۱۳۹۴ بهمن ۲۲, پنجشنبه

خندیقون، کندیگون، خمر القند، طب الملوکی، صیدنه

خندیقون . [ خ َ ] (اِ) شراب ممزوج با ادویه ٔ عطری . (یادداشت بخط مؤلف ). شرابی که از خمر و ادویه ترتیب دهند و از مخترعات حکمای فرس است و قوتش تا هفت سال باقی می ماند و در دوم گرم و در آخر خشک .... و بهترین نسخه هایی که در منهاج و غیره مذکور است این است : زنجیل 5 مثقال ، قرنفل ... 2 و نیم مثقال ، زعفران ، فلفل سیاه ، مشک دارچینی ... مصطکی هر یک ، یک مثقال و دانگی انیسون ... از هر یک چهار مثقال ، حجرالارمنی ، لاجورد هر یک نیم مثقال ، زعفران و مشک و لاجورد را در گلاب و آب شیرین و آب انار شیرین که از هر یک چهل و پنج مثقال باشد حل کنند و ادویه ٔ دیگر را کوبیده ... در هزار و سیصد و پنجاه مثقال شراب سرخ صاف بجوشانند تا بنصف رسد پس صاف کرده با گلاب و آب میوه ها بیامیزند و نهصد و پنجاه مثقال عسل صاف را بر آتش نرمی گذارند شراب جوشانیده ٔ مذکور را با آبها چند جوش نرمی داده استعمال کنند و هرگاه تریاقیت عظیم مطلوب باشد قدری پادزهر بعد از سرد شدن آن در او حل کنند. (تحفه ٔ حکیم مؤمن ).
دهخدا
خندیقون: فی( ر):( فنداذیقون). * خندیقون: الحندیقون، صوابه: الخندیقون بالخاء، معناه: الشراب المبری‌ء .. معرب( کندیکونه)، و هو خمر القند، و هو شراب مطیب بالأفاویة.« منافع»( ص 3)،« صیدنة»( ص 258) - خندیقون و یقال: خندیقون، فارسی، معناه: الشراب المبری‌ء، و هو من تراکیب حکماء الفرس،-- لکن لا نعلم صاحبه، و لم یبلغ الیونان؛ فلذلک لم یوجد فی کتبهم. و أجوده: ما عمل من الخمر، و صنعته: زنجبیل، قرنفل و هیل بوا، زعفران فلفل أسود، مسک دار صینی ... کذا فعله ابن جزلة، و فی نسخ:( النجاشعة) و هی تصحیف، الصواب: البخاشعة؛ أی آل بختیشوع، انظر الحجة فی« المغنی»: الفلفل و الزعفران و القرنفل و الهیل بوا .. و هذه النسخة الأصلیة؛ کما فی« المنهاج». « تذکرة»( 1/ 343) [588]

رازی، طب الملوکی