۱۳۹۵ بهمن ۷, پنجشنبه

شکرقند، زمین قند

شکرقند
بفتح شین و کاف و سکون راء مهمله و قاف و سکون نون و دال مهمله بفارسی مشهور بزمین قند و زمین را بهندی اول نامند
ماهیت آن
بیخ نباتی است بطریق نجم و بیاره بر زمین مفروش و برک آن شبیه بجوز ماثل و از ان کوچکتر و کل آن نیز شبیه بکل آن و کم رنک تر و کوچکتر و بیخ آن در زیر زمین که از اطراف ریشۀ آن برآمده تا بقدر تربی و پوست آن سرخ و مغز آن سفید و کم آب و در هر ده پانزده عدد و زیاده و کمتر نیز تکون می یابد بسبب قوت و ضعف زمین و بعد بکمال رسیدن بروآرده زیر خاکستر کرم مانند چقندر پخته و یا در آب جوش داده پوست آن را جدا کرده می خورند شیرین و لذیذ می باشد بعضی آن را بعد از پختن نرم کرده قدری آرد کندم ممزوج کرده مانند خمیر سرشته حبوب بزرک بقدر کردکان ساخته در روغن بریان کرده کرماکرم در شیرۀ شکر و یا نبات که غلیظ باشد می اندازند و بعضی برای خوش بوئی قدری مشک بکلاب حل کرده داخل آن شیره می کنند پس برآورده می خورند بسیار لذیذ می باشد و این را بهندی کل کله می نامند
طبیعت آن
کرم و تر و با رطوبت فضلیۀ غریبه که بعد از طبخ و جوش دادن کم می کردد
افعال و خواص آن
مسدد و قابض و نفاخ و فی الجمله مغری سینه و قصبۀ رئه است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
///////////////
شکرقند. [ ش َ ک َ ق َ ] (اِ مرکب ) نبات . || نوعی از سیب زمینی شیرین . (ناظم الاطباء).
شکرقند: زمین قند[1]
قس زمین قند در اردو:
١ - ترکاری کی قسم سے ایک جڑ ہے اوپر سے اس کا رنگ سیاہ یا سرخ ہوتا ہے، تنہا یا گوشت کے ساتھ پکایا جاتا ہے۔
//////////////
زمین قند۔
(Amerphophophalus Campanulatus)
دیگرنام۔
عربی میں زمین قند فارسی میں سوسین کند تیلگو میں منچاکند سندھی میں سورن بنگالی میں اول جبکہ مذکورہ نام لاطینی ہے۔
ماہیت۔
کچالو کی مانند ایک درخت کی جڑ ہے اس کے جسم پر چھوٹی گلٹیاں ہوتی ہیں انہیں کاٹ کرزمین میں بیج کے طور پر گاڑ دینے سے اس کا پودا اگتا ہے۔جڑ کارنگ سرخی مائل جس کا ذائقہ پھیکا کسیلا ہوتاہے۔
مقام پیدائش۔
پاکستان و ہند کے گرم و مرطوب علاقوں میں اس کی کاشت کی جاتی ہے۔
مزاج۔
گرم خشک درجہ دوم۔
استعمال۔
اس کا سالن یا اچار بناکر استعمال کرتے ہیں زمین کند کو تنہا یا گوشت کے ساتھ پکا کر کھاتے ہیں لذیذ اور ہاضم ہے۔آیورویدک طب کے کئی نسخوں کا جزو اعظم زمین قند ہے ۔بواسیر خوانی کیلئے زمین قند کو املی کے پتوں اور دھان کے چھلکوں کے ساتھ ابال کر استعمال کراتے ہیں اس کا تیزابی مادہ زائل ہوجائیگا۔۔زمین قند دو قسم کا ہوتاہے۔ایک خودرہ دوسرا کاشت کردہ ۔
یہ یادرکھیں کہ خودرو یعنی جنگلی زمین قند میں تیزابی مادہ زیادہ ہوتاہے۔اس لئے پکانے سے پیشتر اس کو اچھی طرح ابالناچاہیے ۔پھر اس کے ٹکڑے بناکر گھی یا تیل میں تلیں ۔جب سرخ ہوجائیں تو بطور ترکاری پکاکر کھائیں ۔اس طریق سے بالکل بے ضرر اور لذیذ بن جائے گا۔
فساد بلغم کو دفع کرتاہے۔چنانچہ کھاسی اور دمہ میں پرانے گڑ اور نمک کے ہمراہ ایک بانڈی میں گل حکمت کرکے جلاتے ہیں ۔اور اس کو باریک پیس کر بقدر نصف گرم پانی میں رکھ کر کھلاتے ہیں ۔قلیل القدا اورقابض ہے۔باوگولا اور موٹاپے میں بھی مفید ہے۔صفراء کا غلبہ بڑھاتاہے اس لئے جلدی امراض داد خارش جذام وغیرہ میں مضر ہے۔
نفع خاص۔
فساد بلغم ،بواسیر۔
مضر۔
معدے کیلئے ۔
مصلح۔
دہی اور گرم مصالحہ۔
بدل۔
رتالو،ٹنڈے ۔
مقدارخوراک۔
بقدرہضم۔
http://mufaradat.blogspot.ca/2016/02/mardana-taqat.html
////////////
قس سووِگ در باسای اندونزی:
Suweg (dari bahasa Jawa) adalah tanaman anggota marga Amorphophallus dan masih berkerabat dekat dengan bunga bangkai raksasa (A. titanum) dan iles-iles (A. muelleri). Suweg sering dicampurbaurkan dengan iles-iles karena keduanya menghasilkan umbi batang yang dapat dimakan dan ada kemiripan dalam morfologi daun pada fase vegetatifnya. Nama lainnya adalah porang, meskipun nama ini juga dipakai untuk iles-iles. Nama-nama dalam bahasa lain: elephant foot yam[4][5] atau stink lily (bahasa Inggris), teve (bahasa Tonga), jimmikand, suran, chenna, ol (bahasa Bengal), serta oluo (bahasa Odia(.
Suweg adalah tanaman asli Asia Tenggara dan tumbuh di hutan-hutan kawasan Malesia, Filipina, serta India tropik (bagian selatan).
///////////
Amorphophallus paeoniifolius
From Wikipedia, the free encyclopedia
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/9/99/Question_book-new.svg/50px-Question_book-new.svg.png
This article needs additional citations for verification. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed. (March 2013) (Learn how and when to remove this template message)

Elephant foot yam
ചേന.jpg
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Subfamily:
Tribe:
Genus:
Species:
A. paeoniifolius
Amorphophallus paeoniifolius
(Dennst.Nicolson, 1977[1]
Amorphophallus campanulatus(Roxb.) Blume ex Decne
Amorphophallus bangkokensis
Gagnep.
Amorphophallus chatty 
Andrews
Amorphophallus decurrens 
(Blanco) Kunth.
Amorphophallus paeoniifolius, the elephant foot yam or whitespot giant arum[3][4] or stink lily, is a tropical tuber crop grown primarily in Africa, South Asia, Southeast Asia and the tropical Pacific islands. Because of its production potential and popularity as a vegetable in various cuisines, it can be raised as a cash crop.
Contents
  [show] 
Description[edit]
The plant gives off a putrid smell. The pistillate (female) and staminate (male) flowers are on the same plant and are crowded in cylindrical masses. The berries are red when ripe and are not quite round, being subglobose or ovoid.[2]
Uses[edit]
As food[edit]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Elephant_foot_yam.jpg/220px-Elephant_foot_yam.jpg
Elephant foot yam
Elephant foot yam is of Southeast Asian origin. It grows in its wild form in India, Sri Lanka, the Philippines, Malaysia, Indonesia, and other Southeast Asian countries.
In India this species as a crop is grown mostly in BiharWest BengalKeralaKarnatakaAndhra PradeshMaharashtra and Orissa. It is popularly known as "oal" (ol (ওল) in Bengalisuran or jimikand in Marathi and HindiChenai kizhangu in Tamilsuvarna gedde (ಸುವರ್ಣ ಗೆಡ್ಡೆ) in Kannadachena (ചേന) in Malayalamoluo in Oriyakanda gadda in Telugu and kaene in Tulu).
In Bihar it is used in oal curry, oal bharta or chokha, pickles and chutney.[5] Oal chutney is also called "barabar chutney" as it has mango, ginger and oal in equal quantities, hence the name barabar (meaning "in equal amount").
In West Bengal, these yams are eaten fried or in yam curry. The plant body of elephant foot yam is also eaten in West Bengal as a green vegetable called Bengaliওল শাক "ol shaak".
In Cambodia, it is known as toal thom (ទាល់ធំ).[6]
In Tonga, where it is known as teve, it is viewed as the most inferior of all yam species, and is only eaten if nothing else is available.
As medicine[edit]
The elephant-foot yam is widely used in Indian medicine and is recommended as a remedy in all three of the major Indian medicinal systems: AyurvedaSiddha and Unani.[7] The corm is prescribed for bronchitis, asthma, abdominal pain, emesis, dysentery, enlargement of spleen, piles, elephantiasis, diseases due to vitiated blood, and rheumatic swellings. Pharmacological studies have shown a variety of effects,[8] specifically antiprotease activity, analgesic activity, and cytotoxic activity.[9] In addition it has been found to be a potentiator for further reducing bacteria activity when used with antibiotics.[10]
Along with other therapeutic applications, the Ayurvedic Pharmacopoeia of India indicates the use of corm[11] in prostatic hyperplasia. The corm contains an active diastatic enzyme amylase, betulinic acid, tricontane, lupeol, stigmasterol, betasitosterol and its palmitate and glucose, galactose, rhamnose and xylose.
Notes and references[edit]
1.     Jump up^ Nicolson, Dan Henry (1977). "Nomina conservanda proposita - Amorphophallus (Proposal to change the typification of 723 Amorphophallus, nom. cons. (Araceae))". Taxon. 26: 337–338. doi:10.2307/1220579.
2.     Jump up to:a b Quattrocchi, Umberto (2012). CRC World Dictionary of Medicinal and Poisonous Plants: Common names, scientific names, eponyms, synonyms, and etymology, Volume 1 A–B. Boca Raton, Florida: CRC Press (Taylor & Francis). p. 253ISBN 978-1-4398-9442-2.
4.     Jump up^ "Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson - whitespot giant arum". Natural Resources Conservation Service, United States Department of Agriculture.
5.     Jump up^ Nedunchezhiyan, M.; Misra, R. S. (2008). "Amorphophallus tubers invaded by Cynodon dactylon". Aroideana. International Aroid Society. 31 (1): 129–133.
6.     Jump up^ Mathieu LETI, HUL Sovanmoly, Jean-Gabriel FOUCHÉ, CHENG Sun Kaing & Bruno DAVID, Flore photographique du Cambodge, Toulouse, Éditions Privat, 2013, p. 113.
7.     Jump up^ Khare, C. P. (2007). Indian Medicinal Plants: An Illustrated Dictionary. Berlin: Springer Verlag. ISBN 978-0-387-70637-5.
8.     Jump up^ Wu, Xueqing; Zhu, Weifeng (1999). "Summary of Pharmacological Studies of Amorphophallus Riviers". LiShiZhen Medicine and Materia Medica Research. 10 (8): 631–632. (subscription required (help)).
9.     Jump up^ Das, S. S.; et al. (2009). "Effects of petroleum ether extract of Amorphophallus paeoniifolius tuber on central nervous system in mice". Indian journal of pharmaceutical sciences. 71 (6): 651–655. doi:10.4103/0250-474X.59547PMC 2846470Freely accessiblePMID 20376218.
10.  Jump up^ Dey, Yadu Nandan; et al. (2011). "Synergistic depressant activity of Amorphophallus paeoniifolius in Swiss albino mice". Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics. 2 (2): 121–123. doi:10.4103/0976-500X.81910PMC 3127343Freely accessiblePMID 21772777.
11.  Jump up^ The corm is irritant due to the presence of needle-like crystals of calcium oxalate. Ravi, V.; Ravindran, C. S.; Suja, S. (2009). "Growth and productivity of elephant foot yam (Amorphophallus paeoniifolius)(Dennst. Nicolson): An overview". Journal of Root Crops. Trivandrum, India. 35 (2): 131–142. Boiling the corms dissolves the crystals and makes the corms edible.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/4a/Commons-logo.svg/30px-Commons-logo.svg.png
Wikimedia Commons has media related to Amorphophallus paeoniifolius.

·         EoL1098928
·         GBIF2871533
·         Plant Listkew-8254
·         Tropicos2106081
·         ITIS506752
·         IUCN44393336
·         NCBI174187
·         IPNI1675013-1
·         GRIN102457
·         FOC242302701
·         PLANTSAMPA13
·         AFPD: 33355
·         Amorphophallus
·         Root vegetables
·         Flora of Indo-China
·         Flora of Malesia
·         Flora of New Guinea
·         Flora of Fiji
·         Flora of Samoa
Crops originating from Asia



[1] -  ناظم، اسماعیل.  دارونامه طوبا: (گزیده داروهای مجرب پزشکی ایرانی؛  تهران: اندیشه‌آور: آبژ.