۱۳۹۵ اسفند ۶, جمعه

مسئله طریخ

طریخ
بفتح طا و کسر را و سکون یاء مثناه تحتانیه و خاء معجمه و آن را بتارخ نیز نامند
ماهیت آن
نوعی ماهی است بقدر یک شبر و اندک زیاده بر ان و تا دو شیر نیز و پهن و سفید رنک و آن را بفارسی حلواماهی نامند و در بحیرۀ ازحبش از ناحیۀ آذربیجان و دریای فارس و بحرین و بعض سواحل بنادر مانند پهولچری و غیره بهم می رسد فلس دار و کم استخوان و نازک و تازۀ آن بسیار لذیذ و آن را نمک سود نیز می نمایند و باطراف می برند
طبیعت تازۀ ان
کرم و خشک در اول و نمک سود آن در آخر دوم
افعال و خواص آن
مشهی و مبهی و جالی و مقطع بلغم معده و ملطف سودای غلیظه و جهت حمیات ربع و تحریک باه مبرودین و مرطوبین نافع و در بعض امزجه تلیین طبع و در بعض حبس می نماید و مضر محرورین و بهترین استعمال آن آنست که با روغن بادام یا کنجد مقشر تازه بریان نموده باشد بعد تنظیف تام از فلس و امعا و مراره و غیرها و پاک شسته و تازۀ آن بهتر از نمک سود آنست
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
///////////
طریخ . [ طِرْ ری ] (ع اِ) ماهیی است خرد که آن را نمک زده گذارند. (منتهی الارب ) (آنندراج ). نوعی از ماهی کوچک باشد که از طرف آذربایجان آورند. (برهان ). نوعی از ماهی کوچک است و گفته اند که از طرف آذربایجان می آورند و از طرف تبریز و این مولف گوید: آن را از لجه دریای قلزم گیرند و در آنجاآن را شاه ماهی خوانند، بهترین آن بود که کهن باشد، و طبیعت آن گرم و خشک بود، طبع براند، اندکی از وی ملطف بود سودا را در تبهای ربع، و وی مضر بود به سپرزو معده و مصلح وی روغن بسیار بود. (اختیارات بدیعی ): در آنجا [ بحیره  ارجیش به ولایت ارمن ] ماهی طریخ بغایت خوب میباشد و از آنجا به ولایت دور برند. (نزهةالقلوب چ اروپا ص 241). نوعی ماهی است و آن ماهی باشد با گوشتی نهایت لذیذ و آن در دریاچه  ارجیش باشد. ماهی خردی است که نمک سود کنند (و بسفایج را) در ماهی طریخ باید خوردن . (ذخیره  خوارزمشاهی ). و ماهی طریخ نمک سود بر آتش نهند تا سرخ شود و بسوزد. (ذخیره  خوارزمشاهی ). محمدبن عبدون گوید: طریخ ماهیی باشد کوچک چون بدستی و از دریاچه  ارجیش صید کنند و از آنجا به بغداد آرند. صاحب منهاج گوید: بهترین این ماهی آن است که تازه گرفته باشند. گرم و خشک است و شکم براند و کمی از آن در تب ربع تلطیف سودا کند و مضر طحال باشد و اصلاح آن با روغن بسیار بود. (ابن البیطار). و لکلرک گوید: شاید اصل این کلمه طاریخای ۞ یونانی باشد، لکن در همه  لغت نامه ها طریخ آمده است . و رجوع به بحر الجواهر شود.
- طریخ . [ طِرْ ری ] (اِخ ) (بحیره ...) یا دریاچه  طریخ . دریاچه  وان است که آن را دریاچه  «ارجیش » نیز نامند. رجوع به «اِثریر» شود.
- اثریر. [ ] (اِخ ) (بحیره ...) در حدود آذربایجان است و بمیان این بحیره در قدیم الایام دیری عظیم بوده است و چنین گویند که از این بحیره ماهی طرّیخ به آفاق برند و آن بغایت لذیذ می باشد و استخوان ندارد. (حبیب السیر ج 2 ص 410). و ظاهراً این صورت مصحف ارجیش باشد. رجوع به ارجیش و رجوع به طریخ (بحیره ...) شود.
////////////
طریخ‌
نوعی از ماهی کوچک بود که از طرف آذربایجان آورند و از طرف تبریز و ابن مؤلف گوید آن را از لجه دریای قلزم گیرند و در آنجا آن را شاه‌ماهی خوانند بهترین وی آن بود که کهن کشته نباشند و طبیعت آن گرم و خشک بود طبع براند و اندکی از وی ملطف صفرا بود و در تبهای ربع مفید بود و وی مضر بود به سپرز و مصلح وی روغن بسیار بود که در آن بریان سازند
اختیارات بدیعی، ص: 283
/////////////
ساردین
فرهنگ فارسی عمید
(اسم) [فرانسوی: sardine] (زیست‌شناسی) sārdin نوعی ماهی دریایی کوچک فلس‌دار به رنگ سبز تیره که زیر شکمش سفید است و بیشتر برای ساختن کنسرو صید می‌شود.
سردین (اسم) [فرانسوی: sardine] (زیست‌شناسی) sardine = ساردین.
فرهنگ فارسی عمید
سماریس (اسم) [یونانی] (زیست‌شناسی) *samāris = ساردین.
فرهنگ فارسی عمید
طریخ (اسم) [عربی] [قدیمی] terrix نوعی ماهی کوچک که آن را نمک‌سود کنند و نگه‌دارند؛ ماهی ساردین.
فرهنگ فارسی عمید

* Spicara smaris

From Wikipedia, the free encyclopedia
Spicara smaris
Spicara smaris 2.jpg
Kingdom:
Phylum:
Class:
Order:
Family:
Genus:
Species:
S. smaris
Spicara smaris
(Linnaeus, 1758)[1]
·         Maena smaris (Linnaeus, 1758)
·         Smaris alcedo (Risso, 1810)
·         Smaris gracilis Bonaparte, 1836
·         Smaris maurii Bonaparte, 1836
·         Smaris smaris (Linnaeus, 1758)
·         Smaris vulgaris Valenciennes, 1830
·         Sparus alcedo Risso, 1810
·         Sparus smaris Linnaeus, 1758
·         Spicara alcedo (Risso, 1810)
Spicara smaris, the picarel, is a species of ray-finned fish native to the eastern Atlantic Ocean, the Mediterranean Sea and the Black Sea. It grows to a maximum length of about 20 cm (8 in); females are usually smaller than males.
Contents
  [show] 
Description[edit]
Spicara smaris grows to a maximum length of 20 cm (8 in) but a more common maximum size is 15 cm (6 in). It is a more slender fish than the closely related blotched picarel (Spicara maena) and can be distinguished from that species by having 75–81 scales along the lateral line rather than 68–70. Its back is grey-brown and it has silvery flanks with a large black spot located above the tip of the pectoral fin. Male fish are usually larger than females and have small blue spots scattered across the dorsal and anal fins.[3]
Distribution and habitat[edit]
Spicara smaris is native to the subtropical eastern Atlantic Ocean including the coasts of Portugal, the Canary Islands and Morocco, the Mediterranean Sea and the Black Sea.[4] It is usually found in seagrass meadows and over sandy and muddy seabeds. Its depth range is generally 15 to 170 m (49 to 558 ft) but it has been recorded at depths of 328 m (1,076 ft) in the eastern Ionian Sea.[1]
Biology[edit]
Spicara smaris is a sociable fish, forming large groups with others of its species.[1] It is a protogynous sequential hermaphrodite, individuals maturing as females and becoming males at some later point.[5] All individuals over about 17.9 cm (7.0 in) are male and the maximum age for a male is six years while for a female it is four.[6]Breeding takes place once a year and the colour of a male becomes brighter at this time. The male will scoop out a nest in soft sediment in which the female will lay eggs. The male then guards these until they hatch, after which time his bright colours fade and he rejoins other schooling fish.[5]
Classification[edit]
Spicara smaris has been removed from the family Centracanthidae and placed in family Sparidae in 2014.[1]
References[edit]
1.   Jump up to:a b c d "Spicara smaris". FishBase. Retrieved 2014-03-25.
2.   Jump up^ Bailly, Nicolas (2013). "Spicara smaris (Linnaeus, 1758)"World Register of Marine Species. Retrieved 2014-03-24.
3.   Jump up^ Kramm, N. (2008). "Picarel (Spicara smaris)". Archipelagos Wildlife Library. Archipelagos, Institute of Marine Conservation. Retrieved 2014-03-24.
4.   Jump up^ "Spicara smaris". Fishes of the NE Atlantic and the Mediterranean. Marine Species Identification Portal. Retrieved 2014-03-24.
5.   Jump up to:a b "Reproduction of Spicara smaris". FishBase. Retrieved 2014-03-25.
6.   Jump up^ Dulčić, J.; Pallaoro, A.; Cetinić, P.; Kraljević, M.; Soldo, A.; Jardas, I. (2003). "Age, growth and mortality of picarel, Spicara smaris L. (Pisces: Centracanthidae), from the eastern Adriatic (Croatian coast)". Journal of Applied Ichthyology. 19 (1): 10–14. doi:10.1046/j.1439-0426.2003.00345.x.
////////
قس ایزماریت در ترکی استانبولی:
İzmarit (Spicara smaris), Sparidae familyasından, Atlas Okyanusu'nun doğusu, Akdeniz ve Karadeniz'de yaşayan balık türü.
Ilıman ve sıcak deniz balığı olan izmarit, denizlerin çamurlu, yosunlu ve kayalık kesimlerinde, dip veya dibe yakın bölgelerinde yaşamaktadırlar. Dişi bireyleri 2-3, erkek bireyleri 3-4 yaşlarında üreme çağına ulaşabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre dişiler 5-8 yıl, erkekler ise 7-10 yıl arasında bir yaşam süresine sahiptir[1]. Türkiye kıyılarında genel olarak Mart-Nisan aylarında olan yumurtlama dönemi, Doğu Karadeniz kıyılarında Mayıs-Haziran ayları arasında olabilmektedir[2].
İzmarit ortalama 15 cm boyunda olup, yassı ve elips şeklindedir. Derisi kalın, pulları sert, sırt yüzgeci sert ve batıcı dikenlerle çevrilidir. Vücutlarının her iki yanında birer siyah leke bulunmaktadır.

///////////
همچنین:
السردين هو أحد أنواع الأسماك التي تعيش في المحيط الأطلسي. كما يوجد السردين في الجزء الغربي من البحر الأبيض المتوسط ويقل وجوده في شرق البحر المتوسط. كما يوجد بقلة في البحر الأسود و بحر مرمرة. والسردين من أنواع السمك التي يكثر أكلها ويعتبر من ثروات المملكة المغربية الطبيعية.
تنتمي أسماك السَّردين إلى فصيلة الرنجة. وتشير كلمة سردين إلى عدّة مجموعات من الأسماك إلا أنها تُستخدم في الدرجة الأولى لأنواع محدّدة مثل سردين المحيط الهادئ، وسردين جنوب إفريقيا، والسردين الأوروبي الذي يُسَمَّى البلشار. وهناك أنواع أخرى من أسماك الرنجة الصَّغيرة تشمل الأسبرط، وأسماك الرِّنجة الصغيرة في المحيط الأطلسي التي تباع بوصفها نوعًا من السردين.
وقد أُطْلق اسم سردين على هذا النوع من الأسماك لأنّ اصطياده تمّ لأول مرّة بالقرب من جزيرة سردينيا غربي البحر الأبيض المتوسط.

ويعيش السردين في مياه المحيط المعتدلة والمدارية الحارة، بالقرب من سواحل كلّ القارات تقريبًا. ويُوجد بكميات كبيرة بعيدًا عن الساحل الياباني، وفي شمال غربي إفريقيا، وغربي أمريكا الجنوبية. ويبلغ متوسط طول سمكة السردين بين 23 و 30سم، وتزن 113 جرامًا تقريبًا. ولون الجزء الأعلى من جسمها رمادي ضارب إلى الزرقة ، والجزء الأسفل منها فضِّي.
وتعيش أسماك السردين الكبيرة بالقرب من سطح الماء، وعادةً ما تسبح في مجموعات كبيرة، وتظهر على السطح في اللّيل لتتغذى بالأحياء المائية الطافية المسماة العوالق.
تضع أسماك السردين البيض في فصل الربيع بكميات كبيرة وتكون طافية على سطح الماء. وتأتي حيوانات المحيط المفترسة على معظم البيض ويبقى القليل منه نسبيًا. وفي الغالب تنساق صغار السردين مع التيار إلى داخل مرابي الأسماك القريبة من الساحل.
وتتم معظم رحلات صيد سمك السردين في اللّيالي المظلمة، إذ إن حركة هذه الأسماك تؤدي إلى حدوث اضطراب في الأجسام الصغيرة التي توجد بالقرب من سطح الماء، ممَّا يَتَسبَّب في حدوث تفاعل كيميائي ينتج عنه ضوء يعرف بالتفسفر الأحيائي، وهذا الضوء يُرْشِد الصيادين إلى مكان هذه الأسماك. ويتمّ صيد أسماك السردين بنوع معيَّن من الشباك يسمى الشبكة الحافظة.
يصل عدد سمك السردين في أسرابه إلى عدة ملايين أحيانًا، وعلى الرّغم من ذلك فقد أدى الصيد الزائد عن الحد لهذا النوع إلى انخفاض كمياته في بعض أجزاء العالم. ومن المناطق التي تأثّرت بشكل بالغ مياه ساحل كاليفورنيا وجنوب إفريقيا.
وقد صار من المألوف رؤية السردين المعلب على رفوف الأسواق المركزية. وانتشرت صناعة تعليب السردين المطبوخ. واستُخْدِم زيت السردين في إنتاج الشَّمعات والِّدهان والورنيش. ويُستعمل بعض أنواع السردين وجبات لتغذية الحيوانات وأسمدة. كما يستعمل سمك السردين الصغير طُعمًا لصيد أسماك التونة بكميات تجارية.[1]
محتويات  [أظهر]
حفظ السردين[عدل]
السردين من المأكولات الشائعة ويقوم الصيادون بصيدها بالشباك بزوارق مخصوصة . وكما يتبعون في المملكة المغربية وفي الدول الأوروبية تقوم بتعليب السردين في زيت أو ماء غليته ، ويمكن حفظه بذلك معقما لمدة سنوات . والسردين المحفوظ بتلك الطريقة يكون من الأحجام الصغيرة . ويؤكل الكبير منه (نحو 20 سنتيمتر ) كثيرا مشويا في أسبانيا و البرتغال . وتوجد منه أنواع في بحر الشمال وبحر البلطيق ويفضله الألمان و الدانمركيون مبخرا بأنواع مختلفة من الأخشاب .

السردين ومرضى النقرس[عدل]
يعتبر السردين من المواد الغنية بمادة البورين التي تساعد على زيادة نسبة حمض البول في الجسم . لهذا يجب على مرضى النقرس التقليل من أكل السردين أو الامتناع عنه.

معرض صور[عدل]

سردين في العلبة


سردين في الطبق


سردين مشوي


sardine


sardi


sardine


sardine
اقرأ أيضا[عدل]
التغذية الصحية
غذاء
النقرس
الأسماك
التخسيس
مراجع[عدل]
^ الموسوعة العربية العالمية
////////////
قس در عبری:
סרדין אירופי (שם מדעי: Sardina pilchardus) הוא מין דג יחידי בסוגו ממשפחת הסרדיניים (Clupeidae), משפחה של דגים שמנוניים[דרושה הבהרה] הכוללת בתוכה גם את הסוג הרינג. המונח הקולינארי "סרדין" משמש לתיאור מינים שונים של דגי מאכל, המשתנים ממקום למקום. הסרדין היה לאחד מהמזונות הראשונים אשר אוחסנו בקופסאות שימורים. את שמם קיבלו הדגים מהאי סרדיניה שבים התיכון, אשר חופיו שפעו בעבר בדגים אלו. הפופולריות הרבה של הסרדינים הביאה לדיג יתר, עד כי מספריהם בימות העולם התדלדלו מאוד.
//////////////
قس ساردالیا در ترکی استانبولی:
Sardalya veya sardalye (Sardina pilchardus), Clupeidae familyasından ekonomik değeri düşük bir balık türü.
//////////
Sardine
From Wikipedia, the free encyclopedia
This article is about the fish. For use in food, see Sardine (food). For the children's games, see Sardines (game). For the pilot of Inside No. 9, see Sardines (Inside No. 9).
Sardines
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Sardines_-_%E9%B0%AF%28%E3%81%84%E3%82%8F%E3%81%97%29.jpg/300px-Sardines_-_%E9%B0%AF%28%E3%81%84%E3%82%8F%E3%81%97%29.jpg
Sardines are small epipelagic fish that sometimes migrate along the coast in large schools. They are an important forage fish for larger forms of marine life.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Time_series_for_global_capture_of_all_sardines.png/300px-Time_series_for_global_capture_of_all_sardines.png
Global commercial capture of sardines in tonnes
reported by the FAO 1950–2009[1]
"Sardine" and "pilchard" are common names used to refer to various small, oily fish within the herring family of Clupeidae.[2] The term sardine was first used in English during the early 15th century and may come from the Mediterranean island of Sardinia, around which sardines were once abundant.[3][4]
The terms "sardine" and "pilchard" are not precise, and what is meant depends on the region. The United Kingdom's Sea Fish Industry Authority, for example, classifies sardines as young pilchards.[5] One criterion suggests fish shorter in length than 15 cm (6 in) are sardines, and larger fish are pilchards.[6] The FAO/WHO Codex standard for canned sardines cites 21 species that may be classed as sardines;[7]FishBase, a comprehensive database of information about fish, calls at least six species "pilchard", over a dozen just "sardine", and many more with the two basic names qualified by various adjectives.