آمریکا: حمایت از اسرائیل به شرایط غیرنظامیان در غزه «بستگی خواهد داشت»
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، در یک تماس تلفنی نیم ساعته با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، گفته است که حمایت آمریکا از این کشور به گامهایی بستگی خواهد داشت که برای «رسیدگی به مساله آسیب دیدن غیرنظامیان» و «رنج انسانی» در غزه برداشته شود.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت کاخ سفید، گفت که این تماس تلفنی «صریح» و «حرفهای» بود و دو رهبر به هم گوش سپردند، اما اذعان کرد که سرخوردگی آقای بایدن در هفتههای اخیر درحال افزایش بوده که چرا درخواستهای او از اسرائیل بیجواب مانده است.
آقای بایدن در این تماس همچنین حمله هوایی اخیر به امدادرسانان و وضعیت کلی انساندوستانه در غزه را غیرقابل قبول خوانده است.
او گفت که یک آتشبس فوری برای پایدار کردن شرایط و بهبود وضعیت انساندوستانه و حفاظت از جان غیرنظامیان ضروری است.
تام بیتمن، خبرنگار بیبیسی در واشنگتن، میگوید بیانیهای که کاخ سفید درباره این تماس منتشر کرده شدیداللحنترین سخنان تا امروز درباره اسرائیل است و «خشم» مقامهای دولت بایدن بعد از کشته شدن هفت امدادرسان گروه خیریه «آشپزخانه مرکزی جهان» را منعکس میکند.
End of مطالب پیشنهادی
برای مثال در این بیانیه آمده است که آقای بایدن «روشن کرد که سیاست آمریکا در رابطه با غزه براساس ارزیابی آمریکا از اقدامات فوری اسرائیل در زمینه این گامها تعیین خواهد شد.»
به گفته خبرنگار ما این یک تغییر رویه قابل توجه است که به عنوان یک تهدید تعبیر خواهد شد و با توجه به شمار فاجعهبار غیرنظامیان کشته شده در این جنگ، حمله به کاروانهای حامل مواد غذایی و وجود خطر قحطی در غزه، حمایت آمریکا از اسرائیل محدودیت خواهد داشت.
این بیانیه نمیگوید که به کدام «سیاست آمریکا» اشاره دارد، اما سنگ بنای رابطه دو کشور عرضه تسلیحات است که آقای بایدن برای منوط کردن ادامه آن به حفاظت از غیرنظامیان در غزه و اجازه ورود کمکها تحت فشار بوده است.
تا این لحظه مساله تامین سلاح جزو گزینههای کاخ سفید به عنوان اهرم فشار نبوده است. به گفته تام بیتمن اما بیانیه امروز شاید نشانه آمادگی کاخ سفید برای حرکت در جهت تغییر این سیاست تلقی شود.
آقای کربی در پاسخ به سوالی دایر بر این که آیا آقای بایدن از اینکه به نظر نمیرسد اسرائیل به پیامهای آمریکا ترتیب اثر داده باشد سرخورده است یا نه گفت: «بله. سرخوردگی روزافزونی وجود داشته است.»
او در پاسخ به سوال دیگری دایر بر اینکه آیا آمریکا هنوز در روابط خود با اسرائیل توانایی تاثیرگذاری بر سیاست اسرائیل را دارد گفت: «در مورد اهرم فشار دایم از من سوال میشود، اسرائیل متحد ماست. رئیس جمهور قویا بر این باور است، و همیشه در طول دوران خدمات دولتی خود باور داشته، که امنیت مردم اسرائیل باید تامین باشد.»
همزمان آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در بروکسل به خبرنگاران گفت اسرائیل باید اجازه افزایش امدادرسانی به غزه را بدهد.
آقای بلینکن گفت: «اگر ما تغییراتی را که باید ببینیم مشاهده نکنیم، سیاستمان تغییر خواهد کرد.»
جان کربی، هم گفت که واشنگتن انتظار دارد شاهد «افزایش قابل توجه» کمکرسانی به غزه و کاهش خشونت علیه غیرنظامیان و امدادگران باشد.
آقای کربی گفت آمریکا میخواهد ببیند که اسرائیل «اراده و توانایی آن را دارد تا قدمهای عملی فوری برای محافظت از امدادگران بردارد و نشان دهد که تدابیری برای محافظت از جان غیرنظامیان در کار است.»
او گفت «باید اقداماتی انجام شود. غیرنظامیان خیلی زیادی دارند کشته میشوند.»
فشارهای سیاسی و بینالمللی بر اسرائیل در هفتههای اخیر افزایش یافته و شورای امنیت سازمان ملل هم در قطعنامهای، که آمریکا آن را وتو نکرد، خواهان آتشبس شده است.
ویرانی بیمارستان شفا و کشته شدن هفت امدادگر در حمله اسرائیل هم از رویدادهایی هستند که خشم جهانی را نسبت به تداوم حملات اسرائیل در غزه برانگیخته است.