصمم است بذر نارضایتی و بی‌ثباتی را در منطقه بکارد اما «چیزی که الان لازم است، آرامش تصمیم‌گیران است. ما با متحدانمان همکاری می‌کنیم تا وضعیت را آرام کنیم.»

  20. امیرعبداللهیان: ۷۲ ساعت قبل از حمله به اسرائیل به کشورهای منطقه اطلاع دادیم

    حسین امیرعبداللهیان
    Image caption: امیرعبداللهیان گفت ایران به دنبال هدف قرار دادن پایگاه‌های آمریکا در منطقه نیست

    وزیر خارجه ایران می‌گوید ۷۲ ساعت پیش از حمله دیشب به اسرائیل، همسایگان و کشورهای منطقه مطلع شده بودند.

    حسین امیرعبداللهیان در سخنانی که زنده از شبکه خبر تلویزیون ایران پخش شد گفت: «ما امنیت منطقه و همسایگان‌مان را امنیت خودمان می‌دانیم.»

    وزیر خارجه ایران گفت به کشورهای منطقه که میزبان پایگاه‌های نظامی آمریکا هستند اطلاع داده شد که ایران تنها به دنبال «دفاع مشروع و تنبیه اسرائیل است و به دنبال هدف قرار دادن پایگاه‌های آمریکا در منطقه نیست.»

    آقای امیرعبداللهیان که در جمع شماری از دیپلمات‌های خارجی مستقر در ایران سخن می‌گفت، در عین حال هشدار داد اگر آمریکا از پایگاه‌هایش در منطقه برای دفاع از اسرائیل استفاده کند، این پایگاه‌ها هدف حملات ایران قرار خواهند گرفت.