۱۳۹۶ مهر ۹, یکشنبه

مداخل مخزن الادویه (شست و دوم) 4

قمقام
بفتح قاف و بضم نیز آمده و سکون میم و فتح قاف و الف و میم و قمل بفتح قاف و سکون میم و لام
ماهیت آن
دو حیوان کوچک اند که در بدن انسان و غیر انسان بهم می رسند و فرق میان هر دو آنست که قمقام را پای های بسیار است و به بیخ موی می چسپد و واحد آن را قمام می نامند و قمل شش دست و پا دارد و بدهن اندک می کزد و سر و دم آن باریک و سفیدرنک و آنچه در موی بهم می رسد اغبر و سیاه رنک و کفته اند رنک آن برنک موی می باشد که در ان تکون می یابد از سیاه و میکون و سفید و غیرها و مادۀ آن زیاده از نر آنست و قمل را بفارسی شپش و بترکی بیت و بهندی جوئین نامند و مراد از مطلق آن قمل انسان است و مادۀ تکون آن عرق حادث از کثرت فضلات ردیه و کثافات مجتمعه در بدن انسان و قلت و یا عدم اغتسال بدن و ثیاب و عدم تنظیف آنها است و قوت مزاج بدن و هرچند مادۀ آن زیاده تکون آن زیاده در موهای سر و ریش و لباسهای چرک کهنه تکون آن زیاده می باشد خصوصا در زمستان و کثرت آن باعث لاغری بدن می کردد و مرض است و در ابدان نقیۀ نظیفه و البسۀ پاکیزه تکون آن کم می باشد بلکه نمی باشد
افعال و خواص آن
چون شش شپش زنده را در سوراخ باقلا کذارند و بلع نمایند جهت رفع حمی ربع مجرب کفته اند و چون در سوراخ احلیل کذارند رفع احتباس آن نماید و چون زن حامله در کفدست خود کذارد و بران شیر بدوشد اکر راه رود و حرکت کند حامله به پسر است و الا بدختر و بعضی کفته اند که اکر بمیرد حامله به پسر است و الا بدختر و انداختن شپش زنده موجب نسیان است بلکه باید که بکشند و باندازند و طلا کردن آن بر بدن مولود در حین ولادت به آب زیره باعث آنست که در تمام عمر قمل در بدن او تولد نکند و چون در بدن شپش بسیار بهم رسند تدبیر دفع آن آنست که جامه را بزیبق آلوده بپوشند و یا زیبق بر بدن بمالند و یا زیبق با حنا در ساعت دفع آن کند و شستن سر به آب تخم شریفه که ثمر هندی است که سائیده با آب مخلوط کرده سر را بآن بشویند بزودی رفع شپش آن می نماید اما باید که چشم را بپوشند و محافظت نمایند که داخل آن نشود که باعث سوزش بسیار و تورم آن می کردد و از خواص آنست که نزد قرب موت از انسان می کریزد و چون قمل بسیاری جمع نمایند و از ان سریشم سازند قویتر و چسپنده تر می باشد از سریشهای دیکر و کفته اند قمل متولد در حبوب آشامیدن نیم درم آن جهت قرحۀ رئه و تفتیت حصاه نافع و این از جملۀ محالات است زیرا که این مقدار بهم رسیدن متعذر است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
/////////////
قمقام . [ ق َ / ق ُ ] (ع اِ) مهتر. (منتهی الارب ). مهتر بسیارعطا. (اقرب الموارد). || دریا. (منتهی الارب ). معظم آن برای آن که دارای آب فراوان است . || عدد بسیار. || کار سترک . (منتهی الارب ) (از اقرب الموارد). || کنه ریزه . || نوعی از شپش . (اقرب الموارد) (منتهی الارب ). قسمی شپش که در مژگان پدید آید. (ذخیره  خوارزمشاهی ). و آن غیر قرده و صبیان باشد که آن دو نیز در مژگان پدید آیند و این نوعی بزرگتر از صبیان است و لون او بسمرت گراید یا اغبر باشد. (یادداشت مولف ). قمقام و قُمل دو حیوان کوچکند که در بدن انسان و غیر انسان به هم رسند و فرق میان آن دو آن است که قمقام را پایهای بسیار است و به بیخ موی می چسبدو واحد آن را قمام مینامند و قمل شش دست و پا دارد و بدهن اندک می گزد و سر و دم آن باریک و سفیدرنگ و آنچه در موی به هم میرسد اغبر و سیاه رنگ و گفته اند رنگ آن برنگ موی باشد که در آن تکون می یابد از سیاه و میگون و سفید و غیره و ماده  آن زیاده از نر آن است و قمل را به فارسی شپش و به ترکی بیت و به هندی جوئین نامند و مراد از مطلق آن قمل انسان است و ماده  تکون آن عروق حادث از کثرت فضلات رویه و کثافات مجتمعة در بدن انسان و قلت یا عدم اغتسال بدن و ثیاب و عدم تنظیف آنهاست و کثرت آن باعث لاغری بدن میگردد. رجوع به مخزن الادویه شود. || (ص ) رجل قمقام ؛ یعنی مرد پستی که به خوراکهای پست خرسند گردد. (اقرب الموارد). فانک قمقام خبیث مراتعه . (اقرب الموارد).
|| چارپایک . [ ی َ ] (اِ مرکب ) نوعی شپش . شپشک . شپشه . قمقام . نوعی حشره  طفیلی است که بر عانه و مژگان و زیر بغل پدید آید مانند شپش و فرق آن با شپش آن است که چارپایک را پایهای بسیار بود و سخت بر بشره چفسنده بود.
|| چهارمامک . [ چ َ / چ ِ م َ ] (اِ مرکب ) نام مرضی است که به عربی آن را قمقام گویند.
|| قمل . [ ق َ ] (ع اِ) سپش . قملة یکی . (منتهی الارب ) (از اقرب الموارد).
- قمل قریش ؛ دانه  صنوبر. (منتهی الارب ). حب الصنوبر. (اقرب الموارد). حب صنوبر صغار است . (فهرست مخزن الادویه ). فیطس . رجوع به قم قریش شود.
////////////
شپشک سر
شپش ها حشراتي پهن و بدون بال هستند كه موهاي سر،بدن و ناحيه ي عانه را آلوده مي كنند، به پوست مي چسبند و از خون انسان تغذيه مي كنند.آنها روي ساقه موها تخم مي گذارند.
رشك ها،تخم هاي سفيد رنگ،سفت و بيضي شكل شپش ها هستند كه به ساقه موها مي چسبند.
در اين مطلب قصد داريم مطالبي در رابطه با شپشك سر در اختيار شما خواننده محترم قرار دهيم.
آلودگي شپشك سر بسيار مسري است.تماس مستقيم اصلي ترين راه سرايت بيماري است.آلودگي موهاي سر با شپش ها در كودكان شايعتر است.
شپش سر هيچ بيماري شناخته شده انساني را منتقل نمي كند.طول زندگي شپش ها حدود يك ماه است،شپش هاي مونث هر روز 10-7 تخم مي گذارند.تخم ها يا رشك ها دانه هاي سفتي هستند كه حدود 1 سانتي متر بالاتر از سطح پوست سر به ساقه موها چسبيده اند.
آلودگي با شپش سر معمولا توسط معلم مدرسه يا مسوول بهداشت مدرسه تشخيص داده مي شود.دختر بچه ها بيش تر از پسربچه ها مبتلا مي شوند.
انتقال از طريق وسايل مثل كلاه،شانه و برس و يا گوشي تلفن شايع است.
اين آلودگي ممكن است سبب خارش خفيف پشت گردن شود و يا به طور كلي بدون علامت باشد.
نواحي پس سري شايع ترين قسمتي از سر هستند كه شپش هاي سر در آنها يافت مي شوند.خارش در كودكان اغلب شديد است .شب ها كه شپش ها تغذيه مي كنند خارش شديدتر مي شود.ضايعات ناشي از خاراندن ممكن است عفوني شوند در اين صورت سرم و دلمه روي ضايعات ظاهر مي شود و بزرگي غدد لنفاوي ناحيه اي رخ مي دهد.
آلودگي شپشي مي تواند سبب ايجاد بلفاريت همراه با خارش پلك ،پوسته ريزي،تشكيل دلمه،و ترشح چركي شود.
درمان:
درمان استاندارد موضعي
محلول پرمترين 1% را مي توان بدون نيازبه نسخه تهيه كرد و اغلب اولين داروي انتخابي است.
پرمترين 5%در صورتي تجويز مي شود كه درمان با شكست مواجه شده باشد.اين دارو را در طول شب روي موها باقي مي گذارند و سر را با كلاه حمام مي پوشانند.
يكي ديگر از درمان ها استفاده از شامپوي ليندان است كه اين شامپو را به مدت 5 دقيقه روي سر باقي مي گذارند و سپس آن را مي شويند.اين درمان را يك هفته بعد مجددأ تكرار مي كنند.
درمان هاي جايگزين ويا درمان هاي خانگي
استعمال وازلين،مايونز،يا انواع پماد به پوست سر در طول شب و پوشاندن آن با كلاه حمام شپش ها را خفه مي كند،اشكال اين روش اين است كه نمي توان اين
مواد را به راحتي از پوست سر پاك كرد.اين درمان رشك ها را از بين نمي برد لذا اين روش را بايد هر هفته تا 4 هفته تكرار كرد .
به عنوان آخرين چاره تراشيدن موهاي سر مي تواند بيماري را علاج كند.
از بين بردن و برداشتن رشك ها:
- به طور كلي برداشتن رشك ها ضروري است .شانه كردن موها به وسيله ي شانه مخصوص رشك طي يك هفته بعد از درمان موضعي مفيد است.
- ژل پاك كننده شفاف تخم شپش را روي موها مي مالند و سپس موها را شانه مي كنند.اين ژل تخم ها را كه پس ازاستعمال داروهاي كشنده شپش زنده مانده اند را بر مي دارد.
- خيساندن و آغشتن موها با محلول 50% سركه و 50%آب و سپس شستن موها بعد از 15 دقيقه،ممكن است به كنده شدن رشك ها كمك كند.
دکتر معصومه پیری  مجله پزشکی مادر
////////////
//////////
شِپِش یک راسته از حشرات است. شپش‌ها انگل خارجی، دایمی و اجباری هستند. اجباری به این معنا است که به غیر از بدن پستانداران و پرندگان در جاهای دیگر نمی‌تواند زندگی کند. شپش‌ها در راسته «شپش‌بی‌بالان» (Phthiraptera) قرار دارند. این راسته دارای بیش از ۳٬۰۰۰ گونه شپش است که انگل خارجی پستانداران و پرندگانند. البته استثناء نیز وجود دارد؛ نوک‌اردکی و خفاش به شپش مبتلا نمی‌شوند.


شپش سگ
محتویات  [نمایش]
طبقه‌بندی[ویرایش]
در راسته شپش‌بی‌بالان ۴ زیرراسته وجود دارد:
آنوپلورا (Anoplura) یا شپش‌های گزنده-مکنده که شامل شپش‌های بدن و ناحیه شرمگاهی می‌باشند (شپش مکنده).
رینکوفتیرینا (Rhyncophthirina) که انگل فیل است.
ایسکنوسرا (Ischnocera) که شپش پرندگان است (سست‌شاخان).
آمبلی‌سرا (Amblycera) که شپش جونده در این زیر راسته‌است و ضمائم دهانی این شپش برای تغذیه از پوست و پر اختصاصی شده‌است.
از لحاظ پزشکی زیر راسته آنوپلورا اهمیت دارد که این زیر راسته به نوبه خود شامل دو خانواده می‌شود:
خانواده پدیکولیده (Pediculidae) که دارای ۲ گونه مهم است:
پدیکولوس هومانوس هومانوس (Pediculus humanus humanus) که شپش تن و بدن است و به نام‌های گوناگونی چون پدیکولوس کورپوریس (Corporis) و پدیکولوس هومانوس کورپوریس نامیده می‌شود.
پدیکولوس هومانوس کپیتیس (Pediculus humanus Capitis) که به نام پدیکولوس کپیتیس نیز نامیده می‌شود و شپش سر است.
خانواده فتیریده (Phthiridae) که شامل یک گونه به نام شپش عانه یا فتیروس پوبیس (Phthirus pubis) است. این گونه شپش ناحیه دستگاه تناسلی و شرم‌گاهی است.
شپش تن و سر اختلافات جزیی دارند و به طور کلی شپش سر از نظر اندازه کوچک‌تر، از نظر رنگ تیره‌تر و از نظر پوشش مقاوم‌تر است و شکاف‌های انتهای بدن آن عمیق‌تر است. در آلودگی‌های شدید، شپش سر بر روی بدن دیده می‌شوند ولی هیچ‌گاه شپش تن برروی سر دیده نمی‌شود.
////////////
قس قمل در عربی:
القمل نوع من الحشرات المتطفلة يكثر بين المساجين وطلاب المدارس عند عدم مراعاة شروط النظافة والنظافة الشخصية خصوصا.

القمل
 حشرة رمادية سمراء اللون صغيرة الحجم جداً ويبلغ طولها حوالي 2.5 مليمتر.
يعيش القمل عادة على فروة رأس المضيف أو منطقة شعر العانة أو تحت الأبط ويعتاش على دم المضيف عن طريق عض فروة الرأس. هي حشرة صغيرة في حجم حبة السمسم يكون لونها عندما تفقس من الصئبان أبيض ولكنها سرعان ما يتغير لونها إلى البني المحمر بمجرد تغذيتها على دم الإنسان . لها (((6 ))أرجل مفصلية ، حيث الرجلين الأماميتين ذات مخالب قويه تمكنها من التمسك بشعر الإنسان بقوة حتى أثناء الاستحمام . ليس لها أجنحة ولكن تستطيع القفز ليس كما يعتقد كثير من الناس .
محتويات
  [أظهر] 
تسمية القمل عند المصريين[عدل]
القمل تمت تسميتها عند السكان المصريين "بِيِّبَةْ"
مراحل تطور القمل[عدل]
يقوم القمل الذكر البالغ والأنثى بالتزاوج ووضع البيض الذي يلصقانه بقوة على الشعرات الفردية القريبة من فروة الرأس والتي من الصعب إزالتها وبعد سبعة إلى ثمانية أيام تفقص بيوض القمل وتخرج منها صغار القمل تاركة قشور البيض البيضاء اللماعة فارغة على الشعر.
حشرات الشعر أو القمل هي حشرات في حجم حبة السمسم تقريباً وحين يخرج القمل من الصئبان (بيض القمل) يكون شفافاً إلا أنه سرعان ما يتغير لونه إلى  لون بني محمر بمجرد تغذيته على دم الشخص المصاب. يمتلك القمل ست آرجل ذات مخالب قوية تمكنه من التمسك بشعر الرأس في أحلك الظروف، كما في أثناء فترات الاستحمام، وعلى عكس ما يعتقده كثير من الناس فإن القمل لا يمتلك أجنحة ولا يستطيع أن يقفز أو يطير من رأس إلى أخرى.
تنضج أنثى القمل في 7-10 أيام فقط حيث تقدر بعدها على التبويض، وقد تبيض الأنثى حوالي 8 بيضات في اليوم الواحد. تفقس الصئبان هذه بعد 7-10 أيام أخرى لتتكرر الدورة الحياتية للقمل. يعيش القمل حوالي 30 يوماً فقط إلا أنه في حالة عدم وجوده على رأس إنسان، فإنه يهلك في خلال 24 ساعة بسبب عدم وجود المادة الغذائية الوحيدة له، ألا وهو دم الإنسان.
طرق العدوى[عدل]
من أجل الأنتقال من رأس إلى آخر، لا بد من تقارب شديد بين رأس المصاب ورأس أخر، حيث أنه كما قلنا لا يستطيع القمل الانتقال إلا عن طريق الزحف. كما أنه من الممكن أن يترك قملاً على وسادة أو يوجد في مشط المصاب ثم يستخدمه آخر فينتقل بهذه الطريقة أيضاً، شريطة أن يكون ذلك في خلال  24  ساعة تقريباً من ترك القمل رأس صاحبه الأصلي هذا ولا تنتقل الصئبان من رأس إلى أخرى، وبالتالي فالطريقة الوحيدة لتواجد صئبان متعلقة بشعر رأس أحدهم هو بسبب وجود أنثى القمل الناضجة في رأس المصاب.
الأعراض والعلامات التشخيصية[عدل]
- أماكن تواجد القمل في الرأس: تتواجد عادة خلف الأذن وفي آخر الرأس عند الرقبة يتواجد بيض القمل على الشعر وهو يشبه كثيراً القشرة ولكن الفرق أنه صعب الإزالة
الأسباب المؤدية لحدوث المرض[عدل]
بالإمكان الإصابة بالعدوى بمجرد وصول قمل الرأس أو بيضه إلى فروة رأسك حيث أن أنثى القمل تضع من 7-9 بيضات في اليوم وتفقص البيضة بعد أسبوع من وضعها والعمر المحدد للقمل البالغ هو شهر. وهناك أيضا قمل يسمى القمل الحماري ويستطيع التنقل بواسطة القفز.
يتم انتشار القمل بـ[عدل]
  • ملامسة الجسد للجسد أو الرأس للرأس وهي الطريقة الأشهر لانتقال المرض.
  • مشاركة الأغراض الشخصية بين المصاب والآخرين مثل فرشاة الشعر والمناشف والملابس.
  • الجلوس أو التمدد على المفروشات التي بها قمل.
متى تطلب الإستشاره الطبية؟[عدل]
يستطيع الشخص القضاء على قمل الرأس عن طريق العناية الشخصية باستخدام شامبو مضاد للقمل ولكن إذا لم ينفع يجب استشارة الطبيب.
المتابعة والتشخيص[عدل]
يستخدم الطبيب في التشخيص ضوءاً خاصاً يسمى مصباح وود ويكون لون تجمعات البيض تحته أزرق. وأيضا من الطرق الأخرى لاكتشاف قمل الرأس أن نحضر مشطاً نظيفاً وتتم عملية تسريح الشعر من الخلف  إلى الأمام. ,أفضل دليل على معرفة وجود القمل هو أن نشاهدها. مضاعفات الإصابة بقمل الرأس جروح وتشققات في فروة الرأس يستحسن مراجعة الطبيب فوراً.
العلاج[عدل]
يبدأ العلاج عادة بالعلاجات المتوفرة في الصيدليات دون الرجوع للطبيب للفرد المصاب في الأسرة. وإذا لم يؤثر الشامبو أو اللوشن على قمل الرأس بعدها يصف الطبيب لك علاجاً أقوى: Malathaion *: هو لوشن  يوضع فروة الرأس والجسم ليقتل القمل. هذا المنتج قابل للاشتعال لذلك يجب الحذر. ويجب على المرأة الحامل استشارة الطبيب قبل استخدامه لانه قد يؤثر على صحة الجنين
  • Lindane : هذا المركب متوفر على شكل كريم أو لوشن أو شامبو لا يستحسن أن تستخدم هذا الدواء إذا كان وزنك أقل من الطبيعي وطبعاً يجب على المرأة الحامل أن تستشير طبيبها قبل أن تأخذ الدواء. يمكن أن يسبب هذا الدواء تحسس للجلد.
- احرص على أن تستخدم هذا الدواء بعناية كما طلب منك. حتى وإن كنت تستخدم هذه الأدوية يجب عليك أيضاً أن تحافظ على نظافتك الشخصية ونظافة المكان الذي تعيش فيه وأن تستخدم أساليب الوقاية من قمل الرأس في المنزل.
  • وهناك أدوية أخرى تستخدم بعد استشارة الطبيب المعالج.
  • أحيانا قد يستخدم بعض الناس الغاز لقتل القمل
الوقاية[عدل]
من الصعب منع انتشار قمل الرأس في الأطفال في الحضانات أو المدارس بسبب كثرة الاتصال بينهم ومشاركة أشيائهم الخاصة مع بعضهم. أفضل طريقة للوقاية من قمل الرأس بأن تقضي عليها وعلى بيضها. لكن لابد أن يطلب الوالدان من أولادهم عدم مشاركة القبعات والملابس والمشط في المدرسة. العناية الشخصية:
  • استخدام اللوشن والشامبو: استخدم أي نوع من الشامبو للنظافة الشخصية وإذا استخدمت أنواع طبيبة فانتبهت أن هذه المستحضرات غير مستحسنة للأطفال دون سن سنتين.
  • تمشيط الشعر الرطب بالمشط: ويستحسن ذلك لمدة أربعة مرات في الأسبوع وتستخدم هذه الطريقة مع العلاج وفي الأطفال تحت سن السنتين يفضل البدء بهذه الطريقة أولا.
  • حفظ الأدوات الشخصية التي تستخدم للعناية بالشعرفي حقائب بلاستيكية (أكياس بلاستيك) : وتعزل الأدوات في هذه الأكياس لمدة 4 أيام مما يؤدي إلى قتل القمل والبيض.
  • غسل الأدوات وخاصة التي يستخدمها الحلاقون: يستحسن غسل الأدوات بالماء ومسحوق الغسيل ويجب أن تكون حرارة الماء عالية على الأقل لمدة 20 دقيقة.
  • استخدام المكنسة الكهربائية للشفط وتنظيف الأثاث.
  • تغليف المفروشات: استخدم البلاستيك لتغليف المفروشات لمدة أسبوعين على الأقل حتى لا تتكرر العدوى.
  • إغسل فرشاة الشعر والمشط: استخدم الماء الساخن والصابون أو نظفها بالمعقم.
.
قملة تهزم نابليون[عدل]
توصل باحثون أن الأمراض التي ينقلها القمل لعبت دوراً أساسياً في دحر جيش نابليون عبر الأراضي الروسية في سنة 1812 وقد حلل الباحثون مادة مستخرجة من أسنان الجنود الفرنسيون الذين شاركوا في الحملة، فوجدوا أنواعاً من مرض التيفوس الذي ينقله القمل وكذلك حمى الخنادق وقد نشر البحث الذي أنجز في جامعة البحر المتوسط في مرسيليا في مجلة الأمراض المعدية وكان نابليون قد اجتاح روسيا سنة 18122 مع نصف مليون جندي لم ينج منهم سوى بضعة آلاف وقد وصل 25 ألف جندي إلى فيلنيوس في هذا الشتاء ولكن ثلاثة آلاف فقط نجوا وتابعوا الانسحاب، وقد دفن الموتى في مقابر جماعية وقد عثر نتيجة للحفريات على قبر جماعي سنة 2001 يحوي 2000-30000 جثة.
وقد وجد الباحثون بإشراف د. ديدييه راؤول إجزاء من 5 قملات أثناء إجراء حفريات وفحصل 2 كيلوجرام من التراب الذي يحوي بقايا عظام وملابس ووجد الباحثون في بقايا القمل حمضاً نوويا من الفيروس المسبب لما يعرف بحمى الخنادق والذي دب في الجيش الفرنسي في روسيا وحلل فريق البحث 27 سناً أخذت من بقايا 35 جندي وقد احتوت بقايا أسنان 77 جنود على حمضاً نووياً من الفيروسات المسببة لمرض حمى الخنادق وثلاثة منها احتوت حمضاً نووياً من الفيروسات المسببة لمرض التيفوس وتوصل الباحثون إلى أن الأمراض التي ينقلها القمل قد تكون وراء هزيمة نابليون في روسيا وقد يصبح تحليل لب الأسنان وسيلة لمعرفة تاريخ الأمراض المعدية وقالت د.كارول ريفز وهي مؤرخة طبية: أنه لمن سخرية الأقدار أن تكشف الأسنان أسرار جيش نابليون، حيث توجد الحروب توجد الأمراض المعدية وحتى الحرب العالمية الأولى  كانت الأمراض المعدية سبباً لحالات أكثر للوفاة من الحرب نفسها.
القمل سبب لأزمات كثيرة بالنسبة لطلاب المدارس خاصة في البلاد النامية (ومنها العربية) إذ إنها من الأمراض الجلدية الشائعة جداً وهو مشكلة حقيقية في المدارس الابتدائية بسبب اختلاط الطلاب.
أنواع القمل[عدل]
وينقسم القمل إلى ثلاثة أنواع رئيسية :
قمل الرأس وهو أكثرها شيوعاً - وقمل الجسد وقمل العانة، أما عن أعراضها - قمل الرأس - فهي تتميز بحكة تؤدي إلى ظهور تقيحات في مؤخرة الرأس. ويمكن أن تتضخم الغدد الليمفاوية في المنطقة وفيما يتعلق  بالعلاج فإن المعالجة تعتمد على التخلص من الصئبان (البيوض) الملتصقة على الشعر وذلك بأجهزة تمشيط خاصة، وحالياً ظهرت أجهزة إلكترونية (مشط إلكتروني) ليقتل الصئبان والقمل، إضافة إلى غسل الرأس بالمستحضرات الطبية التي تتكون في أساسها من مادة جاما بنزين هيكسا كلوريد.
ولكن الحل المنطقي فعلياً هو أن يعتني المرء بالنظافة، فالنظافة هي المقياس الأكيد لخلو الرأس من هذه الحشرة المزعجة.. إذ لماذا نذكر أن دول العالم الثالث هي التي تنتشر فيها حشرة القمل ؟ لأن كثيراً من مجتمعات العالم الثالث تهمل النظافة ولا تعتني بها. فإذا هاجمتك هذه الحشرة فتأكد أنك لا تعتني بشعرك كما ينبغي وتذكر أن هذا المخلوق البسيط استطاع أن يهزم نابليون.
مشاريع شقيقة

في كومنز صور وملفات عن: قمل
مراجع[عدل]
1.      ^ تعدى إلى الأعلى ل:أ ب ت مذكور في : نظام معلومات تصنيفية متكاملة — وصلة : ITIS TSN — تاريخ الاطلاع: 22 أكتوبر 2013  العنوان : Integrated Taxonomic Information System — تاريخ النشر: 2004
2.      ^   تعديل قيمة خاصية معرف موسوعة الحياة (P830) في ويكي بيانات"معرف Phthiraptera في موسوعة الحياة". eol.org. اطلع عليه بتاريخ 17 يونيو 2017.



  • iNaturalist taxon ID152843 




  • Fauna Europaea ID11939 



//////////////
قس در آذری:
Lələkyeyənlər (lat. Phthiraptera) parazit cücülər dəstəsi.
/////////////
قس کوتو در باسای اندونزی و جاوی:
 Kutu mengacu pada berbagai artropoda berukuran kecil hingga sangat kecil. Nama ini dipakai untuk sejumlah krustasea air kecil (seperti kutu air), serangga (seperti kutu kepala dan kutu daun), serta — secara salah kaprah — berbagai anggota Acarina (tungau dan caplak, yang berkerabat lebih dekat dengan laba-laba daripada serangga). Semua disebut "kutu" karena ukurannya yang kecil. Dengan demikian, pengertian awam istilah ini tidak memiliki arti taksonomi.
Dalam arti lebih sempit, kutu adalah serangga yang tidak bersayap dan berukuran kecil, yang dalam bahasa Inggris mencakup flea (kutu yang melompat, ordo Siphonaptera) dan louse (kutu yang lebih suka merayap, kebanyakan ordo Phtiraptera yangn semuanya adalah parasit). Dalam bahasa Indonesia keduanya tidak dibedakan, malah mencakup juga sebagian dari kerabat wereng (ordo Hemiptera) dan beberapa anggota ordo Coleoptera. Untuk menjelaskan, diberi keterangan di belakang kata "kutu". Para biologiwan berusaha mendayagunakan kata tuma bagi kelompok Phtiraptera, walaupun menyadari terdapat kesulitan dalam penerapannya.
///////////
قس در عبری با فیلترشکن!
///////////
قس چاوا در سواحلی:
Chawa ni wadudu wadogo wa oda Phthiraptera katika nusungeli Pterygota (wenye mabawa), lakini hata kama wahenga wao walikuwa na mabawa, chawa hawanayo. Wadudu hawa wote ni vidusia wa nje juu ya ndege na mamalia isipokuwa Monotremata (kinyamadege na mhanganungu), poponyangumipomboo na kakakuona. Kuna aina mbili za chawa: wanaokula nywelemanyoya na seli za ngozi zilizokufa, na wanaofyunza damu ya mwenyeji. Chawa wa aina ya kwanza wana vipande vya mdomo vya kutafuna, wale wengine wana mdomo wa kufyunza. Miguu inabeba aina za magando madogo ili kushika nywele au manyoya ya mwenyeji. Kwa kawaida mayai ya chawa yamegandia nywele au manyoya, au pengine yamewekwa ndani ya shina la unyoya.
////////////
قس شپی در کردی:
Spîspih (mirov jî dibêjinê sipî û sipih) an espê (Anoplura) navê komeke ektoparazîtên pehnik e ku li ser guhandaran dijî û xwînê wan dixwe. Ji zêdeyî 500 cureyan pêk tê. Spî rişkan dikin, pişt re rişk dibin nûtik û nûtik jî dibin spî.
Spiya por (Pediculus humanus capitis), spiya kincan (Pediculus humanus humanus) û spiya rûv (Phthirus pubis) dikevin por, rêv û cil û kincên mirovî. Li mirîşk û balindeyan spiya mirîşkan, li ser daran spiya daran û li ser genim spiya genim jî dikarin bên dîtin û gawuk jî dikevin cihên pîs.
Nexweşînên giran wekî tîfûs ji aliyê spiya kincan ve tên borandin mirovî.
///////////
قس بیت و بیتلر در ترکی استانبولی:
Bit (çoğul: bitler) yaklaşık olarak Phthiraptera takımından, 5.000 türü bulunan kanatsız böceklerdir. Bitler tek deliklilerpangolinleryarasalar ve memeli deniz hayvanları dışındaki her tür kuşlar ve memelilerde yaşayabilen sıcakkanlı zorunlu parazitlerdir. Bitler tifüs gibi hastalıkların taşıyıcısıdırlar.
////////////
قس قمل در اردو:
قمل (Louse) حضرت موسیٰ علیہ السلام صداقت کے9 نشانات میں سےایک نشان (معجزہجو قبطیوں پر بطور عذاب آیا ایک لفظ قمل ہے۔جسے عموما جوں کہا جاتا ہے
قمل کیا ہے[ترمیم]
ابن عباس کا قول نقل کیا ہے کہ قمل سے مراد گیہوں کا گھن ہے۔ مجاہد‘ سدی‘ قتادہ اور کلبی نے کہا قمل چھوٹی ٹڈیاں تھیں جن  کے پر نہ تھے اور ٹڈی دل بڑی پردار ٹڈیوں کا تھا۔ عکرمہ نے قمل کو ٹڈیوں کے مادین بچے کہا ہے ابو عبید نے کہا قمل حمنان کو کہتے ہیں اور حمنان ایک قسم کی چچڑی ہوتی ہے۔ عطاء خراسانی نے کہا قمل کا معنی ہے جوں۔ روایت میں آیا ہے کہ اللہ نے حضرت موسیٰ ( علیہ السلام) کو حکم دیا کہ قریہ‘ عین الشمس علاقۂ مصر میں (فلاں) ریتیلے خاکستری رنگ کے ٹیلہ کی طرف جاؤ۔ حضرت موسیٰ ( علیہ السلام) نے حکم کی تعمیل کی وہ ٹیلہ ریگ رواں کا تھا۔ حضرت موسیٰ ( علیہ السلام) نے اس پر لاٹھی ماری فوراً قمل اس کے اندر سے نکل کر پھیل گئیں اور قبطیوں کی جو کچھ کھیتیاں درخت اور سبزیاں رہ گئی تھیں سب کو چٹ کر گئیں کپڑوں کے اندر گھس کر بدن کو کاٹتی تھیں اور کھانا کھاتے میں کھانے میں بھر جاتی تھیں۔[1]
//////////
Louse
From Wikipedia, the free encyclopedia
"Lice" redirects here. For the infection, see Pediculosis. For the district of Diyarbakır Province in Turkey, see Lice, Turkey. For other uses, see Louse (disambiguation).
Phthiraptera
Fahrenholzia pinnata.JPG
Kingdom:
Phylum:
Class:
Subclass:
Infraclass:
Superorder:
Order:
Phthiraptera
Haeckel, 1896
Suborders
Louse (plural: lice) is the common name for members of the order Phthiraptera, which contains nearly 5,000 species of wingless insect. Lice are obligate parasites, living externally on warm-blooded hosts which include every species of bird and mammal, except for monotremespangolinsbats and cetaceans. Lice are vectors of diseases such as typhus.
Chewing lice live among the hairs or feathers of their host and feed on skin and debris, while sucking lice pierce the host's skin and feed on blood and other secretions. They usually spend their whole life on a single host, cementing their eggs, which are known as nits, to hairs or feathers. The eggs hatch into nymphs, which moult three times before becoming fully grown, a process that takes about four weeks.
Humans host three species of louse, the head louse, the body louse and the pubic louse. The body louse has the smallest genome of any known insect; it has been used as a model organism and has been the subject of much research.
Lice were ubiquitous in human society until at least the Middle Ages. They appear in folktales, songs such as The Kilkenny Louse House, and novels such as James Joyce's Finnegans Wake. They commonly feature in the psychiatric disorder delusional parasitosis. A louse was one of the early subjects of microscopy, appearing in Robert Hooke's 1667 book, Micrographia.

https://es.wikipedia.org/wiki/Phthiraptera