۱۳۹۵ فروردین ۱۶, دوشنبه

غوشنه، غرشنه، غویشه

غوشنه[ ش َ / ش ْ ن َ / ن ِ ] (اِ) گیاهی است که هم بخورند و هم دست شویند سیاه و سپیدفام . (فرهنگ اسدی نخجوانی ). همان غوبنگ است اما در فرهنگ و نسخه ٔ وفائی گیاهی است که موقع تری نان خورش کنند و چون بخشکد دست بدان شویند، و آن نوعی از سماروغ است و زنان جهت فربهی در حلوا پزند. (از فرهنگ رشیدی ). دست و جامه بدان شویند و رنگ آن سیاه و سفید است و نوعی از کماة باشد. (از انجمن آرا) (آنندراج ) (از فرهنگ جهانگیری ) (برهان قاطع). و بعضی گویند نوعی از فُطر یعنی سماروغ است . (ذخیره ٔ خوارزمشاهی ) (برهان قاطع). دزی ج 2 ص 231 ذیل غَوشَنَه به نقل از ابن البیطار آرد: نوعی از قارچ نامعلوم ، در مغرب و بنقل از لغت نامه ٔ کتاب المنصوری رازی این عبارت را آورده : «الغوشفة (کذا) عشبة قلویة تستعمل اشتاتاً». (حاشیه ٔ برهان قاطع چ معین ). صاحب الابنیه عن حقائق الادویه گوید: غوشنه جنسی است از فطر، و سرد و تر است اندر درجه ٔ دوم قولنج آرد و نفخ ، و غذای بد دهد. و محمدبن زکریا گوید: طبیعتش به کمی نزدیک است ، لیکن از کمی به سردی کمتر است ، و از او بهتر است بخاصیت - انتهی . و داود ضریر انطاکی گوید: غوشنه که معروف به مخرمه است مانند کاسه ٔ گردی است که در اندرون آن کاسه ٔ دیگری کوچکتر از آن قرار دارد و مانند نمک است و قارچ نیست ، بلکه شبیه آن است . (تذکره ٔ داود ضریر انطاکی ص 252). غوشه . (بهار عجم ) (برهان قاطع). غرشنه . غویشه . (برهان قاطع). روشنک . (بحر الجواهر) :
آن روی او بسان یک آغوش غوش خشک
وآن موی او بسان یک آغوش غوشنه .
یوسف عروضی (از فرهنگ اسدی ).
///////////
غوبنک (19) ( پ 1، م ) غوبنک. الصیدنه، ص 42: غوینک ( به زبان مردم بلخ و ترمذ ). سروری و رشیدی: غوبِنَک ( گیاهی که بدل اشنان است و برای شستشو به کار می رود و آن را غوشنه نیز می نامند ). نیز رک: برهان.

غوشنه ( پ 1، م ) فطر الحامض. م: اسحق گوید غوشنه به پارسی سماروغ ترش بود. رک: الصیدنه، ص 452 که می گوید جنسی از قارچ است که زنان مجوس بدل اشنان به کار می بردند.
واژگان فارسي کفايه ي الطب تفليسي
//////////////
الغُوْشَنَة[1][2] (الاسم العلمي:Morchella) هي جنس من الفطريات يتبع الفصيلة الغوشنية من رتبة الفنجانيات[3][4].

محتويات
  [أظهر
صور[عدل]
·        

·        

قائمة أنواع الغوشنة[عدل]
يوجد عدة أنواع من جنس الغوشنة:[5]
·         غوشنة اسطوانية (الاسم العلمي:Morchella cylindrica)
·         غوشنة أمريكية (الاسم العلمي:Morchella americana)
·         غوشنة أناضولية (الاسم العلمي:Morchella anatolica)
·         غوشنة أندلسية (الاسم العلمي:Morchella andalusiae)
·         غوشنة باتاغونية (الاسم العلمي:Morchella patagonica)
·         غوشنة بنفسجية (الاسم العلمي:Morchella purpurascens)
·         غوشنة بيضاء (الاسم العلمي:Morchella alba)
·         غوشنة بيضاوية (الاسم العلمي:Morchella ovalis)
·         غوشنة تبتية (الاسم العلمي:Morchella tibetica)
·         غوشنة تسمانية (الاسم العلمي:Morchella tasmanica)
·         غوشنة جميلة (الاسم العلمي:Morchella pulchella)
·         غوشنة حادة (الاسم العلمي:Morchella acuta)
·         غوشنة حلوة (الاسم العلمي:Morchella esculenta)
·         غوشنة خادعة (الاسم العلمي:Morchella fallax)
·         غوشنة خريفية (الاسم العلمي:Morchella autumnalis)
·         غوشنة خضراء (الاسم العلمي:Morchella viridis)
·         غوشنة زغبية (الاسم العلمي:Morchella pubescens)
·         غوشنة زيتونية (الاسم العلمي:Morchella olivea)
·         غوشنة شائعة (الاسم العلمي:Morchella vulgaris)
·         غوشنة صلبة (الاسم العلمي:Morchella rigida)
·         غوشنة غاريقونية (الاسم العلمي:Morchella agaricoides)
·         غوشنة غامضة (الاسم العلمي:Morchella dubia)
·         غوشنة غبساء (الاسم العلمي:Morchella fusca)
·         غوشنة فيرجينية (الاسم العلمي:Morchella virginiana)
·         غوشنة كارولينية (الاسم العلمي:Morchella caroliniana)
·         غوشنة كاليفورنية (الاسم العلمي:Morchella californica)
·         غوشنة لبدية (الاسم العلمي:Morchella tomentosa)
·         غوشنة متوسطة (الاسم العلمي:Morchella intermedia)
·         غوشنة مجعدة (الاسم العلمي:Morchella crispa)
·         غوشنة مخددة (الاسم العلمي:Morchella costata)
·         غوشنة مخروطية (الاسم العلمي:Morchella conica)
·         غوشنة مستديرة (الاسم العلمي:Morchella rotunda)
·         غوشنة ملتبسة (الاسم العلمي:Morchella ambigua)
·         غوشنة هجينة (الاسم العلمي:Morchella hybrida)
·         غوشنة هنغارية (الاسم العلمي:Morchella hungarica)
·         (الاسم العلمي:Morchella abietina)
·         (الاسم العلمي:Morchella acerina)
·         (الاسم العلمي:Morchella angusticeps)
·         (الاسم العلمي:Morchella anteridiformis)
·         (الاسم العلمي:Morchella anthracina)
·         (الاسم العلمي:Morchella anthracophila)
·         (الاسم العلمي:Morchella apicata)
·         (الاسم العلمي:Morchella bicostata)
·         (الاسم العلمي:Morchella bispora)
·         (الاسم العلمي:Morchella bohemica)
·         (الاسم العلمي:Morchella brunnea)
·         (الاسم العلمي:Morchella brunneorosea)
·         (الاسم العلمي:Morchella canina)
·         (الاسم العلمي:Morchella capitata)
·         (الاسم العلمي:Morchella carbonaria)
·         (الاسم العلمي:Morchella castaneae)
·         (الاسم العلمي:Morchella cava)
·         (الاسم العلمي:Morchella claviformis)
·         (الاسم العلمي:Morchella conicopapyracea)
·         (الاسم العلمي:Morchella contigua)
·         (الاسم العلمي:Morchella continua)
·         (الاسم العلمي:Morchella crassipes)
·         (الاسم العلمي:Morchella cryptica)
·         (الاسم العلمي:Morchella deliciosa)
·         (الاسم العلمي:Morchella deqinensis)
·         (الاسم العلمي:Morchella diminutiva)
·         (الاسم العلمي:Morchella distans)
·         (الاسم العلمي:Morchella dunalii)
·         (الاسم العلمي:Morchella dunensis)
·         (الاسم العلمي:Morchella elata)
·         (الاسم العلمي:Morchella elatoides)
·         (الاسم العلمي:Morchella esculentoides)
·         (الاسم العلمي:Morchella eximia)
·         (الاسم العلمي:Morchella eximioides)
·         (الاسم العلمي:Morchella exuberans)
·         (الاسم العلمي:Morchella finoti)
·         (الاسم العلمي:Morchella foraminulosa)
·         (الاسم العلمي:Morchella frustrata)
·         (الاسم العلمي:Morchella galilaea)
·         (الاسم العلمي:Morchella gigas)
·         (الاسم العلمي:Morchella gigaspora)
·         (الاسم العلمي:Morchella guatemalensis)
·         (الاسم العلمي:Morchella herediana)
·         (الاسم العلمي:Morchella hetieri)
·         (الاسم العلمي:Morchella hiemalis)
·         (الاسم العلمي:Morchella hortensis)
·         (الاسم العلمي:Morchella importuna)
·         (الاسم العلمي:Morchella inamoena)
·         (الاسم العلمي:Morchella lepida)
·         (الاسم العلمي:Morchella libera)
·         (الاسم العلمي:Morchella lutescens)
·         (الاسم العلمي:Morchella meiliensis)
·         (الاسم العلمي:Morchella mesomorpha)
·         (الاسم العلمي:Morchella mitra)
·         (الاسم العلمي:Morchella miyabeana)
·         (الاسم العلمي:Morchella neuwirthii)
·         (الاسم العلمي:Morchella norvegiensis)
·         (الاسم العلمي:Morchella ochraceoviridis)
·         (الاسم العلمي:Morchella odorata)
·         (الاسم العلمي:Morchella patula)
·         (الاسم العلمي:Morchella populina)
·         (الاسم العلمي:Morchella populiphila)
·         (الاسم العلمي:Morchella praerosa)
·         (الاسم العلمي:Morchella pragensis)
·         (الاسم العلمي:Morchella pratensis)
·         (الاسم العلمي:Morchella prava)
·         (الاسم العلمي:Morchella procera)
·         (الاسم العلمي:Morchella prunarii)
·         (الاسم العلمي:Morchella pseudoumbrina)
·         (الاسم العلمي:Morchella pseudoviridis)
·         (الاسم العلمي:Morchella pseudovulgaris)
·         (الاسم العلمي:Morchella pterigoides)
·         (الاسم العلمي:Morchella punctipes)
·         (الاسم العلمي:Morchella quercus-ilicis)
·         (الاسم العلمي:Morchella radicosa)
·         (الاسم العلمي:Morchella rielana)
·         (الاسم العلمي:Morchella rigidoides)
·         (الاسم العلمي:Morchella rimosipes)
·         (الاسم العلمي:Morchella robiniae)
·         (الاسم العلمي:Morchella rudis)
·         (الاسم العلمي:Morchella rufobrunnea)
·         (الاسم العلمي:Morchella sceptriformis)
·         (الاسم العلمي:Morchella semilibera)
·         (الاسم العلمي:Morchella septentrionalis)
·         (الاسم العلمي:Morchella septimelata)
·         (الاسم العلمي:Morchella sextelata)
·         (الاسم العلمي:Morchella smithiana)
·         (الاسم العلمي:Morchella snyderi)
·         (الاسم العلمي:Morchella spongiola)
·         (الاسم العلمي:Morchella steppicola)
·         (الاسم العلمي:Morchella sulcata)
·         (الاسم العلمي:Morchella tatari)
·         (الاسم العلمي:Morchella tremelloides)
·         (الاسم العلمي:Morchella tridentina)
·         (الاسم العلمي:Morchella ulmaria)
·         (الاسم العلمي:Morchella umbrina)
·         (الاسم العلمي:Morchella umbrinovelutipes)
·         (الاسم العلمي:Morchella undosa)
·         (الاسم العلمي:Morchella vaporaria)
·         (الاسم العلمي:Morchella varisiensis)
////////////////
به عبری رمسوتس:
גַּמְצוּץ (שם מדעיMorchella מוכר בשם האנגלי Morel) הוא סוג של פטריית מאכל במערכת פטריות השק. הגמצוץ מורכבת מרגל ומגוף שעליו נאדיות, ונקרא כך בשל צורתן השקועה (גומץ = שקע, חור).
הפטרייה גדלה בקרקעות לחות ובאדמות שנשרפו בעבר, והיא נחשבת לפטרייה נדירה שאופן גידולה עדיין נחקר ומנסים לביית אותה. הפטרייה נמכרת לרוב כשהיא מיובשת, מחירה הוא גבוה.
////////
Morchella, the true morels, is a genus of edible mushrooms closely related to anatomically simpler cup fungi. These distinctive fungi appear honeycomb-like, with their cap composed of a network of ridges with pits. Morels are sought by thousands of enthusiasts every spring for their supreme taste and the joy of the hunt, and are highly prized by gourmet cooks, particularly in French cuisine.
Morels have been called by many local names; some of the more colorful include dryland fish, because when sliced lengthwise then breaded and fried, their outline resembles the shape of a fish; hickory chickens, as they are known in many parts of Kentucky; and merkels or miracles, based on a story of how a mountain family was saved from starvation by eating morels. In parts of West Virginia, they are known as molly moochers ormuggins. Due to the partial structural and textural similarity to some species of Poriferans (sponges), a common name for any true morel is sponge mushroom.
The scientific name of the genus Morchella is derived from morchel, an old German word for mushroom (this may be another source for the name "merkel"), while morel itself is derived from the Latin maurus meaning brown.
Contents
  [show
Classification[edit]
Taxonomy[edit]
The fruit bodies of Morchella are highly polymorphic, varying in shape, color and size, while in many cases, they do not exhibit clear-cut dichotomous features microscopically; this has contributed to uncertainties regarding taxonomy.[2] Discriminating between the various species is further complicated by uncertainty regarding which species are truly biologically distinct. Authors in the past had suggested that the genus only contains as few as 3 to 6 species,[3][4][5] while others recognised over 50.[6][7][8] Mushroom hunters mostly refer to them by their color (e.g., gray, yellow, black) as the species are very similar in appearance and can vary considerably within species and age of individual. The genus is currently undergoing extensive reevaluation with regards to the taxonomical status of many species.
Phylogeny[edit]
Early phylogenetic analyses supported the hypothesis that the genus comprises only a few species with considerable phenotypic variation.[9][10] More recent DNA work, however, has revealed more than a dozen genealogically distinct species in North America and more from Europe.[11] An extensive DNA study revealed three discrete clades, or genetic groups, consisting of the white morels (Morchella rufobrunneaMorchella anatolica), the yellow morels (M. esculenta and others), and the black morels (M. elata and others). Within the yellow and black clades, there are dozens of individual species, most endemic to individual continents or regions.[12] This species-rich view is supported by studies in Western Europe,[13] Turkey,[14] Cyprus,[15] Israel,[16] China[17] and theHimalayas.[18]
Morchella tomentosa, a fire-associated species described from western North America, commonly known as the "gray morel", may also deserve its own clade based on DNA evidence. M. tomentosa is easily identified by its post-fire occurrence, fine hairs on the surface of young fruiting bodies, and unique sclerotia-like underground parts.[19][20][21]
Species[edit]
A number of species have been described in the past, many of which have been recently redefined, while others have been shown to be synonyms or illegitimate. A study by Clowez described over 20 new species in 2012.[22] In the same year, another study by Kuo and colleagues described 19 phylogenetic species from North America,[23] while molecular phylogenetics currently suggest there are almost 70 species of Morchellaworldwide.[17] A further revision of the taxonomy of the genus provided by Richard and colleagues in 2014, applied names to 30 of the genealogical lineages recognized so far.[24] Also in 2014, Clowez and colleagues described Morchella fluvialis from riparian forests in Spain.[25] In 2015, Loizides and colleagues clarified the taxonomy of Morchella tridentina, a cosmopolitan species described under many names, and recombinedMorchella kakiicolor as a distinct species,[26] while later in the same year Clowez and colleagues describedMorchella palazonii from Spain.[27] Early in 2016, in an extensive phylogenetic and morphological study from the island of Cyprus, Loizides and colleagues added two more Mediterranean species, Morchella arbutiphilaand Morchella disparilis.[15]

Section Rufobrunnea[edit]
·         Morchella anatolica
·         synonym: Morchella lanceolata
·         Morchella rufobrunnea
Section Morchella[edit]
·         Morchella americana
·         Morchella castaneae
·         synonym: Morchella brunneorosea
·         Morchella diminutiva
·         Morchella dunensis
·         synonym: Morchella andalusiae
·         Morchella esculenta
·         synonyms: Morchella pseudoumbrina,Morchella pseudoviridis
·         Morchella fluvialis
·         Morchella galilaea
·         Morchella palazonii
·         Morchella prava
·         Morchella sceptriformis
·         synonym: Morchella virginiana
·         Morchella steppicola
·         Morchella ulmaria
·         synonym: Morchella cryptica
·         Morchella vulgaris
Section Distantes[edit]
·         Morchella angusticeps
·         Morchella arbutiphila
·         Morchella australiana[28]
·         Morchella brunnea
·         Morchella deliciosa
·         synonym: Morchella conica
·         Morchella disparilis
·         Morchella dunallii
·         synonym: Morchella fallax
·         Morchella elata
·         Morchella eximia
·         Morchella exuberans
·         synonym: Morchella capitata
·         Morchella importuna
·         synonyms: Morchella elataMorchella vaporaria
·         Morchella kakiicolor
·         Morchella populiphila
·         Morchella pulchella
·         Morchella punctipes
·         Morchella purpurascens
·         Morchella semilibera
·         synonym: Morchella gigas
·         Morchella septentrionalis
·         Morchella sextelata
·         Morchella snyderi
·         Morchella tomentosa
·         Morchella tridentina
Uncertain classification[edit]
·         Morchella anteridiformis
·         Morchella apicata
·         Morchella bicostata
·         Morchella conicopapyracea
·         Morchella crassipes
·         Morchella deqinensis
·         Morchella distans
·         Morchella eximioides
·         Morchella guatemalensis
·         Morchella herediana
·         Morchella hetieri
·         Morchella hortensis
·         Morchella hotsonii
·         Morchella hungarica
·         Morchella intermedia
·         Morchella meiliensis
·         Morchella miyabeana
·         Morchella neuwirthii
·         Morchella norvegiensis
·         Morchella patagonica
·         Morchella patula
·         Morchella pragensis
·         Morchella procera
·         Morchella pseudovulgaris
·         Morchella rielana
·         Morchella rigida
·         Morchella rigidoides
·         Morchella smithiana
·         Morchella sulcata
·         Morchella tasmanica
·         Morchella tatari
·         Morchella tibetica
·         Morchella umbrina
·         Morchella umbrinovelutipes
·         Morchella varisiensis
Habitat and ecology[edit]
Yellow morels in West Virginia, USA
The ecology of Morchella species is not fully understood. Many species appear to form symbiotic or endophyticrelationships with trees,[29][30][31][32] while others appear to act as saprotrophs.[19][33] Yellow morels (Morchella esculenta and related species) are more commonly found under deciduous trees rather than conifers, while black morels (Morchella elata and related species) are mostly found in coniferous forests, disturbed ground and recently burned areas.[34][35][15] Morchella galilaea,[36] and occasionally Morchella rufobrunnea,[37] appear to fruit in the autumn or winter months rather than spring, which is the typical fruiting season for morels.
The reported host trees of Morchella species vary greatly depending on the continent or region. In western North America morels are often found in coniferous forests, including species of PinusAbiesLarix, and Pseudotsuga, as well as in cottonwood riparian forests.[38] Deciduous trees commonly associated with morels in the northern hemisphere include ashsycamoretulip tree, dead and dying elmscottonwoods and old apple trees (remnants of orchards). The fruiting of yellow morels in Missouri, USA, was found to correlate with warm weather, precipitation, and tree species, and most usually in the springtime. In the UK, they appear during May and June. Morels are rarely found in the vicinity of most common poisonous mushrooms such as the sulphur tuft and fly agaric (April–May time frame),[39] but can occur alongside "false morels" (Gyromitraspp.) and "elfin saddles" (Verpa spp.)
Association with wildfire[edit]
Longneck morel in Indiana, USA
Certain Morchella species exhibit a pyrophilic behaviour and may grow abundantly in forests which have been recently burned by a forest fire.[40][41] The mechanism for this behavior is not well known,[19] but appears to be related to both the death of trees and the removal of organic material on the forest floor.[40] Moderate-intensity fires are reported to produce higher abundances of morels than low or high intensities.[21] Where fire suppression is practiced, morels often grow in small amounts in the same spot year after year. If these areas are overrun by wildfire they often produce a bumper crop of black morels the following spring. Commercial pickers and buyers in North America target recently burned areas for this reason. The Finnish name, huhtasieni, refers to huhta, area cleared for agriculture by the slash and burn method. These spots may be closely guarded by mushroom pickers, as the mushrooms are a delicacy and sometimes a cash crop.[38]
Efforts to grow morels are rarely successful and the commercial morel industry is based on harvest of wild mushrooms.[38]
False morels[edit]
Main article: False morel
When gathering morels, care must be taken to distinguish them from the poisonous false morels, including Gyromitra esculentaVerpa bohemica, and others. Although the false morels are sometimes eaten without ill effect, for some people, they can cause severe gastrointestinal upset and loss of muscular coordination (including cardiac muscle) if eaten in large quantities or over several days in a row. They contain a gyromitrin-like toxin (an organic, carcinogenic poison) that is produced by the mushroom.
The key differentiating features of false morels in comparison to morels include:[42]
·         The false morels can be told apart from the true morels by careful study of the cap, which is often "wrinkled" or "brainy", rather than honeycomb or net-like. Gyromitra esculenta has a cap that is generally darker and larger than the true morels (Morchella sp.).
·         The caps of early morels (Verpa sp.) are attached only at the apex (top) of the cap, unlike true morels which have caps that are attached at or near the bottom. The easiest way to tell the false from the true variety, is to simply look inside the stem.
·         False morels contain a cotton-ball looking substance inside their stem while true morels are hollow inside.
·         The caps of the false morel can be easily twisted in comparison to the normal morel.
·         False morels are often a brown, reddish color.
Gastronomical value[edit]
Yellow morels in France
Morels are a feature of many cuisines, including Provençal.[43] Their unique flavor is prized by cooks worldwide, with recipes and preparation methods designed to highlight and preserve it. As with most edible fungi, they are best when collected or bought fresh. One of the best and simplest ways to enjoy morels is by gently sauteeing them in butter, cracking pepper on top and sprinkling with salt. They are great additions to meat dishes or soups. However, as morels are known to contain thermolabile toxins, they must always be cooked before eating.
See also: § Toxicity
Black morels in British Columbia, Canada
Morels are not improved by extensive washing or soaking, as it may ruin the delicate flavor and require long cooking times. Due to their natural porosity, morels may contain trace amounts of soil which cannot be washed out. They can best be 'flash frozen' by simply running under cold water or putting them in a bucket to soak for a few minutes, then placing on a cookie sheet or pizza pan and placing into a freezer. After freezing they keep very fresh with the frozen glaze for a long time in airtight plastic containers. However, when thawed they can sometimes turn slightly mushy in the cap, so they are best frozen after steaming or frying.[44] Any visible soil should be removed with a brush, after cutting the body in half lengthwise if needed.
Drying is a popular and effective method of long-term storage for morels, and they are readily available commercially in this form; dried morels can be reconstituted by soaking in warm water or milk. Any insect larvae which might be present in the fruit bodies drops out during the drying process.[45]
Black morels are known to be consumed by grizzly bears (species Ursus arctos horribilis) in Yellowstone National Park.[46]
Toxicity[edit]
Morels contain small amounts of hydrazine[47] toxins that are removed by thorough cooking; morel mushrooms should never be eaten raw.[48] It has been reported that even cooked morels can sometimes cause mild symptoms of upset stomach when consumed with alcohol.[49]
When eating this mushroom for the first time it is wise to consume a small amount to minimize any allergic reaction. As with all fungi, morels for consumption must be clean and free of decay. Morels growing in old apple orchards that had been treated with the insecticide lead arsenate may accumulate levels of toxic lead and arsenic that are unsuitable for human consumption.[50]
See also[edit]
·         Truffle
References[edit]
1.       Jump up^ "Morchella Dill. ex Pers.". Species Fungorum. CAB International. Retrieved2014-12-11.
2.       Jump up^ Segula Masaphy, Limor Zabari, Doron Goldberg, and Gurinaz Jander-Shagug (Spring 2010). "The Complexity of Morchella Systematics: A Case of the Yellow Morel from Israel" (PDF). Fungi Magazine 3 (2): 14–18.
3.       Jump up^ Overholts, L.O. (1934). "The morels of Pennsylvania". Proc. Penn. Acad. Sci8: 108–114.
4.       Jump up^ Weber, N.S. (1988). In A Morel Hunter's Companion, pp. 111-67. Two Peninsula Press: Lansing.
5.       Jump up^ Dennis RWG (1978) Bristish Ascomycètes. Ed. Cramer, Vaduz, 585 p.
6.       Jump up^ Korf, R.P. (1973). Discomycetes and Tuberales. In The Fungi (G.C. Ainsworth, F.K. Sparrow, and A.S. Sussman, Eds.), Vol. IVA, pp.249-318. Academic Press: New York.
7.       Jump up^ Kimbrough, J.W. (1970). "Current trends in the classification of discomycetes". Bot. Rev. 36: 91–161. doi:10.1007/bf02858958.
8.       Jump up^ Jacquetant E (1984) Les Morilles, Paris, La Bibliothèque des Arts. 114p.
9.       Jump up^ Bunyard, B.A.; Nicholson, M.S.; Royse, D.J. (1994). "A systematic assessment of Morchella using RFLP analysis of the 28S ribosomal gene".Mycologia 86: 762–72. doi:10.2307/3760589.
10.   Jump up^ Bunyard B.A., Nicholson M.S., Royse D.J. (1995). Phylogenetic resolution ofMorchellaVerpa, andDisciotis (Pezizales: Morchellaceae) based on restriction enzyme analysis of the 28S ribosomal RNA gene. Experimental Mycology 19(3):223-33.
11.   Jump up^ Kuo, M. (March 2006). "Morel Data Collection Project: Preliminary results". Retrieved 2009-05-26.
12.   Jump up^ O'Donnell K, Rooney AP, Mills GL, Kuo M, Weber NS, Rehner SA (Mar 2011). "Phylogeny and historical biogeography of true morels (Morchella) reveals an early Cretaceous origin and high continental endemism and provincialism in the Holarctic". Fungal Genetics and Biology 48 (3): 252–265.doi:10.1016/j.fgb.2010.09.006PMID 20888422.
13.   Jump up^ Harald Kellner, Carsten Renker, and François Buscot (2005). "Species diversity within the Morchella esculenta group (Ascomycota: Morchellaceae) in Germany and France" (PDF). Organisms, Diversity & Evolution 5 (2): 101–107. doi:10.1016/j.ode.2004.07.001.
14.   Jump up^ Hatıra Taşkın, Saadet Büyükalacaa, Hasan Hüseyin Doğanb, Stephen A. Rehnerc and Kerry O’Donnell (Aug 2010). "A multigene molecular phylogenetic assessment of true morels (Morchella) in Turkey". Fungal Genetics and Biology47 (8): 672–682. doi:10.1016/j.fgb.2010.05.004PMID 20580850.
15.   Jump up to:a b c Loizides, Michael; Bellanger, Jean-Michel; Clowez, Philippe; Richard, Franck; Moreau, Pierre-Arthur (2016). "Combined phylogenetic and morphological studies of true morels (Pezizales, Ascomycota) in Cyprus reveal significant diversity, including Morchella arbutiphila and M. disparilis spp. nov.".Mycological Progress 15:39. doi:10.1007/s11557-016-1180-1.
16.   Jump up^ S. Masaphy, L. Zabari and D. Goldberg (2009). "New long-season ecotype ofMorchella rufobrunnea from northern Israel" (PDF). Micologia Aplicada International 21 (2): 45–55.
17.   Jump up to:a b Du, X.-H., Zhao, Q., O’Donnell, K., Rooney, A. P. and Yang, Z. L. (2012)."Multigene molecular phylogenetics reveals true morels (Morchella) are especially species-rich in China". Fungal Genetics and Biology.doi:10.1016/j.fgb.2012.03.006.
18.   Jump up^ Kanwal HK, Acharya K, Ramesh G, Reddy MS (Dec 25, 2010). "Molecular Characterization of Morchella Species from the Western Himalayan Region of India". Current Microbiology 62 (4): 1245–1252. doi:10.1007/s00284-010-9849-1PMID 21188589.
19.   Jump up to:a b c Franck O.P. Stefani, Serge Sokolski, Trish L. Wurtz, Yves Piché, Richard C. Hamelin, J. André Fortin, and Jean A. Bérubé (2010). "Morchella tomentosa: a unique belowground structure and a new clade of morels"(PDF). Mycologia 102 (5): 1082–1088. doi:10.3852/09-294.PMID 20943507.
20.   Jump up^ Michael Kuo (2008). "Morchella tomentosa, a new species from western North America, and notes on M. rufobrunnea" (PDF). Mycotaxon 105: 441–446.
21.   Jump up to:a b McFarlane, Erika M.; Pilz, David; Weber, Nancy S. (May 2005). "High-elevation gray morels and other Morchella species harvested as non-timber forest products in Idaho and Montana" (PDF). Mycologist 19 (2): 62–68.doi:10.1017/S0269915X0500203X.
22.   Jump up^ Clowez P. (2012). "Les morilles. Une nouvelle approche mondiale du genreMorchella". Bulletin de la Société Mycologique de France (in French) 126 (3–4): 199–376.
23.   Jump up^ Kuo M, Dewsbury DR, O'Donnell K, Carter MC, Rehner SA, Moore JD, Moncalvo J-M, Canfield SA, Stephenson SL, Methven AS, Volk TJ. (11 April 2012). "Taxonomic revision of true morels (Morchella) in Canada and the United States". Mycologia 104 (5): 1159–77. doi:10.3852/11-375.PMID 22495449.
24.   Jump up^ Richard, Franck; Bellanger, Jean-Michel; Clowez, Philippe; Courtecuisse, Regis; Hansen, Karen; O'Donnell, Kerry; Sauve, Mathieu; Urban, Alexander; Moreau, Pierre-Arthur (30 December 2014). "True morels (Morchella, Pezizales) of Europe and North America: evolutionary relationships inferred from multilocus data and a unified taxonomy". Mycologia (Preliminary version published online). doi:10.3852/14-166PMID 25550303. 14-166.
25.   Jump up^ Clowez P, Alvarado P, Becerra M, Bilbao T, Moreau P-A (2014). Morchella fluvialis sp. nov. (Ascomycota, Pezizales): a new but widespread morel in Spain. Bol Soc Micol Madr 38(2):251–260
26.   Jump up^ Loizides M, Alvarado P, Clowez P, Moreau P-A, de la Osa LR, Palazón A. (2015), "Morchella tridentina, M. rufobrunnea, and M. kakiicolor: a study of three poorly known Mediterranean morels, with nomenclatural updates in section Distantes". Mycological Progress 14 (3): 1030. doi:10.1007/s11557-015-1030-6.
27.   Jump up^ Philippe, Clowez; Bellanger, Jean-Michel; de la Osa, Luis Romero; Moreau, Pierre-Arthur. (2015) Morchella palazonii sp. nov. (Ascomycota, Pezizales) : une nouvelle morille méditerranéenne. Clé des Morchella sect. Morchella en Europe. Documents Mycologigues XXXVI: 71–84
28.   Jump up^ Elliott TF, Bougher NL, O'Donnell K, Trappe JM. (2014). "Morchella australiana sp. nov., an apparent Australian endemic from New South Wales and Victoria". Mycologia 106 (1): 113–8. doi:10.3852/13-065.
29.   Jump up^ Buscot F, Roux J (1987) Association between living roots and ascocarps of Morchella rotunda. Transactions of the British Mycological Society 89(2): 249–252.
30.   Jump up^ Buscot F (1992) Mycorrhizal succession and morel biology. In: Read, D.J.; Lewis, D.H.; Fitter, A.H.; Alexander, I.J., eds. Mycorrhizas in ecosystipes. Wallingford, United Kingdom: CAB International: 220–224.
31.   Jump up^ Dahlstrom JL, Smith JE, Weber NS (2000) Mycorrhiza-like interaction by Morchella with species of the Pinaceae in pure culture synthesis. Mycorrhiza 9 (5):279–285
32.   Jump up^ Tedersoo L, May TW, Smith ME (2010) Ectomycorrhizal lifestyle in fungi: global diversity, distribution, and evolution of phylogenetic lineages. Mycorrhiza 20(4):217–263
33.   Jump up^ J. L. Dahlstrom, J. E. Smith and N. S. Weber (2000). "Mycorrhiza-like interaction by Morchella with species of the Pinaceae in pure culture synthesis". Mycorrhiza 9 (5): 279–285. doi:10.1007/PL00009992.
34.   Jump up^ Lincoff, Gary H., The Audubon Society Field Guide to North American Mushrooms (1981) p 326.
35.   Jump up^ Du X-H, Zhao Q, Yang ZL (2015) A review on research advances, issues, and perspectives of morels. Mycology: 9 March 2015.
36.   Jump up^ Taşkın H, Doğan HH, Büyükalaca S. (2015). "Morchella galilaea, an autumn species from Turkey". Mycotaxon 130: 215–221. doi:10.5248/130.215.
37.   Jump up^ Masaphy S, Zabari L, Goldberg D. (2009). "New long-season ecotype of Morchella rufobrunnea from northern Israel" (PDF). Micologia Aplicada International 21 (2): 45–55. ISSN 1534-2581.
38.   Jump up to:a b c Pilz, D.; R. McLain; S. Alexander; L. Villarreal-Ruiz; S. Berch; T.L. Wurtz; C.G. Parks; E. McFarlane; B. Baker; R. Molina; J.E. Smith (March 2007). Ecology and management of morels harvested from the forests of western North America. General Technical Report PNW-GTR-710. Portland, OR: U.S. Forest Service Pacific Northwest Research Station.
39.   Jump up^ Jeanne D. Mihail, Johann N. Bruhn, and Pierluigi Bonello (March 2007). "Spatial and temporal patterns of morel fruiting". Mycological Research 111 (3): 339–346. doi:10.1016/j.mycres.2007.01.007.
40.   Jump up to:a b David F. Greene, Michael Hesketh, and Edith Pounden (2010). "Emergence of morel (Morchella) and pixie cup (Geopyxis carbonaria) ascocarps in response to the intensity of forest floor combustion during a wildfire". Mycologia 102 (4): 766–773. doi:10.3852/08-096.PMID 20648745.
41.   Jump up^ Tricia L., Wurtz; Amy L., Wiita; Nancy S., Weber; David, Pilz (2005).Harvesting morels after wildfire in Alaska. Research Note RN-PNW-546. Portland, OR: U.S. Forest Service Pacific Northwest Research Station.
42.   Jump up^ Kuo M. (2007). 100 Edible Mushrooms. Ann Arbor, Michigan: The University of Michigan Press. pp. 55–58. ISBN 0-472-03126-0.
43.   Jump up^ Olney, Richard (1995). A Provencal Table. London: Pavilion. pp. 31–32.ISBN 1-85793-632-9.
44.   Jump up^ Quamut.com, Morel Mushrooms
45.   Jump up^ Wild About Mushrooms: Morels. Mssf.org. Retrieved on 2012-04-17.
46.   Jump up^ Mattson, D. J.; Podruzny, S. R.; Haroldson, M. A. (2002). "Consumption of fungal sporocarps by Yellowstone grizzly bears". Ursus 13: 95–103.JSTOR 3873191.
47.   Jump up^ Paul Stamets Mycelium Running pg 271. (2005)
48.   Jump up^ Ian R. Hall, Peter K. Buchanan (2003). Edible and poisonous mushrooms of the world. Timber Press. ISBN 0-88192-586-1
49.   Jump up^ J. Walton Groves. Poisoning by Morels When Taken with AlcoholMycologia, Vol. 56, No. 5 (Sep. - October, 1964), pp. 779-780
Morel
A black morel in Poland
Kingdom:
Division:
Class:
Order:
Family:
Genus:
Morchella
Dill. ex Pers. (1794)
Morchella esculenta
(L.) Pers. (1801)
~50 worldwide (see text)
·         Phalloboletus Adans. (1763)
·         Boletus Tourn. ex Adans. (1763)
·         Eromitra Lév. (1846)
·         Mitrophora Lév. (1846)
·         Morilla Quél. (1886)
·         Morchella sect. Mitrophorae (Lév.)S.Imai (1932)
Morel mushrooms, raw
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
129 kJ (31 kcal)
5.1 g
0.6 g
2.8 g
0.57 g
3.12 g
(6%)
0.069 mg
(17%)
0.205 mg
(15%)
2.252 mg
(9%)
0.44 mg
(10%)
0.136 mg
(2%)
9 μg
(34%)
5.1 μg
(4%)
43 mg
(94%)
12.18 mg
(5%)
19 mg
(28%)
0.587 mg
(28%)
194 mg
(9%)
411 mg
(21%)
2.03 mg


·         Units
·         μg = micrograms • mg = milligrams
·         IU = International units
Percentages are roughly approximated usingUS recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient Database