۱۳۹۴ بهمن ۱۴, چهارشنبه

لبنیاتی بزرگ یا کوچک؟! شنبلید و فیتو استروژن و چه ماجرا ها که نگو و نپرس!؟

شَنبَلیله یا شنبلید (نام علمی: Trigonella foenum-graecum) گیاهی است از تیره باقلائیان (Fabaceae) و به همین دلیل توانایی هم‌زیستی با باکتری‌های تثبیت کننده ازت را داشته و می‌تواند بخش زیادی از از نیتروژن مورد استفاده خود را تولید کند.
گیاهی است علفی به ارتفاع ۱۰ تا ۵۰ سانتیمتر با گلهایی منفرد و به رنگ روشن که رنگ میوه‌های آن زرد تا قهوه‌ای است.
این گیاه بومی ایران بوده و در بیشتر نواحی ایران از جمله آذربایجان، اصفهان، فارس، خراسان، سمنان و دامغان می‌روید و به عنوان سبزی خوراکی کاشته شده و مصرف می‌شود.
شنبلیله در کنار راه‌ها نیز می‌روید و به این خاطر در قدیم به آن گل راه‌رو هم می‌گفتند.[۱]

خواص دارویی[ویرایش]

شنبلیله دارای خواص اثر تقویتی، ملین، اشتهاآور، خلط آور و ضدتب، محرک جریان شیر و کاهنده قندخون است. همچنین این گیاه حاوی مقادیر زیادی آهن، فسفر و ویتامین دی است. شنبلیله یک داروی گوارشی تلخ است و می‌توان آن را در بیماری قند و به صورت موضعی در التهابات پوستی مصرف کرد. جوشانده دانه‌های این گیاه برای نرمی پوست و همچنین رفع تحریکات جلدی به کار می‌رود. به این منظور می‌توان جوشانده آن را به شکل کمپرس به کار برد. دانه‌های شنبلیله به لحاظ دارا بودن برخی عناصر همچون آهن در درمان ضعف عمومی بدن بسیار موثر است. جوشانده دانه‌های این گیاه اگر به صورت غرغره مصرف شود و در رفع ورم لوزه‌ها بسیار مفید و موثر است، همچنین از جوشانده آن برای افزایش میزان شیر در دوران شیردهی می‌توان استفاده کرد. پودر گیاه را می‌توان به صورت خمیر درآورده و روی کورک و دُملهای چرکی پوست قرار داد.
دانه‌های شنبلیله که مهم‌ترین قسمت دارویی این گیاه است با بازکردن مجاری عروق خون، از بروز سکته قلبی جلوگیری می‌کند. این گیاه سرشار از آهن است. پزشکان مصرف این گیاه را به افرادی که مبتلا به کم خونی، کمبود آهن و کمبودهموگلوبین خون اند، توصیه می‌کنند این گیاه علاوه بر ایران در هند ایتالیا واسپانیا کشت می‌شود.
شنبلیله را بعد از شستن خشک کرده خرد کنید روزی ۳ بار به مقدار یک قاشق مربا خوری با ماست مخلوط کرده میل نمایید برای پایین آوردن قند خون بسیار موثر می‌باشد. شنبلیله از زمان‌های دور به عنوان بزرگ کننده سینه شناخته شده و حاوی دایوسگنین* است که به استروژن مصنوعی نیز معروف است.
دیوسگنین (به انگلیسیDiosgenin) ی ترکیب شیمیایی با شناسه پاب‌کم ۹۹۴۷۴ است.
ویکی
/////////////

Fenugreek (Trigonella Foenum-Graecum)

Fenugreek Benefits

Fenugreek has a long history as a breast enlarger and contains diosgenin which is used to make synthetic estrogen. It has been found to promote the growth of new breast cells and increase the size and fullness of the breasts. Of all the herbs used for breast enlargement fenugreek has the highest concentrations of the effective plant compounds. Diosgenin, a steroid sapogenin is the starting compound for over 60% of the total steroid production by the pharmaceutical industry. Other sapogenins found in fenugreek seed include yamogenin, gitogenin, tigogenin, and neotigogens.
While Fenugreek is considered the finest herb for enhancing feminine beauty it also aids in sexual stimulation, balances blood sugar levels, and contains choline which aids the thinking process. Fenugreek has been the focus of several studies concerning the treatment of diabetes and the prevention of breast cancer. Its ability to balance hormone levels aids in treating PMS and menopause. Its antioxidants slow ageing and help prevent disease.
The plant has also been employed against bronchitis, fevers, sore throats, wounds swollen glands, skin irritations, diabetes, ulcers, and in the treatment of cancer. Fenugreek has been used to promote lactation and as an aphrodisiac.
Fenugreek contains an amino acid called 4-hydroxyisoleucine, which appears to increase the body's production of insulin when blood sugar levels are high.
Higher insulin production may decrease the amounts of sugar that stay in the blood for many individuals. In some studies of animals and humans with both diabetes and high cholesterol levels, fenugreek lowered cholesterol levels as well as blood sugar levels.
However, no blood-sugar lowering effect was seen in non-diabetic animals. Similarly individuals with normal cholesterol levels showed no significant reductions in cholesterol while taking fenugreek.
Fenugreek contains an amino acid called 4-hydroxyisoleucine, which appears to increase the body's production of insulin when blood sugar levels are high. Higher insulin production may decrease the amounts of sugar that stay in the blood for many individuals. In some studies of animals and humans with both diabetes and high cholesterol levels, fenugreek lowered cholesterol levels as well as blood sugar levels.
Some evidence suggests that fenugreek may also have other medical uses. It may reduce the amounts of calcium oxalate in the kidneys. Calcium oxalate often contributes to kidney stones. In animal studies, fenugreek also appeared to lessen the chance of developing colon cancer by blocking the action of certain enzymes.
Topically, the gelatinous texture of fenugreek seed may have some benefit for soothing skin that is irritated by eczema or other conditions. It has also been applied as a warm poultice to relieve muscle aches and gout pain.
////////////

Does Fenugreek Increase Breast Size?

Most women that want to make their breast bigger know that fenugreek can possibly help them. However, they still want to know how does fenugreek increase breast size. A woman’s breast will grow at different times in their life, which includes right before birth, during puberty, and while they are giving birth to a child. Some women might also experience some development in their breast size while they’re going through menstruation and when they reach menopause.
The fetal development is when your breasts will start to form. The mammary ridge or milk line in your breasts will begin to thicken. The first to develop are the small lobes of breast tissue. The next area in your breast to develop are mammary glands, which are made up of up to 24 lobes. These lobes in your mammary glands will begin to develop due to hormones that will start to stimulate it during puberty. Your mammary glands will start to shrink by the time you reach thirty five years old.
When you reach your adolescent years you are supposed to start noticing your breasts are growing in size. Fat inside the connective tissue starts to build up making the breasts get bigger once the ovaries begin to secrete estrogen.
What Is Fenugreek?
does fenugreek
Fenugreek is a herbal plant from India and the Mediterranean area. The seeds derived from this plant has been known to help with a variety of different health problems, especially when it comes to women’s health. If you wanted to know does fenugreek increase breast size the answer is yes.
The way fenugreek helps with breast development is by stimulating your mammary gland, which will help your breast tissue to grow and expand. It’s the phyto-estrogen* naturally found in fenugreek that will help increase the level of prolactin (female estrogen) in your body.
How To Use Fenugreek
You can use fenugreek for breast enlargement in a number of ways. The most common way to use fenugreek to increase breast size is to take herbal capsules. Fenugreek capsules can be found in pretty much any healthy food stores. Take at least 1 capsule each day and then increase the dosage as time goes on.
You can also use fenugreek to make your breast bigger by using it in its liquid herbal extract form. Head to your local health food store and then apply the herbal oil on your breasts as you massage it in. Apply the fenugreek extract by doing a circular motion with your hands around your nipples.
The extract will get absorbed by your body, while the circular motion of the massage will help to increase the amount of blood circulation in the breasts. Getting more blood flow is also a very important factor when it comes to breast enlargement. Keep in mind you’ll need to perform this massage technique a few times daily for about 4 months to experience 1 to 2 cup increase.
If you ever wondered does fenugreek increase breast size the answer is yes. However, when you take the fenugreek herbal supplement if you don’t see any improvement within a 6 month period it might be wise to discontinue taking them. Your body isn’t meant to keep such a high level of estrogen because it might cause cancer or other complications.
---------------------------------
 فیتواستروژن ها-استروژن های گیاهی * 

میزان شیوع بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها و استئوپروز در كشورهای مختلف متفاوت می‌باشد. فاكتورهای اتیولوژی (بیماری زایی) زیادی در میزان این تفاوت دخالت دارند كه از جمله آنها خصوصیات نژادی، رژیم غذایی و نحوه زندگی می‌باشند. نقش رژیم غذایی در جوامع عمومی بسیار زیاد است چون غذاها حاوی تركیبات فعال بیولوژی متفاوت هستند. مثال بارز از مواد فعال بیولوژی كـه در اینجـا بـه آن اشاره می‌شود فیتواسترول‌ها یا فیتواستروژن ها (استروژن های گیاهی) می‌باشند. 

مطالعات اپیدمیولوژی پیشنهاد می‌كند كه جوامعی كه مصرف كننده زیاد فیتواستروژن ها در رژیم غذایی خودشان هستند از ریسك پایین‌تری نسبت به خیلی از بیماری ها كه به بیماری های غربی( Western disease ) موسوم هستند، برخوردارند. فیتواستروژن ها در بسیاری از غذاها وجود دارند و فعالیت بیولوژیكی آنها در حیوانات در مطالعات متعددی به اثبات رسیده‌است. این تركیبات بدین صورت تعریف می‌شوندكه از نظر ساختمان و عمل، شبیه17 – بتا- استرول می‌باشند و یا این كه اثراتی شبیه استروژن را ایجاد می‌نمایند. فیتواستروژن ها شامل چندین گروه از تركیبات می‌شوند كه از جمله لیگنان ها، ایزوفلاونوئیدها، كومستان ها و و لاكتون های رسورسیلیك اسید را در بر می‌گیرند. 

وجود ایزوفلاونوئیدها محدود به گیاهان خانواده نخود ( Leguminosae ) می‌شود. گیاه سویا از گیاهان خانواده نخود است و حاوی فیتواستروژنهای ژنیستنین، دایدزنین و گلیستین بوده كه همگی جز ایزوفلاون‌ها هستند و روی رسپتورهای استروژن عمل می‌كنند و هم دارای خواص آگونیستی و هم آنتاگونیستی می‌باشند . اكول یك متابولیت و ایزوفلاون نسبتاً قوی است كه از متابولیزه شدن دایدزنین حاصل می‌شود (و دایدزنین از فور مونونیتن). ژنیستنین از بیوكانین‌آ به دست می‌آید. ایزوفلاون‌ها آگونیست‌های بسیار ضعیف استروژن بوده كه به رسپتور استروژن با تمایل كمتر از استرادیول باند می‌گردند. در هنگامی كه میزان استرادیول در بدن برای رقابت در اتصال به رسپتور كم است، ایزوفلاون ها خواص آگونیستی را بیشتر ارائه می‌نمایند. از طرف دیگر، خواص آنتی‌استروژنیك آنها به غلظت‌های نسبی فیتواستروژن و استروژن داخلی بستگی دارد و ممكن است زمانی كه استروژن داخلی فراوان است، فیتواستروژن ها سبب می شوند تا رسپتور استرادیول دور از دسترس استرادیول قرار گیرد. حدود قدرت های نسبی این تركیبات در مقایسه با استرادیول چنانچه 100 فرض شود عبارتست از: كومسترول(202/0)، ژنیستنین(084/0)، اكول (061/0)، دایدزنین(013/0)، بیوكانین‌آ (006/0) و فورمونونتین(0006/0). در هر صورت، میزان فعالیت یكسانی بوسیله ایزوفلاون ها و استرادیول به هنگام استفاده از غلظت زیاد آنها مشاهده می گردد و این نشان می‌دهد كه كمپلكس‌های رسپتور- استروژنی تشكیل شده بوسیله استرا دیول و ایزوفلاونوئیدها معادل هم می‌باشند. بر هم كنش رسپتور استروژن با ایزوفلاون با مهار رسپتور توسط تاموكسیفن ثابت شده‌است. ثابت جداشدن نسبی ژنیستنین برای رسپتور استروژن 100 تا 000/10 مرتبه بیشتر از استرادیول و دی‌اتیل استیل بسترول می‌باشد. 

ایزوفلاونوئیدها، علاوه بر اثرات استروژنیك‌، اثرات ضد ویروس، سرطان ، ضد باكتری و ضد قارچ نیز دارند. فلاونوئیدها همچنین دارای اثرات آنتی‌اكسیدانت، آنتی‌موتاژنیك و ضد التهاب نیز می‌باشند. مهمترین ایزوفلاون مورد مطالعه، ژنیستنین می‌باشد كه یك مهار كننده آنزیم تیروزیـن كینـاز، DNA توپوایزومراز و كیناز ریبوزومی 60S می‌باشد. مهار آنزیم تیروزین كیناز مهم می‌باشد چون رسپتور این آنزیم در كنترل میتوژنزیس، تنظیم چرخه سلولی، عمر سلولی و انتقال سلولی از طریق باند شدن فاكتور رشد نقش دارد. 

در ده سال گذشته بیش از 3600 مطالعه درباره فعالیت بیولوژیكی ژنیستنین منتشر شده‌است. عمده این فعالیت ها بر روی فعالیت مهار كننده تیروزین كیناز، فعالیت‌های محافظت كنندگی در سرطان ها و بیماری های قلبی- عروقی و فعالیت فیتواستروژنی آن متمركز شده‌است. دانه سویا فراوانترین منبع غذایی ایزوفلاونوئیدها است (تا mg/kg 1800 وزن تازه). 1 گرم دانه سویا حاوی نزدیك به 800 میكروگرم دایدزنین و بیش از 500 میكروگرم ژنیستنین است. در حالی كه 1 گرم پروتئین سویا تقریبا دارای µg 250 ژنیستنین می‌باشد. 

نحوه عمل فیتواستروژن ها 

زنان قبل و بعد از یائسگی دارای علائمی هستند كه مربوط به كاهش استروژن می‌باشد. جایگزینی استروژن می‌تواند باعث درمان آن علائم گردد. سوال این است كه چرا بیش از یك درمان برای درمان علائم منوپوز وجود دارد؟ این بدین دلیل است كه استروژن های استروئیدی پاسخ‌های همگون در همه بافت‌های هدف ندارند و یا احتمالا به‌دلیل اثرات نامطلوب آنها می‌باشد. استروژن به رسپتور استروژن( ER ) باند شده و باعث عمل ترجمه برداری ژن می‌گردد. دو زیر گروه از ER ، یعنی α و β ، شناخته شده‌اند كه توزیع سلولی و غلظت متفاوت در بافت های هدف دارند. باند شدن با ER و حوادث بعدی آن شدیداً پیچیده است و وابسته به بافت، سلول و محیط می باشد. فیتو-استروژن ها به خوبی استروژن ها می‌توانند به رسپتور آنها باند شوند. ایزوفلاون ها و كومستان ها در تمایل‌ به باند شدن و یا واكنش دادن با رسپتورهای α و β استروژن با هم تفاوت دارند. ژنیستنین، دایدزنین و كومسترول به‌عنوان یك تنظیم كننده رسپتور استروژن انتخابی ( SERM ) طبیعی شناخته شده‌اند كه با تمایل بیشتری به ERβ نسبت به ERα باند می‌شوند و اثرات مهمی در روی بعضی از بافت های متأثر از استروژن در مغز، قلب و عروق، تناسلی- ادراری و در استخوان دارند. ساختمان مولكولی ژنیستنین با 17 بتا- استرادیول شباهت هایی دارد به ویژه حلقه فنلی A و فاصله بین دو گروه هیدروكسی در هر دو مشابه می‌باشند. این شباهت ها توانایی باند شدن ژنیستنین به رسپتورهای استروژن و پروتئین‌های باند كننده هورمون جنسی را تأیید می‌كند. بنابراین، ژنیستنین می‌تواند هم فعالیت استروژنی و هم آنتی‌استروژنی را ارائه نماید (به‌دلیل رقابت با استرادیول در باند شدن با پروتئین). شباهت های ساختمانی همچنین بین ژنیستنین و تاموكسیفن (یك آنتی‌استروژن سنتتیك و عامل محافظت كننده سرطان سینه) نیز مورد توجه می‌باشد. 

اثرات فیتو استروژن ها در سندرم منوپوز( MPS )، بیماری های قلبی و عروقی، استئوپروز و در پیشگیری از سرطان: 

فیتو استروژن ها كه آگونیست‌های ضعیف استروژن می‌باشند، در موقعی كه میزان استروژن در محیط كم باشد می‌توانند اثرات استروژنیك خود را قوی تر ارائه نمایند. بنابراین شاید این پیش‌بینی درست باشد كه آنها در زنان یائسه، خواص استروژنی بیشتری را ارائه نمایند. كاهش استروژن در زنان یائسه ممكن است منجر به علائم نامطلوب همچون گر گرفتگی، خشكی محیط واژن به همراه افزایش خطر از دست دادن كلسیم استخوان (استئوپروز) و همچنین بیماری های قلبی عروقی و بروز سرطان های سینه، كولون، اندومتر و تخمدان گردد. مطالعات اپیدمیولوژیكی متعددی ثابت كرده‌است كه شیوع كمتر این بیماری ها در زنان آسیایی به ویژه ژاپنی، سنگاپوری و چینی به دلیل سطوح بالای فیتواستروژن ها در رژیم غذایی آنها می‌باشد. 

تحلیل 

تا كنون مشخص شده است كه روند مصرف داروهای گیاهی در دنیا رو به افزایش است. جایگاه فرآورده های دارویی گیاهی در طب سنتی و طب نوین از دو دیدگاه مجزا مورد تایید بوده و اثبات شده است. البته در مواردی تاثیرات مولكولی مواد موجود در فرآورده های گیاهی از نظر مكانیسم اثر با نظریه های تاثیر اختصاصی داروها بر روی گیرنده ها منطبق می باشد. تاثیر مصرف فیتو استروژن ها از این نظر نیز مورد تایید می باشد. ایجاد اثرات رقابتی با استروژن های آندوژن (داخل بدن) برای اشغال گیرنده های محیطی سبب حفظ تعادل واكنش های ناخواسته حاصل از تغییرات غلظت هورمون های زنانگی و سلامت بافت های بدنی در قبل و بعد از دوران یائسگی می گردد. لذا با توجه به تغییرات هورمونی و بعضا مصرف داروهای استروژنیك، كنترل عوارض و حفظ سلامتی با عرضه فرآورده های طبیعی در اولویت های تولید در شركت های داروسازی قرار گرفته است. توصیه به مصرف كمكی و در اختیار قرار دادن اینگونه استروژن های گیاهی نه تنها سبب حفظ سلامت خواهد شد، بلكه از درآمد زایی و بازار مصرف مناسبی نیز برخوردار است.

دكتر محمد آزاد بخت