۱۳۹۵ فروردین ۵, پنجشنبه

طرخون/ترخون، ترخ، طرخونی، هوبولس، تلخون

طرخون . [ طَ ] (معرب ، اِ) گیاهی است ، معرب ترخ ، بیخ ریشه های آن عاقرقرحا است ، قاطع شهوت است . (منتهی الارب ). گفته اند که عاقرقرحا بیخ طرخون کوهی است . (ذخیره ٔ خوارزمشاهی ). کوهیش را عاقرقرحا خوانند. (نزهةالقلوب ). ابوعلی در مفردات قانون گوید: گویند عاقرقرحا ریشه ٔ طرخون جبلی است . نباتی است که اصل عروق آن عاقرقرحا باشد. علفی است که عاقرقرحا بیخ آن است . (برهان ) (آنندراج ). رجوع به عاقرقرحا شود. تره ای است بشکل تره ٔ میره ، ارجانی گوید که او گرم است و خشک در دو درجه و در معده دیر هضم شود و تریها را که در مزاج معده مانده باشد خشک کند و ناپدید گرداند، و چنین گفته اند که عاقرقرحا بیخ طرخون کوهی است . (صیدنه ). به شیرازی طرخونی گویند، و نیکوترین آن بستانی تازه بود و طبیعت آن گرم و خشک بود در دویم و در وی قوتی مخدر بود. ابن ماسویه گوید: گرم و خشک بود در وسط درجه ٔ سیم ، و گویند سرد است ، مجفف رطوبات بود و نشف تری بکند و قلاع را نافع بود، چون بخایند و زمانی نیک دردهان نگاه دارند و چون بخایند پیش از خوردن داروی مسهل کریه طعم آن احساس نکند بسبب تخدر و معده را قوت دهد و درد حلق آورد و دشوار هضم شود و قطع شهوت باه بکند، تشنگی آورد و مصلح وی کرفس بود، از بهر آنکه منع ضرر آن بکند و زود بگذراند و هضم کند. تمیمی گوید: آب آن با آب رازیانه در شراب هندی کنند که آن را شراب کاوی و کدر گویند و بیاشامند منع آبله و حصبه کند خاصه آب طرخون این فعل میکند و منع حدوث علل وبا میکند. (اختیارات بدیعی ). به فارسی ترخوانی نامند و از سبزیهای معروف است و بیخ بری او عاقرقرحا است ، درسیم گرم و خشک و مجفف و مقوی معده و مخدر و مغیر ذائقه و مشهی و خوشبوکننده ٔ دهان و محلل ریاح و اخلاط لزجه و مفتح سدد و مصلح هوای وبائی و طاعون و خائیدن وی جهت قلاع نافع و اکثار آن محرق خون و قاطع باه و مصلح آن بقول بارده و مخدر و مخشن سینه و مصلحش عسل وبطی ءالهضم و مصلح آن کرفس است و مقوی فعل او رازیانه است . (تحفه ٔ حکیم مؤمن ). و رجوع به تذکره ٔ داود انطاکی و مفردات ابن بیطار شود. || نوعی ازسبزی خوردنی هم هست . (برهان ). ترخون . ذعلوق . (مهذب الاسماء). ازنبیژ (؟). (السامی فی الاسامی ص 101). نام سبزیی است خوشبوی . ریحانی ، یعنی اسپرمی است که با نان خام خورند و در طعامها نیز کنند. غرمانوش . رُعْلول . ترخان . تلخون . و آن بر دو گونه است : بابلی و رومی ، بابلی برگهای دراز و رومی برگهای گرد دارد. || در سراج نوشته که بید سرخ است . (آنندراج ) (غیاث اللغات ). و رجوع به فرهنگ شعوری ج 2 ص 165 شود.
//////////////
طرخون‌.  به شیرازی طرخونی خوانند بهترین وی بستانی تازه بود طبیعت آن گرم و خشک بود در دویم و در وی قوتی مخدره بود.  ابن ماسویه گوید گرم و خشک بود در وسط درجه سئوم و گویند سرد بود و مجوف رطوبات بود و نشف تری بکند و قلاع زایل کند چون بخایند و زمانی نیک در دهان نگاهدارند و چون پیش از خوردن داروی مسهل بخایند ادراک طعم دارو نکنند به سبب تخدیری که در اوست و معده را قوت دهد و درد حلق آورد و دشوار هضم شود قاطع شهوت باه بود و تشنگی آورد و مصلح وی کرفس بود و تمیمی گوید آب وی با آب رازیانه در شراب کادی کنند و بیاشامند منع آبله حصبه بکند بهترین اشربه ملوک هند و خراسان بود خاصه آب طرخون این فعل می‌کند و منع حدوث علت وبا نیز می‌کند
______________________________
صاحب صیدنه می‌گوید: معرب از لغت فارسی است و جالینوس گوید او هوبولس است
لاتین‌ARTEMISIA DRACUNCULUS فرانسه‌ESTRAGON انگلیسی‌WILD,  Tarragon، DRAGON
اختیارات بدیعی، ص: 282
/////////////////
ترخون یا تلخون (Artemisia dracunculus)، گیاهی پایا به ارتفاع ۳۰ سانتیمتر تا یک متر است و دارای برگ‌های ساده به رنگ سبز است. برگ‌های قاعده ساقه آن به ۳ لوب تقسیم می‌شود و کاپیتول‌های آن کوچک و به رنک سبز و خوشه‌ای است. تکثیر آن از طریق پیدایش جوانه‌ها در ریزوم گیاه صورت می‌گیرد. قسمت مورد استفاده ترخون برگ‌ها و سر شاخه‌ها جوان گیاه است. از ترخون برای طعم‌دار کردن خوراکی‌هایی مثل شور نیز استفاده می‌شود.[۱]
محتویات
  [نمایش
ترکیبات شیمیایی[ویرایش]
گیاه تازه ترخون دارای ۶۰ تا ۷۰ درصد استراگول، ۱۵ الی ۲۰درصد اوسیمن (ocimene) و متیل کاویاکول (methylchaviacol) می‌باشد. همچنین مقدار کمی نیز تانن در ترخون وجود دارد.
محل رویش[ویرایش]
منشأ اصلی ترخون در دره‌های آبرفتی روسیه و نواحی غربی آمریکای شمالی بوده‌است اما اکنون پرورش آن در تمام نقاط  ایرانمعمول است.
پانویس[ویرایش]
منابع[ویرایش]
·         منتظمی، رزاهنر آشپزی. چاپ هفتم. تهران.
·         کتاب گیاهان دارویی جلد سوم – دکتر علی زرگری – ناشر مؤسسه انتشارات و چاپ تهران – چاپ ۱۳۷۱
//////////
الطرخون، الطرخوم أو الترخون (الاسم العلميArtemisia dracunculus) وهو نوع نباتي عشبي يتبع جنس الشيح.
الموئل والانتشار[عدل]
ينمو برياً في بلاد الشام تتصف أوراقه بالطول النسبي حيث تتموضع على ساق النبتة بشكل متناوب.
يباع لدى البقالين وبائعي الخضر على شكل باقات صغيرة كما هو الحال في المقدونس والنعناع والريحان.
الطَّرْخُون هو نبات تستخدم أوراقه لإعطاء النكهة للحوم، والخضراوات والصلصة، ومحسنات الطعم والخل وزيت الطعام. والموطن الأصلي لهذا النبات جنوب أوروبا. ونبات
الطَّرْخُون من نباتات الشجيرات الكثيفة ذات الأوراق الملساء الرفيعة. وينمو إلى ارتفاع يقارب الـ 150سم في الأماكن الدافئة الجافة
المعلومات الغذائية[عدل]
يحتوي كل 100غ من الطَّرْخُون، بحسب وزارة الزراعة الأميركية على المعلومات الغذائية التالية :
·         السعرات الحرارية: 295
·         الدهون: 7.24
·         الدهون المشبعة: 1.88
·         الكاربوهيدرات: 50.22
·         الألياف: 7.4
·         البروتينات: 22.77
·         الكولسترول: 0
مصادر[عدل]
//////////////
به عبری:
לענה דרקונית (שם מדעיArtemisia dracunculus) הוא מין צמח עשבוני רב-שנתי, המשמש כעשב תיבול במטבחים שונים בעולם. כעשב תיבול הוא מוכר בעברית ובאנגלית בשם טָרָגוֹן (Tarragon) ובצרפתיתגרמנית וספרדית בשם אֶסְטְרָגוֹן (Estragon).
הצמח גדל באופן טבעי בחצי הכדור הצפוני, כולל אירופה, חלקים מאסיה (בהם הודו), אמריקה הצפונית ואף מקסיקו.
////////////////
به کردی ترخون:
Tarxûn (artemisia dracunculus) riwekek ji famîleya beybûnan (asteraceae) e. Riwekeke pirrsalane ye. Li cihê ku hatiye ajotin, 8-10 salan beî problem ber dide. Ji Sîbîryayê belav bûye.
Bejna wê 120-150 cm bilind dibe. Wekî biharbêhn (biharat) di pêjgeha kurd de tê bikaranîn. Bi taybetî tevlî hin hêyavk,şorbe û seleteyan dikin. Di pêjgeha fransî de cihekê girîng digire.
/////////////////
به آذری تِرخون:
Tərxun (lat. Artemisia dracunculus)[1] — yovşan cinsinə aid bitki növü.[2]
Çoxillik ədviyyəli bitkilərdəndir. Yerüstü hissəsi kolşəkillidir, düz qalxan gövdəsinin hündürlüyü 0,8 m-dən 1,5 m-ə qədər olur.
Tərxun çoxillik uzunyarpaqlı bitkidir. Təzə tərxunda 0,1-0,5%, qurudulmuşunda isə 0,2-0,8% efir yağı vardır.
Tərxun bitkisi soyuğa davamlıdır, qışı yaxşı keçirir, 10-13°C temperaturda belə normal inkişaf edir. Əkildiyi yerdə 8-10 il və daha çox inkişaf edərək məhsul verir. Lakin tərəvəz bitkisi kimi tərxunu 4-5 ildən artıq eyni sahədə saxlamaq məsləhət görülmür. Çünki bundan artıq saxlandıqda məhsuldarlığı aşağı düşür, zəif inkişaf edir.
Yeyinti məqsədi ilə yerüstü hissələrindən istifadə edilir. Tərxunun xoş tamı vardır. Tərkibində efir yağları olduğundan ondan təzə və qurudulmuş şəkildə məişətdə geniş istifadə edilir.
Tərxun indi də xalq təbabətində özünün müalicəvi əhəmiyyətini itirməmiş, hazırda avitaminoz və xroniki mədə iltihabı (qastrit) xəstəliklərinin müalicəsində istifadə olunur.
//////////////
به ترکی ترحون:

Tarhun (Artemisia dracunculus), papatyagiller (Asteraceae) familyasının yavşan (Artemisia) cinsinden çok yıllık polimorfik[1] yavşan türü. Yaprakları baharat olarak kullanıldığı için Artemisia dracunculus var. sativa alt türünün kültürü yapılır.
Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişir. Boyu 120-150 cm.'dir. Yaprakları 2-8 cm. uzunluğunda, 2-10 mm genişliğindedir. Kökeni Sibirya'dır, buradan tüm Avrasya'ya yayılmıştır.
Türkiye'de Bayburt'un yedigözeler köyünde aroma bakımından zengin olarak yetişir. Yörede "dargun" olarak isimlenmiştir. Ayrıca ekonomik getirisinden dolayı "yeşil altın olarak da anılmaktadır
Baharat olarak Fransız yemeklerinde çok sık kullanılır. Anadolu'da da kesme çorbası, salata gibi yemeklere konur. Makarnalarda dolmalarda, Bayburt'un yöresel yemeği galacoşda ve böreklerde, Ayrıca Azerbaycan,ErmenistanGürcistan ve Rusya'da Tarhun isimli gazlı içeceğe tat vermesi için kullanılır.
////////////////

Tarragon (Artemisia dracunculus) is a species of perennial herb in the sunflower family. It is widespread in the wild across much of Eurasia and North America, and is cultivated for culinary and medicinal purposes in many lands.[3][4][5][6]
One sub-species, Artemisia dracunculus var. sativa, is cultivated for use of the leaves as an aromatic culinary herb. In some other sub-species, the characteristic aroma is largely absent. The species is polymorphic.[7]Informal names for distinguishing the variations include "French tarragon" (best for culinary use), "Russian tarragon" (typically better than wild tarragon but not as good as so-called French tarragon for culinary use), and "wild tarragon" (covers various states).
Tarragon grows to 120–150 cm (47–59 in) tall, with slender branched stems. The leaves are lanceolate, 2–8 cm (0.79–3.15 in) long and 2–10 mm broad, glossy green, with an entire margin. The flowers are produced in small capitulae 2–4 mm diameter, each capitulum containing up to 40 yellow or greenish-yellow florets. French tarragon, however, seldom produces any flowers (or seeds).[8] Some tarragon plants produce seeds that are generally only sterile. Others produce viable seeds. Tarragon has rhizomatous roots and it readily reproduces from the rhizomes.

Contents
  [show
Cultivation[edit]
Dried tarragon leaves
French tarragon is the variety generally considered best for the kitchen, but is never grown from seed as the flowers are sterile; instead it is propagated by root division. It is normally purchased as a plant, and some care must be taken to ensure that true French tarragon is purchased. A perennial, it normally goes dormant in winter.[8] It likes a hot, sunny spot, without excessive watering.[8]
Russian tarragon (A. dracunculoides L.) can be grown from seed but is much weaker in flavor when compared to the French variety.[8] However, Russian tarragon is a far more hardy and vigorous plant, spreading at the roots and growing over a meter tall. This tarragon actually prefers poor soils and happily tolerates drought and neglect. It is not as strongly aromatic and flavorsome as its French cousin, but it produces many more leaves from early spring onwards that are mild and good in salads and cooked food. Russian tarragon loses what flavor it has as it ages and is widely considered useless as a culinary herb, though it is sometimes used in crafts. The young stems in early spring can be cooked as an asparagus substitute. Horticulturists recommend that Russian tarragon be grown indoors from seed and planted out in the summer. The spreading plants can be divided easily.
A better substitute for French tarragon is Spanish tarragon (Tagetes lucida), also known as Mexican mint marigold, Mexican tarragon, Texas tarragon, or winter tarragon[citation needed]. It is much more reminiscent of French tarragon, with a hint of anise. Although not in the same genus as the other tarragons, Spanish tarragon has a stronger flavor than Russian tarragon that does not diminish significantly with age.
Health[edit]
Tarragon (Artemisia dracunculus) essential oil in a clear glass vial
Tarragon has an aromatic property reminiscent of anise, due to the presence of estragole, a known carcinogen and teratogen in mice. The European Union investigation revealed that the danger of estragole is minimal even at 100–1,000 times the typical consumption seen in humans.[citation needed] Estragole concentration in fresh tarragon leaves is about 2900 mg/kg.[9]
Uses[edit]
Culinary use[edit]
Tarragon is one of the four fines herbes of French cooking, and is particularly suitable for chicken, fish and egg dishes. Tarragon is the main flavoring component of Béarnaise sauce. Fresh, lightly bruised sprigs of tarragon are steeped in vinegar to produce tarragon vinegar.
Tarragon is used to flavor a popular carbonated soft drink in the countries of ArmeniaAzerbaijanGeorgia and, by extension,RussiaUkraine and Kazakhstan. The drink, named Tarhun (Armenian pronunciation: [tɑɾˈxun] Թարխուն), is made out of sugary tarragon concentrate and colored bright green.
In Iran, tarragon is used as a side dish in sabzi khordan (fresh herbs), or in stews and in Persian style pickles, particularly 'khiar shoor'.
In Slovenia, tarragon is used in a variation of the traditional nut roll sweet cake, called potica. In Hungary a popular kind of chicken soup is flavored with tarragon.
cis-Pellitorin, an isobutyramide eliciting a pungent taste, has been isolated from the tarragon plant.[10]
Chemistry[edit]
A. dracunculus oil contained predominantly phenylpropanoids such as methyl chavicol (16.2%) and methyl eugenol (35.8%).[11] Gas chromatography/mass spectrometry analysis of the essential oil revealed the presence of trans-anethole (21.1%), α-trans-ocimene (20.6%), limonene (12.4%), α-pinene (5.1%),allo-ocimene (4.8%), methyl eugenol (2.2%), β-pinene (0.8%), α-terpinolene (0.5%), bornyl acetate (0.5%) and bicyclogermacrene (0.5%) as the main components.[12]
References[edit]
Notes
1.       Jump up^ Artemisia dracunculus was described in Linnaeus's Species Plantarum 2:849. 1753. "Taxon: Artemisia dracunculus L.". GRIN Taxonomy for Plants. GRIN. 2014-08-17.
5.       Jump up^ Flora of Pakistan
7.       Jump up^ "Artemisia dracunculus". Missouri Botanical Garden.
8.       Jump up to:a b c d McGee, R. M.; Stuckey, M. (2002). The Bountiful Container. Workman Publishing. ISBN 978-0-7611-1623-3.
9.       Jump up^ Zeller, A.; Rychlik, M. (2007). "Impact of estragole and other odorants on the flavour of anise and tarragon". Flavour and Fragrance Journal 22 (2): 105–113. doi:10.1002/ffj.1765.
10.    Jump up^ Gatfield, I. L.; Ley, J. P.; Foerstner, J.; Krammer, G.; Machinek, A.Production of cis-pellitorin and use as a flavouring. World Patent WO2004000787 A2
11.    Jump up^ Lopes-Lutz, D. S.; Alviano, D. S.; Alviano, C. S.; Kolodziejczyk, P. P. (2008). "Screening of chemical composition, antimicrobial and antioxidant activities of Artemisia essential oils". Phytochemistry 69 (8): 1732–1738.doi:10.1016/j.phytochem.2008.02.014PMID 18417176.
12.    Jump up^ Sayyah, M.; Nadjafnia, L.; Kamalinejad, M. (2004). "Anticonvulsant activity and chemical composition of Artemisia dracunculus L. Essential oil". Journal of Ethnopharmacology 94 (2–3): 283–287. doi:10.1016/j.jep.2004.05.021.PMID 15325732.

Artemisia dracunculus
Tarragon
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
A. dracunculus
Artemisia dracunculus
L.[1] not Hook.f. 1881
Synonymy[hide]
·         Achillea dracunculus Hort. ex Steud.
·         Artemisia aromatica A.Nelson
·         Artemisia cernua Nutt.
·         Artemisia changaica Krasch.
·         Artemisia dracunculoides Pursh
·         Artemisia glauca Pall. ex Willd.
·         Artemisia inodora Hook. & Arn.
·         Artemisia inodora Willd.
·         Artemisia nutans Pursh
·         Artemisia nuttalliana Besser
·         Artemisia redowskyi Ledeb.
·         Draconia dracunculus (L.) Soják
·         Dracunculus esculentus Garsault
·         Oligosporus dracunculiformis(Krasch.) Poljakov
·         Oligosporus dracunculus (L.) Poljakov
·         Oligosporus glaucus (Pall. ex Willd.) Poljakov
·         Artemisia dracunculina S.Watson