زندهانتخابات ۱۴۰۳؛ واکنشهای گسترده به مناظره اول پزشکیان و جلیلی
اولین مناظره مسعود پزشکیان و سعید جلیلی واکنشهای گستردهای برانگیخته است. به ویژه این گفته آقای پزشکیان که اگر سعید جلیلی نتوانست وعده رشد ۸ درصدی را محقق کند باید پاسخگو باشد و «اعدامش کنید» با واکنشهای بسیاری همراه شده است. آقای پزشکیان همچنین درباره «موی دماغ» شدن قاسم سلیمانی صحبت کرد که این بخش هم واکنشبرانگیز بوده است.
خلاصه
- مسعود پزشکیان و سعید جلیلی دو نامزدی هستند که به دور دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران راه یافتهاند
- اولین مناظره زنده تلویزیونی این دو نامزد دوشنبه برگزار شد و بخشهایی از آن واکنشهایی گسترده برانگیخت
- دومین مناظره این دو امروز برگزار میشود
- مسعود پزشکیان؛ امید اصلاحطلبان برای پیروزی
- سعید جلیلی؛ از دولت سایه تا وعده سفر مجانی و سبد غذایی
پوشش زنده
محمد خاتمی با اعلام حمایت دوباره از پزشکیان: رای ندادن ۶۰ درصد مردم یعنی قهر اکثریت با نظام
محمد خاتمی، رئیسجمهور پیشین ایران در سخنانی در جمع مشاوران خود نرخ ۴۰ درصدی مشارکت در دور اول انتخابات ریاست جمهوری را «بیسابقه» و نشانه «نارضایتی و قهر اکثریت از نظام حکمرانی» دانست و ضمن ابراز امیدواری بر اینکه «نظام حکمرانی که قطعاً پیامهای معنادار مردم را در کنش انتخاباتی آنان دریافته است، فرصت را مغتنم بشمارد»، بار دیگر حمایت خود از مسعود پزشکیان را تکرار کرد.
آقای خاتمی در متن سخنانش که امروز ۱۲ تیر منتشر شد گفت: «رای دادن یک حق مسلم شهروندی و رأی دادن و رأی ندادن یک فعل سیاسی است. کسی نمی تواند افراد را بخاطر رأی دادن یا ندادن ملامت کند ولی نکتهها و پیامهایی که در عمل سیاسی یک ملت نهفته است، باید از سوی حکومت و جریانهای سیاسی شناخته شود و مورد توجه قرار گیرد.»
او درباره کمترین نرخ مشارکت در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری ایران گفت: «در انتخابات اخیر بیش از ۶٠٪ مردم در انتخابات شرکت نکردند که پس از انقلاب این امری بیسابقه بود. این رفتار عملا نشانه نارضایتی مردم از اوضاع و احوالی است که بر جامعه میگذرد و از قهر اکثریت از نظام حکمرانی حکایت می کند. این نارضایتی مختص کسانی نیست که شرکت نکرده اند، بلکه بسیاری از کسانی که شرکت کرده اند نیز ناراضیاند و به امید تغییر رأی دادهاند.»
محمد خاتمی در سخنانش گفت که از جمله با «همه رنجدیدگان و آسیب دیدگان از وضعیت موجود بخصوص اهالی اندیشه و هنر و دانش، زنان بزرگوار و جوانان عزیز و رنگینکمان قومی، مذهبی و فکری ملت ایران»، احساس همدلی و همدردی میکند.
او انتخابهای پیش روی رای دهندگان را به دو تفکر و رویکرد تقسیم کرد؛ یکی که «با جمهوریت مخالفت آشکار دارد و مخالف نظر خود را مردم بحساب نمی آورد و عدالت را در تقسیم فقر تعریف می کند» و دیگری که «همه مردم را با هر گرایش، جنسیت، قومیت و آئین، شهروندان صاحب حق و حاکم بر سرنوشت خود بحساب می آورد.»
آقای خاتمی بدون دعوت مستقیم به رای دادن خطاب به رایدهندگان گفت: «این گوی و این میدان و این وجدان بیدار مردم رنجدیده تا لااقل از بدتر شدن اوضاع جلوگیری کنند و افقی به سوی آینده بهتر بگشایند.»
چمران: زاکانی مرخصی است، شهرداری تهران با سرپرست اداره میشود
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، خبر داده است که علیرضا زاکانی به مرخصی رفته و شهرداری تهران با سرپرست اداره میشود.
آقای چمران در توضیح سفرهای انتخاباتی آقای زاکانی گفته است: «شهردار تهران در روزهای منتهی به انتخابات دور دوم به مرخصی مجدد رفته است و شهرداری در حال حاضر با سرپرست اداره میشود.»
علیرضا زاکانی کمتر از یک شبانهروز مانده به انتخابات از نامزدی انصراف داد.
این دومین انصراف آقای زاکانی از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری بود.
او در سال ۱۴۰۰ هم به نفع ابراهیم رئیسی کنار رفته بود و به همین دلیل در انتخابات ۱۴۰۳ متهم بود که یک نامزد «پوششی» است.
آقای زاکانی در حالی از نامزدی کنار رفت و خواهان ائتلاف اصولگرایان شد که تا آخرین ساعات تبلیغات انتخاباتی و در پاسخ به پرسش مستقیم مسعود پزشکیان گفته بود تا آخر انتخابات خواهد بود.
انصراف علیرضا زاکانی و امیرحسین قاضیزاده هاشمی انتقادهای زیادی را درباره هزینههای انتخاباتی کارزار آنها به دنبال داشته است.
مهاجمان به وکیل تبریزی هوادار پزشکیان «شناسایی و احضار شدند»
خبرگزاری میزان از شناسایی و تفهیم اتهام دو مهاجم به یک وکیل تبریزی حامی مسعود پزشکیان خبر داده است.
به گزارش میزان محبوب علیلو، دادستان تبریز، گفته است است که پس از انجام تحقیقات «دو فرد حاضر در فیلم تفهیم اتهام شدند و قرار قانونی در مورد متهمان صادر شد.»
آقای علیلو گفته است که «طبق تحقیقات انجام شده این دو فرد ارتباطی با ستاد نامزد خاصی ندارند.»
پیش از این ستاد انتخاباتی سعید جلیلی برخورد خشونت آمیز با یکی از طرفداران مسعود پزشکیان را محکوم کرده است.
محسن منصوری، رئیس ستاد انتخابات آقای جلیلی، در نامهای به دادستانی کل کشور خواهان شناسایی و برخورد با مهاجمان شده است.
در روزهای گذشته ویدیویی از حمله دو نفر به محمد طریقت منتشر شده که پوستری در حمایت از مسعود پزشکیان را بر شیشه خودرویش نصب کرده بود.
واکنشها به سخنان پزشکیان درباره وعده رشد ۸ درصدی و «اعدام» جلیلی
جملهای از مناظره دیشب میان پزشکیان و جلیلی واکنشهای بسیاری برانگیخت؛ آنجا که آقای پزشکیان درباره اما و اگرها و پیشزمینههای لازم برای «رشد ۸ درصدی» اقتصاد ایران در میان مباحثه با آقای جلیلی رو به دوربین کرد و گفت: «الان جلوی چشم این مردم اعلام میکنم، همین امروز از انتخابات کنار میروم به شرطی که این ۸ درصد را رشد بدهد، اگر نداد اعدامش کنند، یعنی حرفی که میزنه رویش بایستد. در این مملکت از این حرفها میزنیم و وعده میدهیم و خلاف عمل میکنیم…» این جملات خنده جلیلی و عوامل پشت صحنه پخش زنده مناظره را در پی داشت.
استفاده از کلمه «اعدام» طیف گستردهای از واکنشها را در میان چهرههای سیاسی و کاربران برانگیخته است. از ابراز نظرهای جدی، حمایت از برخورد با مسئولان، محکوم کردن استفاده از «ادبیات اعدامزده» تا واکنشهای طنز و نیمه طنز و ایجاد هشتگی کنایهآمیز با عنوان «نه به اعدام جلیلی.»
امیرحسین ثابتی، نماینده جدید مجلس و حامی کارزار جلیلی در پست ایکسش نوشت: «یک لحظه تصور کنید به جای پزشکیان، جلیلی میگفت اگر فلان کار را نتوانستی انجام دهی اعدامت میکنم! یا مشاور جلیلی در یک برنامه زنده تلوزیونی، میکروفون را پرت میکرد و بیرون میرفت! پرخاش میکنند و مخالف را به اعدام تهدید میکنند، بعد هم میگویند هرکس به ما رای ندهد طالبان است!»
بعضی از مخالفان آقای پزشکیان هم به کارنامه مقامات دولتی حامی او در وعدههای بیسرانجام اشاره میکنند. مالک شریعتی، نماینده تهران در مجلس هم نوشته است: «روحانی۹۲: برنامه تحول اقتصادی ۱۰۰روزه دارم. روحانی۹۶: وعده ۱۰۰روزه کجا بود؟ مگر انسان بیعقل است که وعده ۱۰۰ روزه بدهد؟! روحانی۱۴۰۳: برای رشداقتصادی ۱۴٪ به پزشکیان رای دهید. پزشکیان: ۸٪ هم نمیشود؛جلیلی قول بده؛ نشد اعدام شود!»
اما گروهی از طرفداران آقای پزشکیان میگویند استفاده او از عبارت اعدام، تعبیر کلامی از برخورد قاطع با مسئولان متخلف است. آنها به جملات دیگر او اشاره کردهاند که وقتی میخواهد به حامیانش قول دهد سر وعدههایش میماند، از اصطلاح «گردنم را گرو میگذارم» استفاده میکند.
واکنش کوتاه رضا رشیدپور، چهره تلویزیونی هم بدون ارجاع و اشاره اضافی به این ماجرا، مورد توجه گروهی از کاربران قرار گرفته است. او نوشت: «آقای پور محمدی در حال تماشای مناظرهی دیشب» و با سه ایموجی عینک آفتابی، سیگار و تلویزیون، احتمال رضایت او از روند مناظره را بیان کرد.
مصطفی پورمحمدی، نامزد این دوره انتخابات بود، که در جریان تبلیغات و انتقادها بارها به نقش او در اعدام زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ اشاره شد.
گروهی از مخالفان حکومت هم به عبارت اعدام واکنش نشان دادهاند.
مولود حاجیزاده، فعال حقوق زن و روزنامهنگار مقیم خارج ایران با بازنشر ویدیوی این مناظره نوشت: «ببینید ذهن این جماعت چقدر با جنایت گره خورده که جلوی دوربین رسما یکدیگر رو به اعدام شدن حواله میدهند!؟ این رسما مصداق عادیسازی اعدام است.»
حسام عروجی، مشروطهخواه و عضو حزب ایران نوین در پستی در شبکه ایکس با تقبیح این عبارت و بازنشر تصویری از مجیدرضا رهنورد، معترض اعدامشده در پی اعتراضهای سراسری ۱۴۰۱، نوشت: «جلیلی که جزء ارکان نظام هست رو به اعدام تهدید میکنید تصورش سخت نیست که اگر دستتان به ما براندازان برسد چکار خواهید کرد.»
آرش حجازی، مترجم و شاهد قتل ندا آقاسلطان هم در توییتی نوشت: «نادان را به از خامشی نیست و اگر این مصلحت بدانستی نادان نبودی. در پشت چهرهی ظاهرفریبتان هنوز اعدام را بهترین راه برخورد با کسانی میدانید که با آنها اختلاف نظر دارید. هنوز همانید که حجاب را در بیمارستانها اجباری و استادها را «پاکسازی» و قتل زهرا کاظمی را انکار کرد. فقط ریشتان را زدهاید.»
جملهای دیگر نیز از حرفهای دیشب آقای پزشکیان دستبهدست می شود که موجب حمله هواداران آقای جلیلی به او شده است.
مسعود پزشکیان در مناظره گفت که «قاسم سلیمانی در غزه و سوریه موی دماغ آمریکا شده بود.» این پاسخ او به این پرسش مجری بود که پرسید: «در شرایطی که آمریکا سردار سلیمانی را شهید میکند و میخواهد فروش نفت شما را به صفر برساند، چه فضای گفتگویی میتواند شکل بگیرد؟»
فرهاد فتحی، روحانی حامی جلیلی اما در این مورد نوشته است: «دیدم برخی گفتند پزشکیان به شهیدسلیمانی توهین کرد که اینا بی انصافی است و ما باید منصف باشیم، من ترک زبان هستم و میدانم این حرف او بخاطر عدم تسلط کافی به واژگان فارسی است و از نگاه دشمن هم گفت نه نگاهش خودش. یاعلی…»
بعضی کاربران مخالف جمهوری اسلامی با اشاره به خوشوبش پزشکیان و جلیلی پس از پایان مناظره، کل آن را «صحنهگردانی برای گرم کردن تنور انتخابات» توصیف کردهاند.
اعلام آرای انتخابات ریاست جمهوری در خارج از کشور
ستاد انتخابات کشور نتایج شمارش آرای خارج از کشور در دور اول انتخابات را اعلام کرده است.
بنا بر این نتایج مجموعا ۹۷هزار و ۹۶۷ نفر در خارج از ایران رای دادهاند که در میان آنها سعید جلیلی با ۴۸ هزار و ۴۲ رای بیشترین رای داشته است.
پس از آقای جلیلی هم مسعود پزشکیان با ۳۲ هزار و ۵۸۲ رای و محمدباقر قالیباف با ۱۳ هزار و ۲۱۵ رای قرار دارند.
مصطفی پورمحمدی از آرای باطله (۳۰۶۶) هم رای کمتری داشته و تنها ۱۰۶۲ نفر به او رای دادند.
در سال ۱۳۹۶ بیش از ۱۷۰ هزار نفر در خارج از کشور رای داده بودند.
تاخیر نامتعارف خامنهای در صدور «پیام انتخاباتی»حسین باستانی، بیبیسی
از خرداد ۱۳۷۶ به بعد، علی خامنه ای درست یک روز بعد از «هر» انتخابات ریاست جمهوری پیام داده بود تا از «حضور» مردم تشکر کند.
اما با گذشت ۴ روز از انتخابات ۱۴۰۳، رهبر جمهوری اسلامی پیامی صادر نکرده و تا این لحظه، در سکوت کامل به سر میبرد. درواقع، به نظر میرسد بعد از شکستهشدن رکورد عدم مشارکت در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری ایران، او هنوز حتی نتوانسته «وانمود» کند وضعیت عادی است و مانند همیشه رفتار میکند.
او لابد در روزهای آینده، قبل یا بعد از مرحله دوم انتخابات، سرانجام پیامی یا اظهارنظری را منتشر خواهد کرد و لابد خواهد کوشید -به نحوی- از آنچه پیش آمده «دستاورد» بسازد. اما در هر صورت، قاعدتا این تاخیر معنیدار، به عنوان نشانهای از تاثیر پیام انتخاباتی اخیر مردم بر علی خامنهای، در زندگینامه او ثبت خواهد شد.
ممکن است تصور شود دلیل پیام ندادن رهبر در روزهای اخیر کشیده شدن انتخابات ریاست جمهوری به مرحله دوم بوده است. برای رفع این تصور، لازم به یادآوری است که او در زمان انتخابات ۱۳۸۴ هم، که رایگیری دو مرحلهای شد، به روال معمول، یک روز بعد از مرحله اول انتخابات پیامش را در تقدیر از «حماسه پرشور» رایدهندگان صادر کرده بود.
به طور مشخص، تاریخ صدور پیامهای انتخاباتی علی خامنه ای در ۲۷ سال گذشته به شرح زیر بوده: ۳ خرداد ۷۶ (فردای انتخابات ۲ خرداد)، ۱۹ خرداد ۸۰ (فردای انتخابات ۱۸ خرداد)، ۲۸ خرداد ۸۴ (بعد از مرحله اول انتخابات در ۲۷ خرداد)، ۴ تیر ۸۴ (فردای مرحله دوم انتخابات در ۳ تیر)، ۲۳ خرداد ۸۸ (فردای انتخابات در ۲۲ خرداد) ۲۵ خرداد ۹۲ (فردای انتخابات ۲۴ خرداد)، ۳۰ اردیبهشت ۹۶ (فردای انتخابات ۲۹ اردیبهشت) و ۲۹ خرداد ۱۴۰۰ (فردای انتخابات ۲۸ خرداد).
انجمنهای اسلامی دانشجویان ایرانی برای تجمعهای ضدانتخاباتی «از انگلیس شکایت میکند»
عبدالله سهرابی، مدیرکل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور، به خبرگزاری میزان گفته است که انجمنهای اسلامی دانشجویان ایرانی برای تجمعهای ضدانتخاباتی «از انگلیس شکایت میکند.»
آقای سهرابی با اشاره به تظاهرات برخی از مخالفان خارج از کشور در روز رایگیری گفته «در برخی از کشورها از جمله دانمارک، سوئد، آمریکا و انگلیس، برخی از جریانها بدون رعایت حقوق و مقررات حضور یا درخواست تظاهرات و تجمع در مقابل برخی از نمایندگیهای ایران تجمعهای غیرقانونی داشتند.»
او گفته پلیس در برخی کشورها با شعبههای اخذ رای ایرانیان خارج از کشور «همکاری بسیار خوبی» داشت.
آقای سهرابی، که دستیار وزیر امور خارجه است، در عین حال خبر داده است که «انجمنهای اسلامی دانشجویان ایرانی در اروپا شکایتهایی را علیه کشور انگلیس تنظیم کرده و طی آن از این کشور به دلیل نقض آشکار حقوق بشری رایدهندگان ایرانی شکایت کردند.»
تجمعات شماری از ایرانیان مخالف در برابر شعبههای رایگیری، که با فحاشی و در مواردی حمله آنان به رایدهندگان همراه بود، به بازداشت دستکم ۷ نفر در لندن انجامید.
در مقابل برخی از رایدهندگان هم مخالفان را تهدید کردند و با آنها درگیر شدند.
پوشش زنده دومین مناظره و کارزار انتخاباتی
سلام
دومین مناظره مسعود پزشکیان و سعید جلیلی امروز برگزار میشود.
در دقایق پایانی مناظره اول آنها بحث داغ شد و برخی بخشهای مناظره واکنش گستردهای برانگیخت.
پوشش ویژه کارزار انتخاباتی دو نامزد و مناظره آنها را از صفحه زنده ما دنبال کنید.