۱۳۹۵ آبان ۱۶, یکشنبه

فرین، فُرن یا فِر

فرین . [ ف َ ] (ع اِ) تابه ٔ سفالین که در وی نان پزند. (منتهی الارب ). رجوع به فُرن شود.
-فُرن .[ فُ ] (ع اِ) تابه  سفالین که در وی نان پزند. (منتهی الارب ). جایی که در آن نان پزند و این جز تنور است . (اقرب الموارد) : و خبز الفرن ارطب من خبز التنور. (ابن بیطار). || خانه ای است جز تنور آماده که در آن نان پزند و فرن در فارسی به معنی زیر یا فرودین (؟) است . (از محیط المحیط). || در المجمل آمده است که فرن نانی است معروف و لغت عربی نیست . (از اقرب الموارد) (از محیط المحیط).
//////////
فر آشپزی (در متون طب سنتی فُرن) یا تاوَن آشپزی گونه‌ای کوره یا اجاق دربسته برای گرمایش، پخت‌وپز یا خشک کردن است. کاربرد اصلی آن در آشپزخانه‌ها و کوزه گری است. فر گازی و فر برقی دو نوع مدرن فر می‌باشند. تاونی که برای حرارت دادن و یا در کارهای صنعتی از آنها استفاده می‌شود کوره یا تاون صنعتی نامیده می‌شوند. تاون معمولی یکی از لوازم آشپزی است که معمولاً برای پختن، داغ کردن، کبابی کردن، سرخ کردن یا گرم کردن خوراک بکار می‌رود. از تاون معمولاً برای درست کردن گوشت، نانهای پخته، کیک یا دسرها بهره می‌گیرند.

واژه «تاون» از ترکیب تاو (تاب)و -َن (پسوند اسم ابزارساز) ساخته شده است و از برابرنهاده‌های فرهنگستان زبان و ادب فارسی است. (واژه‌های زیر نیز همچنین).

Toaster oven.jpg

Lehmbackofen.jpg

PompeiiOven.JPG
جستارهای وابسته[ویرایش]
            در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ فر آشپزی موجود است.
تنور
دیگ
فر گازی
فر برقی
برشته کن (تستر)
برشتار (تسترآون)
اجاق مایکروویو
چراغک (وارمر)
کباب پز
زودپز
آرام پز
پلوپز
منابع[ویرایش]
Wikipedia contributors، "Oven،" Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Oven&oldid=207744649

رده‌ها: ابزارهای پخت‌وپزشومینه
ویکی
////////////
به عربی فُرن:
الفرن عبارة عن غرفة معزولة حراريًا تستخدم للتدفئة "التسخين" أو الخبز أو تجفيف مادة ما.[1] وهو أكثر شيوعًا للاستخدام في الطهي. فالمواقد (kilns) والأفران (furnaces) عبارة عن أفران تم تخصيصها لأغراض خاصة. حيث يُستخدم الأول بشكل رئيسي في صنع الفخار فيما يستخدم الثاني في الحدادة.
محتويات  [أظهر]
معلومات تاريخية[عدل]

الفرن الإغريقي القديم المتنقل، القرن الـ 17 قبل الميلاد
تم العثور على أقدم الأفران في أوروبا الوسطى، ويرجع تاريخها إلى 29000 عام قبل الميلاد، وكانت تستخدم باعتبارها حفرًا للتحميص والغلي داخل هياكل منزل اليورت. وكانت تستخدم لطهي الماموث.[2] في أوكرانيا ومنذ 20000 عام قبل الميلاد، كانوا يستخدمون الحفر مع الجمر المغطى بالرماد. وكان يتم تغطية الطعام في الأوراق ووضعها أعلى، ومن ثم تغطيته بالتراب.[3] وفي المخيمات التي تم العثور عليها في قرية Mezhirich، كانت جميع البيوت المصنوعة من عظام الماموث تحتوي على موقد يستخدم للتدفئة والطهي.[4]
وقد تم استخدام الأفران منذ عصور ما قبل التاريخ بواسطة الحضارات التي عاشت في وادي السند ومصر فيما قبل الأسرات.[5][6] فقد كانت تحتوي المستوطنات التي تقع في جميع أنحاء وادي السند على فرن داخل كل بيت من البيوت المصنوعة من الطوب اللبن في عام 3200 قبل الميلاد.[5][5][7] ولعل التفسير الواضح لهذا الاستخدام الشعبي للفرن في المنازل قد يكون على الأرجح لاستخدامه في طهي الطعام. ومع ذلك، فقد تم العثور أيضًا على مجارٍ مصنوعة من الطوب الحراري في حضارة وادي السند، وهو ما يشير إلى استخدامهم للفرن في البناء أيضًا.[5] ومن بين الحضارات القديمة الأخرى التي كانت تستخدم الفرن حضارات ما قبل الأسرات في مصر. فقد كان يتم إنتاج شكل مبكر من الأواني ذات الطرف الأسود هناك عند الحاجة إلى موقد. وهذه لمحة أخرى تشير إلى أن الأفران كانت تستخدم منذ عام 5000-4000 قبل الميلاد.[6]
يُعزي مؤرخو الطهي إلى الإغريق عملية تطوير خبز الخبز ليصبح فنًا. وقد تم تطوير أفران الخبز في مراحلها الأولى في اليونان القديمة. وقد أبدع الإغريقيون مجموعة متنوعة من معجنات الخبز وأشكال الخبز وأنماطًا من تقديم الخبز مع الأطعمة الأخرى. وقد تطور الخبز كتجارة ومهنة، حيث كان يتم إعداد الخبز على نحو متزايد خارج منزل العائلة وبواسطة عاملين مدربين بشكل خاص لبيعه للجمهور. ويُعد هذا أحد أقدم أشكال تجهيز الطعام المهني.
أنواع الأفران[عدل]

يُعد فرن البيتزا الذي يعمل بالحطب نوعًا من أنواع أفران الطوب
الفرن الأرضي: الفرن الأرضي هو عبارة حفرة يتم حفرها في الأرض ومن ثم تسخينها، عادة بواسطة الحجارة أو الحطام المشتعلة. ومن الناحية التاريخية، كانت هذه الأفران تُستخدم من قبل العديد من الثقافات للطهي. فأوقات الطهي كانت عادة طويلة وتشتمل العملية عادة على الطهي عن طريق التحميص البطيء للطعام. ومن المهم أيضًا الملاحظة أن الأفران الأرضية هي من بين الأشياء الأكثر شيوعًا التي يبحث عنها عالم الآثار في الحفر الأنثربيولوجي، حيث إنها تُعد أحد المؤشرات الرئيسية للحضارة الإنسانية والمجتمع الثابت.[8]
الفرن السيراميكي: الفرن السيراميكي هو عبارة عن فرن يتم بناؤه من الطمي أو أي مادة سيراميكية أخرى ويأخذ أشكالاً مختلفة اعتمادًا على الثقافة. يشير الهنود إليه بالتندور، ويستخدمونه لأغراض الطهي. ويمكن أن يرجع تاريخها إلى ما يقرب من 3000 عام قبل الميلاد، ويُقال إنها اشتقت أصولها من وادي السند.[6] كما تُعد أفران الطوب نوعًا آخر من أنواع الفرن السيراميكي. ومن بين أبرز الثقافات الشهيرة باستخدام أفران الطوب هي إيطاليا وتاريخها المتصل بالبيتزا. ومع ذلك، فإن تاريخها يرجع إلى العصور الرومانية، حيث كان فرن الطوب يستخدم في هذه العصور ليس لأغراض تجارية فحسب، ولكن للأغراض المنزلية أيضًا.[9]
فرن الغاز: لعل أحد الاستخدامات الأولى التي تم تسجيلها لاستخدامات موقد وفرن الغاز هي حفلات العشاء في عام 1802 والذي استضافه زاتشاوس وينزلر (Zachaus Winzler)، حيث كان يتم إعداد جميع الأطعمة إما على موقد غاز أو في الفرن الملحق به. وفي عام 1834، بدأ المخترع البريطاني جيمس شارب (James Sharp) بإنتاج أفران غاز لأغراض تجارية بعد تركيب واحد في منزله الخاص. وفي عام 1851، تم عرض موقد الغاز المسجل لدى مؤسسة باور (Bower) في معرض كبير. وهذا من شأنه أن يضع الأسس والمعايير الخاصة بفرن الغاز العصري. وتشمل الإنجازات الملحوظة التي طرأت على موقد الغاز إضافة الثرموستات التي ساعدت على التحكم في درجة الحرارة وكذلك إضافة طلاء المينا لإنتاج مواقد أو أفران الغاز من أجل المساعدة في الحصول على تنظيف أسهل.[10]
فرن الطوب: تتكون أفران الطوب من غرفة خبز مصنوعة من الطوب الحراري أو الخرسانة أو الحجارة أوالطمي. وعلى الرغم من أن الأفران التي تشتعل بالحطب أو الفحم كانت شائعة بشكل تقليدي في القرن الـ 19، إلا أنه عادة ما يتم إشعال أفران الطوب العصرية بالغاز الطبيعي أو حتى بالكهرباء. وترتبط أفران الطوب العصرية ارتباطًا وثيقًا بحرفة صناعة الخبز والبيتزا، لكن في الماضي كانت تُستخدم أيضًا في أي مهمة طهي تتطلب الخبز.
فرن ميكروويف: فرن يستخدم موجات الأشعة الدقيقة كمصدر للحرارة لطهي الطعام بدلاً من مصدر النار. وقد تم تصوره في عام 1946، عندما زعم الدكتور بيري سبنسر (Perry Spencer) اكتشافه لخصائص التسخين الخاصة بالميكروويف أثناء دراسته المغنطرون. وبحلول عام 1947، تم استخدام الميكروويف التجاري الأول في مدينة بوسطن بولاية ماساشوستس.[11]
التغييرات مع مرور الزمان[عدل]

فرن تحميص

خلال العصور الوسطى، كان الأوربيون يستخدمون المدافئ التي تتصل بقدور كبيرة بدلاً من الأفران الأرضية والسيراميكية. وقد كانت هذه الأفران مشابهة للفرن الهولندي. وبعد العصور الوسطى، خضعت الأفران للعديد من التغييرات بمرور الزمن من الخشب والحديد والفحم والغاز وحتى الكهرباء. وقد كان لكل تصميم دوافعه وأغراضه الخاصة. فقد شهدت المواقد التي تشتعل بحرق الخشب تطورًا من خلال إضافة غرف نار والتي سمحت بتوفير احتواء وإطلاق أفضل للدخان. ومن الأفران المعروفة الأخرى الموقد المصنوع من حديد الزهر. وقد استخدمت هذه للمرة الأولى في أوائل القرن الثامن عشر، عندما خضعت هذه الأفران نفسها للعديد من التغيرات والتي تشمل موقد حديد ستيورت أوبرلين (Stewart Oberlin) الذي كان أصغر حجمًا ويشتمل على مدخنة خاصة به.[12]
وفي الجزء الأول من القرن الـ19، تم تطوير أفران الفحم. فقد كانت على شكل أسطوانة وكانت مصنوعة من حديد الزهر الثقيل. وقد شهد فرن الغاز أول استخدام له في أوائل القرن الـ19 أيضًا. وقد أصبحت مواقد الغاز شائعة للغاية كأفران منزلية بمجرد توافر خطوط الغاز في معظم المنازل والأحياء. وقد سجل جيمس شارب براءة اختراع لأحد أول مواقد الغاز في عام 1826، وقد شملت التطورات العديدة الأخرى التي طرأت على موقد الغاز بوتاجاز AGA الذي تم اختراعه عام 1922 بواسطة جوستاف دالين (Gustaf Dalen). وقد تم اختراع أول أفران كهربائية في أواخر القرن الـ 19، ومع ذلك، فإنه شأنه شأن الاختراعات الكهربائية المخصصة للاستخدام التجاري، فالملكية الجماعية للأفران الكهربائية لن تكون حقيقة إلا عندما يتوافر استخدام أفضل وأكثر كفاءة للكهرباء.[12]
وفي الآونة الأخيرة، أصبحت الأفران ذات تقنية عالية بشكل طفيف فيما يتعلق باستراتيجية الطهي. فقد تم اكتشاف الميكروويف كأداة للطبخ بواسطة بيرسي سبنسر (Percy Spencer) في عام 1946، وقد تم تسجيل براءة اختراع لفرن الميكروويف بمساعدة المهندسين.[12] حيث يستخدم فرن الميكروويف أشعة الميكروويف لإثارة الجزيئات الموجودة في الطعام مما يؤدي إلى حدوث احتكاك وبالتالي إنتاج حرارة.[13]
الطهي[عدل]

الشكل الداخلي لفرن عصري
في عملية الطهي، الفرن التقليدي هو عبارة ع نجهاز من أجهزة المطبخ ويستخدم في التحميص والتسخين. وعادة تشمل المأكولات التي يتم طهيها بهذه الطريقة اللحوم والطواجن والمأكولات المخبوزة مثل الخبز والكيك وغيرها من الحلويات. وفي العصر الحديث، يُستخدم الفرن لطهي وتسخين الأطعمة في العديد من المنازل في جميع أنحاء العالم.
يتم تزويد الأفران الحديثة الغاز أو الكهرباء. عندما يكون الفرن جزءًا من موقد كامل، فإن الوقود المستخدم للفرن قد يكون نفس الوقود المستخدم للشعلات المتوافرة على سطح الموقد أو مختلف عنه.
وعادة من الممكن أن تستخدم الأفران مجموعة متنوعة من الطرق للطهي. وتُعد الطريقة الأكثر شيوعًا هي تسخين الفرن من أسفل. وعادة ما يتم استخدام هذه الطريقة للخبز والتحميص. كما يمكن استخدام الفرن لتسخين الجزء العلوي للقيام بعملية الحرق. ولتوفير عملية طهي أسرع وأكثر انتظامًا، فإن الأفران الحراية (كما تُعرف بالأفران التي تعمل بمساعدة المروحة) تستخدم مروحة صغيرة لإطلاق الهواء الساخن المحيط بغرفة الطهي. كما أن الفرن قد يوفر مشواة متكاملة.
كما تختلف الأفران من حيث الطريقة التي يتم التحكم فيها بها. فالأفران الأكثر بساطة (على سبيل المثال، بوتاجاز AGA) قد لا تشتمل على لوحة تحكم على الإطلاق، فإنه يمكن ببساطة تشغيل الأفران بشكل مستمر في درجات حرارة مختلفة. وتشتمل الأفران الأكثر تقليدية على ثرموستات والتي تقوم بتشغيل وإيقاف الفرن وتختار درجة الحرارة التي سوف يعمل عليها. فعند ضبطه على إعدادات أعلى، فإن هذا قد يوفر إمكانية الشي. فقد يسمح العداد بتشغل وإيقاف الفرن تلقائيًا في أوقات يتم تحديدها سابقًا. وقد تشتمل الأفران الأكثر تعقيدًا على لوحات تحكم تعمل بالكمبيوتر، مما يسمح باستخدام مجموعة متنوعة من أنظمة التشغيل والسمات الخاصة مثل استخدام مسبار درجة الحرارة لإغلاق الفرن تلقائيًا عند إتمام طهي الطعام إلى الدرجة المطلوبة.
وتوفر بعض الأفران العديد من الإمكانيات التي تساعد على التنظيف. حيث تحتوي الأفران التي يتم تنظيفها باستمرار على غرفة فرن مغطاة سطح حفاز والذي يساعد على تحطيم (أكسدة) الأطعمة التي تتناثر وتنسكب مع مرور الوقت. تستخدم الأفران ذاتية التنظيف التحلل الحراري (الحرارة الشديدة) لأكسدة الأوساخ. وقد توفر أفران البخار دورة امتصاص رطبة لتفكيك الأوساخ، مما يسهل عملية الإزالة اليدوية. وفي حالة عدم وجود أي من الطرق الخاصة، فإنه يتم استخدام منظفات الأفران الكيميائية في بعض الأحيان أو طريقة الطراز القديم التي تتضمن الحك.
الاستخدام الصناعي والعلمي والحرفي[عدل]

مثال على فرن الخبز الصناعي
خارج عالم الطهي، تُستخدم الأفران لعدد من الأغراض.
ويمكن أن يُستخدم الفرن إما في توفير تدفئة لمبنى أو يستخدم لإذابة مواد مثل الزجاج أو المعادن لمزيد من المعالجة. فرن الصهر هو عبارة عن نوع معين من الأفران والتي ترتبط بشكل عام بصهر المعادن (خاصة صناعة الصلب) باستخدام الكوك أو مادة حرق مشابهة كوقود، حيث يتم ضخ الهواء تحت الضغط لزيادة درجة حرارة النار.
أما الموقد فهو فرن ذو درجة حرارة عالية يُستخدم في تجفيف الخشب والسيراميك وصناعة الأسمنت لتحويل المواد الأولية المعدنية (في شكل صخور طينية أو كالسيوم أو ألومنيوم) إلى شكل أكثر صلابة من الزجاجية. في حالة مواقد السيراميك، فإن المادة المُشكلة من الطين هي الشكل النهائي، أما المواقد الأسمنتية فتنتج مادة يُطلق عليها مخلفات فحمية والتي يتم سحقها لإنتاج المنتج النهائي للأسمنت. (تُستخدم أنواع معينة من أفران التجفيف في صناعة الأطعمة، وبخاصة تلك التي تُستخدم في التخمير، كما يتم الإشارة إليها باعتبارها مواقد)
أما الأوتوكلاف فهو عبارة عن جهاز يشبه الفرن ويحمل سمات مشابهة لطنجرة الضغط والتي تسمح بتسخين المحاليل المائية إلى درجات حرارة أعلى من نقطة غليان المياه من أجل تعقيم محتويات الأوتوكلاف.
الأفران الصناعية مماثلة لنظيراتها من أواني الطهي وتُستخدم لعدد من التطبيقات المختلفة التي لا تتطلب درجات حرارة عالية من الموقد أو الفرن.
انظر أيضًا[عدل]

بومبي كلاسيكي قائم
بوتاجاز AGA
فرن حراري
فرن هولندي
الفرن الأرضي
التندور
فرن البيض المصري
فرن
علامة الغاز لتعديل درجات الحرارة في أفران الغاز
فرن غاز
موقد مطبخ
فرن طوب
فرن كلوم (Clome)
هورنو (Horno)
أفران خلية النحل
فرن ميكروويف
فرن حراري
فرن ثلاثي
فرن عاكس
فرن روسي
فرن شمسي
موقد
فرن محمصة
فرن يشتعل بالحطب
المراجع[عدل]
^ Oven. Merriam-webster.com. Retrieved on 2011-11-23.
^ Jennifer Viegas Mammoths roasted in prehistoric barbecue pit. MSNBC. updated 6/3/2009. Retrieved on 2011-11-23.
^ Peter James؛ Nick Thorpe؛ I. J. Thorpe (31 October 1995). Ancient inventions. Random House Digital, Inc. صفحات 302–. ISBN 978-0-345-40102-1. اطلع عليه بتاريخ 23 November 2011.
^ Mezhirich. Donsmaps.com. Retrieved on 2011-11-23.
^ تعدى إلى الأعلى ل: أ ب ت ث History Of The Indus Civilization. Historyworld.net. Retrieved on 2011-11-23.
^ تعدى إلى الأعلى ل: أ ب ت Hierkonpolis Online. "Pottery Kilns."
^ Dales، George (1974). "Excavations at Balakot, Pakistan, 1973". Journal of Field Archaeology (Boston University) 1 (1–2): 3–22 [10]. doi:10.2307/529703. JSTOR 529703
^ Dering, Phil (1999). "Earth-Oven Plant Processing in Archaic Period Economies: An Example from a Semi-Arid Savannah in South Central North America". American Antiquity 64: 659–674. JSTOR 2694211.
^ Forno Bravo. "The History of Brick Ovens."
^ The Gas Museum Leicester. "Gas Cooking."
^ Microtech. “Who Invented Microwaves.”
^ تعدى إلى الأعلى ل: أ ب ت Bellis, Mary. "History of the Oven from Cast Iron to Electric."
^ Gallawa, Carlton J. "How do Microwaves Cook."
مصادر ذات صلة[عدل]
Roper, Frances. "Chilean Baking-Oven." Antiquity Publications. Great Britain: 1937. 355–356.
Sopoliga, Miroslav. "Oven and Hearth in Ukrainian Dwellings of Eastern Slovakia." Acta Ethnografica Academiae Scientiarium Hungaricae. Budapest: 1982. 315–355
Silltoe, Paul. "The Earth Oven: An Alternative to the Barbecue from the Highlands of Papua New Guinea." The Anthropologists'Cook Book: 1997. 224–231.
Roger Curtis. "Peruvian or Polynesian: The Stone-Lined Earth Oven of Easter Island." New Zealand Archaeological Association Newsletter. 22, no.3: 1979. 92–96.
Bauhoff, Gunter. "History of Cast-Iron Oven Plate." Offa Bd. 40: 1983. 191–197.
Bellis, Mary. "History of the Oven from Cast Iron to Electric."
National Academy of Engineers. "Household Appliances-Cooking."
Gallawa, Carlton J. "How do Microwaves Cook."
وصلات خارجية[عدل]
How Self Cleaning Ovens Work Article by HowStuffWorks.com
Ancient Roman Ovens Photos of ovens in Pompeii
مشاريع شقيقة في كومنز صور وملفات عن: فرن
أيقونة بوابةبوابة مطاعم وطعام أيقونة بوابةبوابة طاقة أيقونة بوابةبوابة الكيمياء
تصنيفات: أدوات طبخأفران صناعيةعمليات صناعية
///////////
به آذری سوبا:
Soba - odun, qaz, yağ və kömür yandırmaqla nəzarətli istilik yaratmq üçün tətbiq olunan qurğudur. Sobalar tətbiq sahələrinədn asılı olaraq müxtəlif formalara malik olurlar. Buraya yemək hazırlamaq üçün istifadə olunan sadə sobalardan tutmuş, polad və digər metalların əridilməsi üçün tətbiq olunan domna sobaları daxildir.
/////////////
به عبری آفیا، تنور، تنور خیمو:
תנור אפייה הוא מכשיר חשמל ביתי או תעשייתי, המשמש לאפיית מזון.

בתנור "טורבו" קיים מאוורר שמפזר את החום בתוך התנור. לעומת זאת, תנור האפייה שמכונה בתחום המגדנאות "תנור פיזיקלי" הוא תנור שפועל על פי עיקרון פיזיקלי של עליית חומר חם כלפי מעלה. לכן, בקרב האופים נהוג לקרוא לתנור כזה "תנור סטאטי", מכיוון שהחום בו לא מפוזר.
به کردی ارگون؟:
Argûn ji firneyên biçûk re tê gotin. Niha pirranî bi elektrîkê dixebitin û argûnên nûjen bi gelek cureyan in. Argûn navê giştî ye lê îro êdî ji bo argûnên bi elektrîk re dibêjin. Lewra êdî yên berê li gundan kêm mane.

Carnan di bikaranîna argûn, pêxerî, rojing, kuçik, bace, dûkêş, sobe ûêd de tevlîhevî dedikevin.
//////////
به ترکی استانبولی:
Fırın, ısıdan yararlanmak için kullanılan bir araç. Fırın sözcüğü Anadolu'da bazı şivelerde hurun olarak kullanılmaktadır. Genelde yemek pişirmek için kullanılır. Fırınların çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları evde olan fırınlar, mikrodalga fırın metalleri eritebilmek için yüksek ateşli fırınlar, ekmek fırınları ve kazanlar fırınlara örnektir. Fırınlar ile yemek ya da ekmek pişirilebilir, metaller eritilebilir, cam şişeler eritilerek tekrar kullanılabilir.
///////////
Oven
From Wikipedia, the free encyclopedia
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/9/99/Question_book-new.svg/50px-Question_book-new.svg.png
This article needs additional citations for verification. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed. (June 2008) (Learn how and when to remove this template message)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7f/Jean-Fran%C3%A7ois_Millet_%28II%29_005.jpg/220px-Jean-Fran%C3%A7ois_Millet_%28II%29_005.jpg
Oven depicted in a painting by Jean-François Millet
An oven is a thermally insulated chamber used for the heatingbaking or drying of a substance,[1] and most commonly used for cookingKilns and furnaces are special-purpose ovens, used in pottery and metalworking, respectively. (Persian and Arabic فُرن،Turkish فِرین)
Contents
  [show] 
History[edit]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/MuseAcrotiriItem160-6648-1.jpg/200px-MuseAcrotiriItem160-6648-1.jpg
Ancient Greek portable oven, 17th century BCE
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/16/Toaster_oven.jpg/220px-Toaster_oven.jpg
The earliest ovens were found in Central Europe, and dated to 29,000 BC. They were roasting and boiling pits inside yurts used to cook mammoth.[2] In Ukraine from 20,000 BC they used pits with hot coals covered in ashes. The food was wrapped in leaves and set on top, then covered with earth.[3] In camps found in Mezhirich, each mammoth bone house had a hearth used for heating and cooking.[4] Ovens were used by cultures who lived in the Indus Valley and in pre-dynastic Egypt.[5][6] By 3200 BC, each mud-brick house had an oven in settlements across the Indus Valley.[5][5][7] Ovens were used to cook food and to make bricks.[5]Pre-dynastic civilizations in Egypt used kilns around 5000–4000 BC to make pottery.[6]
Culinary historians credit the Greeks for developing bread baking significantly.[8]Front-loaded bread ovens were developed in ancient Greece.[9] The Greeks created a wide variety of doughs, loaf shapes, and styles of serving bread with other foods. Baking developed as a trade and profession as bread increasingly was prepared outside of the family home by specially trained workers to be sold to the public.[8]
During the Middle Ages, instead of earth and ceramic ovens, Europeans used fireplaces in conjunction with large cauldrons. These were similar to the Dutch oven. Following the Middle-Ages, ovens underwent many changes over time from wood, iron, coal, gas, and even electric. Each design had its own motivation and purpose. The wood burning stoves saw improvement through the addition of fire chambers that allowed better containment and release of smoke. Another recognizable oven would be the cast-iron stove. These were first used around the early 1700s when they themselves underwent several variations including the Stewart Oberlin iron stove that was smaller and had its own chimney.[10]
In the early part of the 19th century, coal ovens were developed. Its shape was cylindrical and was made of heavy cast-iron. The gas oven saw its first use as early as the beginning of the 19th century as well. Gas stoves became very common household ovens once gas lines were available to most houses and neighborhoods. James Sharp patented one of the first gas stoves in 1826. Other various improvements to the gas stove included the AGA cooker invented in 1922 by Gustaf Dalén. The first electric ovens were invented in the very late 19th century, however, like many electrical inventions destined for commercial use, mass ownership of electrical ovens could not be a reality until better and more efficient use of electricity was available.[10]
More recently, ovens have become slightly more high-tech in terms of cooking strategy. The microwave as a cooking tool was discovered by Percy Spencer in 1946, and with the help from engineers, the microwave oven was patented.[10] The microwave oven uses microwave radiation to excite the molecules in food causing friction, thus producing heat.[11]
Types of ovens[edit]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bc/Pizza-oven.jpg/220px-Pizza-oven.jpg
A wood-fired pizza oven, a type of masonry oven
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Stove_bench_in_a_living_room.JPG/220px-Stove_bench_in_a_living_room.JPG
Stove bench in a German farm's living room
·         Earth oven: An earth oven is a pit dug into the ground and then heated, usually by rocks or smoldering debris. Historically these have been used by many cultures for cooking. Cooking times are usually long, and the process is usually cooking by slow roasting the food. Earth ovens are among the most common things archaeologists look for at an anthropological dig, as they are one of the key indicators of human civilization and static society.[12]
·         Ceramic oven: The ceramic oven is an oven constructed of clay or any other ceramic material and takes different forms depending on the culture. The Indians refer to it as a tandoor, and use it for cooking. They can be dated back as far as 3,000 BC, and they have been argued to have their origins in the Indus Valley.[6] Brick ovens are also another ceramic type oven. A culture most notable for the use of brick ovens is Italy and its intimate history with pizza. However, its history also dates further back to Roman times, wherein the brick oven was used not only for commercial use but household use as well.[13]
·         Gas oven: One of the first recorded uses of a gas stove and oven referenced a dinner party in 1802 hosted by Zachaus Winzler, where all the food was prepared either on a gas stove or in its oven compartment. In 1834, British inventor James Sharp began to commercially produce gas ovens after installing one in his own house. In 1851, the Bower's Registered Gas Stove was displayed at the Great Exhibition. This stove would set the standard and basis for the modern gas oven. Notable improvements to the gas stove since include the addition of the thermostat which assisted in temperature regulation; also an enamel coating was added to the production of gas stoves and ovens in order to help with easier cleaning.[14]
·         Masonry oven: Masonry ovens consist of a baking chamber made of fireproof brickconcretestone, or clay. Though traditionally wood-firedcoal-fired ovens were common in the 19th century. Modern masonry ovens are often fired with natural gas or even electricity, and are closely associated with artisanal bread and pizza. In the past, however, they were also used for any cooking task that required baking.
·         Microwave oven: An oven that uses micro radiation waves as a source of heat in order to cook food as opposed to a fire source. Conceptualized in 1946, Dr. Percy Spencer allegedly discovered the heating properties of microwaves while studying the magnetron. By 1947, the first commercial microwave was in use in Boston, Mass.[15]
·         Wall oven: Wall ovens make it easier to work with large roasting pans and Dutch ovens. A width is typically 24, 27, or 30 inches. Mounted at waist or eye level, a wall oven eliminates bending. However, it can be nested under a countertop to save space. A separate wall oven is expensive compared with a range.[16]
Cooking[edit]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Oven.agr.jpg/220px-Oven.agr.jpg
Interior of a modern oven
In cooking, the conventional oven is a kitchen appliance used for roasting and heating. Foods normally cooked in this manner include meatcasseroles and baked goods such as breadcake and other desserts. In modern times, the oven is used to cook and heat food in many households across the globe.
Modern ovens are typically fueled by either natural gas or electricity, with bottle gasmodels available but not common. When an oven is contained in a complete stove, the fuel used for the oven may be the same as or different from the fuel used for the burners on top of the stove.
Ovens usually can use a variety of methods to cook. The most common may be to heat the oven from below. This is commonly used for baking and roasting. The oven may also be able to heat from the top to provide broiling (US) or grilling (UK/Commonwealth). In order to provide faster, more-even cooking, a fan oven, which has a fan with a heating element around, that provides the heat. Or a fan-assisted oven that use a small fan to circulate the air in the cooking chamber, can be used.[17][18] Both also known as convection ovens. An oven may also provide an integrated rotisserie.
Ovens also vary in the way that they are controlled. The simplest ovens (for example, the AGA cooker) may not have any controls at all; the ovens simply run continuously at various temperatures. More conventional ovens have a simple thermostat which turns the oven on and off and selects the temperature at which it will operate. Set to the highest setting, this may also enable the broiler element. A timer may allow the oven to be turned on and off automatically at pre-set times. More sophisticated ovens may have complex, computer-based controls allowing a wide variety of operating modes and special features including the use of a temperature probe to automatically shut the oven off when the food is completely cooked to the desired degree.
Cleaning[edit]
Some ovens provide various aids to cleaning. Continuous cleaning ovens have the oven chamber coated with a catalyticsurface that helps break down (oxidize) food splatters and spills over time. Self-cleaning ovens use pyrolytic decomposition(extreme heat) to oxidize dirt. Steam ovens may provide a wet-soak cycle to loosen dirt, allowing easier manual removal. In the absence of any special methods, chemical oven cleaners are sometimes used or just scrubbing.
Industrial, scientific, and artisanal use[edit]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d9/Industrial_hearth_deck_oven_and_rotary_rack_oven.JPG/220px-Industrial_hearth_deck_oven_and_rotary_rack_oven.JPG
Industrial "Zanolli" double hearth deck oven (left) and "Sveba-Dahlen" rotary rack oven (right) at the Faculty of Food TechnologyLatvia University of Agriculture bakery
Outside the culinary world, ovens are used for a number of purposes.
·         furnace can be used either to provide heat to a building or used to melt substances such as glass or metal for further processing. A blast furnace is a particular type of furnace generally associated with metal smelting (particularly steel manufacture) using refined coke or similar hot-burning substance as a fuel, with air pumped in under pressure to increase the temperature of the fire. A blacksmith uses a temporarily blown furnace, the smith's heart to heat iron to a glowing red to yellow temperature.
·         kiln is a high-temperature oven used in wood dryingceramics and cementmanufacturing to convert mineral feedstock (in the form of clay or calcium or aluminum rocks) into a glassier, more solid form. In the case of ceramic kilns, a shaped clay object is the final result, while cement kilns produce a substance called clinker that is crushed to make the final cement product. (Certain types of drying ovens used in food manufacture, especially those used in malting, are also referred to as kilns.)
·         An autoclave is an oven-like device with features similar to a pressure cooker that allows the heating of aqueous solutions to higher temperatures than water's boiling point in order to sterilize the contents of the autoclave.
·         Industrial ovens are similar to their culinary equivalents and are used for a number of different applications that do not require the high temperatures of a kiln or furnace.
See also[edit]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/PompeiiOven.JPG/170px-PompeiiOven.JPG
Classical Pompeii oven
·         iconFood portal
·         List of ovens
·         AGA cooker
·         Convection oven
·         Dutch oven
·         Earth oven
·         Tandoor
·         Egyptian egg oven
·         Furnace
·         Gas Mark for adjusting temperatures on gas ovens
·         Gas stove
·         Kitchen stove
·         List of cooking appliances
·         Masonry oven
·         Clome oven
·         Horno
·         Beehive ovens
·         Microwave oven
·         Convection microwave
·         Trivection oven
·         Reflector oven
·         Russian oven
·         Solar oven
·         Stove
·         Toaster oven
·         Wood-fired oven
References[edit]
1.     Jump up^ Oven. Merriam-webster.com. Retrieved on 2011-11-23.
2.     Jump up^ Jennifer Viegas Mammoths roasted in prehistoric barbecue pit. MSNBC. (6 March 2009). Retrieved on 2011-11-23.
3.     Jump up^ Peter James; Nick Thorpe; I. J. Thorpe (31 October 1995). Ancient inventions. Random House Digital, Inc. pp. 302–. ISBN 978-0-345-40102-1. Retrieved 23 November 2011.
4.     Jump up^ Mezhirich. Donsmaps.com. Retrieved on 2011-11-23.
5.     Jump up to:a b c d History Of The Indus Civilization. Historyworld.net. Retrieved on 2011-11-23.
6.     Jump up to:a b c Hierkonpolis Online. "Pottery Kilns."
7.     Jump up^ Dales, George (1974). "Excavations at Balakot, Pakistan, 1973". Journal of Field Archaeology. Boston University. 1 (1–2): 3–22 [10]. doi:10.2307/529703JSTOR 529703.
8.     Jump up to:a b Susanna Hoffman (2004). The Olive and the Caper: Adventures in Greek Cooking. Workman Pub. p. 120. ISBN 978-0-7611-3468-8.
11.  Jump up^ Gallawa, Carlton J. "How do Microwaves Cook."
12.  Jump up^ Dering, Phil (1999). "Earth-Oven Plant Processing in Archaic Period Economies: An Example from a Semi-Arid Savannah in South Central North America". American Antiquity. 64 (4): 659–674. doi:10.2307/2694211JSTOR 2694211.
14.  Jump up^ The Gas Museum Leicester. "Gas Cooking."
17.  Jump up^ http://www.smeg.com/faq/ovens/what-s-the-difference-between-fan-and-fan-assisted-ovens/ What's the difference between fan and fan-assisted ovens? Retrieved on 20 July 2013
Sources[edit]
·         Roper, Frances. "Chilean Baking-Oven." Antiquity Publications. Great Britain: 1937. 355–356.
·         Sopoliga, Miroslav. "Oven and Hearth in Ukrainian Dwellings of Eastern Slovakia." Acta Ethnografica Academiae Scientiarium Hungaricae. Budapest: 1982. 315–355
·         Silltoe, Paul. "The Earth Oven: An Alternative to the Barbecue from the Highlands of Papua New Guinea." The Anthropologists'Cook Book: 1997. 224–231.
·         Roger Curtis. "Peruvian or Polynesian: The Stone-Lined Earth Oven of Easter Island." New Zealand Archaeological Association Newsletter. 22, no.3: 1979. 92–96.
·         Bauhoff, Gunter. "History of Cast-Iron Oven Plate." Offa Bd. 40: 1983. 191–197.
·         Bellis, Mary. "History of the Oven from Cast Iron to Electric."
·         National Academy of Engineers. "Household Appliances-Cooking."
·         Gallawa, Carlton J. "How do Microwaves Cook."
External links[edit]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/4a/Commons-logo.svg/30px-Commons-logo.svg.png
Wikimedia Commons has media related to Ovens.
·         How Self Cleaning Ovens Work Article by HowStuffWorks.com
·         Cooking appliances
·         Fireplaces
·         Ovens

Old English ofen "furnace, oven," from Proto-Germanic *ukhnaz (source also of Old Frisian, Dutch oven, Old High German ovan, German Ofen, Old Norse ofn, Old Swedish oghn, Gothic auhns), from PIE *aukw- "cooking pot" (source also of Sanskrit ukhah "pot, cooking pot," Latin aulla "pot," Greek ipnos), originally, perhaps, "something hollowed out." The oven-bird (1825) so called because of the shape of its nest. In slang, of a woman, to have (something) in the oven "to be pregnant" is attested from 1962.