۱۳۹۵ شهریور ۳, چهارشنبه

مداخل مخزن الادویه عقیلی خراسانی (سیزدهم) 1

برم
بفتح با و سکون راء مهمله و میم صاحب تحفه نوشته که مؤلف مغنی شکوفه ام غیلان می داند و مؤلف جامع بغدادی شکوفۀ درخت خارداری بزرک بقامت اثل و بزرک تر از ان و برک آن مانند برک خاری که خرنوب ثمر آن است و کل آن صوفی بمقدار زعرور و زرد با سفیدی آمیز و با عطریت رائحه دانسته
افعال و خواص آن
مفرح و مطیب نفس و تازۀ آن با لزوحت و منوم و بغدادی نوشته که حکایت کرد برای من شخصی که وثوق بقول او بود که خشک آن حابس بطن و تازۀ آن مسهل و در عراق آب مقطر آنکه عبارت از عرق آنست بجهت خوشبوئی و تفریحی که دارد در عطریات مستعمل است و در طب غیر مستعمل و آن را صمغی است و بعضی اطبای عرب حکایت کرد برای من که آن بجهت سرفۀ مزمن نافع است و بجهت نفث الدم با ماء فاطر مکی که دم الاخوین است مفید و صاحب تحفه نوشته که کویند عرق آن در خواص مانند عرق بیدمشک است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
/////////////
برم‌
پژم نیز گویند شکوفه مغیلان است و در قوت مانند بیدمشک بود
اختیارات بدیعی
&&&&&&&
برنج کابلی . [ ب ِ رِج ِ ب ُ ] (ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) تخمی است دوائی و آن کوچک و بزرگ می باشد و کوچک آن بهتر است و رنگ آن مایل به سرخی است . (از برهان ) (از آنندراج ). معرب برنگ کابلی است . (از فهرست مخزن الادویة). ابرنج گویند و برنق ، به پارسی برنگ گویند. (از اختیارات بدیعی ). دانه ایست که از هند آرند بقدر ماشی با نقطه های سیاه و سپید مدور و املس ، بی بوی و در طعم آن تلخی باشد، در طب بکار رود، و شیخ الرئیس در قانون مکرر این نام را آورده است . (یادداشت دهخدا). گیاهی است از رده ٔ دولپه ایهای پیوسته گلبرگ که تیره ٔ مخصوصی را بنام برنگها تشکیل میدهد و در حدود 65 نوع از این گیاه شناخته شده که تمامی در نواحی گرم آسیا و آفریقا و شمال استرالیا میرویند. این گیاه دارای شاخه های دراز و پیچنده با برگهای تخم مرغی شکل نسبةً طویل و گلهای سفید خوشه ایست . میوه هایش قرمز و گرد و کوچک و تندمزه است و از این جهت گاهی بعنوان تقلب و غش در دانه های فلفل مخلوطمی کنند. در تداوی دانه های این گیاه را برای درمان اقسام کرمهای کدو مصرف می کنند. (از فرهنگ فارسی معین ). برنگ کابلی . و رجوع به بِرَنج و برنگ کابلی شود.
////////////////
برنک کابلی
بفتح با و راء مهمله و سکون نون و کاف فارسی و فتح کاف و الف و ضم با و کسر لام و یاء نسبت اسم فارسی است معرب آن برتق و برنج است و بهندی بابرنک نامند
ماهیت آن
دانۀ است کوچک مدور سیاه املس از فلفل ریزه تر و مغز آن سفید و با اندک تلخی و رائحۀ آن تند به حدی که محرور المزاج را کاه باشد که رعاف عارض کردد از استشمام کوبیدۀ آن و یا رسیدن کرد آن بدماغ در حین کوبیدن و آن دو نوع است بزرک و کوچک رنک بزرک آن سیاه آمیخته با سفیدی و کرم تر و مقئ و کوچک آن مائل بسرخی و این قوی و بهتر است در دفع کرم معده و حب القرع و مستعمل مغز مقشر آن است
ص: 406
طبیعت آن
در آخر و دوم کرم و خشک و بعضی در سوم و بعضی در اول کرم و خشک کفته اند و این قول بسیار ضعیف است
افعال و خواص آن
مخرج و مسهل بلغم غلیظ و سودا و اخلاط لزجه از مفاصل بقوت و مجفف رطوبات و قروح و مخرج اقسام کرم معده و امعا خصوصا حب القرع حتی آنکه استیصال و اخراج کیسۀ آن می کند و رنک بول شارب آن مانند بقم می کردد مقدار شربت آن تا سه درهم که کوفته و پیخته با شیر تازه دوشیده آمیخته بیاشامند مضر امعا مصلح آن کثیرا بدل آن بوزن آن ترمس و نیم وزن آن قنبیل است و بوزن آن نیز کفته اند.
//////////////
برنگ کابلی
 برنگ کابلی Embelia و Embely currants نام فارسی: برنگ کابلی نام عربی: «برنج» و «برنق» نام انگلیسی: Embelia و Embely currants نام محلی: نام فرانسوی: دانه گیاه Semence dʼ embelia ribes و گیاه Embelia و Ribelier نام علمی: Embelia ribes Burm. f. نام در کتب طب سنّتی: برنگ کابلی مترادف: خانواده: Myrsinaceae جنس:
مشخصات و ویژگی ها
گیاهی است پایا با ساقه‌های چوبی. میوه‌های آن سخت، کوچک، مدور به رنگ قرمز تیره در ابعاد کوچک‌تر از فلفل، گوشتی و به شکل خوشه است. به هندی آن را «ببرنگ» گویند.
////////////
برنج کابلی،  birinj-I kābilī،"برنج کابل" (embelia ribes). در سنسکریت vidanga (بسنجید با Toung Pao, 1915, pp. 282-288; 1916, p. 69).
بهشناخت دو سویه ایران و چین باستان (ساینو-ایرانیکا)
////////////
Embelia ribes
From Wikipedia, the free encyclopedia
Embelia ribes
Vidanga Seeds.JPG
Embelia ribes seeds
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
E. ribes
Embelia ribes
Burm.f.
Embelia ribes ( Devnagari : विडंग, Gujarati : 'વાવડીંગ' ), commonly known asFalse Black PepperWhite-flowered EmbeliaVidangaVaividang, or Vai Vidang ,Vavding,[1] is a species in the Primulaceae. It was originally described byNicolaas Laurens Burman in his 1768 publication, Flora Indica.[2]
It is widely distributed throughout India. In Ayurveda, it is considered widely beneficial in variety of diseases[3] and is also used in homeopathy.[4] In India, it is one of the widely and commonly used Ayurvedic herbs.
Ayurvedic uses[edit]
·         Vavding water given to New Moms to prevent Gas and Stomach Aches[medical citation needed]
·         Carminative: Either prevents formation of gas in the gastrointestinal tract or facilitates the expulsion of gas[medical citation needed]
·         Anthelmintic: Useful against tapeworms, but not other parasites.[5][full citation needed]
·         Alexiteric: It is believed to be useful in snake bite (resists poison),[medical citation needed] but it is not sufficient antidote to the venom.
·         It is a common practice to put a few berries of the plant in the milk that is given to young children as it is believed to prevent flatulence.[citation needed]
·         Sushruta describes the fruit as anthelmintic, restorative and tonic, and recommends their use along with liquorice root, for the purpose of strengthening the body and preventing the effects of age.[citation needed]
·         Vidhang fruit extract has cestocidal activity[6] and has activity against Ascaridia galli in infected fowl (Gallus domesticus).[7]
References[edit]
1.     Jump up^ "Sorting Embelia names". Multilingual Multiscript Plant Database. The University of Melbourne. Retrieved 2009-08-11.
2.     Jump up^ International Organization for Plant Information (IOPI). "Plant Name Search Results" (HTML)International Plant Names Index. Retrieved 13 October 2009.
5.     Jump up^ A. S. Paranjpe and G. K. Gokhale. Arch. Int. Pharm. Et ther., 42-II-1932. Missing or empty |title= (help)
6.     Jump up^ Dama L.B and Jadhav B.V. (1998). "Cestocidal activity of Vidhang fruit extract". Riv. Di Parassitol. 15 (3): 249–252.
7.     Jump up^ Dama L.B and Kirdak R.V. (2002). "Effect of Vidhang seed extract against Ascaridia galli in naturally infected fowls (Gallus domesticus)". Journal of Parasitic Disease. 26: 48–49.
External links[edit]
·         Information at website of Central Council for Research in Homeopathy, under ministry of health and welfare, Govt. of India [1] and, [2]
·         [3]
·         Jalalpure SS; Alagawadi KR; Mahajanashetti, Shah BN; Salahuddin; Singh V; Patil J.K, In Vitro Anthelmintic Property of Various Seeds Oils Against Pheritima posthuma, Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2007 Jan-Feb; 69(1): 158-0 [4]
·         Caldecott, Todd (2006). Ayurveda: The Divine Science of Life. Elsevier/Mosby. ISBN 0-7234-3410-7. Contains a detailed monograph on Embelia ribes (Vidanga), as well as a discussion of health benefits and usage in clinical practice. Available online at http://www.toddcaldecott.com/index.php/herbs/learning-herbs/343-vidanga
Stub icon
This Ericales article is a stub. You can help Wikipedia by expanding it.
·         Primulaceae
·         Plants described in 1768
·         Ericales stubs
&&&&&&
برنوف . [ ب ُ / ب َ ] (ع اِ) گیاهی است و در مصر بسیار باشد. (از منتهی الارب ) (از اقرب الموارد). درختی است قریب به درخت انار و پرشاخ ، و برگش شبیه به برگ زعرور و از آن تیره تر و مزغب و رایحه ٔ او تند و بدبوی و شکوفه ٔ او مثل خوشه و با زردی و وسط شکوفه ٔ او زغب دارد. (از تحفه ٔ حکیم مؤمن ). شاه بانگ* . (تذکره ٔ داود ضریر انطاکی ). شابانگ . شابانج . (تحفه ٔ حکیم مؤمن ). آتش سگ . تس سگ . بنفشه ٔ سگ . جمسفرم بری .ریحان الغزال . شاهفانج . شجره ٔ ابراهیم . شجره ٔ مریم . طیون . قیصوم . رجوع به شباهنگ در همین لغت نامه شود.
* شابانک . [ ن َ ] (اِ مرکب ) شافانج . (دزی ج 1 ص 714). دارویی است که آن را به عربی بنفسج الکلاب خوانند و بشیرازی تس سگ گویند و معرب آن شابانج است علت صرع را سود دارد. (برهان ). گیاهی که در مصر به برنوف معروف است . (قاموس ). گیاهی است به مصر معروف به برنوف . (منتهی الارب ذیل ش ب ک ). دارویی که در صرع استعمال کنند و در مصر برنوف گویند. (ناظم الاطباء). عبس و رجوع به شابابک و شعوری ج 2 ص 126 ذیل شاهبانک شود.
////////////
شاه‌بانک و شاه‌بانج‌
غابانک نیز گویند و شابانک و شاه‌بانج هم خوانند و آن بنفسج الکلاب بود که بعربی قسوة الکلاب گویند صاحب جامع گوید برنوف است و هم او گوید شجره ابراهیم کوچک و هم او از قول غافقی گوید که نوعی از قیصوم بود و از قول صاحب حاوی گوید حب شبرم است بری و مؤلف گوید که این اقوال خلاف است آنچه محقق است بنفسج الکلاب بود که به شیرازی آن را پشه سگ خوانند و گرم و خشک بود در دویم و صرع را سودمند بود و قطع آب عفن از دهان بکند خاصه کودکان را و محکم تحلیل ریاح بکند از شکم ایشان و از رحم و قایم‌مقام مرزنجوش بود
صاحب مخزن الادویه می‌نویسد: در ماهیت آن اختلاف است بعضی بنفسج الکلاب خوانند که بعربی قسوة الکلاب نامند و بعضی جمسفرم بری و صاحب جامعه و نواب مرحوم برنوف دانسته‌اند و گویند شجر ابراهیم کوچک است و نیز از قول غافقی نقل کرده که نوعی از قیصوم است و از قول صاحب حاوی که حب شبرم‌بری است و صاحب اختیارات بدیعی گفته که اینها همه خلاف است و محقق آنست که بنفسج الکلاب است که به شیرازی آن را پشه‌سگ گویند
اختیارات بدیعی
//////////////
برنوف
بفتح با و سکون راء مهمله و ضم نون و سکون واو و فا بفارسی شابابک نامند که معرب آن شابانج است
ماهیت آن
درختی است قریب بانار و پرشاخ و برک آن شبیه ببرک زعرور و از ان تیره تر و مزغب و رائحۀ آن تند و بدبو و شکوفۀ آن مانند خوشه و با زردی و وسط شکوفۀ آن زغب دار
طبیعت آن
در دوم کرم و خشک
افعال و خواص ان

محلل و مجفف رطوبات و شکنندۀ بادهای غلیظ بارد و عصارۀ برک آن جهت صرع اطفال و سیلان رطوبات از دهان و تحلیل راح و تقویت معده و تسکین درد احشای ایشان شربا و نیل سائیده با آب آن بر مفاصل و اصداع و پرهای بیتی و کردن و شکم و کفهای دست و پای ایشان مالیدن و بدستور خورانیدن مقدار یکدرهم عصارۀ برک آن محلول با لبن مرضعۀ ایشان بچند دفعه جهت امراض مذکوره و ام الصبیان نافع و آشامیدن سه درهم از عصارۀ آن با یک دانک جاوشیر مسهل قوی بلغم محترق بسوی سودا و دافع اوجاع حادث از ان است و یک مثقال آن با یک حبه جاوشیر مسکن وجع قولنج مردان و زنان و مغص کل حیوانات که از سردی باشد و سعوط عصارۀ آن با عصارۀ سداب و جندبیدستر و روغن بادام تلخ جهت جمود و نسیانی که بیونانی ابلیمیس نامند و تنقیۀ دماغ سه روز متوالی و بوئیدن برک آن جهت تفتیح سدۀ منجرین و اغشیه و دماغ و زکام و درور برک خشک آن جهت التیام قروح و ضماد آن بازفت جهت حزاز نافع مضر امعا مصلح آن صمغ عربی بدل آن مرزنجوش مقدار شربت از عصارۀ آن تا سه مثقال و از برک خشک آن تا دو درهم و نیم است
ص: 407 مخزن الادویه عقیلی خراسانی
///////////
برنوف، مصفای زردچوبه ای، شاه بانک
Inula conyza
به فارسی شاه‌بانک نامند؛ که معرب آن شابانج است.درختی است قریب به انار و پر شاخه و برگ آن شبیه به برگ زعرور و از آن تیره‌تر و مزغب و رائحه آن تند و بدبو و شکوفۀ آن مانند خوشه و با زردی در وسط شکوفۀ آن زغب‌دار.
طبیعت آن در دوم گرم و خشک است.
خواص عمومی آن حل کننده و خشک کننده رطوبت ها و بادشکن غلیظ است. عصارۀ برگ آن در معالجۀ صرع و آبریزش دهان مفید و جهت بادشکن و تقویت معده و احشاء اطفال مؤثر است. در ترکیب با داروهای متناسب طبق دستورات علاوه بر موارد درمانی فوق مسهل قوی بلغم سوخته متمایل به سودا و دافع تمام دردهایی است که از سودا در بدن او به وجود می آید. درد قولنج را تسکین داده و دلپیچه حیوانات را معالج و در پاک شدن بینی و زکام مؤثر است
منبع
مخزن الادویه، تألیف مرحوم سید محمد حسین عقیلی علوی خراسانی شیرازی
//////////////
Inula conyza
From Wikipedia, the free encyclopedia
Inula conyza
Flickr - don macauley - Ploughman's Spikenard.jpg
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Tribe:
Genus:
Species:
I. conyza
Inula conyza
DC. 1836
·         Inula conyzae
·         Conyza squarrosa L.
·         Inula vulgaris Trevis.
·         Jacobaea conzya (DC.) Merino
·         Inula suaveolens Jacq.
·         Aster conyzae Griess.
·         Aster pubescens Moench
·         Conyza vulgaris Lam.
·         Erigeron squarrosus Clairv.
·         Inula squarrosa (L.) Bernh.
·         Jacobaea conzyae (DC.) Merino
Inula conyza, known as ploughman's-spikenard,[2] is a species of plant fromAsteraceae family that can be found in EuropeNorth Africa, and the Near East.[3][4]
References[edit]
2.     Jump up^ "BSBI List 2007". Botanical Society of Britain and Ireland. Archived from the original (xls) on 2015-02-25. Retrieved 2014-10-17.
3.     Jump up^ "Inula conyza - DC.". Plants for a Future. Retrieved 8 September 2012.
4.     Jump up^ Altervista Flora Italiana, Inula conyzae (Griess.) DC. includes photos and European distribution map
External links[edit]

Stub icon
This Asteraceae-related article is a stub. You can help Wikipedia byexpanding it.
·         Inula
·         Flora of Europe
·         Flora of Asia
·         Flora of North Africa
·         Plants described in 1836
·         Asteraceae stubs
//////////
همچنین:
طيون بابونجي عدل ]
اضغط هنا للاطلاع على كيفية قراءة التصنيف
الطيون البانونجي
صورة معبرة عن طيون بابونجي
رسم توضيحي لنبات الطيون البانونجي


النطاق:
المملكة:
الفرقة العليا:
القسم:
الشعبة:
الشعيبة:
الرتبة:
الفصيلة:
الأسرة:
Asteroideae
القبيلة:
Inuleae
الجنس:
الطيون Inula
القطاع:
النوع:
البانونجي conyzae
الطيون البانونجي [1] نوع نباتي ينتمي إلى جنس الطيون من الفصيلة النجمية .
أوروبا موطنه وآسيا .
الموئل والانتشار [ عدل ]
الوصف النباتي [ عدل ]
المصادر [ عدل ]
1.       ^ الموسوعة العربية. المركبة (الفصيلة) . تاريخ الولوج 16 شباط 2011.
//////////////
Grass fliesInula conyza
Inula conyza
Inula conyza
Description of this image, also commented below
Grass flies
Inula conyza 
DC. , 1836

The grass flies or horse eye (Inula conyza), also referred inule squarreuse, is a herbaceous perennial of the family Asteraceae .
Summary 
 [masquer
·         1Synonyms
·         2Description
·         3Features
·         4Use
·         5External links
Synonyms [ edit | edit the code ]
·         Inula conyzae (Griess.) Meikle (1985)
·         Inula squarrosa Bernh. ex DC.
Description [ edit | edit the code ]
It is a hairy plant with erect stems branching at the ends, with whole leaves, flowers in small elongated heads without ligules , greenish-yellow.
Features [ edit | edit the code ]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Inula_conyza1.jpg/200px-Inula_conyza1.jpg
inflorescences
·         reproductive organs:
·         Type of inflorescence corymbose flower heads
·         Distribution of sexes: hermaphrodite
·         Type of pollination: entomogame, autogame
·         Flowering time: July-September
·         seed:
·         Fruit type: achene
·         Dissemination system: vector by wind
·         Habitat and Range:
·         Habitat type: hems médioeuropéens basophils, drought tolerant, Western
·         Range: Eurasian
Usage [ edit | edit the code ]
·         The Greeks used the herb to midges, dry, extended under wheat to repel rodents Palladius consigna this practice in his De re rustica.
On the other Wikimedia projects:
·             Grass flies , Wikimedia Commons
External links [ edit | edit the code ]
·         Reference Tela Botanica ( France metro ): Inula conyza (Griess.) DC. (Fr)
·         Reference INPN : Inula conyza DC, 1836. ( + Status + description ) (en)
·         Portal botany Portal botany
·         Flora (common name)
·         Asteraceae
&&&&&&&&&
برواق . [ ب َرْ ] (ع اِ) گیاه سریش . (الفاظالادویة). سریش کفشگران . (ناظم الاطباء). به لغت اهل مغرب اسم خنثی است* . (از تحفه ٔ حکیم مؤمن ). اَبُجة. اسفودالس . تیقلیش . چربش . خنثی . || به عجمی سنگی است سبک و زرد و چون بسایند مایل به سفیدی باشد و در عراق متکون گردد و مثل کهرباو سندروس کاه را می رباید. (از تحفه ٔ حکیم مؤمن ).
* خنثی . [ خ ُ ثا ] (اِ) بسریانی سریش را گویند و آن چیزی است که صحافان و کفشدوزان بکار برند. (برهان قاطع). نباتی است برگ آن چون برگ گندنا با ساقی املس و ریشه های دراز و فارسی آن سریش است . (بحر الجواهر). برواق ، اسفودالس تیقلیش . ابجة. سریش . چریش . (یادداشت بخطمؤلف ). برگش مانند گندناست و اصلش مانند نیلوفر. (نزهة القلوب ). اسرارش ریشه خنثی نباشد. (از ابن البیطار). رجوع به تحفه ٔ حکیم مؤمن شود. || (ع ص ) کسی که او را آلت نری و مادگی هر دو باشد. (منتهی الارب ) (از تاج العروس ) (از لسان العرب ). آنکه هر دو آلت دارد (محمودبن عمر). نرماده . (بحر الجواهر). زن مرده ، آنکه هر دو اندام دارد، آنکه هیچیک از دو اندام ندارد. (مهذب الاسماء). نه مرد، نه زن . (یادداشت بخط مؤلف )
سریش . [ س ِ ](اِ) رستنی باشد که در سبزی و تازگی بپزند و با ماست بخورند و بعد از رسیدگی خشک کنند و آرد سازند و کفشگران و صحافان چیزها بدان چسبانند. (برهان ). چیزی که نجار و کمانگر و صحاف و چرم گر بدان چیزها چسبانند.و آن را از ماهی و پوست خام سازند. (رشیدی ). پت . (لغتنامه اسدی ). ثرط. (دهار) (نصاب ). اسراش . اسقولوس . (بحر الجواهر). و معروف و آن را به عربی اشراس گویندو بیخی است که ساقی دارد و گل آن سفید مایل بسرخی وخمر آن مستدیر و تندطعم و بعضی آن را و خنثی را دو چیز دانند شبیه بیکدیگر. اما شیخ الرئیس در مبحث قوبا گفته : اصل الخنثی هوالاشراس . (آنندراج )
//////////////
خنثی‌
برواق خوانند و بزبان بربر تنقلیس گویند ورق وی مانند ورق گندنای شامی بود و ساق وی املس بود و آن را انبار یقین هم خوانند و بر سر وی گل سفید بود و بیخ وی دراز بود و گردشکل بطریقه بیخ نیلوفر و حریف و گفته شد در اصل الخنثی و طبیعت آن گرم و خشک است در سیوم و گویند سرد و تر بود و دیسقوریدوس گوید چون بیاشامند بول و حیض براند و دو درم از وی با شراب درد پهلوها و سرفه را نیکو بود و بیخ وی چون بسوزانند و خاکستر آن ضماد کنند بر داء الثعلب موی برویاند بعد از آنکه به صوف پاره موضع آن مالیده باشند و اگر مجوف کنند و روغن زیت در انحا کنند و در آتش نهند تا بجوشد و بر شقاق که از سرما بود بمالند نافع بود و بر سوختگی آتش همین سبیل و اگر آن روغن در گوش چکانند درد گوش زایل گرداند و گرانی وی ببرد و اگر ورق وی و گل و بیخ وی بر موضع گزندگی جانور ضماد کنند سودمند بود خاصه چون با شراب بیامیزند و اگر بیخ وی با دردی شراب بیامیزند و بجوشانند و بر دملها و ریشهای پلید و ورمها که در پستان بود و ورم خصیه ضماد کنند نافع بود و چون با سویق بیامیزند نافع بود جهت ورمهای گرم در ابتدا ضماد کردن نافع بود و اگر آب وی در گوش چکانند درد دندان زایل گرداند و اگر بهق سفید در آفتاب بخرقه پاره بمالند و آن بیخ طلا کنند بغایت سودمند بود و اگر ثمر و گل وی با شراب بیاشامند گزندگی عقرب را نافع بود و شکم براند و بیخ وی چون بر قوبا طلا کنند زایل کند و اگر بزیت بجوشانند و در گوش چکانند درد دندان ساکن کند و اگر سحق کنند با عسل بر شکم مستسقی ضماد کنند نافع بود و ساق وی چون تر بود بپزند و با سرکه و زیت بخورند یرقان را بغایت نافع بود و استسقا هم و بسیاری مرار آورد و مصلح وی آب تمر هندی بود یا غوره
______________________________
صاحب تحفه می‌نویسد: خنثی به تشدید نون بلغت سریانی گیاهی است شبیه به اسراش که بفارسی سریش نامند و ظاهرا نوعی از آن باشد برگش شبیه به کراث و از آن لطیف‌تر و ساقش قریب بزرعی و نرم و بر سر او گل سفیدی شبیه ببلوط و ببخش مستدیر مثل بیخ سوسن آزاد و تخم او در قبه مثل تخم پیاز ...
اختیارات بدیعی، ص: 155
///////////
برواق

بفتح با و سکون راء مهمله و فتح واو و الف و قاف

ماهیت آن

بلغت اهل مغرب اسم خشبی است و بعجمی اسم سنک سبک زردی است که چون بسایند مائل بسفیدی باشد و در عراق متکون کردد و مانند کاه ربا و سندروس کاه را برباید

طبیعت آن

در دوم کرم و خشک

افعال و خواص آن

مانع سیلان خون است مطلقا و جهت خفقان و سپرز شربا و ضمادا نافع و ذرور آن جهت التیام جراحت مؤثر و پوشیدن انکشتری آن باعث ایمنی از غرق شدن و پیچیدن آن در پارچه با سنک چقماق و در زیر سر کذاشتن و خوابیدن باعث دیدن در خواب است هرچه در ان روز سانحه کردد و کویند مجرب است و بروق بحذف الف غیر آن است و لیکن مشابه آن
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
///////////////
به عربی بروق:
البروَق المتفرع (باللاتينية: Asphodelus ramosus) نوع نباتي يتبع جنس البروَق من الفصيلة البروَقية.
الموئل والانتشار[عدل]
موطنه حوض البحر الأبيض المتوسط من بلاد الشام إلى مصر والمغرب العربي وتركيا وجنوب أوروبا.[2]
الوصف النباتي[عدل]
مصادر[عدل]
^ مذكور في : Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1 كارولوس لينيوس الحجم: 1 تاريخ النشر: 1753 الصفحة: 310 معرف مكتبة تراث التنوع البيولوجي: 358329
^ قاعدة البيانات الأوروبية-المتوسطية للنباتات.البروَق المتفرع (بالإنكليزية). تاريخ الولوج 10 كانون الثاني 2013.
///////////
به عبری دِدولا، ایریت:
עִירִית גְּדוֹלָה (שם מדעיAsphodelus ramosus) היא גאופיט רב שנתימין בסוג עירית, ממשפחת העיריתיים. שמות מדעיים נרדפים:Asphodelus microcarpus.
///////////
Asphodelus ramosus
From Wikipedia, the free encyclopedia
For other uses, see Asphodel (disambiguation).
Asphodelus ramosus
Asphodelus ramosus 002.JPG
Asphodelus ramosus
Kingdom:
Clade:
Clade:
Order:
Family:
Subfamily:
Genus:
Species:
A. ramosus
Asphodelus ramosus
L.
Asphodelus ramosus, also known as branched asphodel, is a perennial herb in the Asparagales order. Similar in appearance to Asphodelus albus and particularlyAsphodelus cerasiferus, it may be distinguished by its highly branched stem and smaller fruits.[1]
Asphodelus ramosus is native to the Mediterranean region of southern Europe, northern Africa, and the Middle East. It can also be found in the Canary Islands.[2][3] [4] It is particularly common on the Catalan coast, where it shows an affinity for acidic soils, mainly schist. It is to be found close to the sea on the slopes of the Albères massif, where it forms abundant colonies in April to May. Its very numerous flowers are white with six tepals bearing a central brown streak. The fruits are small round capsules.[5]
It has been thought to be Homer's asphodel of the underworld,[6] but so has the closely related Asphodeline lutea.
Asphodel is known to contain colchicine, a chemical used in the treatment of gout.[citation needed] It was mentioned by Dioscorides, amongst others, for this purpose.[7]

References[edit]
1.     Jump up^ Altervista Flora Italiana, Asphodelus ramosus includes photos plus European distribution map
3.     Jump up^ Dobignard, D. & Chatelain, C. (2010). Index synonymique de la flore d'Afrique du nord 1: 1-455. Éditions des conservatoire et jardin botaniques, Genève.
4.     Jump up^ Davis, P.H. (ed.) (1984). Flora of Turkey and the East Aegean Islands 8: 1-632. Edinburgh University Press, Edinburgh.
5.     Jump up^ Danin, A. (2004). Distribution Atlas of Plants in the Flora Palaestina area: 1-517. The Israel Academy of Sciences and Humanities, Jerusalem.
6.     Jump up^ Anonymous (May–October 1887). "Homer the botanist". Macmillan's Magazine. London: Macmillan and Company. 56: 428–436. Retrieved 3 November 2014.
7.     Jump up^ Riddle, John M. "Byzantine Commentaries on Dioscorides".

Stub icon
This Asparagales article is a stub. You can help Wikipedia by expanding it.
·         Asphodeloideae
·         Plants described in 1753
·         Flora of the Mediterranean
·         Flora of Greater Syria
·         Asparagales stubs
&&&&&&&
بروانی
بفتح با و سکون راء مهمله و فتح واو و الف و کسر نون و یا لغت عجمی است بسریانی عبروس و بیونانی اسقوانس نامند
ماهیت آن
نباتی است پرشاخ و شاخهای آن مانند کمان کج و خمیده و کل آن سفید و ثمر آن مانند زیتون و طعم آن تند و بیخ آن سفید و پوست بیخ آن با زردی
طبیعت آن
در اول کرم و تر
افعال و خواص آن
مفرح و موافق سینه و دماغ و مدر و مفتت حصاه و جهت استسقا و بواسیر و ضماد آن جهت بهق و داء الثعلب و تحلیل اورام سوختۀ آن با عسل جهت تقویت جکر و عصارۀ آن جهت سفیدی و دمعۀ چشم نافع مضر مثانه مصلح آن انیسون بدل آن ریباس است
ص: 408 مخزن الادویه عقیلی خراسانی
////////////
ازملک*
اشاره
از گونه‌های مختلف گیاه چوب چینی تا به حال فقط یک گونه از آن در ایران شناسایی شده است. این گیاه در شمال ایران می‌روید و اسامی محلی آن در لاهیجان و شهسوار «ازملک»، در آستارا «شنگیله»، در اطراف رشت «تمیس** و کامپوره» و در سایر نقاط گیلان «کلکادانه»، در نور و کجور و آمل «سکلیم»، در بهشهر «لم»، در ساری «بلاش»، در چالوس «تلی»، در گرگانرود «کفله‌بور»، در درفک «بالیکا» و در دیلمان «شات‌دانه» می‌باشد. به فرانسوی‌Liseron epineux و به انگلیسی‌Green briar وChinaroot green briar وPrickly ivy گفته می‌شود. گیاهی است از خانواده‌Liliaceae نام علمی آن‌Smilax excelsa L . می‌باشد.
مشخصات
ازملک از پیچ‌های خاردار است در کلیه جنگلهای مخروبه ساحلی شمال تا میان‌بند وجود دارد. از درختان مجاور بالا می‌رود، برگهای آن پهن قلبی‌شکل یا قلوه‌ای، برّاق و دانه‌های آن سرخ‌رنگ است.
آثار دارویی این گیاه یا ریشه آن تا به حال مطالعه نشده ولی به‌هرحال در ریشه آن مقداری تانن یافت می‌شود.
انواع چوب چینی یا ریشه چینی را باید با نظر پزشک و در حد مجاز و خیلی با احتیاط مصرف کرد.
معارف گیاهی، ج‌5، ص: 70
* ازملک . [ اَ م َ ل َ ] (اِ) پیچکی است خاردار که درهمه ٔ جنگلهای شمال ایران و اراضی کم ارتفاع ساحلی و در آستارا تا 800 گزی دیده میشود. میوه ٔ آن خوراکی وچوب وی برای سوخت بکار میرود. در لاطینی اسمیلاکس اکسلسا نام دارد و در لاهیجان و شهسوار و رودسر ازملک نامیده میشود و تشابه میان این کلمه و اسمیلاکس لاطینی سخت عجیب است . (گااوبا). در نور آنرا سِگلی و در درفک بالکا و در اشرف لم و درساری مِلاش و در میاندره وِرگلام نامند. و ابن البیطارگوید برخی گمان برده اند که طخش ازملک است . سمیلقس . (ابن البیطار). طقسوس . (ابن البیطار). شِنگیله . کُفُله بور. والی گیلی . تمیس . کامپوره . سکیلم . تَلی . وشات دانه . کلکادانه . ازمکلی .
** تمیس . [ ت َ ] (اِ) گیاهی از تیره ٔ سوسنی ها که بالارونده و دارای برگهای متناوب ، شفاف ، قلبی شکل و نوک تیز است و ممکن است تا ارتفاع 8 گز هم برسد. گلهای آن مایل به سبزی و دارای آرایش خوشه ای است . (از فرهنگ فارسی معین ). رجوع به جنگل شناسی کریم ساعی ج 1 ص 198 شود.
/////////////////
نیلوفر صحرایی، تمیس[۱] (نام علمی: Dioscorea communis) نام یک گونه از سرده دایوسکوریا است.

منابع[ویرایش]
پرش به بالا عطری، مرتضی. واژه‌نامه علوم زیستی. اداره انتشارات دانشگاه بوعلی‌سینا، ۱۳۸۴. بازبینی‌شده در ‏۱ اوت ۲۰۱۵.
مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Dioscorea communis»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۲۲ ژانویه ۲۰۱۵).
///////////////
به آذری:
Adi giləzəhər (lat. Tamus communis)[1] - giləzəhər cinsinə aid bitki növü.[2]
///////////
Dioscorea communis
From Wikipedia, the free encyclopedia
Black bryony
Tamus communis.jpg
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
D. communis
Dioscorea communis
(L.) Caddick & Wilkin
Dioscorea communis (sometimes placed in the segregate genus Tamus) is a species of flowering plant in the yam family Dioscoreaceae and is commonly known as black bryonylady's-seal, and black bindweed.[2]
Contents
  [show
Description[edit]
It is a climbing herbaceous plant growing to 2–4 m tall, with stems that twine clockwise.[3]:102 The leaves are spirally arranged, heart-shaped, up to 10 cm long and 8 cm broad, with a petiole up to 5 cm long. It is dioecious, with separate male and female plants. The flowers are individually inconspicuous, greenish-yellow, 3–6 mm diameter, with six petals; the male flowers produced in slender 5–10 cmracemes, the female flowers in shorter clusters. The fruit is a bright red berry, 1 cm diameter. Its fairly large tuber is, like the rest of the plant, poisonous.
Distribution[edit]
Dioscorea communis is a native spontaneous species widespread throughout southern and central Europe, northwest Africa and western Asia, from Ireland to the Canary Islands, east to Iran and Crimea.[1][4][5][6][7][8]
Habitat[edit]
Dioscorea communis is a typical plant of the forest understory, from the sea to the mountains, usually in dense woods, but it can also be found in meadows and hedges.
Uses[edit]
According to secondary sources, all components of the black bryony plant, including the tubers, are poisonous due tosaponin content. Therefore, it is not typically used internally; however, it has been used as a poultice for bruises and inflamed joints. It has been suggested that black bryony be used topically with caution, due to a tendency for the plant to cause painful blisters.
Studies have isolated calcium oxalate deposits and histamines in the berry juice and rhizomes, which may contribute to skin irritation and contact dermatitis associated with black bryony.[9]
Black Bryony is highly poisonous and should not be ingested at all at least when raw. When cooked, young shoots are commonly eaten in southern France, Spain and Portugal.
Chemistry[edit]
Gallery[edit]
·         https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Illustration_Tamus_communis0.jpg/76px-Illustration_Tamus_communis0.jpg
Illustration from Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885

·         https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/Tamus_communis02.jpg/90px-Tamus_communis02.jpg
Plant of Dioscorea communis

·         https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/Dioscoreaceae_-_Tamus_communis_-_Tamaro-3.JPG/120px-Dioscoreaceae_-_Tamus_communis_-_Tamaro-3.JPG
Close-up of fruits ofDioscorea communis

·         https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Dioscorea_communis_MHNT.BOT.2004.0.790.jpg/120px-Dioscorea_communis_MHNT.BOT.2004.0.790.jpg
Fruits and seeds

·         https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/Tamus_Communis_-_Kuke.JPG/120px-Tamus_Communis_-_Kuke.JPG
Young shoots - edible part of black bryony
References[edit]
2.     Jump up^ USDA GRIN Taxonomy, retrieved 31 March 2015
3.     Jump up^ Blamey, M.; Fitter, R.; Fitter, A (2003). Wild flowers of Britain and Ireland: The Complete Guide to the British and Irish Flora. London: A & C Black. ISBN 978-1408179505.
4.     Jump up^ Altervista Flora Italiana, Tamaro, Dioscorea communis (L.) Caddick & Wilkin includes photos plus European distribution map
5.     Jump up^ Govaerts, R., Wilkin, P. & Saunders, R.M.K. (2007). World Checklist of Dioscoreales. Yams and their allies: 1-65. The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew.
6.     Jump up^ Dobignard, D. & Chatelain, C. (2010). Index synonymique de la flore d'Afrique du nord 1: 1-455. Éditions des conservatoire et jardin botaniques, Genève.
7.     Jump up^ Blamey, M. & Grey-Wilson, C. (1989). Flora of Britain and Northern Europe. Hodder & Stoughton. ISBN 0-340-40170-2.
8.     Jump up^ Flora Europaea: Tamus communis distribution Royal Botanic Garden Edinburgh, Inverleith Row, Edinburgh, EH3 5LR, United Kingdom(2008).
10.  Jump up^ Phenanthrenes and a dihydrophenanthrene from Tamus communis and their cytotoxic activity. Adriána Kovácsa, Peter Forgob, István Zupkóc, Borbála Réthyc, György Falkayc, Pál Szabód and Judit Hohmanna, Phytochemistry, Volume 68, Issue 5, March 2007, Pages 687–691, doi:10.1016/j.phytochem.2006.10.028
External links[edit]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/4a/Commons-logo.svg/30px-Commons-logo.svg.png
Wikimedia Commons has media related to Dioscorea communis.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Wikispecies-logo.svg/34px-Wikispecies-logo.svg.png
Wikispecies has information related to: Dioscorea communis
·         Dioscorea
·         Medicinal plants of Africa
·         Medicinal plants of Asia
·         Medicinal plants of Europe
·         Poisonous plants
·         Flora of the Mediterranean
·         Plants described in 1753
&&&&&&&
برهتا
بکسر با و فتح راء مهمله و سکون ها و تاء چهار نقطۀ نوقانیۀ هندی و الف بلغت هندی نام کتائی بزرک است
طبیعت ان
کرم و خشک
افعال و خواص آن
مقوی دل و مشهی و کدازندۀ اخلاط و دافع ضیق النفس و سرفه و لپ کهنه و درد شکم و ریاح و قراقر و فساد بلغم و کرم معده و مقعده و جذام و قابض بطن است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
////////////
Family • Solanaceae
Talong-pipit
Solanum indicum Linn.
INDIAN NIGHT SHADE
Ci tian qie

Other scientific names           Common names
Solanum anguivi Lam.            Talong-pipit (Tag.)
Solanum indicum Linn.           Talong-na-puti (Tag.)
Solanum lividum Link  Indian night shade (Engl.)
Solanum sodomeum L.           African eggplant (Engl.)
            Bush tomato (Engl.)
            Poison berry (Engl.)
Solanum indicum L. is a synonym of Solanum anguivi Lam. The Plant List
Solanum anguivi Lam. is an accepted name The Plant List
There is confusing and contradicting taxon issues on Solanum indicum. (See Taxon notes below). For the meantime, information and studies will relate to those found for both S. indicum and S. anguivi.

Other vernacular names
CHINESE: Ci tian qie, Xiao dian qie, Zi hua qie, Ci qie, Xi hunang qie, Huang shui qie, Xi dian qie, Ci ding qie.
FRENCH: Morelle des Indes, Petite anghive (Africa), Anghive marron (Africa).
JAPANESE: Shiro suzume nasubi.
MALAY: Terong pipit puteh.
SANSKRIT: Bhantahi, Vrihati.

Taxon notes
- The binomial "Solanum indicum" is confusing to both lay people and academics due to the many authorities that have attempted to pin it down taxonomically. Consequently when one finds a photo or a text referring to "Solanum indicum" one is never sure if it refers to "Solanum anguivi" or "Solanum violaceum" or even "Solanum ferox". It has been rejected by taxonomists as the following notes from USDA - ARS - GRIN attest but the literature is riddled with "Solanum indicum" so all the common names associated with it become even more unreliable than usual.
- "Solanum indicum L., nom. rej., a rejected name (nomen utique rejiciendum) under Vienna ICBN Art. 56 & App. V that is unavailable for use.
- Hepper, F. N. 1978. (456,457) Proposals to list Solanum indicum L. and Solanum sodomeum L. as rejected names under Article 69 of the ICBN. Taxon 27:555." (Sorting EGGPLANT names / MULTILINGUAL MULTISCRIPT PLANT NAME DATABASE)

Botany
Talong-pipit is an erect undershrub, 0.3 to 1.5 meters high. Stems are much branched, very prickly, and bearing compressed, stout, often recurved prickles. Leaves are ovate, 3.5 to 15 centimeters long, 2.5 to 8 centimeters wide, lobed or pinnatifid in the margins, blunt or pointed at the tip, pointed at the base, and stellately woolly beneath. Leaves in the branchlets are much smaller. Flowers are blue, borne in extra-axillary racemes. Calyx-lobes in flower are triangular, very woolly, unarmed, or furnished with slender, straight spines. Corolla is broadly triangular, 2 to 2.5 centimeters long, and hairy on the outside. Fruit is yellow, rounded, about 1.5 centimeters in diameter.

Distribution
- Found in Davao and Mindanao, on rocky bluffs near the seashore.
- Occurs in southern China and Malaya.

Constituents
- Fruit contains solanin and solanidine.
- Oil from the seeds contains glycerides of lauric, palmitic, stearic, arachidic, oleic and linoleic acids, with phytosterols, sitosterol and carpesterol, and a hydrocarbon of high molecular weight.
- Phytochemical study of fruit yields alkaloids, polyphenols and saponins.
Properties
- Plant is considered cordial, aphrodisiac, astringent and resolvent.
- Root is considered diuretic, expectorant, diaphoretic and stimulant.
- Fruit is considered tonic and laxative.
- Studies have suggested antibacterial, cytotoxic, laxative, cardiotonic, anthelmintic properties.

Parts used
Roots, seeds, leaves.

Uses
Edibility
- Fruits used in the preparation of curries, chutneys and preserves.
Folkloric
- Used for asthma, febrile conditions, dry coughs, colic with flatulence, and worms.
- Vapor of burning seed used for odontalgia.
- Decoction of leaves used for dysuria.
- In Malaya, root is pounded and the pulp pressed on ulcerated sores.
- In Java, decoction of leaves drunk as diuretic.
- Root, taken internally, used for difficult childbirth and toothaches; also, for fever, worms and colic, and skin diseases in children.
- Juice of the leaves with fresh juice of ginger is used for vomiting.
- Fruits and leaves, rubbed with sugar, applied externally for skin itches.
- Fruit used as tonic and laxative.
- In China, used as anti-inflammatory and wound healing herb.
Others
- Leaves placed in infant's cradle to promote sleep.

Studies
Cytotoxic / Solavetivone / Constituents: Study yielded solavetivone which was found to be cytotoxic to OVCAR-3 cells with an IC50 of 0.1 mM. Other compounds isolated were a novel solafuranone and three known compounds: scopoletin, N-(p-trans-coumaroyl)tyramine and N-trans-feruloyltyramine. (2)
Phytochemicals / Steroidal Glycosides: Study yielded isoangulvine, protodioscin, solasonine and solamargine, together with steroidal glycosides, named indiosides A-E, obtained from the fruits and roots. (3)
Toxicological Study: Study on long-term toxicity in rats showed no histopathological changes in the body organs with extract doses several 100 times greater than its ED50. Results point to a wide safety margin of the extract. (6)
Antibacterial: Ethanolic extract of leaves showed antibacterial activity against Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, E coli. A chloroform, acetone, and ethanol extracts showed activity against pseudomonas. (7)
Indiosides / Anticancer: Studies have yielded several synthetic indiosides from S. indicum and shown to have anticancer effects. Results showed indiosides have a dose-dependent inhibitory effect on proliferation of Bel-7402 cells, and can induce apoptosis through mitochondria-dependent pathway. (9)
Antibacterial / Fresh Leaves: Study evaluated the antibacterial potential of Solanaceae plants i.e., solanum indicum, S. xanthocarpum, and Physalis minima against selected pathogenic microorganisms. Ethanol and methanol extracts of fresh leaves of Solanum indicum showed moderate antibacterial activity against Bacillus spp., Corynebaterium diphtheriae, Streptococcus spp., Pseudomonas spp., and Salmonella typhimurium. (11)
Cardiotonic / Laxative / Fruits: Study evaluated crude methanolic extract of fruits of Solanum indicum for laxative and cardiotonic activity in experimental animals. Results showed significant laxative activity (p value <0 .01="" activity.="" and="" cardiotonic="" dose-dependent="" marked="" span="">)
Anthelmintic / Fruits: Previous study reported on the strong anthelmintic activity of fruits of Solanum indicum. Study partially purified at least four different anthelmintic compounds. (13)
Toxicity Report
Diabetes Insipidus: Study reports on a case of diabetes insipidus after seven doses of concentrated solution of Solanum indicum over two weeks. The diagnosis was confirmed by a water deprivation test and a low serum ADH. Results suggest that excessive doses of S indicum may cause central diabetes insipidus. (4)

Availability
Wild-crafted.

Godofredo U. Stuart Jr., M.D.
Last Update November 2015



IMAGE SOURCE: Public Domain / File:Merian Metamorphosis VI .jpg / Illuminated Copper-engraving from "Metamorphosis insectorum Surinamensium", plate VI. Solanum indicum / 1705 / "Das kleine Buch der Tropenwunder", Insel Verlag Leipzig Wiesbaden 1954. / Author - Maria Sybilla Merian / Wikimedia Commons
OTHER IMAGE SOURCE: J. J. Dillenius / Solanum indicum / Dillenius Botanicals / CLASSIC NATURE PRINTS
SOURCES
Additional Sources and Suggested Readings
(1)
Solanum Indicum /
(2)
Cytotoxic and Novel Compounds from Solanum indicum / Wan-Jr Syu et al / J. Nat. Prod., 2001, 64 (9), pp 1232–1233 / DOI: 10.1021/np010186v
(3)
Steroidal glycosides, indiosides A-E, from Solanum indicum / Shoji Yahara, Takanori Nakamura et al / Phytochemistry, Vol 43, Issue 6, Dec 1996, Pages 1319-1323 / doi:10.1016/S0031-9422(96)00395-0
(4)
Central diabetes insipidus following digestion Solanum indicum L. concentrated solution / Wen-Hung Huang, Ching-Wei Hsu, Ji-Tseng Fang / Clinical Toxicology, Volume 46, Issue 4 April 2008 , pages 293 - 296 / DOI: 10.1080/15563650701385881
(5)
Sorting EGGPLANT names and their relatives / MULTILINGUAL MULTISCRIPT PLANT NAME DATABASE
(6)
Toxicological studies on a standardized extract of Solanum indicum ssp. distichum. / Abdel-Aziz H, Fawzy N, Ismail AI, El-Askary H. / Food Chem Toxicol. 2011 Apr;49(4):903-9. Epub 2010 Dec 22.
(7)
Pharmacognostic, Phytochemical and Anti-microbial studies of Solanum indicum leaves / A.R. Srividya, A. Arunkumar, Bony Cherian, V. Maheshwari, S. Piramanayagam, and V. Senthoorpandi / Anc Sci Life. 2009 Jul-Sep; 29(1): 3–5.
(8)
Assay of Nutritional Potential of the Fruits of Solanum indicum L. in Iran / Ali Aberoumand / Journal of Agricultural Technology 2012 Vol. 8(3): 923-929
(9)
Inducement effect of synthetic indiosides from Solanum indicum L.on apoptosis of human hepatocarcinoma cell line Bel-7402 and its mechanism / Peng Ma, Tong-Tao Cao, Guo-Feng Gu, Xiang Zhao, Yu-Guo Du, Ye Zhang / Ai zheng Aizheng Chinese journal of cancer (2006), Volume: 25, Issue: 4, Pages: 438-442
(10)
Sorting EGGPLANT names / /Maintained by: Michel H. Porcher / MULTILINGUAL MULTISCRIPT PLANT NAME DATABASE / Copyright © 1995 - 2020 / A Work in Progress. School of Agriculture and Food Systems. Faculty of Land & Food Resources. The University of Melbourne. Australia.
(11)
ANTIBACTERIAL POTENTIALS OF Solanum indicum, Solanum xanthocarpum and Physalis minima. /
C.C. Gavimath*, S. M. Kulkarni1, C. J. Raorane, D. P. Kalsekar, B. G. Gavade. B. E. Ravishankar, R. S. Hooli / International Journal of Pharmaceutical Applications, Vol 3, Issue 4, 2012, pp 414-418
(12)
Evaluation of laxative and cardiotonic activity of solanum indicum linn. Fruits / Prashanta Kumar Deb, Lakshman Das, Ranjib Ghosh, Rajkumar Debnath, Tejendra Bhakta* / JPharmPhytother2013, 1:3, 11-14
(13)
Partial Purification of Anthelmintic Compounds from Solanum indicum / U.V.R. Senaratne, H.K.I. Perera, A. Manamperi, and S.B.P. Athauda / Proceedings of the Peradeniya University Research Sessions, Sri Lanka, Vol. 16, 24th November 2011

It is not uncommon for links on studies/sources to change. Copying and pasting the information on the search window or using the DOI (if available) will often redirect to the new link page.
Potential Herbal Medicines and Drug Interactions
Latest Updated Tagalog and English Lists of Philippine Medicinal Plants

Bahay Kubo

The Illustrated Medicinal Plant Song
Alternative Medicine Dictionary
Un-Abbreviated Dialect Sources of Common and Local Names
Plant Names
List of Philippine Medicinal Plants with Chinese Names
///////////
Journal of Agricultural Technology 2012, Vol. 8(3): 923-929
923
Assay of Nutritional Potential of the Fruits of Solanum indicum
L. in Iran
Ali Aberoumand*
*Department of Food Science and Technology, Behbahan Branch, Islamic Azad University,
Behbahan, Iran
Ali Aberoumand (2012) Assay of Nutritional Potential of the Fruits of Solanum indicum L. in
Iran. Journal of Agricultural Technology 8(3): 923-929.
The proximate and phytochemical composition of the Fruits of Solanum indicum was
investigated. The proximate composition includes crude fibre (8% wet weight), total
carbohydrate (40.67% wet weight), crude protein (23.47% wet weight), total ash (22.66% wet
weight), crude fat (5.26% wet weight) and caloric value of (303.9 wet weight). The
phytochemical screening revealed the presence of alkaloids, polyphenols(7.02mg/g), and
saponins. This result support the medicinal use of the plant, and in addition, unveils the
possibility of its acting as a potential source of food nutrients and nutraceuticals.
Key words: Plants food, Solanum indicu, Nutritional values
Introduction
Solanum indicum belongs to the family Solanaceae. Its other name
includes angirak. Iron deficiencies and infectious
 diseases continue to devastate
people of the developing world; non-communicable diseases attributable to
obesity are increasingly common in developed and developing countries. Diets
rich in vegetables and fruits providing micronutrients and health-promoting
phytochemicals could alleviate both under-nutrition and obesity (Ezzati et al.
2002). Most people in the world lack adequate access to vegetables even
though they are essential for good health. Insufficient vegetable and fruit
consumption causes 2.7 million deaths annually worldwide and belongs to the
top 10 risk factors contributing to mortality (Ezzati et al. 2002). Malnutrition is
rampant in the tropics where per capita vegetable supplies in most countries
falls far short of the minimum recommended 73 kg/person/year. In Iran, per
capita vegetable supplies are only 43% of what are needed, leading to
widespread malnutrition. (Freiberger et al. 1998).
There are hundreds of plant species consumed as vegetables, but only
about 20 crops are produced in intensive cropping systems (Siemonsma and
Piluek, 1997). Indigenous vegetables (IVs) are native to a particular region or
Journal of Agricultural Technology 2012 Vol. 8(3): 923-929
Available online http://www.ijat-aatsea.com
ISSN 1686-9141
924
introduced to the region from another geographical area over a long period of
time. They are grown locally in a small scale, often resistant to diseases and
tolerant to environmental stresses, very nutritious and contain a vast range of
phytochemicals; however, most are neglected or under-utilized. IVs have
potential for introduction or greater use as cash crops in peri-urban systems,
vegetables for daily sustenance in home gardens, and a means to diversify
production systems and diets. Solanum indicum were found among the most
promising species according to their high antioxidant activity, high contents of
micronutrients and phytochemicals, processing properties, ease of growing and
palatability. In this paper, we present nutritional and bioactive values of
solanum indicum Fruits from germplasm, to field, to plate and to health
outcome (Kachik et al. 1992). In the present study, we investigated the
proximate and phytochemical composition of solanum indicum with a view to
unveiling its nutritional potential.
Materials and methods
Plant material
Plant foods used as experimental material were collected from farm lands
in around Behbahan, South Iran. The collected plant material was placed in a
polyethylene bag to prevent loss of moisture during transportation to the
laboratory.
Determination of the proximate composition
A part was immediately used for determining the proximate composition
of the plant. The crude protein, fat, ash, fiber and total carbohydrate contents of
the samples were determined in triplicates according to standard methods
(AOAC, 2006). The energy value was calculated using the Atwater factors of 4,
9 and 4 for protein, fat and carbohydrate respectively.
Preliminary screening of the phytochemical profile
The phytochemical screening of the sample was carried out as described
by Harbone (1973) and Sofowora (1980). It was screened for alkaloids,
saponins. Quantitative determination of polyphenols were carried out in
triplicates, using the method of AOAC (2006).
Journal of Agricultural Technology 2012, Vol. 8(3): 923-929
925
Results and discussion
The proximate composition of Solanum indicum is given in Table 2.
Species, habitat and consumption of S. indicum are shown in Table 1. Result of
the Preliminary Qualitative Phytochemical Screening of S. indicum shown in
Table 3.
Table 1. Species, habitat and consumption of Solanum indicum L.
Botanica
name
Family Plant part(s)
used
Habitat Typical consumption Country
Solanum
indicum Linn.
Solanaceae Fruits Disturbed Regularly Iran
Table 2. Proximate composition of Solanum indicum L.
Parameters Concent. (% DW)
Ash 22.66+ 0.80
Crude Protein 23.47+ 0.27
Crude fat 5.26+ 0.50
Fibre 8.0+ 0.35
Carbohydrates 40.67+0.68
Calorific value (kcal/100g) 303.9+5.31
Total (mg/g) 7.02
Phenols +2.1
*The data are mean values+ deviation(SD) of three replicates. * Values expressed as % wet weigh
Table 3. Result of the Preliminary Qualitative Phytochemical Screening of
Solanum indicum
Phytochemical Status
Alkaloids +
Saponins ++
Key: += moderately present; ++= highly present
Nutrient and phytochemical contents plant food
We compared antioxidant and nutritional values of eight plant foods
(Yang et al. 2006). Solanum indicum and other highly nutritious plant
resources: Strategies, standards and markets for a better impact on nutrition in
Iran (Olson, 2001).
926
Nutritional Quality of the solanum indicum
Solanum indicum contained the highest amount of fibre. This edible plant
grows faster than the other species under the subtropical low lands in Iran, and
this specie is commonly consumed as a vegetable in South Asia (Freiberger et
al. 1998).
Antioxidant Content of plant food
Concentrations of total antioxidants were measured. Antioxidant content
of S. indicum was high even compared to vegetables and fruits known for high
antioxidant contents. S. indicum is an excellent source of a wide spectrum of
dietary antioxidants.
Nutrient and phytochemical contents in solanum indicum leaves as affected
by different accessions, harvesting seasons and leaf stages
Ten S.indicum accessions, selected from a survey of 60 S. indicum
accessions for yield and growth performance, were used in the study. The
plants, collected from Iran, were sown on 30 March 2004, and transplanted to
the field on 26 April 2004. Plants were grown on 6-m-long x 1.5-m-wide x 30-
cm-high raised beds, in double rows with 30 cm between rows and plants
within rows. Accessions were arranged in a RCBD with 40 plants per plot and
3 replications. No pesticide was applied. Plots were harvested for young shoots
1-2 times per week from three harvest periods: 30 June − 7 December 2004, 24
Jan – 30 March 2005, and 25 April − 15 December 2005 with about one month
interval of each harvesting period to allow mature leaves growth. The average
air temperatures and rain falls were 29.2°C (23.9 − 34.6°C) and 13.9 mm in
June 2004 as hot-wet season, 17.7°C (6.7−27.4°C) and 0.1 mm in January 2005
as cool-dry season, and 24.7°C (15.4−32.8°C) and 1.1 mm in April 2005.
Young shoots and mature leaves were collected separately from the branches
harvested the first day of the three harvest periods and sent to laboratory.
Nutrient contents and antioxidants were measured. The averaged values are
shown in Table 2. This study indicated that: (1) Variation among 10 S. indicum
accessions for nutrient contents was small (data not shown) so breeding for
higher nutrient content is not worthwhile. Varietal selection should focus on
horticultural traits. (2) Mature leaves were more nutritious than young shoots
and could be quickly dried with minimum nutrient loss; however, young shoots
exhibited better eating quality and more acceptable for the fresh market.
Journal of Agricultural Technology 2012, Vol. 8(3): 923-929
927
Nutrient and phytochemical contents in solanum indicum fruits as affected
by processing temperature and simulated gastrointestinal digestion
Sun-drying in direct sunshine and under shade are the common practices
used in most parts of Iran to preserve vegetables for dry season consumption
(Lyimo et al. 1991). However ways of food preparation and preservation may
affect significantly the concentration and availability of minerals, vitamins and
other essential compounds in food. Some reports have documented the losses of
nutrients from vegetables during drying and cooking (Kachik et al. 1992 and
Kidmose et al. 2006). A low temperature oven drying process was applied to
dehydrate solanum indicum fruits.
Our previous study on in vitro iron bioavailability (IB) of vegetables
indicated that cooking increases IB of certain vegetables 2−10 times (Yang et
al., 2002). The cooking enhancing effect can be achieved with different heating
processes including boiling, stir-frying and hot-air drying. Prolonged storage of
cooked vegetables will reduce the availability of iron. In the case of cabbage,
the cooking enhancing effect was due to the reduction of iron-polyphenol
interaction, which commonly occurs during plant cell destruction. The nature of
the enhancing factors in these vegetables was similar to the effect of EDTA,
which stabilizes iron when it is released from cell (Yang and Tsou, 2006). In he
case of solanum indicum, boiling in water enhanced the in vitro IB of fresh
leaves and dried powder by 3.5 and 3 times, respectively. Cooking solanum
indicum fruits also raised total available iron of mixtures with other food items
(Yang et al. 2006). In addition, boiling solanum indicum fruits in water
enhanced aqueous antioxidant activity (AOA), and the AOA was maintained
after simulated digestion.
Immune modulation of dried solanum indicum powder in diets for human
use and livestock production
Intervention with a diet containing 5% solanum indicum powder was
investigated using a rat model and compared to a 5% common cabbage diet,
and a nutrient-sufficient diet without vegetable. After 3 weeks, the preliminary
result (data not shown) indicated that the Solanum indicum diet lightly reduced
blood triglycerides and enhanced immune response due to increased peripheral
and splenocyte T-cell proliferations. The preliminary study implies the
consumption of Solanum indicum may increase immune response of nutrientsufficient
subjects. In addition, consumption of nutrient and phytochemical-rich
vegetables, like solanum indicum, leads to a better immune response compared
to consumption of vegetables that are rich in fiber but lower in nutrient or
phytochemical content, like common cabbage. Solanum indicum should be
928
promoted for greater consumption for human use to improve nutrition and
strengthen immune functions. The effects of dehydrated leaves of solanum
indicum in the diets of broilers were also investigated. The trial included 5
treatments (diet without solanum indicum and diets containing 0.5%, 1%, 2%
and 3% dried leaves) with 3 replications and 4 broilers per replication. Twentyone
day old broilers were housed in wire cages for one week adaptation
followed by a 3-week-experimental feeding period. Growth performance,
immune function and ileum microflora were evaluated. The results (data not
shown) indicated that solanum indicum diets significantly (1) enhanced
duodenum traits; (2) increased concentrations of total globulin, γ-globulin and
IgA, lymphocyte ratio, antibody titer to sheep erythrocytes, and delayed type
hypersensitivity (3) reduced E. coli and increased Lactobacillus counts in
ileum. In conclusion, S. indicum leaves are potential plant material to enhance
immune responses and improve intestinal health of broilers. The efficacy of S.
indicum as bioceutical agents to substitute for antibiotic use for broiler
production would be further examined.
Promotion of solanum indicum for greater production and consumption
High nutrients and antioxidants are common features of S. indicum.
However, leaf stages and harvesting seasons can change their nutritional values
1.5 − 3 times. Variation among S. indicum accessions for nutrient contents
were small, varietal selection should focus on horticulture traits. Cooked S.
indicum provide more bio-available iron. Mild-heat drying process (50 °C/ 16
hours) maintained most nutrients and bioactives in S. indicum and could be
achieved by low-cost household preparation as a simple and effective way for
continuous nutrients/bioactives supply. The dried leaves provide many kinds
and types of nutrients and bioactives, which would lead to better nutrition and
health.
References
AOAC (Association of Official Analytical Chemists) (2006). Official Methods of Analysis of
the AOAC (Horwitiz W, Editor), 18th edn. Association of Official Analytical Chemists,
Washington DC, U.S.A.
Ezzati, F., Lopez, A.D., Rodgers, A., Hoorn, S.V. and Murray, C.J.L. (2002) Selected major
risk factors and global and regional burden of disease. Lancet 360 (9343): 1347-1360.
Freiberger, C. E.; Vanderjagt, D. J.; Pastuszyn, A.; Glew, R. S.; Mounkaila, G.; Millson, M.;
and Glew, R. H. (1998) Nutrient content of the edible leaves of seven wild plants from
Niger. Plant Foods for Human Nutrition 53:57 – 69.
Kachik, F., Mudlagiri, B.G., Gary, R.B, Joanne, H., Lusby, W.R., Maria, D.T. and Barrera,
M.R. (1992). Effects of food preparation on qualitative and quantitative distribution of
Journal of Agricultural Technology 2012, Vol. 8(3): 923-929
929
major carotenoids constituents of tomatoes and several green vegetables. Journal of
Agricultural and Food Chemistry 40: 390-398.
Kidmose, U., Yang, R. Y., Thilsted, S. H., Christensen, L. P. and Brandt, K. (2006). Content of
carotenoids in commonly consumed Asian vegetables and stability and extractability
during frying. Journal of Food Composition and Analysis 19: 562−571.
Lyimo, M., Nyagwegwe, S, and Mukeni, E. (1991). Investigation of the traditional food

processing, preservation and storage methods on vegetable nutrients; a case study of
Tanzania, Plant Foods for Human Nutrition 41:53-57.
Olson, M. E. (2001). Introduction to the Moringa family. In: L. L. Fuglie (ed.). The Miracle
Tree-Moringa oleifera: Natural Nutrition for the Tropics. Church World Service, West
Africa Regional Office, Dakar, Senegal, pp 11−28.
Siemonsma, J.S. and Piluek, K. (eds). (1997). Vegetables. Bogor: Plant Resources of South-
East Asia. 1994. Yadav, S.K., Sehgal, A. Effect of home processing on ascorbic acid and
beta carotene content of bathua (Chenopodium album) and fenugreek (Trigonella
foenungraecum) leaves. Plant Foods for Human Nutrition 50: 239-247.
Yang, R.Y., Tsou, S. C. S. and Lee, T. C. (2002). Effect of cooking on in vitro iron
bioavailability of various vegetables. In: T.C. Lee and C.T. Ho (eds.), Bioactive
Compounds in Foods: effect of processing and storage. American Chemical Society,
Washington, D. C. pp 130-142.
Yang, R. Y. and Tsou, S. C. S. (2006). Enhancing iron bioavailability of vegetables through
proper preparation − principles and applications. Journal of International Cooperation 1:
pp 107−119.
Yang, R.Y., Tsou, S.C.S., Lee, T.C., Chang, L.C., Kuo, G. and Lai, P.Y. (2006). Moringa, a
novel plant rich in antioxidants, bioavailable iron, and nutrients. In: C. T. Ho (ed)
Challenge in Chemistry and Biology of Herbs. Asparagus officinalis and other highly
nutritious plant resources: Strategies, standards and markets for a better impact on
nutrition in Africa. Accra, Ghana, November 16-18, American Chemical Society,
Washington, D.C.,pp 224-239.
(Published in May 2012)