۱۴۰۳ تیر ۱۳, چهارشنبه

 

تاریخ سلاطین ساسانی
جورج راولینسُن
مترجم محمدحسین فروغی(ذکائ الملک)
🔻این کتاب در دو جلد و حدود هفتصد صفحه است.در آن، ابتدا اشاره ای به حمله اسکندر می کند و به وضعیت جامعه ایران در زمانه او و جانشینانش و سپس به فتوحات مهرداد اول اشکانی و به طور گذرا به سلسله اشکانیان و تقابل آنها با مذهب رسمی زمانه یعنی مذهب زرتشت، و اوضاع ایران می پردازد.
🔻فصل دوم را به دلیل اينکه فارس قلمرو سلاطین فارسی به خصوص اردشیر بابکان مؤسس آن سلسله بوده است،تماما به مشخص کردن حدود آن سرزمین و کیفیت آب و هوای آن اختصاص داده است.
🔻در فصل سوم به موضوع جنگ اردشیر بابکان با آخرین پادشاه اشکانی ،اردوان چهارم و کشتن وی و تأسیس سلسله ساسانی و بیان تاریخچه ای از سلاطین ساسانی که بیست و هشت نفر بوده و مدت چهارصدوبیست و نه سال سلطنت نموده اند پرداخته است.
🔻از مطالب خواندنی و درخور توجه در این کتاب از این موارد می توان نام برد: جنگ های میان ایران و اعراب ، جنگ های میان ایران و روم ، آیین زرتشت، آیین مانی،آیین مزدک و سرانجام هریک از آن ها.
🔻نویسنده کتاب جورج راولینسُن انگلیسی می باشد و در صفحه اول آن در زیر نام نویسنده کتاب، نام محمدحسین فروغی به عنوان مترجم آن آمده است ولی در مقدمه کتاب می نویسد: مترجم این کتاب میرزا محمدعلی خان (فرزند محمدحسن) است که در زبان های انگلیسی و فرانسه و علوم عالیه مهارت تام دارد.
محمدحسین متخلص به فروغی و ملقب به ذکائ الملک ، تخلص فروغی را به پیشنهاد ناصرالدين شاه قاجار برگزید.وی از ادبا و شاعران عصر ناصری بود و در سال۱۳۱۱ق از طرف ناصرالدين شاه ملقب به ذکائ الملک گردید.
🔻محمدحسین فروغی با تأسیس مدرسه علوم سیاسی در تهران در سال۱۳۱۷ق به تدریس ادبیات فارسی در آن مدرسه پرداخت.همچنین وی به خواست محمدحسن خان اعتمادالسلطنه رئیس انطباعات شد.
پس از درگذشت ذکائ الملک اول این لقب از سوی محمدعلی شاه به فرزند بیست و دوساله او محمدعلی فروغی رسید.(محمدعلی فروغی در زمان پهلوی به نخست وزیری و وزارت دربار رضاشاه نائل شد.) محمدحسین فروغی فرزند دیگری هم بنام ابوالحسن خان فروغی داشت که در زمره رجال فرهنگی عصر قاجار بود.