حقوقدانان بریتانیا میگویند دولت باید فروش تسلیحات به اسرائیل را متوقف کند
- امیلی آتکسینون و آدام دوربین
- بیبیسی نیوز
سه قاضی سابق دیوان عالی به همراه بیش از ۶۰۰ حقوقدان از دولت بریتانیا خواستهاند تا فروش تسلیحات به اسرائیل را متوقف کند.
آنها در نامهای به ریشی سوناک، نخست وزیر گفتهاند که صادرات اسلحه به اسرائیل باید پایان یابد، در غیر این صورت این خطر وجود دارد که بریتانیا قوانین بینالمللی را به واسطه «ریسک محتمل نسلکشی» نقض کند.
آقای سوناک پس از کشته شدن هفت امدادگر توسط نیروهای اسرائیلی با فشارهای فزاینده فراحزبی مواجه شده است.
نخست وزیر بریتانیا روز سه شنبه گفت که این کشور رویکردی «بسیار دقیق» به صدور مجوز صادرات اسلحه دارد.
فروش تسلیحات بریتانیا نسبت به سایر کشورها از جمله آلمان و ایتالیا کمتر است، همین طور نسبت به آمریکا که با میلیاردها دلار بزرگترین فروشنده جنگافزار است.
End of مطالب پیشنهادی
اما در مقطعی که عملکرد اسرائیل در جنگ غزه زیر ذرهبین جامعه بین المللی قرار گرفته است، ممنوعیت فروش تسلیحات فشار دیپلماتیک و سیاسی بر اسرائیل را بیشتر میکند.
لیدی هیل، رئیس سابق دیوان عالی بریتانیا در میان ۶۰۰ وکیل، دانشگاهی، و قضات ارشد سابقی است که این نامه ۱۷ صفحهای را امضا کردهاند.
در این نامه گفته شده است: «اقدامی جدی برای جلوگیری از همدستی بریتانیا در نقض شدید قوانین بین المللی از جمله نقض احتمالی کنوانسیون نسل کشی مورد نیاز است.»
در ادامه نامه همچنین ضمن اشاره به این که نحوه فروش اسلحه و سیستم های تسلیحاتی به اسرائیل به «نحوی بارز کمتر از» تعهدات دولت تحت قوانین بین المللی است، نسبت به «خطر احتمالی نسل کشی» در غزه هشدار داده شده است.
سایر امضا کنندگان شامل قضات سابق دیوان عالی، لرد سامپشن و لرد ویلسون به همراه ۹ قاضی دیگر و ۶۹ وکیل ارشد هستند.
افزایش درخواست ها برای تعلیق مجوزهای صادرات تسلیحات بریتانیا به اسرائیل پس از آن صورت میگیرد که هفت امدادگر از جمله سه شهروند بریتانیا در حملات هوایی روز دوشنبه در غزه کشته شدند.
اتباع استرالیایی، فلسطینی، لهستانی و آمریکایی-کانادایی هم در میان کشته شدگان این حملات بودند.
آنها وابسته به سازمان خیریه «آشپزخانه مرکزی جهانی» بودند که بیش از ۱۰۰ تن کمک غذایی را به این منطقه انتقال داده و پخش کرده است.
ریشی سوناک پس از این حادثه در گفتگویی با روزنامه سان خواستار تحقیقاتی مستقل شد، اما از گفتن این که فروش تسلیحات به اسرائیل باید پایان یابد، خودداری کرد.
او افزود که بریتانیا بطور مداوم به اسرائیل گفته است که باید از قوانین بین المللی بشردوستانه پیروی کند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، این حمله را «غیرعمد» و «دلخراش» توصیف کرد و وعده انجام تحقیقاتی مستقل در این مورد را داد. او همچنین ادعای «نسل کشی» را «کاملا بی اساس» دانست.
صادرات تسلیحات بریتانیا به اسرائیل چقدر است؟
براساس گزارش گروه «کارزار علیه تجارت اسلحه» از سال ۲۰۰۸ یعنی از زمانی که اطلاعات رسمی در این مورد در دسترس قرار گرفت، بریتانیا مجوز ارسال تسلیحات به اسرائیل به ارزش بیش از ۵۷۴ میلیون پوند را صادر کرده است.
گریگ هندز، وزیر بازرگانی پیشتر به نمایندگان مجلس بریتانیا گفته بود که این رقم در سال ۲۰۲۲، چهل و دو میلیون پوند بوده، که این رقم به تنها دو صدم درصد واردات نظامی اسرائیل در آن سال را شامل میشود.
وزارت بازرگانی بریتانیا، که مجوزهای صادرات اسلحه را صادر میکند، در صورتی که خطری آشکار در استفاده از این تسلیحات در نقض جدی قوانین بین المللی بشردوستانه وجود داشته باشد، برای صادرات مجوز نخواهد داد.
احزاب بریتانیا در این باره چه فکر میکنند؟
حزب کارگر، حزب مخالف دولت بریتانیا خواستار تعلیق این مجوزها نیست، اما از دولت خواسته که توصیههای حقوقی داخلی دولت را منتشر کند که آیا اسرائیل قوانین بین المللی را نقض کرده یا نه.
دیوید لمی، وزیر خارجه کابینه سایه گفته است: «سابقهای در مورد تعلیق فروش تسلیحات وجود دارد. مارگارت تاچر و تونی بلر، نخست وزیران سابق هر دو در سال های ۱۹۸۲ و ۲۰۰۲ دست به این کار زدند.»
حزب ملی اسکاتلند خواستار آن است که پارلمان به تعطیلات عید پاک که ۱۵ آوریل به پایان میرسد، خاتمه داده و برای بحث در مورد این موضوع فراخوانده شود.
پل بریستو، نماینده محافظه کار گفته است که تصور این که سلاحهای ساخت بریتانیا میتواند در عملیاتهایی منجر به کشتن غیرنظامیان بی گناه در غزه شود، «حال بهم زن» است. او همچنین گفت که مرگ امدادگران «دیگر از حد گذشته است».
اما سوئلا براورمن، یکی دیگر از اعضای حزب محافظه کار و وزیر کشور سابق بریتانیا ایده ممنوعیت ارسال تسلیحات به اسرائیل را رد کرده و به بیبیسی گفت: «ما مدیون اسرائیل هستیم و باید در کنار آنها باشیم.»
خانم براورمن در جریان سفری به اسرائیل گفت: «فکر میکنم مایه شرمساری باشد که از نزدیکترین متحد خود در این منطقه دور شویم.»
بسیاری از مناطق نوار غزه در جریان عملیات نظامی اسرائیل که پس از حمله مسلحانه حماس به جنوب این کشور در هفتم اکتبر سال گذشته آغاز شد، ویران شده است.
در جریان حمله حماس به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۳ نفر هم به گروگان گرفته شدند که حدود ۱۳۰ نفر از گروگان ها همچنان در اسارت هستند. حداقل ۳۴ گروگان هم کشته شدهاند.
مقامات درمانی حماس هم گفتهاند که از زمان آغاز درگیریها تاکنون بیش از ۳۲ هزار و ۹۱۶ نفر در غزه کشته شدهاند.