چرا اسرائیل چند تن از پسران و نوههای اسماعیل هنیه را کشت؟
- عدنان برش
- بخش عربی بیبیسی
فلسطینیان از جمله اعضای خانواده اسماعیل هنیه در نوار غزه عادت دارند در اولین روز عید فطر به دیدار یکدیگر بروند. اسماعیل هنیه رییس دفتر سیاسی گروه حماس است که در حال حاضر در خارج از غزه زندگی میکند.
سه تن از پسران هنیه به نامهای حازم، امیر و محمد که در غزه مانده بودند همراه فرزندان خود عازم دیدار با بستگان خود در اردوگاه پناهندگان «ساحل» در غرب غزه بودند که هدف حمله قرار گرفتند.
هنگامی که آنها با یک خودرو در باریکه غزه رانندگی میکردند و لحظاتی قبل از رسیدن به مقصد، یک هواپیمای اسرائیلی آنها را هدف چند موشک قرار داد و وسیله نقلیه آنها را منهدم کرد و خود آنها را کشت.
هنیه چه واکنشی به خبر کشته شدن اعضای خانوادهاش نشان داد؟
اسماعیل هنیه هنگام عیادت از زخمیهای جنگ غزه که برای درمان در یک بیمارستان در دوحه، پایتخت قطر بستری هستند و در حالیکه از او فیلمبرداری میشد خبر کشته شدن پسرانش را دریافت کرد.
در این فیلم، فردی که به شدت گریه میکرد از غزه با او تماس گرفت و با صدایی گریان خبر داد که تعدادی از فرزندان و نوههای او کشته شدند. بعد یک نفر دیگر هم تماس گرفت و این بار با صدایی منسجم و واضحتر خبر را به او داد و گفت خدا صبر عطا کند.
End of مطالب پیشنهادی
اسماعیل هنیه بعدا در یک بیانیه مطبوعاتی گفت که «خون فرزندان و نوههای شهیدم رنگینتر از خون دیگر مردم فلسطین نیست» و افزود که خدا را «برای این افتخار» شکر میکند.
هنیه با تایید کشته شدن نزدیک به ۶۰ نفر از بستگانش در جریان جنگ کنونی در غزه که وارد ماه هفتم شده است، در ادامه این بیانیه گفت: «همه فرزندان فلسطینی و خانوادههای ساکنان نوار غزه بهای سنگینی را در این جنگ پرداختهاند» و افزود که «اگر دشمن فکر کند که با کشتن فرزندانم، موضع من نسبت به موضوع آتشبس تغییر میکند، گرفتار توهم شده است.»
آیا پسران هنیه در عملیات نظامی شرکت داشتند؟
تمام دادهها و شواهد نشان میدهد که هیچ یک از پسران اسماعیل هنیه ارتباطی با اقدامات نظامی نداشتند، اما تعدادی از آنها در اردوگاههای گردانهای عزالدین قسام – بازوی نظامی حماس – آموزش نظامی دیده بودند.
بر اساس منابعی از داخل نوار غزه بعضی از آنها فقط به عنوان اعضای عادی واحدهای نظامی فعالیت داشتند اما دارای مقام رسمی نبودند و به تایید یا سفارش پدرشان، به مقامات عالیرتبه گروه حماس منصوب نشدند. یاسر ابوهین، تحلیلگر و متخصص امور جنبش حماس، این موضوع را تایید میکند.
ابوهین در گفتوگو با بیبیسی عربی گفت: «این سه پسر هنیه که روز چهارشنبه توسط اسرائیل کشته شدند، اگر درگیر فعالیت نظامی بودند، این طور بدون ملاحظه رفت و آمد نمیکردند بلکه با برنامه دقیق رفت و آمد میکردند و مانند سایر رهبران حماس در مکانهای ناشناخته و تونلهای زیرزمینی مخفی میشدند. آنها در حالیکه با یک خودرو غیرنظامی با فرزندانشان عازم دید و بازدید عید فطر بودند، هدف قرار گرفتند.»
«قتل» یا «ترور»؟
یاسر ابوهین، تحلیلگر سیاسی، میافزاید «کشتن پسران و نوههای هنیه گواهی بر میزان استیصال اسرائیل و ناکامی آن در دستیابی به آن نوع اهداف نظامی است که بتواند بر توانمندی حماس و موضع آن در مذاکرات برای دستیابی به آتشبس تأثیر گذارد.»
وی خاطرنشان میکند که این عملیات همچنین تلاشی برای «بهبود وجهه ارتش اسرائیل» پس از آن است که گردانهای قسام اعلام کردند تعداد زیادی از سربازان و افسران ارتش اسرائیل را در عملیات «کمین الزنة» در شرق شهر خان یونس کشتهاند.
حماس گفته است که در این عملیات چهارده نظامی اسرائیلی را کشت.
به گفته ابوهین، در مقابل، «ارتش اسرائیل به بمباران غیرنظامیان در یک هدف آشکار افتخار میکند».
ارتش اسرائیل در بیانیه خود از واژه «ترور» برای کشتن این افراد استفاده کرد که معمولا برای کشتن رهبران ارشد اعم از نظامی و سیاسی حماس به کار میبرد.
عملیات ترور مستلزم تلاشهای اطلاعاتی و جمعآوری اطلاعات محرمانه بهگونهای است که عملیات عمده و دقیق باشد که برای هدف قرار دادن یک خودرو غیرنظامی در شهر لازم نیست.
با افزایش فشارهای بینالمللی برای دستیابی به توافق آتشبس، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا را برای برگزاری دور نهایی مذاکرات به قاهره فرستاد.
گمان میرود که آخرین پیشنهاد، که حماس میگوید در حال بررسی آن است، شامل آزادی ۴۰ گروگان اسرائیلی در غزه در ازای آزادی ۹۰۰ فلسطینی از زندانهای اسرائیل است.
شامگاه چهارشنبه ۱۰ آوریل، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، از جنبش حماس درخواست کرد به پیشنهاد میانجیگران برای آتشبس در غزه که شامل آزادی گروگانها می شود، پاسخ مثبت دهد و از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل هم خواست تا اجازه دهد کمکهای بیشتری به نوار غزه برسد.
بایدن در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی در کاخ سفید گفت: «موضوع در حال حاضر به تصمیم حماس مربوط میشود تا به پیشنهادی که ارائه شده است جواب بدهد.»
چند روز پس از گفتوگوی تلفنی تنشآمیز بین رئیس جمهور آمریکا و نخست وزیر اسرائیل، اسرائیل اجازه ورود کمکهایی را به غزه داده که کافی نیست.
بازداشت خواهر هنیه
دوشنبه گذشته، پلیس اسرائیل خواهر هنیه را در شهر «تل سبع» در «نقب» در جنوب اسرائیل دستگیر کرد.
پلیس اظهار داشت که در جریان یورش به خانه او، مقادیری پول و شواهدی پیدا کرده است که او را به «عملیات مجرمانهای که کشور اسرائیل را به خطر میاندازد» مرتبط میکند.
پلیس در بیانیهای تایید کرد که «صباح عبدالسلام هنیه (۵۷ ساله) در تل سبع بازداشت شده و توسط سازمان امنیت داخلی (شین بت) مورد بازجویی قرار گرفته است.»
رئیس دفتر سیاسی حماس که در دوحه اقامت دارد، دو خواهر دارد که هر دو با شهروندان عرب اسرائیلی ازدواج کردهاند و در جنوب این کشور زندگی میکنند.
اسماعیل هنیه کیست؟
اسماعیل هنیه یک سیاستمدار فلسطینی، رئیس شاخه سیاسی حماس و زمانی نخست وزیر دهمین دولت فلسطینی بود.
آقای هنیه در سال ۱۹۸۹ توسط اسرائیل بازداشت و به مدت سه سال زندانی شد و پس از آن به همراه تعدادی از رهبران حماس به مرج الظهور در مرز لبنان و اسرائیل تبعید شد و در سال ۱۹۹۲ یکسال را در آنجا سپری کرد.
او در حال حاضر در قطر زندگی میکند و از زمان ترک غزه مدت زیادی است که به غزه سفر نکرده است.
اسماعیل هنیه حدود شانزده سالگی با دختر عمویش آمال هنیه ازدواج کرد و آنها صاحب ۱۳ فرزند – هشت پسر و پنج دختر – شدند.
دختران هنیه عبارتند از سنا، متولد ۱۹۸۶، بثینه، متولد ۱۹۸۷، خوله، متولد ۱۹۹۲، لطیفه، متولد ۱۹۹۸ و ساره، متولد ۲۰۰۴.
هشت پسر او عبارت بودند از: عبدالسلام متولد ۱۹۸۱، همام متولد ۱۹۸۳، وسام متولد ۱۹۸۴، معاذ متولد ۱۹۸۵، عاد متولد ۱۹۹۴، حازم متولد ۱۹۹۴ و کشته شده در حمله اسرائیل. امیر متولد ۱۹۹۵ و کشته شده در حمله اسرائیل و محمد متولد ۱۹۹۶ و کشته شده در حمله اسرائیل.
اسماعیل هنیه (۶۰ ساله) در سال ۲۰۱۷ به عنوان رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس انتخاب و جانشین خالد مشعل شد، اما نام و نام مستعار او (ابوالعبد) از سال ۲۰۰۶ و زمانی که او ریاست دولت حماس در غزه را برعهده گرفت برای همه جهانیان شناخته شده بود.
این دولت پس از پیروزی حماس در انتخابات پارلمانی تشکیل شد.
عبدالسلام، پسر بزرگ هنیه چه کاره است؟
عبدالسلام البکر هنیه، پسر ارشد اسماعیل هنیه، عضو شورایعالی جوانان و ورزش فلسطینی و همچنین معاون رئیس اتحادیه فوتبال فلسطین است. او با استفاده از این موقعیت تلاش کرده است تا دو جناح اصلی رقیب در صحنه سیاست فلسطینیها را به یکدیگر نزدیک کند.
او معتقد است که ورزش میتواند به آنچه که او همیشه از آن به عنوان وحدت ملی یاد کرده، کمک کند، به ویژه در ایجاد وحدت بین دو نهاد مسلط بر نوار غزه و کرانه باختری.
حضور عبدالسلام در عکسی هنگام دیدار تیمهای قطر و ایران در جام ملتهای آسیا در فوریه گذشته در دوحه، باعث نارضایی شدید بعضی ساکنان نوار غزه شد و فعالان شبکههای اجتماعی را به واکنش برانگیخت.
آنها گفتند که با توجه به ویرانی و کشتار در نوار غزه، چه طور او در مسابقه فوتبال در قطر حضور پیدا میکند؟
اسرائیل اسماعیل هنیه و سایر رهبران درجه اول این گروه، چه در دفتر سیاسی و چه رهبران گردانهای عزالدین قسام، بازوی نظامی آن را در فهرست افراد تحت تعقیب قرار داده و در نظر دارد آنها را از میان بردارد.
اگرچه بیش از شش ماه از جنگ می گذرد که مدتی بیسابقه توصیف شده، اما محافل متعدد از جمله در داخل اسرائیل، دولت نتانیاهو را به ناتوانی در دستیابی به اهداف خود از طریق این جنگ، به ویژه حذف رهبران حماس یا حتی آزادی گروگانهایی متهم میکنند که در جریان عملیات نظامی گسترده حماس در ۷ اکتبر اسیر و به غزه برده شدند.