قنبیط
بضم قاف و فتح نون مشدده و کسر باء موحده و سکون یاء مثناه
تحتانیه و طاء مهملۀ مشاله بفارسی کلم رومی و کلم کرد نامند
ماهیت آن
نوعی است از کرنب و وجه علی حده ذکر نمودن آن اختصاص معروف
بدان بودن است و نزد عوام و اهل شام و بغداد مشهور به بیض العیار است برک آن شبیه ببرک
چغندر و از ان عریضتر و ضخیم تر و سبزی آن با غبریت و سرمئی رنک و طعم آن با تلخی و
شیرینی آمیخته و در وسط آن ساقی و بر بالای آن جمۀ آن و بر اطراف آن برکها درهم مجتمع
بشکل کله و در بنکاله در موسم زمستان تخم آن را از فرنک می آورند هر سال تازه می کارند
بسیار خوب و لطیف و سفید و مجتمع و نازک و لذیذ می باشد و هرچند هوا سردتر باشد بهتر
می شود و بتعمل و تربیت بهتر و سفیدتر و لطیف تر می کردد و بعضی مردم در وقت کوچکی
برکهای آن را درهم می بندند و در هنکام نزدیک بکمال رسیدن دیکچۀ سفالی که بهندی هاندی
نامند معکوس بر بالای آن می کذارند که کلۀ آن در جوف آن بکنجد و آفتاب و شبنم بدان
نرسد که آن را فاسد سازد و ساق آن را از نصفه بیشتر بکل می کیرند و بدان آب همیشه می
دهند خوب و لطیف و بالیده می کردد و بقوت زمین و خوبی تخم نیز برمیکردد و بهترین آن
تازۀ سفیدرنک یا زردرنک نازک خوب درهم پیچیدۀ آنست و نیز قسم دیکر ازین می شود در برک
و ساق و قبه همه مشابه بدان الا آنکه برکهای خارج آن اندک بزرکتر و عریضتر و تیره تر
و رنک و ساق برک آن بنفش مائل بسرخی و رنک برکهای قبۀ پیچیدۀ آن سرخ تیره مائل به بنفشی
است و بهترین این نیز تازۀ خوشرنک نازک و خوب درهم پیچیدۀ آنست
طبیعت آن
مرکب القوی با رطوبت مائیۀ غلیظه و حرارت مفتحۀ لطیفه و مادۀ
ارضیۀ کثیفه و کفته اند کرم در اول و خشک در دوم است
افعال و خواص آن
با قوت مفتحه و محلله و مبهیه و نفاخیه و مدر بول و مولد خون
سوداوی عکر و مضعف دماغ و مبخر و ردی الغذاء و نفاخ و مسدد و محدث نفخ در حوالی پهلو
و شکم و بالخاصیت محلل خمار و مسکن آن و اکنار آن مولد اخلاط سوداویه و امراض سوداوی
و افکار ردیه و خیالات فاسده و دیدن خوابهای مشوشه و مضعف دماغ و بصر بسبب تبخیر آن
و آشامیدن مائیت آن مانع مستی و نطول طبیخ آن جهت اوجاع مفاصل نافع مصلح مضاران در
آب جوشانیدن و آب آن را مکرر ریختن و مهرا پختن با کوشت فربه و روغن بادام و یا زیت
الانفاق و روغن کاو تازه بسیار بریان نمودن و با ادویۀ حارۀ لطیفه خوردن است و بیض
آن نفاخ و مهیج فواق و زیاده کنندۀ منی و معین بر جماع خصوصا چون بریان نمایند و با
سرکه و زیت و آبکامه بخورند مولد سودا است زیاده از کرنب و تخم آن کرم و خشک و استعمال
آن پیش از شراب یا با شراب مانع سکر و محلل خمار آن و مفسد منی است چون زن بعد از جماع
با خود بردارد
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
///////////
قنبیط. [ قَم ْ ] (اِ) گویند لغتی است رومی و در عربی شایع،
بمعنی کلم رومی و آن رستنیی باشد که در شله پلاو کنند و با ماست هم خورند. (برهان
). رجوع به ماده بعد شود.
|| قنبیط. [ ق ُن ْ ن َ ] (ع اِ) سطبر و درشت ترین انواع کلم است
. (منتهی الارب ) (آنندراج ) (اقرب الموارد). خایه کرنب . (ذخیره
خوارزمشاهی ). بضم اول و تشدید نون و فتح آن و کسر یای موحده به فارسی کلم رومی
و کلم گرد نامند مرکب القوی و با رطوبت غلیظه و قوت مفتحه و ملل و مبهی و مدر بول و
بالخاصة محلل خمار و مولد سودا و مضعف دماغ و منجر وردی الغذا و مسدد و در سایر افعال
مانند کرنب و مصلحش مهرا پختن او روغن بادام و زیتون و ادویه لطیفه و مائیه او مانع مستی و نطول طبیخ او جهت
مفاصل مفید و تخم او مفسد منی است . (تحفه
حکیم مومن ). رجوع به ماده قبل شود.
////////////
کلم قُمری یا کلم سر یا کلم سنگی یا کلم قنبیط (در تلفظ عامیانه
قنبید) یا داش کلم از انواع سبزی و از خانواده کلم است.[۱]
یک سبد کلم قمری
محتویات [نمایش]
سودمندی[ویرایش]
کلم قمری، منبع غنی ای از ویتامین ث، ویتامین دی و فلزاتی
چون کلسیم، فسفر، پتاسیم و نیز ترکیبات سولفیدی و آلدئیدی است؛ اندکی هم ویتامینهای
گروه آ و ب دارد.[۱]
نامورترین غذاهایی که در ایران با کلم قمری میپزند، عبارتند
از: آش کلم قمری، کلم قمری پلو و آبگوشت قنبید[۱]
//////////////
قس كُرُنْبُ سَّاقِيُّ، کُرُنْبُ فُجْلِيُّ، أَبُو رُكْبَة
در عربی:
الكُرُنْبُ السَّاقِيُّ[1][2] أو الكُرُنْبُ الفُجْلِيُّ[2]
أو أَبُو رُكْبَة[1][2] (بالإنجليزية: Kohlrabi)
هو مستنبت قصير سميك من الكرنب.
يأتي اسمه (Kohlrabi) من اللفظ الألماني
Kohl ويعني ("كرنب") مُضاف إليه اللفظ Rübe
~ Rabi (لفظ متغير في اللغة الألمانية السويسرية) ويعني ("لفت")،
لأن سيقانه المتضخمة تشبه اللفت، ومن هنا جاء اسمه النمساوي وهو Kohlrübe.
لقد تم تكوين الكرنب الساقي (أبو ركبة) عن طريق الاصطفاء الاصطناعي
لنمو بارض جانبي (منتفخ وشبه كروي)؛ وأصله في الطبيعة هو نفس أصل الكرنب والبروكلي
والقرنبيط والكرنب اللارؤيسي والكرنب الأخضر (collard
greens) والكرنب المسوق: فجميعها من نفس الأصل وجميعها أنواع مماثلة لنبات
الكرنب الزيتي (Brassica oleracea).
يشبه طعم الكرنب أبو ركبة ونسيجه طعم ونسيج ساق القرنبيط الأخضر
أو طعم ونسيج قلب الكرنب، ولكنه أخف وأطيب ونسبة اللحم فيه أعلى من نسبة الجلد. فالساق
القصير بالأخص يمكن أن يكون لينًا وهشًا كالتفاحة، ولكنه أقل لذاذة منها. يسمى في العراق
"الكلم"
كرنب أبو ركبة على وسادة، مدينة جورجاون (Gurgaon)،
الهند
باستثناء صنف Gigante،
يميل كرنب أبو ركبة الذي ينمو في الربيع وحجمه أكثر من 5 سم إلى كونه خشبيًا، مثلما
يميل كرنب أبو ركبة المكتمل النمو والذي يمكن أن يصل حجمه إلى 10 سم؛ يمكن أن يصل صنف
Gigante إلى أحجام كبيرة جدًا في ظل المحافظة على النوعية الجيدة
للغذاء. ينضج النبات خلال 55-60 يومًا بعد البذر. الوزن التقريبي له هو 150 جرام ولديه
قدرة تحمل على البقاء لمدة تصل إلى 30 يومًا بعد النضوج.
يمكن أن يؤكل الكرنب أبو ركبة وهوخام ويمكن أن يؤكل مطبوخًا
أيضًا.
توجد أصناف عديدة متاحة من كرنب أبو ركبة مثل: White
Vienna
وPurple Vienna وGrand
Duke
وGigante (المعروفة أيضًا باسم
"Superschmelz") وPurple
Danube
وWhite Danube. اللون في الأنواع
البنفسجية (purple types) هو لون سطحي: جميع
الأجزاء الصالحة للأكل لونها أصفر شاحب. والأوراق الخضراء أيضًا صالحة للأكل.
يتم زراعة بعض أصناف الكرنب أبو ركبة لتكون غذاء لالبقر.[3]
الكرنب أبو ركبة هو واحد من أكثر الخضروات الشائعة في كشمير.
[بحاجة لمصدر] ويُطلق عليه هناك لفظ monj، ويعني النبات الذي
يؤكل بأوراقه (haakh). ويتناولونه في المنازل بكشمير من ثلاث إلى
أربع مرات في الأسبوع على الغداء أو العشاء. [بحاجة لمصدر] وهم يقومون بطبخ الكرنب
أبو ركبة (Monj) بعدة طرق مختلفة. منها الحار ويُطلق عليه dum
monj، ومنها غير الحار ويُطلق عليه monj-haakh.
[بحاجة لمصدر]
يُسمى الكرنب أبو ركبة في الهند بأسماء شائعة مختلفة منها
الاسم الإنجليزي وهو Knolkhol، والاسم الهندي وهو
Nookal. تُستخدم هذه الأسماء أيضًا على نطاق واسع في الجزء الجنوبي من الهند.
في العراق وإيران يسمى الكرنب الساقي "كلم". ولكن في كندا يُطلق على الكرنب
أبو ركبة Gedde Kosu أو Navilu
Kosu.
تجهيزه[عدل]
يُحاط ساق الكرنب أبو ركبة بطبقتين ليفيتين لا يلينان جيدًا
أثناء الطهي. لذلك يتم إزالة هاتين الطبقتين قبل الطهي وقبل أكله خامًا أيضًا، فتكون
النتيجة أن السيقان تخرج كمية طعام أقل مما يبدو عليهم قبل إزالة الطبقتين.
أوراق الكرنب أبو ركبة صالحة للأكل ويمكن استخدامها بدلاً
من الكرنب وبدلاً من الكرنب اللا رؤيسي.
المراجع[عدل]
^ تعدى إلى الأعلى ل: أ ب روحي البعلبكي. المورد، قاموس عربي
إنجليزي، دار العلم للملايين، 1995.
^ تعدى إلى الأعلى ل: أ ب ت ترجمة kohlrabi على موقع قاموس المعاني. (تاريخ الاطلاع: 16 أبريل 2017)
^ Bailey, L. H., (1912, republished
in 1975). Kohlrabi for stock-feeding. In [http://books.google.com/books?id=VtuQyY88CEsC&printsec=frontcover&sig=9rT_B0dkatElsxyFJ1O7-hXiJ7I&source=gbs_book_other_versions_r&cad=3_1#PPA389,M1
Cyclopedia of American Agriculture: Vol. II--crops]. Macmillan Publishing, New
York. p. 389-390. ISBN 0-405-06762-3. Google Book Search. Retrieved on June 15,
2008.
/////////////
قس در عبری با فیلترشکن!
////////////
Kohlrabi
From Wikipedia, the free encyclopedia
This article needs additional or better citations
for verification. Please
help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed.(January 2016) (Learn how and when to remove this template message)
|
Kohlrabi
|
|
Kohlrabi stem with leaves
|
|
Gongylodes Group
|
|
Cultivar group
members
|
Many; see text.
|
Kohlrabi, raw
|
|
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
|
|
113 kJ
(27 kcal)
|
|
6.2 g
|
|
2.6 g
|
|
3.6 g
|
|
0.1 g
|
|
1.7 g
|
|
(0%)
2 μg
|
|
(4%)
0.05 mg
|
|
(2%)
0.02 mg
|
|
(3%)
0.4 mg
|
|
(3%)
0.165 mg
|
|
(12%)
0.15 mg
|
|
(4%)
16 μg
|
|
(0%)
0 μg
|
|
(75%)
62 mg
|
|
(0%)
0 μg
|
|
(3%)
0.48 mg
|
|
(0%)
0.1 μg
|
|
(2%)
24 mg
|
|
(3%)
0.4 mg
|
|
(5%)
19 mg
|
|
(7%)
0.139 mg
|
|
(7%)
46 mg
|
|
(7%)
350 mg
|
|
(1%)
20 mg
|
|
Other constituents
|
|
Water
|
91.00 g
|
|
|
·
Units
|
|
Percentages are roughly approximated
using US recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient Database |
Kohlrabi (German turnip or turnip
cabbage; Brassica oleracea Gongylodes Group)
is a biennial vegetable, and is a
low, stout cultivar of cabbage. Kohlrabi can be eaten raw as well as cooked.
Edible preparations are made with both the stem and the leaves.
Contents
[hide]
The
name comes from the German Kohl ("cabbage")
plus Rübe ~ Rabi (Swiss German variant) ("turnip"), because the
swollen stem resembles the latter.[1] Kohlrabi is a
commonly eaten vegetable in German-speaking countries, but is also very popular
in the northern part of Vietnam where it is called
'su hao',[2] and in eastern
parts of India (West Bengal) and Bangladesh where it is called
'Ol Kopi'.[3][4] It is also found in
the Kashmir valley in north India and is there known as 'Monj-hakh',[5] 'monj' being the
round part, and 'hakh' being the leafy part. This vegetable is called 'Nol
Khol' in the north of India,[6] and in Ceylon as 'Nol col' (the
Turnip Cabbage).[7]
Kohlrabi
has been created by artificial selection for lateral meristem growth (a swollen,
nearly spherical shape); its origin in nature is the same as that of cabbage, broccoli, cauliflower, kale, collard greens, and Brussels sprouts: they are all bred from,
and are the same species as, the wild cabbage plant (Brassica
oleracea).
The
taste and texture of kohlrabi are similar to those of a broccoli stem or cabbage
heart, but milder and sweeter, with a higher ratio of flesh to skin. The young
stem in particular can be as crisp and juicy as an apple, although much less
sweet.[8]
A basket of kohlrabi
Except
for the Gigante cultivar, spring-grown kohlrabi much over
5 cm in size tend to be woody, as do full-grown kohlrabi much over perhaps
10 cm in size; the Gigante cultivar can achieve great size while remaining
of good eating quality.[9] The plant matures
in 55–60 days after sowing and has good standing ability for up to 30 days
after maturity. The approximate weight is 150 g.
There
are several varieties commonly available, including 'White Vienna',[10] 'Purple Vienna',
'Grand Duke', 'Gigante' (also known as "Superschmelz"), 'Purple
Danube', and 'White Danube'. Coloration of the purple types is superficial: the
edible parts are all pale yellow. The leafy greens can also be eaten. One
commonly used variety grows without a swollen stem, having just leaves and a
very thin stem, and is called Haakh. Haakh and Monj are
popular Kashmiri dishes made using this vegetable.In the second year, the plant
will bloom and develop seeds. Kohlrabi also comes in three different colors:
white, purple, and pale green.
Kohlrabi grown in a flower pot, England
Blooming plant in the 2nd year
Kohlrabi
stems are surrounded by two distinct fibrous layers that do not soften
appreciably when cooked. These layers are generally peeled away prior to
cooking or serving raw, with the result that the stems often provide a smaller
amount of food than one might assume from their intact appearance.
The
kohlrabi root is frequently used raw in salad or slaws. It has a texture
similar to that of a broccoli stem, but with a flavor that is sweeter and less
vegetal.
Kohlrabi
is an important part of the Kashmiri diet and one of the most
commonly cooked foods. It is prepared with its leaves and served with a light
soup and eaten with rice.
2.
Jump up^ "Su hao xao tom -
Stir-fried kohlrabi with shrimps". pho-vietnam.com.
Retrieved 11 May 2017.
3.
Jump up^ Ghosh,
Ushnish. "OL KOPI (Nool Kol,
Ganth Gobi, Kadam, Kohlrabi) WITH GREEN and PANEER (PUNJABI &
KASHMIRI)". 8 December 2010.
ushnish.blogspot.co.uk. Retrieved 11 May 2017.
5.
Jump up^ Pandita,
Anjali. "Monji Hakh". 22 December 2012.
kashmirifood.com. Retrieved 16 May 2017.
8.
Jump up^ "Kohlrabi Is Weird!
And Here's What You Can Do With It — Ingredient Spotlight". The Kitchn.
Retrieved 2016-05-09.
11.
Jump up^ Bailey, L. H.,
(1912, republished in 1975). Kohlrabi for stock-feeding. In Cyclopedia of American
Agriculture: Vol. II--crops. Macmillan Publishing, New York. p.
389-390. ISBN 0-405-06762-3. Google Book Search.
Retrieved on June 15, 2008.
|
&&&&&&&&
قنبیل
بکسر قاف و سکون نون و کسر باء موحده و سکون یاء مثناه تحتانیه
و لام کفته اند معرب کتبیلای فارسی است و یا معرب کمیلۀ هندی در ماهیت آن اختلاف است
بسیار بعضی کفته چیزی است رملی سرخرنک که از آسمان فرود می آید با شبنم در بعضی بلاد
و بعضی کفته اند که شبنمی است که بر اراضی بادیۀ یمن می نشیند و با خاک ممزوج کشته
بدان هیئت می کردد و بعضی کفته طینی است مانند طین معروف بطین الجلود که نزد باریدن
باران ظاهر می کردد در خراسان و بعضی کفته اند بزور رملی است ظاهر آن سرخ و بعضی کفته
اند تخم سرخس است و نواب حکیم معتمد الملوک سید علوی خان قدس سره نوشته اند که بیشتر
از کوهستان ما بین هند و چین می آورند و از آورندکان استماع یافته که از درختی حاصل
می کردد که آن درخت را می نشانند و بظن ایشان بزور آن اشجار است یا شبنمی که برانها
می نشیند و آنچه محرر شنیده آن است که مغز ثمر درختی است کوهی درخت آن شبیه بدرخت معصفر
و برک آن نیز شبیه ببرک آن و از ان بزرکتر و خاردار و خارهای آن درشت و بلند و ثمر
آن بشکل نارنجی و بر سر آن خاری و در خامی سبز و بعد رسیدن سرخ می کردد و بعد کمال
رسیدن شکافته از جوف آن چیزی سرخرنک تیره برمی آید و بر زمین می ریزد مردم آن را جمع
نموده برمیدارند و همان قنبیل است آنچه غیر ممزوج بخاک است خالص و سبک وزن می باشد
و آنچه مخلوط بخاک و رمل است غیر خالص و سنکین العلم عند اللّه تعالی
طبیعت آن
کرم و خشک در دوم و در سوم نیز کفته اند و با قوت قابضه شدیده
افعال و خواص آن
آشامیدن یک درم تا دو درم سائیدۀ آن با ادویۀ مناسبه مخرج
اقسام کرم معده و امعا و حب القرع بقوت و مسهل رطوبات لزجه و اخلاط فاسده و جهت عرق
مدنی و طلای آن نیز جهت امور مذکور نافع مضر امعا مصلح آن کثیرا و شیح ارمنی و مضر
فم معده مصلح آن مصطکی و انیسون بدل آن ترمس و برنک کابلی مقشر و سکبینج الجروح و القروح
و الجرب و القوبا ذرور نرم سودۀ آن مجفف قروح رطبه و التیام دهنده جراحات و سعفه و
جرب رطب و بثور و قوبا خصوصا که اولا عضو را بروغن کل و یا روغن تخم ناکیسر بتخصیص
سعفه و جرب و قوبای اطفال و بدستور تدهین آن و خوردن اظریفل و دوا و معجون آن و استعمال
مرهم آن و اظریفل و دوا و دهن و مرهم و معجون قنبیلی در قرابادین کبیر مذکور شد
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
////////////
قنبیل . [ قِم ْ ] (ع اِ) تخم نباتی است ریگی زرد که سرخی
بر او غالب باشد و گویند تخم سرخس است قابض است و قاتل اقسام کرم معده و امعاء و برآورنده آن و جهت کر و خارش و شیرینه نافع. (منتهی الارب
). و در بلاد یمن افتد. (اقرب الموارد). چیزی است شبیه به ریگ مکه زرد مایل به سرخی
و گویند شب نما است که در یمن بخاک مخلوط گشته به آن شکل می شود و نزد بعضی تخم نباتی
است و جمعی گویند تخم سرخس است . در دوم گرم و خشک و نزد بعضی سرد و خشک و مسهل رطوبات
و لزوجات و شرب او در اخراج اقسام کرم معده و امعاء قوی الاثر و مضر امعاء و مصلحش
شیح و کتیرا و ذرورا و بغایت مجفف زخمها و رافع جرب و سعفه و قدر شربتش دو درهم و بدلش
خشیزک است . (تحفه حکیم مومن ) :
چشم درست بازنداند میان خون
خار و خس حصار ز قنبیل و از بقم .
فرخی .
و رجوع به بحر الجواهر شود.
//////////////
قنبیل
در اغلب کتب طب سنتى با نام «قنبیل» نام برده شده است. صاحب
قرابادین کبیر معتقد است که معرب «کنبیلاى فارسى» است. گردى است قرمز که از گیاهى گرفته
مىشود که گیاه آن را به فرانسوى Rottliere des teinturiers وKamala و به انگلیسى Kamala
tree
گویند.نام علمى آن Mallotus philippinensis
Muell. Arg. مىباشد.گیاهی است از خانواده
Euphorbiaceae، درختی است کوچک به
بلند کمتر از ده متر. برگ آن کامل بیضی، خشن، بی کرک و به رنگ سبز می باشد. گل آن دو
پایه است. میوه آن به شکل چهار و پنج وجه،
کوچک به قطر حدود یک سانتیمتر و پوشیده از غبار قرمز رنگ است که تارهایش غده می باشند. این درخت در مناطق گرم عربستان، حبشه،
هند، سیلان و استرالیا می روید.
ترکیبات قنبیل:ماده
عامل روتلرین – ایزورو تلرین – رزین – کمی اسانس – یک موم.
نام دیگر قنبیل در طب سنتی:کامالا* – ورس**
خواص قنبیل
درمان گیاهی سرماخوردگی
برگ و میوه آن را
بجوشانید و آب آن را بنوشید. برای رفع سرماخوردگی نافع است، در مورد بچه که شب ها بستر خود را خیس میکنند مؤثر می باشد.
درمان گیاهی خونریزی
گرد قنبیل را بخورید. مسهل قوی و ضدانگل است؛ به خصوص در مورد
انگل تیپ ورم و کرم کدو مخصوصاً نوع بوتری سفال، برای قطع خونریزی نافع میباشد، خاصیت
ضد آبستنی دارد.
مصرف بیش از حد مجاز آن عکس العمل شدید اسهال ظاهر می کند
و حتماً باید طبق دستور پزشک مصرف شود.
* کامالا. (اِ) گرد خیلی نرم قرمزرنگی است که از غدد و کرک هائی که
سطح میوه گیاهی را پوشانده تشکیل میگردد. گیاه
مزبور نهال کوچکی است که در تمام نواحی گرمسیر آسیا میروید. در حقیقت گرد کامالا میوه
را محفوظ میدارد. کامالا یکنوع رنگی است که از پنج قرن قبل از میلاد مسیح توسط هندیها
برای ساختن ابریشم بکار میرفته است ولی خواص ضدکرم آن فقط از 1841 م . ببعد شناخته
شده است . قسمت موثر کامالا به Rotlerine موسوم است و از مشتقات Phloroglucine می باشد عصاره مزبور باعث تحریک عضلات
صاف و فلج و یا توقف حرکات و انقباضهای عضلات مخطط می شود و در روی سلسله اعصاب مرکزی دارای خواص سمی میباشد. کامالا را بعنوان
دافع کرم وتنیا بکار می برند. در سگ خیلی موثر می باشد و تمام کرمهای این حیوان را
دفع میکند. کامالا دارای خواص مسهلی است و ارزان قیمت هم میباشد. کامالا را بشکل بل
- الکتوئر مخلوط با آب و یا شیر و یا بشکل گرد میدهند. بعضی توصیه میکنند قبل از تجویز
گرد کامالا دو روز آن را در الکل خیس کنند. معمولاً بعد از تجویز آن احتیاجی به دادن
مسهل نیست . (درمان شناسی دکتر عطائی ج 1 ص 406 و 407).
** ورس به زبان فارسی و ترجمه شده با واسطه گوگل
ترجمه شده به واسطه گوگل
معرفی
Warss (ورس) در زبان عربی
آن را به عنوان دو چیز در نظر گرفته
1.) Kamaala
2.) Karkam.
Warss (ورس) یک
رنگ زرد از یک گیاه چند ساله کشت شده در یمن، معمولا به عنوان میم سایلون tinctorium،
Melastomaceae، و یا گاهی اوقات Flemmingia
rhodocarpus BAK، بقولات شناسایی است.
بر اساس فصل ابوحنیفه AL-Dīnawarī در رنگدانهها (165-7)، آن است که تنها در یمن تنها به عنوان یک گیاه کشت پیدا
شده است، و وجود دارد. از منابع مختلف، او را توصیف بهترین جنگ و bādira،
از یک گیاه جوان، نوع دیگر که حبشی به نام به دلیل برخی از سیاهی در آن؛ با این حال،
حبشی می دهد خالص زرد، در حالی که bādira می توانید برخی از قرمزی می شود.
کامالا
Kamaala
1. در حدیث و عربی آن را به عنوان نامیده می شود
Warss (ورس)
2. در زبان انگلیسی آن را به عنوان نامیده می شود کامالا.
3. به هندی آن را به عنوان نامیده می شود Kamaalaa.
4. در زبان سانسکریت آن را به عنوان نامیده می شود Kampillak.
5. به مراتی آن را به عنوان نامیده می شود kesari.
6. در لاتین آن را به عنوان نامیده می شود philippnensis
Mallotus.
میم سایلونKarkam:
1. در حدیث آن را به عنوان نامیده می شود Warss
(ورس)
2. در Persain آن را به عنوان نامیده می شود
Karkam
3. در لاتین آن را به عنوان نامیده می شود tinctorium میم
//////////
Mallotus philippensis
From Wikipedia, the free encyclopedia
Mallotus philippensis
|
|
Mallotus philippensis
|
|
Kingdom:
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
Order:
|
|
Family:
|
|
Subfamily:
|
|
Tribe:
|
|
Genus:
|
|
Species:
|
M. philippensis
|
·
Rottlera tinctoria Roxb.
|
Mallotus
philippensis is a plant in the spurge family. It is known as
the kamala tree or red kamala or kumkum
tree, due to the fruit covering, which produces a red dye. However, it must
be distinguished from kamala meaning "lotus" in many Indian
languages, an unrelated plant, flower, and sometimes metonymic spiritual or
artistic concept. Mallotus philippensis has many other local
names. This kamala often appears in rainforest margins. Or in disturbed areas
free from fire, in moderate to high rainfall areas.
It
occurs in south east Asia, as well as Afghanistan and Australia. The southern most limit
of natural distribution is Mount Keira, south of Sydney. The species name refers
to the type
specimen being
collected in the Philippines, where it is known
as banato.
Contents
[hide]
A
bush to small or medium-sized tree, up to 25 metres tall and a trunk diameter
of 40 cm. The trunk is fluted and irregular at the base. The grey bark is
smooth, or with occasional wrinkles or corky bumps. Small branches are greyish
brown in colour, with rusty covered small hairs towards the end. Leaf scars
evident.
Leaves
are opposite on the stem, ovate to oblong in shape. 4 to 12 cm long, 2 to
7 cm wide with a long pointed tip. The upper surface is green without
hairs, the underside pale grey in colour. With a magnifying glass, small red
glands may be visible. Leaf stems 2 to 5 cm long, somewhat thickened at
both ends. The first leaf vein on either side of the mid rib extends from the
leaf base, to over half the length of the leaf. Veins raised and evident under
the leaf.
Yellow-brown
flowers form on racemes. Racemes up to 6 cm
long. Male and female flowers grow on separate trees. New South Wales flowering period is
from June to November. Flowering period in the Philippines is March to April.
Fruit may appear at any time of the year, three months or so after flowering.
Usually a three lobed capsule, 6 to 9 mm broad, covered in red powdery
substance. This is soluble in alcohol, which produces a golden red dye suited
to colouring of silk and wool.[1] One small black
globular seed in each of the three parts of the capsule, seeds 2 to 3 mm
in diameter.
Fresh
seed is advised for germination.
Mallotus
philippensis is
used to produce red dye and herbal remedies.[3] It produces rottlerin, a potent large
conductance potassium channel opener.
M. philipensis flowers
1.
Jump up^ Anderson, Thomas
(1855). "On the Colouring
matter of the Rottlera tinctoria". The Edinburgh New
Philosophical Journal. 1: 296–301.
2.
Jump up^ https://www.florabank.org.au/lucid/key/Species%20Navigator/Media/Html/Mallotus_philippensis.htm
·
Floyd, A.G., Rainforest
Trees of Mainland South-eastern Australia, Inkata Press 2008, ISBN 978-0-9589436-7-3 page 154
&&&&&&&&
قنطوریون
بفتح قاف و سکون نون و ضم طاء مهملۀ مشاله و سکون واو و کسر
راء مهمله و ضم یاء مثناه تحتانیه و سکون واو و نون لغت رومی است و نزد بعضی یونانی
و اصح آنست که معرب از جنتوریۀ رومی است منسوب بجنتورس حکیم رومی جهت آنکه او اول کسی
است که معرفت بدان بهم رسانیده و بسریانی اسکیغیلای و بیونانی اومیطرون و بفارسی اوبزرولوفا
و کریون نامند و کفته اند کریون اسم قنطوریون دقیق است و آن دو نوع است کبیر و صغیر
و در آخر ربیع می روید
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
////////////
&&&&&&&&
قنطوریون کبیر
که آن قنطوریون غلیظ و بیونانی قنطوریون طوماغا یعنی قنطوریون
کبیر و بوقی نیز و لوفای کبیر نامند
ماهیت آن
نباتی است ساق آن شبیه بساق حماض و خس و به بلندی دو ذرع تا
سه ذرع با شعبهای بسیار از یک بیخ رسته و بر سر آنها قبها شبیه بقبۀ خشخاش و مدور طولانی
و کل آن سرمئی رنک مدور شبیه بصوف و تخم آن شبیه بقرطم یعنی تخم کافشه و با حرافت و
برک نبات آن شبیه ببرک جوز و سبز و اطراف آن مشرف شبیه بدندانهای اره و بیخ آن سطبر
طولانی تا بدو ذرع و صلب و سرخرنک و پر از رطوبتی سرخ برنک خون و طعم آن مرکب از حدت
و حرافت و اندک حلاوت و قبضی و رنک عصارۀ آن نیز سرخ مانند خون منبت آن زمینهائی که
آفتاب بسیار بر آنها تابد و کوهستانها و تلها و پشتها و قوت آن تا ده سال باقی می ماند
و نواب معتمد الملوک سید علوی خان قدس سره نوشته اند که قنطوریون صغیر کثیر الوجود
است بارض ما یعنی بلاد فارس و آن بر دو نوع است بری که بر زمینهای سهل هموار و تلهای
پر اشجار می روید و کل آن سرخرنک مائل ببنفشی است و بستانی آن نبات قویتر و بلندتر
از بری و کل آن خوشبوتر و تلخی آن کمتر و در سائر احوال مساوی بری و لیکن کل آن مختلف
الالوان و عامۀ اهل شیراز آن را کل میخک و کل قرنفلی نامند و کل آن تا قریب به نه ماه
می ماند و بیخ آن در زمین باقی می باشد و در ایام ربیع از سر نو از همان بیخ می روید
و بیخ بری آن در زمین باقی نمی ماند بلکه هر سال از سر نو در اوائل ربیع می روید و
در اوائل صیف کل و تخم می آورد و قوت آن تا دو سال باقی می ماند
طبیعت آن
در آخر دوم کرم و خشک و در سوم نیز کفته اند و عصارۀ بیخ آن
قویتر از سائر اجزای آن مستعمل
افعال و خواص آن
محلل و قابض و جالی و بحسب اختلاف طعوم بیخ آن از ان افعال
متضاده صادر می کردد از ادرار طمث و اخراج جنین مرده و افساد زنده و اخراج آن و تفتیح
سدد و تنقیۀ دماغ و سینه و امثال اینها از افعال حرارت که صادر از حدت و حرافت آنست
و حبس نفث الدم و اندمال جراحات که از افعال برودت که بسبب قبض آنست و کفته اند چون
لحم مقطوع را بآن طبخ دهند مجتمع می کرداند اعضاء الصدر و الغذاء و النفض جهت ضیق النفس
و عسر آن و ربو و سرفۀ کهنه و نفث الدم مزمن و درد پهلو و مغص و رفع سدۀ کبد و طحال
و قولنج بلغمی و استسقا و یرقان و صلابت کبد و طحال و ادرار بول و حیض و عسر ولادت
و اوجاع رحم و فسخ عضل و عصب و قتل و اخراج دیدان نافع و فرزجۀ آن جهت ادرار طمث و
اخراج جنین موثر الجروح و القروح و النواصیر ضماد تازۀ آن بتنهائی و خشک آن بتنهائی
و یا با مراهم جهت الزاق و چسپیدن زخمهای تازه و التیام و ختم جراحات تازه و ردیۀ کهنه
و عمیقۀ غائره و نواصیر و اوجاع عصب و فسخ آن و کسر اعضاء و عرق النساء بغایت قوی الاثر
و در سائر افعال قریب بقنطوریون صغیر و از ان ضعیف تر مضر دماغ مصلح آن عسل و شیرینیها
مقدار شربت آن تا دو درم و اکر تپ نباشد با شراب و الا با آب بدل آن حضض و قنطوریون
دقیق و عصارۀ حب آن جهت امراض مذکوره نافع و شیخ ابن بیطار نوشته که آنچه در بلاد لوقیا
می شود عصارۀ آن را کرفته بجای حضض استعمال می نمایند
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
&&&&&&&&
قنطوریون صغیر
که آن را قنطوریون دقیق و بیونانی قطوریون طولیطون بمعنی قنطوریون
دقیق و قنطوریون طرمقرون یعنی قنطوریون صغیر و بعضی آن را ملیسون مشتق از ملیس که بمعنی
آب ایستاده است نامند جهت آنکه اکثر منبت آن کنار آبهای ایستاده است و در بطایخ نیز
می روید و بفارسی لوفای خرد و کربون نیز کویند
ماهیت آن
نباتی است که بر کنار آبهای ایستاده و در بطایخ می روید بقدر
یک شبر و زیاده بر ان شبیه باوفاریقون که فودنج جبلی نامند و ساقهای آن از هم جدا و
پرشاخ و برک آن شبیه ببرک سداب و کل آن سرخ مائل ببنفشی شبیه بکل شبو و از ان کوچکتر
و ثمر آن مانند کندم مستعمل و جمیع اجزای آن بسیار تلخ و با اندک قبضی و بیخ آن کوچک
و بی منفعت بخلاف بیخ نوع کبیر و سائر اجزای آن مستعمل و تازۀ آن اندک خوش بو و شاخهای
آن سفید مائل بزردی و قوت آن تا ده سال باقی می ماند و از نباتات ربیعی است و در آخر
ربیع می روید
طبیعت آن
در سوم کرم و خشک
افعال و خواص آن
لطیفتر و قویتر از نوع کبیر در جمیع افعال و ساق و برک و کل
آن قویتر از عصارۀ آن و مجفف و بی لذع و مفتح و مسهل و منقی و جاذب از اعماق بدن و
مفاصل و امثال ادویه چینی را منفعت بسیار است اعضاء الراس و العصب و الصدر و الغذاء
و النفض و السموم و غیرها آشامیدن مطبوخ دو مثقال آنکه در هفتاد مثقال آب طبخ نمایند
تا بنیمه رسد و بمالند و صاف کنند و با شکر و امثال آن بنوشند جهت تنقیۀ دماغ و اعصاب
و صرع و عسر نفس و نفث الدم و اسهال مرۀ صفرا و سودا و زردآب و بلغم لزج مخاطی و امراض
بلغمی و اوجاع مفاصل و قسخ عضل و تفتیح سدۀ جکر و طحال و رفع قولنج بلغمی و تحلیل صلابت
طحال و ضرر سموم هوام خصوصا عقرب نافع و دو درم آن جهت رفع حمیات و با شراب جهت نفث
الدم و ذات الجنب بارد و با ماء الاصول جهت اوجاع ظهر و مفاصل و عرق النسا و نطول با
آب مطبوخ آن دافع کزاز و بدستور بخور آن و احتقان با آب مطبوخ پنج درم آن با روغن کنجد
و بدستور برماد آن جهت عرق النسا و اوجاع ظهر و قولنج بیعدیل برای آنکه مخرج اخلاط
مراریه و سوداویه و بلغمیۀ لزجه است و افراط عمل آن مودی باسهال الدم الجروح و القروح
و الاورام ضماد تازۀ آن جهت الزاق و اندمال و ختم جراحات کبار تازه و کهنۀ ردیه و عسره
الالتحام و نواصیر و تلیین اورام صلبه و منع انصباب مواد باعضا بسبب قبض و تجفیف بی
لذع که دارد و خشک آن بمراهم مجففه جهت تجفیف قروح ردیۀ خبیثۀ غائرۀ عمیقه و نواصیر
و با پیه جهت منع انفتاح و انشقاق جراحات کبار تازه و کهنه و اندمال و تحلیل اورام
آنها و با آرد ترمس جهت تسکین اوجاع عضل و عصب و مفاصل بارده و با آرد جو جهت حارۀ
آنها و کل آن ضمادا و شرابا جهت لسع افعی و عقرب نافع و عصارۀ آن در قوت قبض و تحلیل
و تجفیف و غیرها قریب بسائر اجزای آن و طریق اخذ آن آنست که اکر تازه باشد بکیرند درخت
سبزتر و تازۀ آن را با ثمر و بکوبند و آب آن را بکیرند و در ظرف خزفی در آفتاب کذارند
و بچوبی پاکیزه برهم زنند و اکر در یک روز خشک نکردد شب سر آن را بپوشند زیرا که شبنم
مانع انجماد و انعقاد عصارات است و روز دیکر بدستور در آفتاب کذارند و بچوب پاکیزه
برهم می زده باشند تا آنکه غلیظ و منجمد و منعقد کردد و اکر تر و تازۀ آن بهم نرسد
بیخ خشک کبیر آن را نیم کوفته پنج روز در آب بخیسانند پس بجوشانند و نیکو بمالند و
مکرر صاف نمایند پس بآتش ملایم طبخ دهند و برهم می زده باشند تا منعقد کردد و بهمین
نهج عصاره هرچه را خواهند اخذ نمایند
طبیعت آن
قریب بسائر اجزای آن
افعال و خواص آن
نیز قریب بدانها بلکه در بعضی مواد اقوی آشامیدن آن جهت امراض
مذکوره نافع اعضاء الراس سعوط آن با سرکه و آب عنصل جهت قروح بینی و حبس رعاف خصوصا
با اندک زاج و کافور و آب یخ و طلای آن با سرکه بر پیش سر و صدغین جهت صداع حادث از
احتراق شمس و آشامیدن شراب و چون موی سر را بنوره زائل نمایند و محلول آن با سرکه بران
بمالند جهت رفع قروح آن و رویانیدن موی مجرب و التحال عصارۀ رقیق آن با عسل جهت بیاض
و اندمال قرحۀ عین و طلای آن با شیر دختران جهت ورم پلک چشم و تسکین درد آن و به آب
کاکنج جهت سطبری پلک چشم و جرب آن و با شیر و آب رازیانه جهت جمیع اوجاع عتیقۀ عین
و رفع آثار قرنیه و شعیره و با آب مرزنجوش جهت تحلیل سبل و چون پلک چشم را برکردانند
و عصاۀ آن را با آب انار بران بمالند در حال رفع جرب آن نماید و قطور آن با روغن خیری
و امثال آن جهت ضربان کوش و با آب برک شفتالو جهت قتل و اخراج کرم آن و با آب ترب و
امثال آن جهت ثقل سامعه و با روغن نرکس و خردل و سرکه جهت ورم کوش و رفع کری و مضمضۀ
آن با کلاب جهت رایحۀ کریهۀ دهان و قلاع متعفنۀ آن و با طبیخ جوز السر و جهت درد دندان
و رفع تحریک و استحکام آن و غرغرۀ آن با آب بارتنک و عنب الثعلب و عوسج جهت ورم لوزتین
و خناق و طلای آن به آب جهت شقاق لب اعضاء الصدر آشامیدن آن با طبیخ حلبه جهت امراض
سینه اعضاء النفض حمول عصارۀ تازۀ آن مدر حیض و مخرج جنین مضر امعا مصلح آن صمغ عربی
و کثیرا مقدار شربت از تازۀ آن یک درم تا دو درهم و از خشک آن تا سه درم و در حقنه
پنج درهم و از عصارۀ آن یک درم بدل آن بوزن آن افسنتین و نیم وزن آن بابونه و نیم مثل
آن تربد و بعضی بوزن آن پرسیاوشان و نیم وزن آن برک حنا کفته اند و روغن آنکه آب تازۀ
آن را با روغن زیتون باتش ملایم بجوشانند تا روغن بماند کرم و خشک و مسخن عصب و مقوی
بدن و رافع امراض باردۀ عصبانیه مانند فالج و استرخا و اعیا و اوجاع باردۀ مزمنه و
تحلیل ریاح و رافع بهر و عسر ولادت و شراب آنکه آب آن را با شکر بقوام آورند جهت اکثر
امراض مذکوره نافع است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
//////////////
قنطوریون . [ ق َ ] (معرب ، اِ) دوایی است و آن دو قسم میباشد:
کبیر و صغیر. کبیر آن را قنطوریون غلیظ خوانند. برگ آن ببرگ گردکان و بارش به خسکدانه
ماند و صغیر آن را قنطوریون دقیق گویند. برگ آن ببرگ پودنه صحرایی میماند. اول را عریز الکبیر و دویم را عریز
الصغیر خوانند (هردو بعین و رای بی نقطه ). (برهان ) ۞ (آنندراج
). قنطوریون یا گل گندم ۞ گیاهی است از تیره مرکبان که جنس های بسیار دارد و ریشه های تمام آنها
ضخیم و قوی است به قسمی که در مزارع گندم ممکن است موجب زحمت شود. ریشه های عموم آنها
تلخ است و بر ضد تب به کار میرود. رجوع به گیاه شناسی گل گلاب ص 261 شود.
///////////
قنطوریون صغیر- قنطوریون کبیر
قنطوریون صغیر ، دقیق
Centaurium minus
قنطوریون صغیر که آن را قنطوریون دقیق و به فارسی لوفای
خرد و کریون نیز گویند؛ نباتی است که بر کنار آبهای ایستاده و در بطایح(مرداب) میروید
و قوت آن تا ده سال باقی میماند.
طبیعت آن در سوم گرم و خشک و لطیفتر و قویتر از نوع کبیر است
خواص آن: از قنطوریون کبیر لطیف تر و قوی تر است و ساق و برگ گل این گیاه از عصارِۀ آن مؤثر تر می باشد و به طور کلی خشک کننده و بی سوزش و باز کننده و مسهل قوی و پاک کنندگی همراه با جذب از اعماق بافت ها و مفاصل می باشد. ترکیب آن با داروهای مناسب در پاک کردن دماغ و اعصاب و امراضی نظیر صرع و تنگی نفس و خونریزی لثه و اسهال ناشی از صفرا و سودا و بلغم و دردهای مفاصل و گرفتگی مجاری کبد و طحال مؤثر و کشیدگی عضلانی و عصبی و قولنج های بلغمی را رفع نموده و سختی طحال و ناراحتی های ناشی از سموم حشرات به خصوص عقرب را از بین می برد
طبیعت آن در سوم گرم و خشک و لطیفتر و قویتر از نوع کبیر است
خواص آن: از قنطوریون کبیر لطیف تر و قوی تر است و ساق و برگ گل این گیاه از عصارِۀ آن مؤثر تر می باشد و به طور کلی خشک کننده و بی سوزش و باز کننده و مسهل قوی و پاک کنندگی همراه با جذب از اعماق بافت ها و مفاصل می باشد. ترکیب آن با داروهای مناسب در پاک کردن دماغ و اعصاب و امراضی نظیر صرع و تنگی نفس و خونریزی لثه و اسهال ناشی از صفرا و سودا و بلغم و دردهای مفاصل و گرفتگی مجاری کبد و طحال مؤثر و کشیدگی عضلانی و عصبی و قولنج های بلغمی را رفع نموده و سختی طحال و ناراحتی های ناشی از سموم حشرات به خصوص عقرب را از بین می برد
قنطوریون کبیر
Centaurea centaurium
قنطوریون کبیر همان قنطوریون غلیظ میباشد؛ نباتی است ساق
آن شبیه به ساق حماض و خشن و به بلندی دو زرع تا سه زرع با شعبهای بسیار از یک
بیخ رسته و بر سر آنها قبهها شبیه به قبه خشخاش و مدور طولانی و گل آن سرمه رنگ
مدور شبیه به صوف و تخم آن شبیه به قرطم یعنی تخم کافشه است و قوت آن تا ده سال
باقی میماند.
طبیعت آن در آخر دوم گرم و خشک و در سوم نیز گفتهاند و عصارۀ بیخ آن قویتر از سایر اجزای آن مستعمل
خواص عمومی آن: حل کنندگی قابض و پاک کننده و طبع های متعددی که در ریشه های متفاوت آن است فعل و انفعالات مختلفی را انجام می دهند مثلاً حرارت موجود در آن باعث دفع جنین مرده و مدر و باز کننده گرفتگی های مجاری و پاک کننده دماغ و سینه می شود و کیفیت سرد آن به علت قبضی موجود در آن موجب بند آوردن خونریزی لثه و دندان و چرک خشک کن زخم ها است به طور کلی معالج تنگی نفس و آسم و سرفه های مزمن و خونریزی های شدید لثه و دردهای کلیه و رفع سنگ های کبدی و طحال و قولنج بلغمی و استسقاء و یرقان و سختی کبد و سپرز و دردهای رحم و آزاد نمودن عضلات و عصب از کشیدگی های آن است. مصرف آن مضر دماغ و مصلح آن عسل وشیرینی ها است
منبع
طبیعت آن در آخر دوم گرم و خشک و در سوم نیز گفتهاند و عصارۀ بیخ آن قویتر از سایر اجزای آن مستعمل
خواص عمومی آن: حل کنندگی قابض و پاک کننده و طبع های متعددی که در ریشه های متفاوت آن است فعل و انفعالات مختلفی را انجام می دهند مثلاً حرارت موجود در آن باعث دفع جنین مرده و مدر و باز کننده گرفتگی های مجاری و پاک کننده دماغ و سینه می شود و کیفیت سرد آن به علت قبضی موجود در آن موجب بند آوردن خونریزی لثه و دندان و چرک خشک کن زخم ها است به طور کلی معالج تنگی نفس و آسم و سرفه های مزمن و خونریزی های شدید لثه و دردهای کلیه و رفع سنگ های کبدی و طحال و قولنج بلغمی و استسقاء و یرقان و سختی کبد و سپرز و دردهای رحم و آزاد نمودن عضلات و عصب از کشیدگی های آن است. مصرف آن مضر دماغ و مصلح آن عسل وشیرینی ها است
منبع
مخزن الادویه، تألیف مرحوم سید محمد حسین عقیلی علوی
خراسانی شیرازی
کلید واژگان
////////////
گیاه گل گندم یا قنطوریون
گل گندم یا قنطوریون
سایر اسامی : قنطوریون – گل گندم آبی
نام علمی: Centaurea cyanus
نام انگلیسی :
Corn Flower , Water Corn
شکل گیاه : گیاهی است
علفی یکساله یا دوساله – دارای برگ های سبز مایل
به سفید و پوشیده از تارهای نسبتا پنبه ای و چون
در مزارع بویژه مزارع گندم و غلات یافت میشود به گل گندم موسوم شده است . برگهای
قاعده ای دارای بریدگی های عمیق است اما برگهای قسمت فوقانی باریک و بدون بریدگی
است . گل های آن آبی رنگ و دارای غشای قهوه ای یا مایل به سفید هستند.
محل رویش : خراسان – استانهای شمالی
– ارتفاعات البرز
اندام دارویی گیاه : گل – برگ – دانه
مواد موثره : پتاسیم – تانن – موسیلاژ – سیانن ( ماده
رنگی )
مواد لعاب دار مانند بهدانه – خاکشیر – ریشه ختمی که
در اثر مجاورت با آب متورم و حجیم میشوند موسیلاژ دارند.
خواص درمانی: ادرار آور
بسیار قوی به علت داشتن پتاسیم – ضد سرفه – ضد دردهای رماتیسمی
– تصفیه کننده
خون – تب بر – تقویت
کننده کبد – اشتها آور – کمک به هضم
غذا
پتاسیم ادارار آور است که باعث ضدعفونی مثانه و مجاری
تناسلی و کاهش فشار خون و تقویت کلی بدن میشود.
شاداب و درخشان کننده مو – تقویت کننده
توناژ نقره ای و یخی رنگ مو – در شامپو سنتوره ایوروشه
از گل گندم استفاده شده است.
روش استفاده : دمکرده و
جوشانده
طرز تهیه : ۲۰ گرم گیاه در نیم لیتر آب جوش به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید و روزانه
۳ فنجان بنوشید . یا ۱۵ تا ۲۵ گرم را در آب بجوشانید برای رفع دردهای عصبی و
رماتیسمی روزانه ۳۳ فنجان مصرف کنید
////////////
قنطوریون صغیر (نام علمی: Centaurium
erythraea) نام یک گونه از تیره جنطیانیه است.[۱]
////////////////
قس کِچِک قزلچتیر در آذری:
///////////
Centaurium erythraea
From Wikipedia, the free encyclopedia
Centaurium erythraea
|
|
Kingdom:
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
Order:
|
|
Family:
|
|
Genus:
|
|
Species:
|
C. erythraea
|
·
Gentiana centaurium L.
·
Erythraea centaurium
·
Centaurium minus
·
Centaurium umbellatum
|
Centaurium
erythraea is
a species of flowering plant in the gentian family known by the common
names common centaury and European centaury.
Contents
[hide]
This
is an erect biennial herb which reaches half a meter in height. It grows from a
small basal rosette and bolts a leafy, erect stem which may branch. The
triangular leaves are arranged oppositely on the stem and the erect inflorescences emerge from the
stem and grow parallel to it, sometimes tangling with the foliage. Each
inflorescence may contain many flowers. The petite flower is pinkish-lavender
and about a centimeter across, flat-faced with yellow anthers. The fruit is a cylindrical
capsule.
It
flowers from June until September.
This
centaury is a widespread plant of Europe (including Scotland, Sweden and
Mediterranean countries,[1]) and parts of western
Asia and northern Africa. It has also naturalised in parts of North America,[1] and throughout
eastern Australia, where it is an introduced species.
The
European centaury is used as a medical herb in many parts of
Europe.The herb, mainly prepared as tea, is thought[by whom?] to possess medical
properties beneficial for patients with gastric and liver diseases.[medical citation needed]
Antioxidant
ingredients of the centaury are mainly phenolic acids[2] Including ferulic and sinapic acids. The plant also contains
amounts of sterols as brassicasterol and stigmasterol.[3] It also contains
two secoiridoid glycosides, swertiamarin and sweroside.[1]
1.
^ Jump up to:a b c d Kumarasamy, Y.;
Nahar, L.; Cox, P. J.; Jaspars, M.; Sarker, S. D. (2003). "Bioactivity of
secoiridoid glycosides from Centaurium erythraea". Phytomedicine.
urbanfischer.de. 10: 344–347. doi:10.1078/094471103322004857. Retrieved 7
November 2014.
2.
Jump up^ Valentão, P.;
Fernandes, E.; Carvalho, F.; Andrade, P. B.; Seabra, R. M.; Bastos, M. L. (July
2001). "Antioxidant Activity ofInfusion Evidenced by Its Superoxide
Radical Scavenging and Xanthine Oxidase Inhibitory Activity". Journal
of Agricultural and Food Chemistry. 49 (7): 3476–3479. PMID 11453794. doi:10.1021/jf001145s.
3.
Jump up^ http://www.mendeley.com/research/chemical-composition-and-biological-properties-of-erythraea-centaurium-rafn/[permanent dead link]
////////////
گل گندم (در متون طب سنتی جوز جندم) (نام علمی: 'Centaurea
cyanus') گیاه یکساله یا چندسالهای از تیره مینا است.
Kornblume02.JPG
این گیاه از گیاهان دارویی یک یا دوسالهاست که دارای ساقه
منشعب و به ارتفاع ۲۵ تا ۸۰ سانتیمتر است. ساقه این گیاه سبز مایل به سفید است، گلهای
این گیاه اغلب آبی پر رنگ هستند. بیشتر در مزارع گندم و غلات میروید و به همین علت
به گل گندم معروف است.
ترکیب شیمیایی[ویرایش]
گلهای این گیاه دارای لیزاب، مواد مومی و تانن میباشد. همچنین
در این گیاه مقداری پتاس، اسید فسفریک و منگنز وجود دارد.
خواص درمانی[ویرایش]
گلهای این گیاه دارای اثر مدر(ادرارآور) است و برای سرماخوردگی،
رفع سرفه و بیماریهای سینه استفاده میشود.
محل رویش[ویرایش]
محل رویش این گیاه در آسیا و اروپا میباشد و همچنین در نواحی
شمالی ایران، منطقه البرز، اطراف تهران، بلوچستان، خراسان، کرمانشاه میروید.در آذربایجان
هم در هر زمین بایری میتوان دید.
نگارخانه[ویرایش]
Osipov-Cornflowers-7oci10bw.jpg
Group portrait with cornflowers by Igor
Grabar, 1914.jpg
منابع[ویرایش]
در ویکیانبار
پروندههایی درباره گل گندم موجود است.
کتاب گیاهان دارویی جلد سوم – دکتر علی زرگری
– ناشر موسسه
انتشارات و چاپ تهران – چاپ ۱۳۷۱
[نمایش] ن ب و
گیاهان دارویی و ادویهجات
دادههای کتابخانهای
GND: 4520879-7 BNF: cb150855750
(دادهها)
ردهها: گل گندم (سرده)گونههای مهاجم در اورگن گیاگان استونی
گیاگان بریتانیا گیاگان میشیگان گیاهان باغی آمریکای شمالی گیاهان باغی اروپا گیاهان
توصیفشده در ۱۷۵۳ (میلادی)گیاهان دارویین مادهای ملی آلمان نمادهای ملی استونی
///////////
قس قنطوریون عنبری در عربی:
القنطريون العنبري واسمه العلمي ((باللاتينية: Centaurea
cyanus)) نوع نباتي ينتمي إلى جنس القنطريون من الفصيلة النجمية. اسمه الشائع
ندى العنبر أو ترنشاه وهو نبات عشبي الجزء المستخدم منه جميع أجزاء النبات وتوجد في
أزهارها الزرقاء مواد مطهرة وقابضة.
استعمالاته[عدل]
يستعمل لتحسين الشهية وطارد للغازات يستعمل منقوع الأزهار
في علاج العيون المصابة بالرمد.
وصفات[عدل]
لطرد الغازات يؤخذ ملء ملعقة صغيرة من مسحوق النبات وتوضع
على ملء كوب ماء مغلي ويترك لمدة 15 دقيقة ثم يصفى ويشرب مرة بعد الغداء وأخرى بعد
وجبة العشاء ، و يحضر المنقوع من 100 غرام من الأزهار و ليتر من ماء المطر أو الماء
المقطر لمدة 24 ساعة ثم تملأ زجاجة بيضاء بالمنقوع و تترك لمدة 3 أسابيع في الشمس و
يصفى بعدها و تغسل به العين مرة واحدة في المساء.
المصادر[عدل]
^ تعدى إلى الأعلى ل: أ ب مذكور في : Species
Plantarum. 1st Edition, Volume 2 — معرف مكتبة تراث التنوع البيولوجي: http://biodiversitylibrary.org/page/358932 — المؤلف: كارولوس
لينيوس — العنوان : Species
Plantarum — المجلد: 2 — الصفحة:
911
Shiono M, Matsugaki N, Takeda K (2005).
"Structure of the blue cornflower pigment". Nature 436: 791.
doi:10.1038/436791a.Action plan for Centaurea cyanus
Howard, Michael. Traditional Folk Remedies
(Century, 1987), p. 126
د.سامي محمود، الطريقة المثالية للتغذية واستخدام الأعشاب
في الوقاية والعلاج، المركز العربي للنشر والتوزيع، الإسكندرية، مصر.
كتاب التداوي بالأعشاب / أمين رويحة ، بيروت : دار القلم ،
ص 249 .
//////////////
قس اکین گولِوِری:
///////////
قس در عبری با فیلترشکن!
//////////
قس در تاجیکی:
Чашми гӯсола (Centaurea cyanus) - гӯсолачашмак, чашми гов, гули
кабудак. Гиёҳи яксолаест аз оилаи мураккабгулҳо.
Пояш роси сершох; 30-130 см қад мекашад. Алафи бегонаи кишзори гандум инчунини полиз ва боғ ба ҳисоб меравад.
//////////
قس ماوی کانتارون در ترکی استانبولی:
Mavi kantaron (Centaurea cyanus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından
özellikle Orta Avrupa'da bulunan mavi mor yapraklı çiçekleri olan bir bitki türü. Bitki 40–90 cm uzunluğundadır. Mavi
renkler protosiyanin pigmentinden kaynaklanır. Polonya'nın resmi çiçeği olan peygamber çiçeği, Avrupa kültürü ve folklorunda önemli yer tutar.
///////////
Centaurea cyanus
From Wikipedia, the free encyclopedia
"Cornflower" redirects here. It
is not to be confused with cornflour. "Cornflower"
is also a name for chicory. For the fictional anthropomorphic mouse,
see Cornflower
(Redwall). For the painting by Sergei Ivanovich Osipov, see Cornflowers
(painting).
Centaurea cyanus
|
|
Kingdom:
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
Order:
|
|
Family:
|
|
Tribe:
|
|
Genus:
|
|
Species:
|
C. cyanus
|
Centaurea
cyanus,
commonly known as cornflower or bachelor's button,[note 1] is an annual flowering plant in the family Asteraceae, native to Europe. In the past it often
grew as a weed in cornfields (in the broad sense of
the word "corn", referring to grains, such as wheat, barley, rye, or oats),
hence its name. It is now endangered in its native
habitat by agricultural intensification, particularly over-use
of herbicides, destroying its habitat.
It is also, however, through introduction as an ornamental plant in gardens and a seed contaminant in
crop seeds, now naturalised in many other parts
of the world, including North America and parts of Australia.