زوفاء الرطب
بفتح زای و سکون طاء مهمله و باء موحده بفارسی سنکل میش و بترکی
شقلداق نامند
ماهیت آن چرکی است که در دنبه و موی زیر شکم و کنج ران و زیر دم
کوسفندان در بلاد ارمن بسبب چریدن کیاهی شیردار و با حدت از منافذ بطریق ترشح بیشتر
برمی آید و در ان مواضع جمع و منعقد می کردد و بهترین آن آنست که در آب جوشانیده پشم
را از ان جدا نموده باشند و یا کوبیده پشم را از ان برآورده و هرکاه منعقد آن بهم نرسد
پشم میان ران کوسفند و بز را بجوشانند و چربی آن را بکیرند و بکار برند کویند ایل چون
افعی را بخورد پیشانی آن عرق کند و آن عرق منعقد کردد آن را زوفای تر نیز نامند و در
نهایت قوت است از غیر آن
طبیعت آن
در دوم کرم و در اول تر و کویند در اول خشک است
افعال و خواص آن
منضج و ملین و محلل اورام صلبه و جهت استسقا و مغص و صلابت جکر
و سپرز و برودت احشا و کرده شربا و ضمادا نافع و طلای آن جهت تشنج و شکستکی اعضا و
جرب چشم و ریختن مژه و ابرو و تحجر مفاصل و تعقد عصب و اکله و ورم مقعده و رحم و مثانه
و جمیع اورام صلبۀ حوالی آنها و رفع سردی آنها و با پیه مرغابی و طیور جهت تشنج و قرحۀ
کوش و جراحت قضیب و فرج و شقاق مزمن و با اکلیل الملک و روغن تازه حمولا جهت رفع احتباس
حیض و عسر ولادت نافع مضر محرور المزاج و مکرب مصلح آن سکنجبین و روغن کل و سرکه بدل
آن لادن و مغز ساق کاو و کوسفند مقدار شربت آن یک مثقال تا سه مثقال و چون آن را از
پشم جدا کنند و بسوزانند ذرور آن جهت قروح مذاکیر بهترین ادویه است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
////////////
زوفا. (اِ) دوایی است و آن دو نوع میباشد:
خشک و تر.خشک را زوفای یابس ۞ می گویند و آن به برگ سنای مکی می ماند و بهترین وی آن
است که از کوه بیت المقدس آورند و آن به زوفای مصری شهرت دارد، گرم و خشک است در سیم
. و تر را زوفای رطب ، و آن چرکی است که بر زیر دنبه گوسفند ارمن جمع میشود ونوع دیگر نیز در اختیارات
گفته اند. طبیعت آن گرم است در سیم . استسقاء را نافع باشد. (برهان ). زوفی . (آنندراج
). گیاه دائمی از تیره نعناعیان ... دارای
گلهای سفید، آبی ، یا صورتی است . در سابق برای بوی خوش و مصارف دارویی کاشته میشد.
فعلاً فقط برای زینت کاشته میشود. بعضی گیاه جنس ۞ را زوفا خوانده اند. جنس ۞ موسوم به قطرم ۞ است که چون گربه آنرا دوست دارد
آنرا علف گربه یا حشیشةالهر نیز می نامند. (از دایرة المعارف فارسی ). زوفاء. زوفی
. زوفه . گیاهی است ۞ پایا از تیره نعناعیان
که به حالت خودرو و در نواحی جنوبی اروپاو آسیای صغیر و روسیه و ایران می روید. ارتفاعش
بین 40 تا 60 سانتیمتر و ریشه اش ضخیم و منشعب و ساقه هایش نسبةً چوبی و برگهایش کوچک
و متقابل و نوک تیز و کامل و بسیار معطر می باشد. گلهایش زیبا و معطر و به رنگهای آبی
تیره ، مایل به بنفش و سفید و گاهی گلی است . اسانس این گیاه مشابه اسانس نعناع است
و مصرف طبی دارد. جسمی . حسل . ثغام . (فرهنگ فارسی معین ). رجوع به زوفی و کارآموزی
داروسازی ص 214 و گیاه شناسی گل گلاب چ 3 ص 278 و قاموس کتاب مقدس و ترکیبهای این کلمه
شود.
- زوفای بستانی ؛ نوعی از دو نوع زوفا.
(یادداشت بخط مرحوم دهخدا). رجوع به زوفا شود.
- زوفای تر . رجوع به زوفای رطب شود.
- زوفای جبلی ؛ نوعی از دو نوع زوفا.
(یادداشت ایضاً).
- زوفای خشک . رجوع به زوفای یابس شود.
- زوفای رَطْب ؛ چرکی است که در دنبه و
موی زیر شکم و کنج ران گوسفند جمع و منعقد می گردد و به فارسی سنگل میش و به ترکی شقلداق
نامند. (از تحفه حکیم مومن ). رجوع به همین
کتاب و اختیارات بدیعی و ترجمه صیدنه و دیگر
کتب طبی و داروئی شود.
- زوفای یابس ؛ گیاهی است مفروش بر روی
زمین ، برگش شبیه به برگ صعتر بستانی و مرزنجوش و با عطریت و شاخه های او پرگره و بر
هر گرهی مایل به زردی و بی تخم و تلخ مزه . (از تحفه حکیم مومن ). رجوع به همین کتاب و اختیارات بدیعی
و ترجمه صیدنه و تذکره داود ضریر انطاکی شود.
//////////////
زوفای رطب
وسخی است که بر دنبههای میش ارمنی جمع
شود به سبب گیاهی که شیر دارد و از یتوعات بود چون بخورند بسبب حدت و قوت آن بتدریج
بر دنبه ایشان جمع میشود و باشد که روان بود آن را بپزند و بقوام آورند و گویند که
هرگاه ایل افعی را بخورد قوت و طبیعت ایل دافع سمیت بود حرکت کند تا دفع ضرر سم کند
عرق بسیار بر پیشانی وی جمع میشود و کثیف گردد آن را زوفاتر خوانند و این نوع در غایت
اثر بود و طبیعت زوفاتر گرم است در سیوم و گویند در دویم و تر است در اول و محلل اورام
صلب بود چون بدان ضماد کنند با بوره و انجیر بر سپرز ضماد کردن نافع بود و استسقا را
نافع بود و جهت سردی جگر خوردن و ضماد کردن نافع بود و محلل صلابتی بود که در حوالی
مثانه و رحم باشد و نافع بود جهت سردی آن و سردی گرده چون به اکلیل الملک و مسک بیامیزند
و زن بخود برگیرد حیض براند و بچه بیرون آورد و چون با پیه مرغ آبی بیامیزند ریش گوش
و ریش قضیب و مقعد و رحم و پیرامون آن سود دهد و تشنج را نافع بود و صاحب تقویم گوید
مولد صداع بود و مصلح وی روغن گل و سرکه بود و مؤلف گوید آنچه مصنوع بود بصنعت گیرند
پشمها که در میان ران گوسفند بود و چرک آن در دیگی کنند و بجوشانند با قدری آب چربیها
که بر سر آب اید رها کنند تا سرد شود بردارند و استعمال کنند و گویند بدل آن مغز ساق
گاو بود
در مخزن الادویه آمده است که زوفاء الرطب
بفتح زا و سکون طا و با بفارسی سنکل میش و بترکی شقلدان نامند.
&&&&&&&&
زهره الملح
بفتح زای و سکون ها و فتح را و تا و الف و لام و کسر میم و سکون
لام و حاء مهمله
ماهیت آن
چیزی است شبیه بشوره و شور طعم و زعفرانی رنک و تندبو و کریه الرائحه
شبیه ببوی ماهی و لذاع قوی و با اندک رطوبتی کویند در حینی که آب نیل طغیانی کرده بر
زمینهای پست می ماند و آن آبها از تابش آفتاب خشک کردند زهره الملح حاصل می کردد و
ماسرجویه کفته که آن شوره است که مانند غبار بر روی نمک معدنی می باشد و آنچه زرد مائل
بسرخی است باجزای منعقده مانند دانۀ چند بهم جمع آمده آن ردی است و خالص آن هر دو نوع
در زیت کداخته کردد و مغشوش آن در آب
طبیعت آن
بنهایت کرم و خشک
افعال و خواص آن
مجفف و محلل قوی طلای آن با مایع مبردی جهت غشاوۀ عین و رطوبتی
که از کوش تراوش کند و قروح خبیثه و اکله و تقشر جلد و آثار قروح و منع روئیدن موی
بسبب احراق آن و با روغنها جهت رفع اعیا و آشامیدن یک یک دانک با سکنجبین جهت صرع نافع
و با شراب ممزوج در اسهال قویتر از نمک هندی و مدر عرق مضر معده مصلح آن عود هندی مقدار
شربت آن تا نیم درم و یک درم آن کشنده است و قابل علاج نیست
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
/////////////
زهرةالملح . [ زَ رَ تُل ْ م ِ ] (ع اِ
مرکب ) نباتی است . (منتهی الارب ) (آنندراج ) (ناظم الاطباء). گیاهی است شورمزه و
در اراضی شورناک روید و ارغوانی رنگ باشد و شاخه های آن به اندازه وجبی باشد. (یادداشت بخط مرحوم دهخدا). || ... در
صورت به کفک ماند که بر سر نمک آب باشد و ازبیخ وی نوعی از او نیز حاصل شود و طعم او
در غایت تیزی بود... زبد بحر به زهره نمک مشابهت
دارد و گویند زبدالملح از اجزای نمک لطیفتر بود... در مصر حاصل شود و طعم او در غایت
تیزی بود و طریق حصول وی آن است که چون آب در موضعی مغاک جمع شود و مدتی بماند زهرةالملح
بر روی او جمع شود بر مثال کفک دریا و در قوت و لطافت از نمک سوخته زیاده بود و غبار
نمک در لطافت به زهرةالملح مشابه بود. (ترجمه
صیدنه ). چیزی است شبیه به شوره و شورطعم و زعفرانی رنگ و تند و بدبو ولذاع
، در حینی که آب نیل طغیان کرده در زمینهای پست بماند و از آفتاب آبها خشک گردد زهرةالملح
حاصل گردد و ماسرجویه گوید که او شوره ای است مثل غبار بر روی نمک معدن بغایت گرم و
تند... و قسمی از آن که مایل به سرخی و مانند دانه ها بهم چسبیده باشد از جمله سموم قتاله و یک درهم او کشنده است و علاج پذیر
نیست . (از تحفه حکیم مومن ). ماده ای است
که از آب نیل و آبهای ایستاده آن گیرند. (یادداشت
بخط مرحوم دهخدا).
//////////////
زهرة الملح flower of salt مكونة من بلورات خفيفة، على شكل قصبات، خالصة البياض،
والتي تتشكل على سطح الملاحات، مشكلة غشاء رقيقًا يغطيها.
هذا المنتج كان، منذ الأزل، يستهلك دومًا من قبل العاملين في صناعة الملح في
بيوتهم. وكان يسمونه " قشطة" لأنه كان يطفو على سطح الماء مثل زبد الحليب.
/////////////
///////////
Fleur de sel
From Wikipedia, the
free encyclopedia
Fleur de sel
Fleur de sel ("flower of salt" in French; French pronunciation: [flœʁ də sɛl]) or flor de sal (also "flower of salt"
in Portuguese, Spanish and Catalan) is a salt that forms as a thin, delicate crust on the surface of seawater
as it evaporates. Fleur de sel has been collected since
ancient times (it was mentioned by Pliny the Elder in his book Natural
History), although it was traditionally used as a purgative and salve. It
is now used as a finishing salt to flavor and garnish food. The name comes from
the flower-like patterns of crystals in the salt crust.[1]
Contents
[show]
One method of gathering sea salt is to draw seawater into marsh basins or salt pans and allow the water to evaporate, leaving behind the salt that was
dissolved in it. As the water evaporates, most of the salt precipitates out on the bottom of the marsh or pan (and is later collected as
ordinary sea salt), but some salt crystals float on the surface of the water,
forming a delicate crust of intricate pyramidal crystals. This is fleur
de sel. The delicacy requires that it be harvested by hand, so this is
done with traditional methods using traditional tools. In France, the workers
who collect fleur de sel are called paludiers, and
they employ a wooden rake called a lousse à fleur[2] to gently rake it from the water. In Portugal, a butterfly-shaped
sieve called a borboleta is used instead.[3] It is then put in special boxes so that it will dry in the sun, and
to avoid disturbing the flakes as it is transported for packaging.
Historically, the workers who harvested fleur de sel were
women, because it was believed that as the salt crystals were so delicate, they
needed to be collected by "the more delicate sex."[4] Because it is scraped from the salt marsh like cream from milk, fleur
de sel has been called "the cream of the salt pans."[5] It is also called "the caviar of sea salts."[6]
Fleur de sel can only be collected when it is very sunny, dry, and with slow,
steady winds.[3] Because of the nature of its formation, fleur de sel is
produced in small quantities. At Guérande, France, each salt marsh produces only about one kilo (2.2 pounds) per day.[4] Because of this and the labor-intensive way in which it is
harvested, fleur de sel is the most expensive of salts.[7]
This method of salt formation and
collection results in salt crystals that are not uniform. The salt also has a
much higher amount of moisture than common salt (up to 10%[8] compare to 0.5% for common salt[9]), allowing the crystals to stick together in snowflake-like forms. The
moisture means that fleur de sel won't dissolve right away on
your tongue, so the taste lingers. Also, since it is unrefined, it is not just
sodium chloride. Other minerals, like calcium, and magnesium chloride, give it
a more complex flavor. These chemicals make fleur de sel taste
even saltier than salt,[10] and give it what has been described as the flavor of the sea. Trace
mineral content depends upon the location at which it is harvested, so the
flavor varies with point of origin.
Fleur de sel is rarely the pure white of table salt. It is often pale gray or
off-white from clay from the salt marsh beds. Sometimes it has a faintly pink
tinge from the presence of Dunaliella
salina, a type of pink microalga commonly found in salt marshes.[11] However fleur de sel from Camargue[2] in France and Ria Formosa[5] in Portugal is white.
Only about 5% of salt is used for cooking,[12] but fleur de sel is only used to flavor food. It is
not, however, used in place of salt during the cooking process. Instead, it is
added just before serving, like a garnish, a "finishing salt," to
boost the flavor of eggs, fish, meat, vegetables, chocolate, and caramel.[4]
Sea salt has been gathered around the world
for millennia, but over the last thousand years, fleur de sel was
only harvested in France. Elsewhere it was collected and discarded. As the
market for specialty salts has grown, companies have begun to harvest fleur
de sel for export wherever the geographic and meteorological
conditions are favorable.
Traditional French fleur de sel is
collected off the coast of Brittany, most notably in the town of Guérande (called Fleur de Sel de Guérande), but also in Noirmoutier, Île de Ré[13] and Camargue. (Camargue's fleur de sel is considered less desirable though, as there
are nuclear reactors in that area.[1]
Greeks have harvested sea salt and fleur de sel (ανθος
αλατιού) along the Mediterranean Sea sea coast, particularly the Mani Peninsula of Lakonia[14] and Missologgi, from ancient times.[15]
Flor de sal is harvested in Portugal, mostly in the Aveiro District[16] and in the Algarve,[17][18] but also in the salt marshes of Castro Marim,[19] at the mouth of the Guadiana River that forms the border to Spain. Roman ruins near Ria Formosa specifically suggest that there has been a long history of sea salt
production here. Before the invention of salt mining, Portugal's sea salt
production helped to solidify its place as a world power.[17] However, when mechanical salt mining made salt inexpensive, demand
for Portugal's sea salt dropped due to its expense. For centuries flor
de sal was scraped away and either discarded or given to workers, as
its presence disturbed the evaporation that was creating the sea salt
underneath.[20]The process of harvesting flor de sal for sale was
reintroduced in 1997 by Necton, with a grant to develop ways to capitalize
Portugal's natural resources.[5] Necton's flor de sal is whiter than the fleur
de sel from Guérande, and is said to have the more robust flavor of
the Atlantic as opposed to Guérande's milder North Sea flavor.[21] Due to Portugal's laws regarding the grading of salt, Necton's flor
de sal is exported to France and marketed by companies who also
market fleur de sel.[5]
Spain also produces high quality flor de sal in the Ebro
Delta on the mainland[22] and the Salinas d'Es Trenc on the island of Majorca[23] and in the Salinas de la Trinidad in the Ebro Delta.[24] Majorca has a long history of salt production, dating to the
Phoenicians and the Romans,[25] but flor de sel was mostly kept for local use until Katja Wöhr
arrived from Switzerland in 2002 and convinced local officials to allow her to
harvest it in Es Trenc.[26] She worked with British chef Marc Fosh to develop mixtures of flor
de sal with herbs and spice blends added, such as orange, lemon, black
olive, lavender, rosemary, dried rose petals, curry spices, and beetroot.[27][28]
Spain's Canary Islands are also a source of flor de sal. Saltworks have operated
on La Palma and Lanzarote for centuries,[29] but the flor de sal that resulted was kept for the
use of the workers until 2007, when the salt gained gourmet status. The
culinary rediscovery of fleur de sel and other gourmet salts
has saved small scale artisanal saltworks in the Canaries, which were in rapid
decline.[30]
Canada now produces high quality fleur de sel from
the Pacific Ocean off Vancouver Island.[31] The colder climate adds extra crunch and reduces the flakiness.
Unlike traditional European fleur de sel, which crystallizes
naturally in the sun, Canadian fleur de sel makers heat their
seawater to force evaporation.[32]
Mexico has produced both sea salt and flor de sal since
Aztec times from the Lagoon of Cuyutlán on the Pacific Coast. There is also a museum in Cuyutlán, dedicated
to the history and technique of flor de sal production.[33]
Flor de sal is also harvested along the beaches of Celestun in Yucatan, Mexico where Mayans cultivated salt 1,500 years ago for its distribution
throughout Mesoamerican trade routes extending to Guatemala, Central America
and the Caribbean.[34]
Brazil started producing flor de sal in 2008 in the
traditional salt-producing area of Mossoró, in the state of Rio Grande do Norte,[35] but which is iodized, as mandated by Brazilian law for all salt intended for direct human
consumption.[6]
Because it is harvested naturally from the
sea and is usually not refined, fleur de sel has more mineral
complexity than common table salt. The following is a chemical analysis of Flos
Salis, a flor de sal by Portuguese company Marisol:[19]
Mineral
|
Quantity
|
97% (in dry matter)
|
|
6.5%
|
|
0.1%
|
|
0.4%
|
|
0.2%
|
|
5 mg/kg
|
|
Insolubles
|
< 0.02%
|
2.
^ Jump up to:a b "Fleur de
Sel: The Hand-Picked Salt". Sous Chef. Speciality Cooking Supplies Limited. 6 March 2014.
Retrieved 30 July 2016.
4.
^ Jump up to:a b c Lebovitz, David (5 September 2006). "Fleur de
Sel". Living
the Sweet Life in Paris. Retrieved 30 July 2016.
5.
^ Jump up to:a b c d "The Cream
of the Salt Pan". The
Atlantic. The Atlantic Monthly Group. March 2002. Retrieved 30
July 2016.
6.
^ Jump up to:a b Orenstein, José (14 November 2012). "É sol, é
sal, é flor de sal". O Estado de S. Paulo ("Estadão") (in Portuguese).
Retrieved 15 November 2012.
8.
Jump up^ Bitterman, Mark (2010). Salted: A Manifesto on the World's
Most Essential Mineral, With Recipes. Ten Speed Press. p. 75. ISBN 978-1-58008-262-4.
9.
Jump up^ "Salt". Transport Information Service. Gesamtverband der Deutschen
Versicherungswirtschaft. Retrieved 30 July 2016.
10.
Jump up^ McGee, Harold. "Curious
Cook in the New York Times: The tastes of salts". Curious Cook. Retrieved 30 July 2016.
11.
Jump up^ O'Connell, Ryan (11 August 2011). "Helicopter
over Corbieres and La Clape". Love that Languedoc. Retrieved 30 July 2016.
18.
Jump up^ Hoesen, Marianne (15 July 2015). "Flor De
Sal - The Best Salt of the Algarve". Everybody Loves Portugal. Retrieved 11 August 2016.
20.
Jump up^ DelGado, Mia (19 May 2016). "Precious
Flor de Sal". Taste
Portugal:London. Retrieved 11 August 2016.
21.
Jump up^ Steenberg, Axel and Sophie. "Natural
Sea Salt". Axel and
Sophie Steenberg's Blog. Retrieved 30 July 2016.
22.
Jump up^ Edwards, Jan (16 November 2013). "A Gift
from the Mediterranean". Eat, drink, sleep, Mallorca. Retrieved 11 August 2016.
25.
Jump up^ de Felipe, Eduardo (1 October 2015). "Flor de
Sal and the Salterns of Es Trenc". Holafoodie. Retrieved 11 August 2016.
27.
Jump up^ von Oheimb, Eva. "Flor de
Sal - the island's precious salt". Mallorquisimo. Retrieved 11 August 2016.
28.
Jump up^ "Flor de
Sal das Aroma des Mittelmeers". Mallorca (in German). Mallorca Agroturismo. Retrieved 11
August 2016.
29.
Jump up^ García Fernández, Rodrigo. "A Harvest
of Salt from the Canaries". Food & Wines from Spain. Retrieved 11 August 2016.
30.
Jump up^ Sánchez Segura, Santiago. "Spanish
Salt: White Gold Fever". Foods & Wines from Spain. Retrieved 11 August 2016.
32.
Jump up^ Greer, Susan (25 November 2014). "Cold water
makes natural Canadian sea salt unique: very white and clean". The Canadian Press. Retrieved 11 August 2016.
33.
Jump up^ Chávez, Luis Rosales (30 March 2015). "Museo de
la Sal, un atractivo turístico en Cuyutlán". Colimanoticias. Retrieved 30 July 2016.
34.
Jump up^ Medellin, Carolina (Winter 2011–2012). "Spice of
Life: Celestún's Superb, Sustainable Salts" (PDF). Catherwood Travels. Haciendas del Mundo Maya. p. 5.
Archived from the original on 2 December 2013. Retrieved 30
July 2016.
35.
Jump up^ "Brazil's
Own Fleur du Sel - Flor de Sal". Flavors of Brazil. 12 December 2012. Retrieved 11
August 2016.
History
|
|
·
Fleur de sel
|
|
Food usage
|
|
Commerce
and industry |
·
Production
|
By region
|
|
Culture
|
|
Miscellaneous
|
|
&&&&&&&&
زهره النحاس
بضم نون و فتح حاء و الف و سین
ماهیت آن
چیزی است شبیه بکف و نمک دانه دانۀ که از پاشیدن آب بروی مس تفته
بهم می رسد و در معدن مس نیز یافت می شود و بهترین آن سفید ریزه دانۀ آنست
طبیعت آن
در قوت قریب بزنکار است
افعال و خواص آن
اکال لذاغ و قابض و جالی آشامیدن سه قیراط آن مسهل خلط و ماء اصفر
و اکتحال آن با مصلحی که حدت آن را کم نماید جهت تحلیل غشاوۀ بصر و قطور سفید آن با
روغنها جهت رفع کری مزمن و غرغرۀ آن با عسل جهت ورم بارد و لهاه و ملازه و مری و با
روغنها و مراهمها جهت بردن کوشت زائد حتی کوشت زائد در بینی و بواسیر و تحلیل اورام
مقعده و خشک نمودن دانۀ بواسیر و زخمها و قروح خبیثه و با شراب جهت بثور و وضح و بهق
سفید و از سموم قتاله است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
//////////////
زهرةالنحاس . [ زَ رَ تُن ْ ن ُ ] (ع اِ
مرکب ) چیزی است که از مس گداخته برآید. (منتهی الارب ) (آنندراج ) (ناظم الاطباء).
ریم مس را گویند. (ترجمه صیدنه ). کفی است
شبیه به دانه ها که از ریختن آب بر روی مس تفته ظاهر شود و آن از کان مس و از مس گداخته
به هم رسد... و از سموم قتاله است .(تحفه حکیم
مومن ). رجوع به اختیارات بدیعی شود.
/////////////////////
زهرة النحاس
آن چیزی است که چون مس بگدازند و در گودی
از زمین ریزند و آب بران ریزند تا به بندد و اجزای مس جمع شود و آب آن چون جمع گردد
کفی گردد مانند نمک و آن را زهرة النحاس خوانند بهترین وی سفید بود و وی اکال و لذاع
و قابض بود گوشت زیاده بخورد و کری کهن شده زایل کند چون سحق کنند و در گوش دمند و
مسهل آب زرد بود و بواسیر خشک کند و ورمها تحلیل دهد و ریشهای عفن باصلاح آورد و چون
با شراب بیامیزند بثور زایل کند چون با عسل بیامیزند و بدان تحنک کنند ورم ملازه بگدازد
صاحب مخزن الادویه مینویسد: زهرة النحاس
چیزی است شبیه بکف و نمکدانه دانه که از پاشیدن آن بر روی مس گداخته و تفته بهم میرسد
اختیارات بدیعی
///////////
اکسید مس(I) (به انگلیسی: Copper(I) oxide) با فرمول شیمیایی
Cu۲O یک ترکیب شیمیایی
با شناسه پابکم ۱۰۳۱۳۱۹۴ است. که جرم مولی آن 143.09 g/mol میباشد. شکل ظاهری
این ترکیب، جامدی با رنگ قهوه ای مایل به قرمز است. هر چند این اکسید به رنگ های بنفش
، زرد و نارنجی نیز بنابر روش سنتز و اندازه ی ذره مشاهده شده است.[۱]
جستارهای وابسته[ویرایش]
ترکیب شیمیایی
نامگذاری اتحادیه بینالمللی شیمی محض
و کاربردی
منابع[ویرایش]
پرش به بالا ↑ Kirk-Othmer Encyclopedia of
Chemical Technology, 27 Volume Set, 5th Edition
//////////////
به عربی أكسيد النحاس الأحادي:
أكسيد النحاس الأحادي مركب كيميائي له
الصيغة Cu2O ، ويكون على شكل
مسحوق بلوري ذي لون أحمر إلى بني وذلك حسب طريقة التحضير وكبر حجم البلورات.
محتويات [أظهر]
الخواص[عدل]
حالة أكسدة النحاس في هذا المركب +1 كما
يشير الاسم.
مركب أكسيد النحاس الأحادي غير منحل عملياً
في الماء، لكنه ينحل في محلول الأمونياك. ينحل أيضاً في حمض هيدروكلوريك مشكلاً كلوريد
النحاس الأحادي.
يتأكسد أكسيد النحاس الأحادي بفعل أكسجين
الهواء الرطب إلى هيدروكسيد النحاس الثنائي حسب المعادلة:
Cu2O + 1/2 O2 + 2H2O →
2Cu(OH)2
في حين أنه يكون مقاوما لفعل الأكسدة في
الهواء الجاف.
بتفاعله مع حمض النتريك أو حمض الكبريتيك
يشكل أكسيد النحاس الأحادي الملح الموافق للنحاس الثنائي، وينتج لدينا النحاس الفلزي
حسب المعادلة:
Cu2O + 2HNO3 → Cu(NO3)2 +
Cu + H2O
التحضير[عدل]
يحضر مركب أكسيد النحاس الأحادي من أثر
القلوي على محاليل أملاح النحاس الأحادي حسب المعادلة العامة:
2Cu + + 2OH - → [2CuOH] →
Cu2O ↓ + H2O
الاستخدامات[عدل]
يستخدم في الكيمياء التحليلية من أجل الكشف
عن السكر باختبار فهلنغ، حيث يقوم السكر باختزال النحاس الثنائي إلى أحادي، حيث أن
وجود أيونات النحاس الأحادي في الأوساط القلوية يؤدي إلى ترسب أكسيد النحاس الأحمر
كما تشير طريقة التحضير.
يستخدم كخضاب أحمر في صناعة الزجاج والسيراميك.
المصادر[عدل]
^ مذكور في : معرف المكون الفريد — معرف المكون الفريد: http://fdasis.nlm.nih.gov/srs/srsdirect.jsp?regno=T8BEA5064F — تاريخ الاطلاع: 19 نوفمبر
2016 — المحرر: إدارة الأغذية والأدوية
— عنوان : cuprous oxide
^ مذكور في : الكيانات الكيميائية للأهمية
البيولوجية (ChEBI)
— معرف ChEBI:
https://www.ebi.ac.uk/chebi/searchId.do?chebiId=CHEBI:81908 — تاريخ الاطلاع: 9 أكتوبر
2016 — عنوان : Cuprous oxide — الناشر: معهد المعلوماتية الحيوية
الأوروبي — رخصة: CC BY 3.0 Unported
^ تعدى إلى الأعلى ل: أ ب مذكور في : بوب كيم
— https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/10313194 — تاريخ الاطلاع: 19 نوفمبر
2016 — عنوان : Cu2O — رخصة: محتوى حر
Taschenbuch chemische
Substanzen, Willmes, Verlag Harri Deutsch, ISBN 3-8171-1662-4
////////////
به ترکی استانبولی باکر اُکسیت، کوپروس
اُکسیت:
Bakır(I)
oksit ya da küproz oksit formülü Cu2O olan inorganik bileşiktir. Bakırın
oksitlerinden biridir. Bu kırmızı renkli katı bazı yosun önleyici boyaların
bileşimine girmektedir. Bu bileşik, tanecik büyüklüğüne bağlı olarak sarı ya da
kırmızı renkli olabilir.[1] Bakır(I) oksit kırmızımsı renkteki kuprit minerali
halinde bulunur.
//////////
Copper(I) oxide
From Wikipedia, the
free encyclopedia
Copper(I) oxide
|
|
Names
|
|
Copper(I) oxide
|
|
Other names
Cuprous oxide
Dicopper oxide Cuprite Red copper oxide |
|
Identifiers
|
|
3D model (Jmol)
|
|
215-270-7
|
|
GL8050000
|
|
Properties
|
|
Cu2O
|
|
143.09 g/mol
|
|
Appearance
|
brownish-red solid
|
6.0 g/cm3
|
|
1,232 °C (2,250 °F; 1,505 K)
|
|
1,800 °C (3,270 °F; 2,070 K)
|
|
Insoluble
|
|
Solubility in
acid
|
Soluble
|
2.137 eV
|
|
-20·10−6 cm3/mol
|
|
Structure
|
|
Thermochemistry
|
|
Std molar
entropy (S |
93 J·mol−1·K−1
|
Std
enthalpy of
formation (ΔfH |
−170 kJ·mol−1
|
Hazards
|
|
EU classification (DSD)
|
Harmful (Xn)
Dangerous for the environment (N) |
|
|
US health exposure limits (NIOSH):
|
|
PEL (Permissible)
|
TWA 1 mg/m3 (as Cu)[1]
|
REL (Recommended)
|
TWA 1 mg/m3 (as Cu)[1]
|
IDLH (Immediate danger)
|
TWA 100 mg/m3 (as Cu)[1]
|
Related compounds
|
|
Other anions
|
|
Other cations
|
|
Except where otherwise noted, data are given for materials in
their standard state (at
25 °C [77 °F], 100 kPa).
|
|
Copper(I) oxide or cuprous oxide is the inorganic compound with
the formula Cu2O. It is one of the principal oxides of copper. This red-coloured solid is a component
of some antifouling paints.
The compound can appear either yellow or red, depending on the size of the
particles.[2] Copper(I) oxide is found as the
reddish mineral cuprite.
Contents
[show]
Copper(I) oxide may be produced by several
methods.[3] Most straightforwardly, it
arises via the oxidation of copper metal:
4 Cu + O2 → 2 Cu2O
Additives such as water and acids affect
the rate of this process as well as the further oxidation to copper(II) oxides.
It is also produced commercially by reduction of copper(II) solutions
with sulfur dioxide.
Aqueous cuprous chloride solutions react with base to give the same material.
In all cases, the color is highly sensitive to the procedural details.
Pourbaix diagram for
copper in uncomplexed media (anions not other than OH- considered). Ion
concentration 0.001 m (mol/kg water). Temperature 25°C.
Formation of copper(I) oxide is the basis
of the Fehling's test and Benedict's test for
reducing sugars. These sugars reduce an alkaline solution of a copper(II) salt,
giving a bright red precipitate of Cu2O.
It forms on silver-plated copper parts exposed to moisture
when the silver layer is porous or damaged. This kind of corrosion is known as red plague.
Little evidence exists for cuprous
hydroxide, which is expected to rapidly undergo dehydration. A similar
situation applies to the hydroxides of gold(I) and silver(I).
The solid is diamagnetic. In terms of their coordination
spheres, copper centres are 2-coordinated and the oxides are tetrahedral. The
structure thus resembles in some sense the main polymorphs of SiO2,
and both structures feature interpenetrated lattices.
Copper(I) oxide dissolves in
concentrated ammonia solution to
form the colourless complex [Cu(NH3)2]+,
which is easily oxidized in air to the blue [Cu(NH3)4(H2O)2]2+.
It dissolves in hydrochloric acid to
give solutions of CuCl2−. Dilute sulfuric acid and nitric acid produce copper(II) sulfate and copper(II) nitrate,
respectively.[4]
Cu2O degrades to copper(II) oxide in moist air.
Cu2O crystallizes in a cubic structure
with a lattice constant al=4.2696 Å. The Cu atoms arrange in a fcc sublattice, the O atoms in a bcc sublattice. One sublattice is shifted
by a quarter of the body diagonal. The space group is , which includes the point group with full octahedral symmetry.
In the history of semiconductor physics, Cu2O is
one of the most studied materials, and many experimental observations and
semiconductor applications have been demonstrated first in this material:
The lowest excitons in Cu2O are
extremely long lived; absorption lineshapes have been demonstrated with neV linewidths, which is the narrowest
bulk exciton resonance ever observed.[8] The associated quadrupole polaritons have low group velocity approaching the speed of
sound. Thus, light moves almost as slowly as sound in this medium, which
results in high polariton densities. Another unusual feature of the ground state excitons is that all primary
scattering mechanisms are known quantitatively.[9] Cu2O was the first
substance where an entirely parameter-free model of absorption linewidth broadening by temperature could be established,
allowing the corresponding absorption
coefficient to be deduced. It can be shown using Cu2O
that the Kramers–Kronig
relations do not apply to polaritons.[10]
Cuprous oxide is commonly used as a pigment, a fungicide, and an antifouling agent for marine paints. Rectifier diodes based on this material
have been used industrially as early as 1924, long before silicon became the standard. Copper(I)
oxide is also responsible for the pink color in a positive Benedict's Test.
1. ^ Jump up to:a b c "NIOSH
Pocket Guide to Chemical Hazards #0150". National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH).
2. Jump up^ N. N.
Greenwood, A. Earnshaw, Chemistry of the Elements, 2nd ed.,
Butterworth-Heinemann, Oxford, UK, 1997.
3. Jump up^ H. Wayne
Richardson "Copper Compounds in Ullmann's Encyclopedia of
Industrial Chemistry 2002, Wiley-VCH, Weinheim. doi:10.1002/14356007.a07_567
4. Jump up^ D.
Nicholls, Complexes and First-Row Transition Elements, Macmillan
Press, London, 1973.
6. Jump up^ L. Hanke,
D. Fröhlich, A.L. Ivanov, P.B. Littlewood, and H. Stolz "LA-Phonoritons in
Cu2O" Phys. Rev. Lett. 83 (1999),
4365.
8. Jump up^ J. Brandt,
D. Fröhlich, C. Sandfort, M. Bayer, H. Stolz, and N. Naka, Ultranarrow
absorption and two-phonon excitation spectroscopy of Cu2O
paraexcitons in a high magnetic field, Phys. Rev. Lett. 99, 217403
(2007). doi:10.1103/PhysRevLett.99.217403
9. Jump up^ J. P.
Wolfe and A. Mysyrowicz: Excitonic Matter, Scientific American 250 (1984),
No. 3, 98.
10. Jump up^ Hopfield,
J. J. (1958). "Theory of the Contribution of Excitons to the Complex
Dielectric Constant of Crystals". Physical Review. 112 (5):
1555–1567. doi:10.1103/PhysRev.112.1555. ISSN 0031-899X.
Wikimedia
Commons has media related to Copper(I)
oxide.
|
·
Oxides