[1] - خَلّ. سرکه. (اِ) سرکا. گیلکی
«سرکه » . می ترش شده بوسیله تخمیر. خَل.
(حاشیه برهان قاطع چ معین ). ابونافع. (دهار). اسم فارسی خَل است . (تحفه حکیم مؤمن ).
[serke]
مایعی ترش که بخش اصلی آن اسیداستیک و آب است و از انگور، خرما، انجیر و بعضی میوههای
آبدار دیگر به دست میآید و در داروسازی برای حل کردن بعضی داروها به کار میرود.
⟨ سرکه فروختن:
(مصدر لازم)
۱. فروختن سرکه به کسی.
۲. رو ترش کردن، روی درهم کشیدن؛ به کسی
اخم کردن: ♦ سرکه مفروش و هزاران جان ببین / از قناعت غرق بحر انگبین (مولوی:
۱۳۱).
///////////
سِرکه مایع ترشی است که از اکسید شدن اتانول
موجود در آب سیب، آبجو و موادی از این قبیل به دست میآید. معمولاً ۳ تا ۵ درصد از
حجم سرکهها، اسید استیک میباشد. سرکههای طبیعی، اسید تاتاریک و جوهر لیموی کمتری
دارند.
سرکه معمولی افزون بر داشتن آنتی بیوتیکهای
طبیعی، پس از تخمیر دارای اسید آمینه های بیولوژیک می شود، در صورتی که در سرکه مصنوعی
این ماده مهم وجود ندارد.
سرکه طبیعی ناظم متابولیسم بدن می باشد،
چون ترشح بزاق را زیاد می کند، ترشح بزاق از نظر علم بیوشیمی، دارای مقدار زیادی مواد
پروتئینی (آلبومین) است که غذا را بهتر حل و هضم می کند. همچنین اختلاط سرکه با بزاق
دهان، از دندانها در برابر فساد دفاع می کند.
سرکه محرک بدن است و برای پاره ای از داروها،
مانند آتروپینف ضدتریاک محسوب می شود. مدتها پیش سرکه را عامل سرطان زا می دانستند،
ولی هم اکنون تا اندازه ای آنرا عامل مبارزه با مواد تولید کننده سرطان (کانسروژن)
به حساب می آورند.
در رژیم نمک (زیان نمک و نخوردن آن) خوردن
سرکه مناسب است، چون سرکه نمک موجود در میوه ها را تحریک و زیاد نموده و از راه عرق
کردن بدن خارج می نماید. در رژیم گوشت نیز همین گونه عمل می نماید، و تنها برای مبتلایان
به بیماری کبد مناسب نیست. سرکه برای جلوگیری از چاقی و لاغری و همچنین در رژیم ضد
دیابت بسیار سودمند است.
در رژیم روماتیسم بایستی سرکه را با انگور
فرنگی سبز Cassis و عسل مخلوط
کرده و میل نمایند، سرکه با داشتن مواد معدنی بسیار نافع است.
/////////
به پنجابی:
سرکہ اک تیزابی پانی سار اے۔ ایہدے وچ ایسیٹک
ایسڈ تے پانی ہوندا اے۔ ایہ کھان پین وچ ورتیا جاندا اے۔ ایہدا سواد کھٹا ہوندا اے
تے ایہدے شیواں نوں بچان لئی وی رکھیا جاندا اے۔
سرکہ انسان دیاں پرنیاں کھان پین وچ ورتیاں
جانوالیاں شیواں وچ آندا اے۔ سرکہ، سیب گنے، کھجور، ماکھیو تے کئی فروٹاں توں بندا
اے۔
////////////
به اردو:
سرکہ
آزاد دائرۃ المعارف، ویکیپیڈیا سے
ترکی میں تیار کردہ کشمش کا سرکہ
سرکہ (عربی: خل ، انگریزی:Vinegar، فارسی: سرکہ) ایک تیزابی
مادہ ہوتا ہے جو عام طور پر ایتھنول (شراب) یا کی تبخیر سے تیار کیا جاتا ہے۔ اسے آپ
شراب کی اگلی شکل کہہ سکتے ہیں۔ انگور، گنا، جامن، سیب وغیرہ میں سے کسی کو برتن میں
رکھ کر دھوپ میں رکھ کر بھی تیار ہو سکتا ہے جس میں اصل میں پھل سڑ کر سرکہ بنتا ہے۔
طبِ اسلامی، چینی طب وغیرہ میں فائدہ مند سمجھا جاتا ہے۔ بعض احادیثِ نبوی صلی اللہ
علیہ و آلہ وسلم کے ذریعے اس کے فوائد بیان کیے جاتے ہیں۔ یہ مسامات میں آسانی سے نفوذ
کرتا ہے اس لیے بعض ادویہ کو سرکہ میں ملا کر دیا جاتا ہے۔
فہرست
[غائب کریں]
1 اجزاء
اور تیاری
2 قسمیں
2.1 شراب
کا سرکہ
2.2 جو
کا سرکہ
2.3 گنے
کا سرکہ
2.4 پھلوں
کا سرکہ
2.5 شہد
کا سرکہ
3 ادویاتی
خصوصیات و استعمال
3.1 خون
اور دل کے امراض
3.2 ذیابیطس
3.3 نظام
انہضام
3.4 قدیم
طب میں استعمال
4 مسلمانوں
کے لیے سرکہ کی اہمیت
5 حوالہ
جات
اجزاء اور تیاری[ترمیم]
اس کے بنیادی اجزاء میں خمض الخلیک (Acetic acid) شامل ہوتا ہے۔ قدرتی طور
پر بنائے ہوئے سرکہ میں تارتارک تیزاب (Tartaric acid)
اور سیٹرک تیزاب (Citric acid)
بھی شامل ہوتے ہیں۔ اس کی کثافت 0.96 گرام فی ملی لیٹر ہوتی ہے۔ قدرتی طور پر اسے شراب
سے تیار کیا جاسکتا ہے۔ اگرچہ مسلمانوں میں شراب حرام ہے مگر سرکہ کو حلال کیا گیا
ہے۔ اصل میں شراب میں خمض الخلیک (Acetic acid)
کے بیکٹیریا تخسید (oxidation)
کے ذریعے اسے شراب کو سرکہ میں تبدیل کر دیتے ہیں۔ شراب کی جگہ سڑے ہوئے پھلوں کا رس
بھی استعمال کیا جاتا ہے۔ شراب شراب نہیں رہتی اور سرکہ میں تبدیل ہو جاتی ہے۔ اس میں
نہ نشہ رہتا ہے نہ شراب کی خبیث خصوصیات۔۔ اسے مصنوعی طریقہ سے بھی بنایا جا سکتا ہے
جس میں ایک سست عمل کہلاتا ہے اور ایک تیز رفتار طریقہ بھی ہے۔ سست عمل سے بہتر اور
روائتی سرکہ تیار ہوتا ہے لیکن اس کے لیے بھی کچھ سرکہ یا محلول ملانا پڑتا ہے جس میں
خمض الخلیک (Acetic acid)
کے بیکٹیریا شامل ہوں۔
قسمیں[ترمیم]
شراب کا سرکہ[ترمیم]
سب سے عام قسم ہے جو قدیم زمانے سے مستعمل
ہے۔ شراب میں خمض الخلیک (Acetic acid)
کے بیکٹیریا تخسید (oxidation)
کے ذریعے اسے شراب کو سرکہ میں تبدیل کر دیتے ہیں۔ سب سے بہترین قسم کئی سال میں تیار
ہوتی ہے جو لکڑی کے بڑے برتنوں میں تیار ہوتی ہے۔ یہ قسم مشرق وسطیٰ میں زیادہ استعمال
ہوتی ہے۔
جو کا سرکہ[ترمیم]
اسے جو سے تیار کیا جاتا ہے۔ جو میں موجود
نشاستے کو مالٹوز میں تبدیل کیا جاتا ہے جس سے سرکہ بنتا ہے۔ دوسرے الفاظ میں اسے جو
کی شراب سے تیار کیا جا سکتا ہے
گنے کا سرکہ[ترمیم]
سرکہ گنے کے رس سے بھی تیار کیا جاتا ہے۔
یہ قسم ہندوستان و پاکستان میں عام ہے۔
پھلوں کا سرکہ[ترمیم]
سرکہ کو بے شمار پھلوں سے بھی تیار کیا
جاتا ہے۔ زیادہ تر کھجوریں، سیب، ناریل، کشمش وغیرہ استعمال ہوتی ہیں۔ سادہ الفاظ میں
مختلف پھلوں کی شراب کو سرکہ میں تبدیل کیا جاتا ہے۔ شراب شراب نہیں رہتی اور سرکہ
میں تبدیل ہو جاتی ہے۔ اس میں نہ نشہ اور شراب کی بری خصوصیات باقی نہیں رہتیں۔
شہد کا سرکہ[ترمیم]
یہ قسم کم ہے۔ زیادہ تر فرانس اور اطالیہ
میں ملتی ہے۔
ادویاتی خصوصیات و استعمال[ترمیم]
خون اور دل کے امراض[ترمیم]
سرکہ کے فوائد ہزاروں سال سے معلوم ہیں۔
جدید طب میں اس پر کچھ تحقیق بھی ہوئی ہے۔ جدید طب میں اسے واضح طور پر کولسٹرول اور
ٹرائیگلیسرائیڈ (Triglyceride)
کم کرنے کے لیے فائدہ مند مانا گیا ہے۔[1]۔ یہ بھی پایا گیا کہ دل کے امراض میں ایک
واضح کمی اس گروپ میں ہوئی جو سلاد میں سرکہ اور زیتون کے تیل کا استعمال کرتے تھے۔[2]۔
ذیابیطس[ترمیم]
سرکہ کا استعمال جدید تحقیق میں ذیابیطس
اور خون میں گلوکوز کی مقدار کو درست کرنے کے لیے فائدہ مند پایا گیا ہے۔ انسولین کی
دریافت سے پہلے اسے اس مرض کے لیے استعمال کروایا جاتا تھا۔ [2]۔ جدید طبی تحقیق کے
کئی تجربات میں اسے خون میں گلوکوز کی مقدار (glycemic index
) کم کرنے کے لیے واضح طور پر () مؤثر مانا گیا ہے۔ یہ اثر نہ صرف ذیابیطس کے مریضوں
میں نہیں پایا گیا بلکہ تندرست افراد میں بھی پایا گیا۔ [3]۔[4]۔ [5]۔ بعض دیگر جدید
طبی تجربات میں یہ پایا گیا کہ سرکہ کا کھانے میں کچھ عرصہ مسلسل استعمال خون میں شکر
کی مقدار کو 30 فی صد تک کم کر کے ذیابیطس کو بہتر کرتا ہے اور یہ اثر قائم رہتا ہے۔
[6] ۔[7]
نظام انہضام[ترمیم]
طبی تحقیق سے ثابت ہوا ہے کہ سرکہ کا کھانے
میں استعمال اس احساس کو بڑھا دیتا ہے کہ اب بھوک نہیں یعنی انسان کم کھاتا ہے اور
اس طرح نظام انہضام بہتر رہتا ہے۔ کم کھانے سے اس سے متعلقہ امراض مثلاً ذیابیطس میں
بھی کمی واقع ہوتی ہے۔ [8]۔[9]
قدیم طب میں استعمال[ترمیم]
اوپر درج کی گئی تحقیقات کے نتائج قدیم
طب میں پہلے سے ہی معلوم تھے اور ان تمام مقاصد کے لیے سرکہ کو استعمال کیا جاتا تھا۔
اوپر دیے گئے تجربات قدیم طب میں (جس میں چینی و اسلامی طب بھی شامل ہیں) دی گئی باتوں
کی تصدیق کے لیے جدید طب میں کیے گئے۔ ان تمام فوائد کے علاوہ قدیم طب میں درج ذیل
فوائد بھی بتائے جاتے ہیں:
محلل، قابض، مجفف اور مسکنِ درد ہے۔ زائد
رطوبت کو خشک کرتا ہے۔ مسامات میں جلد سرایت کرتا ہے اس لیے دوائی کو اس میں ملا کر
دیا جاسکتا ہے۔ کہا جاتا ہے کہ تلی میں سرکہ کے لیے خصوصی رغبت ہے۔ اس لیے سرکہ کی
جو بھی مقدار پیٹ میں جاتی ہے، فوراً تلی میں داخل ہو جاتی ہے۔ اس لیے وہ ادویہ جو
تلی کے علاج میں دی جائیں، اگر اس کے ساتھ سرکہ بھی شامل کر دیا جائے تو اثر جلد ہوتا
ہے۔[10] ۔بھوک پیدا کرتا ہے اور سدے کھولتا ہے۔ وبائی امراض مثلاً ہیضہ کے خلاف مدافعت
پیدا کرتا ہے۔ (بیکٹیریا کے خلاف کام بھی کرتا ہے) ۔ [11] سرکہ میں پکائے ہوئے گوشت
کو یرقان میں مفید سمجھا جاتا ہے۔ پیاس کو کم کرتا ہے۔ پیٹ کے امراض میں مفید ہے۔ سر
کے بالوں میں دیگر کچھ اشیاء کے ساتھ ملا کر لگانے سے گرتے ہوئے بال اگتے ہیں۔
مسلمانوں کے لیے سرکہ کی اہمیت[ترمیم]
مسلمانوں کے لیے سرکہ کی بطور غذا اور دوا
کافی اہمیت ہے۔ اس کا ذکر احادیث میں آیا ہے۔ حضرت جابر بن عبداللہ رضی اللہ تعالٰی
عنہ روایت فرماتے ہیں کہ نبی اکرم صلی اللہ علیہ و آلہ وسلم نے فرمایا۔ “سرکہ کتنا
اچھا سالن ہے۔“ [12]۔[13]۔ حضرت ام ہانی رضی اللہ تعالٰی عنہا روایت فرماتی ہیں کہ
ہمارے گھر میں نبی کریم صلی اللہ علیہ و آلہ وسلم تشریف لائے اور پوچھا کہ، “کیا تمہارے
پاس کھانے کے لئے کچھ ہے ؟“ میں نے کہا۔ “نہیں ۔ البتہ باسی روٹی اور سرکہ ہے۔“ فرمایا
کہ “اسے لے آؤ۔ وہ گھر کبھی غریب نہ ہوگا جس میں سرکہ موجود ہے۔“ [14] امام جعفر صادق
علیہ السلام سے روایت ہے کہ سرکہ عقل کو تیز کرتا ہے اور اس سے مثانہ کی پتھری گل جاتی
ہے۔
اس کے علاوہ مسلمان اطباء نے اس کے بارے
میں بہت لکھا ہے۔ مثلاً بو علی سینا کہتے ہیں کہ روغن گل میں ہم وزن سرکہ ملا کر خوب
ملائیں۔ پھر موٹے کپڑے کے ساتھ سرکہ کو رگڑ کر سر کے گنج پر لگائیں۔ انہی کے ایک نسخہ
میں کلونجی کو توے پر جلا کر سرکہ میں حل کرکے لیپ کرنے سے گنج ٹھیک ہو جاتا ہے۔ اسی
مقصد کے لیے ادرک کا پانی اور سرکہ ملا کر لگانا بھی مفید ہے۔ بال اگانے کے لیے کاغذ
جلا کر اس کی راکھ سرکہ میں حل کرکے لگانے کے بارے میں بھی حکماء نے ذکر کیا ہے۔[10]
حوالہ جات[ترمیم]
^ Fushimi,
Takashi 1, et al. (May 2006). "Dietary acetic acid reduces serum
cholesterol and triacylglycerols in rats fed a cholesterol-rich diet.".
British Journal of Nutrition 95 (5): 916–924. doi:10.1079/BJN20061740
^ 2.0 2.1 Johnston CS, Gaas CA (2006). "Vinegar: medicinal uses and
antiglycemic effect". MedGenMed 8 (2): 61. PMID 16926800. PMC: 1785201
^ Liljeberg
H, Bjorck I. Delayed gastric emptying rate may explain improved glycemia in
healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr.
1998;64:886-893
^ Leeman
M, Ostman E, Bjorck I. Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers
postprandial glycemic and insulinaemic responses in healthy subjects. Eur J
Clin Nutr. 2005;59:1266-1271
^ Johnston
CS, Kim CM, Buller AJ. Vinegar improves insulin sensitivity to a high
carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes
mellitus. Diabetes Care. 2004;27:281-282
^ Sugiyama
M, Tang AC, Wakaki Y, Koyama W. Glycemic index of single and mixed meal foods
among common Japanese foods with white rice as a reference food. Eur J Clin
Nutr. 2003;57:743-752
^ Ostman
EM, Liljeberg Elmstahl HG, Bjorck IM. Inconsistency between glycemic and
insulinemic responses to regular and fermented milk products. Am J Clin Nutr.
2001;74:96-100
^ Ostman
E, Granfeldt Y, Persson L, Bjorck I. Vinegar supplementation lowers glucose and
insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects.
Eur J Clin Nutr. 2005;59,983-988
^ [High-glycemic
index foods, hunger, and obesity: is there a connection?Roberts SB.
High-glycemic index foods, hunger, and obesity Is there a connection? Nutr Rev.
2000;58:163-169]
^ 10.0 10.1 بحوالہ فیض رضا
فورم۔ اخذ کردہ 24 جولائی 2009ء
^ کتاب المفردات از حکیم مظفر حسین اعوان،
مطبوعہ لاہور
^ صحیح مسلم حدیث 2052
^ مشکوٰۃ المصابیح
^ صحیح ترمذی
ویکی
کومنز پر سرکہ سے متعلق سمعی و بصری مواد ملاحظہ کریں۔
زمرہ جات: گھریلو کیمیائی مرکباتمختمر غذائیں
قائمہ رہنمائی
داخل ہوںکھاتہ بنائیںشراکتیںتبادلۂ خیالداخل
نہیںتبادلۂ خیالمضمون
تلاش
حرکت
تاریخچہترمیممطالعہ
صفحۂ اول
تصادفی صفحہ
نیا مضمون تحریر کریں
تمام صفحات
فہرست سریع
حالیہ واقعات
عطیہ دیجیے
تعامل
معاونت
دیوان عام
حالیہ تبدیلیاں
اپلوڈ تصویر
رابطہ کریں
طباعت/برآمد
تخلیق کتاب
ڈاؤنلوڈ بشکلPDF
قابل طبع نسخہ
آلات
مربوط صفحات
متعلقہ تبدیلیاں
خصوصی صفحات
مستقل ربط
معلومات صفحہ
ڈیٹا آئٹم
مضمون کا حوالہ دیں
دیگر زبانیں
العربية
فارسی
English
Afrikaans
Aragonés
ܐܪܡܝܐ
Armãneashti
Arpetan
Asturianu
Azərbaycanca
বাংলা
Беларуская
Беларуская (тарашкевіца)
Български
Brezhoneg
Català
Čeština
Cymraeg
Dansk
Deutsch
Eesti
Ελληνικά
Emiliàn e rumagnòl
Español
Esperanto
Euskara
Français
Frysk
Gaeilge
Galego
한국어
Հայերեն
हिन्दी
Hrvatski
Ido
Bahasa Indonesia
Íslenska
Italiano
עברית
Қазақша
Kinyarwanda
Latina
Latviešu
Lietuvių
Limburgs
Lumbaart
മലയാളം
Bahasa Melayu
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄
Nederlands
Nedersaksies
日本語
Napulitano
Norsk bokmål
Norsk nynorsk
Oʻzbekcha/ўзбекча
ਪੰਜਾਬੀ
پنجابی
Polski
Português
Română
Runa Simi
Русский
Саха тыла
Scots
Sicilianu
සිංහල
Simple English
Slovenčina
Slovenščina
Српски / srpski
Srpskohrvatski / српскохрватски
Suomi
Svenska
Tagalog
தமிழ்
ไทย
Türkçe
Українська
Vèneto
Tiếng Việt
West-Vlams
Winaray
ייִדיש
粵語
中文
ترمیم روابط
اس صفحہ کی تدوین آخری بار 03:48، 19 نومبر
2015 کو کی گئی۔
///////////
الخَلّ هو محلول مخفف من حمض الخليك ويمكن
الحصول على الخل بتخمير ثمار معظم الفواكه مثل التمر أو العنب أو التفاح CH3COOH.
محتويات [أظهر]
الخل في الطب[عدل]
توصلت جميع المراكز العلمية في العالم إلى
نتيجة واحدة مفادها أن بدايات الطب كانت تعتمد على استخدام الخل في علاج الأمراض ذلك
أنه يعد العلاج السحري الذي يضمن حياة أكثر صحة وعافية، وهذه الأيام فإن العديد من
تقارير الدراسات العلمية تؤكد على القدرات العلاجية والوقائية للخل إذا ما استخدم في
النظام الغذائي اليومي، حيث تعتمد استخداماته عند تحضير أصناف الطعام.
وفي إحدى الدراسات التي صدرت عن مادة الخل
وخصائصها وطرق استخدامها في المعالجة، أشارت إلى أكثر من 300 طريقة يتم فيها استخدام
الخل لمكافحة الجراثيم والتخفيف من متاعب الجسم والحفاظ على صحته إضافة إلى نصائح عملية
في استخدامات الخل في التنظيف وإزالة آثار المواد الدهنية عن الملابس وداخل المنازل
ومن الخصائص الصحية للخل قدرته على التخفيف من آلام الحلق وتهدئة السعال وقتل الجراثيم
التي تتواجد في الطعام كما أن الخل يعد وسيلة علاجية فعالة في تنشيط الدورة الدموية
في الساقين والتخفيف من أوجاع الروماتيزم والتقليل من تأثير ضربات الشمس وتهدئة الحروق
والتخفيف من متاعب الأقدام المؤلمة والمساعدة على وقف ظاهرة الفواق وتهدئة الكدمات
والطفح الجلدي.
وتتنوع الخصائص العلاجية للخل إذ أنه يعمل
على حسن مراقبة الشهية ويقلل من البقع الملونة للجلد والناجمة عن الشيخوخة ويحمي الجلد
من الاحمرار نتيجة التعرض للشمس وتهدئة الآلام العضلية، وفيما يتعلق بقدرات الخل على
التنظيف فهي كبيرة وعديدة إذ أنه يستخدم كمادة معقمة ويستخدم في غسل الملابس مما يعيد
لها لمعان ألوانها الطبيعية فتصبح الملابس البيضاء أكثر بياضا كما أن الخل يزيل بقع
العرق عن الملابس ويزيل البقع عن السجاد ويمتص الروائح ويمكن إضافته إلى ماء التنظيف
لأرضيات المنازل فتزداد نظافة ولمعانا كما يصلح شقوق الأخشاب ويعد الخل وسيلة تلميع
جديدة للأثاث ويزيل بقع الحبر ويعطي لمعانا واضحا للوحة القيادة في السيارة، كما هو
مادة مذيبة للعلكة التي تلتصق بالملابس.
وأمام جميع هذه الخصائص الصحية والتنظيفية
فإن الخل يبقى الوسيلة المثالية من الجانب الاقتصادي فهي أرخص ثمنا مقارنة مع العديد
من أشكال العلاج أو مواد التنظيف الأخرى.
وقد أثبتت الأبحاث العلمية أن الخل يحتوي
على وفرة في مادة غليسيد (Glucides)
والألياف المفيدة لصحة الجسم.وحين يتم إنتاج الخل اعتمادا على ثمار التفاح يكون غنيا
بمادة البكتين والتي مجرد دخولها الجهاز الهضمي فإنها تتحد مع جزيئات الكولسترول حيث
يعمل البكتين على طرح جزيئات الكوليسترول المتحد خارج الجسم وكلما انخفضت نسبة الكولسترول
في الجسم تضاءلت نسبة الإصابة باضطرابات القلب وفي هذا الخصوص قام المعهد الوطني للصحة
في الولايات المتحدة مؤخرا بافتتاح فرع خاص بالطب الذي يعتمد على استخدام خلاصة النباتات
والأعشاب في علاج متاعب الجسم حيث يحتل الخل مكانة مهمة في استخدامات المعهد بعد أن
أمكن التحقق من نجاعته في علاج الكثير من المتاعب الصحية.
من جانب آخر يمكن حفظ العديد من الخضراوات
كالباذنجان والقرنبيط والشمندر والجزر والفاصوليا في سائل الخل بشكل جيد كما يمكن استخدامه
في حفظ أفضل الفواكه.
ويشير المعهد الوطني للصحة في أمريكا إلى
أن الخل استخدم لإنقاد آلاف الجنود أثناء حرب الاستقلال في الولايات المتحدة، واستخدم
أبقراط قديما الخل في علاج مرضاه حيث كان يضع ضمادات من الخل على مواضع الجروح والحروق.
زجاجات خل معروضة للبيع
مستحضرات الخل[عدل]
ثمار تفاح ناضجة.
أوعية زجاجية (مرطبانات)وزجاجات.
قطعة شاش ناعم مانعة لدخول ذبابة الخل.
قماش نظيف أو أطباق من القش.
طريقة التحضير[عدل]
تنظف الثمار جيداً بالماء والصابون ثم تجفف
جيداً تحت أشعة الشمس لمدة1-2يوم بعد فردها على أطباق من القش بعدها تقطع ثمار التفاح
بواسطة سكين أو بالهرس توضع في وعاء زجاجي ولا يملأ تماماً لإتاحة إمكانية التحريك
مع ملاحظة استبعاد الأجزاء المصابة بالعفن أو بقايا الحشرات ثم يغطى وعاء التخمير الزجاجي
بصحن زجاجي لتقليل الفقد بالتبخر ثم يغطى بشاش مانع للحشرات جيد الإحكام يسمح بدخول
الهواء ويوضع الوعاء في مكان دافئ ويحرك دورياً بملعقة خشبية مناسبة مع الانتباه إلى
منع دخول ذبابة الخل إلى المرطبان أثناء التحريك (تترك الملعقة الخشبية في الوعاء الزجاجي)
وتستمر عملية التخمير لحين النضج، الذي يعرف بتحول قطع ثمار التفاح إلى ما يشبه العجينة
وصدور رائحة الخل المعروفة وقد تستمر هذه العملية شهراً أو أكثر حسب درجة الحرارة وحسب
درجة هرس الثمار والتهوية (التحريك) حيث أن تخمر التحول إلى الخل تخمر هوائي محب للأوكسجين.بعد
ذلك يصفى الخليط للحصول على المحلول الخلي وتعصر العجينة المتبقية باستخدام قطعة قماش
نظيفة وجافة ثم يرقد المحلول في وعاء زجاجي جاف ونظيف ومحكم الإغلاق (كالون زجاجي)
وبعد عدة أيام يؤخذ المحلول الصافي دون تعكيره بواسطة نبريج بلاستيكي بقطر مناسب ليوضع
في زجاجات نظيفة وجافة تغلق بإحكام وتحفظ في مكان مناسب لحين الحاجة.
فوائد خل التفاح[عدل]
علاج المغص والإقياء والإسهال.
علاج وجود الخلايا القيحية في البول وتخفيف
السمنة وإزالة التعب.
في حال الصداع المزمن وارتفاع ضغط الدم
وحالات الدوار.
ولآلام الحلق ومعالج افتقار الجسم للبوتاسيوم
وتعقد العقد اللمفاوية أو انسدادها.
وفي تسكين آلام الحروق وتطهيرها وفي معالجة
القوباء والثعلبة ودوالي الساق.
المعلومات الغذائية[عدل]
يحتوي كل كوب من الخل (239غ) بحسب وزارة
الزراعة الأميركية على المعلومات الغذائية التالية :
السعرات الحرارية: 50
الدهون: 0
الدهون المشبعة: 0
الكاربوهيدرات: 2.22
الألياف: 0
البروتينات: 0
الكولسترول: 0
مراجع[عدل]
المعلومات الغذائية عن الخل
///////////
به عبری:
חומץ הוא נוזל חמוץ
הנוצר מחימצון של אתנול הנמצא ביין, בירה, שיכר תפוחים, או כמעט כל נוזל אחר המכיל
אלכוהול. בחומץ יש בדרך-כלל בין שלושה לחמישה אחוזים של חומצה אצטית (CH3COOH; שמה
הכימי: חומצה אתנואית; זוהי החומצה הקרבוקסילית הפשוטה ביותר, לאחר חומצה מתנואית).
חומץ טבעי מכיל גם כמויות מועטות של חומצה טרטרית וחומצת לימון.
חומץ מיוצר על ידי
הוספת אם החומץ ליין או לסיידר. החימצון מתבצע באמצעות חיידקים, כפי שגילה לואי פסטר
בשנת 1864.
לחומץ שימושים מגוונים
במטבח, בניקיון וברפואה.
///////////
به ترکی آذری:
Sirkə – üzümdən, almadan, baldan və s.-dən hazırlanan turş maye.
//////////
به ترکی استانبولی:
Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi
koruyucu olarak kullanılan ekşi meyve suyudur. Bu meyve çoğu kez yoğun asitli
meyvelerden üzüm veya elma vb. olmaktadır.
Bir diğer şekilde anlatılacak olursa 'sirke', şarabın, düşük alkollü
içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen,
asetik asit içeren sulu çözeltidir.
Bilimsel incelemeciler Lavoisier, Chaptal, Persoon, Liebig, Pasteur'dür.
Sirkeleşme, sirke bakterisi (mycoderma aceti) denen bir mikroorganizmanın
yaptığı bir mayalanmadır. Sirke bakterisi alkollü çözeltilerde gelişir ve
alkolü yükseltgeyerek asetik asit ve suya dönüştürür.
////////////
Vinegar is a liquid consisting of about 5-20% acetic acid (CH3COOH),
water and other trace chemicals, which may include flavorings. The acetic acid
is produced by the fermentation of ethanol by acetic acid bacteria.[1] Vinegar
is now mainly used as a cooking ingredient. Historically, as the most easily
available mild acid, it had a great variety of industrial, medical and domestic
uses, some of which (such as its use as a general household cleanser) are still
promoted today.
Commercial vinegar is produced either by fast or slow fermentation
processes. In general, slow methods are used with traditional vinegars, and
fermentation proceeds slowly over the course of months or a year. The longer
fermentation period allows for the accumulation of a nontoxic slime composed of
acetic acid bacteria. Fast methods add mother of vinegar (bacterial culture) to
the source liquid before adding air to oxygenate and promote the fastest
fermentation. In fast production processes, vinegar may be produced in 20 hours
to three days.
Contents [show]
History[edit]
Vinegar has been made and used by people for thousands of years.[2]
Traces of it have been found in Egyptian urns from around 3000 BC.
In the Bible, it is mentioned as something not very pleasant (Ps. 69:21,
Prov. 25:20), but Boaz allows Ruth to "dip her piece of bread in the
vinegar" (Ruth 2:14). Nazirites, on the other hand, were not allowed to
drink either wine vinegar or malt vinegar. Jesus was offered vinegar while on
the cross according to the King James version of the Bible, however it was
probably sour wine given by women of charity to comfort those being executed.
Varieties[edit]
Apple cider[edit] Apple cider vinegar is made from cider or apple must,
and has a brownish-gold color. It is often sold unfiltered and unpasteurized
with the mother of vinegar present, as a natural product. It is often diluted
with fruit juice or water,[3] or sweetened (usually with honey) for consumption
as a health beverage.[4]
Balsamic[edit]
Main articles: Traditional Balsamic Vinegar and Balsamic vinegar
Balsamic vinegar is an aromatic aged vinegar produced in the Modena and
Reggio Emilia provinces of Italy. The original product—Traditional Balsamic
Vinegar—is made from the concentrated juice, or must, of white Trebbiano
grapes. It is very dark brown, rich, sweet, and complex, with the finest grades
being aged in successive casks made variously of oak, mulberry, chestnut,
cherry, juniper and ash wood. Originally a costly product available to only the
Italian upper classes, traditional balsamic vinegar is marked
"tradizionale" or "DOC" to denote its Protected Designation
of Origin status, and is aged for 12 to 25 years. A cheaper non-DOC commercial
form described as "aceto balsamico di Modena" (balsamic vinegar of
Modena)[5] became widely known and available around the world in the late 20th
century, typically made with concentrated grape juice mixed with a strong
vinegar, then coloured and slightly sweetened with caramel and sugar.
Regardless of how it is produced, balsamic vinegar must be made from a
grape product. It contains no balsam fruit. A high acidity level is somewhat
hidden by the sweetness of the other ingredients, making it very mellow.
Beer[edit]
Vinegar made from beer is produced in the United Kingdom, Germany,
Austria, and the Netherlands. Although its flavor depends on the particular
type of beer from which it is made, it is often described as having a malty
taste. That produced in Bavaria is a light golden color with a very sharp and
not-overly-complex flavor.[citation needed]
Cane[edit]
Cane vinegar, made from sugarcane juice, is most popular in the
Philippines, in particular, the Ilocos Region of the northern Philippines
(where it is called sukang iloko), although it also is produced in France and
the United States. It ranges from dark yellow to golden brown in color, and has
a mellow flavor, similar in some respects to rice vinegar, though with a
somewhat "fresher" taste. Because it contains no residual sugar, it
is no sweeter than any other vinegar. In the Philippines, it often is labeled
as sukang maasim (Tagalog for "sour vinegar").
Cane vinegars from Ilocos are made in two different ways. One way is to
simply place sugar cane juice in large jars and it will become sour by the
direct action of bacteria on the sugar. The other way is through fermentation
to produce a local wine known as basi. Low-quality basi is then allowed to
undergo acetic acid fermentation that converts alcohol into acetic acid.
Contaminated basi also becomes vinegar.
A white variation has become quite popular in Brazil in recent years,
where it is the cheapest type of vinegar sold. It is now common for other types
of vinegar (made from wine, rice and apple cider) to be sold mixed with cane
vinegar to lower the cost.[citation needed]
Sugarcane sirka is made from sugarcane juice in Punjab, India. During
summer, the people put cane juice in earthenware pots with iron nails. The
fermentation takes place due to action of wild yeast. The cane juice is
converted to vinegar having a blackish color. The sirka is used to preserve pickles
and for flavoring curries.
Coconut[edit]
Coconut vinegar, made from fermented coconut water or sap, is used
extensively in Southeast Asian cuisine (as in the Philippines), as well as in
some cuisines of India or Sri Lanka, especially Goan cuisine. A cloudy white
liquid, it has a particularly sharp, acidic taste with a slightly yeasty note.
Date[edit]
Vinegar made from dates is a traditional product of the Middle East (in
Arab states and in Israel).[6][7]
Distilled[edit]
The term "distilled vinegar" is something of a misnomer,
because it is not produced by distillation but by fermentation of distilled
alcohol. The fermentate is diluted to produce a colorless solution of 5% to 8%
acetic acid in water, with a pH of about 2.4. This is variously known as
distilled spirit, "virgin" vinegar,[8] or white vinegar, and is used
in cooking, baking, meat preservation, and pickling, as well as for medicinal,
laboratory, and cleaning purposes.[9] The most common starting material in some
regions, because of its low cost, is malt, or in the United States, corn
(maize), such as the Heinz brand.[10] It is sometimes derived from
petroleum.[11]
East Asian black[edit]
Chinese black vinegar
Chinese black vinegar is an aged product made from rice, wheat, millet,
sorghum, or a combination thereof. It has an inky black color and a complex,
malty flavor. There is no fixed recipe, so some Chinese black vinegars may
contain added sugar, spices, or caramel color. The most popular variety,
Zhenjiang vinegar, originates in the city of Zhenjiang in Jiangsu Province,
eastern China.[12] Shanxi mature vinegar (山西老陈醋) is another popular type of Chinese
vinegar that is made exclusively from sorghum and other grains. Nowadays in
Shanxi province, there are still some traditional vinegar workshops producing
handmade vinegar which aged for at least five years with a high acidity. Only
the vinegar made in Taiyuan and some counties in Jinzhong and aged for at least
three years is considered authentic Shanxi mature vinegar according to the latest
national standard.[13]
A somewhat lighter form of black vinegar, made from rice, is produced in
Japan, where it is called kurozu. Since 2004, it has been marketed as a
healthful drink; its manufacturers claim it contains high concentrations of
amino acids. Recent research on kurozu has revealed its anticancer properties
in vivo on rats.[14][15] and in vitro on human cancer cells.[16]
Fruit[edit]
Persimmon vinegar produced in South Korea
Fruit vinegars are made from fruit wines, usually without any additional
flavoring. Common flavors of fruit vinegar include apple, blackcurrant,
raspberry, quince, and tomato. Typically, the flavors of the original fruits
remain in the final product.
Most fruit vinegars are produced in Europe, where there is a growing
market for high-price vinegars made solely from specific fruits (as opposed to
non-fruit vinegars that are infused with fruits or fruit flavors).[17] Several
varieties, however, also are produced in Asia. Persimmon vinegar, called gam
sikcho (감식초), is popular in South Korea. Jujube vinegar, called zaocu or
hongzaocu (simplified Chinese: 枣醋 / 红枣醋; traditional Chinese: 棗醋 / 紅棗醋), and wolfberry vinegar, called
gouqicu (Chinese: 枸杞醋), are produced in China.
Jamun sirka (Hindi: जामुन सिरका),
a vinegar produced from the jamun fruit in India, is considered to be
medicinally valuable for stomach, spleen, and diabetic ailments.[18]
Honey[edit]
Vinegar made from honey is rare, although commercially available honey
vinegars are produced in Italy, Portugal, France, Romania, and Spain.
Job's tears[edit]
In Japan, an aged vinegar also is made from Job's tears, a tall,
grain-bearing, tropical plant. The vinegar is similar in flavor to rice vinegar.
Kiwifruit[edit]
A byproduct of commercial kiwifruit growing is a large amount of waste
in the form of misshapen or otherwise-rejected fruit (which may constitute up
to 30 percent of the crop) and kiwifruit pomace, the presscake residue left
after kiwifruit juice manufacture. One of the uses for this waste is the
production of kiwifruit vinegar, produced commercially in New Zealand [19]
since at least the early 1990s, and in China in 2008.[20]
Kombucha[edit]
Kombucha vinegar is made from kombucha, a symbiotic culture of yeast and
bacteria. The bacteria produce a complex array of nutrients and populate the
vinegar with bacteria that some claim promote a healthy digestive tract,
although no scientific studies have confirmed this. Kombucha vinegar primarily
is used to make a vinaigrette, and is flavored by adding strawberries, blackberries,
mint, or blueberries at the beginning of fermentation.
Malt[edit]
Malt vinegar, also called alegar, is made by malting barley, causing the
starch in the grain to turn to maltose. Then an ale is brewed from the maltose
and allowed to turn into vinegar, which is then aged. It is typically
light-brown in color. In the United Kingdom and Canada, malt vinegar (along
with salt) is a traditional seasoning for fish and chips, but some commercial
fish and chip shops will use non-brewed condiment.
Palm[edit]
Palm vinegar, made from the fermented sap from flower clusters of the
nipa palm (also called attap palm), is used most often in the Philippines,
where it is produced, and where it is called sukang paombong. It has a citrusy
flavor note to it[21] and imparts a distinctly musky aroma. Its pH is between
five and six.
Raisin[edit]
Raisin vinegar
Vinegar made from raisins, called khall ʻinab (Arabic:
خل عنب "grape vinegar") is used
in cuisines of the Middle East, and is produced there. It is cloudy and medium
brown in color, with a mild flavor.
Rice[edit]
Rice vinegar is most popular in the cuisines of East and Southeast Asia.
It is available in "white" (light yellow), red, and black varieties.
The Japanese prefer a light rice vinegar for the preparation of sushi rice and
salad dressings. Red rice vinegar traditionally is colored with red yeast rice.
Black rice vinegar (made with black glutinous rice) is most popular in China,
and it is also widely used in other East Asian countries.
White rice vinegar has a mild acidity with a somewhat "flat"
and uncomplex flavor. Some varieties of rice vinegar are sweetened or otherwise
seasoned with spices or other added flavorings.
Sherry[edit]
Sherry vinegar
Sherry vinegar is linked to the production of sherrywines of Jerez.
Dark-mahogany in color, it is made exclusively from the acetic fermentation of
wines. It is concentrated and has generous aromas, including a note of wood,
ideal for vinaigrettes and flavoring various foods.
Spirit[edit]
The term 'spirit vinegar' is sometimes reserved for the stronger variety
(5% to 21% acetic acid) made from sugar cane[22] or from chemically produced
acetic acid.[9]
White[edit]
See Distilled vinegar.
Wine[edit]
Wine vinegar is made from red or white wine, and is the most commonly
used vinegar in Southern and Central Europe, Cyprus and Israel. As with wine,
there is a considerable range in quality. Better-quality wine vinegars are
matured in wood for up to two years, and exhibit a complex, mellow flavor. Wine
vinegar tends to have a lower acidity than white or cider vinegars. More
expensive wine vinegars are made from individual varieties of wine, such as
champagne, sherry, or pinot gris.
Pomegranate[edit]
Pomegranate vinegar (Hebrew: חומץ רימונים) is
used widely in Israel as a dress for salad but also in meat stew and in
dips.[23]
Uses[edit]
Culinary[edit]
Vinegar is commonly used in food preparation, in particular in pickling
processes, vinaigrettes, and other salad dressings. It is an ingredient in
sauces such as mustard, ketchup, and mayonnaise. Vinegar is sometimes used
while making chutneys. It is often used as a condiment. Marinades often contain
vinegar. In terms of its shelf life, vinegar's acidic nature allows it to last
indefinitely without the use of refrigeration.[24]
Condiment for beetroot – cold, cooked beetroot is commonly eaten with
vinegar and other ingredients
Condiment for fish and chips (UK: chips; US: French fries) – in Britain,
Ireland, Canada and Australia, salt and malt vinegar is sprinkled on chips. In Canada,
white vinegar is also often used.
Flavoring for potato chips (UK: potato crisps; US: potato chips) – many
American, Canadian, British and Australian manufacturers of packaged potato
chips include a variety flavored with vinegar and salt.
Vinegar pie – a North American variant on the dessert called chess pie.
It is flavored with a small amount of cider vinegar and some versions also
contain raisins, spices and sour cream.[25]
Pickling – any vinegar can be used to pickle foods.
Cider vinegar and sauces – cider vinegar usually is not suitable for use
in delicate sauces.
Apple cider vinegar – Usually placed on the table in small bowls or cups
so that people can dip their crab meat into it. Also mixed with water and used
to steam crabs.[26]
Substitute for fresh lemon juice – cider vinegar can usually be
substituted for fresh lemon juice in recipes and obtain a pleasing effect
although it lacks the vitamin C.
Saucing roast lamb – pouring cider vinegar over the meat when roasting
lamb, especially when combined with honey or when sliced onions have been added
to the roasting pan, produces a sauce.
Sweetened vinegar is used in the dish of pork knuckles and ginger stew,
which is made among Chinese people of Cantonese backgrounds to celebrate the
arrival of a new child.[27]
Sushi rice – Japanese use rice vinegar as an essential ingredient for
sushi rice.
Red vinegar – Sometimes used in Chinese soups.
Flavoring – used in the Southern U.S. to flavor collard greens, green
beans, black-eyed peas, or cabbage to taste.
Commonly put into mint sauce, for general palate preference.
Vinegar – especially the coconut, cane, or palm variety – is one of the
principal ingredients of Philippine cuisine.
White vinegar can be used as flavoring in ham and beans.
It is used in the making of Escovitch fish (Tilapia, Snapper etc.).
Beverage[edit]
Several beverages are made using vinegar, for instance Posca. The
ancient Greek oxymel is a drink made from vinegar and honey, and sekanjabin is
a traditional Persian drink similar to oxymel. Other preparations range from
simply mixing sugar water or honey water with small amounts of fruity vinegar,
to making syrup by laying fruit or mint in vinegar essence for several days,
then sieving off solid parts, and adding considerable amounts of sugar. Some
prefer to also boil the result as a final step. These recipes have lost much of
their popularity with the rise of carbonated beverages, such as soft drinks.
Medical[edit]
Many remedies and treatments have been ascribed to vinegar over
millennia and in many different cultures; however, few have been verifiable
using controlled medical trials and many that are effective to some degree have
significant side effects and carry the possibility of serious health risks.[28]
Oxymel was known as a medicament in medieval and Renaissance Latin texts.
Possible cholesterol and triacylglycerol effects[edit]
A 2006 study concluded that a test group of rats fed with acetic acid
(the main component of vinegar) had "significantly lower values for serum
total cholesterol and triacylglycerol" and other health benefits.[29] Rats
fed vinegar or acetic acid have lower blood pressure than controls, although
the effect has not been tested in humans.[28] Reduced risk of fatal ischemic
heart disease was observed among human participants in a trial who ate vinegar
and oil salad dressings frequently.[28]
Blood glucose control and diabetic management[edit]
Prior to hypoglycemic agents, diabetics used vinegar teas to control
their symptoms.[28] Small amounts of vinegar (approximately 25 g of domestic
vinegar) added to food, or taken along with a meal, have been shown by a number
of medical trials to reduce the glycemic index of carbohydrate food for people
with and without diabetes.[30][31][32] This also has been expressed as lower glycemic
index ratings in the region of 30%.[33][34]
Diet control[edit]
Multiple trials indicate that taking vinegar with food increases satiety
(the feeling of fullness) and, so, reduces the amount of food consumed.[35][36]
Daily intake of 15 mL of vinegar (750 mg acetic acid) might be useful in the
prevention of metabolic syndrome by reducing obesity.[37]
Antimicrobial and medicinal[edit]
Vinegar was thought to be useful for treating infections in ancient
times. Hippocrates (460–377 BC) prescribed it for curing pleurisy, fever,
ulcers, and constipation; it was used by the ancient Egyptians to kill
bacteria. When combined with honey to create oxymel, it was a common cough
medicine in the ancient world. Vinegar also had multiple uses in ancient
Babylon, where it was made from wine beginning around 5000 BC. The Babylonians
used vinegar to preserve food and as a component of medicines.[38]
Researchers at the Food Biotechnology Department, Instituto de la Grasa
(CSIC) in Seville, Spain conducted research on the antimicrobial activity of
several food products, including vinegar. The following microorganisms were
used in the study: S. aureus, L. monocytogenes, S. Enteritidis, E.coli 0157:H7,
S. sonnei, and Yersinia sp. Vinegar (5% acetic acid) showed bactericidal activity
against all strains tested,[39] which was attributed to its acidity.
The phenolic composition analysis of vinegar shows the presence of
gallic acid, 4-hydroxybenzaldehyde, catechin, vanillic acid, caffeic acid,
syringic acid, vanillin, syringaldehyde, p-coumaric acid, m-coumaric acid,
anisaldehyde, epicatechin, sinapic acid, salicylaldehyde, scopoletin,
veratraldehyde and o-coumaric acid.[40][41]
The active ingredient in vinegar, acetic acid, can effectively kill
mycobacteria, even highly drug-resistant strains. Acetic acid could therefore
be used as an inexpensive and non-toxic disinfectant against drug-resistant
tuberculosis (TB) bacteria as well as other stubborn, disinfectant-resistant
mycobacteria.[42][43]
See cleaning for further references regarding antimicrobial use.
Other medicinal[edit]
Applying vinegar to common jellyfish stings deactivates the nematocysts;
however, placing the affected areas in hot water is a more effective treatment
because the venom is deactivated by heat. The latter requires immersion in 45
°C (113 °F) water for at least four minutes for the pain to be reduced to less
than what would be accomplished using vinegar.[44] This does not apply to the
Portuguese man o' war, which, although generally considered to be a jellyfish,
is not; vinegar applied to Portuguese man o' war stings can cause their
nematocysts to discharge venom, making the pain worse.[45]
Vinegar has been shown ineffective for use against lice.[46] Combined
with 60% Salicylic acid it is significantly more effective than placebo for the
treatment of warts.[47]
Sources disagree as to whether vinegar can be used as a detoxification
agent to circumvent urinalysis testing for cannabis.[48][49]
Potential hazards[edit]
Like other acids, the acetic acid in vinegar attacks the enamel of the
teeth and will cause decay and sensitivity in the teeth. Like with other acids
the recommendations are to minimize consumption, minimize time in the mouth,
not swirl it in the mouth, and counteract the effects by using a baking soda
mouth rinse.[50]
Esophageal injury by apple cider vinegar tablets has been reported, and,
because vinegar products sold for medicinal purposes are neither regulated nor
standardized, they vary widely in content, pH, and other respects.[51] Long-term
heavy vinegar ingestion has one recorded case of possibly causing hypokalemia,
hyperreninemia, and osteoporosis.[52]
Cervical cancer screening tool[edit]
Diluted vinegar 3% to 5%, has also been tested as an effective screening
tool for cervical cancer. Vinegar changes the color of affected tissue to
white, making diagnosis by inspection possible, reducing by 35% the mortality
for early detection against control group.[53]
In traditional Islamic medicine[edit]
Avicenna, in his famous eleventh-century book The Canon of Medicine,
mentioned several beneficial medicinal uses for vinegar, claiming that it was a
powerful clotting agent, healed burns and skin inflammations, and it relieved
headaches caused by heat. He also considered vinegar a good digestive supplement.[54]
Fourteenth-century Ibn Qayyim Al-Jawziyya also mentions the merits of vinegar
in his book, Al Tibb al Nabawi (The Prophetic Medicine). In this book, he
claimed that wine vinegar helps against gastric inflammation and bile, and
prevents the effects of toxic medications and poisonous mushrooms.
Scientific[edit]
The electrical conductivity of many materials increases as an applied
external electric field increases in strength. This is known as the
"second Wien effect" and Lars Onsager investigated this effect using
acetic acid solutions in 1934.[55]
Cleaning[edit]
See also: Drain cleaner § Home remedy drain cleaners
White vinegar is often used as a household cleaning agent.[56] Because
it is acidic, it can dissolve mineral deposits from glass, coffee makers, and
other smooth surfaces.[57] For most uses, dilution with water is recommended
for safety and to avoid damaging the surfaces being cleaned.
Vinegar is an excellent solvent for cleaning epoxy resin and hardener,
even after the epoxy has begun to harden. Malt vinegar sprinkled onto crumpled
newspaper is a traditional, and still-popular, method of cleaning
grease-smeared windows and mirrors in the United Kingdom.[58] Vinegar can be
used for polishing brass or bronze. Vinegar is widely known as an effective
cleaner of stainless steel and glass.
Vinegar has been reputed to have strong antibacterial properties. One
test by Good Housekeeping's microbiologist found that 5% vinegar is 90%
effective against mold and 99.9% effective against bacteria,[59] though another
study showed that vinegar is less effective than Clorox and Lysol against
poliovirus.[60] In modern times experts have advised against using vinegar as a
household disinfectant against human pathogens, as it is less effective than
chemical disinfectants.[28]
Vinegar is ideal for washing produce because it breaks down the wax
coating and kills bacteria and mold. The editors of Cook's Illustrated found
vinegar to be the most effective and safest way to wash fruits and vegetables,
beating antibacterial soap, water and just a scrub brush in removing
bacteria.[61]
Vinegar has been marketed as an environmentally-friendly solution for
many household cleaning problems. For example, vinegar has been cited recently
as an eco-friendly urine cleaner for pets.[62][unreliable source?]
Vinegar is effective in removing clogs from drains, polishing silver,
copper and brass as well as ungluing sticker-type price tags.[63] Vinegar is
one of the best ways to restore color to upholstery like curtains and carpet.[61]
Vinegar also can help remove wallpaper. If the paper is coated with a
mixture of vinegar and boiling water, it breaks down the glue for easy
removal.[61]
Agricultural and horticultural[edit]
20% acetic acid
vinegar can be used as a herbicide.[64] Acetic acid is not absorbed into root
systems; the vinegar will kill top growth, but perennial plants may reshoot.[65]
Miscellaneous[edit]
Most commercial vinegar solutions available to consumers for household
use do not exceed 5%. Solutions above 10% require careful handling, as they are
corrosive and damaging to the skin.[66]
When a bottle of vinegar is opened, mother of vinegar may develop. It is
considered harmless and can be removed by filtering.[67]
Vinegar eels (Turbatrix aceti), a form of nematode, may occur in some
forms of vinegar unless the vinegar is kept covered. These feed on the mother
of vinegar and can occur in naturally fermenting vinegar.[68]
Some countries prohibit the selling of vinegar over a certain percentage
acidity. As an example, the government of Canada limits the acetic acid of
vinegars to between 4.1% and 12.3%.[69]
According to legend, in France during the Black Plague, four thieves
were able to rob houses of plague victims without being infected themselves.
When finally caught, the judge offered to grant the men their freedom, on the
condition that they revealed how they managed to stay healthy. They claimed
that a medicine woman sold them a potion made of garlic soaked in soured red
wine (vinegar). Variants of the recipe, called Four Thieves Vinegar, have been
passed down for hundreds of years and are a staple of New Orleans hoodoo
practices.[70][71]
A solution of vinegar can be used for water slide decal application as
used on scale models and musical instruments, among other things. One part
white distilled vinegar (5% acidity) diluted with two parts of distilled or
filtered water creates a suitable solution for the application of water-slide
decals to hard surfaces. The solution is very similar to the commercial products,
often described as "decal softener", sold by hobby shops. The slight
acidity of the solution softens the decal and enhances its flexibility,
permitting the decal to cling to contours more efficiently.
When baking soda and vinegar are combined, the bicarbonate ion of the
baking soda reacts to form carbonic acid, which decomposes into carbon dioxide
and water.
See also[edit]
Portal icon Food
portal
Food additive
List of condiments
Vinegar tasters
References[edit]
Jump up ^ "STUDIES ON ACETIC ACID-BACTERIA I. BIOCHEMICAL STUDIES
ON ETHANOL OXIDATION". oxfordjournals.org.
Jump up ^ Holzapfel, Lisa Solieri, Paolo Giudici, editors ; preface by
Wilhelm (2009). Vinegars of the world (Online-Ausg. ed.). Milan: Springer. pp.
22–23. ISBN 9788847008663. Cleopatra dissolves pearls in vinegar [...] vinegar
is quite often mentioned, is the Bible, both in the Old and in the New
Testament.
Jump up ^ "Why Apple Cider Vinegar Is So Good For Weight Loss".
Jump up ^ Sejo Regular del Vino y Brandy de Jerez (Council regulating
the production of Jerezy wine and braef)
Jump up ^ "Balsamic vinegar". BBC Good Food.
Jump up ^ Das, Bhagwan; Sarin, J. L. (1936). "Vinegar from
Dates". Industrial & Engineering Chemistry 28 (7): 814.
doi:10.1021/ie50319a016.
Jump up ^ Forbes, Robert James (1971). "Studies in Ancient
Technology".
Jump up ^ Allgeier RJ et al., Newer Developments in Vinegar Manufacture,
1960 ("manufacture of white or spirit vinegar"), in Umbreit WW,
Advances in Microbiology: Volume 2, Elsevier/Academic Press Inc., ISBN 0-12-002602-3,
accessed at Google Books 2009-04-22[page needed]
^ Jump up to: a b
Sinclair C, International Dictionary of Food and Cooking, Peter Collin
Publishing, 1998 ISBN 0-948549-87-4[page needed]
Jump up ^ "Vinegar 101". Heinz. Retrieved 10 June 2012.
Jump up ^ "CPG Sec. 555.100 Alcohol; Use of Synthetic Alcohol in
Foods". Fda.gov. 2014-09-18. Retrieved 2015-01-03.
Jump up ^ AsianWeek.com Archived September 22, 2008 at the Wayback
Machine
Jump up ^ "山西醋产业发展有限责任公司". Sxcy.cn. 2014-10-25. Retrieved 2015-01-03.
Jump up ^ Shimoji, Yumi; Kohno, Hiroyuki; Nanda, Kumiko; Nishikawa,
Yasushi; Ohigashi, Hajime; Uenakai, Kazuo; Tanaka, Takuji (2004). "Extract
of Kurosu, a Vinegar From Unpolished Rice, Inhibits Azoxymethane-Induced Colon
Carcinogenesis in Male F344 Rats". Nutrition and Cancer 49 (2): 170–3.
doi:10.1207/s15327914nc4902_8. PMID 15489210.
Jump up ^ Fukuyama, N; Jujo, S; Ito, I; Shizuma, T; Myojin, K; Ishiwata,
K; Nagano, M; Nakazawa, H; Mori, H (2007). "Kurozu moromimatsu inhibits
tumor growth of Lovo cells in a mouse model in vivo". Nutrition 23 (1):
81–6. doi:10.1016/j.nut.2006.10.004. PMID 17189090.
Jump up ^ Nanda, K; Miyoshi, N; Nakamura, Y; Shimoji, Y; Tamura, Y;
Nishikawa, Y; Uenakai, K; Kohno, H; Tanaka, T (2004). "Extract of vinegar
"Kurosu" from unpolished rice inhibits the proliferation of human
cancer cells". Journal of experimental & clinical cancer research 23
(1): 69–75. PMID 15149153.
Jump up ^ "What is Fruit Vinegar?". vinegarbook.net. Retrieved
June 10, 2010.
Jump up ^ H. Panda (2004). Handbook On Ayurvedic Medicines With
Formulae, Processes And Their Uses. National Institute Of Industrial Research,
2004. ISBN 978-81-86623-63-3. ... Sirka Jamun ... ailments associated with
stomach, liver, spleen ...
Jump up ^ "Biotechnology in New Zealand" (PDF). Retrieved
2010-03-15.
Jump up ^ "The Vinegar Institute". Versatilevinegar.org.
2008-10-20. Retrieved 2010-03-15.
Jump up ^ Lumpia, Burnt (2009-05-17). "I’m Gonna Git You Suka
(Filipino Vinegar)". Burntlumpiablog.com. Retrieved 2015-01-03.
Jump up ^ Ellsey's, Products. Retrieved 2009-04-22.
Jump up ^
http://www.timesofisrael.com/the-poetic-goodness-of-pomegranates/
Jump up ^ "Shelf Life of Vinegar". Eatbydate.com.
Jump up ^ Claiborne, Craig (1961). The New York Times Cook Book. New
York: Harper & Brothers. p. 530. ISBN 0-06-010790-1.
Jump up ^ "BLUECRAB.INFO – Blue Crab Glossary of Terms".
Webcache.googleusercontent.com. Retrieved 2015-01-03.
Jump up ^ http://www.patchun.com.hk/ie/new_baby.htm New babies Archived
June 20, 2015 at the Wayback Machine
^ Jump up to: a b
c d e Johnston, Carol S.; Gaas, Cindy A. (2006). "Vinegar: medicinal uses
and antiglycemic effect". MedGenMed 8 (2): 61. PMC 1785201. PMID 16926800.
Jump up ^ Fushimi, Takashi; Suruga, Kazuhito; Oshima, Yoshifumi;
Fukiharu, Momoko; Tsukamoto, Yoshinori; Goda, Toshinao (2006). "Dietary
acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats fed a
cholesterol-rich diet". British Journal of Nutrition 95 (5): 916–24.
doi:10.1079/BJN20061740. PMID 16611381.
Jump up ^ Liljeberg, H; Björck, I (1998). "Delayed gastric emptying
rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with
added vinegar". European Journal of Clinical Nutrition 52 (5): 368–71.
doi:10.1038/sj.ejcn.1600572. PMID 9630389.
Jump up ^ Leeman, M; Ostman, E; Björck, I (2005). "Vinegar dressing
and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic
responses in healthy subjects". European Journal of Clinical Nutrition 59
(11): 1266–71. doi:10.1038/sj.ejcn.1602238. PMID 16034360.
Jump up ^ Johnston, C. S.; Kim, C. M.; Buller, A. J. (2004).
"Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in
Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes". Diabetes Care 27
(1): 281–2. doi:10.2337/diacare.27.1.281. PMID 14694010.
Jump up ^ Sugiyama, M; Tang, A C; Wakaki, Y; Koyama, W (2003).
"Glycemic index of single and mixed meal foods among common Japanese foods
with white rice as a reference food". European Journal of Clinical
Nutrition 57 (6): 743–52. doi:10.1038/sj.ejcn.1601606. PMID 12792658.
Jump up ^ Östman, Elin M.; Liljeberg Elmståhl, Helena G. M. Liljeberg;
Björck, Inger M. E. (July 2001). "Inconsistency between glycemic and
insulinemic responses to regular and fermented milk products". The
American Journal of Clinical Nutrition 74 (1): 96–100. PMID 11451723.
Jump up ^ Östman, E; Granfeldt, Y; Persson, L; Björck, I (2005).
"Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and
increases satiety after a bread meal in healthy subjects". European
Journal of Clinical Nutrition 59 (9): 983–8. doi:10.1038/sj.ejcn.1602197. PMID
16015276.
Jump up ^ Roberts, Susan B. (2009). "High-glycemic Index Foods,
Hunger, and Obesity: Is There a Connection?". Nutrition Reviews 58 (6):
163–9. doi:10.1111/j.1753-4887.2000.tb01855.x. PMID 10885323.
Jump up ^ Kondo, T; Kishi, M; Fushimi, T; Ugajin, S; Kaga, T (2009).
"Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride
levels in obese Japanese subjects". Bioscience, Biotechnology, and
Biochemistry 73 (8): 1837–43. doi:10.1271/bbb.90231. PMID 19661687.