خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در مصر از «توافق آتشبس اسرائیل، مصر و آمریکا» در «جنوب غزه خبر» خبر داده است.
توقف درگیری ها بین اسرائیل و حماس قرار بود از ساعت ۶ صبح (به وقت گرینویچ) آغاز شود.
گذرگاه رفح قرار بود در همان زمان برای چند ساعت باز شود تا کمکهای فوری و بشردوستانه وارد شوند/ همزمان قرار بوده شهروندان خارجی از این منطقه خارج شوند.
با این حال، حماس گفت که هیچ اطلاعی از چنین آتشبسی ندارد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه در قاهره بود تا اطمینان یاببد مقامات مصری گذرگاه رفح را باز خواهند کرد.
پیش از این، وزارت خارجه آمریکا به اتباع آمریکایی مستقر در غزه توصیه کرده بود تا در اولین فرصت ممکن گذرگاه مرزی رفح را ترک کنند.
این خبر در حالی منتشر میشود که جاناتان کنریکاس سخنگوی بینالمللی ارتش اسرائیل گفته است نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر شمال غزه را ترک کردهاند.
بزرگترین نهاد مستقر سازمان ملل در نوار غزه میگوید آنجا «در آستانه سقوط است».
فیلیپ لازارینی، کمیسر کلآژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی یکشنبه در یک سخنرانی تند از مقر این آژانس در بیتالمقدس گفت «غزه در حال خفه شدن است و به نظر می رسد که جهان در حال حاضر انسانیت خود را از دست داده است».
فیلیپه لازارینی، کمیسر گفت کارمندان آژانس امدادرسانی به آوارگان فلسطینی همراه با آوارگان به مرز رفح در نزدیکی مرز با مصر نقل مکان کردهاند. او گفت کارمندان این سازمان در ساختمانی در کنار «هزاران آواره و ناامید» مشغول به کارند.
کارمندان آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک یا بهطور خلاصه اونروا (انگلیسی: UNRWA) خوانده میشود از فعالترین نهادهای سازمان ملل در غزه است که در سال ۱۹۴۹ تشکیل شد.
فیلیپ لازارینی، کمیسر کل گفت «به مسئله آب نگاه کنید- همه میدانیم که آب مایه حیات است - آب در غزه دارد تمام میشود و زندگی دارد پایان مییابد».
او گفت که محاصره غزه را «چیزی جز مجازات دسته جمعی» نیست.
فیلیپ لازارینی گفت «پیش از آنکه خیلی دیر شود، محاصره باید پایان یابد و آژانسهای امدادی باید بتوانند با خیال راحت مواد ضروری مانند سوخت، آب، غذا و دارو را وارد کنند.»
او گفت «به زودی نه غذا وجود خواهد داشت و نه دارو.»
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد در با انتشار بیانیهای از حماس خواسته بدون هیچ پیش شرطی گروگانّها را آزاد کند و از اسرائيل خواسته برای ارسال کمکهای بینالمللی به غزه راه سریع و دسترسی لازم را فراهم کند.
در این بیانیه آمده است: «غزه با کمبود آب برق و سایر اقلام ضروری روبروست. سازمان ملل متحد آب، غذا، اقلام پزشکی و سوخت در اختیار دارد. این اقلام میتواند ظرف چند ساعت به غزه ارسال شود. برای اطمینان از رسیدن این اقلام نیروهای ما در کنار شرکایشان در سازمانهای غیردولتی در میدان هستند و باید بتوانند این اقلام را در امنیت و بلافاصله وارد غزه کنند و به نیازمندان برسانند.
هر دو خواسته مطرح شده در این بیانیه به خودی خود معتبرند و نباید به ابزار چانهزنی تبدیل شوند.»
محمود عباس رئيس تشکیلات فلسطینی میگوید حماس مردم فلسطین را نمایندگی نمی کند.
آقای عباس در گفتگوی تلفنی با نیکلاس مادور رئيس جمهوری ونزوئلا گفت اقدامات و سیاستهای حماس مردم فلسطین را نمایندگی نمیکند.
به گزارش خبرگزاری وفا آقای عباس کشته شدن غیرنظامیان از هر دو طرف را محکوم کرده و خواستار آزادی غیرنظامیان زندانیان و بازداشتیهای هر دو طرف شده است.
محمود عباس از سال ۲۰۰۵ رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی است.
جاناتان کنریکاس سخنگوی بینالمللی ارتش اسرائیل گفته است نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر شمال غزه را ترک کردهاند.
این مقام ارتش اسرائيل مدعی شد «دو مسیر برای تخلیه ایمن شمال غزه مشخص شده» و افزود «از آنجا که مرحله پیشرفته عملیات نزدیک میشود ماندن غیرنظامیان در شهر غزه امن نیست.»
این در حالی است که روز جمعه در پی انفجار در یکی از همین مسیرهای ایمن بیش از ۷۰ نفر کشته شدند.
سخنگوی بینالمللی ارتش اسرائيل در پاسخ به خبرنگاران مدعی شد که اسرائيل فعالانه غیرنظامیان را هدف قرار نمیدهد. او در عین حال در بخش دیگری از سخنانش اذعان کرد که شکل این عملیات پرهیز همیشگی از تلفات غیرنظامیان را ممکن نمیکند.
وی گفت: «ما حماس را هدف قرار میدهیم. زیرساختهای آنها را هدف قرار میدهیم و فرماندهان آنها را تعقیب میکنیم. وقتی که به دنبال یک هدف در حرکت هستیم احتمالا نمیتوانیم همات تاکتیکهای معمول برای کاهش تلفات جانبی را اعمال کنیم.»
همزمان موسسه خیریه «کودکان را نجات دهید» میگوید هیچ نقطه امنی در غزه باقی نمانده است.
گابریلا وایژمن، مدیربخش کمکهای انساندوستانه این موسسه گفت بسیاری از نیروهای این سازمان خانههای خود را رها کردهاند و تا زمانی که در غزه هستند کار چندانی از این موسسه برای کمک به کارکنانش ساخته نیست.»
وی به بیبیسی گفت: «یکی از همکارانم امروز گفت که امیدش را از دست داده و تنها آرزویش این است که فردا که از خواب بیدار میشود فرزندانش را هنوز در آغوش داشته باشد.
گابریلا وایژمن گفت هیچ نقطه امنی در غزه نمانده و سازمان او نگران است که بالاتر رفتن شدت حملات تبعات سنگینی برای تمامی ساکنان غزه داشته باشد.
سازمان «کودکان را نجات دهید» اقلام کمکی خود را در مرز مصر جمعآوری کرده تا در صورت باز شدن مرز و راه امدادرسانی فورا وارد عمل شود.
وزیر خارجه ایران در پایان سفر منطقهایش در مصاحبهای خبرساز با شبکه الجزیره در دوحه گفت «اگر جنگ متوقف نشود ایران ناظر صرف نخواهد ماند» و هشدار داد «دست همه گروهها در منطقه روی ماشه خواهد بود.»
شبکه الجزیره قطر میگوید حسین امیرعبداللهیان به این شبکه گفته است اگر چشمانداز منازعه گسترش پیدا کند آمریکا متحمل خسارتهای سنگینی میشود.
درسا جباری خبرنگار شبکه الجزیره در تهران گفت این «مستقیمترین تهدیدی» است که از زمان جنگ اخیر از طرف تهران ابراز شده است.
بنا بر این گزارش، آقای عبداللهیان گفته است ایران از طریق شرکایش به اسرائیل پیام داده اگر به «جنایتهایش» در غزه ادامه بدهد فردا دیگر خیلی دیر خواهد بود و تضمینی نیست که این منازعه در محدوده فعلی باقی بماند.
الجزیره گفت وزیر خارجه ایران در سفر اخیر در لبنان پس از دیدار با حسن نصرالله رهبر حزبالله درباره یافتن راه حل سیاسی ابراز امیدواری کرده بود اما در پایان سفر با لحن دیگری سخن گفته است.
به گزارش ایرنا، ابراهیم رئیسی هم یکشنبه در گفتگوی تلفنی به امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه گفته است: «اگر کشتار مردم و محاصره غزه متوقف نشود وضعیت پیچیده میشود و صحنه توسعه مییابد.»
در جنوب لبنان درگیریهای محدود ادامه داشته و بالگردهای اسرائیلی مناطقی را هدف قرار دادهاند. حزبالله لبنان راکتهایی شلیک کرده که میگوید دوربینهای «جاسوسی» اسرائیل را از کار انداختهاند.