زندهانتخابات ۱۴۰۳؛ خامنهای: مشارکت در دور اول آنگونه نبود که توقع داشتیم
ستادهای مسعود پزشکیان و سعید جلیلی تنها تا ساعت ۸ صبح پنجشنبه فرصت دارند تا کارزار انتخاباتی خود برای جلب نظر رایدهندگان را ادامه دهند. آیتالله خامنهای در نخستین واکنش پس از دور اول انتخابات گفت که میزان مشارکت کمتر از توقع او بوده است اما گفت که رای ندادن به معنی مخالفت با نظام نیست. مناظره دوم آقایان پزشکیان و جلیلی، که داغتر از همه مناظرههای قبلی برگزار شد، واکنشهای گستردهای را برانگیخته است.
خلاصه
- خامنهای در واکنش به مشارکت ۴۰ درصدی، ارتباط رای ندادن و مخالفت با نظام را رد کرد
- دو مناظره زنده تلویزیونی پزشکیان و جلیلی واکنشهایی گسترده برانگیخت
- مهلت قانونی تبلیغات انتخاباتی تا ۸ صبح (به وقت تهران) پنجشنبه است
- رایگیری ساعت ۸ صبح جمعه آغاز میشود
- مسعود پزشکیان؛ امید اصلاحطلبان برای پیروزی
- سعید جلیلی؛ از دولت سایه تا وعده سفر مجانی و سبد غذایی
پوشش زنده
وزیر کشور ایران اظهارات پزشکیان درباره «حمایت استانداران از جلیلی» را رد کرد
احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، گفته است: «یکی از کاندیداها حرف خلاف واقعی زد که استانداران، فرمانداران و بخشداران میکوشند یک کاندیدای خاص رای بیاورد. باید در سخنان انصاف را رعایت کنیم و من برای این اتهام ناروا، از استانداران و مدیران دولتی عذرخواهی میکنم.»
مسعود پزشکیان یکی از دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران در دور دوم رای گیری، پیش از این در مناظره با سعید جلیلی در پاسخ به اشاره مداوم او به اعلام حمایت حسن روحانی و چند وزیر دولتهای پیشین از او، گفته بود: «مردم عزیز بدانید آقایی که میخواهد فردا رئیسجمهور شود، الان دولت، استاندارانش و فرماندارانش برایش کار میکنند و بعضا برای رأی دادن افراد را تهدید میکنند.»
آقای وحیدی امروز پس از جلسه هیات دولت گفت که «این خلاف واقع است».
مسعود پزشکیان و سعید جلیلی دو نامزدی هستند که در رایگیری روز جمعه دوباره با هم رقابت میکنند و طبق قانون هر کدام «اکثریت کافی» را کسب کنند، رئیسجمهور خواهد شد.
سفر تبلیغاتی پزشکیان و جلیلی به کرمانشاه
امروز هر دو نامزد رقیب در انتخابات ریاست جمهوری به استان کرمانشاه سفر کردهاند.
رسانههای ایران تصاویری از اجتماع انتخاباتی حامیان پزشکیان و جلیلی در کرمانشاه منتشر کردهاند.
حامیان آقای پزشکیان در ورزشگاه آزادی کرمانشاه و حامیان آقای جلیلی در ورزشگاه سرپوشیده «امام خمینی» گرد هم آمدند.
کرمانشاه با نرخ مشارکت ۳۱/۵ درصد، یکی از استانهایی بود که پائینترین میزان شرکت واجدان شرایط در دور اول انتخابات را ثبت کرد.
وزیر ارتباطات ایران از «۲۰ حمله» به خطوط فیبر نوری در شبانهروز منتهی به انتخابات جمعه پیش خبر داد
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات ایران، گفته است که در دور اول رایگیری انتخابات ریاست جمهوری که هفته گذشته برگزار شد، بیش از «۲۰ حمله» به خطوط فیبر نوری این کشور اتجام شد که بر اساس گفتههای او، ۹ مورد آن منجر به قطع فیبر شد.
آقای زارعپور گفت این وزارتخانه در جریان رایگیری هفته گذشته «با همکاری نیروهای مسلح» خطوط فیبر نوری را «پایش» کرده است.
وزیر ارتباطات ایران گفت که در جریان این همکاری «توانستیم زودتر نقاطی را که حفاری برای خرابکاری صورت گرفته بود شناسایی کنیم».
گزارشهایی از اختلال در اینترنت در دور اول رایگیری انتخابات ریاست جمهوری منتشر شده بود اما مقامهای دولتی عمدی بودن این قطعی را رد کردند.
قوه قضائیه می گوید برای کسانی که مانع رای دادن ایرانیها در خارج از کشور شوند پرونده کیفری تشکیل میدهد
کاظم غریبآبادی، معاون امور بینالملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی گفت برای «اخلالگران در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در خارج از کشور» پرونده کیفری تشکیل میشود.
به گزارش میزان آقای غریب آبادی گفت: «برای هر شخص ایرانی یا غیر ایرانی که در خارج از کشور با توهین و تهدید و ضربوشتم هموطنان و ایجاد رعب و وحشت بین آنان، مانع حضور ایرانیانی شوند که میخواهند در انتخابات ریاست جمهوری در خارج از کشور شرکت کنند، حسب گزارشهای مردمی، وزارت امور خارجه، شاکیان خصوصی و اقدام مدعی العموم، پرونده کیفری تشکیل شده و تحت تعقیب قرار میگیرند.»
جمعه گذشته تصاویری از تجمع مخالفان جمهوری اسلامی مقابل مراکز رایگیری در خارج از ایران منتشر شد که در مواردی از جمله در لندن به فحاشی و حمله فیزیکی کشید که منجر به آغاز تحقیقات پلیس لندن شده است.
خبر فوریخامنهای: مشارکت در دور اول آنگونه که توقع داشتیم نبود
آیتالله خامنهای رهبر ایران پنج روز پس از برگزاری دور اول انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به میزان مشارکت واجدان شرایط گفت: «در مرحله نخست مشارکت آنگونه که توقع داشتیم و حدس میزدیم نبود.»
رهبر ایران گفت: «اینکه تصور شود کسانی که در دور اول رأی ندادند مخالف نظام هستند، برداشت کاملا اشتباهی است.»
به گفته آیتالله خامنهای، «ممکن است کسانی باشند که از یک مسئول خوششان نیاید یا افرادی باشند که از اصل نظام خوششان نیاید، چنین افرادی هستند و آزادانه هم حرفشان را میزنند.»
آیتالله خامنهای گفت که «کسانی با اصل اسلامی نظام و تشکیلات اسلامی حکومت مخالفند»، اما اضافه کرد «اینکه هر کسی رای نداد را ملحق به اینها بکنیم، خطاست».
او در ادامه ابراز امیدواری کرد که مرحله دوم «شوقانگیز باشد و برای نظام اسلامی مایه آبرو.»
آقای خامنهای مشارکت مردم را «پشتوانه و مایه سربلندی نظام» خواند و گفت: «هر قدر مشارکت بهتر، صریحتر و روشنتر باشد نظام برای تحقق اهداف خود در داخل و پیگیری اهداف در مجموعه امتداد راهبردی کشور، از توانایی بیشتری برخوردار خواهد شد که این مسئله فرصت بسیار بزرگی است.»
بنابر آمار منتشر شده، در دور اول انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ نرخ مشارکت واجدان شرایط حدود ۴۰ درصد بود که کمترین میزان مشارکت در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری در ایران است.
آقای خامنهای در متنی که وبسایش منتشر کرده، درباره رایگیری جمعه آتی هم گفته است: «مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری خیلی مهم است. کسانی که اسلام و جمهوری اسلامی و پیشرفت کشور را دوست دارند، این موضوع را با حضور خود در انتخابات نشان دهند.»
زهرا و نرگس موسوی: شایعات حمایت میرحسین موسوی و زهرا رهنورد از نامزدهای انتخابات دروغ است
کلمه، وبسایت خبری نزدیک به میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، دو سیاستمدار معترض به حکومت که در حبس خانگی هستند اعلام کرده است که «شایعات» مربوط به حمایت این دو نفر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری «کذب و از مصادیق بارز دروغ است».
زهرا و نرگس موسوی دختران زهرا رهنورد و میرحسین موسوی هم اعلام کردند که والدین آنها تاکنون هیچ موضع انتخاباتی اتخاذ نکردند.
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ایران قرار است جمعه ۱۵ تیرماه برگزار شود.
میرحسین موسوی و زهرا رهنورد در دور اول رایگیری در جمعه گذشته شرکت نکرده بودند.
دختران این دو رهبر سیاسی معترض در جریان دور اول رایگیری هم اعلام کرده بودند که ماموران «برای آوردن صندوق به حصر اختر سوال کردهاند. والدین گفتند در انتخابات شرکت نمیکنیم. رای نمیدهیم».
میرحسین موسوی در بهمن ۱۴۰۱ خواهان قانون اساسی جدید و تشکیل مجلس موسسان «برای نجات ایران» شد.
واکنشها به دعوت به تجمع خیابانی بهرغم اعلام ممنوعیت مگر بهشرط مجوز
دیشب و پیش از پایان مناظره، ستاد انتخاباتی سعید جلیلی از هواداران او خواست تا برای «استقبال» از او در مقابل در ساختمان صداوسیما در شمال تهران جمع شوند. امیرحسین ثابتی، نماینده مجلس و حامی آقای جلیلی، در پستی در ایکس با مضمون «تمام تهران را صدا کنید» از برنامه فوقالعاده استقبال از او هنگام خروج از صداوسیما خبر داد.
پس از آن رسانههای ایران تصاویری از حضور طرفداران دو نامزد در خیابان ولیعصر تهران منتشر کردند که گروهی از مردم را در حال تشویق آنها نشان میداد.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات و حامی مسعود پزشکیان، در واکنشی در ایکس نوشت: «اگر خودی باشی، فراخوان تجمع بدون مجور هم میسر است… کم آوردن در مناظره را با شلوغکاری در خیابان جبران نمیکنند :)»
آقای ثابتی در پاسخ به او نوشته است: «اتفاقا تعدادی از هواداران آقای پزشکیان هم آمده بودند، البته نمیدانم مجوزشان را از کجا گرفته بودند :)»
پیشتر محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور، اعلام کرد که «طبق قانون، راهاندازی کارناوالها و تجمعات خیابانی ممنوع است. البته اگر هرکدام از ستادها انتخاباتی دو نامزد بخواهد برنامهای داشته باشد، باید درخواست مجوز از فرمانداری داشته تا مجوز صادر شود.»
پوشش زنده آخرین روز مهلت تبلیغات نامزدان دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ایران
درود
به پوشش زنده بیبیسی فارسی از اخبار انتخابات ایران خوش آمدید.
امروز، آخرین مهلت تبلیغات مسعود پزشکیان و سعید جلیلی، دو نامزد دور دوم انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در ایران است.
در این صفحه اخبار ستادهای انتخاباتی نامزدان، واکنشهای موافقان و مخالفان شرکت در انتخابات و نظرات مخاطبان درباره مناظرههای انتخاباتی و فضای جامعه را پوشش میدهیم.