۱۴۰۳ مرداد ۳, چهارشنبه

 

فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ ممنوع شد؛ ایران سفیر آلمان را احضار کرد

توضیح ویدئو،لحظه یورش پلیس آلمان به مرکز اسلامی هامبورگ

آلمان روز چهارشنبه فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ را که مورد حمایت ایران بود، به اتهام حمایت از حزب الله لبنان ممنوع کرد. ده‌ها مأمور پلیس بامداد امروز به این مسجد و مرکز فرهنگی یورش بردند. سفیر آلمان در تهران برای توضیح در این باره به وزارت خارجه ایران احضار شده است.

وزارت کشور آلمان در بیانیه ای اعلام کرد که فعالیت «مرکز اسلامی هامبورگ و سازمان‌های وابسته به آن در سراسر آلمان ممنوع است.»

دولت آلمان مرکز اسلامی هامبورگ را به عنوان یک مرگز «افراطی اسلام‌گرا» شناخته است که اهدافش بر ضد قانون اساسی این کشور است.

وزارت خارجه ایران ممنوعیت فعالیت مرکز اسلامی را «خصمانه» و مغایر با حقوق بشر خوانده و هانس اودو موتسل سفیر آلمان را برای توضیح به مدیر کل غرب اروپا به وزارت امور خارجه احضار کرده است.

آلمان در چند ماه گذشته تحقیقات قضایی را درباره مرکز اسلامی هامبورگ آغاز کرده بود.

صدها مامور پلیس آلمان در نوامبر سال ۲۰۲۳ در سراسر این کشور به ده‌ها مکان مظنون به ارتباط با حزب‌الله لبنان یورش برده بودند.

آلمان از سال ۲۰۲۰ فعالیت گروه حزب‌الله لبنان را نیز ممنوع کرده است.

در آن زمان، مرکز اسلامی هامبورگ نیز از جمله نهادها و مکان‌هایی بود که مورد بازرسی قرار گرفت و وزارت کشور آلمان اعلام کرد «یهودی‌ستیزی» را تحمل نخواهد کرد.

آلمان در تابستان سال ۲۰۰۲ سلیمان موسوی‌فر، معاون وقت مرکز اسلامی هامبورگ را نیز به اتهام یهودی ستیزی از این کشور اخراج کرده بود.

از «مرکز اسلامی هامبورگ» چه می‌دانیم؟

مرکز اسلامی هامبورگ

منبع تصویر،GETTY IMAGES

توضیح تصویر،مرکز اسلامی هامبورگ به مسجد آبی شهرت دارد

طرح مرکز اسلامی هامبورگ در اواخر دهه ۱۹۵۰ با هدف روشنگری درباره دین اسلام و به خصوص آیین تشیع به جریان افتاد و ساختمان آن با کمک مالی شماری از بازرگانان، ایرانیان مقیم آلمان و حمایت مرجعیت وقت شیعه در قم در اوایل دهه ۱۹۶۰ تکمیل شد.

پس از انقلاب در ایران، این مرکز به عنوان یکی از اماکن وابسته به حکومت جمهوری اسلامی ایران شهرت یافت.

رؤسای این مرکز اسلامی همواره از ایران به آلمان اعزام می‌شدند. محمد بهشتی از سیاستمداران مشهور پس از انقلاب و محمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین ایران از جمله رؤسای مشهور این مرکز بودند.

در سال‌های اخیر، برخی مخالفان ایرانی و حتی نهادها و مقام‌های ایالتی و فدرال آلمان عملکرد آن را به ظن فعالیت‌های سیاسی نامطلوب اعلام کردند.

به باور نهادهای امنیتی آلمان این مکان «مستقیما دستورهای جمهوری اسلامی ایران» را پیش می‌برد.

محمد بهشتی، محمد خاتمی

منبع تصویر،IICH

توضیح تصویر،محمد بهشتی پیش از انقلاب ریاست این مرکز را بر عهده داشت و محمد خاتمی در سال‌های منتهی به انقلاب ۱۳۵۷

این مرکز اما با رد اتهام‌ها تاکید دارد که یک موسسه خیریه فرهنگی و مستقل است.

پس از ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران ایران در سال ۱۳۹۸، مراسم یادبود او در مسجد امام وابسته به مرکز اسلامی هامبورگ برگزار شد.

نام قاسم سلیمانی در فهرست افراد تحریم‌شده اتحادیه اروپا قرار داشت و برپایی این مراسم با اعتراض‌هایی در آلمان مواجه شد. سرانجام این اعتراض‌ها موجب شد که مرکز اسلامی هامبورگ از هیات اجرایی شورای جوامع اسلامی هامبورگ کنار گذاشته شود.

رسانه‌های آلمان در آن زمان با انتشار گزارش‌هایی به نقل از مراکز امنیتی آن کشور درباره مرکز اسلامی هامبورگ نوشتند که حکومت ایران از این مرکز برای «پیشبرد سیاست‌ صدور انقلاب اسلامی استفاده می‌کند.»