[1] - فطر. [
ف ُ ] (ع اِ) نباتی است سفید
بشکل نصف تخم مرغ که منکوس باشد و بی برگ و گل و ساقش بسیار کوتاه و جوف او مملو
از صفایح ، و مأکول ، او را به فارسی قارچ [ خوانند ] و فطر و کماءة اسم جنس
مأکول و غیرمأکول آنند... (از تحفه ٔ حکیم مؤمن ). نوعی ازسماروغ است و این
بدترین همه ٔ انواع است و پوست این زهر قاتل باشد و اگر کمتر خورند بیهوش گرداند.
(برهان ). و بباید دانست که از خوردن فطر که به پارسی سماروغ گویند.... زفان آماس
کند. (ذخیره ٔ خوارزمشاهی ). نام گونه ای قارچ که آن را دنبلان گویند و خوراکی است
.(فرهنگ فارسی معین ). || نام عام قارچهای سمی کلاهک دار است . در اسماء العقار
(ذیل نمره ٔ 192)
کلمه ٔ فطر مرادف با «کما» ذکر
شده ، در حالی که کما نام گیاهی از تیره ٔ چتریان است . (فرهنگ فارسی معین (
///////////.
سماروغ . [ س َ ] (اِ) رستنی باشد که آنرا خایه دیس گویند چه به
تخم مرغ می ماند و کلاه دیوان هم خوانند در زمینهای نمناک و دیوارهای حمامهاو
صحراها روید. میتوان خورد آنچه در جاهای دیگر بروید بسبب سمیتی که دارد نمی خورند،
گویند شیره ٔ آن جلدی بصر دهد و عوام آنرا چترمار گویند. (از برهان ) (ازآنندراج
). نباتی باشد که بر جایگاه نمناک روید چون کناره ٔ چاه و دیوار حمام و آنرا چله
نیز خوانند و مانند خایه باشد و در شورستانها نیز روید و آنچه در شوره و صحرا روید
توان خورد و آنچه بجای دیگر روید نخورند چه فصل زهر کند. (صحاح الفرس ). گیاهی
باشد که دردوغ کنند. (لغت فرس ). اکارس . جله . خایه دیس . زماروغ .(از فرهنگ
رشیدی ). کماءة. (دهار) (منتهی الارب ). قارچهایی که در مزارع و اماکن مرطوب و
دیواره ٔ چاهها و درختان روید از قبیل آسکومیستها یا هیمنومیست ها . (فرهنگ فارسی
معین ). فطر را سماروغ خوانند و کلاه دیوان نیز گویند. (الابنیه عن حقایق الادویه (.
/////////
قارچ . (اِ) رستنی است که مانند چتر مدور باشد. در جاهای
نمناک بلا تخم میروید و به هندی آن را لگرمتا خوانند. (آنندراج ). قارچها رستنی
هائی هستند بیگانه خوار که کلرفیل ندارند و به حالت ساپروفیت بر روی مواد آلی در
حال تجزیه میرویند و ممکن است همزیست رستنی های دیگر شوند. بعضی از آنها مواد
معدنی را ممکن است از زمین بدست آورند. ولی همیشه کربن آنها از مواد آلیه دیگر
باید تهیه شود. قارچها دارای رشته های گوناگون منشعب و به اشکال گوناگون هستند که
کلافه نامیده میشود. تکثیر آنها به دو طریق است . اول تکثیر غیرجنسی به وسیله ٔ
هاگهای مختلف و آن مانند قلمه است . دوم تکثیر جنسی به وسیله ٔ آمیزش دو گامت با
یکدیگر و تشکیل تخم . از روی شکل کلافه ها عموماً قارچها را بدو رده تقسیم میکنند: 1- سیفومیستها یا قارچهای طبقات پست . 2- اُمیست ها یا قارچهای طبقات عالیتر. سیفومیست ها
دارای کلافه ای هستندکه در آن تیغه های عرضی دیده نمیشود و به شکل لوله های یکسره
ای است ، تکثیر غیرجنسی آنها به وسیله ٔ هاگ هائی است که گاهی دارای تاژک میباشند
و گاهی عده ٔ زیادی از آنها در هاگدانها قرار گرفته اند. تکثیر جنسی آنها به وسیله
ٔ گامت های تاژک دار نر و گامت ماده ٔ درشتی است که تخمه (اُاُسفر) نامیده میشود.
اُمیست ها یا قارچهای حقیقی رستنی هائی هستند که در کلافه آنها تیغه های عرضی دیده
میشود و دستگاه زایشی آنها عموماً با کلافه ٔ رویشی اختلاف شکل کلی دارد. تکثیر
غیرجنسی و جنسی آنها مانند طبقه ٔ اول است ولی چون در هر نوع آنها دستگاه زایشی
شکل مخصوصی دارد آنها را به گروههای مختلف تقسیم کرده اند. اگر دستگاه زایشی و
دستگاه رویشی قارچها هر دو را در نظر بگیریم آنها را به پنج راسته تقسیم میکنند از
اینقرار: 1 -
میکسومیست ها . 2 - اُاُمیست ها . 3 - بازیدومیست ها
. 4- اسکومیست ها . 5 - اوردینه . (گیاه شناسی حسین گل گلاب صص 137 – 142 .).
////////
فطر.
سماروغ گویند و آن انواع است یک نوع فقع و یک نوع فوشنه خوانند و فقع را بفارسی
هکل خوانند و یک نوع فقیل و مجموع انواع را کماة خوانند و بدترین همه فطر بود و یک
نوع صحرائی بود و یک نوع در شیب خم شراب روید و آنچه سرخ زهر و آنچه سفید بود پادزهر
بود و هرآنچه در شیب خم شراب روید پوست آن باز کنند و خشک کند هرکرا چند سرانگشتی دهند
بیهوش شود و پوست وی زهر بود و گویند هرکه بناپاک سماروغ بخورد نسل او منقطع گردد و
دیگر فرزند از وی حاصل نشود و خلطی غلیظ بد از وی حاصل شود و خشک کرده وی را بدی کمتر
بود و طبیعت فطر سرد بود و تر در آخر سئوم و گویند در دویم خدر و سکته آورد و گاه باشد
که بکشد و اگر نکشد هیضه و عسر البول احداث کند و چون بسیار خورده باشد و وی دشوار
هضم شود و نوع کشنده ضیق النفس و عرق سرد آورد و گاه باشد که در روز بکشد و آن در موضعهای
عفن یا در موضعی که مقام گزندگان بود یا در شیب درختان زیتون روید و مصلح وی آنست که
مسلوق کرده یا کمثری تر و خشک بخورند که بخاصیت دفع مضرت وی بکند و شراب سخت بر سر
آن خورند و معالجه کشنده وی به مقطعات کنند مانند سکنجبین و فودنج
______________________________
در مخزن الادویه مینویسد: فطر بکسر فا و بضم
نیز آمده بفارسی سماروغ و شما و بسریانی فطریاثا و برومی موکوطیس و بهندی پهینچهنر
و بیونانی اونطریثا نامند و دیسقوریدوس در ثالثه قنطس و در رابعه موقوطیس نامیده است
و آن نباتیست که در زمینهای نمناک و عقب بارشها میروید بشکل نصف بیضه مرغ که منکوس
باشد ماکول آن را بفارسی قارچ و بشیرازی مردم عوام هیکل و بترکی کیلک و فطر و کماه
اسم ماکول و غیر ماکول آنست
لاتینAGARICUS
ESCULENTUS فرانسهCHAMPIGNON COMESTIBLE انگلیسیMASHROOM
اختیارات بدیعی،
ص: 327
/////////////
قارچ خوراکی
اشاره
به فارسی «کلاهدیوان»- «چترمار» و در کتب طب
سنتی با نامهای «سماروغ» «فطر» (نوع غیر رسمی) آمده است. به فرانسویChampignon comestible و به انگلیسیMushroom گفته میشود.
گیاهی است بدون گل و بدون کلروفیل از خانوادهAgaricaceae دارای گونههای مختلفی است
که نام علمی دو گونه آنکه بیشتر در طب سنتی مورد توجه است عبارتاند از:
1.Agaricus campestris
L . و مترادف آن:Psalliota
Campestris (L .) Fr
2.Agaricus ostreatus
(Jacq .) Fries
مشخصات
این قارچها معمولا قارچهای کلاهدارند. گیاهانی
هستند بدون گل و کلروفیل. گونهAgaricus campestris از گروه قارچهای (اسپر ارغوانی) است، این قارچ در مساحتهای وسیعی کاشته
میشود و از محصول آن برای تغذیه استفاده میشود و در بازارهای دنیا عرضه میشود.
از نظر مواد عامله و مؤثره طبق بررسیهای به
عمل آمده در شیره این قارچ یک مادهای وجود دارد که در مقابل حرارت معتدل باثبات است
و خوراندن آن موجب
معارف گیاهی، ج1، ص: 189
انقباض قلب نوعی قورباغه است و همچنین در انقباض
قلب سگ نیز تأثیر میگذارد.
ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی در هریک صد گرم قارچ
خام تجارتی خوراکی گونهAgaricus campestris مواد زیر وجود دارد:
آب 90 درصد، پروتئین 7/ 2 درصد، چربی 3/ 0 درصد،
قند و مواد نشاستهای 4/ 3 درصد، کلسیم 6 میلیگرم، فسفر 116 میلیگرم، آهن 8/ 0 میلیگرم،
پتاسیم 414 میلیگرم، تیامین 1/ 0 میلیگرم، رایبوفلاوین 46/ 0 میلیگرم، نیاسین
2/ 4 میلیگرم، ویتامینC 3 میلیگرم.
نمونهای از قارچهای خوراکی با کلاهک
خواص کاربرد
گونهA .Campestris تونیک و ملین است و نیروی جنسی را افزایش میدهد.
و در مورد گونهA
.Ostreatus له کرده آن را با کمی آب مخلوط کرده و به صورت خمیر
روی لثههای دندان میاندازند در موارد ترشح مفرط بزاق مفید است.
ضمنا مقوی معده است و در استعمال داخلی این قارچ
برای قطع اسهال خونی و اسهال معمولی نافع میباشد و خونریزیهای داخلی را متوقف مینماید.
از خانوادهAgaricaceae گونههای دیگری نیز از قارچهای خوراکی لذیذ وجود دارد که یکی از آنها با
نام علمیPleurotus ostreatus به صورت
قارچ ممتاز خوراکی به بازار عرضه میشود.
این قارچ به صورت طبقهطبقه و دارای چند طبقه
روی خرده چوب و تنه درختان
معارف گیاهی، ج1، ص: 190
میروید. پایک آنها خیلی کوتاه و در کنار قارچ
است و یا بدون پایک میباشد و کلاهک آنها نیز به شکل صدف است. این قارچ را به فرانسویPleurote en coquille d'huitre گویند و معمولا در طول ماههای
مهرماه تا دیماه و بهمنماه روی تنه درختان رشد میکند. رنگ کلاهک آنها قهوهای تیره
است و در قسمت بالای کلاهک مانند صدف گردی دیده میشود. گوشت آن کمی سفت است ولی دارای
طعم بسیار عالی است.
معارف گیاهی، ج1، ص: 191
//////////
قارچها(به انگلیسی: Fungus)
دستهای جداگانه از یوکاریوتها را تشکیل میدهند و نه گیاه هستند و نه جانور.
این دسته همگی دگرپرورده (هتروتروف یا دگرخوار) بوده و برای رشد و تکثیر به
ترکیبات آلی برای دریافت انرژی و کربن نیاز دارند.
قارچها هوازی یا ناهوازی اختیاری هستند. اکثر قارچها گندروی (ساپروتروف) بوده، در خاک و آب به سر میبرند
و در این نواحی، بقایای گیاهی و جانوری را تجزیه میکنند. قارچها مانند باکتریها در تجزیهٔ مواد و گردش عناصر در طبیعت دخالت
داشته، حائز اهمیتند. علم مطالعهٔ قارچها را قارچشناسی نامیده و علم مطالعهٔ قارچهای انگل برای انسان راقارچشناسی پزشکی گویند (این انگلها بیماریهای زیادی به وجود میآورند).
قارچها تأثیرهای
زیاد و متفاوتی در طبیعت دارند. گونهای از قارچها با تخمیر انگور آن را تبدیل به شراب میکند. گونهای
دیگر انگورها را بر روی تاک میکُشد. گونهای دیگر باعث سیاه شدن رنگ کاشیهای
حمام میشود و گونههای دیگر قارچ، باعث ایجاد یا درمان بیماری میشوند یا باعث پوسیدگی چوب یا رویش
دوبارهٔ ریشهٔ گیاه میشوند.[۳] قارچها بر خلاف گیاهان نمیتوانند خوراک
خود را تولید کنند؛ بنابر این برای ادامهٔ زندگی ناچارند مصرف کننده باشند
(هتروتروف).[۴]
ساختار سلولهای ریسه قارچ: ۱- دیواره
هایفال ۲- اسپتوم ۳- میتوکندری ۴-کریچه ۵- کریستال ارگوسترول ۶- ریبوزوم ۷-هسته سلول ۸- شبکه
آندوپلاسمی ۹-لیپید ۱۰- غشای پلاسما ۱۱- اسپیتزنکورپرSpitzenkörper ۱۲- دستگاه گلژی
محتویات
[نهفتن]
نام[ویرایش]
نام دیگر آن
سماروغ بودهاست. مردم عادی به آن «کلاه دیوان» و «چتر مار» هم میگویند. البته
این در زبان و ریشه خودزبان فارسی است اما
ریشه اصلی آن یک کلمه انگلیسی ویونانی است.
قارچ یک کلمه انگلیسی است که به طور مستقیم از نام لاتین آن یعنی mushroom به
تصویب رسیده است. البته خود این کلمه هم از زبان یونانی گرفته شدهاست. که اشاره به ساختارهای
ماکروسکوپی و مورفولوژی قارچ دارد.
دستهبندی[ویرایش]
بیش از ۳۸ هزار
نوع قارچ وجود دارد که بعضی از آنها سمی اند و بعضی از آنها قابل خوردن میباشند.
رنگ، شکل و اندازهٔ قارچها میتواند خیلی متنوع و مختلف باشد. سلسلهٔ قارچها به
دو شاخهٔ قارچهای کاذب و قارچهای حقیقی تقسیم بندی میشوند. قارچهای حقیقی خود به
پنج زیر شاخه تقسیم میشوند که عبارتند از: ماستیگومایکوتا، زیگومایکوتا،آسکومایکوتا، بازیدیومایکوتا و دئوترومایست.
بعضی از قارچها
با تثبیت نیتروژن به گیاهان کمک میکنند و بعضی دیگر به خاطر داشتن این ویژگی با
گیاهان به طورهمزیست زندگی میکنند.
کپک عنوانی
کلیاست که به همهٔ گونههای قارچهای ذرهبینی که به صورت رشتههای چندسلولی رشد
میکنند اطلاق میشود.
قارچها انواع خوراکی نیز دارند که زیرشاخه بازیدیومایکوتا و از نوع قارچ چتری هستند. قارچهای خوراکی از لحاظ نوع تغذیهشان به دو دستهٔ: تجزیهکنندههای
اولیه و تجزیهکنندههای ثانویه تقسیم میشوند: تجزیهکنندههای اولیه به دستهای از قارچها اطلاق میگردد که
توانایی تجزیهٔ سلولز و بقایای مردهٔ گیاهی را دارند؛ اما تجزیهکنندههای ثانویه برای رشد و تغذیه به محیطی احتیاج دارند که
قبلاً توسط ریزسازوارهها (میکروبها) تجزیه شده باشند. طبق طبقهبندی
فوق قارچهای Agaricus SPP. و Volvariella SPP. در دستهٔ قارچهای تجزیه کنندهٔ ثانویه و Polurotus SPP. و (Shitake)Lentinus SPP. در دسته قارچهای تجزیه کنندهٔ اولیه قرار میگیرند. قارچهای سمی متعددی نیز در طبیعت رویش دارند. تغذیه از این قارچها
منجر به بروز علایم متعدد روانی و جسمی تا مرگ میگردد.[۵]
خواص دارویی[ویرایش]
برخی آنتی
بیوتیکها ازجمله پلوروموتیلین از کشت قارچ تهیه میشوند. قارچها همچنین به
عنوان مهارکننده
آنزیم بکار
برده میشوند. انواعی از قارچها مانند قارچهای سیلوسایبین، خاصیت توهمزایی دارند.[۷]
بیماریهای قارچی[ویرایش]
نوشتار اصلی: بیماریهای قارچی
قارچها (به خصوص مخمرها) موجب برخی بیماریها در انسان مانند کچلی مو و ناخن، کریپتوکوکوزیس و کاندیدیازیس میشوند.
/////////
فُطْر[2] (بالإنجليزية:
Fungus) وجمعه فُطْريات أو
فطور Fungi من مملكة الكائنات الحية ضمن نطاق حقيقية
النوى، وتشكل
أنواعه العديدة مملكة الفطريات. تتميز بأنها تهضم طعامها خارجيا (وليس داخليا ضمن
جوف هضمي) وتمتص الجزيئات المغذية إلى ضمن خلاياه بعد إتمام عملية الهضم؛ وهذه تتم بإفراز هيدرولازات تذيب خلايا الأنسجة النباتية أو الحيوانية
أو المواد العضوية التي تتغذى عليها. الفطريات هي كائنات حية ثالوسية تنتشر
انتشاراً واسعاً في الأوساط المختلفة فهي توجد في التربة الرطبة والجافة , وفي
المياه العذبة والمالحة و في الهواء حتى ارتفاعات شاهقة منه. يهاجم الكثير منها
النباتات والحيوانات والإنسان ممرضة له . كما تشاهد هذه الفطريات في كثير من
الأغذية مسببة فساد الكثير منها , كما قد تساهم في تسوية وانضاج بعضها مثل الجبن
الركفور. ومن الفطريات مايتعمل كغذاء مثل أنواع من فطر عيش الغراب , كما أن منها
مايختلط على الآكل فتكون له سماً قاتلاً.[3] الفطور بالغة الأهمية اقتصاديا فالخمائر مسؤولة عن التخمر في معظم الصناعات الغذائية
من إنتاج منتجات الحليب من ألبان وأجبان وصناعة الخبز إلى صناعة المشروبات
الكحولية. كما تشكل زراعة فطر
عيش الغراب مصدر
غذائي مهم في العديد من البلدان. للفطور أيضا أهمية بيئية فهي المفككات الأولية
لجثث الحيوانات والنباتات الميتة في العديد من الأنظمة البيئية. كما تظهر على سطوح
الخبز القديم بشكل عفن.بدأ باستخدام بعض أنواع الفطور في بدايات القرن
الماضي كمصدر أساسي للمضادات
الحيوية مثل
البنسيلين.
//////////
به کردی سورانی کارگ:
کارگ
قارچک یان کارگ بە
چەندین جۆرە لە گیانلەبەران دەوترێت کە خۆراکی خۆیان لە بەرھەمی دیکەی
گیانلەبەران بە دەست دێنن.
/////////
به عبری:
פטריות (שם מדעי:
Fungi) הן אורגניזמים איקריוטיים (בדומה לבעלי חיים וצמחים) המעכלים את מזונם מחוץ לגופם, וסופגים את הרכיבים התזונתיים
מהמזון המפורק אל תוך תאיהם.
הפטריות, יחד עם
החיידקים ההטרוטרופים ופרוטיסטים שונים,
מרכיבות את קבוצת המפרקים של הביוספרה בשרשרת
המזון. הן רקיבותברובן
(ניזונות מחומר אורגני לא חי) וחלקן טפילות (נזונות מרקמותיו של יצור
חי). מרבית הפטריות הן רב-תאיות,
אך ישנן פטריות בנות תאאחד בלבד, כדוגמת השמרים.
קיימים בעולם
למעלה ממאה אלף מיני פטריות. ניתן למצאן באוויר, במים, באדמה ובמזון, ואף קיימות פטריות
הזוהרות בחושך. התחום בביולוגיה העוסק
בפטריות נקרא מיקולוגיה.
///////
به پنجابی اُلّی:
اُلّی جانداراں
دا اک دیس اے۔ ایہنوں انگریزی وچ فنگس کہندے نیں
جیدی انیک فنجائی اے۔ فنجائی جانداراں دے پنج دیساں وچوں اک دیس اے۔
//////////////
به پشتو چناس:
چڼاس (په لاتين: Fungi)
چې د قارچونو،پنجیانو په
نومونو سره هم یادیږي تر دې مهاله تر سل زره زیاتې نوعې Species
پیژندل شوي دي چې تقریباً د نړۍ
په ټولو برخو کښې ژوند کوي. زیات شمیریې په وچ چاپیریال کښې يواځې ځولومړني
(ابتدايي) ډولونه یې په اوبو کښې ژوند کوي. هغه پوهه چی فنگوسونه تر ځیړنی لاندی
نیسی دمایکولوژی په نامه سره یادیږی. چڼاس پگمنټ او کلوروفیل نلري.
ډیرۍ یې د سپروپیت Saprophyte په شکل د عضوي موادو اویا په د مړو جسدونو د
پاسه ژوند کوي، یوشمیریې د پرازیت په شکل د تیارشویو غذايي موادو چې ژوندي موجودات
یې د ځان لپاره چمتوکوي، ژوند کوي. د 500 په شاه وخواکښې د چڼاس نوعې د انسانانو
ناروغۍ منځ ته راوړي،په همدومره شمیره په حیواناتو کښې بیلا بیلې ناروغۍ منځ ته
راوړي چې زیاتره یې د پوټکي ناروغۍ دي. له اتو زرو 8000 څخه زیاتې د چڼاسو نوعې په
نباتاتو کښې بیلابیلې ناروغۍ منځ ته راوړي. هر پرازیتي فنگس کولای شي ځو ډوله
نباتات تر خپلې حملې لاندې ونیسي. ددې چڼاسو له ډلې څخه ځینې اجباری پرازیتونه Obligate Parasites او ځینې یې اختیاري پرازیتونه Facultative parasite دي. هغه فگسونه چې د عضوي موادو په تجزیه
کښې رول لري د حیاتي اهمیت لرونکي گڼل کیږي. همدارنگه د غذا په جوړولو لکه پنیر،
ډوډۍ د تخمر عملیه کښې هم حیاتی رول لري. د انتي بیوتیکونو
Antibiotics په برابرولو کښې
هم ستر اهمیت لري، همدارنگه د لرگیو او د نساجۍ د الیافو د خرابیدو سبب کیږي چې د
بشر اقتصاد ته نه جبرانیدونکی زیان اړوي. له بلې خوا چڼاس د نباتاتو د زیات شمیر
بلابیلو ناروغۍ سبب کیږي، د نباتاتو حاصل راټیټوي ځینې وختونه د غذایي موادو د
کاختۍ سبب کیږي.
/////////////////
به ایغوری زەمبۇرۇغ
//////////
به اردو پھُپھُوند :
پھُپھُوند (انگریزی:
Fungus) حقیقی
المرکزیہ نامیات کے گروہ کا ایک رکن جاندار ہے جس میں خمیر اور فُطرجیسے خردنامیات شامل ہوتے ہیں۔ ان نامیوں کی جماعت بندی
بطور مملکت، فنگی، شمار کی جاتی ہے جو نباتات،جانوروں اور بیکٹیریا سے مختلف ہوتے ہیں۔
/////////////////
به آذری گوبلک:
Göbələk (lat. Fungi) — təbiətin canlı
amilləri sırasına daxil olan bir dəlidir.Bu canlı təbiətin hər cür şəraitində
yaşamağa uyğunlaşmamışdır. Göbələklər eukariot orqnizmlərin elə bir qrupudur
ki, buraya mayalar və kiflər kimi mikroorqanizmlər və eləcə də geniş yayilmış
papaqlı göbələklər ölmüşlər. Göbələklər - bitkilər, heyvanlar, bakteriyalar və
protistlərdən fərqlənən və ayrıca bir aləm kimi Göbələklər adı altında
birləşdirilən orqanizmlərdirlər. Xitindən təşkil olunan hüceyrə divarı
göbələkləri bakteriyalar, bitkilər və protistlərdən fərqləndirən başlıca
əlamətdir( Protistlər və bitkilərdə hüceyrə divarı əsasən sellüozadan təşkil
olunur). Əksər göbələklər mikotoksinlər adlanan
bioaktiv birləşmələr əmələ gətirirlər. Göbələklər əsasən kosmopolitan
orqanizmlərdirlər ki, onlara hər yerdə rast gəlmək mümkünür. Göbələkləri
öyrənən elm mikologiya adlanır. Göbələklərin 100 000-ə qədər növü
var.
///////////////
به ترکی مانترلر:
Mantarlar (Latince: fungus mantar, fungi mantarlar), çok
hücreli[1] ve tek
hücreli[1] olabilen ökaryotik[2] canlıları
kapsayan bir canlılar âlemi ve şapkalı mantarların tümüne halk
arasında verilen genel addır.
Halk arasında kav mantarı, küf
mantarı, maya mantarı, mildiyö mantarı, pas mantarı, puf mantarı, rastık mantarı, şapkalı mantar gibi
çeşitli isimlerle anılan bütün mantarlar, mantarlar âlemi içerisinde
incelenirler.
Dünya'nın her yerinde bulunurlar. Fazla nemli yerlerde
daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise
de günümüzde sadece 69.000[3] kadar türü tanımlanmıştır.
Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki
değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar
üretici değil, ayrıştırıcıdırlar.
/////////////
A fungus (/ˈfʌŋɡəs/; plural: fungi[3] or funguses[4])
is any member of the group of eukaryotic organisms
that includes unicellular microorganisms such as yeasts and molds, as well as
multicellular fungi that produce familiar fruiting forms known as mushrooms.
These organisms are classified as a kingdom, Fungi,
which is separate from the other eukaryotic life kingdoms of plants and animals…
The English word fungus is directly
adopted from the Latin fungus (mushroom), used in the writings
of Horace and Pliny.[5] This
in turn is derived from theGreek word sphongos (σφογγος
"sponge"), which refers to the macroscopic structures
and morphology of mushrooms and molds;[6] the
root is also used in other languages, such as the German Schwamm ("sponge")
and Schimmel ("mold").[7] The
use of the word mycology, which is derived from the Greekmykes (μύκης
"mushroom") and logos (λόγος "discourse"),[8] to
denote the scientific study of fungi is thought to have originated in 1836 with
English naturalist Miles Joseph Berkeley's publication The
English Flora of Sir James Edward Smith, Vol. 5.[6] A
group of all the fungi present in a particular area or geographic region is
known as mycobiota (plural noun, no singular), e.g., "the
mycobiota of Ireland".[9]…
Human use
Saccharomyces
cerevisiaecells shown with DIC
microscopy
The human use of fungi
for food preparation or preservation and other purposes is extensive and has a
long history.Mushroom farming and mushroom gathering are
large industries in many countries. The study of the historical uses and
sociological impact of fungi is known as ethnomycology. Because of the capacity of this
group to produce an enormous range of natural products with antimicrobial or other biological
activities, many species have long been used or are being developed for
industrial production of
antibiotics, vitamins, and anti-cancer and cholesterol-lowering drugs. More
recently, methods have been developed for genetic engineering of
fungi,[186] enabling metabolic engineering of
fungal species. For example, genetic modification of yeast species[187]—which are easy to grow at fast rates in large fermentation
vessels—has opened up ways of pharmaceutical production that are
potentially more efficient than production by the original source organisms.[188]
Therapeutic uses
Modern chemotherapeutics
Many species produce
metabolites that are major sources of pharmacologically active drugs.
Particularly important are the antibiotics, including thepenicillins, a structurally related group
of β-lactam antibiotics that
are synthesized from small peptides. Although
naturally occurring penicillins such aspenicillin G (produced by Penicillium
chrysogenum) have a relatively narrow spectrum of biological
activity, a wide range of other penicillins can be produced by chemical modification of
the natural penicillins. Modern penicillins are semisynthetic compounds, obtained
initially from fermentation cultures,
but then structurally altered for specific desirable properties.[189] Other antibiotics produced by fungi include: ciclosporin, commonly used as an immunosuppressantduring transplant surgery; and fusidic acid, used to help control infection
from methicillin-resistant Staphylococcus aureus bacteria.[190] Widespread use of antibiotics for the treatment of
bacterial diseases, such as tuberculosis, syphilis, leprosy, and others began in the early 20th
century and continues to date. In nature, antibiotics of fungal or bacterial
origin appear to play a dual role: at high concentrations they act as chemical
defense against competition with other microorganisms in species-rich
environments, such as the rhizosphere,
and at low concentrations as quorum-sensing molecules for intra- or
interspecies signaling.[191] Other drugs produced by fungi include griseofulvin isolated from Penicillium
griseofulvum, used to treat fungal infections,[192] andstatins (HMG-CoA reductase inhibitors), used to
inhibit cholesterol synthesis.
Examples of statins found in fungi include mevastatin from Penicillium
citrinumand lovastatin from Aspergillus terreus and
the oyster mushroom.[193]
Traditional and folk medicine
See also: Medicinal fungi
The medicinal
fungi Ganoderma lucidum (left)
and Ophiocordyceps
sinensis (right)
Certain mushrooms
enjoy usage as therapeutics in folk medicines, such as Traditional
Chinese medicine. Notable medicinal mushrooms with a well-documented
history of use include Agaricus subrufescens,[194][195] Ganoderma lucidum,[196] and Ophiocordyceps
sinensis.[197] Research has identified compounds produced by these and
other fungi that have inhibitory biological effects against viruses[198][199] and cancer cells.[194][200] Specific metabolites, such as polysaccharide-K, ergotamine, and β-lactam antibiotics,
are routinely used in clinical medicine. The shiitakemushroom is a source of lentinan, a clinical drug approved for use in
cancer treatments in several countries, including Japan.[201][202] In Europe and Japan, polysaccharide-K (brand name Krestin), a
chemical derived fromTrametes versicolor,
is an approved adjuvant for cancer
therapy.[203]
Cultured foods
Baker's yeast or Saccharomyces
cerevisiae, a unicellular fungus, is used to make bread and
other wheat-based products, such as pizza dough
anddumplings.[204] Yeast species of the genus Saccharomyces are also used to
produce alcoholic beverages through
fermentation.[205] Shoyu koji mold (Aspergillus oryzae)
is an essential ingredient in brewing Shoyu (soy sauce) and sake,
and the preparation of miso,[206] while Rhizopus species are used for
making tempeh.[207] Several of these fungi are domesticated species that were bred or selected according to their capacity
to ferment food without producing harmful mycotoxins (see below), which are
produced by very closely related Aspergilli.[208] Quorn,
a meat substitute,
is made from Fusarium venenatum.[209]
Edible and poisonous species
Amanita phalloides accounts for the majority of fatal mushroom poisoningsworldwide.
Edible mushrooms are well-known examples
of fungi. Many are commercially raised, but others must be harvested from the
wild. Agaricus bisporus,
sold as button mushrooms when small or Portobello mushrooms when larger, is a
commonly eaten species, used in salads, soups, and many other dishes. Many
Asian fungi are commercially grown and have increased in popularity in the
West. They are often available fresh in grocery stores and markets, including
straw mushrooms (Volvariella volvacea),
oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus),
shiitakes (Lentinula edodes),
andenokitake (Flammulina spp.).[210]
There are many more
mushroom species that are harvested from the wild for personal
consumption or commercial sale. Milk mushrooms, morels, chanterelles, truffles, black trumpets, and porcini mushrooms
(Boletus edulis)
(also known as king boletes) demand a high price on the market. They are often
used in gourmet dishes.[211]
Certain types of
cheeses require inoculation of milk curds with fungal species that impart a
unique flavor and texture to the cheese. Examples include the blue color in cheeses such as Stilton or Roquefort, which are made by inoculation
with Penicillium
roqueforti.[212] Molds used in cheese production are non-toxic and are thus
safe for human consumption; however, mycotoxins (e.g., aflatoxins, roquefortine C, patulin, or others) may
accumulate because of growth of other fungi during cheese ripening or storage.[213]
Stilton cheese veined withPenicillium
roqueforti
Many mushroom species
are poisonous to
humans, with toxicities ranging from slight digestive problems or allergic reactions as well as hallucinationsto severe organ failures and
death. Genera with mushrooms containing deadly toxins include Conocybe, Galerina, Lepiota, and, the most infamous, Amanita.[214] The latter genus includes the destroying angel (A. virosa) and the death
cap (A. phalloides),
the most common cause of deadly mushroom poisoning.[215] The false morel (Gyromitra esculenta)
is occasionally considered a delicacy when cooked, yet can be highly toxic when
eaten raw.[216] Tricholoma equestre was
considered edible until it was implicated in serious poisonings causing rhabdomyolysis.[217] Fly agaric mushrooms
(Amanita muscaria) also cause occasional non-fatal poisonings, mostly as
a result of ingestion for its hallucinogenic properties.
Historically, fly agaric was used by different peoples in Europe and Asia and
its present usage for religious or shamanic purposes is reported from some
ethnic groups such as the Koryak people of
north-eastern Siberia.[218]
As it is difficult to
accurately identify a safe mushroom without proper training and knowledge, it
is often advised to assume that a wild mushroom is poisonous and not to consume
it.[219][220]
///////////////
////////////////
همچنین قارچ
چتری:
قارچ چتری یا قارچ گوشتی نوعی قارچ است که دارای هاگدان گوشتی اسپورزا در سطح بالایی خود است و عمدتاً بر روی
زمین، خاک یا منابع مغذی میروید. به نظر میرسد که بیشتر گونههای قارچها در طول
شب، به سرعت رشد میکنند.
///////////
عيش الغراب أو المشروم (Mushroom)، هو فطر مثمر الذي ينمو فوق
الأرض. حيث توجد أصناف كثيرة من الفطريات اللحيمة، التي تشبه المظلة في شكلها.
وينمو عيش الغراب بكثرة في الغابات ومناطق الأعشاب.
كان العلماء في الماضي يعتبرون عيش الغراب
وكذلك الفطريات الأخرى نباتات غير خضراء. أما اليوم فينظر إلى الفطريات باعتبارها
مملكة مستقلة في عالم الأحياء. يختلف عيش الغراب، مثل باقي الفطريات، عن النباتات
الخضراء في كونه لا يحتوي على الكلوروفيل، وهو المادة الخضراء التي تستعملها
النباتات في صنع الغذاء. وبدلا من ذلك يعتمد عيش الغراب في حياته أساسا على امتصاص
المواد الغذائية من النباتات الحية أو الآخذة في التحلل في البيئة المحيطة. يوجد
نوعين من الفطر: فطر سام وفطر صالح للأكل.
/////////////
به کردی کوارک:
Kuvark (bi latînî: mussirion) yek curayê kuvan e. Gelek
texlîtên kuvarkan bi rengên cuda cuda hene. Heta hin ji wan hene ku jehrî jî di wan de
heye. Her sal gelek kes bi van karokên jehrîdar dimirin.
Karok li Kurdistanê
di demsala biharê de li mêrg û terazinan şîndibin. Karok dema hêj nû ji binê
axê derdikevin derva, gelek piçûk in, qurma wan zirav e û jora wan tar
vedigire; girover dibe û keviyên xwe bi jêrê ve diwergerînin. Karok ji aliyê
tara xwe ya binî ve, xetxetkî ye. Bihneke xweş jê tê û ji bo xwarina mirovan
xwerekekî pir hêja, bi adan û nişa ye.
///////////////
به پنجابی کھمبی :
کھمبی.
چھتری دی طرح دا بوٹا جیدے نا ای
بی ہوندے نے نا ای جڑ نا ای ٹاہنیاں نا ای پتے نا ای پھل۔ ایدیاں بے شمار قسماں
نیں۔ پر کھان دے قابل صرف دو سو نیڑے نیں۔ پاکستان دے پہاڑی علاقیاں چ رکھاں دے ساۓ تھلے تے پہاڑاں
دیاں ٹہلواناں تے سارا سال کھمبیاں اگدیاں ریندیاں نے۔
/////////////
به سواحلی/سواحیلی اُیوگا:
Uyoga ni sehemu ya kuvu inayotokea juu
ya ardhi na
kukuza vibufu vinavyofanana na mbegu ya mimea. Uyoga mara nyingi
huitwa mimea lakini
si mimea, ni sehemu ndogo ya kuvu au fungi.
Kazi ya uyoga kwa
fungi yake ni kama matunda kwa mmea yaani ni kusaidia kuzaa na kusambaza.
Uyoga si fungi yenyewe
bali kitu kama tunda lake. Unajengwa na nyuzi nyingi za kungunyanzi na kuwa
mahali pa kukuza vibufu ambavyo ni kama mbegu wa fungi.
/////////////////
به اردو کهُمبی:
کھُمبی(Mushroom) فُطر؛
سماروغ؛ کُلاہ باران؛ککر متّا؛سانپ کی چھتری؛ گودے والی خود روفُطر؛ کھمبی کی
جنس سے تعلق رکھنے والی کوئی سی خوردنی قسم جس کی شکل چھتری جیسی
ہوتی ہے، اس سے مشابہ یا اس قدر تیزی سے پیدا اور بڑھنے والی کوئی بھی چیز۔ (صفت) کھُمبی کی،
اس سے متعلق یا اس کی بنی ہوئی؛ کھمبی سے مشابہ یا اس سے مشابہت کی یاد دلانے
والی؛ تیزی سے نشوونما پانے والی لیکن کم پائیدار یا تھوڑی مدت رہنے والی۔ (فعل
لازم) کھُمبیاں اکٹھی کرنا؛ کھُمبی کی صورت کا ہونا یا ایسی صورت اختیار کرنا؛
پھوٹ نکلنا؛ تیزی سے بڑھنا یا اضافہ ہونا۔[1]
////////////////////
A mushroom (or toadstool)
is the fleshy, spore-bearing fruiting body of
a fungus,
typically produced above ground on soil or on its food source.
The standard for the
name "mushroom" is the cultivated white button mushroom, Agaricus
bisporus; hence the word "mushroom" is most often
applied to those fungi (Basidiomycota, Agaricomycetes)
that have a stem (stipe), a cap (pileus),
and gills (lamellae, sing. lamella) on the underside of the cap. These
gills produce microscopic spores that help the fungus spread across the ground
or its occupant surface.
"Mushroom"
describes a variety of gilled fungi, with or without stems, and the term is
used even more generally, to describe both the fleshy fruiting bodies of some Ascomycota and
the woody or leathery fruiting bodies of some Basidiomycota, depending upon the
context of the word.
Forms deviating from
the standard morphology usually have more specific
names, such as "bolete", "puffball",
"stinkhorn",
and "morel",
and gilled mushrooms themselves are often called "agarics"
in reference to their similarity to Agaricus or
their place Agaricales. By extension, the term "mushroom" can
also designate the entire fungus when in culture; the thallus (called
a mycelium)
of species forming the fruiting bodies called mushrooms; or the species itself…
The Agaricus bisporus, one of the most widely
cultivated and popular mushrooms in the world
Further information: Ethnomycology
Main articles: Edible mushroom, Mushroom hunting and Fungiculture
Mushrooms are used
extensively in cooking, in many cuisines (notably Chinese, Korean, European, andJapanese). Though neither meat nor vegetable,
mushrooms are known as the "meat" of the vegetable world.[23]
Most mushrooms sold in supermarkets have been commercially grown
on mushroom farms.
The most popular of these, Agaricus bisporus, is considered safe for
most people to eat because it is grown in controlled, sterilized environments.
Several varieties of A. bisporus are grown commercially,
including whites, crimini, and portobello. Other cultivated species now
available at many grocers include shiitake, maitake or hen-of-the-woods,oyster, and enoki.
In recent years, increasing affluence in developing countries has led to a
considerable growth in interest in mushroom cultivation, which is now seen as a
potentially important economic activity for small farmers.[24]
Mushroom
and truffle output
in 2005
A number of species of
mushrooms are poisonous;
although some resemble certain edible species, consuming them could be fatal.
Eating mushrooms gathered in the wild is risky and should only be undertaken by
individuals knowledgeable in mushroom identification. Common best practice is
for wild mushroom pickers to focus on collecting a small number of visually
distinctive, edible mushroom species that cannot be easily confused with
poisonous varieties. A. bisporus contains carcinogens called hydrazines, the most abundant of which is agaritine. However, the carcinogens are
destroyed by moderate heat when cooking.[25]
More generally, and
particularly with gilled mushrooms, separating edible from poisonous species
requires meticulous attention to detail; there is no single trait by which all
toxic mushrooms can be identified, nor one by which all edible mushrooms can be
identified. Additionally, even edible mushrooms may produce allergic reactions in susceptible
individuals, from a mild asthmatic response to
severe anaphylactic shock.[26][27]
People who collect
mushrooms for consumption are known as mycophagists,[28] and the act of collecting them for such is known as mushroom hunting, or simply
"mushrooming".
China is
the world's largest edible mushroom producer.[29] The country produces about half of all cultivated
mushrooms, and around 2.7 kilograms (6.0 lb) of mushrooms are consumed per
person per year by over a billion people.[30]
Main article: Mushroom poisoning
Young Amanita phalloides,
"death cap" mushrooms
Many mushroom species
produce secondary metabolites that
can be toxic, mind-altering, antibiotic, antiviral, orbioluminescent. Although there are only a
small number of deadly species,
several others can cause particularly severe and unpleasant symptoms. Toxicity
likely plays a role in protecting the function of the basidiocarp: the mycelium
has expended considerable energy and protoplasmic material to develop a
structure to efficiently distribute its spores. One defense against consumption
and premature destruction is the evolution of chemicals that render the
mushroom inedible, either causing the consumer to vomit the meal (see emetics), or to learn to avoid consumption
altogether. In addition, due to the propensity of mushrooms to absorb heavy metals,
including those that are radioactive, European mushrooms may, to date, include
toxicity from the 1986 Chernobyl disaster and
continue to be studied.[31][32][33][34][35]
Psilocybe zapotecorum, a hallucinogenic mushroom
Mushrooms with
psychoactive properties have long played a role in various native medicine
traditions in cultures all around the world. They have been used as sacrament
in rituals aimed at mental and physical healing, and to facilitate visionary
states. One such ritual is the velada ceremony.
A practitioner of traditional mushroom use is theshaman or curandera (priest-healer).[36]
Psilocybin mushrooms possess psychedelic properties. Commonly known as
"magic mushrooms" or "'shrooms", they are openly
available in smart shops in
many parts of the world, or on the black market in
those countries that have outlawed their sale. Psilocybin mushrooms have been
reported as facilitating profound and life-changing insights often described as mystical experiences.
Recent scientific work has supported these claims, as well as the long-lasting
effects of such induced spiritual experiences.[37]
Psilocybin, a naturally occurring chemical in
certain psychedelic mushrooms such
as Psilocybe cubensis,
is being studied for its ability to help people suffering from psychological
disorders, such as obsessive-compulsive
disorder. Minute amounts have been reported to stop cluster and migraine headaches.[38] A double-blind study, done by the Johns Hopkins Hospital,
showed psychedelic mushrooms could provide people an experience with
substantial personal meaning and spiritual significance. In the study, one
third of the subjects reported ingestion of psychedelic mushrooms was the
single most spiritually significant event of their lives. Over two-thirds
reported it among their five most meaningful and spiritually significant
events. On the other hand, one-third of the subjects reported extreme anxiety. However, the anxiety went away after
a short period of time.[39][40]Psilocybin mushrooms have also shown to be successful in
treating addiction, specifically with alcohol and cigarettes.[41]
A few species in the Amanita genus, most recognizably A. muscaria, but also A. pantherina,
among others, contain the psychoactive compound muscimol. The muscimol-containing chemotaxonomic group of Amanitas contains
no amatoxins or phallotoxins, and as such are not hepatoxic, though if not properlycured will
be non-lethally neurotoxic due
to the presence of ibotenic acid. The Amanita intoxication
is similar to Z-drugs in that it includes CNS depressantand sedative-hypnotic effects, but also dissociation and delirium in high doses.
Main article: Medicinal mushrooms
Some mushrooms or extracts are used or studied as possible
treatments for diseases, such as cardiovascular
disorders.[42] Some mushroom materials, including polysaccharides, glycoproteins and proteoglycans are underbasic research for their potential to
modulate immune system responses
and inhibit tumor growth,[43] whereas other isolates show potential antiviral, antibacterial, antiparasitic, anti-inflammatory, and antidiabetic properties in preliminary
studies.[44] Currently, several extracts have widespread use in Japan,
Korea and China, as adjuncts to radiation treatments and chemotherapy,[45][46] even though clinical evidence of efficacy in humans has
not been confirmed.
Historically,
mushrooms have long been thought to hold medicinal value, especially in traditional
Chinese medicine.[47] They have been studied in modern medical research since
the 1960s, where most studies use extracts, rather than whole mushrooms. Only a
few specific extracts have been tested for efficacy in laboratory research.Polysaccharide-K and lentinan are among extracts best
understood from in vitro research, animal models such as mice, or
early-stage human pilot studies.[46]
Preliminary
experiments show glucan-containing mushroom extracts may affect function of the innate and adaptive immune
systems, functioning asbioresponse
modulators.[46] In some countries, extracts of polysaccharide-K, schizophyllan, polysaccharide
peptide, or lentinan are government-registeredadjuvant cancer
therapies.[45][48]
As of June 2014, whole
mushrooms or mushroom ingredients are being studied in 32 human clinical trials registered with the US National
Institutes of Health for their potential effects on a variety
of diseases and normal physiological conditions, including vitamin D deficiency, cancer, bone metabolism,glaucoma, immune functions and inflammatory
bowel disease.[49]
A
tinder fungus, Fomes fomentarius
Mushrooms can be used
for dyeing wool and
other natural fibers. The chromophores of mushroom dyes are organic compounds and
produce strong and vivid colors, and all colors of the spectrum can be achieved
with mushroom dyes. Before the invention of synthetic dyes,
mushrooms were the source of many textile dyes.[50]
Some fungi, types of polypores loosely called mushrooms, have
been used as fire starters (known as tinder fungi).
Mushrooms and other
fungi play a role in the development of new biological remediation techniques
(e.g., usingmycorrhizae to
spur plant growth) and filtration technologies (e.g. using fungi to lower
bacterial levels in contaminated water).[51]