سنبوسه
بفتح سین و سکون نون و ضم باء موحده و سکون واو و فتح سین مهمله
و ها لغت فارسی است بیونانی برماوردا و بهندی مثلث را نیز سنبوسه و مدور را پوری نامند
ماهیت آن
از اغذیۀ معروفه است که از آرد میده و شیر و روغن خمیر کرده پهن
نموده و در جوف آن قیمۀ کوشت با نخود پخته با روغن و پیاز بریان کرده و فلفل و ادویۀ
حاره و مصالح کرم و عطریه داخل کرده بشکل مثلث ساخته پس در روغن بریان می نمایند و
یا در تنور می پزند و بی کوشت نخود را پخته و بدستور مصالح داخل کرده نیز ترتیب می
دهند و با پیاز بریان کرده در روغن و ادویۀ حاره بریان می نمایند
طبیعت آن
کرم و تر
افعال و خواص آن
کثیر الغذا و مقوی اعصاب و مسمن بدن و مهیج اشتها و لیکن ثقیل و
مسدد و مولد ریاح خصوص در معدۀ ضعیف و مصلح آن سکنجبین کفته اند در صفراوی مزاج و جوارشات
حاره مانند کمونی و فلافلی و فلاسفه و مانند اینها در امزجۀ بارده و بلغمیه
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
///////////
سنبوسه . [ سَم ْ س َ / س ِ ] (اِ) شکل
مثلث در لباس و سجاف جامه عموماً و در لچک زنان خصوصاً. (از آنندراج ) (از ناظم الاطباء).
|| نانی است کوچک و شیرین آنرا قطاب خوانند. (آنندراج ). قطاب . (ناظم الاطباء): واگر
بی خوابی رنجه دارد از برگ کوک ، کدو و اسفاناخ سنبوسه سازند. (ذخیره ٔ خوارزمشاهی ). در بزماورد و سنبوسه
زهر پنهان و تعبیه کردند. (تاریخ بیهق ص 132).
-هنوده که در اصطلاح محلی به آنهنبده هم
می گویند.سنبوسه نصف لوزیهایی است که به آن“سرمه دان“ یا “شاپرک“ هم می گویند.
///////////
سنبوسه یا سمبوسه[۱] خوراکی است که از
خمیر پهنشده درست میشود به همین دلیل نوعی پای محسوب میشود که میانش را با گوشت
کوبیده و پیاز و ادویه پر کرده و در روغن برشته کرده باشند.[۲] از خوراکیهای معروف
ایرانی و بیشتر در جنوب و شرق ایران نظیر هرمزگان و خراسان پخت میشده و از آنجا به
سایر مناطق برده شده است. در طبخ سنبوسه از نان لواش، گوشت قرمز، سبزیجات معطر، سیب
زمینی، فلفل قرمز، ادویه و برخی مواد دیگر که مرتبط با نوع سنبوسه است استفاده میشود.
سنبوسه در ایران به عنوان خوراکی -و نه وعده غذائی- مصرف میشود. سمبوسه امروزه تقریباً
یک غذای جهانی است و در همه کشورها کم و بیش وجود دارد و در رستورانهای ایرانی و لبنانی
و یا افغانی در کشورهای خارجی معمولاً وجود دارد. سمبوسه ابتدا در قدیم یک غذای اصلی
در خراسان بوده است اما در خراسان سمبوسه را پس از آماده کردن و گذاشتن مواد (کوبیده
نخود-پیاز- سبزیجات و گوشت خورد شده) و با تا کردن لایههای خمیر روی همدیگر و فشردن،
آن را در آب جوش میانداختند و آشی درست میشد که به آن آش جوش پره یا آش لشخک میگفتند
اما امروزه بجای پختن سمبوسه (جوش پره) در آب آن را در روغن سرخ میکنند و این شیوه
امروزه در بیشتر نقاط جهان رایج شده است. اما در جنوب خراسان هنوز هم سمبوسه آبپز
به عنوان یک آش خوشمزه در روستاها رایج آست. همانطور که در تاریخ بیهقی آمده این غذا
از دوران بسیار قدیم در خراسان رایج بوده است. (آش در جنوب خراسان ماهنامه «نامه گناباد»
۱۳۸۱)
امروزه برای پختن سنبوسه مواد تشکیل دهنده
(معمولاً پیاز خوردشده- گوشت- سبزیجات و نخود از قبل پخته شده) را در تکهای بزرگ از
نان لواش یا برگی از خمیر میریزند و نان لواش یا برگ خمیر را به صورت سه گوش میبندند
و سپس آن را در ماهیتابه میگذارند و در روغن سرخ میکنند.
محتویات [نهفتن]
۱ دربارهٔ واژه
۲ تاریخچه
۳ انواع
سمبوسه
۴ منابع
۵ پیوند
به بیرون
دربارهٔ واژه[ویرایش]
سنبوسه واژهای از ریشهٔ فارسی است که شکل تغییریافتهٔ واژهٔ پارسی «سنبوسگ» میباشد. این
واژه با اشکالی مشابه به زبانهای دیگری چون عربی، هندی، پنجابی، قرقیزی، قزاقی، ازبکی،
سومالیایی، انگلیسی، فرانسوی و دیگر زبانهای جهان راه یافته است.
تاریخچه[ویرایش]
در کتاب تاریخ بیهقی چنین آمده است:
«:... ندیمان را بخواند و امیر، شراب و مطربان خواست و این اعیان را به شراب بازگرفت
و طبقهای نواله و سنبوسه روان شد.»[۳]
انواع سمبوسه[ویرایش]
سنبوسه گوشت
سنبوسه مرغ
سنبوسه بندری
سنبوسه سبزیجات
سنبوسه پیتزائی
سنبوسه سیب زمینی
سنبوسه اسفناج
منابع[ویرایش]
پرش به بالا ↑ نگارش آن همچنانکه در لغتنامهٔ دهخدا آمده، به شکل سنبوسه صحیح
است.
پرش به بالا ↑ رجوع کنید به کتاب کارنامه در
باب طباخی و صنعت آن، به کوشش ایرج افشار، انتشارات سروش، 1360
پرش به بالا ↑ تاریخ بیهقی، به اهتمام قاسم
غنی و علیاکبر فیاض، انتشارات خواجو، 1370
///////////////
قس عربی:
السنبوسة[1] أو السنبوسك أو السمبوسة أو
السمبوسك[2][3] (معربة الفارسية القديمة سَنبوسَگ، ويقال كذلك السنبوسة[4]) عجينة مثلثة
الشكل تحشى بالجبن أو اللحم أو الخضار وتنتشر في الموائد الخليجية في شهر رمضان وتكاد
تكون علامة مميزة في شهر رمضان. وهي عبارة عن عجينة مخصوصة محشوة باللحم أو الخضار
أو الجبن أو غيره وتكون إما مقلية أو بالفرن.
محتويات [أخف]
1 السنبوسة
والحضارة
2 معلومات
غذائية عن السنبوسة باللحمة
3 وصلات
خارجية
4 المراجع
السنبوسة والحضارة[عدل]
Question book-new.svg المحتوى هنا ينقصه
الاستشهاد بمصادر. يرجى إيراد مصادر موثوق بها. أي معلومات غير موثقة يمكن التشكيك
بها وإزالتها. (يناير_2011)
طبق سنبوسة في البرتغال وتسمى Chamuças
ارتبطت السنبوسة ارتباطا شَرطيا بشهر رمضان.
فهي تظهر بظهور الشهر الكريم وتختفي باختفائه، وبعودته تعود لتحتل مكانها في بيت الذاكرة
وفي كل بيت. والسنبوسة أجمل وأفضل ما تقع عليه عينا الصائم في مائدة الافطار. وهي أشهى
وألذ وأفضل ما يفطر به صائم بعد جوع. والسنبوسة تتنوع وتختلف باختلاف الأذواق واختلاف
مستويات المعيشة. فالأسر الغنية والميسورة تتنوع سمبوستها وتتعدد: سنبوسة بالدقة «اللحم
المفروم» سنبوسة بالتونة، وسنبوسة بالجبنة الخ ... لكن ورق السنبوسة هو الأهم وهو الذي
يحدد شكلها وطعمها ومذاقها فالورق الجيد يعني سنبوسة جيدة، لذيذة وخفيفة على المعدة
وسهلة الهضم. والورق الرديء يعني العكس تماما. ومع ان البعض يزعم بأن أصل السنبوسة
تركي وانهاوصلت اليمن مع مجيء الاتراك إلا أن مدينة صنعاء التي عرفت كثيرا من الاطعمة
التركية لم تعرف السنبوسة إلا في بداية السبعينات من القرن الماضي. وهذا يعني ان لا
علاقة للسنبوسة بدولة الخلافة. وحتى لو صحّ ان الاتراك نشروا جيوشهم في كثير من بقاع
الأرض، ونشروا معها السنبوسة فإن ذلك لا يعني بان السنبوسة تركية أو بان الاتراك اخترعوها.
السنبوسة هندية الأصل وهي اختراع هندي ومن الهند (المستعمرة البريطانية الكبرى) انتقلت
إلى عدن (المستعمرة البريطانية الصغرى) ومنها إلى بقية مدن اليمن ودول الخليج والجزيرة.
سيقول بعضكم: ومن اين لي هذا العلم كله! والجواب هو ان هناك علاقة بين السنبوسة والحضارة..
بينها وبين المدنية. ولقد كانت مدينة عدن أكثر تحضرا وتمدنا من كل مدن المنطقة. كانت
المدينة الوحيدة المترفة وكانت أول من عرف السنبوسة وتفنن في اعدادها وتحضيرها عند
حضور شهر رمضان.
معلومات غذائية عن السنبوسة باللحمة[عدل]
تحضر عجينة السمبوسك باللحمة باستخدام
الطحين، الحليب، الزيت النباتي، الخميرة، الملح والماء. أما الحشوة فتحضَر باستخدام
اللحم، البصل، الزيت النباتي، البقدونس، الفلفل الأسود، الصنوبر والملح. تحتوي قطعة
السمبوسك، بحسب موقع شهية، على المعلومات الغذائية التالية:
السعرات الحرارية: 75
الدهون: 4
دهون مشبعة: 1
الكوليسترول: 7
الكاربوهيدرات: 6
وصلات خارجية[عدل]
سمبوسه باللحم بالصور.
طريقة عمل وصفة سمبوسة بحشوة البيتزا بالخطوات
المصورة.
وصفة لسمبوسك الدجاج و الخضار.
وصفة سمبوسك باللحمة مع معلوماتها الغذائية.
طريقة عمل سمبوسه بالجبن
المراجع[عدل]
^ المفردات العامية في مدينة جدة
^ الغني
^ لغت نامه دهخدا
^ النون الساكنة المتبوعة بالباء تلفظ
ميما، فيقال "سمبوسة" بالإقلاب، وفي بعض اللهجات "سبموسة" بالتقليب.
///////////
قس آذری:
Samsa
— Asiya və Afrikanın müxtəlif ölkələrində pişirilən peraşkisinin növü.
//////////
قس باسای اندونزی:
Samosa,
samsa (bahasa Kirgiz: самса and bahasa Kazak: самса, IPA: [sɑmsɑ́], bahasa
Punjabi: Samasa,bahasa Hindi: Samusa) atau somsa (Uzbek: somsa, IPA: [sɒmsá])
adalah pastri goreng berbentuk segitiga. Isi berupa kentang rebus berbumbu
rempah-rempah dicampur kacang kapri, bawang bombay, daun ketumbar, dan
kadang-kadang paneer. Makanan ringan ini populer di Asia Tengah Asia Selatan,
Malaysia, Singapura, dan Semenanjung Arab.
///////////
قس عبری
סמוסה הוא מאפה הנאכל כחטיף
במטבחי דרום אסיה ובייחוד בהודו, בנגלדש, נפאל ופקיסטן. מקורו של מאכל זה במאה ה-10
במרכז אסיה.
מאכל זה לרוב עשוי בצורת משולש
או ארבעון, והוא עשוי בצק הממולא תפוחי אדמה, בצל ואפונה המטוגן בשמן עמוק.
יש הממלאים את המאפה במיני
בשר או דגים. המילוי מתובל בתבלינים שונים ובהם צ'טני, מנטה, כוסברה או תמרינדי.
הסאמוסה מוגשים לרוב כחלק
מצ'אאט (מגש חטיפים) ועמו מוגשים יוגורט, צ'טני וצ'אאט מאסאלה.
מקור המאכל במזרח התיכון,
משם הוא עבר לתת היבשת ההודית בתקופת סולטנות דלהי.[1] עם עליית הפופולריות של המטבח
ההודי באירופה וארצות הברית הפך גם מאכל זה למאכל פופולרי, הנמכר הן במסעדות והן כמזון
מוכן וקפוא במרכולים.
גרסאות אחרות של המאכל, בו
הבצק נאפה במקום טיגונו בשמן עמוק, הפכו נפוצות במערב משיקולים בריאותיים.
///////////
قس کردی
Sêmûçe, sêmûşe cureyek kilorê ya pêjgeha
kurd û îraniyan e. Navê xwe ji sê û mûçê digire,
ango tişta ku sê car hatiye mûçekirin, bi dest, mûçing an alavekê hatiye qurçimandin,
kîpkirin. Şikevaya wê di dirûvê sêgoşeyê de
tê pêçandin û goşeyên wê tên mûçekirin.
Ev kilor derbasê xelkê
cîran jî bûne. Bi îngîlîzî jê re samosa, bi romî (tirkî) pers
boregi yan samsa dibêjin.
/////////////
قس ازبکی:
Somsa
(oʼzbekcha, Сомса, Samsa)— xamirli taom turi. Oʻzbek pazandaligida somsa
asosan, tandirga yopib dumaloq shaklda tayyorlanadi. Hozir gaz duxovkalarida
uchburchak va toʻrtburchak shaklida ham pishiriladi. Somsa tayyorlash uchun
bugʻdoy unidan xamir qorilib, jild tayyorlanadi. Somsaga koʻpincha sirka,
pomidor qaylasi, Jizzax somsasiga esa oʻsimlik moyi sepilib tanovvul qilinadi.
Yevropa davlatlari koʻchalarda hot-dog sotilganidek, Oʻzbekiston, Qozogʻiston,
Tatariston, Qirgʻiziston kabi davlatlarning aholi yashash joylarida somsa
koʻchma tandirlarda yopilib, koʻchalarda, bozorlarda ham sotiladi.
//////////
قس تاجیکی:
Сабӯса
- ин як хӯроки ошхонаи Тоҷикӣ мебошад. Самбӯсаро одатан аз гӯшт ва картошка бо
пиёз мепазанд. Намудҳои самбӯса гуногун аст.
Боз
аввали баҳор бештар самбӯсаро аз алаф ҳам мепазанд, ки ба саломатии инсон хеле
фоидаовар аст. Масалан самбӯса аз алафи ҷаҷак.
//////////
قس ترکی استانبولی:
Samsa
(Kazakça ve Kırgızca: самса, Özbekçe: somsa, Tacikçe: самбӯса) veya samsa
böreği Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen,
Portekiz (chambuça) ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir Türk börek çeşididir.
Tarihi kayıtlardan Eski Pers İmparatorlarının da sevdiği bir yiyecek olduğu
anlaşılmış ve bu nedenle geçmişinin en azından MÖ 500'lerden daha eskiye
uzandığı tahmin edilmiştir. 1980'lerden itibaren Avrupa ve Kuzey Amerika
ülkelerinde de tanınmış ve tüketilmeye başlanmıştır. Tatlı veya tuzlu olabilir.
Genelde çok baharatlı yapılır.
///////////////
قس اردو:
سموسہ (Samosa)
پتلا اور خستہ خول جس میں قیمہ، مچھلی یا دیگر اشیاء ماکولات بھر کر تلنے یا پکانے کے بعد پیش کرتے ہیں۔[1] سموسہ ایک مشہور پاکستانی ناشتا، سموسہ مخصوص خوش ذائقہ مصالحہ کے ساتھ تلی ہوئی پیسٹری ہے۔ سموسے مصالحہ دار ترکاری یا گوشت کے بنائے جاتے ہیں۔ سموسہ کی ضرورت دس صدی پہلے مشرق وسطٰی میں محسوس کی گئی۔ مشرق وسطی اور وسطی ایشیا کے سلطان کے باورچی نے ہجرت کی تو وہ مسلمان دہلی سلطنت کے خاندانوں کے درمیان جنوبی ایشیاء میں سموسہ متعارف کرا گئے۔ [2]
پتلا اور خستہ خول جس میں قیمہ، مچھلی یا دیگر اشیاء ماکولات بھر کر تلنے یا پکانے کے بعد پیش کرتے ہیں۔[1] سموسہ ایک مشہور پاکستانی ناشتا، سموسہ مخصوص خوش ذائقہ مصالحہ کے ساتھ تلی ہوئی پیسٹری ہے۔ سموسے مصالحہ دار ترکاری یا گوشت کے بنائے جاتے ہیں۔ سموسہ کی ضرورت دس صدی پہلے مشرق وسطٰی میں محسوس کی گئی۔ مشرق وسطی اور وسطی ایشیا کے سلطان کے باورچی نے ہجرت کی تو وہ مسلمان دہلی سلطنت کے خاندانوں کے درمیان جنوبی ایشیاء میں سموسہ متعارف کرا گئے۔ [2]
/////////////
Samosa
From Wikipedia, the free encyclopedia
Samosa
|
|
Samosas with chutney and green
chillies
|
|
Alternative names
|
Samsa, somsa, somosa,
somucha, sambosak, sambusa, samsa, singada, samuza, sambosa, somasi, somaas
|
Type
|
|
Course
|
|
Region or state
|
|
Serving temperature
|
Hot with chutney or mint sauce (raita)
|
Main ingredients
|
|
Variations
|
Chamuça, Shingara
|
A samosa (/səˈmoʊsə/),
or samoosa, is a fried or baked dish with a savoury filling, such
as spiced potatoes, onions, peas, lentils, macaroni, noodles or minced meat (lamb, beef or chicken).[1] Pine nuts can also be added. Its size and
consistency may vary, but typically it is distinctly triangular or tetrahedral in shape. Indian samosas are
usually vegetarian, and often accompanied by a mintchutney.[2][3][unreliable
source?] Samosas are a popular entrée,
appetizer or snack in the local cuisines of Indian subcontinent, Southeast Asia, Central Asia, Southwest Asia, the Arabian Peninsula, the Mediterranean, the Horn of Africa, North Africa Due to cultural diffusion
and emigration from these areas, samosas in today's world are also prepared in
other regions.
Contents
[hide]
·
3History
Samosa (/səˈmoʊsə/; Punjabi: ਸਮੋਸਾ smosa, Sanskrit: शृङ्गाटकं śr̥ṅgāṭakaṁ,[4] Bengali: সিঙ্গারা,
Shingara, Hindi: समोसा, Meitei: Singhara, Nepali: समोसा, translit. Singoda, Urdu: سموسہ) is generally used in
the Indian subcontinent and Southeast Asia. Other names are used in other
areas (Arabic: سمبوسك sambūsak, Sinhalese: සමොසා, Hebrew: סמבוסק sambusak, Gujarati: સમોસા samosa, Kannada: ಸಮೋಸಾ samosa, Malayalam: സമോസ, Marathi: समोसा, Persian: سمبوسه, Tamil: சமோசா, Telugu: సమోసా, Urdu: سموسه samosa, samsa (pronounced [ˈsamsə]), Sylheti: ছমছা Somosa or somsa in
Turkic Central Asia (Kazakh: самса, [sɑmsɑ́], Kyrgyz: самса, [sɑ́msɑ], Uzbek: 'somsa', [sɒmsa], Uyghur: سامسا, [sɑmsɑ́]) and Turkey (Turkish: samsa böreği), sambusa (among Arabs,
the Swahili, Djiboutians, Eritreans, Ethiopians, Somalis (Somali: sambuus) and Tajiks (Tajik: самбӯса)), sanbusé (Persian: سنبوسه; among Iranians), samosha (Burmese: စမူဆာ, IPA: [sʰəmùzà];
among Burmese), sambosa ([sam͡bosḁ];
among the Malagasy)
or chamuça (among the Portuguese-speaking
world).
In
eastern India, a similar dish is called Singara, Bengali: সিঙাড়া shingara, Sylheti: সিঙারা shingara sing-ra in
Assamese, Odia: ଶିଙ୍ଗଡା shingada.
The
word "samosa" can be traced to the sanbosag (Persian: سنبوساگ).[5] The pastry name in
other countries can also derive from this root, such as the
crescent-shaped sanbusak or sanbusaj in
the Arab World, sambosa in Afghanistan, samosa in India, (Sindhi: سمبوسو
Samboso/sambosa), samboosa in Tajikistan, samsa by Turkic-speaking nations, sambusa in
the Horn of Africa,
and chamuça in Goa, Mozambique and Portugal.[citation needed] While they are
currently referred to as sambusak in the Arabic-speaking
world, Medieval Arabic recipe books sometimes spell it sambusaj.[6]
Preparation of wada for the Sultan Ghiyath
al-Din, the Sultan of Mandu. Samosas being prepared. Small inscription
'sanbusa', samosa. Ghiyath Shahi seated on a stool in a garden is being offered
a dish, possibly of samosas. A cook is frying them over a stove, while another
is placing them on a round dish.
The
samosa is claimed to have originated in the Middle East (where it is known as sambosa[7]) prior to the 10th
century.[8] Abolfazl Beyhaqi (995-1077), an Iranian historian, mentioned it in his
history, Tarikh-e Beyhaghi.[9]
Samosas
were introduced to the Indian subcontinent in
the 13th or 14th century by traders from Central Asia.[5] Amir Khusro (1253–1325), a scholar and
the royal poet of the Delhi Sultanate, wrote in around 1300 that the
princes and nobles enjoyed the "samosa prepared from meat, ghee,
onion and so on".[10] Ibn Battuta, a 14th-century traveler and
explorer, describes a meal at the court of Muhammad bin Tughluq,
where the samushak or sambusak, a small pie
stuffed with minced meat, almonds, pistachios, walnuts and spices, was served
before the third course, of pulao.[11] The Ain-i-Akbari, a 16th-century Mughal document, mentions the recipe
for qutab, which it says, “the people of Hindustan call sanbúsah”.[12]
This section needs additional citations for verification. Please
help improve this article by adding citations to reliable sources.
Unsourced material may be challenged and removed. (November 2013) (Learn
how and when to remove this template message)
|
Regions
where the dish serves as a staple of local cuisine have different ways of
preparing it.
Samosas
were brought to India by various Muslim merchants, and patronized under various
Islamic dynasties in the region. Samosas from South Asia are now world
renowned, and are probably the most popular type of Samosas globally.
The
samosa contains Wheat flour or maida flour shell stuffed with some
filling, generally a mixture of mashed boiled potato, onions, green peas,
spices and green chili or fruits.[13] The entire pastry
is then deep-fried to a golden brown color, in vegetable oil. It is served hot
and is often eaten with fresh Indian chutney, such as mint, coriander or tamarind. It can also be prepared as a sweet
form, rather than as a savoury one. Samosas are often served in chaat,
along with the traditional accompaniments of yogurt, chutney, chopped onions,
coriander, and chaat masala.
Samosa Pav in Mumbai. Hot Samosa stuffed in
Pav, a sweetened bread.
In Delhi, Punjab, Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh, Bihar, Uttarakhand, and other Northern States of India, a bigger
version of the samosa with a spicy filling of masala potatoes, peas, crushed
green chillies, and even dried fruits, as well as other variations, is quite
popular. The samosa is bigger compared to other Indian and foreign variants.
Burmese-style samusa are flat
and triangular, and usually smaller than their Indian counterparts.
In Odisha, West Bengal and Jharkhand, shingaras (the
East Indian version of samosas) are popular snacks. They are found almost
everywhere. Shingaras are easy to make, but the folding is a little tricky and
many people do not know how to fold or make shingaras. Shingaras are a bit
smaller compared to those in other parts of India and the filling mainly
consists of small pieces of potato and unmashed boiled potato, along with the
addition of other ingredients. They are wrapped in a thin dough and fried. The
coating is of white flour, not wheat flour, and it is slightly sweet in taste.
What distinguishes good shingaras are flaky textures, almost as if they are
made with a savoury pie crust.
Usually,
shingaras are deep fried to a golden brown colour in vegetable oil. They are
served hot and consumed with ketchup or chutney, such as mint, coriander or
tamarind. Shingaras are often served in chaat, along with the
traditional accompaniments of yogurt, chutney, chopped onions, coriander,
and chaat masala. Usually, shingaras are eaten during the tea time
as tiffin. They can also be prepared as a
sweet form, rather than as a savoury one. Bengali shingaras tend to be
triangular, filled with potato, peas, onions, diced almonds, or other vegetables,
and are more heavily fried and crunchier than either shingara or their Indian
samosa cousins. Fulkopir shingara (shingara filled with
cauliflower mixture) is another very popular variation. In Bengal, there are
non-vegetarian varieties of shingara called mangsher shingara (mutton
shingara) and macher shingara (fish shingara). There are also
sweeter versions, such as narkel er shingara (coconut
shingara), as well as others filled with khoya and
dipped in sugar syrup.
Vegetable Samosa
In Hyderabad, India, a smaller version of the
samosa with a thicker pastry crust and mince-meat filling, referred to as lukhmi, is consumed, as is another
variation with an onion filling.
In South India, samosas are slightly different, in
that they are folded in a different way, much more like Portuguese chamuças,
with a different style pastry. The filling also differs, typically featuring
mashed potatoes with spices, fried onions, peas, carrots, cabbage, curry
leaves, green chillies, etc. It is mostly eaten without chutney. Samosas
in South India come in different sizes, and
fillings are greatly influenced by the local food habits. It can include many
variety of fillings, such as meats and vegetables. Samosas made with a spiced
mashed potato mixture are quite popular in the South Indian states of Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu.
Both
flat-shaped and full-shaped samosas are popular snacks in Bangladesh. The Bengali version of the full-shaped samosa
is called a সিঙাড়া (shingara)
and is normally much smaller than the standard Indian variety. The shingara is
usually filled with pieced potatoes and vegetables, however, shingaras filled
with beef liver, are very popular in some parts of the country. The flat-shaped
samosa is called a somucha and is usually filled with onions
and minced meat.
Samosas
are called singadas in the Eastern Zone of Nepal;
the rest of the country calls it Samosa. As in India, it is a very popular
snack in Nepalese cuisine.
Vendors sell the dish in various markets and restaurants.
Samosas
of various types are available all over Pakistan. In general, most samosa varieties
sold in the southern Sindh province and in
the eastern Punjab,
especially the city of Lahore, are spicier and
mostly contain vegetable or potato-based fillings. On the other hand, the
samosas sold in the west and north of the country mostly contain minced
meat-based fillings and are comparatively less spicy. The meat samosa contains
minced meat (lamb, beef or chicken) and are very popular as snack food in
Pakistan.
In
Pakistan, samosas of Karachi are famous
for their spicy flavour, whereas samosas from Faisalabad are noted for being unusually
large. Another distinct variety of samosa, available in Karachi, is
called kaghazi samosa (Urdu: کاغذی
سموسہ;
"paper samosa" in English) due to its thin and crispy covering, which
resembles a wonton or spring roll wrapper. Another variant,
popular in Punjab,
consists of samosas with side dishes of mashed spiced chickpeas, onions, and
coriander salad, as well as various chutneys to top the samosas. The samosas
are a fried or baked pastry with a savoury filling, such as spiced potatoes, onions, peas, lentils, and minced meat (lamb, beef or chicken).
In
the Maldives, the types and varrities of samosa
made in Maldivian cuisine is
known as bajiyaa. It is filled with a mixture, which includes fish or tuna and
onions.[14]
Uyghur-style samsas (samosas)
In Uzbekistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Xinjiang, samosas are known as samsas.
They are almost always baked and never fried. The traditional samsa is often
baked in the tandoor, which is a
special clay oven. The dough can be a simple bread dough, or a layered pastry
dough. The most common filling for traditional samsa is a mixture of
minced lamb and
onions, but chicken,
minced beef, and cheese varieties are also quite common from
street vendors. Samosas with other fillings, such as potato or pumpkin (usually
only when in season), can also be found.
In Central Asia, samsas (samosas)
are often sold on the streets as a hot snack. They are sold at kiosks,
where only samosas are made, or alternatively, at kiosks where other fast foods
(such as hamburgers) are sold.
Many grocery stores also buy samosas from suppliers and resell them.
Filled and cut samsa ready to be baked
in Karakol, Kyrgyzstan.
The
local equivalent of samosas in Indonesia are known as pastel.
They are usually filled with eggs, minced beef or chicken.
Somali sambusas being
deep-fried
Samosas
are a staple of local cuisine in the Horn of Africa (Djibouti, Eritrea, Ethiopia, and Somalia), where they are known as sambuus.
While they can be eaten any time of the year, they are usually reserved for
special occasions, such as Ramadan, Eid Al-Fitr, Eid Al-Adha and weddings.
In Israel, a Sambusak (Hebrew: סמבוסק) is a semi-circular
pocket of dough filled with mashed chickpeas, fried onions and spices. There is
another variety filled with meat, fried onions, parsley, spices and pine nuts,
which is sometimes mixed with mashed chickpeas and breakfast version with feta
or tzfat cheese and za'atar. It is associated with Mizrahi Jewish
cuisine. An Israeli sambusak is not as spicy as the
Indian version.[15] According to Gil
Marks, an Israeli food historian, sambusak has been a traditional part of the
Sephardic Sabbath meal since the thirteenth
century.[16]
Goan chamuças
In Goa (India)
and Portugal, samosas are known as chamuças.
They are usually filled with chicken, beef, pork, lamb or vegetables, and
generally served quite hot. Samosas are an integral part of Goan and Portuguese cuisine,
where they are a common snack.
A
samosa-inspired snack is also very common in Brazil, and relatively common in several
former Portuguese colonies in Africa, including Cape Verde, Guinea-Bissau, São Tomé and Príncipe, Angola and Mozambique, where they are more commonly known
as pastéis (in Brazil)
or empadas (in Portuguese
Africa; in Brazilian Portuguese, empada refers to a
completely different snack, always baked, small in size, and in the form of an
inverse pudding). They are related to the Hispanic empanada and to the Italian calzone.
Samosas
are popular in the United Kingdom, Trinidad and Tobago, Uganda, South Africa, Kenya and Tanzania, and are also growing in popularity
in the Canada,[17][18] and the United States. They may be called samboosa or sambusac,
but in South Africa, they
are often called samoosa.[19] Frozen samosas are
increasingly available from grocery stores in Canada, the United States, and
the United Kingdom. At McGill University in Montreal, samosas are seen as a staple of
students' diets and are accordingly used as a common fundraising item daily.[20][21]
While
samosas are traditionally fried, many Westerners prefer to bake them, as this
is viewed as more convenient and more healthful by some diners. Variations
using filo,[22] or flour tortillas[23] are sometimes used.
·
Vada pav
·
Fatayer
·
Aloo pie
·
Lukhmi
·
Bourekas
·
Empanada
·
Turnover
2.
Jump up^ Arnold P. Kaminsky; Roger D. Long
(23 September 2011). India Today: An Encyclopedia of Life in the Republic.
ABC-CLIO. p. 151. ISBN 978-0-313-37462-3.
Retrieved 22 April 2012.
4.
Jump up^ Colloquial Sanskrit "kind of
pastry or minced meat" http://www.spokensanskrit.de/index.php?script=DI&beginning=0+&tinput=शृङ्गाटकं&trans=Translate
5.
^ Jump up to:a b Lovely triangles "Hindustan Times", 23 August 2008.
6.
Jump up^ Rodinson, Maxime, Arthur Arberry, and
Charles Perry. Medieval Arab cookery. Prospect Books (UK), 2001. p.
72.
8.
Jump up^ Davidson, Alan (1999). The
Oxford Companion to Food. Oxford University Press. ISBN 0-19-211579-0.
12.
Jump up^ Recipes for Dishes Ain-i-Akbari, by Abu'l-Fazl ibn
Mubarak. English tr. by Heinrich Blochmann and
Colonel Henry Sullivan Jarrett, 1873–1907. Asiatic Society
of Bengal, Calcutta, Volume I,
Chapt, 24, page 59. “10. Quṭáb, which the people of Hindústán call sanbúsah.
This is made several ways. 10 s. meat; 4 s. flour; 2 s. g'hí; 1 s. onions; ¼ s.
fresh ginger; ½ s. salt; 2 d. pepper and coriander seed; cardamum, cuminseed,
cloves, 1 d. of each; ¼ s. of summáq. This can be cooked in twenty different
ways, and gives four full dishes.”
14.
Jump up^ Xavier Romero-Frias, Eating
on the Islands, Himal Southasian, Vol. 26 no. 2, pages
69-91 ISSN 1012-9804
16.
Jump up^ Olive Trees and Honey:A Treasury of Vegetarian Recipes
from Jewish Communities Around the World Gil Marks
17.
Jump up^ "Lineups threaten to stall Fredericton's hot samosa
market". CBC.ca. 30 January 2007. Retrieved 25
May 2010.
18.
Jump up^ Fox, Chris (29 July 2009). "Patel couldn't give her samosas away". The Daily Gleaner. dailygleaner.com.
p. A1. Retrieved 25 May 2010.
20.
Jump up^ "Samosa Search shakes up McGill Samosa game | The
McGill Tribune". The McGill Tribune.
Retrieved 2015-11-17.
21.
Jump up^ "Cheap/Free Montreal & McGill Services" (PDF). The Frugal
Scholar. McGill University. Retrieved 2015-11-11.
Find
more aboutSamosaat Wikipedia's sister
projects