۱۳۹۴ بهمن ۲۲, پنجشنبه

خندروس، خالاون، ذرت مکه، گندم مکه، حنطه رومی، سلت، جوگندم، شعیر رومی، کاکل، کنگینی، جوار

[1] - خندروس . [ خ َ دَ ] (اِ) ذرت . ذرت مکه . || گندم مکه . (ناظم الاطباء). خالاون . حنطه ٔ رومی . سلت .(یادداشت بخط مؤلف ) : جان گوید گندم رومی بود و در لغت عرب سلت را خندروس گویند و معنی آن درپارسی جو گندم بود؛ یعنی جوی که به گندم مشابهت دارد و جان گوید آن نوعی است از گندم که لون او سیاه بود و آرد او بقوت بود بمثابه ... ...بحنطه مشابهت داردو غذای او نیک بود. (ترجمه ٔ صیدنه ٔ ابوریحان ). تخمی است شبیه بگندم که آن را گندم رومی خوانند و شعیر رومی هم می گویند. (برهان قاطع). رجوع به تحفه ٔ حکیم مؤمن شود. || ترخنه شیر. (ناظم الاطباء).
//////////
خندروس‌خالاون گویند و آن حنطه رومی بود و بپارسی کاکل گویند طبیعت آن گرم و تر بود و لزج و غذای وی سردتر از غذای گندم باشد و کمتر اما غذای نیکو دهد و از برنج غذا نیکوتر دهد و طبیعت ببندد و معده را نیکو بود اما نفاخ بود و چون با سرکه بپزند و بر جرب تر ضماد کنند قلع کند و اگر بطیخ وی حقنه کنند قرحه امعا را نافع بود
صاحب مخزن الادویه می‌نویسد: خندروس بفتح خا و سکون نون و فتح دال و ضم را و سکون واو و سین آن را خالاون نیز و بفارسی ذره‌مکه و بعربی حنطه رومیه و در تنکابن گندم مکه و بهندی جوار نامند و آن ثمر نباتیست در خوشه و دانه‌های آن متصل بهم و الوان می‌باشد زرد و سرخ و سفید اما سفید آن و بقدر دانه دخنی و بزرگتر و خام آن یا عفوصت و رسیده آن شیرین‌طعم و برشته کرده می‌خورند و از آرد آن نان ترتیب می‌دهند شیرین و لذیذ می‌باشد و نبات آن شبیه به نی و نیشکر و ذره بزرگ‌.
////////
خالاون . [ وُ ] (اِ) دانه ای است شبیه به گندم و آن را حنطه  رومیه خوانند. گرم و تر است . با سرکه بر جرب طلا کنند نافع باشد. (برهان قاطع) (آنندراج ). به یونانی خندروس گویند. (تحفه ٔ حکیم مؤمن از حاشیه ٔ دکتر معین بر برهان قاطع) .
//////
خالاون: به يوناني خندروس است.
/////////////
خندروس: (باليونانية خُنْدروس) نيات اسمه العلمي: triticum romanum.
وهو بالخاء المعجمة عند ابن البيطار، وبالحاء المهملة عند المستعيني.
///////
جُلبان یا اسپلت (گندم اسپلت) یک پلی‌پلوئید از گونه گندم است. اسپلت جزو مهمی در اروپا از عصر برنز تا قرون وسطی بوده است. در حال حاضر نیز به عنوان یک محصول باقی‌مانده در اروپای مرکزی و شمال اسپانیا به عنوان غذای سالم استفاده می‌شود. اسپلت گاهی اوقات به عنوان زیرگونه گونه‌ای نزدیکی به نام مکسیپک شناخته می‌شود. در متون ِ قدیمی‌تر ِ فارسی، از این گیاه به اسم ِ «حنطه» و «جلبان» یاد شده است.
/////////
وتعتبر الحنطة أحيانًا نويعًا تابعًا لنوع الحنطة، وتُعرف أيضًا باسم قمح دنكل،[1] أو القمح المقشور،[1] من فصيلة القمح سداسي الصيغة الصبغية. وكانت الحنطة سلعة رئيسية مهمة في أجزاء من أوروبا بدءًا من العصر البرونزي إلى العصور الوسطى؛ ولا تزال باقية حتى الآن كمحصول منقرض في أوروبا الوسطى وشمال إسبانيا، كما وجدت سوقًا جديدًا لها بوصفها غذاءً صحيًا. وتعتبر الحنطة أحيانًا نويع تابع لنوع وثيق الصلة وهو القمح الطري (T. aestivum)، وبالتالي يعتبر اسمها النباتي Triticum aestivum، من نويع spelta.[بحاجة لمصدر]
مشاريع شقيقة توجد في ويكي أنواع معلومات أكثر حول: Triticum spelta
محتويات  [أظهر]
التطور[عدل]
مرت الحنطة بتاريخ معقد. وهي نوع من القمح معروف عنه من خلال الأدلة الوراثية أنه نشأ كتهجين بين القمح المستأنس رباعي الصيغة الصبغية مثل القمح ثنائي الحبة (أو قمح إيمر) وعشبة الماعز البرية Aegilops tauschii. ولا بد وأن يكون هذا التهجين قد حدث في الشرق الأدنى لأن هذه هي المنطقة التي تنمو فيها عشبة Ae. tauschii، ولا بد أن يكون قد حدث هذا قبل ظهور قمح الخبز (Triticum aestivum، وهو مشتق سداسي الصيغة الصبغية من الحنطة مدروس بشكل حر) في السجل الأثري منذ 8000 عامًا مضت.
وتظهر الأدلة الوراثية أن قمح الحنطة يمكن أن ينشأ أيضًا نتيجة التهجين بين قمح الخبز والقمح ثنائي الحبة (قمح إيمر)، ولكن هذا يحدث بعد التهجين المبدئي بين عشبة Aegilops والقمح رباعي الصيغة الصبغية. ولذلك، ربما يكون ظهور الحنطة في أوروبا بعد ذلك بفترة طويلة نتيجة تهجين ثانٍ في وقتٍ لاحق بين القمح ثنائي الحبة (قمح إيمر) وقمح الخبر. وتدعم أدلة الحمض النووى الريبوزي منقوص الأكسجين (DNA) الأخيرة فكرة النشأة المستقلة للحنطة الأوروبية من خلال هذا التهجين.[2] وحاليًا لم يتم الفصل فيما إذا كان للحنطة نشأتين منفصلتين في آسيا وأوروبا أم نشأة واحدة في الشرق الأدنى.[3][4]
المراحل التاريخية الأولى[عدل]
يرجع أقدم الأدلة الأثرية على وجود الحنطة إلى الألفية الخامسة قبل الميلاد في منطقة ما وراء القوقاز، شمالي شرقي البحر الأسود، على الرغم من أن الأدلة الأثرية الأكثر وفرة والأفضل توثيقًا للحنطة موجودة في أوروبا.[5] وقد تم العثور على بقايا حنطة في بعض المواقع الأحدث التي ترجع إلى العصر الحجري الحديث (2500 - 1700 قبل الميلاد) في أوروبا الوسطى.[5][6] وانتشرت الحنطة انتشارًا واسعًا في أوروبا الوسطى خلال العصر البرونزي. وفي العصر الحديدي (750-15 قبل الميلاد)، أصبحت الحنطة نوع القمح الرئيسي جنوبي ألمانيا وسويسرا؛ وبحلول عام 500 قبل الميلاد أصبحت شائعة الاستخدام جنوبي بريطانيا.[5]
يُذكر أن الإشارات إلى زراعة قمح الحنطة في العصور الكتابية (انظر المصة) في مصر القديمة وبلاد الرافدين وفي اليونان القديمة غير صحيحة وجاءت نتيجة الخلط بين هذا النوع وبين القمح ثنائي الحبة (قمح إيمر).[7] ومع ذلك، فلا يزال استخدام الحنطة، باعتبارها منتسبة لنوع Triticum، محرمًا خلال عيد الفصح اليهودي، إلا في شكل المصة.[بحاجة لمصدر]
المراحل التاريخية الأحدث[عدل]
في العصور الوسطى، تمت زراعة الحنطة في أجزاء من سويسرا وتيرول وألمانيا. وأُدخلت الحنطة إلى الولايات المتحدة في التسعينيات من القرن التاسع عشر. وفي القرن العشرين، استبدلت الحنطة بقمح الخبز في جميع المناطق التي كانت لا تزال تُزرع فيها تقريبًا. واستعادت حركة الزراعة العضوية شعبيتها نوعًا ما قرب نهاية القرن، حيث إن الحنطة تتطلب قدرًا أقل من السماد.
التغذية[عدل]

الحنطة بالقشر
ودون قشر
تحتوي الحنطة على نسبة 57.9 بالمائة من السكريات (باستثناء نسبة 9.2 بالمائة من الألياف) ونسبة 17.0 بالمائة من البروتين ونسبة 3.0 بالمائة من الدهن فضلاً عن العناصر الكبرى والفيتامينات.[8] ونظرًا لأن الحنطة تحتوي على كمية متوسطة من الجلوتين، فإنه مناسب لبعض أنواع الخبز. كما أن الحنطة لا تناسب الأشخاص الذين يعانون من داء بطني نظرًا لاحتوائها على الجلوتين.[9] ومع ذلك، فإن الكثير من الأشخاص الآخرين الذين يعانون من حساسية أو عدم احتمال لـالقمح الطري يتحملون الحنطة.[10][11][12]

Spelt, uncooked
القيمة الغذائية لكل (100 غرام)
الطاقة الغذائية         1,415 كيلو جول (338 ك.ح)
الكربوهيدرات          70.19 g
نشا         53.92 g
البروتين
بروتين كلي            14.57 g
ماء
ماء         11.02 g
الدهون
دهون      2.43 g
دهون ثنائية غير مشبعة            1.258 g
الفيتامينات
الثيامين (فيتامين ب١)  0.364 مليغرام (28%)
الرايبوفلافين (فيتامين ب٢)        0.113 مليغرام (8%)
نياسين (Vit. B3)      6.843 مليغرام (46%)
فيتامين بي6            0.230 مليغرام (18%)
ملح حمض الفوليك (فيتامين ب9)  45 ميكروغرام (11%)
فيتامين إي 0.79 مليغرام (5%)
معادن وأملاح
الحديد      4.44 مليغرام (36%)
مغنيزيوم   136 مليغرام (37%)
فسفور      401 مليغرام (57%)
زنك        3.28 مليغرام (33%)
معلومات أخرى
النسب المئوية هي نسب مقدرة بالتقريب
باستخدام التوصيات الأمريكية لنظام الغذاء للفرد البالغ.
المصدر: قاعدة بيانات وزارة الزراعة الأميركية للمواد الغذائية
تعديل طالع توثيق القالب
المنتجات[عدل]
أصبح دقيق الحنطة متوفرًا بشكل أسهل ويتم بيعه في محلات السوبر ماركت البريطانية منذ عام 2007.[13] كما تُباع الحنطة في شكل خبز باهت اللون خشن يشبه في لونه وتكوينه خبز الجاودار الخفيف ولكن بنكهة حلوة وجوزية بعض الشيء. وكذلك تُنتج من الحنطة قطع البسكويت والرقائق، ولكنها على الأرجح توجد في المخابز المتخصصة أو متاجر الأغذية الصحية وليس في محلات البقالة العادية.
وتتوفر باستا الحنطة أيضًا في متاجر الأغذية الصحية والمتاجر المتخصصة.
ويقوم مصنعو شراب الجن الهولندي بتقطير نوع خاص من الجن مصنوع من الحنطة.[14] وتوجد البيرة المخمرة من الحنطة أحيانًا في بافاريا[15] ويتم تقطير الحنطة لصناعة شراب الفودكا في بولندا[16] وأماكن أخرى.[17][18]
ويتوفر الدقيق المصنوع من حبوب الحنطة المنبتة بشكل متزايد عبر أمريكا الشمالية في محلات البقالة ومتاجر الأغذية الصحية.
وفي ألمانيا، يتم تجفيف حبوب الحنطة غير الناضجة وتؤكل في صورة Grünkern ("حبوب خضراء").
كما تُباع الحنطة في صورة رقائق ملفوفة. وتتوفر في قسم البيع المجمع بمحلات السوبر ماركت أو متاجر الأغذية الصحية، ويمكن استبدالها أو مزجها برقائق الحبوب الأخرى في طحين الشوفان ورقائق الحبوب واللوزيات والكعك المحلى وما إلى ذلك. وتشبه نكهتها طحين الشوفان كثيرًا مع نفحة جوزية[المرجو التوضيح]. كما أن وقت طهي الحنطة يماثل وقت طهي رقائق الشوفان المجروشة بالكامل.
الإشارات في الأعمال الأدبية[عدل]
على الرغم من أن الحنطة أصبحت محصولاً متميزًا الآن، إلا أن شهرتها كغذاء رئيسي للفلاحين في الماضي موثقة في الأعمال الأدبية. وبرغم أنه ربما لا يعرف أطفال اليوم المتحدثون باللغة الروسية شكل polba (الحنطة) أو مذاقها، إلا أنهم قد يعرفون الكلمة باعتبارها شيئًا ما يمكن عمل العصيدة منه - حيث إنهم قد سمعوا قصة بوشكين (Pushkin) المقفاة بشكل جيد والتي يطلب فيها العامل بلادا (Workman Balda) الفقير من صاحب العمل الكاهن أن "يطعمه من الحنطة" المغلية ("есть же мне давай варёную полбу"). في هجاء هوراس (Horace) 2.6 (أواخر 31 - 30 قبل الميلاد)، والذي ينتهي بقصة فأر القرية وفأر المدينة، يأكل فأر القرية الحنطة في العشاء في حين يقدم طعامًا أرقى لضيفه القادم من المدينة.
كما أن الحنطة مذكورة في الكتاب المقدس. {حزقیال ۴:۹{bibleverse||Ezekiel|4:9|HE}} يقول: "وخذ أنت لنفسك قمحًا وشعيرًا وفولاً وعدسًا ودخنًا وحنطة وضعها في وعاء واحد واصنع لنفسك خبزًا..." ولكن كما هو ملحوظ أعلاه، من المفترض أن تكون هذه ترجمة خاطئة ويجب أن يكون المصطلح المستخدم هو "القمح ثنائي الحبة" (قمح إيمر). كما أن الحنطة مذكورة مرة أخرى في {اشعیاء ۲۸:۲۵{bibleverse||Isaiah|28:25|HE}}: "...ويضع الحنطةَ في أتلام، والشعير في مكان معين، والقَطاني في حدودهَا؟"
/////////////
به عبری:
כֻּסְמִין או חיטת הכוסמין (שם מדעי: Triticum spelta) באנגלית spelt היא מין הקסאפלואידי של דגן, ששימש כמזון בסיסי בחלקים של המזרח התיכון ואירופה מתקופת הברונזה עד ימי הביניים, עד שפינה את מקומו לחיטה, שאותה קל יותר לגדל ולעבד. הכוסמין משווק בימינו כמזון בריאות, בהיותו מכיל אחוז גבוה יותר של חלבון מאשר חיטה, וכן כמות גדולה של סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים.

בהלכה היהודית הכוסמין נמנה עם חמשת מיני דגן, שנקבעו להם דינים מיוחדים. אולם הכוסמין שבהלכה אינו המין הקרוי בשם זה כיום (אשר לא היה מוכר בארץ ישראל בעת העתיקה), אלא כנראה חיטה דו-גרעינית (Triticum dicoccum), מין טטראפלואידי שהיה בשימוש בארץ ישראל עוד לפני תקופת בית ראשון, והוא קרוי באנגלית emmer wheat ובגרמנית Emmer. זן עתיק מאוד של חיטה זו התגלה באזור ראש פינה בתחילת המאה ה-20.

על-אף הדמיון בשם, הכוסמין אינו קרוב משפחה ואינו דומה לכוסמת.
/////////////
به ترکی استانبولی
Kavuzlu buğday (Triticum spelta), buğdaygiller (Poaceae) familyasından hekzaploid bir buğday türü. Kavuzlu buğday Avrupa'nın bazı bölgelerinde Bronz Çağ'dan Orta Çağ'a kadar temel bir gıda maddesi olarak işlev görmüşse de, günümüzde Orta Avrupa'da soyu tükenmekte olan bir ekin olarak varoluş mücadelesi vermektedir ve yakın zamanda sağlıklı diyet ürünleri satan dükkânların raflarında kendine yer edinmeye başlamıştır.

Kavuzlu buğday yer yer yakın akrabası olduğu ekmeklik buğdayın (T. aestivum) bir alt türü olarak değerlendirilir. Bu durumda botanik adı Triticum aestivum alt türü spelta olarak anılır.
/////////////
Spelt (Triticum spelta), also known as dinkel wheat,[2] or hulled wheat,[2] is a species of wheat cultivated since 5000 BC.

Spelt was an important staple in parts of Europe from the Bronze Age to medieval times; it now survives as a relict crop in Central Europe and northern Spain and has found a new market as a health food. Spelt is sometimes considered a subspecies of the closely related species common wheat (Triticum aestivum), in which case its botanical name is considered to be Triticum aestivum subsp. spelta. It is a hexaploid wheat, which means it has six sets of chromosomes.
Spelt, without and with husks
Scientific classification
Kingdom:           Plantae
)unranked):        Angiosperms
)unranked):        Monocotyledons
)unranked):        Commelinids
Order:   Poales
Family:   Poaceae
Genus:   Triticum
Species: T. spelta
Binomial name
Triticum spelta
L.
Evolution
Spelt has a complex history. It is a wheat species known from genetic evidence to have originated as a naturally occurring hybrid of a domesticated tetraploid wheat such as emmer wheat and the wild goat-grass Aegilops tauschii. This hybridisation must have taken place in the Near East because this is where Ae. tauschii grows, and it must have taken place before the appearance of common or bread wheat (Triticum aestivum, a hexaploid free-threshing derivative of spelt) in the archaeological record about 8,000 years ago.

Genetic evidence shows that spelt wheat can also arise as the result of hybridisation of bread wheat and emmer wheat, although only at some date following the initial Aegilops–tetraploid wheat hybridisation. The much later appearance of spelt in Europe might thus be the result of a later, second, hybridisation between emmer and bread wheat. Recent DNA evidence supports an independent origin for European spelt through this hybridisation.[3] Whether spelt has two separate origins in Asia and Europe, or single origin in the Near East, is currently unresolved.[4][5]

History[edit]
In Greek mythology spelt (ΖΕΙΑ in Greek) was a gift to the Greeks from the Goddess Demeter, and was first used by the Greeks. Being a sailing people, the Greeks taught the rest of the world wherever they touched how to use, cultivate and honour spelt (ZEIA). The earliest archaeological evidence of spelt is from the fifth millennium BC in Transcaucasia, north-east of the Black Sea, though the most abundant and best-documented archaeological evidence of spelt is in Europe.[6] Remains of spelt have been found in some later Neolithic sites (2500–1700 BC) in Central Europe.[6][7] During the Bronze Age, spelt spread widely in central Europe. In the Iron Age (750–15 BC), spelt became a principal wheat species in southern Germany and Switzerland; by 500 BC, it was in common use in southern Britain.[6]

References to the cultivation of spelt wheat in Biblical times (see matzo), in ancient Egypt and Mesopotamia and in ancient Greece are incorrect and result from confusion with emmer wheat.[8]

In the Middle Ages, spelt was cultivated in parts of Switzerland, Tyrol, and Germany. Spelt was introduced to the United States in the 1890s. In the 20th century, spelt was replaced by bread wheat in almost all areas where it was still grown. The organic farming movement revived its popularity somewhat toward the end of the century, as spelt requires less fertilizer.

Nutrition[edit]
Spelt, uncooked
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy   1,415 kJ (338 kcal)
Carbohydrates
70.19 g
Starch    53.92 g
Dietary fibre       10.7 g
Fat
2.43 g
Polyunsaturated  1.258 g
Protein
14.57 g
Vitamins
Thiamine (B1)      (32%) 0.364 mg
Riboflavin (B2)     (9%) 0.113 mg
Niacin (B3)          (46%) 6.843 mg
Vitamin B6          (18%) 0.230 mg
Folate (B9)          (11%) 45 μg
Vitamin E            (5%) 0.79 mg
Minerals
Calcium  (3%) 27 mg
Iron       (34%) 4.44 mg
Magnesium         (38%) 136 mg
Manganese         (143%) 3.0 mg
Phosphorus        (57%) 401 mg
Potassium           (8%) 388 mg
Sodium  (1%) 8 mg
Zinc       (35%) 3.28 mg
Other constituents
Water    11.02 g
Full USDA Nutrient Report
Units
μg = micrograms • mg = milligrams
IU = International units
Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults.
In a 100 gram serving, uncooked spelt provides 338 calories and is an excellent source (20% or more of the Daily Value, DV) of protein, dietary fiber, several B vitamins and numerous dietary minerals (table). Richest nutrient contents include manganese (143% DV), phosphorus (57% DV) and niacin (46% DV) (table). Cooking substantially reduces all nutrient contents.[9] Spelt contains about 70% total carbohydrates, including 11% as dietary fiber, and is low in fat (table).

As spelt contains a moderate amount of gluten, it is suitable for baking, but this component also makes it unsuitable for people with gluten-related disorders,[10] such as celiac disease,[11] non-celiac gluten sensitivity and wheat allergy sufferers.[10] In comparison to hard red winter wheat, spelt has a more soluble protein matrix characterized by a higher gliadin:glutenin ratio.[12][13]

Products[edit]
Spelt flour is becoming more easily available. Spelt bread is sold in health food shops and some bakeries in an increasing variety of types of loaf, similar in colour to light rye breads but usually with a slightly sweet and nutty flavour. Biscuits, crackers, and pretzels are also produced, but are more likely to be found in a specialty bakery or health food store than in a regular grocer's shop. In Germany and Austria, spelt loaves and rolls (Dinkelbrot) are widely available in bakeries as is spelt flour in supermarkets. The unripe spelt grains are dried and eaten as Grünkern ("green grain").

Dutch Jenever makers distill with spelt.[14] Beer brewed from spelt is sometimes seen in Bavaria[15] and Belgium[16] and spelt is distilled to make vodka in Poland.


Grown outdoors, spelt has a deeper green color than wheat.
Literary references[edit]
While today spelt is a specialty crop, its popularity as a peasants' staple food of the past has been attested in literature. Although today's Russian-speaking children perhaps do not know exactly what polba (spelt) looks or tastes like,[17] they may recognize the word as something-or-other that can be made into porridge, having heard Pushkin's well-rhymed story in which the poor workman Balda asks his employer the priest "to feed me boiled spelt" ("есть же мне давай варёную полбу").[18] In Horace's Satire 2.6 (late 31 – 30 B.C.), which ends with the story of the Country Mouse and the City Mouse, the country mouse eats spelt at dinner while serving his city guest finer foods.

In The Divine Comedy of Dante Alighieri, Pietro della Vigna appears as a suicide in Circle VII, ring ii, Canto XIII of the Inferno. Pietro describes the fate awaiting souls guilty of suicide to Dante the Pilgrim and Virgil. According to Pietro, the soul of the suicide grows into a wild tree and is tormented by harpies that feast upon its leaves. Pietro likens the initial growth and transformation of the soul of the suicide to the germination of a grain of spelt (Inferno XIII, 94–102).

Spelt is also mentioned in the Bible. The seventh plague in Egypt reported in Exodus, chapter 9 was said not to have damaged the harvest of wheat and spelt, as these were "late crops".[19] Ezekiel 4:9 says: "Take thou also unto thee wheat, and barley, and beans, and lentils, and millet, and spelt, and put them in one vessel, and make thee bread thereof ...", though as noted above this is presumably a mistranslation and should be "emmer". It is mentioned again in Isaiah 28:25: "...and put in the wheat in rows and the barley in the appointed place and the spelt in the border thereof?"

See also[edit]
Khorasan wheat
Farro
References[edit]
Footnotes[edit]
Jump up ^ "The Plant List".
^ Jump up to: a b "USDA GRIN Taxonomy".
Jump up ^ Blatter RH, Jacomet S, Schlumbaum A (2004). "About the origin of European spelt (Triticum spelta L.): allelic differentiation of the HMW Glutenin B1-1 and A1-2 subunit genes.". PubMed. Retrieved February 14, 2006.
Jump up ^ Blatter, R.H.; et al. (2004). "About the origin of European spelt (Triticum spelta L.): allelic differentiation of the HMW Glutenin B1-1 and A1-2 subunit genes".
Jump up ^ Ehsanzadeh, Parviz (1999). "Agronomic and Growth Characteristics of Spring Spelt Compared to Common Wheat" (pdf).
^ Jump up to: a b c Cubadda, Raimondo and Marconi, Emanuele (2002). "Spelt Wheat in Pseudocereals and less Common cereals: Grain Properties and utilization Potential (eds. Belton, Peter S.; Taylor, John R.N.)".
Jump up ^ Akeret, Ö. (2005). "Plant remains from a Bell Beaker site in Switzerland, and the beginnings of Triticum spelta (spelt) cultivation in Europe".
Jump up ^ Nesbitt, Mark (2001). "Wheat evolution: integrating archaeological and biological evidence" (PDF)..
Jump up ^ "Full Report (All Nutrients): Spelt, cooked per 100 g". USDA National Nutrient Database, Release 28. 2015. Retrieved 2 December 2015.
^ Jump up to: a b Tovoli F, Masi C, Guidetti E, Negrini G, Paterini P, Bolondi L (Mar 16, 2015). "Clinical and diagnostic aspects of gluten related disorders". World J Clin Cases 3 (3): 275–84. doi:10.12998/wjcc.v3.i3.275. PMC 4360499. PMID 25789300.
Jump up ^ Wieser H (2001). "Comparative investigations of gluten proteins from different wheat species". European Food Research and Technology 213 (3): 183–186. doi:10.1007/s002170100365.
Jump up ^ Schober, T. J., Bean, S. R., & Kuhn, M. (2006). "Gluten proteins from spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) cultivars: A rheological and size-exclusion high-performance liquid chromatography study." (pdf). Journal of Cereal Science 44 (2): 161–173. doi:10.1016/j.jcs.2006.05.007. Retrieved 2013-11-21.
Jump up ^ Kohajdová, Z., & Karovičová, J. (2008). "Nutritional value and baking applications of spelt wheat." (pdf). Acta Sci. Pol., Technol. Aliment 7 (3): 5–14. Retrieved 2013-11-21.
Jump up ^ John N. Peragine (30 Nov 2010). The Complete Guide to Growing Your Own Hops, Malts, and Brewing Herbs. Atlantic Publishing Company. p. 128. Retrieved 1 September 2012.
Jump up ^ Dinkelbier, German Beer Institute, URL accessed Nov 2009
Jump up ^ Den Mulder, beer from Huisbrouwerij Den Tseut in Oosteeklo, URL accessed Sept 2013
Jump up ^ Кристина Смирнова (24 March 2009). "Что такое полба?". Shkolazhizni.ru.
Jump up ^ "Александр Сергеевич Пушкин. Сказка о попе и о работнике его Балде". lib.ru.
Jump up ^ Exodus 9:31
Bibliography[edit]
Padulosi, Stefano, Karl Hammer and J. Heller (1996). Hulled Wheats. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 4. Proceedings of the First International Workshop on Hulled Wheats 21–22 July 1995, Castelvecchio Pascoli, Tuscany, Italy.
Zohary, Daniel and Maria Hopf (2000). Domestication of Plants in the Old World. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-850356-3.

Scientific classification
Kingdom:           Plantae
(unranked):        Angiosperms
(unranked):        Monocotyledons
(unranked):        Commelinids
Order:   Poales
Family:   Poaceae
Genus:   Triticum
Species: T. spelta[1]
Binomial name
Triticum spelta
L.
Sulch
Sulch arabice est silogo liber de doctrina arabica.


Apparatus:

Sulch | Sulth pc
siligo | silligo AC
est om. e
est silligo | siligo ē B
arabica | om. ms. p and adds a section from the next entry Suman: expõitur quod ē coturnix ...

Translation:

Sulch is Arabic for Latin siligo according to the liber de doctrina arabica.


Commentary:

It is clear that this is a transcription attempt at the Andalusi Arabic word ﺳﻠﺖ /sult/. Sulch is a misreading of Sulth, the result of the very frequent confusion of 't' and 'c' in medieval manuscripts and early prints. Since all witnesses except one show Sulch it is probable that the misreading occurred early on in the transmission chain.

The lemma is well documented in the Spanish sources:

Simon's often quoted source, the liber de doctrina arabica, has so far not been identified, but cf. what must be a similar glossary/dictionary - Vocabulista - (ed. Schiaparelli) p. 119: ﺳﻠﺖ /sult/ Siligo [[1]]; p. 580: SILIGO ﺳﻠﺖ /sult/, {pl.} ﺍﺳﻼﺕ /aslāt/ [[2]].
Pedro de Alcalá, p. 166: centeno {“rye”} miesse concocida {“a well-known cereal”} çúlt [[3]]; and p. 273: herren {“fodder”} çult [[4]]
Karbstein p. 139: “15) Getreide; Roggen {i.e. 'cereal; rye'} (Secale L.)", who equates it with ﺣﻨﺪﺭﻭﺱ /ḥanddarūs/:
"ﺣﻨﺪﺭﻭﺱ ﻭﻫﻮ ﺍﻟﺴﻠﺖ ﻋﺠﻤﻴﺔ ﺴﻨﺘﻨﻪ /ḥanddarūs wa-huwa al-sulti ʕağamīya sintinuh/ - “/ḥanddarūs/ that is /al-sult/ and in Romance it is /sintinuh/" {= cf. Spanish centeno 'fodder'}
N.b. /ḥanddarūs/ according to Siggel p. 33 is "ﺧﻨﺪﺭﻭﺱ /ḫundurūs/ Triticum romanum (Gram.)"; and he quotes Leclerc according to whom it is: T. spelta, röm. Weizen {i.e. 'Roman wheat'} χόνδρος triticum romanum; ….
Dozy mentions this lemma twice: I, p. 331: "ﺣﻨﺪﺭﻭﺱ /ḥandarūs/ seigle" {'rye'} and
I, p. 407: "ﺧﻨﺪﺭﻭﺱ /ḫndrws/" without vocalisation "(χόνδρος {/khóndros/}) triticum romanum".

There is considerable variation in the initial consonant of ﺧﻨﺪﺭﻭﺱ /ḫndrws/, i.e. /ḥ/, /ḫ/ and /h/.

See also Candarusium

For ﺳﻠﺖ /sult/ cf. also Corriente (Dictionary) p. 257 s.v. *(SLT)

Botanical identification:

The identification of ﺳﻠﺖ /sult/ is problematic.

Dozy I, p. 671 quoting Vocabulista as his source has: ﺳﻠﺖ /sult/, ﺍﺳﻼﺕ /aslāt signifiait en Espagne seigle {i.e "denoted in Spain seigle, i.e. rye"} (siligo, qui a ce sense dans la basse latinité, voyez Ducange) {i.e. siligo, which at the time of late Antiquity had this meaning (sc. "rye"), see also Ducange [[5]]). The quote in Ducange to which Dozy and Corriente allude is: At postremi aevi auctoribus usurpatur pro Secali, vulgo Segle – "This word {sc. siligo} is used by the authors of later time for Secale {"rye"}, in folk-language Segle". Corriente concurs with Dozy's identification.

However see also Lane p.1401: ﺳﻠﺖ /sult/, "a species of ﺷﻌﻴﺮ {/šaʕīr/} [or barley] …" etc.

Siggel p. 42 says: ﺳﻠﺖ /sult/ entspricht Diosk: Τράγος … {i.e. ﺳﻠﺖ /sult/ corresponds to Dioscorides' Τράγος {/Trágos/}, which amongst many other things denotes the cereal spelt according to LSJ. Siggel also quotes J.J. Clément-Mullet Journal Asiatique 1865, Noms des céréales chez les Anciens et en particulier chez les Arabes, pp. 185-226 [[6]]. After some discussion Clément-Mullet p. 205 says he has arrived at identifying it with hordeum nudum l'orge nue "hulless or naked barley". See "hulless barley" [[7]], [[8]]

To further the confusion, the siligo of Antiquity is generally identified with "common" or "bread wheat", Triticum aestivum L., syn. Triticum vulgare Vill. [[9]], cf. André (1985) p. 239 s.v. silīgō.

WilfGunther 18:31, 14 August 2014 (BST)
//////////
Siligo bladum notum rusticis in pane vice frumenti estur hanc Plinius dicit oliram ab Homero vocari.

////////////