۱۴۰۳ شهریور ۲۹, پنجشنبه

 سیاستخاورمیانه

ریاض: بدون تشکیل کشور فلسطینی اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسیم

2 ساعت پیش

ولیعهد عربستان در نشست سالانه مجلس شورای مشورتی این کشور اعلام کرد ریاض تا زمانی که یک دولت فلسطینی تشکیل نشود، روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار نخواهد کرد. بن‌سلمان اسرائیل را به "ارتکاب جنایت علیه فلسطینیان" متهم کرد.

https://p.dw.com/p/4kpCa
محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی (عکس آرشیو)
محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی (عکس آرشیو)عکس: Sergei Savostyanov/TASS/dpa/picture alliance/dpa/TASS

ولیعهد عربستان سعودی، روز چهارشنبه ۱۸ سپتامبر (۲۸ شهریور) در افتتاحیه نشست سالانه مجلس شورای مشورتی عربستان اعلام کرد که ریاض تا پیش از تشکیل کشور فلسطینی، اسرائیل را به رسمیت نخواهد شناخت. او در ادامه سخنان خود همچنین "جنایت اشغالگران اسرائیلی" علیه فلسطینی‌ها را به‌شدت محکوم کرد.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه وله

محمد بن سلمان با تاکید بر سیاست‌های عربستان سعودی در خصوص مناقشه خاورمیانه افزود: «پادشاهی عربستان تلاش‌های بی‌وقفه خود را به منظور ایجاد یک دولت مستقل فلسطینی با پایتختی "شرق اورشلیم" [بیت‌المقدس شرقی] ادامه خواهد داد و بر این نکته تاکید می‌کنیم که عربستان تا زمان تحقق این هدف، روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار نخواهد کرد.»

بیشتر بخوانید: بلینکن از اسرائیل و حماس خواست توافق غزه را نهایی کنند

موافقت‌نامه عادی‌سازی که در سال ۲۰۲۰ میلادی با میانجی‌گری دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری وقت ایالات متحده آمریکا، میان کشورهای اسرائیل و بحرین و امارات متحده عربی امضا شده بود، به اجماع همیشگی بین کشورهای عربی در خصوص عدم عادی‌سازی روابط با اسرائیل تا پیش از تشکیل دولت مستقل فلسطینی پایان داده بود.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا پیش از این در جریان سفر خود به هائیتی اعلام کرده بود که همچنان امیدوار است تا پیش از پایان دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن در ژانویه سال آینده، بتواند موافقت‌نامه عادی‌سازی میان اسرائیل و عربستان را نهایی کند.

بلینکن همچنین گفته بود: «من تصور می‌کنم اگر بتوانیم به یک آتش‌بس در غزه دست یابیم، هنوز هم فرصت برای پیشبرد عادی‌سازی روابط در زمان باقی‌مانده از فعالیت این دولت وجود دارد.»

بیشتر بخوانید: کشته شدن ۶ کارمند اونروا در حمله اسرائیل به یک مدرسه در غزه

ایالات متحده آمریکا در سال جاری، از آماده‌سازی یک بسته امنیتی خبر داد که به گفته این کشور قرار است در صورت عادی‌سازی روابط عربستان با اسرائیل، به ریاض ارائه شود.

به گفته ناظران سیاسی، انتظار می‌رود ریاض در هر گونه توافق احتمالی، بر لزوم تعیین نقشه راهی برای تشکیل دولت فلسطینی و همچنین دریافت "تضمین‌های امنیتی مشابه اتحادهای نظامی از سوی واشنگتن" پافشاری کند.

وزیر خارجه آمریکا در نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض گفته بود که برای پیشرفت در مسیر عادی‌سازی روابط، "دو مسئله لازم است: یکی آرامش در غزه و دیگری یک مسیر معتبر در راستای تشکیل دولت فلسطینی." اظهارات وزیر خارجه آمریکا و ولیعهد عربستان سعودی در شرایطی بیان می‌شود که دولت اسرائیل به نخست‌وزیری بنیامین نتانیاهو همچنان به شدت با ایجاد یک دولت فلسطینی مخالف است.

تصویب قطعنامه علیه اسرائیل در مجمع عمومی

مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۱۸ سپتامبر (۲۸ شهریور) از یک قطعنامه غیرالزام‌آور پشتیبانی کرد که در آن، از اسرائیل خواسته شده ظرف مدت یک سال به "حضور غیرقانونی" خود در نوار غزه و کرانه باختری خاتمه دهد.

در این نشست، از بین ۱۹۳ عضو سازمان ملل، ۱۲۴ کشور به این قطعنامه رای مثبت، ۱۴ عضو رای منفی و ۴۳ کشور نیز به آن رای ممتنع دادند. در میان مخالفان قطعنامه، آمریکا نزدیکترین متحد اسرائیل حضور دارد.

کشورهای اروپایی در جریان تصویب این قطعنامه مانند رای‌گیری‌های قبلی موضع یکپارچه‌ای نداشتند. با وجود آن که فرانسه، پرتغال، مالت، بلژیک، اسپانیا و نروژ به این قطعنامه رای مثبت دادند، اتریش، آلمان، سوئد، ایتالیا، بریتانیا و هلند از دادن رای مثبت به این ققطعنامه خودداری کردند.

از دیگر سو کشورهای جمهوری چک و مجارستان نیز علیه این قطعنامه رای دادند. وین درباره دلیل امتناع از رای دادن به این قطعنامه اعلام کرد که این قطعنامه، "منافع امنیتی مشروع اسرائیل را بازتاب نمی‌دهد" و در آن بر "ضرورت راه‌حل دو دولتی مورد مذاکره" تاکید نشده و همچنین "جزییات مساله‌سازی همچون درخواست‌ تحریم اقتصادی کلی را شامل می‌شود."

با این حال اتریش اعلام کرد که از نگاه دولت این کشور، "شهرک‌سازی‌ها ناقض قوانین بین‌المللی است" و این کشور "آن دسته از اقدامات و تحرکاتی را که مانع از دستیابی به راه‌حل دو دولتی مورد مذاکره بر اساس قوانین بین‌المللی باشد، صرف نظر این که از چه طرفی باشد، رد می‌کند."

در ادامه واکنش‌ها به تصویب این قطعنامه، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد با محکوم کردن این اقدام، آن را "تصمیمی شرم‌آور" توصیف کرد که "از تروریسم دیپلماتیک تشکیلات خودگردان فلسطینی حمایت می‌کند."

بیشتر بخوانید: افزایش انتقاد به اسرائیل در پی کشته شدن کارکنان سازمان ملل

تصویب این قطعنامه غیرالزام‌آور در شرایطی صورت می‌گیرد که جنگ تلافی‌جویانه اسرائیل با گروه تروریستی حماس به نخستین سالگرد خود نزدیک می‌شود و درگیری‌ها در کرانه باختری نیز به اوج رسیده است.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

با وجود وضعیت ناپایدار در جنگ غزه و روشن نبودن سرنوشت آتش‌بس، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در دهمین سفر خود به منطقه خاورمیانه از زمان حمله هفتم اکتبر، روز چهارشنبه ۱۸ سپتامبر (۲۸ شهریور) برای دیدار و گفتگو با سایر کشورهای میانجی برای رسیدن به آتش‌بس غزه، به مصر سفر کرد.