مجمع «کمربند و جاده»؛ پوتین در راه پکن
سران و نمایندگان بیش از ۱۳۰ کشور دنیا بتدریج وارد پکن میشوند تا در «سومین مجمع همکاری بینالمللی کمربند و جاده» شرکت کنند.
سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، هم به پکن رفته و بلافاصله و با وانگ یی وزیر خارجه چین گفتگو کرده است. ولادیمیر پوتین هم دعوت شی جینپینگ را پذیرفته است و بنا بر گزارشها شب وارد چین میشود. دیدار دو رهبر قرار است چهارشنبه انجام شود.
ولادیمیر پوتین سه هفته پیش از حمله به اوکراین، به مناسبت افتتاح المپیک زمستانی پکن به چین رفته و با رئیسجمهور چین دیدار کرده بود. او در آن زمان هم بر تعهد روسیه به برنامه «کمربند و جاده» تاکید کرده بود.
چین امیدوار است که این گردهمایی به تقویت جایگاه این کشور در عرصه بینالمللی کمک کند. برخی کارشناسان میگویند پکن قصد دارد از این مجمع به عنوان حمایت ضمنی از موضعش در جنگ اسرائیل و غزه استفاده کند.
این نشست دو روزه از فردا (سهشنبه) آغاز میشود. نخستوزیران مجارستان، کامبوج و اتیوپی و روسای جمهور کنیا، شیلی و اندونزی از رهبرانی هستند که وارد چین شدهاند.
پس از دیدار وزیران خارجه دو کشور، سرگی لاوروف از چین تشکر کرد که از ولادیمیر پوتین به عنون «مهمان ارشد» دعوت کرده است. هیات نمایندگی روسیه از چین به پیونگیانگ میرود تا با مقامهای کره شمالی دیدار کنند.
آقای لاوروف گفت روابط روسیه و چین «رو به رشد» است و وانگ یی هم از حمایت مسکو از کمربند و جاده تشکر کرد.
پایان پادکست
وزیر خارجه چین در باره جنگ اسرائیل و غزه گفت پکن «هر گونه اقدامی که به غیرنظامیان آسیب بزند را محکوم میکند و با هرگونه نقض قوانین بینالمللی مخالف است.»
«شورای امنیت سازمان ملل باید اقدام کند و کشورهای بزرگ باید نقش فعالی داشته باشند.»
روابط تجاری روسیه و چین بعد از جنگ اوکراین به ابعاد بیسابقهای رسیده و پس از اینکه کشورهای غربی نفت و گاز روسیه را تحریم کردند، مسکو تولیدات نفتی خود را روانه چین کرده است.
چین بارها گفته است که به روسیه در جنگ با اوکراین کمک نمیکند با این حال روابط دو کشور هیچگاه این قدر نزدیک نبوده است. شی و پوتین یکدیگر را «دوست عزیز» خطاب میکنند و در دو سال اخیر بارها بر رابطه ویژه و استراتژیک خود تاکید کردهاند.
همزمان به گفته عبدالمطهر محمدخانی سخنگوی شهرداری تهران، عبدالرضا زاکانی شهردار تهران با «دعوت رسمی شهردار پکن» برای شرکت در این مجمع عازم چین شده است.
او در حاشیه شرکت در این نشست، قرار است خرید «۶۳۰ واگن» قطار از چین را برای متروی تهران نهایی کند و گفته شده اولین واگنها «تا ۱۲ ماه دیگر» وارد ایران میشود.
«کمربند و جاده» که از یک دهه پیش به رهبری شی جینپینگ راه اندازی شده، بزرگترین برنامه زیرساختی در تاریخ شناخته میشود که چهار قاره جهان را در مینوردد و جاده کهن ابریشم را از یک سو به اروپا و آفریقا و در سوی دیگر به چین پیوند میدهد.
کمربند و جاده شامل احداث جاده و خط آهن در آسیای میانه است در طول «جاده ابریشم» معروف و همچنین «جاده ابریشم دریایی قرن بیست و یکم» شامل مسیرهای دریایی از جنوبشرقی آسیا تا جنوب آسیا و بعد خاورمیانه و آفریقا.
دیروز وزیر خارجه چین در ظهارنظری که تندترین انتقاد پکن از تلآویو تلقی شد گفت: «اقدامات اسرائیل از چارچوبهای دفاع از خود فراتر رفته است.»
«اسرائیل باید صمیمانه به درخواست جامعه بینالمللی و دبیرکل سازمان ملل گوش کند و مجازات دستهجمعی مردم غزه را خاتمه دهد.»
وزارت خارجه چین همچنین اعلام کرد فرستاده ویژه خود در امور خاورمیانه را در روزهای آینده به منطقه اعزام میکند.
وزیر خارجه چین شنبه با آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا هم تلفنی صحبت کرده بود و از واشنگتن خواسته بود «نقش سازنده و مسئولانهتری» به عهده بگیرد و هر چه زودتر یک کنفرانس بینالمللی صلح تشکیل دهد.
آقای بلینکن هم از چین خواسته بود از نفود خود برای حل بحران استفاده کند.
کشورهای غربی از وزارت خارجه چین برای اینکه در بیانیهاش به «اقدامات تروریستی» حماس اشاره نکرده بود انتقاد کردند.
سفر آقای پوتین به کشورهای دیگر محدود شده است، بعد از اینکه دیوان داوری بینالمللی قرار بازداشت بینالمللی او را برای پاسخگویی به سوالهایی در باره اتهام «جنایت جنگی« در اوکراین صادر کرد.
او برای اجلاس بریکس در آفریقای بجنوبی با ارتباط ویدئویی شرکت و سخنرانی کرد. گزارش شده بود دولت آفرقی جنوبی بری پیشگیری از تبعات شرکت حضوری آقای پوتین، سعی کرده بود محل اجلاس را به چین تغییر کند اما هند مخالفت کرده بود.
آقای پوتین البته هفته گذشته برای شرکت در اجلاس کشورهای همسود (جمهوریهای سابق شوروی) به قزقیزستان رفته بود.
عهدنامه تاسیس دیوان کیفری بینالمللی را مجمع عمومی سازمان ملل در کنفرانسی که در سال ۱۹۸۳ در رم برگزار شد تایید کرد.
۱۲۳ کشور این عهدنامه را امضا کرده و در قوانین خود گنجاندهاند. ۴۰ کشور تاکنون این عهدنامه را تایید نکردهاند از جمله چین، عراق، کره شمالی، عربستان و هند.
چند کشور آن را امضا کرده اما در قوانین خود نگنجاندهاند، مثل ایران، اسرائیل، روسیه، سوریه، سودان و آمریکا.
سازمان همکاری شانگهای و بریکس و برنامه کمربند و جاده سه نهااد همکاری بینالمللی هستند که چین و روسیه در سالهای اخیر هر چه بیشتر سعی در تقویت و تبلیغ آن کردهاند. ایران عضو سازمان همکاری شانگهای است، در برنامه کمربند و جاده بر اساس توافق استراتژیک ۲۵ ساله با چین شرکت دارد و در حال پیوستن به بریکس است.
ایران یک توافق ۲۰ ساله استراتژیک هم با روسیه دارد.
چین و روسیه ایجاد یک نظام جهانی چندقطبی و شکستن انحصار آمریکا را از اهداف استراتژیک خود عنوان میکنند.