معاون وزیر فرهنگ چین در کابل؛ چین گشایش دهلیز واخان و اتصال زمینی به افغانستان را میپذیرد؟
امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در دیدار با لی چون، معاون وزارت فرهنگ و گردشگری چین خواهان اتصال زمینی افغانستان و چین از طریق واخان بدخشان شد و پیوند دادن زمینی میان دو کشور را از اولویتهای حکومت طالبان خواند.
عبدالسلام حنفی، معاون نخست وزیر نیز در دیدار با این هیئت چینی گفت که چین در طول تاریخ برای افغانستان دوست خوب باقی مانده است و ابراز امیدواری کرد که گشایش کریدور واخان در توسعه روابط اقتصادی میان افغانستان و چین نقش مهمی ایفا کند.
حکومت طالبان گفته بود که راه اتصالی از گردنه واخان بدخشان در مرز شمال شرقی افغانستان با چین در بهار امسال تکمیل میشود.
روزنامه چینی «مورنینگ پست» در ۲۶ ژانویه گزارش داد که با وجود تکمیل بخشی از این راه اتصالی در افغانستان، پکن در مورد دسترسی زمینی آن کشور به خاک چین به خاطر «نگرانیهای امنیتی» احتیاط میکند.
در گزارش این رسانه آمده که در حال حاضر، هیچ تسهیلات گمرکی در منطقه مرزی خود در استان سینکیانگ با افغانستان وجود ندارد و قصدی نیز برای ایجاد یک گذرگاه رسمی ندارد و تنها مرزبانان در گذرگاه «واخجیر» گشتزنی میکنند.
End of مطالب پیشنهادی
گذرگاه واخجیر در ارتفاع ۴۹۲۳ متری هندوکوش میان چین و افغانستان است.
ساخت این راه ۵۰ کیلومتری به عرض ۵ متر در منطقه کوهستانی واخان بدخشان در ماه می/مه ۲۰۲۱ آغاز شده بود و دولت پیشین افغانستان نیز امیدوار بود که یک راه تجاری و ترانزیتی با چین برای انتقال سریع و ارزانتر کالا میان دو کشور باز شود.
در حال حاضر تاجران افغان واردات و صادرات با چین را از بندر کراچی پاکستان، چابهار ایران، کریدور هوایی و مسیر جمهوریهای آسیای میانه انجام میدهند که هزینههای زیادی در بر دارد.
اما چین نگران فعالیت اعضای «جنبش ترکستان شرقی» مسلمانان ایغور در افغانستان تحت کنترل طالبان است. در گزارش سال ۲۰۲۲ کمیته تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل آمده است که حدود ۲۰۰ تا ۷۰۰ نفر از اعضای این جنبش در افغانستان باقی ماندهاند.
چین: حفاظت از آثار باستانی مس عینک «تضمین» شده است
لی چون، معاون وزیر فرهنگ چین روز چهارشنبه (۳ اسد/مرداد) در مراسم آغاز کار پروژه معدن مس عینک در ولایت لوگر شرکت کرد. او بر حفاظت از آثار باستانی در منطقه مس عینک تاکید کرده است.
به گفته ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان، آقای لی در بازدید از مکانهای فرهنگی در افغانستان ابراز خشنودی کرد و گفت که همکاری فرهنگی بین دو کشور راه همکاری در زمینههای دیگر را نیز هموار میکند.
آقای لی گفت که شماری از کارشناسان آثار تاریخی چینی نیز همراه او هستند، و شرکت امسیسی چین کار استخراج مس عینک را به صورتی انجام خواهد داد که حفاظت از آثار باستانی را تضمین میکند.
به گفته خبرنامه ارگ در ایکس، او در این دیدار گفت که چین تجربه خوبی از استخراج معدن مشابه دیگری در داخل کشورش دارد که آثار باستانی و تاریخی مشابهی داشته است و «در حال بررسی کامل حفظ آثار باستانی این منطقه در جریان استخراج معدن هستیم.»
آقای لی روابط دو کشور را روابطی «تاریخی، نزدیک و قوی» توصیف کرده است.
مقامهای حکومت طالبان بر تامین امنیت سراسری در کشور و سرکوب گروههای افراطی کشورهای منطقه تاکید میکنند که در چند دهه پایگاههایی در داخل افغانستان داشتند.
معاون نخست وزیر حکومت طالبان گفت: «همسایهها، از جمله چین و تمام کشورها اطمینان داشته باشند که امارت اسلامی به هیچ کسی اجازه نمیدهد که علیه آنها از خاک افغانستان استفاده کند.»
حکومت طالبان تاکید میکند که چین بهعنوان یک شریک مهم اقتصادی و سیاسی افغانستان که عضو دائم شورای امنیت است به حمایت از موضع حکومت طالبان در صحنه بینالمللی ادامه خواهد دهد.