نشست سران سازمان همکاری شانگهای؛ مخبر در حاشیه اجلاس با پوتین دیدار میکند
رهبران روسیه و چین و دیگر کشورهای عضو سازمان همکاری امنیتی و اقتصادی و سیاسی شانگهای به آستانه پایتخت قزاقستان رفتهاند. محمد مخبر، کفیل ریاست جمهوری ایران، نیز برای شرکت در این نشست و دیدار دو جانبه با ولادیمیر پوتین در قزاقستان حضور خواهد داشت.
نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای چهارشنبه و پنجشنبه (۱۳ تا ۱۴ تیر) برگزار میشود.
قزاقستان ریاست دورهای اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای را بر عهده دارد.
این گردهمایی سالانه که شی جینپینگ و ولادیمیر پوتین روسای جمهوری چین و روسیه در آن حضور دارند، نشست مهمی برای تحولات منطقهای به شمار میآید. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز در این نشست شرکت میکند.
۱۵ کشور ایران، چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، بلاروس، مغولستان، آذربایجان، قطر، امارات، ترکیه و ترکمنستان در نشست سازمان همکاریهای شانگهای حضور پیدا میکنند.
بلاروس نیز قرار است در نشست آستانه به عنوان عضو دائم به این سازمان بپیوندد.
یوری اوشاکوف، دستیار ولادیمیر پوتین در امور سیاست خارجی، این اجلاس را فرصتی برای ایجاد چندجانبهگرایی در منطقه میداند.
ایران و روسیه و چین بهشدت از آمریکا و کشورهای غربی در گسترش تحریم برای کشورهایشان انتقاد کردهاند.
دیدار پوتین با مخبر، حکومت طالبان باز هم دعوت نشد
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، محمد مخبر کفیل ریاست جمهوری فردا در حاشیه این نشست با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه دیدار خواهد کرد.
این دیدار یک روز پیش از برگزاری دور دوم ریاست جمهوری ایران بین مسعود پزشکیان و سعید جلیلی برگزار میشود.
رویکرد ایران به سیاست خارجی یکی از موارد اختلاف نظر دو نامزد است.
در سالهای گذشته و بهویژه در دولت ابراهیم رئیسی، ایران روابط اقتصادی و نظامی و سیاسی خود با روسیه را در ادامه سیاست «چرخش به شرق» تقویت کرد، هر چند در هفتههای اخیر گفته شد که به دلیل «مشکلات اداری» زمانبندی اجرای «توافقنامه همکاری جامع» ایران و روسیه به تعویق افتاده است.
در دوره ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی، ایران به عضویت بریکس و سازمان همکاری شانگهای درآمد که بسیاری از تحلیلگران آن را اتحادی در مقابل قدرتهای غربی میدانند.
ایران برای اولین بار به عنوان عضو رسمی شانگهای پارسال در این اجلاس شرکت کرد و پیش از آن به عنوان عضو ناظر در نشستهای آن حضور داشت.
افغانستان از سال ۲۰۱۲ به عنوان عضو ناظر در نشستهای این سازمان امنیتی و سیاسی و اقتصادی شرکت میکرد، اما برای چهارمین سال متوالی پس از به قدرت رسیدن حکومت طالبان نمایندهای از افغانستان به این نشست منطقهای دعوت نشده است.
هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است، هرچند شماری از کشورهای همسایه نماینده آنها را پذیرفتهاند.
سازمان همکاری شانگهای یک نهاد بیندولتی است که در سال ۲۰۰۱ شش کشور قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان تأسیس کردند.
در حال حاضر، هند، قزاقستان، چین، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، تاجیکستان، ایران و ازبکستان ۹ عضو دائمی، و سه کشور افغانستان و بلاروس و مغولستان عضو ناظر هستند، ۶ کشور آذربایجان، ارمنستان، پادشاهی کامبوج، نپال، ترکیه و سریلانکا نیز از شرکای گفتوگوی آن محسوب میشوند.