کمثری حامض
که کمثری چینی نامند بهترین آن رسیدۀ شاداب لطیف آنست
طبیعت آن
در اول سرد و در دوم خشک
افعال و خواص آن
مقوی معده و کبد و مشهی طعام و مسکن غلیان حدت خون و صفرا و مانع
صعود ابخره بدماغ و مولد خلط صالح و رافع تشنکی و قئ و اسهال خواه تر و تازۀ آن را
بخورند و یا خشک آن را و بعد از طعام مانع صعود ابخره بدماغ مضر مشایخ و صاحبان فلج
و مبرود المزاج و عصب و مورث قولنج مصلح آن عسل و جوارش کمونی و مانند آن و کندری و
پختن آن ببخار آب و مشوی نمودن یعنی بخمیر کرفته در زیر آتش پختن و یا مربی نمودن با
عسل و یا شکر و نارسیدۀ زمخت آن بارد و یابس در دوم و قابض و مورث قولنج و حابس قئ
و اسهال و ضماد آن ملصق جراحات است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
///////////////
امرود چینی . [ اَ دِ ] (ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) نوعی امرود است
. (از ذخیره خوارزمشاهی ). کمثری صینی . (قانون
ابن سینا).
/////////////
///////////
&&&&&&&
کمثری بری
درخت آن کوتاه تر و ثمر آن کوچکتر و بی آب و با عفوصت و رملیت
طبیعت آن
در دوم سرد و در سوم خشک
افعال و خواص آن
قابض و مسدد آشامیدن سفوف خشک آن حابس اسهال و ذرور آن مجفف جراحات
و رویانندۀ کوشت السموم فادزهر فطر چون فطر را بآن طبخ دهند ضرر آن زائل کردد و آشامیدن
خاکستر چوب آن فادزهر کسی که او را خناق از خوردن فطر و امثال آن بهم رسیده باشد مضر
عصب و مورث قولنج مصلح آن عسل و ادویۀ حارۀ خوش بو است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
///////////
اخراس . [ اَ ] (یونانی ، اِ) به یونانی
کمثری بری است . (تحفه حکیم مومن ). امرود.
گلابی وحشی .
&&&&&&&
کمثری جبلی
نیز مانند بری است و از ان سردتر و خشک تر و قابض تر و همچنین نارس
زمخت هر نوع نیز نوع از جبلی که در کوه کیلویه می شود و مخصوص بدانجا است ثمر آن کوچکتر
و زمخت و با خشونت و صلب و بعد پختن اندک شیرین و با رملیت بسیار و در جوف آن تخم بسیار
و ثمر آن را کرفته در خاک دفن می کنند بعد آنکه لحم آن مضمحل شد برآورده شسته تخم آن
را جدا می کنند و آن را بریان نموده مقشر کرده می خورند و داخل لبوب و مرکبات دیکر
نیز می کنند و آن را بفارسی انجکک نامند و دانج ابروج همین است و در حرف الدال ذکر
یافت و از کوهستان رنکپور نیز ثمری شبیه بامرود جبلی می آورند بمقدار لیموی کاغذی و
مدور و آن را بهوت بیر می نامند و شراب کمثری جهت انحلال طبیعت و رفع فساد معده و تقویت
آن نافع خصوص که از کمثری نیمرس مرتب می نموده باشند که آب کمثری نیمرس که هنوز خوب
نرسیده و نرم نشده باشد کرفته صاف کرده با شکر و با عسل بآتش ملایم بقوام آورند و رب
آن قابض و حابس اسهال صفراوی و قئ صفراوی و رافع غثیان و دابغ معده و دستور مرتب نمودن
آن مانند ربوب دیکر است
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
/////////////
داروخانه پیک شفا
گلابی(کمثری)
دسته بندی
داروخانه ◄ میوه ها و سبزیجات
گلابی،کمثری، امرود
Pyrus communis
به فارسی امرود نامند؛ ثمر درختی است از
سیب بزرگتر و برگ آن شبیه به برگ شفتالو و از آن عریضتر و بزرگتر و گل آن مانند
گل آن و ثمر آن اصناف میباشد از بری و جبلی و بستانی و هر یک شیرین و ترش و شیرین
میخوش و عفص و قابض و غیرها و در بلاد سردسیر بهتر از گرمسیر میشود و هر چند بلد
سردتر باشد بهتر و لطیفتر میگردد و بستانی اقسام میباشد و قسم صغیر از همه اقسام
طولانیتر و صراحی(قسمی از بلور و شیشه با شکمی نه بزرگ و نه کوچک و گلوگاه تنگ و دراز)
شکل و خوشبو و پوست آن اندک زرد و سرخ و گلابی نامند و جهت اطفال و مرض بهتر از اقسام
دیگر.
نضج شیرین شاداب معروف به شاه امرود معتدل
مایل به حرارت و در دوم تر و معروف به حسینی قریب بدان و اقسام و انواع دیگر در حرارت
معتدل و در اول تر بعضی مایل به خشکی
جمع اجزای آن دارای طبیعت سرد و خشک است.
خواص آن : در فعل و انفعال،شادی بخش ،
مقوی و پاک کننده با نیروی قبض آن و در عین حال ملین طبع و تر کننده است.آبریزش بینی
و چشم را قطع نموده و قلب و معده و جهاز هاضمه را تقویت می نماید. خفقان ، تشنگی و
سوزش های مجاری و مثانه را رفع و با نیروی قبض خود بعد از لینت بخشیدن طبع منفخ آن
را جمع می کند.صرف آن بعد از غذا مفید و شکوفه آن مفرح و مقوی قلب و قاطع خونریزی و
اسهال است.برای کسانی که سرد مزاج و ضعف معده هستند مضر است و زیادی مصرف آن موجب نفخ
و قولنج مصری می شود.مصلح آن مربای زنجبیل و رازیانه می باشد
گلابی ترش
خواص عمومی آن:به عنوان مقوی معده و کبد
و اشتها آور و مسکن فشار خون و صفرا شناخته شده اخلاط مناسب را ایجاد می نماید و رافع
تشنگی و استفراغ و اسهال است.برای سالخوردگان و کسانی که فلج یا سرد مزاج هستند مضر
و باعث ایجاد قولنج مصری می شود و مصلح آن عسل است
نارس و پوست کلفت آن سرد و خشک در دوم
و قابض است که قولنج بوجودی آورد و بعد موجب استفراغ و اسهال می شود
گلابی بیابانی
خواص آن : قابض است و باعث گرفتگی می شود
و خوردن خشک آن اسهال آور و تخمهای آن خشک کننده جراحات و رویاننده گوشت تازه و پادزهره
قارچ است.بنابراین پخته آن با قارچ سم آن را می گیرد مصرف خاکستر چوب آن برای کسی که
قارچ سمی خورده معالج و برای اعصاب مضر و بوجود آورنده قولنج است. مصلح آن عسل و ادویه
خوشبو هستند.پخته برگ آن با برگ درخت سیب سنگ مثانه و کلیه را خرد می کند و برگ آن
به تنهایی مدر قوی درشست وشوی کلیه و مثانه می باشد
امام علی«ع» گلابی،قلب را جلا می دهد و
دردهای درون را تسکین می بخشد1
1- مکارم اخلاق،ج1،ص379،بحار الانوار،ج66،ص168
منبع
مخزن الادویه، تألیف مرحوم سید محمد حسین
عقیلی علوی خراسانی شیرازی
کلید واژگان
معده شادی بخش مقوی قلب گلابی
&&&&&&&
کمرزهره
بفتح کاف و میم و سکون راء مهمله و فتح زای معجمه و سکون ها و فتح
راء مهمله و ها
ماهیت آن
کفته اند که نباتی است که در کوهستان سرد برف نشین بهم می رسد برک
آن شبیه ببرک آس و بهم متصل بعضی به بعضی و شاخهای آن بسیار و بمقدار دو وجب و زیاده
و کم از ان و از زمین بلند می باشد و چون برک آن را بشکنند شیر بسیاری از ان برآید
و بر سر شاخهای آن کلی و تخم آن مانند مازریون و بقدر کرسنه و بیخ آن با شعبۀ بسیار
و بر درخت آن کرمی مانند کرم ابریشم منقط و منقش بسیاهی و سرخی و سفیدی بهم می رسد
طبیعت آن
کرم و خشک
افعال و خواص آن
با قوت سمیه و قاتل بعضی حیوانات و نبات آن تریاق فایق نهش هوام
و عقارب
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
&&&&&&&
کمرک
بفتح کاف و سکون میم و فتح را و کاف و عوام کمرنکه نامند
ماهیت آن
اسم ثمری است هندی طولانی بقدر نیم شبر و شش پهلو بشکل شش پر و
در خامی سبز و بعد رسیدن زرد می کردد و ترش و شیرین می باشد درخت آن بلند و موزون بقدر
درخت کردکان و برک آن بعضی ریزه و بعضی بزرک اندک طولانی در شاخهای باریک و برکهای
اسفل شاخۀ آن ریزه تر از برک اعلای آن
طبیعت آن
در دوم سرد و خشک و سردی و خشکی ترش آن زیاده از شیرین آن
افعال و خواص آن
قابض و مسکن حدت صفرا و عطش شدید و قئ و اسهال صفراوی و طعم دهان
را نیکو کرداند و در سائر افعال و خواص آن قریب بریباس است مضر مبرودین مصلح آن جوارشات
و ادویۀ حاره
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
/////////////
//////////
////////////
اختری
از ویکیپدیا، دانشنامه آزاد
«کوکبی» به اینجا تغییرمسیر دارد. برای
فیزیکدان ایرانی، امید کوکبی را مشاهده کنید.
اختری
Carambola Starfruit.jpg
میوههای اختری
طبقهبندی علمی
فرمانرو: گیاهان
Division: گیاهان گلدار
رده: دولپهایها
راسته: راسته ترشکها
تیره: ترشکیان
سرده: ابن رشدیها
گونه: A. carambola
نام علمی
Averrhoa carambola
لینه
اَختَری (کوکبی یا میوه ستاره) نام میوهای
استوایی است از تیره ترشکیان (Oxalidaceae) سرده ابن رُشدیها (Averrhoa).
این میوه بومی سریلانکا، هندوستان و اندونزی
است. اختری از خویشاوندان نزدیک میوه بیلیمبی است.
معرفی[ویرایش]
این میوه از میوههای مناطق گرمسیری میباشد.
رنگ آن سبز و گاهی زرد میباشد. پوست آن براق است. از انواعی که دارای نقطه یا خطهای
قهوهای میباشد، استفاده نکنید. استفاده کوکبی آسان است. نیاز به پوست کندن و جدا
کردن دانه ندارد. به آرامی تغییر رنگ میدهد. مزه بعضی از انواع آن ترش و برخی شیرین
میباشد. (مانند انگور پوست کلفت) شکل زیبایی دارد و وقتی آن را میبریم بسیار شبیه
ستاره می با شد. میتوان از آن در سالاد و برای تزئین غذاها استفاده کرد.
نگارهخانه[ویرایش]
Carambola cut.jpg
اختریها بر درخت.
اختری را در اندونزی بِلیمبینگ مینامند.
منابع[ویرایش]
برابرهای واژههای علمی از: عطری، مرتضی،
واژهنامه علوم زیستی، دوجلدی، همدان: اداره انتشارات دانشگاه بوعلیسینا، ۱۳۸۴.
نشان خرد این یک مقاله خرد زیستشناسی است. با گسترش آن به ویکیپدیا کمک
کنید.
ردهها: شبدرترشکیانکشاورزی نواحی گرمسیریگیاگان
اندونزیگیاهان توصیفشده در ۱۷۵۳ (میلادی)گیاگان فیلیپینگیاگان مالزیگیاگان هندمیوههامیوههای
گرمسیری
///////////////
قس فاكهة النجمة در عربی:
هذه المقالة تحتاج للمزيد من الوصلات للمقالات الأخرى للمساعدة في ترابط مقالات الموسوعة. فضلًا
ساعد في تحسين
هذه المقالة بإضافة وصلات إلى المقالات المتعلقة بها
الموجودة في النص الحالي.(يونيو 2015)
محتويات
[أظهر]
- الاسم العلمي : Averrhoa carambola
- العائلة : Oxalidaceae
الكرمبولا شجرة
تزرع في المناطق الاستوائية وشبه المدارية وهى بطيئة النمو تتكيف مع الجو الدافىء
ولا تحتمل الاجواء الباردة وتنمو تقريبا في جميع انواع التربة الا انها تنمو بشكل
أفضل في التربة المالحة ويعتقد ان جنوب شرق اسيا هو موطنها الاصلى
الشجرة متوسطة
الحجم يصل ارتفاعها إلى 22-33 قدماً ، ذات جذع واحد أو جذوع متعددة . الأوراق
مركبة ، تحمل كل ورقة 4-5 أزواج من الوريقات الرمحيه المسحوبة القمة وهي لامعة
بلون أخضر فاتح. الأزهار صغيرة الحجم بنفسجيـة اللون . والثمار عنبية ذات شكل
إهلييجى أو بيضوى يتراوح طولها بين 5-13سم ذات لون أصفر باهت إلى غامق مقسمة إلى
حوالى 5 مناطق بارزة (أجنحة) . وتكون الثمار الناضجة شفافة عصيرية ذات طعم حلو مع
حموضة مقبولة . عند تقطيع ثمار الكرمبولا من المنتصف، تأخذ القطع شكل نجمة خماسية
مكتملة، ولهذا اشتهرت تسميتها بفاكهة النجم.
شجرة فاكهة
النجمة هي شجرة بطيئة النمو
وتتكيف مع الطقس
الدافيء
أما في الأجواء
الباردة فيجب حمايتها من الرياح بعمل حواجز ومصدات يتوقف نمو الشجرة عند حرارة 55
-66 ف
وقد تموت عند
حرارة أقل من 28 ف
تحتاج إلى ضوء
شمس كامل
تخصب من 4 -5 مرات
في السنة
السقاية معتدلة
والاسراف في الري وقت التزهير يؤدي إلى عدم التلقيح والانتاج
اكتشفت في
أمريكا منذ 150 سنة
ويقال ان موطنها
الأصلي هو بلدان :
ماليزيا -
اندونيسيا - جنوب الصين
الدهون
والصوديوم والكوليسترول
غنية بفيتامين
سي
هي فاكهة خفيفة
الوزن أشبه بالفليفلة أو الفلفل الرومي
ولكن في ماليزيا
يصنعون منها عصيرا من أروع العصائر التي قد تتذوقها في حياتك.. وحقيقة هي طعمها
مثل أي فاكهة حمضية أو بالأحرى مثل فاكهة الاناناس مع التفاح الأخضر ولكنها يوجد
بها قليل من المرارة ..(مرارة الصبر..) ويكون طعمها أكثر حلاوة كلما مال لونها إلى
اللون الأصفر .. ولونها يأتي أصفر براقا لامعاً محدد باللون الأخضر وهي نجمية
الشكل مكونة من خمسة رؤس وحجمها ما بين 3 إلى 5 إنشات .. وتحتوي الحصة الواحدة
منها على 40 كالوري فقط ..وهي تعتبر من المصادر الجيدة لفيتامين A
& C
..
يعتبر الحمض
الأميني أرجنين أساسياً لتكاثر الفيروسات والتي ينتج عنها أمراض معدية وعيوب خلقية
والتي يمكن أن يكون لها علاقة بالسرطان .. وهناك حمض أميني آخر يعرف باسم لايسن (Lysine)
وهذا الحمض يثبط تكاثر الفيروس، ومن هنا نلاحظ أن الناس يبحثون عن الغذاء الغني
بحمض اللايسين والمنخفض في محتوى الأرجنين.
وثمرة النجمة
تعتبر من النباتات التي لديها نسبة عالية من اللايسين ولكن بها نسبة منخفضة من
الارجنين وهي تشمل نسبة اللايسين إلى الارجنين 4إلى 1..لذلك تفيد في علاج هذه
الامراض وتثبيط نشاطها ..
هى تؤكل طازجة ،
كما تستخدم في عمل العصير، المربى ، الجلى ، المخللات وسلطة الفواكه ، وأيضاً
تستعمل عصارة الثمار الحمضية في تنظيف النحاس الأصفر وإزالة البقع من الملابس
/////////////
قس قلنباق در عربی:
القُلُنْباق [1] أو الرُشدِيّة [2] أو كرمبولا ويسمى بمصر بُرتقال بَامِيَة (الاسم العلمي: Averrhoa carambola)، هو نبات ينتمي إلىالفصيلة الحماضية (باللاتينية: Oxalidaceae).
1.
^ معجم أسماء النبات لأحمد عيسى
بك المطبعة الأميرية بالقاهرة ، وزارة المعارف العمومية الطبعة الأولى سنة 1931 ص
28
2.
^ المعجم الكبير لمجمع اللغة
العربية بالقاهرة الجزء التاسع حرف الراء القسم الأول الطبعة الأولى 2012م ص 639
/////////////
Averrhoa carambola
From Wikipedia, the
free encyclopedia
Averrhoa carambola
|
|
Carambolas still on the
tree
|
|
Kingdom:
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
Order:
|
|
Family:
|
|
Genus:
|
|
Species:
|
A. carambola
|
Averrhoa carambola is a species of tree in the family Oxalidaceae; it has a number of common names, including carambola and starfruit.[1]
This evergreen tree is native to Southeast
Asia and the Indian Subcontinent.[2][3] A. carambola is a small
tree or shrub that grows 5–12 metres tall, with rose to red-purple flowers. The
flowers are small and bell-shaped, with five petals that have whitish edges.
The flowers are often produced year round under tropical conditions.
The tree is cultivated in tropical and
semitropical regions for its edible fruits and for
its medicinal uses.
Contents
[show]
A seedling
Averrhoa carambola is a small, slow-growing evergreen tree with a short-trunk or a
shrub. The branches are drooping and the wood is white and turns reddish.[4] It has a bushy shape with many
branches producing a broad, rounded crown. The compound leaves are soft,
medium-green, they are spirally arranged around the branches in an alternate
fashion. The pinnate leaves have a single terminal leaflet and 5 to 11 nearly
opposite leaflets, each leaf is 15–20 cm long, and the 3.8–9 cm long
leaflets are ovate or ovate-oblong in shape. The top sides of the leaves are smooth
and the undersides are finely hairy and whitish. The leaflets are reactive to
light and tend to fold together at night, they are also sensitive to abrupt
shock and when shaken tend to close up also. The lilac or purple-streaked,
downy, flowers are produced in the axils of leaves at the end of twigs. The
flowers are arranged in small clusters on the ends of the branches or sometimes
on the larger stems and trunk, each cluster is attached to the tree with red
stalks. The bell shaped, perfect flowers, are produced in loose panicles that
are much-branched with pedicellate flowers; each flower is around 6 mm
wide, with 5 petals that have recurved ends. The fruits are showy with an
oblong shape: they are longitudinally 5- to 6-angled and 6.35–15 cm long
and up to 9 cm wide. The fruits have a thin, waxy skin that is
orange-yellow colored. The juicy fruits are yellow inside when ripe and have a
crisp texture and when cut in cross-section are star shaped. The fruits have an
oxalic acid odor, which varies between plants from strong to mild, the taste
also varies from very sour to mildly sweetish. Each fruit may have up to twelve
6-12.5 mm long seeds, which are flat, thin and brown. Some cultivated
forms produce fruits with no seeds.[5][6]
Flowers
The species in the genus Averrhoa along
with the species in genus Sarcotheca are the only woody, tree-like
plants belonging to the Oxalis family Oxalidaceae. The Oxalis family has nearly
900 species, most are herbaceous perennials or annuals native from tropical and
semitropical locations though a number also grow in other parts of the
world. Averrhoa has sometimes been placed in the family
Averrhoaceae.[7] Averrhoa carambola is one
of two species in the genus Averrhoa, both have edible fruit; the
other species Averrhoa bilimbi, which is sometimes
called the Bilimbi or the Cucumber Tree, is limited to tropical regions. The
fruits of A. bilimbi are too sour to be eaten raw, while the
sweet forms A. carambola are eaten raw. The fruits of A.
bilimbi and the sour forms, which have high oxalic acid content, of A.
carambola are pickled and made into jelly, jam, and juice. The genus
was named after Abū 'l-Walīd Muḥammad bin Aḥmad bin Rushd (better known just as
Ibn Rushd), who was called Averroes in European literature - a famous
Arabian physician,[8] astronomer and philosopher of the 12th century.[9]
·
Averrhoa pentandra Blanco,
Fl. Filip., 392. 1837.
·
Averrhoa acutangula Stokes,
Bot. Mat. Med. vol. 2, 543. 1812.
·
Connaropsis philippica Villar in
Blanco, Fl. Filip. ed. vol. 3, app. 33. 1880.
The tree and fruits have many different
names, Carambola is the Spanish vernacular name of the tree.[8] In English it is called Star fruit,
Carambola and Chinese gooseberry,[11] in Malaysia and the Philippines
it has numerous names.[9] In Indonesia it is called belimbing,
in Tagalog it is called balimbing. The related bilimbi is called kamias in
Tagalog.
Fruits, leaves
and trunk
Averrhoa carambola has a number of different forms differing in fruit taste, texture,
and shape, some are very acidic and others are sweet. The plant is grown in
Malaysia and Taiwan, with smaller concentrations in Thailand, Israel, Florida,
Brazil, Philippines, China, Australia, Indonesia and the warmer parts of India
and other areas of the world with the same climate. It has become a commercial
crop in many of these locations, grown for its edible fruits.[12] The flowers need cross
pollination to produce fruit, thus seed raised plants are variable. Plants may
flower and bear fruit in about a year after seed germination. Larger plants may
bloom year round in tropical areas as long as environmental conditions are
suitable, plants may have flowers, unripe and ripe fruit at the same time.
Under other climate and environmental conditions, plants tend to bloom in
spring, and then off and on again during the rest of the year. Many different
cultivars are grown, most are selected to optimize fruit flavor and maximum
fruit production for specific growing areas, with each country or region having
their own specific selections.[12]
Fruit
Like several other plants of the family Oxalidaceae, its fruits are rich in oxalic acid, which is toxic in high
concentrations.
There have been reports of intoxication in
dialysis and uremic patients caused by a neurotoxin called caramboxin[13] present in the fruit. Such
toxin is normally filtered by the kidneys, but patients in dialysis or
suffering from kidney deficiencies may show severe symptoms, in a few cases
fatal,[14] after drinking the fruit juice.
1.
Jump up^ http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=all&search_value=Averrhoa+carambola&search_kingdom=every&search_span=exactly_for&categories=All&source=html&search_credRating=All
4.
Jump up^ Author, L.D. Kapoor (1990), CRC
handbook of ayurvedic medicinal plants, Boca Raton, Fla.: CRC Press,
p. 58, ISBN 0-8493-0559-4
6.
Jump up^ Editors, P.K. Warrier;
Illustrations, R. Vasudevan Nair (2002), Indian medicinal plants : a compendium of 500 species, Madras: Orient Longman, p. 224, ISBN 81-250-0301-0
8.
^ Jump up to:a b Deborah, Pauline; Waller,
Ridling (4 February 2006), "Glow with stars:", Hindu: Online edition of India's National Newspaper, Chennai, India
9.
^ Jump up to:a b Quattrocchi, Umberto (2000), CRC world dictionary of plant names : common names, scientific names,
eponyms, synonyms, and etymology, Boca Raton: CRC Press, p. 241, ISBN 0-8493-2673-7
11.
Jump up^ House of Commons of the Parliament
of Great Britain (1884). Parliamentary Papers, House of Commons and Command, Volume 54. p. 203. Retrieved 30 May 2013.
12.
^ Jump up to:a b Ray, P.K. (2002), Breeding tropical and subtropical fruits, New Delhi: Narosa Pub. Pub. House, pp. 307–09, ISBN 3-540-42855-0
13.
Jump up^ Carolino, R.O.G (2002), Atividade
Biológica e Purificação Parcial da Neuritoxina da Fruta Averrhoa carambola L.
(Oxalidaceae)., Ribeirão Preto, SP, Brazil: Departamento de Bioquímica da
Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto - USP
14.
Jump up^ CHANG, J.M., HWANG, S.J., KUO, H.T.
et al. Fatal outcome after ingestion of star fruit (Averrhoa carambola) in
uremic patients. Am J. Kidney Dis 35:189-193, 2000.
////////////
Carambola
From Wikipedia, the
free encyclopedia
This article is
about the fruit. For the cue sport, see Carom billiards. For the
internet company, see Carambola
(Company).
Unripe
carambolas on the tree
Carambola or starfruit, is the fruit of Averrhoa carambola, a species of tree native to the Philippines, Indonesia, Malaysia, Vietnam, Nepal, India, Bangladesh, Sri Lanka, Mauritius and Seychelles.
The fruit is popular throughout Southeast Asia, the South Pacific, Micronesia, and parts of East Asia. The tree is also cultivated throughout
non-indigenous tropical areas.
The fruit has distinctive ridges running
down its sides (usually five but can sometimes vary); when cut in
cross-section, it resembles a star, hence its name. The entire fruit is edible
and is usually eaten out of hand. They may also be used in cooking and can be
made into relishes, preserves, and juice drinks.
Contents
[show]
Sliced
carambolas having 7, 6, and the usual 5 points
The original range of Averrhoa
carambola is unknown today. It is believed that it may have originated
from Sri Lanka or Moluccas, Indonesia, but has been cultivated in the Indian Subcontinent and Southeast Asia for hundreds of years. They remain a local favorite in those areas
but have also recently gained popularity in parts of East Asia and Queensland, Australia; as well as in the Pacific Islands,
particularly Tahiti, New Caledonia, Papua New Guinea, Hawaii, and Guam. They are cultivated commercially in India, Southeast Asia, southern China, Taiwan, and Florida. They are also grown in Nicaragua, Guatemala, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, El Salvador, Peru, Brazil, Jamaica, Haiti, the Dominican Republic, Puerto Rico, Trinidad, Mexico, Guyana and parts of Africa.[1] In other areas they are usually grown
as ornamentals, rather than for consumption.[1]
The fruit is about 5 to 15 centimetres (2
to 6 inches) in length and is an oval shape. It usually has five prominent
longitudinal ridges, but in rare instances it can have as few as four or as
many as eight. In cross section, it resembles a star. The skin is thin, smooth,
and waxy and turns a light to dark yellow when ripe. The flesh is translucent
and light yellow to yellow in color. Each fruit can have 10 to 12 flat light
brown seeds about 6 to 13 mm (0.25 to 0.5 in) in width and enclosed
in gelatinous aril. Once removed from the fruit, they lose viability within a few days.[2][3][4]
Like the closely related bilimbi, there are two main types of carambola:
the small sour (or tart) type and the larger sweet type. The sour varieties
have a higher oxalic acid content than the sweet type. A number of cultivars have been
developed in recent years. The most common cultivars grown commercially include
the sweet types "Arkin" (Florida), "Dah Pon" (Taiwan), "Ma fueng" (Thailand), "Maha" (Malaysia), and "Demak" (Indonesia) and the sour types "Golden
Star", "Newcomb", "Star King", and "Thayer"
(all from Florida). Some of the sour varieties like "Golden Star" can
become sweet if allowed to ripen.[1][2][3]
Vertical, end
view, and cross section of the ripe carambola
Carambola, (starfruit), raw
|
|
Nutritional value per 100 g
(3.5 oz)
|
|
128 kJ (31 kcal)
|
|
6.73 g
|
|
3.98 g
|
|
2.8 g
|
|
0.33 g
|
|
1.04 g
|
|
66 μg
|
|
(1%)
0.014 mg
|
|
(1%)
0.016 mg
|
|
(2%)
0.367 mg
|
|
(8%)
0.391 mg
|
|
(1%)
0.017 mg
|
|
(3%)
12 μg
|
|
(2%)
7.6 mg
|
|
(41%)
34.4 mg
|
|
(1%)
0.15 mg
|
|
(0%)
3 mg
|
|
(1%)
0.08 mg
|
|
(3%)
10 mg
|
|
(2%)
0.037 mg
|
|
(2%)
12 mg
|
|
(3%)
133 mg
|
|
(0%)
2 mg
|
|
(1%)
0.12 mg
|
|
·
Units
|
|
Percentages are
roughly approximated using US recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient Database |
The entire fruit is edible, including the
slightly waxy skin. The flesh is crunchy, firm, and extremely juicy. It does
not contain fibers and has a texture similar in consistency to that of grapes. Carambolas are best consumed shortly
after they ripen, when they are yellow with a light shade of green or just
after all traces of green have disappeared. They will also have brown ridges at
the edges and feel firm. Fruits picked while still slightly green will turn
yellow in storage at room temperature, but will not increase in sugar content.
Overripe carambola will be yellow with brown spots and can become blander in taste
and soggier in consistency.[3][5]
Ripe sweet type carambolas are sweet
without being overwhelming as they rarely have more than 4% sugar content. They
have a tart, sour undertone, and an oxalic acid odor. The taste is difficult to
compare, but it has been compared to a mix of apple, pear, grape, and citrus family fruits. Unripe starfruits are
firmer and sour, and taste like green apples.[2][6]
Ripe carambolas may also be used in
cooking. In Southeast Asia, they are usually stewed in cloves and sugar, sometimes with apples. In China, they are cooked with fish. In
Australia, they may be cooked as a vegetable, pickled, or made into jams.
In Jamaica they are sometimes dried.[1]
Unripe and sour type carambolas can be
mixed with other chopped spices to make relishes in Australia.[1] In the Philippines, unripe carambolas
are eaten dipped in rock salt.[7] In Thailand, they are cooked together
with shrimp.[1]
The juice from carambolas is also used in
iced drinks, particularly the juice of the sour varieties. In Hawaii they are
used to make sherbet, while in the Philippines they can be used
as seasoning. In India, the juice is bottled for drinking.[1]
Carambola is rich in antioxidants, potassium, and vitamin C; and low in sugar, sodium, and acid. It is
also a potent source of both primary and secondary polyphenolic
antioxidants.[8]Averrhoa carambola has both antioxidant and antimicrobial activities. Scavenging
of nitric oxide (NO) by the fruit extract is dependent on concentration and stage of
ripening. Extracts showed antimicrobial activity against E. coli, Klebsiella spp., Staphylococcus
aureus, and Pseudomonas
aeruginosa.[9][10] In South Asian countries, there
is a belief that eating Carambola fruit enhances the sex drive of males. Its
name "Kamaranga - කාමරංගා", in Sinhala language (Sri Lanka) and kamranga (কামরাঙ্গা) in Bengali means it.[vague]
Carambolas contain caramboxin[11] and oxalic acid. Both substances are harmful to
individuals suffering from kidney failure, kidney stones, or those under kidney dialysis treatment. Consumption by those
with kidney failure can produce hiccups, vomiting, nausea, mental confusion, and
sometimes death.[12][13][14][15][16][17] Recent research has identified
caramboxin as a neurotoxin which is structurally similar to phenylalanine, and is a glutamatergic agonist.[11] While the levels of oxalic acid
and caramboxin in starfruit are low enough to be safely processed by most of
the general population, some researchers warn that the fruit and juice
sometimes cause kidney damage or rarely, kidney failure in people with normal
renal function and should be avoided.[18]
Like the grapefruit, carambola is considered to be a
potent inhibitor of seven cytochrome P450 isoforms.[19][20] These enzymes are significant
in the first-pass elimination of many medications, and, thus, the consumption of carambola or its
juice in combination with certain prescription medications can significantly
increase their effective dosage within the body. Research into grapefruit juice
(its potent enzymes) for instance, identified a significant effect (requires
change in dose or other side effects) on common medications when taken
concurrently by the patient, including statins, which are commonly used to treat high cholesterol and cardiovascular
illness, opiates/opioids, and benzodiazepines (a sedative tranquilizer drug
family that includes diazepam).[21][citation needed]
Unripe Indian
Carambola
The carambola is a tropical and subtropical
fruit which can be grown at elevations up to 1,200 metres (4,000 feet). It
prefers full sun exposure, but requires enough humidity and annual rainfall of
at least 1,800 mm (70 in). It does not have a soil type preference,
but it requires good drainage.[citation needed]
Carambola trees are planted at least
6 m (20 ft) from each other and typically are fertilized three times
a year. The tree grows rapidly and typically produces fruit at four or five
years of age. The large amount of rain during spring actually reduces the
amount of fruit, but, in ideal conditions, carambola can produce from 90 to 180
kilograms (200 to 400 pounds) of fruit a year. The carambola tree flowers
throughout the year, with main fruiting seasons from April to June and October
to December in Malaysia,[22] for example, but fruiting also
occurs at other times in some other locales, such as South Florida.[3]
Major pests are fruit flies, fruit moths, ants, and birds.[2][22] Crops are also susceptible to
frost.[2]
Top producers of carambola in the world
market include Australia, Guyana, India, Israel, Malaysia, the Philippines, Taiwan, and the United
States.[3] Malaysia is a global leader in
starfruit production by volume and ships the product widely to Asia and Europe.[22] Due to concerns over pests and
pathogens, however, whole starfruits cannot yet be imported to the US from
Malaysia under current United States
Department of Agriculture regulations.
In the United States, carambolas are grown in tropical and semitropical areas,
including Texas, South Carolina, Louisiana, California, Virginia, Florida and
Hawaii.[1][23]
In the United States, commercial
cultivation and broad consumer acceptance of the fruit only dates to the 1970s.
That acceptance is attributable to Morris Arkin, a backyard horticulturalist, from Coral Gables, Florida. During the late 1960s, Arkin began cultivating plants and trees in his
backyard, eventually developing a kind of carambola, or star fruit, that became
commercially viable and was named after him. Until the early 1970s, carambola
had been grown only as specimen trees in botanical gardens and experiment
stations and as a curiosity in home landscapes. However, because of its
attractive star shape when cut in cross-section and yellow to golden color, it
began to grow in popularity. Fruit from early introductions were however, sour
and sometimes considered unpalatable. This limited market and public
acceptance, inhibiting development and expansion of carambola as a commercial
fresh fruit. Arkin cultivated the 'Arkin' variety – a sweet carambola with good
handling characteristics – in the mid to late 1970s. Soon afterward, the
limited commercial area of carambola under cultivation in south Florida (4 to
12 ha) was top-worked to 'Arkin' and this new cultivar led to a rapid increase in consumer demand for the fruit which further
stimulated interest in establishing new commercial plantings. Today, the
'Arkin' variety represents 98% of the current acreage in South Florida.[24]
The trees are also grown as ornamentals for
their abundant brightly colored and unusually shaped fruits, as well as for
their attractive dark green leaves and their lavender to pink flowers.[3]
Like the bilimbi, the juice of the more acidic sour types
can be used to clean rusty or tarnished metal (especially brass) as well as bleach rust stains from cloth.
They may also be used as a mordant in dyeing.[1]
The Portuguese word carambola, first known
use 1598, was taken from Marathi karambal derived from Sanskrit karmaphala.[25]
The carambola is known under different
names in different countries. It should not be confused with the closely
related bilimbi, with which it shares some common names. It is also called
"starfruit" in English (including Jamaican English and Philippine English) and literally translates into Stjernefrugt in Danish, Sternfrucht in German, and Stjärnfrukt in Swedish. In Spanish, it is known as carambola, carambolo, tamarindo
chino, tamarindo culí, balimbín (Philippine Spanish, from Tagalog balimbing, plural is balimbines),
and fruta china (Ecuador).
In maritime
Southeast Asia, it is known as belimbing in Indonesian and Malay and balimbíng or saranate in Tagalog. In the Mariana Islandsit is called bilembines in
the native Chamoru language. In Indochina, it is known as ma fueang (มะเฟือง) in Thai, maak fueang (ໝາກເຟືອງ) in Lao, plae speu (ផ្លែស្ពឺ) in Cambodian, sungwarthi in Myanmar, and khế in Vietnamese. In East Asia, it is known yángtáo (楊桃/杨桃) in Chinese (Mandarin).
In South Asia, it is known as kordoi (কৰ্দৈ) or rohdoi (ৰহদৈ) in Assamese, kamranga (কামরাঙ্গা) in Bengali, kamrakh (कामरख) in Hindi and Gujarati, karambal-drakshi or kaparakshi
hannu (ಕಪರಾಕ್ಷೀ ಹಣ್ಣು) in Kannada, chaturappuli (ചതുരപ്പുളി) or vairappuli (വൈരപ്പുളി) in Malayalam, karambal in Marathi and Konkani, karmanga (କରମଂଗା) in Odia, thambaratham (தம்பரத்தம்) in Tamil, ambanamkaya(అ౦బాణ౦కాయ) in Telugu, khafrenga in Sylheti, theiherawt in Mizo, sohpynshong in Khasi, kamranga (කාමරංගා) in Sinhala, and dhaarepuli or bimbli in Tulu.
In Latin America and the Caribbean, it is known as carambola in Portuguese; jimbilin in Jamaican Patois; five finger in Guyanese Creoleand Trinidadian English; karanbol in Haitian Creole, Seychellois Creole, and Mauritian Creole; and fransman birambi in Sranan Tongo; and sterrenvrucht in Dutch.
1. ^ Jump up to:a b c d e f g h i Julia F. Morton (1987).
"Carambola". In Julia F. Morton. Fruits of warm climates.
pp. 125–128.
2. ^ Jump up to:a b c d e "Averrhoa carambola L.". California Rare Fruit Growers, Inc. Retrieved August 9, 2012.
3. ^ Jump up to:a b c d e f Jonathan H. Crane (1994). The Carambola (Star Fruit) (PDF).
Fact Sheet HS-12. Florida Cooperative Extension Service, University of Florida.
6. Jump up^ "Carambola or Star Fruit". FloridaGardener.com. Archived from the original on July
27, 2012. Retrieved August 5, 2012.
8. Jump up^ Shui G, Leong LP (2004).
"Analysis of polyphenolic antioxidants in star fruit using liquid
chromatography and mass spectrometry". Journal of
Chromatography. 1022 (1–2): 67–75. PMID 14753772. doi:10.1016/j.chroma.2003.09.055.
9. Jump up^ Sripanidkulchai B, Tattawasart U,
Laupattarakasem P, Wongpanich V (2002). "Anti-inflammatory and
bactericidal properties of selected indigenous medicinal plants used for
dysuria". Thai J Pharm Sci. 26(1–2): 33–38.
10.
Jump up^ Bungorn Sripanidkulchai; Unchalee
Tattawasart; Pisamai Laupattarakasem; Varima Wongpanich (2002). "Anti-inflammatory and Bactericidal Properties of Selected Indigenous
Medicinal Plants Used for Dysuria" (PDF). Thai J. Pharm. Sci. 26 (1–2): 33–38.[permanent dead
link]
11.
^ Jump up to:a b Garcia-Cairasco, N.;
Moyses-Neto, M.; Del Vecchio, F.; Oliveira, J. A. C.; Dos Santos, F. L.;
Castro, O. W.; Arisi, G. M.; Dantas, M. R.; Carolino, R. O. G.; Coutinho-Netto,
J.; Dagostin, A. L. A.; Rodrigues, M. C. A.; Leão, R. M.; Quintiliano, S. A.
P.; Silva, L. F.; Gobbo-Neto, L.; Lopes, N. P. (2013). "Elucidating the
Neurotoxicity of the Star Fruit". Angewandte Chemie International
Edition. 52 (49): 13067. PMID 24281890. doi:10.1002/anie.201305382.
12.
Jump up^ Neto MM, Robl F, Netto JC (1998).
"Intoxication by star fruit (Averrhoa carambola) in six dialysis patients?
(Preliminary report)". Nephrol Dial Transplant. 13 (3):
570–2. PMID 9550629. doi:10.1093/ndt/13.3.570.
13.
Jump up^ Chang JM, Hwang SJ, Kuo HT, et al.
(2000). "Fatal outcome after ingestion of star fruit (Averrhoa carambola)
in uremic patients". Am J Kidney Dis. 35 (2):
189–93. PMID 10676715. doi:10.1016/S0272-6386(00)70325-8.
14.
Jump up^ Chang CT, Chen YC, Fang JT, Huang
CC (2002). "Star fruit (Averrhoa carambola) intoxication: an important
cause of consciousness disturbance in patients with renal
failure". Ren Fail. 24 (3): 379–82. PMID 12166706. doi:10.1081/JDI-120005373.
15.
Jump up^ Neto MM, da Costa JA,
Garcia-Cairasco N, Netto JC, Nakagawa B, Dantas M (2003). "Intoxication by
star fruit (Averrhoa carambola) in 32 uraemic patients: treatment and
outcome". Nephrol Dial Transplant. 18 (1):
120–5. PMID 12480969. doi:10.1093/ndt/18.1.120.
16.
Jump up^ Chen LL, Fang JT, Lin JL (2005).
"Chronic renal disease patients with severe star fruit poisoning: hemoperfusion
may be an effective alternative therapy". Clin Toxicol (Phila). 43 (3):
197–9. PMID 15902795. doi:10.1081/clt-57872.
17.
Jump up^ Titchenal A & Dobbs J
(2003-04-28). "Kidney patients should avoid star fruit". Nutrition ATC. Retrieved 2008-10-16.
18.
Jump up^ Oliveira, Eduarda Savino Moreira de,
& Aguiar, Aline Silva de. (2015). Why eating star fruit is prohibited for
patients with chronic kidney disease?. Jornal Brasileiro de Nefrologia, 37(2),
241-247. https://dx.doi.org/10.5935/0101-2800.20150037
19.
Jump up^ Abstracts: Metabolism and metabolic enzymes studies for the 8th National
Congress on Drug and Xenobiotic Metabolism in China
20.
Jump up^ Potential Drug-Food Interactions with Pomegranate JuiceArchived March 21, 2007, at the Wayback Machine.
22.
^ Jump up to:a b c Crop Protection & Plant
Quarantine Services Division (2004). Technical Document for Market Access on Star Fruit (Carambola)(PDF). The Ministry of Agriculture and Agro-based Industry, Malaysia.
24.
Jump up^ Robert J. Knight; Jonathan H.
Crane (2002). "The 'Arkin' Carambola in Florida" (PDF). Proc. Fla. State Hort. Soc. 115: 92–93.[permanent dead
link]
&&&&&&&
کم کوت [گام گوت]
بضم کاف و سکون میم و ضم کاف دوم و سکون واو و تاء مثناه فوقانیه
لغت فرنکی است بمعنی صمغ درخت کوت زیرا که کم در لغت ایشان بمعنی صمغ است و آن را کوتاکنبا
و غوتاغنبا* و بلغت انکلیش کمنبوس و بلغت پرتکالی برون نیز نامند و نزد عوام مشهور
بعصارۀ ریوند است و ماهیت و طبیعت و افعال و خواص آن در حرف الغین مع الواو ذکر یافت
کویند چون آن را با مساوی آن صبر حب نموده هر حبی بقدر نخودی شربتی از سه حب تا هفت
بحسب مراتب اسنان و ضعف و قوت مزاج بخورند اسهال قوی نماید بی مشقت و تعب
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
* غوتاغنبا
بضم غین و سکون واو و فتح تاء مثناه فوقانیه
و الف و فتح غین معجمه و سکون نون و فتح باء موحده و الف و بجای هر دو غین قاف نیز
آمده معرب از کوتاکنبا لغت فرنکی است و کمرکوت نیز نامند و نزد عوام مشهور بعصارۀ ریوند
است و بعربی فرفیران نامند
ماهیت آن
عصاره ایست زرد تیره رنک مائل بسرخی براق
که چون قطعۀ از ان را بر چراغ بدارند مشتعل کردد و چون در آب حل کنند آب آن را مانند
شیر غلیظ و زردرنک سازد و بی طعم و رائحه غالبی که اقراص و قالبهای بزرک و کوچک ساخته
از ارض جدید می آورند بعضی کویند عصارۀ ریوند است و اصل آنست که غیر آن است و از بعضی
ثقه شنیده شد که عصارۀ نباتی است شبیه بکندنا و برکهای آن از ان بلندتر و عریضتر و
در چنتبان و نواح آنکه جزیرۀ ایست از جزائر شهر ناو از ارض جدید جنوبی قریب ببندر چین
و در چین نیز بسیار بهم می رسد و از ان بلاد می آورند
طبیعت آن
کرم و خشک در اول کفته اند و لیکن آنچه
بتجربه معلوم کشته تا اواخر دوم کرم و خشک است
افعال و خواص آن
مسهل و مخرج اخلاط مختلفه باسانی و بی
غائله است و هر خلط فاسدی را که دریابد از نواح صدر و معده و کبد و سائر اعضا بقئ و
اسهال و ادرار دفع می نماید و بسیار در معده نمی ماند مانند مسهلات دیکر نهایت یک روز
و یک شب بلکه بزودی و آسانی فعل خود را نموده با اخلاط فاسده دفع می کردد و جهت اکثر
امراض باردۀ رطبۀ دماغیه و عصبانیه و صدریه و معدیه و کبدیه مانند فالج و لقوه و استرخا
و تشنج امتلائی و بیضه و خوذه و مالیخولیا و ریزش نزلات و نزول آب در چشم و ثقل سامعه
و دوی و طنین و ضیق النفس و سرفۀ بارد و خفقان بارد و تفتیح سدد و ماساریقا و کبد و
استسقا و یرقان و احتباس بول و حمیات بلغمیۀ مزمنه و بالجمله اکثر امراض مزمنۀ قدیمه
و جدیده را مفید و دوائی است شریف و بی غائله حتی آنکه کفته اند باطفال و حوامل نیز
می توان داد اما بهتر انست که بحوامل ندهند و مخرج اقسام دیدان کبار و صغار و حب القرع
و اکثر استعمال آن با کلقند است که مصلح آنست و یا با شکر سرخ که دو دانک آن را با
چهار دانک مقدار شربت که متوسط آنست بحسب سن و مزاج و قوت و ضعف بدن نرم سوده با سه
چهار درم کلقند و یا شکر سرشته بخورند و هر وقت در عمل آن قصوری شود و یا تشنه شوند
آب نیم کرم بنوشند و اکثر آنست که قئ و اسهال هر دو می آورد و بعضی را اسهال فقط و
بعضی را کرب و اسهال بسیار و بعضی را اسهال کمی باید که تشویش و اضطراب ننمایند که
تا آخر روز یا اول شب که عمل آن با تمام رسید و غذا تناول نمودند و خواب کردند طبیعت
بحال می آید و اکر عمل بسیار نماید و مغص در بطن و سوزش در مخرج غایط بهم رسد قدری
کلاب را با روغن بادام نیمکرم نموده بیاشامند و روغن کل بر شکم و مخرج بمالند و اکر
در ابدان قویه و امراض مستحکمه با بدرقۀ نقوعات و یا مطبوخات مناسبۀ هر مرض بیاشامند
بهتر است و باقی منوط برای طبیب حاذق است و نقاشان در رنک آمیزیها مستعمل دارند و قوت
آن تا ده سال قوی می باشد و بعد از ان ضعیف می کردد مقدار شربت آن از دو دانک تا نیم
درم و از کهنۀ آن تا چهار دانک است
///////////
عصاره ریوند چینی
نام علمی:Rheum officinale
اندام مورد استفاده:ریشه
شکل ظاهری:پودر
قهوه ای
ماده موثره:Emodin50%-90% Anthraquinones 2%-10%
روش آنالیز:HPLCوUV
کاربرد:صنایع دارویی،غذایی،بهداشتی.
برای اطلاعات بیشترعصاره ریوند چینی کلیک کنید.
مشاهده لیست کامل عصاره های گیاهی و طبیعی
برچسب ها : عصاره ریوند چینی ، عصاره ریوند
چینی شرکت آدونیس گل دارو ، عصاره های گیاهی ، عصاره های طبیعی ، ریوند چینی ، عصاره
//////////
ریوند چینی (نام علمی: Rheum officinale) نام یک گونه از تیره
هفتبندیان است.[۱]
جستارهای وابسته[ویرایش]
گیاهان دارویی
گیاه درمانی
پانویس[ویرایش]
///////////////////
قس راوند مخزنی در عربی:
راوند مخزني (الاسم العلمي:Rheum officinale) هو نوع من النباتات يتبع جنس الراوند من الفصيلة البطباطية[1] .
//////////////
قس کِلِمباک در باسای اندونزی:
Kelembak atau klembak (Rheum
officinale L., suku Polygonaceae) adalah tumbuhan penghasil bahan
obat dan wangi-wangian. Bagian yang dimanfaatkan adalah akarnya. Akar kelembak menjadi komponen dalam rokok"klembak menyan" yang populer di kalangan masyarakat
menengah ke bawah di Yogyakarta dan Jawa Tengah.
Kelembak juga dijadikan campuran dalam pembuatan jamu. Khasiat obatnya adalah sebagai laksatif (pencahar). Dalam pengobatan
Tionghoa, ia dinamakan yào yòng dà huáng (bahasa Tionghoa: 药用大黄). Akar dan batangnya dipakai untuk
mengobati sembelit (konstipasi),
dan membantu mengatasi penggumpalan darah dan nanah. Orang Indian Amerika Utara juga memakainya sebagai bagian
pengobatan herbal yang dinamakan essiac tea. Kelembak diketahui
sekarang juga mengandung bahan yang aktif dalam pengobatan Hepatitis B.
//////////////
قس کِلِمباک در باسای جاوی:
Klembak utawa kang dikenal ing inggris minangka Chinese rhubarb asalé
saka lor kulon Cina lan Tibet.[1] Klembak digunakaké ing bidang pangobatan
kurang luwih 2.000 tahun kepungkur. Ing Jawa, klembak digunakaké minangka bumbu penyedep rokok krètèk lan minangka pewarna batik lan biasané ditandur ing
sela-selané tanduran kenthang.[1]
//////////
Rheum officinale
From Wikipedia, the
free encyclopedia
Rheum officinale
|
|
Kingdom:
|
|
Clade:
|
|
Clade:
|
|
Order:
|
|
Family:
|
|
Genus:
|
|
Species:
|
R. officinale
|
Rheum officinale, the Chinese rhubarb[1] or Tibetan rhubarb,[2] is a rhubarb from the family Polygonaceae native to China.[3]
Contents
[show]
Rheum officinale is used in traditional medicine, in Chinese is called yào yòng dà huáng (Chinese: 药用大黄). It is also a component in the North American herbal remedy called Essiac tea.
In modern medicine, R. officinale has
been studied for the treatment of hepatitis B. However, a meta-analysis of published clinical trials
concluded that the quality of existing studies was "poor", but
further study of R. officinale in combination with interferon is "justified".[4]
1.
Jump up^ "Rheum officinale". Natural Resources Conservation Service PLANTS Database. USDA. Retrieved 20
October 2015.
2.
Jump up^ "BSBI List 2007". Botanical
Society of Britain and Ireland. Archived from the original (xls) on
2015-01-25. Retrieved 2014-10-17.
3.
Jump up^ "Rheum officinale Baillon, Adansonia. 10: 246. 1871", Flora of China online, 5, 2004, retrieved 7
July 2015
4.
Jump up^ McCulloch, M; Broffman, M; Gao, J;
Colford Jr, JM (2002). "Chinese Herbal Medicine and Interferon in the Treatment of Chronic
Hepatitis B: A Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials". American Journal of Public Health. 92 (10):
1619–28. PMC 1447297 . PMID 12356611. doi:10.2105/AJPH.92.10.1619.
This article includes a list of references, but its sources
remain unclear because it has insufficient inline citations. Please help to improve this article by introducing more precise
citations. (May 2015) (Learn how and when to remove this
template message)
|
/////////
////////////
گم گوت
یکی دیگر از گیاهان دارویی که امروز به معرفی ان می پردازیم
گیاه دارویی گم گوت است صمغ رزینی است که از
چند گونه درخت از جنسGarcinia از جمله درخت گارسی نیا گرفته
میشود. گارسی نیا درختی است از خانواده Clusiaceae به بلندی پنج تا بیست متر. برگهای آن متقابل، همیشه سبز، بیضی شکل، پهن و نوک
تیز و دارای رگبرگ اصلی مشخص و تعداد زیادی رگبرگهای فرعی است. گلهای آن دو نوع است،
گل نر به رنگ آبی مایل به قرمز که در کنار برگها ظاهر می شود و گل ماده که به طور منفرد
بدون دم گل روی ساقه ظاهر می گردد. میوه آن
گوشتی، کروی، بدون کرک و و در ابعاد یک گیلاس به رنگ قرمز میباشد که در آن چهار دانه
قرار دارد، این میوه را به انگلیسی Mangostam گویند. از شاخ و برگهای آن به طور طبیعی ولی از پوست تنه آن در اثر شکافی که وارد می شود و همچنین از شکافی
که در میوه آن ایجاد میگردد، عصاره و شیره
خارج می شود که همان صمغ رزینی گم گوت است؛ این صمغ ابتدا به صورت مایع روان و زردرنگ
می باشد ولی به تدریج سفت می شود. گم گوت که در بازار عرضه میگردد، معمولاً به شکل
قطعات استوانه ای شکلی است که سطح خارجی آن براق و به رنگ زرد تیره و مقطع آن زرد مایل
به قرمز است، شکننده و بی بومی باشد، طعم ضعیفی دارد و چون کمی از خوردن آن بگذرد کمی
حدت در حلق احساس می شود. درختان فوق الذکر در جنوب هندوستان و در سیلان، سیام و کامبوج
به طور خودرو می روید.
طبیعت آن: نسبتاً گرم وخشک است
نام های دیگر گیاه گم گوت در طب سنتی : غوتاغنبا-کو تاکنبا-
کم کوت.
خواص گم گوت
درمان گیاهی یبوست
اگر ۰/۲ گرم یا ۲ دسی گرم از آن را با کمی گلقند بخورید، مسهلی
بسیار قوی است،
داروی گیاهی دفع کرم روده
برای دفع کرم روده ها مؤثر است،
داروی گیاهی جذب خون
موجب جذب خون به آلات و اندام واقع در حوضه می شود
درمان گیاهی سستی ، اخلاط فاسده درقسمتهای معده و کبد و سایر
اعضا و فضولات سایر اعضای دیگر را دفع میکند، برای رفع بیماریهای سرد دماغی و عصبی،
سینه ای و معده ای، کبدی، فلج، لقوه، سستی،
درمان گیاهی تشنج
تشنج امتلایی مالیخولیا،
درمان گیاهی تنگی نفس
نزول آب در چشم و ثقل سامعه، تنگی نفس،
درمان گیاهی سرفه
سرفه سرد،
درمان گیاهی یرقان
استسقا، یرقان
بندآمدگی ادرار مفید میباشد.
&&&&&&&
کمون
بفتح کاف و ضم میم مشدده و سکون واو و نون لغت عربی است و یا معرب
از خامون یونانی و یا از کمون سریانی و بعربی سنوت و برومی اسفیقوس و نیز بیونانی کرمینون
و بفارسی زیره و بهندی نیز زیره و جیره نامند
ماهیت آن
تخم نباتی است از رازیانه باریکتر و سیاه و سبز و زرد و سفید می
باشد و نبات آن از رازیانه کوچکتر و برک آن مستدیر و قبۀ آن مانند شبت و معروف است
و در اکثر بلاد می شود و چهار قسم می باشد فارسی و نبطی و کرمانی و شامی و هریک بری
و بستانی می باشد و کرمانی آن سیاه رنک ریزه دانه خوشبوی که بیونانی باسلیقون نامند
بمعنی ملوکی و فارسی آن زرد رنک خوش بو و هریک بری و بستانی می باشد و بهترین همه بری
و بستانی کرمانی تازۀ آن است پس فارسی تازۀ جید آن و بری هریک اقوی از بستانی و بدترین
همه نبطی سفید بستانی است و مغشوش بکرویا می نمایند و فرق بخشبوی و استطالت زیرۀ کرمانی
و اکثر مستعمل تخم آن است هم از داخل و هم از خارج و قوت آن تا هفت سال باقی می ماند
و از بری نوعی می باشد ساق آن باریک بقدر یک شبر و بران چهار و یا پنج برک مشقق شبیه
ببرک شاهتره و بر سر آن قبهای کوچک مستدیر پنج و یا شش و نرم و در ان ثمر چیزی مانند
کاه و یا نخاله محیط بتخم آن و تخم آن بسیار تندتر از کمون بستانی منبت آن بالای تلها
است و نیز نوعی می باشد از بری شبیه به بستانی و تخم آن شبیه بشونیز و قوی الحرارت
و در غلافی شبیه بقرن از دو جانب آن رسته و طعم آن تلخ و تند و یحتمل که این نوع چیزی
باشد که بهندی کالی زیری نامند و در همین باب مذکور شد
طبیعت آن
در دوم کرم و در سوم خشک و در سوم نیز کرم و خشک کفته اند
افعال و خواص آن
مسخن و ملطف و مقطع و محلل و مجفف و قابض اعضاء الراس سعوط نقوع
خیسانیدۀ آن در سرکه و یا استشمام منقوع آن و یا پر نمودن بینی بدان حابس رعاف و قطور
آب ممضوغ آن در چشم قاطع خون آن و جالی غشاوه و قرحۀ چشم و طرفه و کمنه الدم خصوصا
که با زیت مخلوط نموده باشند و ممضوغ آن با نمک جهت جلای جرب و سبل و ظفره و بعد کشط
آن و مانع التصاق چشم و با سفیدی تخم مرغ جهت رمد حار و مضمضه بطبیخ آن مسکن نزلات
و درد دندان خصوصا با صعتر و امثال آن اعضاء النفض آشامیدن آن با سرکۀ ممزوج به آب
جهت عسر نفس و نفس الانتصاب و خفقان بارد اعضاء الغذاء و النفض آشامیدن آن جهت تقویت
معده و امعا و کبد و کرده و تحریک اشتها و تحلیل ریاح و نفخ و رفع فواق رطوبی و ریحی
و تخمه و مغص ریحی و ورم طحال و اسهال رطوبی خصوص بریان نمودۀ آن درین امر و مدر بول
و حیض و رافع تقطیر البول و چون با نمک بخایند و فرو برند قطع سیلان رطوبات معده نماید
و مداومت خوردن بسرکه پرورده خشک نمودۀ آن قاطع شهوت کل خوردن و فحم و امثال آن و در
سرکه خیسانیدۀ بریان کردۀ آن قوی القبض و در دفع رطوبات معده قوی الاثر و احتقان بطبیخ
آن محلل ریاح و نفخ امعا و معده و کرده و حمول آن با زیت قاطع حیض و ضماد آن با زیت
محلل ورم طحال السموم آشامیدن آن با شراب جهت نهش هوام الاورام ضماد آن با آرد باقلا
محلل اورام و با قیروطی و یا زیت و آرد باقلا محلل ورم انثیین القروح و الجروح مدمل
جراحات چون در آنها پر نمایند الزینه طلای آن و یا اغتسال بدان جالی بشره و مداومت
بآشامیدن آن و یا عرق آن باعث لاغری و زردی بدن الخواص چون آب زیره را بر بدن مولود
در حین ولادت بمالند کویند در مدت العمر شپش در بدن او بهم نرسد مضر رئه مصلح آن کثیرا
مقدار شربت آن دو درم بدل کرمانی آن یک وزن و نیم نبطی آن و کویند بدل آن کرویا است
و در طرد ریاح مغز شاهدانه و بدل فارسی نیم وزن آن کرمانی و کویند بدل آن تخم کرنب
است و بدل شامی کرویا و تخم کندنا و زیره جهت مبرودین و مشایخ و بلغمی مزاجان بسیار
نافع و چون با افاویه و شبت و دارچینی در طبخ لحوم غلیظه داخل نمایند آنها را لطیف
و قوی و ملین و مدر بول و محلل نفخ کرداند کمون نبطی در دوم کرم و خشک و ملین طبع و
کرمانی قابض و کمون بری که شبیه بشونیز است در سوم کرم و خشک
افعال و خواص آن
قویتر از بستانی اعضاء العین عصاره و صمغ آن جالی بصر و جالب دمعه
و داخل ادویۀ کاری و نتف شعر منقلب می نمایند و چون بعد نتف بران بمالند دیکر نروید
و چون بر جرب چشم بمالند آن را زائل کرداند و ضماد جرم آن با زیت و عسل جهت رفع سیاهی
که در چشم بهم رسیده باشد نافع اعضاء الغذاء و النفض جهت تقطیر البول و اخراج سنک کرده
و مثانه و تحلیل خون منجمد در معده و کرده خصوصا با آب کرفس بستانی و با سرکه جهت فواق
و اخراج کرم معده السموم آشامیدن آن با شراب جهت کزیدن هوام نافع الاورام و البثور
ضماد آن با روغن زیتون و عسل رافع خون مرده تحت جلد و تحلیل ورم انثیان و آشامیدن عصارۀ
آن با ماء العسل مسهل و آشامیدن حشیش آن مدر بول است و دستور مدبر نمودن آن و سفوف
و دوا و جوارشات و شراب کمون در قرابادین کبیر مذکور شد
مخزن الادویه عقیلی خراسانی
////////////
کمون . [ ک َم ْ مو ] (معرب ، اِ) زیره
. (دهار). زیره ، معرب خامون . کرمانی و فارسی و شامی و نبطی بود... (از منتهی الارب
) (از آنندراج ). زیره . (ناظم الاطباء). معرب از «کومی نوم » ۞ لاتینی . زیره . (فرهنگ فارسی
معین ). نباتی بری و بستانی است دارای دانه ، و انواع بسیاری دارد از جمله کرمانی ،
سیاه و فارسی ، زرد و شامی و نبطی و کمون معمولی ، سفید است . (از اقرب الموارد). معرب
از خامون یونانی است و به فارسی زیره نامند. بری و بستانی می باشد و هریک را اصناف
مختلفه است : سیاه بری و بستانی را کمون کرمانی و زرد را فارسی و شامی و سفید را نبطی
نامندو اخیر زیره سبز است و در اکثر امکنه
می باشد و بری هر صنفی قویتر از بستانی و صنفی از بری سیاه می باشدو شبیه است به شونیز
و قوی الحرارت است و از مطلق کمون مراد کرمانی است و به یونانی او را باسلیقون نامند
و به معنی ملوکی است و بهترین اقسام کرمانی است و زبون ترین ، سفید بستانی است ، و
قوتش تا هفت سال باقی می ماند و نبات آن از رازیانه کوچکتر و برگش مستدیر مانند شبت
است ... (از تحفه حکیم مومن ) :
سخن به نزد تو آوردن آن چنان باشد
که سوی خطه کرمان کسی برد کمون .
ابن یمین .
و رجوع به زیره شود.
- کمون ارمنی ؛ زیره رومی که کرویا نیزنامندش . (منتهی الارب ). کرویا.
(تاج العروس ج 7 ص 322)(اقرب الموارد). کرویا که زیره رومی نیز نامند. (ناظم الاطباء). قرنباد. (فرهنگ
فارسی معین ).
- کمون اسود ؛ زیره کرمانی است و در بعضی بلاد شونیز را به این اسم
می نامند. (تحفه حکیم مومن ). سیاه دانه .
توضیح آنکه در بعض مآخذ ازآن رو که کمون مرادف با زیره مطلق است کمون اسود را زیره سیاه معنی کرده اند. (فرهنگ فارسی معین ).
- کمون اصغر ؛ کمون فارسی است . (از تحفه حکیم مومن ) (از اقرب الموارد).
- کمون الجبل ؛ بسبسه . تامشاورت . تامساورت
. (یادداشت به خط مرحوم دهخدا).
- کمون بری ؛کمون دشتی . (فرهنگ فارسی
معین ). و رجوع به کمون دشتی شود.
- || سیاه دانه . (فرهنگ فارسی معین ).
- کمون بری اسود ؛ بهترین آن از کرمان
بدست آید و از آن داروی بیخته ای بدست آورند که مشهور است . (از تاج العروس ج 7 ص
322).
- کمون حبشی ؛ زیره بری شبیه به شونیز. (ناظم الاطباء) (آنندراج )
(منتهی الارب ). شبیه به شونیز. (از تاج العروس ) (از اقرب الموارد). کمون اسود بری
است که تخم آن شبیه است در سیاهی به شونیز. (تحفه
حکیم مومن ).
- کمون حلو ؛ انیسون . (منتهی الارب )
(آنندراج ) (ناظم الاطباء) (اقرب الموارد). و رجوع به انیسون شود.
- کمون دشتی ۞ ؛گیاهی است از تیره گواچها که پایاست و در اکثر زمینهای مزروعی است
در آب و هواهای معتدل (از جمله ایران ) می روید. این گیاه بسیار شبیه اسفند و دارای
برگهای متقابل و نسبةً ضخیم است . گلهایش نارنجی رنگ و در قاعده سفیدند. بویی تند و
مزه ای تلخ دارد و دانه هایش سیاه رنگ و ریز و شبیه زیره می باشد. کمون بری . عذبه
. قرامن کیمیونی . (فرهنگ فارسی معین ).
- کمون رومی ؛ کرویااست . (تحفه حکیم مومن ). کرویا. زیره رومی . کمون ارمنی . (منتهی الارب ). و رجوع به
کرویا و کراویه شود.
- کمون فارسی ؛ کمون اصفر است که اهل شیراز
زیره سبز نامند. (تحفه حکیم مومن ). و رجوع به زیره سبز شود.
- کمون کرمانی ؛ کمون اسود که به فارسی
زیره سیاه نامند. (تحفه حکیم مومن ). و رجوع به زیره سیاه شود.
- کمون کوهی ۞ ؛ گیاهی است از تیره چتریان که دارای برگهای مرکب شانه ای و گلهای کوچک
سفیدرنگی است که به شکل چترهای انتهایی در بالای ساقه قرار دارند و آن در نواحی کوهستانی
معتدل می روید. کمون الجبل . (فرهنگ فارسی معین ).
- کمون ملوکی ؛ نان خواه . (فرهنگ فارسی
معین ). رجوع به نان خواه شود.
- کمون نبطی ؛ زیره سبز. (منتهی الارب ) (آنندراج ) (ناظم الاطباء).
- کمون هندی ؛ شونیز است . (تحفه حکیم مومن ).
//////////////
/////////////