۱۳۹۵ فروردین ۲۳, دوشنبه

فلنجه، افلنجه، سِس، کشوت، کبایه، احمول، حامول، افتیمون، دواء الجنون، پیچ شبدر، جب العروس، حامول صعتری

فلنجه[ ف َ ل َ ج َ / ج ِ ] (اِ) افلنجه ، و آن تخمی باشد مانند خردل لیکن بسیار سرخ است . نیکوترین وی آن بود که چون در دست بمالند بوی سیب کند. و در عطریات به کار برند. (برهان ). یکی از گونه های کبابه است که دانه اش سرخ رنگ و معطر میباشد. دانه های آن را به نامهای حب المیسم ، حب المنشم ، حب المنسم و حب المیشم خوانند. || سرخدار. (فرهنگ فارسی معین ).
//////////
فلنجه‌.  افلنجه خوانند و آن تخمی است مانند خردل لیکن بغایت سرخ بود و نیکوترین آن بود که چون در دست بمالند بوی سیب کند و طبیعت آن گرم و خشک بود و آن در عطریت استعمال کنند و مقوی معده بود جگر سرد را هم و سده که در سر بود بگشاید و قوت دماغ بدهد و آنچه زرد بود یا سیاه بود بد باشد چون سحق کنند با زیت و بر گزندگی عقرب طلا کنند نافع بود.
اختیارات بدیعی
///////////////
افلنجه گياهي است كه حكماي طب سنتي آن را تخم كبابه صغير مي‌نامند. دانه آن شبيه خردل و تند و معطر مي‌باشد رنگ آن سرخ و طعم آن تلخ مي‌باشد. بلندي اين گياه حدود يك متر، برگ‌هاي آن شبيه برگ بادام و گل آن سفيد است.
1. طبع آن گرم و خشك است.
2.
خواص آن مانند ميوه كبابه مي‌باشد كه در قسمت ميوه كبابه چيني شرح داده خواهد شد.
3.
براي درمان سوزاك 30 گرم گرد كبابه را با يك ليتر شربت مخلوط نموده سپس يك استكان همراه يك ليوان آب 3 مرتبه در روز بنوشند.
4.
تقويت كننده قلب، مغز و جگر مي‌باشد.
5.
باعث بازشدن اشتها مي‌گردد.
6.
خانم‌هاي حامله از خوردن آن خودداري كنند.
7.
تقويت كننده معده و بادشكن مي‌باشد.
8.
جهت ساكت كردن محل گزيدگي از روغن كبابه مي‌توان استفاده كرد.
9.
جهت پاك‌كردن زخم‌هاي‌كهنه با عسل مخلوط‌نموده روي زخم بماليد.
10.
براي رفع تشنج از شربت كهنه افلنجه استفاده شود.
11.
براي يرقان‌هاي سوداوي مي‌توان از افلنجه استفاده كرد.
12.
مقدار خوراكي آن حدود 4 – 7 گرم در روز مي‌باشد بيش از 5 روز استفاده نگردد.
////////////////
برخی کبابه دانسته اند:
الكبابة، حب العروس أو الكبابة الصيني (الاسم العلميPiper cubeba) وهي نبات من جنس الفلفل، تزرع لثمارها وزيتها العطري. تنبت غالبا فيجاوة وسومطرة وبالتالي تسمى أحيانا فلفل جاوة. تجمع ثمارها قبل أن تنضج وتجفف بعناية. تشبه في مظهرها الفلفل الأسود إلا أن البذرة لها زائدة في طرفها. قشرتها المجففة مجعدة، يتراوح لونه من البني الرمادي إلى الأسود. بذورها قاسية بيضاء وزيتية. رائحة الكبابة مقبولة وعطرية وطعم لاذع مر قليلا.
فائدتها[عدل]
تستخدم مطهرا ومضادا لانتفاخات البطن وتستخدم طبياً كوسيلة لمواجهة عدوى الجهاز البولي وكعلاج للسيلان. كما تستخدم كمقشع في علاج التهاب القصبات المزمن. يجب عدم استخدام حب العروس من قبل الأشخاص الذين يعانون من التهابات في الجهاز الهضمي.
مراجع[عدل]
1.       ^  "معرف Piper cubeba في موسوعة الحياة"eol.org. اطلع عليه بتاريخ 12 أبريل 2016.
/////////////
به دیودهی (مالدیوی):
ކައްބާބު (ސައިންޓިފިކް ނަންPiper cubeba)ނުވަތަ (އިނގިރޭސި ބަހުންCubeb)އަކީ މަތިކަރާ ބޭހުގެ ބާވަތެކެވެ. މިއީ ގަހެއްގައި އަޅާ ކަޅުކުލައިގެ އޮށެކެވެ. މިހުންނާނީ އަސޭމިރުހާ ދާދި އެއްބައްޓަމަކަށް އެއަށްވުރެ އޮމާންކޮށެވެ. މީގައި ކުޑަ ތަނޑިއެއް ހުންނާނެއެވެ. މިއީ އަސޭމިރުސް އަދި ވަކިފޫ އާއި އެއްއާއިލާގެ އެއްޗެކެވެ. އާންމު ގޮތެއްގައި އެންމެ ގިނައިން ކައްބާބު ހައްދާކަމަށް ފާހަގަ ކުރެވިފައިވަނީ އިންޑޮނޭޝިޔާގެ ސުމަޓްރާ އަދި ޖާވާ ގައެވެ. މިއީ ކައްބާބު އަށާއި އެއިން ހާނާ ތެލުގެ ބޭނުމުގައި ހައްދައި އުޅޭ އެއްޗެކެވެ. ކައްބާބު ރަގަޅަށް ދޮންނުވަނީސް ބިނދެގެން ހިއްކައި ހަދައެވެ. ކައްބާބުގެ ކުލައަކީ އަޅިމުށި ނުވަތަ ކަޅު ކުލައެވެ. ކައްބާބު އަކީ ހަރު އޮށެކެވެ. އަދި އޭގައި ތެޔޮކަމެއް ހުންނާނެއެވެ. ކައްބާބުގައި ހުންނާނީ ފާނޑެއްގެ ޒަވި ހިތި ރަހައެކެވެ. ބައެއް ވައްތަރުގެ އަތަރާއި ސެންޓް އުފެއްދުމަށް ވެސް ކައްބާބު ބޭނުންކުރާކަން ފާހަގަ ކުރެވެއެވެ.
/////////////
به کردی کوبِبا:
Kubêbaîsota Seylanêçaya Çînê ya bîberî (piper cubeba), riwekek ji famîleya îsota reş (piperaceae) ye. Welatê wêÎndonêzya û Çîn e.
Li Kurdistanê demekê di bijîşkiya gelêrî de gelek dihatibûye bikaranîn, bi taybetî wekî çayê. Biharbêhna (biharat) wê ji dendikên wê tê çêkirin. Riwekeke pirrsalane ye. Qaçaxçî û etaran, ji Îranê dianîn, difirotin. Xelkê pirr kêm bikardianî, wekî çayeke dermanî dihate dîtin. Jê re pirranî îsota/çaya Seylanê gotinê.
//////////////
به ترکی کبابه:
Kebabe (Piper cubeba), karabibergiller familyasına dahil bir bitki türü. Kebabe, karabiber bitkisinin arkabasıdır ve anavatanı Endonezya ve Çin'dir.
Çoğunlukla Cava ve Sumatra adalarında yetişir. Bu nedenle Cava biberi olarak da anılır. Yemeklere (özellikle köfteye) çeşni için kulla
////////////
Cubeb (Piper cubeba), or tailed pepper is a plant in genus Piper, cultivated for its fruit and essential oil. It is mostly grown in Java and Sumatra, hence sometimes called Java pepper. The fruits are gathered before they are ripe, and carefully dried. Commercial cubebs consist of the dried berries, similar in appearance to black pepper, but with stalks attached – the "tails" in "tailed pepper". The dried pericarp is wrinkled, and its color ranges from grayish-brown to black. The seed is hard, white and oily. The odor of cubebs is described as agreeable and aromatic and the taste as pungent, acrid, slightly bitter and persistent. It has been described as tasting like allspice, or like a cross between allspice and black pepper.
Cubeb came to Europe via India through the trade with the Arabs. The name cubeb comes from Arabic kabāba(كبابة), which is of unknown origin,[1] by way of Old French quibibes.[2] Cubeb is mentioned in alchemical writings by its Arabic name. In his Theatrum BotanicumJohn Parkinson tells that the king of Portugal prohibited the sale of cubeb to promote black pepper (Piper nigrum) around 1640. It experienced a brief resurgence in 19th-century Europe for medicinal uses, but has practically vanished from the European market since. It continues to be used as aflavoring agent for gins and cigarettes in the West, and as a seasoning for food in Indonesia.
Contents
  [show
History[edit]
Piper cubeba, from Köhler's Medicinal Plants (1887)
In the fourth century BC, Theophrastus mentioned komakon, including it with cinnamon and cassia as an ingredient in aromatic confections. Guillaume Budé and Claudius Salmasius have identified komakon with cubeb, probably due to the resemblance which the word bears to the Javanese name of cubeb, kumukus. This is seen as a curious evidence of Greek trade with Java in a time earlier than that of Theophrastus.[3] It is unlikely Greeks acquired them from somewhere else, since Javanese growers protected their monopoly of the trade by sterilizing the berries by scalding, ensuring that the vines were unable to be cultivated elsewhere.[1]
In the Tang Dynasty, cubeb was brought to China from Srivijaya. In India, the spice came to be called kabab chini, that is, "Chinese cubeb", possibly because the Chinese had a hand in its trade, but more likely because it was an important item in the trade with China. In China this pepper was called both vilenga, and vidanga, the cognateSanskrit word.[4] Li Hsun thought it grew on the same tree as black pepper. Tang physicians administered it to restore appetite, cure "demon vapors", darken the hair, and perfume the body. However, there is no evidence showing that cubeb was used as a condiment in China.[4]
The Book of One Thousand and One Nights, compiled in the 9th century, mentions cubeb as a remedy for infertility, showing it was already used by Arabs for medicinal purposes. Cubeb was introduced to Arabic cuisine around the 10th century.[5] The Travels of Marco Polo, written in late 13th century, describes Java as a producer of cubeb, along with other valuable spices. In the 14th century, cubeb was imported into Europe from the Grain Coast, under the name of pepper, by merchants of Rouen and Lippe. A 14th-century morality tale exemplifying gluttony by the Franciscan writer Francesc Eiximenis describes the eating habits of a worldly cleric who consumes a bizarre concoction of egg yolks with cinnamon and cubeb after his baths, probably as an aphrodisiac.
Cubeb was thought by the people of Europe to be repulsive to demons, just as it was by the people of China.Ludovico Maria Sinistrari, a Catholic priest who wrote about methods of exorcism in the late 17th century, includes cubeb as an ingredient in an incense to ward off incubus.[6] Even today, his formula for the incense is quoted byneopagan authors, some of whom also claim that cubeb can be used in love sachets and spells.
After the prohibition of sale, culinary use of cubeb decreased dramatically in Europe, and only its medicinal application continued to the 19th century. In the early 20th century, cubeb was regularly shipped from Indonesia to Europe and the United States. The trade gradually diminished to an average of 135 t (133 long tons; 149 short tons) annually, and practically ceased after 1940.[7]
Chemistry[edit]
The dried cubeb berries contain essential oil consisting monoterpenes (sabinene 50%, α-thujene, and carene) and sesquiterpenes (caryophyllenecopaene, α- and β-cubebene, δ-cadinenegermacrene), the oxides 1,4- and 1,8-cineole and the alcohol cubebol.
About 15% of a volatile oil is obtained by distilling cubebs with water. Cubebene, the liquid portion, has the formula C15H24. It is a pale green or blue-yellow viscous liquid with a warm woody, slightly camphoraceous odor.[8] After rectification with water, or on keeping, this deposits rhombic crystals of camphor of cubebs.
Cubebin (C20H20O6)[9] is a crystalline substance existing in cubebs, discovered by Eugène Soubeiran and Capitaine in 1839. It may be prepared from cubebene, or from the pulp left after the distillation of the oil. The drug, along with gum, fatty oils, and malates of magnesium and calcium, contains also about 1% of cubebic acid, and about 6% of a resin. The dose of the fruit is 30 to 60 grains, and the British Pharmacopoeia contains a tincture with a dose of 4 to 1 dram.
Uses[edit]
Medicinal[edit]
In India, the ancient texts of Ayurveda (Sanskrit आयुर्वेद) include cubeb in various remedies. Charaka and Sushruta prescribe a cubeb paste as a mouthwash, and the use of dried cubebs internally for oral and dental diseases, loss of voice, halitosis, fevers, and cough.[citation needed] Unani physicians use a paste of the cubeb berries externally on male and female genitals to intensify sexual pleasure during coitus. Due to this attributed property, cubeb was called "Habb-ul-Uruus".[10]
In traditional Chinese medicine cubeb is used for its alleged warming property.[citation needed] In Tibetan medicine, cubeb (ka ko la in Tibetan) is one of bzang po drug, six fine herbs beneficial to specific organs in the body, with cubeb assigned to the spleen.[11]
Arab physicians of the Middle Ages were usually versed in alchemy, and cubeb was used, under the name kababa, when preparing the water of al butm.[12]The Book of One Thousand and One Nights mentions cubeb as a main ingredient in making an aphrodisiac remedy for infertility:
He took two ounces of Chinese cubebs, one ounce of fat extract of Ionian hemp, one ounce of fresh cloves, one ounce of red cinnamon from Sarandib, ten drachms of white Malabar cardamoms, five of Indian ginger, five of white pepper, five of pimento from the isles, one ounce of the berries of Indian star-anise, and half an ounce of mountain thyme. Then he mixed cunningly, after having pounded and sieved them; he added pure honey until the whole became a thick paste; then he mingled five grains of musk and an ounce of pounded fish roe with the rest. Finally he added a little concentrated rose-water and put all in the bowl.[13]
The mixture, called "seed-thickener", is given to Shams-al-Din, a wealthy merchant who had no child, with the instruction that he must eat the paste two hours before having intercourse with his wife. According to the story, the merchant did get the child he desired after following these instructions. Other Arab authors wrote that cubeb rendered the breath fragrant, cured affections of the bladder, and that eating it "enhances the delight of coitus".[14]
In 1654, Nicholas Culpeper wrote in the London Dispensatorie that cubebs were "hot and dry in the third degree... (snip) they cleanse the head of flegm and strengthen the brain, they heat the stomach and provoke lust".[15] A later edition in 1826 informed the reader that "the Arabs call them Quabebe, andQuabebe Chine: they grow plentifully in Java, they stir up venery. (snip) ...and are very profitable for cold griefs of the womb".
The modern use of cubeb in England as a drug dates from 1815. There were various preparations, including oleum cubebae (oil of cubeb), tinctures, fluid extracts, oleo-resin compounds, and vapors, which were used for throat complaints.[citation needed] A small percentage of cubeb was commonly included inlozenges designed to alleviate bronchitis, in which the antiseptic and expectoral properties of the drug are useful. The most important therapeutic application of this drug, however, was in treating gonorrhea, where its antiseptic action was of much value. William Wyatt Squire wrote in 1908 that cubebs "act specifically on the genito-urinary mucous membrane. (They are) given in all stages of gonorrhea".[16] As compared with copaiba in this connection cubeb has the advantages of being less disagreeable to take and somewhat less likely to disturb the digestive apparatus in prolonged administration.[medical citation needed]
The volatile oil, oleum cubebae, was the form in which cubeb is most commonly used as a drug, the dose being 5 to 20 minims, which may be suspended inmucilage or given after meals in a wafer. The drug exhibited the typical actions of a volatile oil, but exerted some of these to an exceptional degree.[medical citation needed] As such, it was liable to cause a cutaneous erythema in the course of its excretion by the skin, had a marked diuretic action, and was a fairly efficient disinfectant of the urinary passages. Its administration caused the appearance in the urine of a salt of cubebic acid which wasprecipitated by heat or nitric acid, and was therefore liable to be mistaken for albumin, when these two most common tests for the occurrence of albuminuriawere applied.
The National Botanic Pharmacopoeia printed in 1921 tells that cubeb was "an excellent remedy for flour albus or whites."[17]
Culinary[edit]
In Europe, cubeb was one of the valuable spices during the Middle Ages. It was ground as a seasoning for meat or used in sauces. A medieval recipe includes cubeb in making sauce sarcenes, which consists of almond milk and several spices.[18] As an aromatic confectionery, cubeb was often candied and eaten whole.[19] Ocet Kubebowy, a vinegar infused with cubeb, cumin and garlic, was used for meat marinades in Poland during the 14th century.[20] Cubeb can still be used to enhance the flavor of savory soups.
Cubeb reached Africa by way of the Arabs. In Moroccan cuisine, cubeb is used in savory dishes and in pastries like markouts, little diamonds of semolinawith honey and dates.[5] It also appears occasionally in the list of ingredients for the famed spice mixture Ras el hanout. In Indonesian cuisine, especially in Indonesian gulés (curries), cubeb is frequently used.
Cigarettes and spirits[edit]
A Victorian advertisement for Dr. Perrin's Medicated Cubeb Cigarettes
Cubeb was frequently used in the form of cigarettes for asthma, chronic pharyngitis and hay fever.Edgar Rice Burroughs, being fond of smoking cubeb cigarettes, humorously stated that if he had not smoked so many cubebs, there might never have been Tarzan. "Marshall's Prepared Cubeb Cigarettes" was a popular brand, with enough sales to still be made during World War II.[21]Occasionally, marijuana users claimed that smoking marijuana is no more harmful than smoking cubeb.[22] In the musical The Music Man, set in rural Iowa in 1912, the character Harold Hill alarms parents by telling this that their sons are trying out cubeb cigarettes at the notorious pool hall in the song "Trouble".
In 2000 cubeb oil was included in the list of ingredients found in cigarettes, published by the Tobacco Prevention and Control Branch of North Carolina's Department of Health and Human Services.[23]
Bombay Sapphire gin is flavored with botanicals including cubeb and grains of paradise. The brand was launched in 1987, but its maker claims that it is based on a secret recipe dating to 1761.Pertsovka, a dark brown Russian pepper vodka with a burning taste, is prepared from infusion of cubeb and capsicum peppers.[24]
Other[edit]
John Varvatos Vintage uses cubeb as one of the ingredients for fragrance.
Cubeb is sometimes used to adulterate the essential oil of Patchouli, which requires caution for Patchouli users.[25] In turn, cubeb is adulterated by Piper baccatum (also known as the "climbing pepper of Java") and Piper caninum.[26]
Cubeb berries are used in love-drawing magic spells by practitioners of hoodoo, an African-American form of folk magic.
In 2000, Shiseido, a well-known Japanese cosmetics company, patented a line of anti-aging products containing formulas made from several herbs, including cubeb.[27]
In 2001, the Swiss company Firmenich patented cubebol, a compound found in cubeb oil, as a cooling and refreshing agent.[28] The patent describes application of cubebol as a refreshing agent in various products, ranging from chewing gumto sorbets, drinks, toothpaste, and gelatin-based confectioneries.[29]
References[edit]
Notes[edit]
1.     Jump up to:a b (Katzer 1998)
2.     Jump up^ (Hess 1996, p. 395)
3.     Jump up^ (Cordier, Yule 1920) Chapter XXV.
4.     Jump up to:a b (Schafer 1985, p. 151)
5.     Jump up to:a b (Hal 2002, p. 32)
6.     Jump up^ (Sinistrari 2004, pp. 56–57). "...Incubus none the less persisted in appearing to her constantly, in the shape of an exceptionally handsome young man. At last, among other learned men, whose advice had been taken on the subject, was a very profound Theologian who, observing that the maiden was of a thoroughly phlegmatic temperament, surmised that that Incubus was an aqueous Demon (there are in fact, as is testified by Guazzo (Compendium Maleficarum, I. 19), igneous, aerial, phlegmatic, earthly, and subterranean demons who avoid the light of day), and so he prescribed a continual suffumigation in the room. A new vessel, made of earthenware and glass, was accordingly introduced, and filled with sweet calamus, cubeb seed, roots of both aristolochies, great and small cardamom, ginger, long-pepper, caryophylleae, cinnamon, cloves, mace, nutmegs, calamite storax, benzoin, aloes-wood and roots, one ounce of fragrant sandal, and three quarts of half brandy and water; the vessel was then set on hot ashes in order to force forth and upwards the fumigating vapour, and the cell was kept closed. As soon as the suffumigation was done, the Incubus came, but never dared enter the cell."
7.     Jump up^ (Weiss 2002, p. 180).
8.     Jump up^ (Lawless 1995, p. 201)
10.  Jump up^ (Khare 2004, p. 366)
11.  Jump up^ (Stearns 2000, p. 194)
12.  Jump up^ (Patai 1995, p. 215). "Take one pound of tarmantanita, half a pound of honey of which the frost has been removed, one pound of aqua vita, very fine Indian 'and, sandal, in equal parts. Arab samgjuz bawwakholanjan root,kababa, reed, mastaqiqaranfalsanbal, of each three drachms. They must be pounded well and put into a distilling vessel made of glass, and it must be well covered, and put on a gentle fire. And the first water which will come up will be pure... (snip) And know that the first is called 'the mother of medicine'."
13.  Jump up^ (Mathers 1990, p. 97). Richard Francis Burton edition gives a different formulae: "So he gave it to him and the broker betook himself to a hashish-seller, of whom he bought two ounces of concentrated Roumi opium and equal-parts of Chinese cubebs, cinnamon, cloves, cardamoms, ginger, white pepper and mountain skink; and, pounding them all together, boiled them insweet olive oil; after which he added three ounces of male frankincense in fragments and a cupful of coriander-seed; and, macerating the whole, made it into an electuary with Roumi bee honey." Skink refers to a kind of lizard.
14.  Jump up^ (Adams 1847, p. 456)
15.  Jump up^ (Culpeper 1654, p. 58)
16.  Jump up^ (Squire 1908, p. 462)
17.  Jump up^ (Scurrah 1921, p. 34)
18.  Jump up^ (Hieatt 1988) "Make a thykke mylke of almondys, do hit in a pot with floure of rys, safron, gynger, macys, quibibis, canel, sygure: and rynse the bottom of the disch with fat broth. Boyle the sewe byfore, and messe hit forth."
19.  Jump up^ Candied cubeb is mentioned in Thomas Pynchon's Gravity's Rainbow, set in the 1940s: "Under its tamarind glaze, the Mills bomb turns out to be luscious pepsin-flavored nougat, chock-full of tangy candied cubeb berries, and a chewy camphor-gum center. It is unspeakably awful. Slothrop's head begins to reel with camphor fumes, his eyes are running, his tongue's a hopeless holocaust. Cubeb? He used to smoke that stuff." (Pynchon 1973, p. 118)
20.  Jump up^ (Dembinska 1999, p. 199)
21.  Jump up^ (Shaw 1998).
22.  Jump up^ (Sloman 1998, p. 144)
23.  Jump up^ "Cigarette Ingredients". Tobacco Prevention and Control Branch, NC Department of Health and Human Services. 2000. Retrieved 2006-02-11.
24.  Jump up^ (Grossman 1983, p. 348)
25.  Jump up^ (Long 2002, p. 78)
26.  Jump up^ (Seidemann 2005, p. 290)
27.  Jump up^ "Institute of Science in Society News" (PDF). March 2000. Retrieved2006-02-27.
28.  Jump up^ Leffingwell, John C., Ph.D (2001). "Cool without Menthol & Cooler than Menthol and Cooling Compounds as Insect Repellents". Leffingwell & Associates. Retrieved 2006-09-15.
Works cited[edit]
·         Adams, E. (1847), The Seven Books of Paulus Aegineta, translated from Greek, Vol.3, London: The Sydenham Society.
·         Cordier, Henri; Yule, Henry, "The Travels of Marco Polo, Volume 2 by Marco Polo and Rustichello of Pisa", The Travels of Marco Polo, January 9, 2006, 1920.
·         Culpeper, Nicholas (1654), Pharmacopoeia Londoninsis: or The London Dispensatorie, London: Peter Cole.
·         Davidson, Alan (1999), The Oxford Companion to Food, Oxford University Press,ISBN 0-19-211579-0.
·         Dembinska, Maria (1999), Food and Drink in Medieval Poland, University of Pennsylvania Press, ISBN 0-8122-3224-0.
·         Grossman, Harold J. (1983), Grossman's Guide to Wines, Beers, and Spirits, Wiley, ISBN 0-684-17772-2.
·         Hal, Fatema (2002), The Food of Morocco: Authentic Recipes from the North African Coast, Periplus, ISBN 962-593-992-X.
·         Harris, Jessica B. (1998), The Africa Cookbook, Simon & Schuster, ISBN 0-684-80275-9.
·         Hess, Karen (1996), Martha Washington's Booke of Cookery and Booke of Sweetmeats, Columbia University Press, ISBN 0-231-04931-5.
·         Hieatt, Constance B. (Ed.) (1988), An Ordinance of Pottage, Prospect Books,ISBN 0-907325-38-6.
·         Katzer, Gernot (April 25, 1998), "Cubeb pepper (Cubebs, Piper cubeba)", Gernot Katzer's Spice Pages.
·         Khare, C.P. (2004), Indian Herbal Remedies: Rational Western Therapy, Ayurvedic and Other Traditional Usage, Botany, Springer, ISBN 3-540-01026-2.
·         Lawless, Julia (1995), The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils: The Complete Guide to the Use of Oils in Aromatherapy and Herbalism, Element Books, ISBN 1-85230-721-8.
·         Long, Jill M. (2002), Permission to Nap: Taking Time to Restore Your Spirit, Sourcebooks, ISBN 1-57071-938-1.
·         Mathers, E.P. (1990), The Book of the Thousand Nights and One Night (Vol. 2), Routledge, ISBN 0-415-04540-1.
·         Patai, Raphael (1995), The Jewish Alchemists, Princeton University Press, ISBN 0-691-00642-3.
·         Pynchon, Thomas (1973), Gravity's Rainbow, Penguin Classics (1995 reprint edition), ISBN 0-14-018859-2.
·         Schafer, Edward H. (1985), The Golden Peaches of Samarkand: A Study of T'Ang Exotics, University of California Press, ISBN 0-520-05462-8.
·         Scurrah, J. W. (1921), The National Botanic Pharmacopoeia, 2nd Ed., Bradford: Woodhouse, Cornthwaite & Co..
·         Seidemann, Johannes (2005), World Spice Plants: Economic Usage, Botany, Taxonomy, Springer, ISBN 3-540-22279-0.
·         Shaw, James A. (January 1998), "Marshall's Cubeb", Jim's Burnt Offerings, archived from the original on 2004-02-23, retrieved 2013-12-05.
·         Sinistrari, Ludovico M. and Summers, Montague (Translator) (2003), Demoniality, Kessinger Publishing, ISBN 0-7661-4251-5.
·         Sloman, Larry (1998), Reefer Madness: A History of Marijuana, St. Martin's Griffin,ISBN 0-312-19523-0.
·         Stearns, Cyrus (2000), Hermit of Go Cliffs - Timeless Instructions of a Tibetan Mystic, Wisdom Publications, ISBN 0-86171-164-5.
·         Squire, W. (1908), Squire's Companion to the latest edition of the British Pharmacopoeia, 18th ed., London: J. and A. Churchill.
·         Weiss, E. A. (2002), Spice Crops, CABI Publishing, ISBN 0-85199-605-1.
·          This article incorporates text from a publication now in the public domainChisholm, Hugh, ed. (1911). "article name needed". Encyclopædia Britannica(11th ed.). Cambridge University Pres
////////////
همچنین:
صعتری.  پزشكان سنتي ايران سرطان و جنون را با من معالجه مي كردند و در تحت شرايطي نتيجه مي گرفتند. تشمع كبدي را همتوان بامن معالجه كرد. اسم من ((سس )) بر وزن مس است . داراي انواع و اقسام كوچك و بزرگ سبز و قرمز مي باشم ، به نوع قرمز كوچك من در كتب قديم - ((افتيمون )) و ((دواء الجنون )) و به انواع ديگر من - كشوت - كشوث - كثوت - اجمول - حامول و پيچ شبدر مي گفتند و با شرايط اختصاصي القاب ديگري دارم كه در اين سطور به آن اشاره خواهد شد.
////////////
سس
اشاره
و « شن » و در تفرش « سس » سس نام کلی است که در ایران به گونههاي مختلف گیاهی پیچنده و انگلی گفته میشود. در اصفهان
نامند. در کتب طب Dodder و به انگلیسی Cuscute نامند. به فرانسوي بهطور کلی انواع آن را « زجمول » در بعضی مناطق آن را
آورده شده است. گیاهی است از « کشوت » و « کشوث » ،« آفیثیمون » ،« آفتیمون » سنتی انواع آن با نامهاي
بیش از 80 گونه آن تا حال شناسایی شده که عموم آنها پیچنده و انگلی ، Cuscutaceae یا Convolvulaceae خانواده
میباشند و غالب آنها در ایران میرویند و آفت انگلی مهم گیاهان مختلف زراعی نظیر یونجه، عدس، ریحان، صغز، نعنا، کتان،
شبدر، آویشم و تعداد زیادي گیاهان دیگر هستند.
مشخصات کلی سسها
کوسکوتها یا سسها بهطور کلی گیاهانی هستند پیچنده، انگلی، بدون برگ و بدون کلروفیل با ساقههاي نازك نخی. برگهاي آنها
رشد نکرده و بهقدري ریز است که بدون برگ به نظر میرسند. از نظر بذري گیاهانی یکساله هستند ولی از نظر قطعاتی از ساقه
آنها که داراي آلت مکنده است و روي بدنه سایر گیاهان مستقر میشوند گیاهی چندساله محسوب میشود. به علاوه در خاك
تشکیل غدههایی میدهند که در بهار سال بعد مجددا منشاء رویش یک گیاه کوسکوت دیگر میشوند. بذر کوسکوت در اوایل
بهار جوانه زده و به کمک ماده ذخیرهاي آلبومن که در خود دارند، موجب
معارف گیاهی، ج 6، ص: 393
رشد ریشه و گیاه میشوند که در خاك فرو رفته و در عین حال یک ساقه هوایی نیز از آن خارج میشود و رشد میکند و از همان
آغاز بیرون آمدن از خاك شروع به جستجو براي یافتن یک گیاه میزبان در نزدیکی خود میکند که به آن پیچنده و مکنده خود را
براي تغذیه و ادامه حیات در آن فرو کند. اگر در نزدیکی خود گیاه میزبان نیابد و تأخیري در استقرار آن روي دیگري بشود پس از
مدتی که ذخیره محدود آلبومن دانه تمام شد ناچار گیاه کوسکوت میخشکد و از بین میرود ولی اگر گیاه میزبان را در همان
اوایل رشد در نزدیکی خود پیدا کند بیدرنگ دور آن پیچیده و پس از فرو کردن مکنده در گیاه میزبان پس از مدت کوتاهی
ریشه و قسمت پایین ساقه آنکه وصل به ریشه است خشک شده و گیاه کوسکوت مستقلا روي گیاه میزبان مستقر و با استفاده از
شیره گیاهی گیاه میزبان به زندگی انگلی خود ادامه میدهد و بتدریج ساقههاي نخی نازك خود را هرچه بیشتر دور گیاه میپیچد.
در اینجا نکته قابل ذکر این است که در عین حال که گونههاي مختلف کوسکوت، گیاهان میزبان خاصی را طالب میباشند، مثلا
نیز مینامند Cuscute du thym بیشتر به گیاه آویشم 471 ] حمله میکند و به همین دلیل آن را Cuscuta minor گونه
Cuscuta که یک وایتهاي از کوسکوت آویشم است، معمولا آفت مزارع یونجه و شبدر میباشد و یا Cuscuta trifolii و
که معمولا به کتان حمله میکند، ولی در عین حال همیشه گیاه میزبان و مورد علاقه هرگونهاي از کوسکوت یک epilinum
گیاه خاص نمیباشد و با توسعه و گسترش در یک مزرعه به سایر گیاهان موجود در مزرعه نیز حمله میکند، به این ترتیب هر نوع
سس به چند نوع گیاه مختلف حمله میکند.
موضوع دیگر جالب توجه این است که بررسیهاي شیمیایی نشان میدهد که ترکیبات شیمیایی کوسکوتها یا سسها حتی ترکیب
شیمیایی یک گونه سس بسته به اینکه روي چه گیاهی مستقر شده و از شیره گیاهی چه گیاهی تغذیه کرده باشد، متفاوت است.
[ که یک سس دارویی است وقتی روي گیاه صندل مستقر میشود از آن ماده دي- مانیتول 472 Cuscuta reflexa مثلا گونه
میگیرد و وقتی همین سس روي سایر گیاهان میزبان خود مستقر میشود در آن ماده دولسیتول 473 ] تشکیل میشود.
معارف گیاهی، ج 6، ص: 394
با توجه به توضیحات فوق روشن میشود که کوسکوتها از جمله سسها در ایران از آفتهاي مخرّب زراعی هستند و اگر در مزرعه
یونجه، عدس، شبدر، کتان، ریحان و نظایر آن پیدا شود، موجب نگرانی زارع میشود زیرا به احتمال زیاد قسمت عمده زراعت او
در فاصله کوتاهی نابود میشود ولی گونههایی از این گیاه انگلی مخرّب، در عین حال که آفت گیاهان زراعی هستند ولی منبع
صفحه 485 از 597 www.Ghaemiyeh.com معارف گیاهی مرکز تحقیقات رایانهاي قائمیه اصفهان
داروهاي شفابخشی براي انسان میباشند و در طب سنتی از انواع آن براي مداوا و معالجه بیماريهاي مختلف بهطور وسیعی استفاده
میشده است. با این توضیحات مقدماتی اینک به شرح چندگونه از کوسکوت دارویی میپردازیم:
1. افتیمون:
اشاره
شرح اسماء] ] « افیثیمون » الابنیه) و ) « آفتیمون » ،« آفتیمون » گیاهی است پیچنده انگلی از انواع سس، در کتب طب سنتی با نامهاي
گویند. Dodder و به انگلیسی Cuscute du thym Cuscute آمده است. به فرانسوي آن را
. Cuscuta epithymum Murr نام علمی آن Cuscutaceae یا Convolvulaceae گیاهی است از خانواده
میباشد. . Cuscuta epithymum (L .) Murr یا
کلمه افتیمون ظاهرا از لغت یونانی آن گرفته شده و این لغت در یونانی به معناي دواء الجنون میباشد و این یکی از دهها خواص
افتیمون است که براي بیماريهاي عصبی و جنون به کار میرود و در شرح خواص آن خواهد آمد.
مشخصات
افتیمون گیاهی است یکساله که در بهار میروید و به گیاهان میزبان خود حمله میکند و به آنها میپیچد و تا اواخر تابستان هم
پابهپاي میزبان ضعیف شده، رشد میکند و گل و بذر میدهد. ساقههاي آن به شکل نخ قرمز رنگ یا قرمز مایل به زرد است. گل
آن سرخ غباردار با ریشکهاي بسیار نازك مانند مو و تخم آن ریز، مغز آن سرخ مایل به زرد که روي آن را قشر سخت سیاهی
پوشانیده است.
اینگونه سس در ایران در اطراف تهران در کرج، در دامنههاي البرز در کندوان، پل زنگوله و در دیلمان در مزارع غلات، در
و Vicia در فارس در کازرون انگل روي ، Lactuca orientalis شوش، ازنا، همدان و در اصفهان در شاه کوه انگل روي گیاه
در بندرعباس انگل روي شنبلیله و گونههاي دیگر آن و در جزیره هرمز، قشم و در کرمان در کوه جوپار بر روي آرتمیزیاها و در
کوه لالهزار روي آویشم و آزربه دیده میشود.
معارف گیاهی، ج 6، ص: 395
افتیمون علاوه بر گیاهان فوق به یونجه، سرو کوهی، گیاهان خانواده نیلوفر صحرایی، گیاه شیر پنیر (غالیون)، بومادران و گیاهان
دیگري نیز حمله میکند.
گفته میشود و این همان « آکاسبل » در هند مورد بررسی قرار گرفته و به هندي . C .reflexa Roxb گونهاي از این گیاه به نام
گونهاي است که در مخزن الادویه و سایر کتب طب سنتی اغلب به عنوان افتیمون ذکر میشود، لذا به شرح ترکیبات شیمیایی آن
میپردازیم.
ترکیبات شیمیایی
مواد کوسکوتالین 474 ] و کوسکوتین 475 ] مشخص شده است. در تخمهاي آن پیگمانهاي C .reflexa در آفتیمون گونه
آماربلین 476 ]، کوسکوتین، یک نوع موم و مقداري روغن 477 ] یافت میشود. بعلاوه همانطور که قبلا ذکر شد وقتی که این
سس به گیاه صندل سفید حمله میکند، در ترکیبات شیمیایی آن دي- مانیتول یافت میشود و در مواردي که روي سایر گیاهان
مستقر میشود وجود ماده دولسیتول در آن مشخص شده است. در هند از دانههاي این گیاه به عنوان بادشکن و ضد کرم شکم و از
ساقههاي گیاه به عنوان مسهل و در استعمال خارجی براي تسکین خارش و از دمکرده آن به صورت مایع شستوشوي زخمها و از
ساقههاي آن براي رفع اختلالات صفراوي استفاده میشود.
خواص- کاربرد
گیاه افتیمون طبق نظر حکماي طب سنتی از نظر طبیعت نسبتا گرم و خشک است و از نظر دارویی بیشتر ساقههاي قرمز نخی شکل و
گل آن مصرف میشود ولی در مواردي از تخم آن نیز استفاده میشود. در مورد خواص آن معتقدند که مسهل سودا و بلغم است و
ساقههاي آن به تنهایی و یا مخلوط با بنفشه یا فلفل مصرف میشود.
براي بیماريهاي عصبی، جنون، مالیخولیا، سردرد، کابوس، لقوه، دردهاي مفاصل و سرطان نتایج خوبی داده شده است، به همین
« دواء الجنون » علت در بعضی کتب آن را
معارف گیاهی، ج 6، ص: 396
نیز مینامند. اصولا افتیمون براي اشخاص پیر و سالمند و همچنین مزاجهاي سوداوي نافع است و براي مزاجهاي گرم صفراوي خوب
نیست. طبق نظر جالینوس حکیم اگر تا یک هفته هر روز 35 گرم ساقههاي نخی و گلهاي گیاه را در شیر تازه دوشیده شده
بخیسانند و با 75 گرم سکنجبین مخلوط کرده و بخورند براي رفع سردردهاي سوداوي، جنون، مالیخولیا، تشنجهاي امتلائی و خفقان
مؤثر است. طبق نظر شیخ الرئیس ابو علی سینا اگر 14 گرم گیاه افتیمون را ساییده با قدري عسل و کمی نمک بخورند مسهل خوبی
براي سودا و بلغم است و به نظر بغدادي اگر قدري سرکه هم به موارد فوق اضافه شود، اثرش بیشتر است.
اگر 40 گرم تخم افتیمون را در کیسه کتانی ریخته و بسته و آن را در 400 گرم سرکه انگور به مدت یک شب در فضاي آزاد
بگذارند که خیس بخورد و روز بعد آن را فشرده و صاف شده آن را گرم کرده و با 75 گرم شربت بنفشه و 37 گرم شربت ورد و
8 گرم بنوشند، به عنوان مسهل سودا بسیار مؤثر - مکرّر (شربت گل سرخ) و 5 گرم روغن بادام شیرین مخلوط نموده و هربار 20
است. بدون اینکه هیچ عوارض جانبی داشته باشد. شربت فوق براي مالیخولیا، وسواس سوداوي نیز نافع است. در نسخه دیگري
آمده است که اگر 35 گرم مغز فلوس خیار شنبر نیز به ترکیب فوق اضافه شود، تأثیر آن بیشتر و مفیدتر است.
باید توجه شود که در تهیه جوشاندههاي افتیمون اصولا از جوشانیدن زیاد آن باید خودداري شود و خیلی کم جوش داده شود زیرا
جوش زیاد خاصیت آن را کاهش میدهد.
نسخه حکیم محمد باقر موسوي حکیمباشی شاه سلیمان صفوي براي شربت ساده افتیمون: 180 گرم افتیمون سرخ مرغوب را در
2 جوش بخورد پس از آن دیک را - یک کیسه کتانی کرده در 6 کیلوگرم آب که قبلا جوش آورده شده بیندازند بگذارند 3
پایین آورده آنقدر کیسه را مالش دهند تا عصاره و قدرت دارویی افتیمون کاملا داخل آب شود، بعد کیسه را چلانیده کنار
بگذارند و چهارصد گرم سرکه کهنه انگور و پنج کیلوگرم شکر سرخ داخل آن کرده بجوشانند تا قوام آید. از این شربت هربار تا
70 گرم بنوشند. براي اشخاصی که مالیخولیا و وحشت دارند و براي بیماريهاي سوداوي بسیار نافع است.
دکتر شلیمر در مورد خواص کشوت به نقل از تحفه مینویسد که عصاره آن مخلوط با سکنجبین براي رفع اختلالات صفرا در
بیماري زرد یرقان بسیار مؤثر
معارف گیاهی، ج 6، ص: 397
است. تخم آن مدّر و قاعدهآور است و به صورت ضماد براي کاهش درد مفاصل 478 ] بسیار مؤثر است.
2. کشوت:
اشاره
شناخته میشود. در کتب طب سنتی با نامهاي « زجمول » و « شن » ،« سس » گونه دیگري از سس میباشد. در ایران با نامهاي محلی
است. گیاهی است از Dodder و به انگلیسی از انواع Cuscute آمده است. به فرانسوي از انواع « کشوت » و « کشوث » ،« کشوت »
C و مترادف آن . Cuscuta monogyna Vahl نام علمی آن Cuscutaceae یا Convolvulaceae خانواده
میباشد. . .orientalis Tourn
تخم کشوث که در تهیه شربتهاي دارویی مصرف دارد به سریانی دینار گفته میشود.
مشخصات
گیاهی است انگلی، پیچنده و یکساله که شبیه سایر انواع سسها در بهار میروید و به گیاه میزبان خود حمله میکند و تا اواخر
تابستان میماند. ساقههاي آن به شکل نخ بیبرگ به رنگ زرد تیره و گل آن ریز سفید کدر و تخم آن کوچکتر از تخم ترب و
مغز تخم سرخ مایل به زرد یا مایل به سفید است. بهترین آن تخم تازه زرد با طعم تلخ است. قدرت دارویی آن تا سه سال میماند.
در مورد این سس بیشتر تخم آن به عنوان دارو مصرف میشود و تخم تازه آن نیز باید انتخاب شود و کهنه نباشد. اینگونه در
اطراف تهران در کرج، در شمال در ایسپیلی ییلاق گیلان روي گیاه ارتمیزیا، در اصفهان روي گیاه قیج یا پیرسنداري 479 ]، در
شیراز در کوه عباسعلی و در ازنا و بیشه روي نوعی زبانگنجشک 480 ] و سایر گیاهان دیده میشود.
خواص- کاربرد
تخم کشوت طبق نظر حکماي طب سنتی گرم و خشک است و گرمی و خشکی آن بیشتر از گرمی و خشکی ساقه گیاه افتیمون
است. از نظر خواص معتقدند که گیاه
معارف گیاهی، ج 6، ص: 398
کشوت مسهل و مدّر میباشد و قاعدهآور است. ترشح عرق و شیر را افزایش میدهد و خیسانده آن معمولا مؤثرترین شکل مصرف
آن است. دمکرده آن براي یرقان و تقویت معده مفید است و با سرکه مسکّن سکسکه میباشد و خونریزي را بند میآورد و اگر
آب آن با سکنجبین خورده شود، مسهل صفرا میباشد و براي یرقان بسیار مفید است. توجه شود که تخم گیاه نباید کوبیده شود
بلکه معمولا در کیسه کتانی بستهاي آن را پخته و میمالند تا عصارهاش خارج شود. مقدار خوراك از آب 70 گرم و از جرم گیاه
در دمکردهها 60 گرم است. ممکن است ایجاد آشفتگی کند از این نظر باید با کتیرا خورده شود. مقدار خوراك از تخم آنکه
قويتر است 8 گرم است.
دکتر شلیمر در مورد خواص کشوث به نقل از تحفه مینویسد که عصاره آن مخلوط با سکنجبین براي رفع اختلالات صفرا در
بیماري زرد یرقان بسیار مؤثر است و تخم آن مدّر و قاعدهآور است و به صورت ضماد براي کاهش درد مفاصل 481 ] بسیار مؤثر
است.
نسخهاي براي تهیه شربت کشوث که براي تقویت معده و تسکین درد مفاصل و استسقا مفید است و رفع انسداد کبد کند: پوست
ریشه کاسنی 150 گرم، پوست ریشه رازیانه 100 گرم، تخم کاسنی 100 گرم، پوست ریشه کرفس 50 گرم، تخم رازیانه 50 گرم،
تخم کشوث 25 گرم. مجموع داروهاي فوق را به استثناي تخم کشوث نیمکوفته کرده در 1500 گرم آب سه شبانهروز میخیسانند
1 جوش بزند پس از - و بعد جوشانیده و سپس تخم کشوث را در کیسه کتانی بستهاي ریخته در محلول جوش آمده میاندازند تا 2
35 گرم از آن را میخورند. - آن مجموع را صاف کرده با 4 کیلوگرم شکر سرخ قوام میآورند و هربار 70
نسخه دیگري از شربت کشوث: پوست ریشه کاسنی 35 گرم، ریشه رازیانه 35 گرم، تخم کاسنی 25 گرم، تخم خیار 25 گرم، مغز
تخم خربزه 25 گرم، مغز تخم گرمک 25 گرم، رازیانه یا انیسون 25 گرم، تخم کشوث 25 گرم. کلیه مواد فوق به استثناي تخم
1 جوش بخورد پس از آن آن را مالیده و صاف - کشوث را با آب بجوشانند و تخم کشوث را در کتان بستهاي در دیگ اندازند 2
40 گرم - نموده با 350 گرم شکر سرخ و 200 گرم سرکه، مجموع را بجوشانند تا قوام آید و هربار 60
معارف گیاهی، ج 6، ص: 399
بنوشند.
. Cuscuta europaea L 3. سس گونه
اشاره
گویند. گیاهی است یکساله شبیه سایر سسها. این سس معمولا به گیاهان شاهدانه، Grande cuscute این سس را به فرانسوي
و در خراسان Sambucus گزنه، رازك، بید، نعنا و ... حمله میکند و در ایران در مازندران و در گرگان در کتول روي گیاه
است. . C .major C .Bauh دیده میشود. نام مترادف آن
خواص آن تقریبا کموبیش شبیه سایر سسها میباشد.
از نظر اطلاع به ذکر تعدادي از سسهاي مختلف که در ایران میرویند و نوع گیاهانی که مورد حمله قرار میگیرند بهطور مختصر
مبادرت میشود:
اینگونه در بلوچستان در منطقه شاه خدابخش دیده میشود و به گیاه ریشبز حمله میکند. .. Cuscuta chinensis Lam.1
میباشد. . C .reflexa Roxb از نظر خواص شبیه افتیمون و گونه
این سس در بلوچستان میروید و به گیاهان جنس تاجخروسی 482 ]، فلفل آبی و خارخسک .. Cuscuta hyalina Roth.2
483 ] حمله میکند. در هند جوشانده این گیاه را براي رفع درد سینه میخورند.
این سس در همدان دیده میشود و انگل عدس است. .. Cuscuta arabica Fresn.3
این سس در بختیاري اصفهان دیده میشود و انگل کتان است. .. Cuscuta epilinum Wheihe.4
و گیاه فلفل بري- Acacia این سس در غرب ایران دیده میشود و انگل درخت .. Cuscuta babylonica Auch.5
میباشد. Vitex agnus castus اثلق
میباشد. اینگونه در بوشهر و . C .planiflora var tenorii Engelm که مترادف آن .. Cuscuta Planiflora Ten.6
آبادان و در یزد (دهبالا) و در غرب در تفرش و در دامنههاي البرز بین دماوند و دریاچه تالار روي گیاهان جنس آویشن و
معارف گیاهی، ج 6، ص: 400
در کرج و ارسباران و اطراف تبریز روي بعضی C .planiflora var approximata هوفاریقون 484 ] و واریتهاي از آن به نام
از فرفیونها و در همدان و تهران روي افسنطینها[ 485 ]، در دامنههاي البرز، کندوان و پل زنگوله به گیاهان شیرپنیر[ 486 ] و گیاهان
جنس سیزاب نهري 487 ] حمله میکند.
7. سه گونه دیگر را اخیرا گیاهشناسان ایرانی مشاهده کردهاند و آقاي موسی ایرانشهر، گیاهشناس ایران گزارش علمی در بروشور
گیاهشناسی در فوریه سال 1983 منتشر کرده است که در زیر ذکر میشود:
در آذربایجان بین مرند و ماکو در ارتفاعات هزار . Cuscuta campestris yunck الف) طبق مشاهدات آقاي ایرانشهر گونه
متري انگل گیاه ترنجبین 488 ] است و همین گیاه را آقاي مظاهري در ورامین انگل مو و در مازندران (در مرکز بررسیهاي
تشخیص داده Polygonum و Chenopodium مرکبات در شهسوار) انگل مرکبات و در گرگان در قلعه محمود انگل گیاهان
است.
این گیاه بومی تکزاس است و از آنجا به سایر مناطق عالم از جمله اروپا، ایران، ترکیه و شوروي سابق وارد شده است.
را آقاي ایرانشهر و زرگانی در خراسان در 25 کیلومتري کلات نادري در ارتفاعات . Cuscuta lehmanniana Bge( ب
700 متري مشاهده کردهاند.
را آقاي دیشینگر گیاهشناس اطریشی در لرستان در 60 کیلومتري شرق خرمآباد در . Cuscuta haussknechtii Yunck( ج
1850 متري مشاهده کرده است. - ارتفاع 2000
خواص و کاربرد
که در بلوچستان ایران میروید، در مناطق خاور دور مورد توجه است. در چین، ژاپن، هندوچین، کره، شبه C .chinensis گونه
جزیره مالایا و اندونزي از تخم، گل و رشتههاي نخی شکل شاخهها استفاده میشود، در آب میجوشانند و یا در سرکه
معارف گیاهی، ج 6، ص: 401
رقیق میخیسانند و به عنوان معرّق، تونیک [استوارت و قابض [چونگ و ایچی مورا] مصرف میکنند. این دارو بهطور کلی به عنوان
تونیک و براي معالجه ناتوانی جنسی [چونگ و چیو]، نامداوم بودن ترشح ادرار یا قطرهقطره ادرار کردن [چیو، استوارت و پتلو]،
ترشحات سوزاکی مهبل [کروست و پتلو، استوارت، فوکود و لیو] و ترشحات سفید یا زرد از مخاط مهبل [لویی و استوارت . تجویز
میشود. عصاره رشتههاي نخی شکل پیچکهاي گیاه را براي التیام جراحات ناشی از ضربه هاي مکانیکی میخورند [چئو و هو].
معارف گیاهی، ج 6، ص: 402
/////////////

حامول صعتري (الاسم العلمي:Cuscuta epithymum) هو نوع من النباتات يتبع جنس الحامول من الفصيلة المحمودية[2 .
/////////
Cuscuta epithymum (L.) L., (DodderHellweedStrangle-tare, called in Spain azafrán borde o cabellos de monte) is a parasitic plant assigned to the Cuscutaceae or Convolvulaceae family, depending on the taxonomy. It is red-pigmented, not being photosynthetically active. It has a filiform habit, like a group of yarns. Its leaves are very small, like flakes. Its flowers, disposed in little glomerules, have a white corolla, with the androecium welded to the corolla.

Cuscuta epithymum
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
C. epithymum
Cuscuta epithymum