۱۳۹۵ فروردین ۲۲, یکشنبه

فلفل موی، فلفل مویه، فلفل دراز، دارفلفل...ببلی

فلفل موی/فلفل مویه.  عرق الذهب
دار فلفل longum piper
اسامى گوناگون دار فلفل
در فـارسـى بـه فـلفـل دراز شـهـرت دارد . خـود فـلفـل در زبـان يـونـانـى بـه ارنـيـتـس مـعـروف اسـت . در هـنـد بـه آن بـلبـل مـى گـويـنـد. فـلفـل مـويـه ، فـلفـل مـوى ، فـلفـل مـون ، فـلفـل مـونـه و فـلفـل مـونـيـه از اسـامـى ديـگـر ايـن گـيـاه اسـت . دار فلفل در زبان عربى به عرق الذهب شهرت دارد .
ار فـلفـل در زبـان بـنـگـالى به pipool، در زبان چينى به biba، در زبان هلندى به peper langwerpig، در زبـان انـگـليسى به jaboranda يا papper long، در زبان اسـتـونـى بـه pipar pikk، در زبـان فرانسوى به long pover، در زبان آلمانى به pfeffer langer، در زبـان گـجـرات بـه pipara، هندى به pipli، در زبان مجارستانى بـه bors bali، در زبان اندونزيايى به bali cabe، در زبان كانادايى به hippali، در زبـان مـراتى به pimpali، در زبان سوئدى به langpeppar، در زبان تايلندى به phrik، در زبان اردو به pipul، در زبان ويتنامى به bat tat مشهور است .
مشخصات كلى دارفلفل
دارفـلفـل مـيـوه خـوشه مانند درختى است شبيه به درخت توت و همانند لوبيا بوده كه در غـلاف آن دار فـلفـل قرار دارد. بسيار تند و تيز بوده و داراى طبيعتى بسيار گرم و خشك است . شكوفه آن مانند شكوفه درخت بيد است كه در ايام بهار از درخت مى افتد.
تركيبات شيميايى دارفلفل
رصد اسانسى با بوى مطبوع ولى با طعم گرم و سوزاننده است . قسمت اعظم اين اسانس را نـيـز فـلانـدرن و كـدى نـن تـشـكـيـل مـيـدهـد . در فـلفـل علاوه بر اسانس ، نوعى رزين مـحـلول در اتر و الكل ، با طعمى سوزاننده ، يك آلكالوئيد به نام پى يه اين نيز وجود دارد . مقدار درصد مذكور در ميوه فلفل سفيد زيادتر است .
نسخه هاى شفابخش دار فلفل
1 -
درمان شب كورى و تقويت قواى بينايى با دارفلفل
شـب كـورى دارنـد يـا چـشـمـانـشـان ضـعـيـف شـده اسـت چـنـانـچـه كـمـى مـيـوه دار فـلفـل را نـرم سـايـيـده و آنرا به تركيبات سرمه كندر، سرمه ميخك و يا هر سرمه طبى ديـگـر اضـافـه نـمايند و در چشم كشند و اين عمل را مدتى ادامه دهند شب كورى و تاريكى چـشـمـانـشـان بـرطـرف خـواهـد شـد . هـمـچـنـيـن خوردن جگر كباب شده بز كه چند دانه دار فلفل در آن گذاشته يا پودر فلفل روى آن پاشيده باشند مفيد و موثر است .
َََ
2 -
رفع سردى و رطوبت معده با دارفلفل
طبيعت دارفلفل گرم و خشك است . از اين رو مصرف آن چه بصورت پودر و چه بصورت دم كرده آب آن به افرادى كه دچار ضعف و رطوبت معده ، بخاطر خوردن غذاهاى سرد و سنگين ، شده اند توصيه مى شود.
3 -
درمان بى اشتهايى با دار فلفل
اسـتـفـاده از دم كـرده دار فـلفـل بـه تـنـهـايـى يـا هـمـراه بـا گـل بـابـونـه داروى مـفيدى جهت درمان بى اشتهايى به شمار مى رود . همچنين خوردن 20 گـرم پـودر دارفـلفـل كـه بـا پـودر بـابـونـه و كـمـى عسل مخلوط شده باشد در روز در رفع بى اشتهايى نافع است .
4 -
تقويت قواى جنسى با دار فلفل
ن دار فلفل به آلت و اطراف آن موجب تحرك بيشتر و رفع ضعف و سستى آن مى گردد و در تـقـويـت شـهـوت بـى نـظـيـر اسـت . خـوردن ايـن روغـن بـا عـسـل نـيـز مـفيد است . همچنين اگر 20 گرم دار فلفل را با 10 گرم خولنجان ، 10 گرم زنـجـفيل ، 10 گرم ميوه زبان گنجشك ، و 10 گرم كندر مخلوط كرده ، نرم ساييده ، 200 گـرم عـسـل را نـيـز بـه آن اضـافـه نـمـوده و خـوب بـهـم زده و خـمـيـر حـاصـل را بـه شـكـل حـب هـايـى در آورده و روزى دو حـب ميل كنيد موجب تقويت قواى جنسى مى شود.
5 -
تهيه پادزهر با دارفلفل
اسـتـفـاده از كـمـپـرس و ضـمـاد گـيـاه له شـده دار فـلفـل يـا جـوشـانـده آن بـر مـحـل گـزيـدگـى حـشـرات و جـانـوران گـزنـده بـويـژه عـقـرب مـوجـب تـحـليـل ورم و تـسـكـيـن درد و سـوزش آن مـى گـردد. هـمـچـنـيـن مـاليـدن روغـن دار فلفل به محل گزيدگى در درمان زخم و تسكين درد آن موثر است .
َََ
6 -
رفع بدبويى دهان با دار فلفل
دار فـلفـل گـيـاهـى گـرم و بـسـيـار مـعـطـر اسـت . بـه هـمـيـن دليـل كـفلمه پودر آن در دهان موجب رفع بدبويى دهان و رفع آروغ هاى ترش و بدبوى دسـتـگـاه گـوارشـى بـويـژه مـعـده مـى گـردد . جـهـت اثر بخشى بيشتر بهتر است پودر دارفلفل را با كمى پودر ميخك مخلوط نموده و بكار ببريد.
7 -
تسكين درد مفاصل با دارفلفل
30
گـرم دار فـلفـل را در يـك ليـتـر آب بـجـوشـانـيـد، ابـتـدا مـحـل درد را بـا آب صـاف شـده آن شـسـتـشـو داده و خـوب مـاساژ دهيد، سپس تفاله آنرا بر محل درد گذاشته و بمدت چندين ساعت آنرا با پارچه نخى نازك ببنديد.
8 -
رفع نفخ شكم با دارفلفل
جـهـت رفـع نـفـخ شـكـم و ورم آن ، 20 گـرم دار فلفل را در يك ليتر آب بجوشانيد و آب صـاف شـده آنـرا دو سـاعـت بـعد از نهار يا شام ميل كنيد. همچنين خوردن يك استكان عرق يا پودر دارفلفل همراه با پودر زنيان در رفع نفخ شكم مفيد است .
9 -
رفع بى حسى و فلج عضلات با دار فلفل
مـاليـدن روغن دار فلفل به عضلات فلج و بى حس موجب بالا رفتن سرعت تحرك خون در ايـن عضلات گرديده و در صورت مصرف مداوم موجب رفع بى حسى و درمان فلج عضلات مـى گـردد. هـمـچـنين ضماد و كمپرس جوشانده اين گياه بر روى عضلات بى حس در درمان آنها موثر است .
10 -
خواص طبى و مصارف دارويى روغن دار فلفل
مـاليـدن روغن دارفلفل به مفاصل موجب تسكين درد آنها مى گردد. ضماد آن بر قضيب سبب تـحـريـك آن و تـقـويت شهوت و ميل جنسى مى شود. ماليدن آن به عضلات بى حس و فلج مـوجـب رفـع سـستى ، بى حسى و فلج عضلات مى گردد. ماليدن آن به سر و پيشانى ، سـردردى را كـه از باد سرد باشد برطرف مى سازد . ماليدن آن به پهلو، درد كليه و پـهـلو را كـه بـه عـلت سـردى بـاشـد از بـيـن مـى بـرد . چـنـانـچـه بـه دار فـلفل گياه و دارويى ديگر نظير زنجفيل ، جوز هندى و مشك طرا مشيع را در حين تهيه روغن آن اضافه كنيد خواص دارويى و اثرات درمانى آن بيشتر خواهد شد .
َََ
طرز تهيه روغن دارفلفل
طرز تهيه روغن دار فلفل شبيه طرز تهيه روغن آويشن است . (به صفحه 30 رجوع شود)
11 -
فرآورده هاى گياهى و دارويى دار فلفل
طـبـيـعـت بـسـيـار گـرم ، خـاصـيـت مـحـرك و اثـربـخـش دار فـلفـل در درمـان بـيماريهاى معده و دستگاه گوارشى سبب شده كه از اين گياهه فرآورده هاى دارويى تهيه كنند كه در زير به چند نمونه از آنها اشاره مى كنيم .
الف - تنطور تركيبى دارفلفل
تنطور دار فلفل به مصارف دارويى افزايش سرعت و تحرك خون ، درمان فلج ، تحريك اشتها و تسكين درد عضلات مى رسد.
تركيبات
100
گرم دار فلفل
100
گرم چوب دارچين
250
ميلى ليتر 750 ميلى ليتر آب
روش تهيه تنطور
طرز تهيه اين تنطور شبيه طرز تهيه تنطور آويشن (صفحه 33 ) است .
ب - روغن استخراج سرد دارفلفل
اسـتـفـاده از روغـن اسـتخراج سرد دار فلفل در تهيه پماد يا كرم ضد استرفاء (سستى و فـلج عـضـلانـى ) و پـمـاد مـسـكـن درد مـفـاصـل از جـمـله مـوارد استعمال اين روغن است .
تركيبات
1
پيمانه خيسانده دار فلفل يا 2 پيمانه دارفلفل تازه
1
ليتر روغن زيتون
روش تهيه روغن
روش تـهـيـه روغـن اسـتـخـراج سـرد دارفلفل شبيه روش تهيه روغن استخراج سرد آويشن (صفحه 35 ) است .
پ - روغن استخراج گرم دار فلفل
اسـتـفـاده از روغـن اسـتـخـراج گرم دارفلفل جهت تسكين درد پهلو (بصورت ماساژ و رفع گرفتگى هاى عضلانى و ماهيچه هاى بسيار مفيد است )
تركيبات
150
گرم دار فلفل خشك
500
ميلى ليتر روغن زيتون
100
گرم برگ آويشن كوهى
روش تهيه روغن
طرز تهيه اين نوع روغن دارفلفل شبيه طرز تهيه روغن استخراج گرم آويشن (صفحه 35 ) است .
َََ
ت - روغن ماساژ دارفلفل
مـاسـاژ آلت و قـضـيـب بـا روغـن مـاسـاژ ( سـاده يـا تـركـيـبـى ) دارفـلفـل تـاءثـيـر زيـادى در تـقـويـت مـيـل جـنـسـى و افـزايـش ميل به جماع دارد .
تركيبات
1
قاشق چايخورى اسانس معطر روغنى دارفلفل
نصف قاشق چايخورى اسانس معطر روغنى انغوزه
3
قاشق غذا خورى روغن بادام شيرين
روش تهيه روغن
روش تهيه اين روغن شبيه روش تهيه روغن ماساژ آويشن (صفحه 36 ) است .
ث - غرغره و دهان شويه دارفلفل
از غـرغـره و دهـان شـويـه دارفـلفـل جـهـت رفـع بـدبـويـى دهان ، رفع آروغهاى ترش و بـدبـوى دسـتـگـاه گـوارشـى بخصوص معده و كاهش رطوبت و سردى فضاى داخلى دهان استفاده مى شود.
تركيبات
يـك فـنـجـان آب دمـكـرده يـا جـوشـانـده غـليـظ دارفـلفـل يـا يـك قـاشـق چايخورى تنطور دارفلفل حل شده در يك فنجان آب گرم
روش تهيه غرغره يا دهان شويه
روش تـهـيـه ايـن غـرغـره يـا دهـان شـويـه شـبيه روش تهيه غرغره يا دهان شويه آويشن (صفحه 41 ) است .
ج - كپسول دارفلفل
طبيعت گرم و طعم بسيار تند و تيز دارفلفل سبب گرديده كه مصرف آن براى همه افراد امـكـانـپـذيـر نـبـاشـد . بـهـمـيـن مـنـظـور اسـتـفـاده از كـپـسـول هـاى 200 ميلى گرمى پودر دارفلفل جهت رفع معده و ترشى آن توصيه و تجويز مى شود.
چ - چاى ضد سردى معده دارفلفل
تركيبات
10
گرم دارفلفل
5
گرم چوب دارچين
10
گرم چاى سفيد هندى
10
گرم گل گاوزبان
روش تهيه چاى
طـرز تـهـيـه ايـن چاى شبيه طرز تهيه چاى روحيه بخش (تركيبى ) بادرنجبويه (صفحه 63 ) است .
ح - پماد محرك دارفلفل
اين پماد سرعت جريان خون را بخصوص در عضلات گرفته و بى حس بالا برده و موجب تـسكين درد مى گردد. همچنين از آن جهت تحريك آلت و قضيب و تقويت نيروى جنسى استفاده مى كنند.
تركيبات
200
گرم پيه بز
100
گرم پيه خوك
200
گرم روغن كوهان شتر
40
گرم دارفلفل
5
گرم صمغ جوشير
5
گرم صمغ انغوزه
روش تهيه پماد محرك
روش تهيه پماد محرك دارفلفل شبيه روش تهيه پماد طبى آويشن (صفحه 37 ) است .
خ - ضماد گرم دارفلفل
از ضـمـاد گـرم جـوشـانـده يـا دم كـرده يـا له شـده تـازه دارفـلفـل جـهـت تـسكين درد و سوزش محل گزيدگى حشرات و جانوران گزنده بخصوص عقرب استفاده دارويى مى شود.
لوازم موردنياز
مقدارى خيسانده دارفلفل خشك يا دارفلفل تازه
1
عدد تابه كاسه اى
كمى باند نخى يا پنبه اى
روش تهيه ضماد
روش تهيه اين ضماد شبيه روش تهيه ضماد آويشن (صفحه 34 ) است .
َََ
12
فرآورده هاى غذايى دارفلفل
الف - پودر كارى دارفلفل
تركيبات
1
قاشق چايخورى پودر فلفل سياه
2
قاشق چايخورى پودر خولنجان
6
عدد فلفل قرمز خشك (پودر شده )
30
گرم دانه گشنيز
نصف قاشق چايخورى دانه خردل
1
قاشق چايخورى دانه شنبليله
نصف قاشق چايخورى پودر زنجبيل
1
قاشق غذا خورى پودر زرد چوبه
روش تهيه پودر كارى
كـليـه اجـزاء فـوق ( بـه غير از زنجبيل و زردچوبه ) را در يك تابه آهنى تفت دهيد. سپس آنرا پودر كرده ، با پودر زنجبيل و زرد چوبه مخلوط كرده و به كار بريد.
ب - چاشنى دارفلفل
از بين بردن طبيعت سرد غذاها و معطر، خوشبو و خوش طعم كردن غذاها از جمله موارد مصرف چاشنى دارفلفل است .
تركيبات
2
قاشق چاى خورى پودر دارفلفل
نصف قاشق چايخورى پودر ميخك
نصف قاشق چايخورى پودر جوز هندى
نصف قاشق چايخورى پودر موسير
روش تهيه چاشنى
كـليـه اجـزاء فـوق را مـخـلوط كرده ، نرم ساييده ، كمى نمك به آن اضافه كرده و موقع صرف غذا، كمى از آنرا روى غذا بپاشيد و ميل نماييد .
پ - خوراك تخم مرغ با دارفلفل (براى 2 نفر )
مواد لازم
4
عدد تخم مرغ
1
قاشق غذاخورى پودر دارفلفل
2
قاشق غذاخورى خامه
2
قاشق غذاخورى كره
1
قاشق غذاخورى آب داغ
يك دوم قاشق چايخورى آويشن
مقدارى نمك و فلفل
روش تهيه خوراك
تـخـم مرغ ، دارفلفل ، آويشن ، آب و خامه را در كاسه با هم مخلوط كنيد. كره را در تابه روى حـرارت مـلايـم آب كـرده و تخم مرغ را درون تابه بريزيد.تخم مرغ را به مدت 4 دقـيـقـه ، در حـاليـكـه مـرتـب آنـرا مـى زنـيـد، بـپـزيـد . نـمـك و فلفل روى خوراك پاشيده و ميل كنيد .
َََ
ت - سس دارفلفل
مـصـرف ايـن سـس كـه روش تـهـيـه آن بـسـيـار آسـان است همراه با تخم مرغ و اسفناج يا مارچوبه پخته بسيار لذيذ است .
مواد لازم
مقدارى پودر دارفلفل
مقدارى پودر جوزهندى
يك سوم پيمانه كره
1
قاشق غذاخورى آبليمو
2
عدد زرده تخم مرغ
به ميزان لازم نمك
روش تهيه سس
روى حـرارت مـلايـم قـرار داده تـا آب شـود . در طـول ايـن مـدت زرده هـاى تخم مرغ را در مخلوط كن ريخته و بمدت چند ثانيه مخلوط كنيد . بـدون ايـنـكـه مـخـلوط كـن را خـامـوش كـنـيـد. آبـليـمـو، نـمـك ، دارفلفل و جوز هندى را به زرده تخم مرغ اضافه كنيد . به آرامى كره آب كردهه را به ساير مواد افزوده و 10 ثانيه ديگر مواد را مخلوط كنيد تا سس يكنواخت و غليظ شود.
ث - ترشى دارفلفل
مواد لازم
يك مشت دار فلفل تازه يا خشك
مقدارى نعناع و ميخك
به ميزان لازم سركه
2
پر سير
روش تهيه ترشى
ا كـارد بـه نـوارهـاى كـوچـكـى بـبـريـد و سـيـر را ريـز كـنـيـد. دارفلفل و سير را داخل ظرف ترشى ريخته و روى آن سركه بريزيد. نعناع و ميخك خشك را بـه آن اضـافـه كـرده ، درب ظـرف را مـحكم بسته و در جاى خنك نگهدارى كنيد. پس از گذشت 3 هفته و جا افتادن و آن ، ترشى شما آماده مصرف است .
َََ
ج - پرورده عسلى دارفلفل
مواد لازم
50
گرم دارفلفل
2
عدد ريشه كوچك زنجفيل
300
گرم عسل طبيعى
روش تهيه پرورده عسلى
زنـجفيل خشك را در آب مدتى بخيسانيد . سپس آنرا از آب بيرون آورده و در آبكش بريزيد تـا آبـش بـرود . بـعـد آنـرا بـا كـارد و جـذب عسل به دارفلفل و زنجفيل ، پرورده شما آماده است . صبحها و عصر نصف قاشق مرباخورى آنرا ميل كنيد.
- See more at: http://www.ic-el.com/Show_book_inside.asp?idnum=331&idsub=6#sthash.tANdUr2r.dpuf
خـرد كـرده و در شـيـشـه عـسـل بـريـزيـد و خـوب هـم بـزنـيـد . پـس از چـنـد هـفـتـه گـذاشـتـن
/////////////////
دارفلفل .[ ف ِ ف ِ ] (اِ مرکب ) شکوفه و بهار فلفل . آن را فلفل دراز نیز گویند. گرم و خشک است در سیم . (برهان ). دراروپای قرون وسطی آن را فیفاری لنگ نامیده اند و به فرانسوی پواورلنگ گویند. (حاشیه ٔ برهان چ معین ).
///////////////
دارفلفل‌.  جالینوس گوید بهار فلفل سفید است و گویند درخت وی غیر از درخت فلفل است و بتحقیق بهترین وی آنست که سطبر بود و به طعم مانند فلفل بود و طبیعت وی گرم و خشک است در سیم و گویند خشک است در دوم و گویند تر است در اول
محلل بود و مرضهای سرد زایل کند و هضم طعام بکند و قوت جگر و معده بدهد و باه را زیادت کند و قایم‌مقام زنجبیل بود و چون در میان جگر بز بریان کنند تاریکی چشم و شبکوری را ببرد و جهت گزندگی جانوران را روغن طلا کردن نافع بود و جالینوس گوید معده را پاک کند از رطوبات لزج و سده جگر و سپرز بگشاید و دیسقوریدوس گوید عرق النسا و فالج را نافع بود و فولس گوید قوت پشت بدهد و شهوت را زیادت کند و اندروماخس گوید زهرهای کشنده و گزندگی افعی و صرع را مفید بود و مقدار مستعمل از وی نیم درم بود و مضر بود به سر و مصدع بود و صاحب منهاج گوید مصلح وی صمغ عربی بود و صاحب تقویم گوید مصلح وی صندل و گلاب بود و بدل آن بوزن آن فلفل و گویند بوزن آن زنجبیل و بوزن آن زرنباد بود
صاحب مخزن الادویه می‌نویسد: بفارسی فلفل دراز و بهندی پیپل و پیپلی نامند و آن ثمر نباتی است پیازه‌دار و برگ آن شبیه ببرگ تانبول و از آن اندک کوچکتر و با حدت و تلخی و ثمر آن طولانی شبیه به شاه‌توت و سیاه‌رنگ و کوچکتر از آن و خشکدانه‌های وی کوچک و سرخرنگ و پیوسته بهم ...
اختیارات بدیعی
/////////
دار فلفل[1]،  dār-filfil ، در فارسی papal ، pilpil [پلپل] ، فلفل ‌دراز (Piper longum) . در سنسکریت pippalī . ساینو-ایرانیکا
////////////
دارفلفل.  به لغت هندی «پیپلی» گویند. جالینوس گوید دارفلفل نیکو آن بود که معمول نبود، یعنی از او انتفاع نگرفته باشد و قوت او از او به واسطه آب بیرون نکرده باشند.
 (صیدنه ص 285). جالینوس گوید بهار فلفل سفید است و گویند درخت وی غیر از درخت فلفل است و به تحقیق بهترین وی آن است که ستبر بود و به طعم مانند فلفل بود.
(اختیارات ص 160). به فارسی فلفل دراز و به هندی پیپل و پیپلی نامند و آن ثمر نباتی است پیازه‌دار و برگ آن شبیه به برگ تانبول و از آن اندک کوچکتر و با حدت و تلخی و ثمر آن طولانی شبیه به شاه‌توت و سیاه رنگ و کوچکتر از آن. (مخزن ص 412). (و نیز نگاه کنید به فلفل).
یادگار، در دانش پزشکی و داروسازی، متن، ص: 308
////////////////
دار فلفل
اشاره
به فارسی در بازار دارویی ایران «فلفل دراز» و در کتب طب سنتی و بازار «دار فلفل» نامبرده می‌شود. به هندی آن را «پی‌پلامول» نامند. به فرانسوی‌Poivrier Long و به انگلیسی‌Long pepper گفته می‌شود. گیاهی است از خانواده فلفل‌Piperaceae نام علمی آن‌Piper longum L . و مترادف آن‌Chavica roxburghii Miq . می‌باشد.
مشخصات
دار فلفل گیاهی است چندساله، بوته‌مانند دارای ریشه‌ای ضخیم و برگهای آن قلبی‌شکل، نوک‌تیز، به ابعاد 9- 6* 5- 3 سانتی‌متر. دمبرگ آن نسبتا دراز است. گلها به شکل سنبله و گروهی در محل اتصال دمبرگ به ساقه ظاهر می‌شود. میوه آن کوچک، گوشت‌دار، شبیه شاه‌توت به رنگ سیاه، دانه‌های آن کوچک، سرخ‌رنگ و به هم پیوسته که پرده‌های سیاه‌رنگی بین آنها قرار دارد. ریشه آن پرگره، ضخیم، پوست ریشه خاکستری و مغز آن سفید و طعم آن تند است. این ریشه را به فارسی و در بازار دارویی گیاهی ایران «فلفل مویه» می‌نامند. این گیاه در ایران نمی‌روید و در مناطق حارّه و گرم هندوستان و هند و چین و شبه جزیره مالایا انتشار دارد و در سایر مناطق دنیا اغلب کاشته می‌شود.
معارف گیاهی، ج‌5، ص: 81
ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی گیاه بخصوص در دانه‌ها و در ریشه و سایر قسمتهای آن مواد چاویسین 122] و پی‌پرین 123] یافت می‌شود [فوکود].
خواص- کاربرد
میوه آن مقوی معده است [روا]. داروی مفیدی برای آفتاب‌زدگی و نزله‌های روده‌ای و درد معده و در عین حال کرم‌کش است [ایشی دویا]. از داروهایی است که برای معالجه زنان عقیم و بعضی موارد اختلالات کلیه‌ای و مجاری ادرار تجویز می‌شود [استوارت . به‌طور کلی برای معالجه بیماری‌هایی که موجب پایین آمدن درجه حرارت بدن می‌شود مفید است [هوبونز]. آقای فوکود این دارو را یک داروی گرم و گرم‌کننده می‌نامد. برای تنطیم وضع بلغم مفید است [هوپر]. بویژه برای تسکین سرفه و نزله و سوءهاضمه و کولیک نتایج خوبی دارد [ریدلی . معمولا دانه و ریشه این گیاه و گلها و ساقه‌های جوان آن در طب سنتی مستعمل است [لیو].
فلفل دراز از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی گرم و خشک است و خواص میوه آن: محلل مواد سرد، باد و گاز است. و گرفتگی‌های کبد و طحال را باز می‌کند. مقوی معده است و به هضم غذا کمک می‌نماید. قی را رفع می‌کند و محرک نیروی جنسی است و ترشح اسپرم را افزایش می‌دهد. مدّر و قاعده‌آور است. جنین را سقط می‌کند و برای صرع و فلج و سرفه سرد و رطوبی و نقرس و سیاتیک مفید است.
اگر آن را کوبیده با روغن مخلوط نمایند و به محل عقرب‌زدگی بمالند مفید است.
مقدار خوراک آن تا 5 گرم است. ممکن است سردرد ایجاد کند در این صورت از صمغ عربی یا گلاب یا صندل می‌توان استفاده نمود. جانشین آن از نظر خواص هم‌وزن آن فلفل سفید و یا هم‌وزن آن زنجبیل و زرنباد (نصف وزن از هریک) می‌باشد.
ریشه گیاه فلفل دراز را فلفل مویه گویند. از نظر طبیعت و خواص و مقدار خوراک ریشه آن شبیه میوه فلفل دراز و کمی هم قوی‌تر از آن است و اگر به تنهایی
معارف گیاهی، ج‌5، ص: 82
خورده شود و یا آب پخته آن با مویز، غرغره شود، برای قطع بلغم از دماغ و برای صرع مفید است. برای قولنج و بادهای سرد و بیماری‌های طحال و سیاتیک و نقرس و تشنج بسیار مفید است. معده را تقویت و گرم می‌کند و اشتها را افزایش می‌دهد.
جانشین آن از نظر خواص هم‌وزن آن نارمشک و یا دو ثلث وزن آن سورنجان و ثلث وزن آن حب القرملم است. (شرح سه گیاه اخیر در جلدهای دیگر این کتاب درج شده است).
فلفل مویه برای گرم‌مزاجان مضّر است و موجب کاهش نور چشم و کاهش ترشح اسپرم می‌شود.
مصرف این گیاه باید در حد مقدار مجاز و با نظر پزشک و کارشناس گیاه‌درمانی انجام پذیرد.
معارف گیاهی، ج‌5، ص: 83
///////////////
به دیوهی (مالدیوی):
ވަކިފޫ(އިނގިރޭސި ބަހުންPiper longum)ނުވަތަ (އިނގިރޭސި ބަހުންLong pepper) އަކީ ޙަކީމީ ބޭހުގެ ވައްތަރެކެވެ. މިއީ އެކަހެރިބޭހެއް ކަމުގައި ބެލެވޭ އެއްޗެކެވެ. ވަކިފޫ ހުންނަނީ ބިލެތުމާ ހުންނަ ގޮތަށެވެ. ދިވެހި ބޭސްވެރިކަމުގެ ތެރޭގައި ވަރަށް ގިނައިން މިބާވަތް ބޭނުންކުރާކަމަށް ވެއެވެ. ވަކިފޫ އާއި އަސޭމިރުސް އާއި ކޮންމެވެސް ވަރަކަށް އެއްގޮތް ކަމެއް ހުންނަކަމަށް ވެއެވެ. ވަކިފޫ އަކީ އަސޭމިރުސް އަށްވުރެ ވެސް ކުޅި ރަހަ ގަދަ އެއްޗެއް ކަމަށް ވެއެވެ.

މިއަދު ވަކިފޫ އަކީ ޔޫރަޕުގެ ގައުމުތަކުގައި ތައްޔާރުކުރާ ކާތަކެތީގައި ވަރަށް މަދުންނޫނީ ބޭނުންކުރާ ބާވަތެއް ނޫނެވެ. އެހެން ނަމަވެސް މިހާރު ވެސް އިންޑިޔާ، އިންޑޮނޭޝިޔާ ފަދަ ގައުމުތަކުގައި ތަފާތު ވައްތަރުގެ އަސާރަ ތައްޔާރުކުރާއިރު ވަކިފޫ ބޭނުންކުރާ ކަމަށް ވެއެވެ.
//////////
به ترکی اوزوم بیبر :
Uzun biber (Piper longum), bazen Endonezya uzun biberi olarak da adlandırılır. Piperaceae familyasından çiçekli bir asma bitkisidir. Meyvesinden yararlanılmak üzere ekilir, kurutularak, baharat ve çeşnilik malzeme olarak kullanılır. Kara biber bitkisinin akrabasıdır ve bu ikisi benzer acı tada sahiptir. Biber (İngilizce: pepper) sözcüğünün gelmekte olduğu Sanskritçe'de uzun biber (İngilizce: long pepper) yerine pippali sözcüğü kullanılmaktadır.

Divânu Lügati't-Türk'te; batmul بتمل kara bibere benzer bir bitki, darü fülfül.  ve bibli ببلى darü fülfül. şeklinde tanımlanır.

Notla
^ http://tdkterim.gov.tr/dlt/sozluk/?kelime=batmul&kategori=dltbul&hng=ltn&ayn=bas TDK Divanü Lugati't-Türk Veri Tabanı
^ http://tdkterim.gov.tr/dlt/sozluk/?kelime=bibli&kategori=dltbul&hng=ltn&ayn=bas TDK Divanü Lugati't-Türk Veri Tabanı
////////
Long pepper (Piper longum), sometimes called Indian long pepper, is a flowering vine in the family Piperaceae, cultivated for its fruit, which is usually dried and used as a spice and seasoning. Long pepper has a taste similar to, but hotter than, that of its close relative Piper nigrum - from which black, green and white pepper are obtained. The word pepper itself is derived from the Tamil/Malayalam word for long pepper, pippali.[1][2][3] (The word pepper ingreen pepper, referring to completely different plants in the Capsicum family, is of the same etymology. That usage began in the 16th century.[4])
The fruit of the pepper consists of many minuscule fruits — each about the size of a poppy seed — embedded in the surface of a flower spike that closely resembles a hazel tree catkin. Like Piper nigrum, the fruits contain the alkaloidpiperine, which contributes to their pungency. Another species of long pepper, Piper retrofractum, is native to Java,Indonesia. The fruits of this plant are often confused with chili peppers, which belong to the genus Capsicum , originally from the Americas.
Contents
  [show
History[edit]
The first reference to long pepper comes from ancient Indian textbooks of Ayurveda, where its medicinal and dietary uses are described in detail. It reached Greece in the sixth or fifth century BCE, though Hippocrates discussed it as a medicament rather than a spice.[5] Among the Greeks and Romans and prior to the European rediscovery of the American Continents, long pepper was an important and well-known spice. The ancient history of black pepper is often interlinked with (and confused with) that of long pepper, though Theophrastus distinguished the two in the first work of botany. The Romans knew of both and often referred to either as just piperPliny erroneously believed dried black pepper and long pepper came from the same plant. Round, or black pepper, began to compete with long pepper in Europe from the twelfth century and had displaced it by the fourteenth. The quest for cheaper and more dependable sources of black pepper fueled the Age of Discoveries; only after the discovery of the American Continents and of chili pepper, called by the Spanish pimiento, employing their word for long pepper, did the popularity of long pepper fade away.[6] Chili peppers, some of which, when dried, are similar in shape and taste to long pepper, were easier to grow in a variety of locations more convenient to Europe. Today, long pepper is a rarity in general commerce.
Uses[edit]
Dried long pepper catkins
Long pepper plant
Ganthoda, the root of long pepper
Today, long pepper is a very rare ingredient in European cuisines, but it can still be found in Indian, and Nepalese vegetable pickles, some North African spice mixtures, and in Indonesian and Malaysian cooking. It is readily available at Indian grocery stores, where it is usually labeled pippali. Pippali is the main spice of Nihari dish which is one of the national dishes of Pakistan.
Long pepper is known to contain the chemical compound piperlongumine.[7]
Notes[edit]
1.       Jump up^ Sesha Iyengar, T.R (1989). "Dravidian India"ISBN 9788120601352.
4.       Jump up^ "Pepper entry in Online Etymology Dictionary". Douglas Harper. February 18, 2016.
5.       Jump up^ Maguelonne Toussaint-Samat, Anthea Bell, tr. The History of Food, revised ed. 2009, p.
6.       Jump up^ Philippe and Mary Hyman, "Connaissez-vous le poivre long?" L'Histoire no. 24 (June 1980).
References[edit]
Wikimedia Commons has media related to Piper longum.
·         Dalby, Andrew (Oct 1, 2002). Dangerous Tastes: The Story of Spices, 89. Google Print. ISBN 0-520-23674-2 (accessed October 25, 2005). Also available in print from University of California Press.
·         McGee, Harold (2004). On Food and Cooking (Revised Edition). Scribner. ISBN 0-684-80001-2. pp 427-429, "Black Pepper and Relatives".
External links[edit]
·         Caldecott, Todd (2006). Ayurveda: The Divine Science of Life. Elsevier/Mosby. ISBN 0-7234-3410-7. Contains a detailed monograph on Piper longum (Pippali) as well as a discussion of health benefits and usage in clinical practice. Available online at http://www.toddcaldecott.com/index.php/herbs/learning-herbs/318-pippali
[show]
·         v
·         t
·         e
Culinary herbs and spices
·         Spices
·         Peppers
·         Piper (genus)
·         Monoamine oxidase inhibitors
·         Plants used in Ayurveda
·         Flora of Nepal
·         Plants described in 1753
·         Indian spices

Long pepper
Long pepper's leaves and fruits
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
P. longum
Piper longum
L.