سوخاری.
[ سُ ] (روسی، Сухары=Suchary ، ص ، اِ ) سوخارین. نوعی نان
خشک روغنی از آرد سفید. نان سوخارین را قنادها {امروزه نان فانتزی پزان نیز!} پزند
و کمی شیرین است. {نوعی نان دوآتشه یا دوتنوره}.
قسمی نانِ شیرینی خشک و سبک و کم شیرینی و
کم روغن و پوک. بَکسمات. (فرهنگ فارسی معین).
بَکسمات.
[ بَ.] (اِ) بَقسمات (عربی). نوعی از نان روغنی باشد که مربع مربع بریده بپزند و بیشتر
مسافران بجهت توشه راه بردارند. (برهان ) (ناظم الاطباء) (از انجمن آرا). نوعی از نان
که مربع پزند و در ریسمان کشند و مسافران بجهت توشه بردارند. (رشیدی)(از جهانگیری)
(از هفت قلزم) (از آنندراج). نان سوخاری. (یادداشت دهخدا). توشه ایست که از آرد و دوغ
پزند. (شرفنامه منیری) (از مؤید الفضلاء):
تو ز
بَکسمات و حلوا بِجَمازه بند محمل
که بدین
جمازه بتوان سفرحجاز کردن.
بُسحاقِ
اَطعَمه (از جهانگیری) (از آنندراج) (از انجمن آرا).
عصرها
باید که تا بُسحاق حلّاجی دگر
مادِح
حَلوا شود یا مَدح خوان بَکسمات.
بُسحاقِ
اطعمه.
در عربی
بُقسماط (كعك)، در آذربایجان سوخاری مأخوذ از روسی، در روسی Сухари=Sukhari، در انگلیسی rusk، در فرانسه Biscotte، در آلمانی Zwieback.
-
آرد سوخاری: پودر سوخاری یا آرد سوخاری معمولاً از نانهای حجیم تهیه میشود. این
نانها به شکلی در برابر گرما قرار میگیرند تا رطوبت برود و خشک شوند. آرد سوخاری
و نان سوخاری دو فراورده هم خانواده اند. این نان در تنور دوم خشک تر و برشته برنگ
قهوه ای روشن میشود. امروزه در ایران این نوع نان را با مواد زیر می
پزند: آرد گندم، شکر، شیرخشک
بدون چربی، روغن نباتی، گلوتن، عصاره مالت، آرد سویا، نمک، مخمر و آب.
-
مرغ و ماهی و میگو و حلقه های بزرگ پیاز و دیگر غذاهای سوخاری را با
غطاندن در آرد سوخاری آمیخته به ادویه مخصوص (که معروف ترینش ابداع کلنل ساندرز
امریکائی است ولی امروزه در انواع گوناگون
با نشان های متفاوت تولید و عرضه می شود) و نمک در روغن فراوان در تابه، یا دیگ
زود پز و حتی به روش های کم روغن هوا خشک می پزند.