۱۴۰۲ آبان ۱۵, دوشنبه

شاه‌ علی‌اکبر شهرستانی، نویسنده و زبانشناس پیشکسوت افغانستان در سن ۹۴ سالگی در لندن درگذشت.

به گفته خانواده آقای شهرستانی او در سال‌های اخیر دچار یک بیماری مزمن بود.

آقای شهرستانی استاد دانشگاه و مولف کتاب‌های متعدد از جمله «ادبیات و زبان فارسی دری معاصر در افغانستان»، «قاموس لهجه دری هزاره‌گی» و «تاریخ هزاره» بود. از او همچنین ده‌ها مقاله تحقیقی به‌جا مانده است.

آقای شهرستانی متولد سال ۱۹۲۹ میلادی در ولایت دایکندی در افغانستان بود و در دانشگاه کابل در رشته زبان و ادبیات تحصیل کرد و سپس در همین رشته استاد این دانشگاه شد.

او همچنین در دوره دولت‌ چپگرای به حمایت شوروی سابق در افغانستان عضو و مدتی معاون مجلس سنای این کشور بود.

سلطان علی کشتمند، صدراعظم پیشین افغانستان که در لندن زندگی می‌کند، در واکنش به درگذشت آقای شهرستانی در صحبت با بی‌بی‌سی او را «شخصیت برجسته سیاسی و فرهنگی افغانستان» خواند.

آقای کشتمند گفت: «با دريغ و درد و با اندوه بزرگ آقای شاه علی اكبر شهرستانی دانشمند نستوه و فرهيخته و شخصيت برجسته سياسی و فرهنگی افغانستان چشم از جهان پوشيد. او به عنوان استاد پيشين و رئيس دانشكده تاريخ وادبيات دانشگاه كابل و كانديد اكامیسين آكادمی علوم كشور كارنامه‌های علمي فراوان وآثار ادبی و تاريخی زيادي ازخود به يادگار گذاشته است. طيف گسترده‌ای از خوانندگان با آثار و نگاشته‌های وی آشنايی داشته‌اند و آنها (او) را ستوده‌اند. به‌ويژه كارها‌ی پژوهشی گسترده وی درزمينه تاريخ و هويت‌شناسانه هزاره‌ها از ارزش و جايگاه بزرگ علمی و تاريخی برخوردار است و خوانندگان زيادی داشته‌اند.

آقای کشتمند افزود: «نبود زنده ياد شهرستانی ضايعه بزرگی برای خانواده، دوستان و همكاران، حلقه‌های فرهنگی و مردم و ملت‌های ستمديده افغانستان و به‌ويژه هزاره‌ها شمرده مي‌شود. من به خانواده گرامی ودوستان، فرهنگيان و مردم افغانستان به اين مناسبت اندوهبار تسليت می‌گويم، روانش را شاد می‌خواهم و يادش را گرامی می‌دارم.»

محمد قاسم وفایی‌زاده، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ در دولت پیشین افغانستان در پستی در ایکس در مورد آقای شهرستانی نوشته است: «پروفیسور شاه علی اکبر شهرستانی، بزرگ اهالی خرد و محقق و نویسنده برجسته و پرکار، استاد دانشگاه کابل و رئیس اسبق مجلس سنا رخت از جهان خاکی بست و سبکبال رفت و اما انبان بزرگی از کتاب و اندیشه به میراث گذاشت.‌ یاد و نامش گرامی و روانش شاد باد.»

شاه‌ علی اکبر شهرستانی با آغاز جنگ‌های داخلی در دهه ۱۹۹۰ میلادی، افغانستان را ترک کرد و در سال‌های اخیر با خانواده‌اش در لندن زندگی می‌کرد.