۱۴۰۳ مهر ۴, چهارشنبه

 

 

چین پس از ۴۴ سال یک موشک بالستیک قاره‌پیما را به سمت آبهای بین‌المللی شلیک کرد

آزمایش موشکهای بالستیک قاره‌پیمای چین در آبهای بین‌المللی نادر است. کارشناسان و بررسی تاریخی برنامه چین که توسط سازمان غیرانتفاعی ابتکار تهدید هسته‌ای، اتاق فکر سیاست خارجی آمریکا مستقر در واشنگتن، انجام شده نشان می‌دهد که آخرین مورد پرتاب آزمایشی یک موشک بالستیک قاره‌پیما از سوی چین به ماه مه ١٩‬٨‬٠ بازمی‌گردد که در آن پکن یک موشک دی اف-۵ را به سمت اقیانوس آرام جنوبی شلیک کرد.

خودروهای نظامی حامل موشک‌های بالستیک هسته‌ای در رژه‌ای به مناسبت هفتادمین سالگرد تأسیس چین کمونیستی. پکن 1 اکتبر 2019
خودروهای نظامی حامل موشک‌های بالستیک هسته‌ای در رژه‌ای به مناسبت هفتادمین سالگرد تأسیس چین کمونیستی. پکن 1 اکتبر 2019 AP - Mark Schiefelbein

درمیان تشدید نگرانی‌های امنیتی در منطقه بر سر ادعاهای ارضی چین و رقابت پکن با واشنگتن، چین یک موشک بالستیک قاره‌پیما را به صورت آزمایشی به سمت اقیانوس آرام شلیک کرد.

وزارت دفاع چین، امروز چهارشنبه ۲۵ سپتامبر، با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که این موشک با موفقیت به منطقه تعیین‌شده در دریا اصابت کرده است. بر این اساس، شلیک این موشک مطابق با قوانین بین‌المللی بوده و علیه هیچ کشور یا هدفی انجام نشده است.

موشک بالستیک قاره‌پیما به موشک‌های بالستیکی گفته می‌شود که برد مفید آن‌ها بیش از ۵۵۰۰ کیلومتر باشد. به‌طور کلی این نوع موشک‌ها برای شلیک بمب هسته‌ای ساخته می‌شوند و قادر به حمل یک یا چند کلاهک هسته‌ای هستند اما می‌توانند به کلاهک‌های جنگی متعارف یا شیمیایی و میکروبی نیز مسلح شوند.

شلیک آزمایشی چین همزمان با برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک انجام شد. چین یکی از پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل است که حق وتو دارند. جیمز اکتون، مدیر برنامه سیاست هسته‌ای آمریکا و یکی از اعضای ارشد بنیاد کارنگی برای صلح بین‌المللی، می‌گوید که چین معمولاً پرتاب آزمایشی موشکهای خود را از سواحل شرقی این کشور و به سمت بیابان های غربی خود ترتیب می‌داده و این واقعیت که چین این بار آبهای بین‌المللی را هدف گرفته است، غیرعادی است.

Publicité

دریافت رایگان خبرنامهبا خبر-پیامک های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید

وی در گفتگو با آسوشیتدپرس تصریح کرد که وقتی چین به مدت ٤‬٤‬ سال از انجام کاری امتناع کرده و اکنون آن را انجام می‌دهد، این از اهمیت موضوع حکایت دارد. به گفته او، چین به این ترتیب به دیگر کشورها میگوید: "ما هم مانند شما از در اختیار داشتن سلاح هسته‌ای شرمی نداریم و مانند یک قدرت هسته‌ای بزرگ رفتار خواهیم کرد".

اگرچه کشورهایی نظیر ژاپن، تایوان، فیلیپین و برخی دیگر که اختلافات ارضی با پکن دارند گهگاه تهدید به درگیری‌های نظامی می‌کنند اما ایالات متحده همچنان رقیب اصلی چین در جهان است. در همین حال، چین حتی با افزایش تمایل این کشور برای برتری منطقه‌ای، سیاست "عدم استفاده اولیه" از تسلیحات هسته‌ای را حفظ می‌کند.

پکن، آخرین بار پیش از این در سال ١٩‬٨‬٠ یک موشک بالستیک قاره‌پیما را به سمت  آبهای بین‌المللی اقیانوس آرام جنوبی و مرکز حلقه‌ جزایر سلیمان، نائورو، جزایر گیلبرت، تووالو، ساموآی غربی، فیجی و نیوهبرید، شلیک کرده بود.

صنایع موشکی چین که مدت‌هاست بخشی از برنامه توسعه چین است این کشور را به دومین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل کرده است. ایالات متحده و سازمان‌های غیردولتی می‌گویند که چین در حال ساخت سیلوهای موشکی است اما مشخص نیست که چه تعداد موشک و کلاهک هسته‌ای به زرادخانه خود اضافه کرده است.

ارتش چین که مجری برنامه فضایی این کشور بوده و تا کنون موفق به راه‌اندازی یک ایستگاه فضایی شده است استقرار پایگاهی در کره ماه و همچنین ارسال فضاپیما به کره مریخ را نیز در برنامه خود دارد.