شل
بضم شین و تشدید لام
ماهیت آن
ثمر درخت هندی است از ادویۀ مجهوله است بعضی کویند که آن را سفرجل
هندی نامند که بیل باشد و بعضی کفته اند بزرکتر از فندق است و در طعم آن تندی و اندک
تلخی و قبض است و نرم ملمس و بی قشر و بعضی کفته اند مدور بقدر زردآلو می باشد و بعضی
کفته بهیأت زنجبیل است
طبیعت آن
در سوم کرم و در اول خشک
افعال و خواص آن
محلل قوی و ملطف اخلاط غلیظ و مسهل و دافع ریاح و جهت صلابت عصب
و فالج و عرق النسا و قولنج نافع مضر رئه مصلح آن عسل مقدار شربت آن تا نیم درم است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
////////////
شل
اسحق بن عمران گوید شل در هندوستان سفرجل هندی خوانند و آن
ثمری مدور بود و قوت وی مانند زنجبیل بود و طبیعت آن گرم بود در سئوم و تر بود در اول
ملطف کیموس غلیظ بود و صلابت اعصاب را نافع بود و شیخ الرئیس گوید طعم وی تلخ بود و
تیز و قابض و بادها بشکند و در وی تحلیل عجیب بود و عرق النسا و نقرس را مفید بود و
تیاروق گوید نافع بود ریاحی را که عارض شود در رحم زنان و بچه را نگاه دارد در رحم
و چون با عسل یا نبات استعمال کنند بناشتا معده را پاک گرداند و قوت امعا بدهد و نشف
رطوبات بکند و مقدار مستعمل از وی تا یک درم بود و گویند مضر بود به شش و مصلح وی عسل
بود و صاحب تقویم گوید صداع آورد و مصلح وی خشخاش سیاه و شکر بود و صاحب منهاج سهو
کرده که گفته که از خوردن وی همان عارض شود که از زیبق مقتول و حق بر طرف صاحب جامع
بود که وی نیکو تحقیق کرده و باشتباه و اشتراک لفظی به شکی در غلط نمانده است
صاحب مخزن الادویه مینویسد: شل بضم شن ثمر درختی هندی است
از ادویه مجهوله است بعضی آن را سفرجل هندی نامند که بیل باشد و بعضی گفتهاند که بزرگتر
از فندق است و در طعم آن تندی و اندک تلخی و قبض است و بعضی گفتهاند مدور و بقدر زردآلو
میباشد و بعضی گفته به هیئت زنجبیل است
صاحب تحفه وی را سفرجل هندی میداند
اختیارات بدیعی
/////////////
شکر سیب (انگلیسی: Sugar-apple)
یک نوع میوه است.
نگارخانه[ویرایش]
Pineapple shijia.jpg
Sugar Apple (Annona squamosa) interior.jpg
Sugar Apple deconstructed.jpg
Sugar Apple pulp.jpg
Sugar-apples 5, Taitung County, Dec 06.JPG
Ata Sugar-apple Pinha Fruta do conde.JPG
منابع[ویرایش]
مشارکتکنندگان ویکیپدیا، «Sugar-apple»،
ویکیپدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در
۲۷ ژانویه ۲۰۱۵).
//////////////
سفرجل هندي
[عدل]
اضغط هنا للاطلاع
على كيفية قراءة التصنيف
السفرجل الهندي
نبات القشطة الصدفية يحمل ثمرة السفرجل الهندي
نبات القشطة الصدفية يحمل ثمرة السفرجل الهندي
التصنيف العلمي
المملكة: النباتات
الشعبة: كاسيات البذور
الرتبة: الماغنوليات
الفصيلة: Annonaceae
الجنس: Annona
النوع: A.
squamosa
الاسم العلمي
Annona squamosa
لينيوس
معرض صور سفرجل هندي - ويكيميديا كومنز تعديل قيمة خاصية معرض صور كومنز (P935)
في ويكي بيانات
تعديل طالع توثيق القالب
السفرجل الهندي اسم يطلق على ثمرة نبات القشطة الصدفية (الاسم
العلمي: Annona squamosa) وهو من النباتات التي
تنمو في المناطق الاستوائية من أمريكا اللاتينية وجزر الهند الغربية. يتخذ السفرجل
الهندي شكلاً مخروطياً قاعدته مستديرة الشكل يتراوح قطرها غالباً ما بين 5 إلى 10 سنتيمترات،
ورأسه مدبب، لونه أخضر مزرق. أكيد أن السفرجل الهندي له نفس خصائص نبات القشطة الصدفية
إلا أن هذه التسمية تختص بها الثمرة دون باقي النبات الأم[1].
صور أخرى[عدل]
مقطع يبين ثمرة السفرجل الهندي من الداخل
ثمرة سفرجل هندي جاهزة للأكل
إقرأ كذلك[عدل]
قشطة (نبات)
مراجع[عدل]
^ ثمار السفرجل الهندي
///////////////
Sugar-apple
From Wikipedia, the free encyclopedia
This article is about the fruit of Annona
squamosa. For the fruit plant, see Annona squamosa.
Sugar-apple
|
|
Kingdom:
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
Order:
|
|
Family:
|
|
Genus:
|
|
Species:
|
A. squamosa
|
Michał Boym's drawing of, probably, the
sugar-apple in his Flora Sinensis (1655)
Sugar-apple is the fruit
of Annona squamosa, the most widely grown species of Annona and a native of the tropical
Americas and West Indies. The
Spanish traders and others brought it to Asia where its old Mexican name ate may still be found in
Bengali ata, Nepalese aati, Sinhalese katu atha,
Burmese aajaa thee, and atis in the Philippines.
It is also known as custard apple in India and (mainly Annona reticulata) in the Philippines.[1]
The fruit is
spherical through conical, 5–10 cm (2.0–3.9 in) in diameter and
6–10 cm (2.4–3.9 in) long, and weighing 100–240 g
(3.5–8.5 oz), with a thick rind composed of knobby segments. The color is
typically pale green through blue-green, with a deep pink blush in certain
varieties, and typically has a bloom. It is unique among Annona fruits in being segmented, and
the segments tend to separate when ripe, exposing the interior.
The
flesh is fragrant and sweet, creamy white through light yellow, and resembles
and tastes like custard. It is found
adhering to 13-to-16-millimetre-long (0.51 to 0.63 in) seeds forming
individual segments arranged in a single layer around a conical core. It is
soft, slightly grainy, and slippery. The hard, shiny seeds may number 20–40 or
more per fruit and have a brown to black coat, although varieties exist that
are almost seedless.[1][2]
There
are also new varieties being developed in Taiwan. The atemoya or "pineapple
sugar-apple," a hybrid between the sugar-apple and the cherimoya, is popular in Taiwan, although it
was first developed in the US in 1908. The fruit is similar in sweetness to the
sugar-apple but has a very different taste. As its name suggests, it tastes
like pineapple. The arrangement of seeds is in spaced rows, with the fruit's
flesh filling most of the fruit and making grooves for the seeds, instead of
the flesh's occurring only around seeds.
Contents
[show]
Sugar-apple with cross section
As
a result of its widespread cultivation, many local names have developed for the
fruit.
·
In English, it is most
widely known as a sugar apple or sweetsop as well as a custard apple,
especially in India and Australia (custard apple also refers to Annona reticulata, a closely related
species).
·
In Hispanic America, regional names include anón, anón
de azucar, anona blanca, fruta do conde, cachiman, saramuyo, grenadilla (little
grenade) and many others.
·
In Aceh,
it is called "seureuba".
·
In Angola, it is called fruta-do-conde or fruta-pinha.
·
In Bambara, it is called zumzum or sunsun
·
In The Bahamas, it is called "sugar
apple".
·
In Brazil, it is called fruta-do-conde, fruta-de-conde, condessa, fruta-pinha, pinha (lit. cone), ata or anona.
·
Its name in Burmese is aajaa thee.
·
In Cambodia, regional names include "plae
teib".
·
In Curacao, it is called "skopapel".
·
In Ghana,
it is called "Sweet Apple".
·
In Greece, it is called γλυκόμηλο (sweet
apple).
·
In Haiti,
it is called kachiman.
·
In Iceland, it is called hvaðerþetta.
·
In India it
is known as: Sitaphal in most languages, literally
meaning Sita's fruit
In Bengali: ata (আতা)
In Gujarati: sitaphal (સીતાફળ)
In Hindi: sitaphal (सीताफल) or sharifa (शरीफ़ा)
In Kannada: sitaphala (ಸೀತಾಫಲ)
In Malayalam: aathakka (ആത്തക്ക) / seethappazham (സീതപ്പഴം)
In Marathi: sitaphal (सीताफळ)
In Punjabi: sharifa (ਸ਼ਰੀਫਾ)
In Tamil: sitappalam (சீதாப்பழம்)
In Telugu: sita phalamu (సీతా ఫలము).
In Bengali: ata (আতা)
In Gujarati: sitaphal (સીતાફળ)
In Hindi: sitaphal (सीताफल) or sharifa (शरीफ़ा)
In Kannada: sitaphala (ಸೀತಾಫಲ)
In Malayalam: aathakka (ആത്തക്ക) / seethappazham (സീതപ്പഴം)
In Marathi: sitaphal (सीताफळ)
In Punjabi: sharifa (ਸ਼ਰੀਫਾ)
In Tamil: sitappalam (சீதாப்பழம்)
In Telugu: sita phalamu (సీతా ఫలము).
·
In Indonesia, srimatikiya or, as
mostly people call it, srikaya.
·
In Jamaica, it is called "sweetsop" or
"sweet-sop".
·
In Kenya,
it is called matomoko.
·
In Madagascar, it is called conicony in
Malagasy.
·
In Malaysia, it is called buah nona.
·
In Martinique it is called pomme
cannelle.
·
In Nicaragua, it is called "annona
guatemala".
·
In the Philippines, it is called atis.
·
In Singapore
(Malay), it is called buah nona.
·
In Sri Lanka, it is call "Anoda" or
"Katu Atha" in Sinhalese.
·
In Taiwan, it is called sakya (Chinese: 釋迦; pinyin: shìjiā; Taiwanese: sek-khia, sek-kia) because one
cultivar resembles the top part of Shakyamuni's (釋迦牟尼) head.
·
In Tanzania, it is called matopetope.
·
In Uganda, it is called ekistaferi.
·
In Vietnam, it is called mãng cầu ta or na.
Sugar-apples, (sweetsop), raw
|
|
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
|
|
393 kJ
(94 kcal)
|
|
23.64 g
|
|
4.4 g
|
|
0.29 g
|
|
2.06 g
|
|
(10%)
0.11 mg
|
|
(9%)
0.113 mg
|
|
(6%)
0.883 mg
|
|
(5%)
0.226 mg
|
|
(15%)
0.2 mg
|
|
(4%)
14 μg
|
|
(44%)
36.3 mg
|
|
(2%)
24 mg
|
|
(5%)
0.6 mg
|
|
(6%)
21 mg
|
|
(20%)
0.42 mg
|
|
(5%)
32 mg
|
|
(5%)
247 mg
|
|
(1%)
9 mg
|
|
(1%)
0.1 mg
|
|
|
|
·
Units
·
μg = micrograms • mg
= milligrams
·
IU = International units
|
|
Percentages are roughly approximated
using US recommendations for
adults.
Source: USDA Nutrient Database |
Sugar-apple
is high in energy, an excellent
source of vitamin C and manganese, a good source of thiamine and vitamin B6, and provides vitamin B2, B3 B5, B9, iron, magnesium,
phosphorus and potassium in fair quantities.[4]
For
uses of other fruit from the Custard-apple family see:
·
Atemoya (a hybrid between A.
squamosa and A. cherimoya)
Sugar apple (right), with Taiwanese "pineapple shijia"
(atemoya) (left)
The sugar apple readily breaks open when
ripe.
A deconstruction of a sugar apple, showing
a lobe of fruit and pulpy segments with seeds.
A sugar apple ready to eat
·
Annonin
·
Atemoya
·
Soursop
1.
^ Jump up to:a b Morton, Julia (1987). "Annona squamosa". Fruits of
warm climates. p. 69. Retrieved 6 March 2013.
3.
Jump up^ Bernd Nowak, Bettina Schulz: Taschenlexikon
tropischer Nutzpflanzen und ihrer Früchte. Quelle&Meyer,
Wiebelsheim 2009, ISBN 978-3-494-01455-5, p. 57–59.
Wikimedia Commons has media
related to Annona
squamosa.
|
Wikisource has the text of a 1911 Encyclopædia Britannica article
about Sugar-apple.
|
·
Annona